Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

NATE CAME

Expand Messages
 • albertinobe
  Natë Çame Ndali çapin kopeja e ulqve Në errësirën e thinjur me flokë bore. Ndali çapin pranë staneve të heshtura Kopeja e egër e pyjeve çame.
  Message 1 of 7 , Mar 14, 2008
   Natë Çame

   Ndali çapin kopeja e ulqve
   Në errësirën e thinjur me flokë bore.
   Ndali çapin pranë staneve të heshtura
   Kopeja e egër e pyjeve çame.
   S'dëgjohen të lehura, s'dëgjohen blegërima,
   Nuk duken më zjarret ku dremitin çobenët.
   Vetëm deti rreh bregdetin me dallgë pa pushuar,
   Vetëm hëna porsi dele e ndarë nga kopeja
   Nëpër shtigjet e reve baret e vetmuar.
   Ndali çapin kopeja e ulqve
   Dhe përgjon e uritur në errësirën thinjoshe.

   Ku ini ju çobenë me gunat e bardha?
   Ku i kini delet që blegërinin kullotave?
   Ku i kini qiprat, ku këmborët si këmbana?
   Ku i kini qent e staneve që ulurinin si luanë?
   Murrot, balot, gudot – armiqtë tanë të vjetër?
   Ku janë që t'u tregojnë me çatallet e hekurt
   Se si në shesh të luftës luftohet për jetën?

   Hesht në errësirë Çamëria shkretëtirë,
   vetëm dallga rreh parreshtur shkëmbenjtë kryeulur
   Dhe jehona e saj e gjerë nëpër natën joniane
   Përzihet me ulurimen e ulqve të uritur.


   U botua në revistën "Krahu i shqiponjës"
   nr.2, 1997 me pseudonimin Kiman Halil Çami
  • albertinobe
   BILAL XHAFERRI Ditëlindja: 1935 Vëndi i lindjes: Ninat, Konispol Vdekur më: 1986 Vëndi i vdekjes: ShBA Aktiviteti: shkrimtar, publicist , botues, patriot
   Message 2 of 7 , May 4, 2008
    BILAL XHAFERRI

    Ditëlindja:
    1935
    Vëndi i lindjes:
    Ninat, Konispol
    Vdekur më:
    1986
    Vëndi i vdekjes:
    ShBA
    Aktiviteti:
    shkrimtar, publicist , botues, patriot AktivitetiTjetër = aktivsit çam
    Nënshtetësia:
    shqiptar
    Vëndi i rrjetit
    Bilal Xhaferri lindi në fshatin Ninat të Konispolit në vitin 1935 dhe
    vdiq në vitin 1986 në ShBA, ishte shkrimtar i shquar shqiptar.
    Tabela e përmbajtjeve[fshih]
    1 Biografia
    2 Tituj të veprave
    3 Te tjera
    4 Burimi i të dhënave
    5 Lidhje të jashtme
    //

    [redaktoni] Biografia
    Bilal Xhaferi (nip i dijetarit të shquar Hasan Tahsini) u rrit jetim
    pa nënë e pa babë.
    Ja disa nga datat kryesore të jetës dhe veprimtarisë së tij:
    1935, 2 nëntor u lind në fshatin Ninat (Ninati) të Konispolit, në
    krahinën e Çamërisë.
    1943, i vdes e ëma.
    1945, i pushkatohet i ati nacionalist antikomunist.
    1948, largohet prej vendlindjes.
    1948-1952 jeton dhe punon në Sarandë, punëtor krahu, korier poste,
    etj.
    1954-1955 ndjek shkollën shtatëvjeçare natën në fshatin Sukth të
    Durrësit.
    1962-1963 boton poezitë dhe tregimet e para në gazetat "Zëri i
    Rinisë", "Drita", në revistat "Nëntori", Ylli", etj.
    1966 i botohet vëllimi me tregime "Njerëz të rinj, tokë e lashtë" që
    pati një sukses jo të zakonshëm.
    1967 i botohet vëllimi me poezi "Lirishta e kuqe", i cili ndalohet
    nga censura komuniste.
    1967 shkruan romanin "Krastakraus" që u botua më 1993, pas vdekjes.
    1968 shkruan skenarin për film artistik "Era shtyn mjegullat".
    1968 i hiqet e drejta e botimit, i ndalohen veprat e botuara,
    internohet në fshatin Hamalle të Durrësit, pasi ishte përjashtuar nga
    LSHA e Shqipërisë, me preteskin e kritikës që i bëri romanit "Dasma"
    të I. Kadaresë, u detyrua të arratisej për në SHBA.
    1969, 30 gusht, arratiset fshehtazi prej Shqipërisë në Greqi, sepse
    nga Sigurimi i Shetit i ishte përgatitur dosja për arrestimin dhe
    burgosjen e tij.
    1970, shkon në SHBA, në Boston.
    1970-1972 punon në gazetën "Dielli" në Boston, në SHBA.
    1972 nga Bostoni dërgon për botim në Ndërmarrjen Botuese "Rilindja",
    në Prishtinë, romanin "Ra Berati".
    1974, në tetor, në Çikago të SHBA themelon revistën "Krahu i
    shqiponjës", botim i Lidhjes Çame.
    1974-1986 drejton, boton dhe redakton revistën "Krahu i shqiponjës",
    ku botoi shumë artikuj publicistikë, poezi, tregime, romane, skeçe,
    vizatime, karikatura, foto artistike, etj. Kjo revistë ishte tribunë
    e mendimit të lirë që trajtonte vazhdimisht temat e problematikat e
    çështjes çame, çështjes kombëtare shqiptare, temat rreth diktaturës
    në Shqipëri e, mbas vitit 1981, më dendur problemet lidhur me
    Kosovën. Në faqet e revistës Bilali botonte, përveç krijimeve të tij
    letrare, edhe krijimtari letrare e përkthime të autorëve të tjerë
    shqiptarë e të huaj. Ai arriti të nxirrte 39 numra të kësaj reviste,
    në dy gjuhë, ship e anglisht, deri sa vdiq në rrethana të panjohura
    në 14 tetor të vitit 1986
    1975 boton fragmente të romanit "Trotuare të kundërta" në
    revistën "Krahu i shqiponjës".
    1977 boton fragmente të romanit "Hëna e kantjereve" në
    revistën "Krahu i shqiponjës".
    1978 e plagosin disa njerëz të panjohur.
    1981 digjet redaksia e revistës "Krahu i shqiponjës" ku kishte
    dorëshkrimet e veprave letrare, studime, kërkime shkencore,
    përkthime, shënime politike, letra, piktura, fotografi, etj.
    1986 sëmuret dhe operohet prej tumorit.
    1986, 14 tetor, vdes në spital në Çikago në rrethana të panjohura.
    1995, 3 maj, Presidenti i Republikës e dekoroi me medaljen "Martir i
    demokracisë" (Dekreti 1089) me motivacionin "Për përkushtim si
    publicist e politikan disident në luftën kundër komunizmit e
    diktaturës, për aspiratat e tij thellësisht kombëtare e demokratike".
    1995, 6 maj, shkrimtari Shefki Hysa drejtues i Shoqatës
    Kulturore "Bilal Xhaferri", në bashkëpunim me Qeverinë shqiptare
    inicoi dhe organizoi ceremonialin e rikthimit në Atdhe të eshtrave të
    poetit, prozatorit dhe publicistit të shquar disident Bilal Xhaferri
    që tanimë prehet në vendlindje, në Sarandë.
    Bilal Xhaferri ishte një shkrimtar i rrënjëve të etnisë në vitet
    gjashtëdhjetë, kur letërsia shqipe ose lavdëronte idetë e
    socializmit, ose fitoren në Luftën e Dytë, duke e thjeshtësuar këtë
    në absolutin ideologjik të përparimit. Në këtë aspekt, Xhaferri duket
    i vetmuar për kohën, duket i lidhur me letërsinë e paraluftës; po ky
    tashti të kaluarën nuk e shikon në stilin e himnizimit e të lavdit,
    si mbështetje për problemet aktuale, po pikërisht duke marrë një
    qëndrim kërkues e kritik për të kapur esencat krahas situatës
    kalimtare. Në këtë vështrim, kërkimi letrar i Bilal Xhaferrit në të
    shkuarën, në rrënjët etnike, nuk bëhet si shpalim dhe fascinim me të
    kaluarën, po pikërisht si kërkim për të bërë ndërkomunikime të
    kohëve. (Sabri Hamiti) në "Poeti i nemun: Bilal Xhaferri"

    [redaktoni] Tituj të veprave
    "Njerëz të rinj, tokë e lashtë" - tregime (1966)
    "Lirishta e kuqe" - poezi (1967) [1]
    "Dashuri e përgjakur" - romancë (1992)
    "Krastakraus" - roman (1967), (botimi pas vdekjes 1993) [1],
    "Eja trishtim" - poezi (1995)
    "Ra Berati" - roman, botim - Prishtina 1995 ISBN 99943-904-5-7
    "Përtej largësive" - prozë e publicistikë (1996}

    [redaktoni] Te tjera
    Themelues dhe drejtues i revistes Krahu i shqiponjës [1]

    [redaktoni] Burimi i të dhënave
    ^ a b c Gjovalin Shkurtaj dhe Enver Hysa : Gjuha Shqipe për të huajt
    dhe shqiptarët jashtë atdheut

    [redaktoni] Lidhje të jashtme
    Amëza : Ditari Krahu i shqiponjës me verzionet në Anglisht
    FrengjishtGjermanishtItalisht
    Dissident Editions anglisht - shqip
    "Bilali rron në shpirtin tim" - nga Antika Myrtaj
    "Punoi me shpirt për Atdheun" - nga Aqif Dino
    "Bilal Xhaferri: E dashura ime e vetme - Shqipëria" - nga Elez Bardhi
    "Do të them ato që di" - nga Genc Sejko
    "Jam krenare për tim vëlla" - nga Jete Hoxha
    "Dritëro Agolli në një dritë të re" (Mbresa të shkrimtarit Dritëro
    Agolli për Bilal Xhaferrin dhe Çamërinë
    Fati i poemës "Mjegulla" - nga Namik Mane
    "Të kam falur" - nga Namik Mane
    "Miku i të gjithëve" - nga Namik Mane
    "Bilali - me trup në Amerikë e shpirt në Shqipëri" - nga Selfo Hoxha
    Spirit of Albania
    "Ishte më i madh se koha dhe se njerëzit" - nga Skënder Xhelo
    Fakte për disidencën e Bilal Xhaferrit
    "I njohuri i panjohur - Bilal Xhaferri" - nga Shefki Hysa
    "U këput një yll" - nga Shefki Hysa
    "I madh Bilal Xhaferri, po ne nuk e kuptuam" - nga Rexhep Hoxha
    Marrë nga "http://sq.wikipedia.org/wiki/Bilal_Xhaferri"


    --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
    >
    > Nëse poetet shqiptarë nuk kanë patur dhe aq fat, poezia shqipe s'ka
    > qenë e tillë, përkundrazi, ajo i ka dhënë zë historisë së kombit
    dhe
    > çdo trevë e jona ka patur, si të thuash rapsodin e vet, rob dhe të
    > vërbër, prej të cilit ne kemi parë muzgjet e humbjeve krenare apo
    > agullimin e fitoreve të trishta.
    > Shkrimtari Bilal Xhaferri është dhe këngëtar i dhembjes çame, i saj
    > pjese që ka munguar, por që s'ka reshtur së prodhuari trishtim e
    > tragjedi.
    > Ky shkrimtar i asaj treve rikrijoi brengën kolektive në kohën kur
    > atdheu ishte më pak atdhe, por i pushtuar nga diktatura vendase,
    fill
    > mbas Luftës II Botërore, kur pushtuesit e huaj u larguan.
    > Sundimtarët e rinj mbi gërmadha po hidhnin dhe kufomat e të
    > pushkatuarve, mes të cilëve ishte dhe babai i shkrimtarit të
    > ardhshëm, Bilal Xhaferrit. Skuadra komuniste e pushkatimit e vrau
    si
    > nacionalist.
    > Bilali 9 vjeçar ahere mbeti kështu jetim për jetë. I përkiste fisit
    > të shquar të Hasan Tahsimit nga Konispoli.
    > Largohet nga vendlindja duke besuar se do t'i shpëtonte, sadopak,
    > përndjekjeve. Punon si korier në Sarandë. Kryen një shkollë teknike
    > dhe punon në Rruga – ura në Veri. Por e internojnë baltrave të
    > Durrësit.
    > Arriti të botojë librin e shkëlqyer me tregime "Njerëz të rinj,
    tokë
    > e lashtë", por përmbledhja me poezi "Lirishta e kuqe" u ndalua dhe
    u
    > çua fabrika të letrës për t'u ribërë letër sterile.
    > romani "Krastakraus" mbeti në dorëshkrim.
    > Që t'i shpëtonte arrestimit dhe burgut, Bilal Xhaferri arratiset më
    > gusht të 1969 në Greqi për të ikur në SHBA.
    > Dy vjet punon në gazetën "Dielli" të shqiptarëve të Amerikës. Në
    > Çikago themeloi gazetan e Lidhjes Çame "Krahu i shqiponjës".
    > Njerëz të panjohur e sulmojnë me thikë në Nju Jork. Sigurimi i
    > shtetit komunist shqiptar kërkonte vdekjen e tij dhe të veprave. I
    > digjet shtëpia dhe gjithë dorëshkrimet. Vdes në rrethana të
    dyshimta,
    > pas një operacioni në kokë me 1987 në Çikago.
    > Ndërsa këtu kompllotohej me heshtje ose kujtohej vetëm për t'u
    sharë
    > (ose për t'u rivrarë), të burgosurit politikë në Spaç, Qafë – Bari,
    > Burrel, nëpërmjet atyre që e kishin njohur, kujtonin dhe mësonin
    > përmendësh vargje të Bilal Xhaferrit.
    > U desh të binte diktatura e kuqe që shqiptarët në vitet e lirisë,
    kur
    > qe vendosur shteti demokratik, të sillnin eshtrat e Bilal Xhaferrit
    > në atdhe që balta e tij të prehej përgjithmonë e përzjerë me baltën
    e
    > vendlindjes.
    > Poezitë e Bilal Xhaferrit për Çamërinë janë antologjike për nga
    > bukuria dhe dhimbja. Ndërkohë, për sa i përket përmbajtjes, janë të
    > vetmet në të gjithë poezinë mbarëkombëtare që mbartin dramën e
    > Çamërisë, dëbimin e hershëm, lotët, dergjen e krahinës epirionte,
    > zbrazëtirën e madhe si një zgavër tronditëse në kohë. E gjitha
    sikur
    > parandjell drejtësinë, më fuqishëm se çdo UÇÇ e mundëshme.
    >
   • albertinobe
    DJALLEZIA E GREKEVE TE RINJ Me duket fare e qarte djallezia greke. Ju duhet te dini se ne shekullin e tetembedhjete ishin historianet gjermane qe i dhane
    Message 3 of 7 , May 4, 2008
     DJALLEZIA E GREKEVE TE RINJ

     Me duket fare e qarte djallezia greke. Ju duhet te dini se ne
     shekullin e tetembedhjete ishin historianet gjermane qe i dhane
     drejtim te njeanshem historise se vjeter te europes. Ata e krasiten
     nga popujt e tjere dhe lane vetem ate greke dhe latine. Ndoshta ishte
     nje gabim i bere pa dashur, duke marre parasysh influencen e
     rilindjes europiane qe vazhdoi disa shekuj, ose ndoshta ishte nje
     gabim i bere nga injoranca, ose ndoshta ishte nje gabim i bere me
     qellim. Ciladoqofte natyra e gabimit kjo demtoi historine e popullit
     tone.Tashme ka kohe qe nga studiuesit e huaj ne veçanti, sepse ata
     shqiptare duket se ende kane frike ti futen ketij argumenti i cili
     eshte ne anen e tyre, pra studiues te huaj, kane pohuar dhe pohojne
     ku direkt dhe ku indirekt, vjetersine e gjuhes shqipe.Me ka rastisur
     te shoh nje ballafaqim midis nje profesori te arkeologjise, amerikan
     dhe nje arkeologu grek, ky i fundit u mundua ta nxjerre qyteterimin e
     kretes grek, prof. amerikan ia hodhi posht direkt me fakte dhe me i
     rendesishmi prej tyre mbetet ai i autoktonise. Greket dhe kjo eshte e
     provuar dhe e shkruajtur ne tekstet e historise se shumices se botes,
     pra greket dihet qe jane te ardhur ne mijevjeçarin e dyte p.e.s.
     Thuajse ne te njejten kohe me latinet, qe pasi kaluan alpet e zvicres
     u ngulen ne lacium. Me kete rast lind pyetja: pse greket duan ta
     lidhin prejardhjen e tyre me pellazget? Fare e thjeshte pergjigja:
     sepse pellazget jane autoktone dhe tashme qe historia po rishkruhet
     ata humbasin primatin e tyre, "meriten" e tyre, ose te qenet populli
     me i vjeter dhe me i "ditur". Gustav Majer, mbetet nje albanolog i
     madh. Mundohu ta marresh ne kah te kundert pohimin e tij. Pra: pse
     gjenden fjale te shqipes ne te gjitha gjuhet e europes, duke filluar
     qe nga sllavet dhe ato gjermaniket? A nuk eshte me logjike kjo se sa
     fakti qe shqipja eshte krijuar nga gjuhet e tjera te cilat i kane
     dhene hua kush njemije e kush dy mije etj, fjale te tyre? Une them se
     pikerisht ky eshte nje nga pohimet me te qarta qe tregon se shqipja
     eshte trungu i te tjerave. As logjikisht, as shkencerisht as
     historikisht nuk mund te ndertohet nje gjuhe duke marre hua fjale te
     gjuheve te tjera, sepse duhet te marresh ne te njejten kohe miliona
     njerez te cilet te jene tabula rasa dhe t'u mesosh kete gjuhe dhe t'i
     vendosesh ne nje territor te caktuar. Absolutisht e pamundur. Marrim
     nje fakt te koheve te sotme. Linguistet kane krijuar ne menyre
     artificiale nje gjuhe qe quhet Esperanto. Natyrisht qe ka shume
     njerez te cilet e dine kete gjuhe e cila ishte dhe mbetet brenda nje
     rrethi te caktuar studiuesish, por qe s'mund te dale kurre ne
     hapesiren planetare me pretendimet e nje gjuhe te vertete si prone e
     nje populli dhe e historise se tij. Pra kjo gje hedh posht
     automatikisht pretendimin qe shqipja ka ne shumice fjale te huaja,
     jane gjuhet e huaja qe kane fjale te shqipes dhe kjo tregon se cila
     eshte gjuha trung. - Sot pranohet nga shumica prejardhja e shqipes,
     ose trekendeshi Iliro- Trako -Shqip. E dini cilet ishin trakasit?
     populli me i madh nga numri ne europe dhe te dytet ne boten e
     atehereshme, per aq sa njihej, pas indianeve. Me thoni sa eshte
     studiuar historia e tyre. Eshte lene ne heshtje te plote. Kam ne
     biblioteken time nje liber te botuar nga instituti i trakologjise ne
     Bullgari nga dy profesore dhe nese lexoni faktet qe trajtohen aty,
     terrakotat, stolite, etj referte arkeologjike do te shikoni se sa
     kane vjedhur greket nga ai popull qe nuk eshte gje tjeter, sipas
     studimeve, veç nje dege e trungut protoilir, ose pellazg. Dhe ky nuk
     eshte thjesht nje pohim imi, por i studiuesve bullgare. Pohim qe sot
     mbeshtetet nga shume studiues serioze te vendeve te tjera. Kishim nje
     gjuhe, te njejtat perendi, te njejten menyre veshjeje, tradita,
     kulte.-Persa i perket gjuhes. Mund te shikoni qe fenikasit ndodheshin
     te rrethuar vetem nga qyteterimi ilir, qyteterim qe shtrihej deri ne
     vendet e azise se aferme, ku Troja me vone do te shndrohej ne
     metropolin e dardaneve. Dhe se ngushtica nuk ka veç emrin e tyre. Ku
     fisi ilir i Brigjeve ne azine e vogel do te merrte emrin e Frigjeve,
     ku fisi ilir i Mesiajve ne azine e vogel do te merrte emrin Misia,
     ndersa ne brigjet e detit te zi, aty ku arrinin thrakasit do te quhej
     thjesht Mesia, ku Placenta e lombardise do te shndrohej ne Plakia e
     azise se vogel. Mund te rendit shume konkordanca te tjera, te dashur
     dashamires te historise dhe kjo gje nuk e besoj se quhet nje rastesi.
     (te dhenat jane nga Atlas antiquus)Ku filistenjte e azise se vogel
     nuk ishin gje tjeter veç fis ilir, emri i sotem i palestines,
     natyrisht nuk ka asnje lidhje me popullin arab te palestines. Dhe
     duhet te dini qe ne egjiptin e vjeter ka pasur shume qeveritare me
     prejardhje ilire, gje qe vertetohet nga emri. -Me 1941 Françesko
     Ribeko shkruan: "Tanime dihet me siguri qe ne kolonizimin e Apulise,
     rreth vitit 1000 p. e. s. muaren pjese, me gjithe anomastiken e tyre,
     jo vetem Japiget, Dardanet, Modanet, Kalabret, Daunianet, dhe
     Peucenianet iliro-ballkanike, por edhe Kaonet, grevitet, peonet dhe
     dardanet Iliro-epirote. Te krijohet pershtypja sikur ne nje epoke te
     dhene parahistorike, regjistri i gjendjes civile, emrat e fiseve dhe
     etnografia e bregdetit ilir te Shqiperise mbarten nga krahu
     ballkanik, ne krahun italik. Ne te vertete kjo eshte me teper se nje
     pershtypje e thjeshte, sepse nder italiket e pare gjejme jo vetem
     traditen e mbartjes se ilireve ne itali, por edhe gjuha Japigo-
     mesapike na paraqitet, me sistemin e saj vokalik dhe ekuivalencave
     gramatikore e leksikore, si gjuhe ballkanike"Nuk e di sa vlen ky
     pohim per ju, por mendoni se eshte bere ne kohen kur "lavdia" romane
     kerkonte te riperterihej nen Duçen.- Sefundi po e perseris sepse
     ndoshta ka kaluar pa u vene re kur e kam shkruajtur edhe here tjeter.
     Historiani latin PLINIO il Vecchio ka shkruajtur tekstualisht dy mije
     vjet me pare qe: - qe latinet e moren shkrimin nga iliret.Kush merret
     me keto studime dhe nuk eshte amator, mjafton te kerkoje dhe do te
     gjeje nje miniere floriri qe verteton prejardhjen tone, vjetersine e
     gjuhes dhe shume e shume me teper.- V:O: shkrimet e mia nuk jane per
     kukullat e KONKUBINES, qe nuk lene rast pa shkruajtur duke dashur te
     me kundervihen me perpjekjet e tyre "titanike". Me kete rast u kujtoj
     se nuk bejne gje tjeter veç vertetojne se jane ca gjynahqare qe
     megjithate meritojne meshire.

     --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
     >
     > Nëse poetet shqiptarë nuk kanë patur dhe aq fat, poezia shqipe s'ka
     > qenë e tillë, përkundrazi, ajo i ka dhënë zë historisë së kombit
     dhe
     > çdo trevë e jona ka patur, si të thuash rapsodin e vet, rob dhe të
     > vërbër, prej të cilit ne kemi parë muzgjet e humbjeve krenare apo
     > agullimin e fitoreve të trishta.
     > Shkrimtari Bilal Xhaferri është dhe këngëtar i dhembjes çame, i saj
     > pjese që ka munguar, por që s'ka reshtur së prodhuari trishtim e
     > tragjedi.
     > Ky shkrimtar i asaj treve rikrijoi brengën kolektive në kohën kur
     > atdheu ishte më pak atdhe, por i pushtuar nga diktatura vendase,
     fill
     > mbas Luftës II Botërore, kur pushtuesit e huaj u larguan.
     > Sundimtarët e rinj mbi gërmadha po hidhnin dhe kufomat e të
     > pushkatuarve, mes të cilëve ishte dhe babai i shkrimtarit të
     > ardhshëm, Bilal Xhaferrit. Skuadra komuniste e pushkatimit e vrau
     si
     > nacionalist.
     > Bilali 9 vjeçar ahere mbeti kështu jetim për jetë. I përkiste fisit
     > të shquar të Hasan Tahsimit nga Konispoli.
     > Largohet nga vendlindja duke besuar se do t'i shpëtonte, sadopak,
     > përndjekjeve. Punon si korier në Sarandë. Kryen një shkollë teknike
     > dhe punon në Rruga – ura në Veri. Por e internojnë baltrave të
     > Durrësit.
     > Arriti të botojë librin e shkëlqyer me tregime "Njerëz të rinj,
     tokë
     > e lashtë", por përmbledhja me poezi "Lirishta e kuqe" u ndalua dhe
     u
     > çua fabrika të letrës për t'u ribërë letër sterile.
     > romani "Krastakraus" mbeti në dorëshkrim.
     > Që t'i shpëtonte arrestimit dhe burgut, Bilal Xhaferri arratiset më
     > gusht të 1969 në Greqi për të ikur në SHBA.
     > Dy vjet punon në gazetën "Dielli" të shqiptarëve të Amerikës. Në
     > Çikago themeloi gazetan e Lidhjes Çame "Krahu i shqiponjës".
     > Njerëz të panjohur e sulmojnë me thikë në Nju Jork. Sigurimi i
     > shtetit komunist shqiptar kërkonte vdekjen e tij dhe të veprave. I
     > digjet shtëpia dhe gjithë dorëshkrimet. Vdes në rrethana të
     dyshimta,
     > pas një operacioni në kokë me 1987 në Çikago.
     > Ndërsa këtu kompllotohej me heshtje ose kujtohej vetëm për t'u
     sharë
     > (ose për t'u rivrarë), të burgosurit politikë në Spaç, Qafë – Bari,
     > Burrel, nëpërmjet atyre që e kishin njohur, kujtonin dhe mësonin
     > përmendësh vargje të Bilal Xhaferrit.
     > U desh të binte diktatura e kuqe që shqiptarët në vitet e lirisë,
     kur
     > qe vendosur shteti demokratik, të sillnin eshtrat e Bilal Xhaferrit
     > në atdhe që balta e tij të prehej përgjithmonë e përzjerë me baltën
     e
     > vendlindjes.
     > Poezitë e Bilal Xhaferrit për Çamërinë janë antologjike për nga
     > bukuria dhe dhimbja. Ndërkohë, për sa i përket përmbajtjes, janë të
     > vetmet në të gjithë poezinë mbarëkombëtare që mbartin dramën e
     > Çamërisë, dëbimin e hershëm, lotët, dergjen e krahinës epirionte,
     > zbrazëtirën e madhe si një zgavër tronditëse në kohë. E gjitha
     sikur
     > parandjell drejtësinë, më fuqishëm se çdo UÇÇ e mundëshme.
     >
    • lym dylyri
     Mendoj se ne duhet me te gjitha menyrat qe nga websitet tona duhet te shfaqim demonizimin e figures se Zerves dhe Venizellos qe shteti Grek demokratik i
     Message 4 of 7 , Aug 4, 2008
      Mendoj se ne duhet me te gjitha menyrat qe nga websitet tona duhet te shfaqim demonizimin e figures se Zerves dhe Venizellos qe shteti Grek "demokratik" i mban si heronj edhe sot e kesaj dite.Sa per Suliotet dihet qe ata vajten ne te semes me vone edhe nga vet Greket.Ata jane asimiluar si shume pakica te tjera ne emer te kishes.Dhe te gjiha keto dihen,por renja ne kurthin e  Edlira xhemos nuk i sherben Ceshtjes sone,prandaj duhet me pjekuri .

      ----- Original Message ----
      From: albertinobe <albertinobe@...>
      To: cameria@yahoogroups.com
      Sent: Monday, 4 August, 2008 12:08:34 PM
      Subject: [cameria] MARKO BOCARI GREKU SHQIPTARVRASES

      MARKO BOCARI GREKU SHQIPTARVRASES

      Pas vdekjes se ALI PASHES figurat e Greqise u nguten
      qe te takonin heroin e Seleides Marko Bocarin dhe te
      fitonin besimin e tij.Mavrokordato i kushtoi atij nje
      vemendje dhe interes te vecante.Kollokotron i e vizitoi
      ate dhe i dhuroi nje tablo emfatike te sherbimeve
      ushtarake qe ai i kishte bere ceshtjes se Greqise ne
      Peloponez.Ndersa Markoja ja ktheu: Shoku im i dashur e
      vleresoj kurajon e ushtareve te tu por duhet ti
      kishim ndaluar qe te kryenin krimet monstruoze qe ata
      kryen.Ne vend qe te therrnim femije dhe gra muslimane
      a nuk do te ishte me mire qe te fshihnim ceshtjen tone
      kombetare pas detyres ndaj humanitetit, ti dergonim ne
      Patras , Modon dhe Koron 20.000 te uriturit e
      Tripolices , Navarinit dhe Monambasise ne vend qe ti
      therrnim ata? Te detyruar te ushqenin 20.000 vete me
      shume keto vende nuk do te rezistonin gjate dhe do
      binin ne duart tona.Keshtu trupat e Marko bocarit dhe
      te kollokotronit kishin therrur 20.000 muslimane gra
      dhe femije pa ju dridhur dora dhe donin qe me
      dinakerite e tyre te vazhdonin perpjekjet e tyre per
      te ndjekur rrugen gjakatare antihumane qe ata kishin
      nisur.Ne 1821 ne Variades Marko Bocari zuri rob 3.000
      shqiptare muslimane te komanduar nga Abaz GEGA.Ne uren
      Bassexa ai shkaterroi 6000 ushtaret shqiptare te Hasan
      beut qe ishte governatori i Beratit dhe ne Lelove ai
      zuri rob 1300 shqiptare. Ndersa ne STIRVINE kaloi ne
      shpate 700 shqiptare.2500 shqiptare muslimane u
      masakruan ne malet e sulit nga njerzit e Marko
      Bocarit; ata kishin ne krye TAHIR abazin dhe ishin te gjithe came
      muslimane.
      Sipas planit
      te Marko bocarit Mavrokordato do te sulmonte Epirin
      dhe muslimanet e Janines.Me mijera shqiptare te
      pafajshem u vrane neper fshatra nga rebelet
      revolucionar greke si Marko Bocari.Petroja nje nga
      oficeret e Markos pasi kishte shkaterruar fshatrat
      perreth dhe masakruar banoret muslimane u vendos ne
      FANARI (vendi i fanarioteve) por nje trupe shqiptaresh
      e perbere prej shtate mije vete me ne krye beun
      shqiptar te TRIPOLICES i arriti ata dhe i deboi per
      ne malet e Taygetes.E vecanta e kesaj ngjarjeje ishte
      u vrane vetem dy veta BEU I TRIPOLICES dhe biri i
      PETROS por maniotet qe udhehiqte Petroja e dinin qe si
      benin dot balle 7.000 shqiptareve ndaj edhe kerkuan te
      largohen pa bere lufte.I cuditshem eshte fakti se ata
      u lane te iknin neper anijet e tyre pa u shqetesuar
      nga 7.000 shqiptaret sepse keta te fundit i kishin
      dhene fjalen se nese ikin pa lufte nuk do ti vrasin
      dhe ata ashtu sic i ka hije shqiptarit e mbajten
      fjalen.Ndersa Marko Bocari dhe greket e tjere
      revolucionare kudo shkelnin digjnin fshatra vrisnin te
      pafajshem masakronin cdo musliman qe i binte ne dore
      shqiptar apo turk qofte ai.Deshmite historike tregojne
      qarte se Marko Bocari ishte nje shqiptarvrases qe
      luftonte per revolucionin grek krimet e te cilit edhe
      sot e kesaj dite rruhen neper arkivat e Parisit ,
      Stambollit, Londres etj etj kurse injorantet si Edlira
      Xhemo dhe miqte e saj qe ka ngrene dhia abetaren na e
      bejne heronj te Camerise kur Markoja me doren e tij ka
      therrur me mijera came muslimane.Do te ishte njesoj
      sikur pas nje shekulli dhe nje propogande te forte
      helene sic po e beni ta nxirrni edhe Napolon Zerven
      bir te Camerise dhe ta mburrni sic po beni me Marko
      grekun.Kjo tregon edhe njehere qe shoqatat tuaja
      fantazma qe nuk kane asnje njohuri te thelle te
      ceshtjes came por qe te derdellisin me fjalime ku ka
      vetem opinion personal dhe asnje fakt jane vecse
      pjelle e deshtuar e nje politike helenizimi edhe
      brenda cameve injorante.Nen trysnine e presioneve
      politike te forta prohelene perfaqesuesit came heshtin
      dhe pranojne aranzhime miqesore me gjarperinjte greke
      qe kane infiltruar shoqatat came dhe perpiqen te
      afrojne camet me greket qe ti vene camet ne nje gjum
      diagnostiko- diktatorial ashtu sic e beri vellai i
      shejtanit ENVER HOXHA ne menyre qe camet neser ne emer
      te kujtimit te heronjve greke si Marko Bocari te
      puthen buze me buze me vrasesit e gjysherve te tyre.

      ABEDIN RAKIPI
      BRUXELLES

      --- In cameria@yahoogroups .com, lym dylyri <heshtja@... > wrote:
      >
      > A  dikush ndonji menyre per te influencuar nepermjet Anesty
      International rreth kesaj Ceshtje ,perderisa Napoleon Zerva eshte
      akoma Hero Kombetar i Greqise dhe 2 monumentet qe jane njera ne uren
      e Minines dhe tjetra prane Artes me dore drejtuar nga Cameria.Mundet
      dikush te japi ndonji opinion se si mund te ndigjet nepermjet
      institucioneve Nderkombetare ose ato Europjane ?
      >
      >
      >
      > ----- Original Message ----
      > From: Agim Xhemali <xhemaliagim@ ...>
      > To: art-cafe@... ; cameria@yahoogroups .com; chamepirot
      <chamepirot@ ...>
      > Sent: Wednesday, 30 July, 2008 6:47:28 PM
      > Subject: [cameria] Karaxhiçi shkon në Hagë, Napoleon Zerva monument
      culture në Greqi.
      >
      >
      > Karaxhiçi shkon në Hagë, Napoleon Zerva monument culture në Greqi.
      Krimet e Karaxhiçit janë shembulli i përkryer i krimeve të andartëve
      të grekut Napoleon Zerva.
      > Lajmi i arrestimit të kriminelit të Bosnjës dhe i Europës Radovan
      Karaxhiçit, duket se ka zënë faqet kryesore të shtypit botëror dhe
      kjo përbën një nga axhendat e vendosjes së drejtësisë në botën e
      qytetëruar demokratike. Me gjithë vonesën 13 vjeçare, me gjithë vajin
      që kanë pasur qytetarët e ish Jugosllavisë nga krimet e bëra nën
      komandën e Karaxhiçit, me gjithë gjëmën e shkaktuar nga genocidi i
      mikut të Millosheviçit, përsëri shpirtrat e atyre që u vranë dhe
      atyre që janë gjallë, por edhe e atyre që pretendojnë për drejtësi në
      kontinent, u qetësuan disi dhe tashmë ka mbetur pjesa e fundit e
      libretit genocidist që i përket skenarit të luajtur nga kriminelët e
      Serbisë në emër t ëish Jugosllavisë. Duket gjithashtu se edhe Mlladiç
      do të bjerë në rrejtën e Hagës. Deri këtu mund të thuash me plot
      gojën që drejtësia vepron dhe ka një Zot që shikon e vë dorë kundër
      së keqes.
      > Por është po kjo Europë, janë po këto kancelari europiane të
      shteteve që kanë marrë emrin "Europa plakë" që padrejtësisht
      vazhdojnë të heshtin, të kthejnë kokën mënjanëe të mosveprojnë me
      drejtësi për krimet e Napoleon Zervës ndaj shqiptarëve të Çamërisë.
      Ishin krime ndaj një populate të pambrojtur, të paarmatosutr, të
      pafajshme dhe viktimë e dhunës barbare dhe gjakatare të një shteti
      kriminal dhe fashist. Me një fjalë ishin krime kundër njerëzimit,
      nëse popullsia e atij vendi, domethënë çamët e Çamërisë quhen njerëz
      për Europën e pas Luftës II Botërore. I panë këto krime dhe i
      përjetuan ato edhe përfaqësuesit e fituesve të kësaj lufte anglezët
      dhe rusët, frencezët dhe amerikanët, por që nga mbarimi i masakrave
      që nisën më 27 qëershor 1944 ata kanë heshtur, janë bërë palë me
      kriminelin Napoleon Zerva dhe kanë përkëdhelur shtetin Grek që e ka
      përkrahur dhe mbështetur
      > genocidin shtetëror ndaj një populate të tërë ku u vranë rreth
      3000 njerëz, vdiqën si apsojë e genocidit rreth 5000 të tjerë, pa
      llogaritur shkatërrimin e pasurisë dhe dëmet e një periudhe 63
      vjeçare që i janë sjellë Çamërisë dhe popullatës së saj. Të gjithë
      këto janë të ditura dhe të bëra publike, po aq sa edhe të shënuara në
      kujtesën historike edhe të vetë kancelarive europiane që sot u vjen
      keq dhe dridhërohen për krimet e Karaxhiçit. Pyetja e parë që lind
      pas gjithë kësaj që themi ështe se : "krimet kundër njerëzimit kanë
      vetëm një emër apo kanë emrin e shteteve që janë miq dhe armiq të
      Europës që i seleksionon sipas dëshirave ? ". Nëse Greqia ështe e
      përkëdhelura e Europës, atëherë mund ët thuhet se është vetë Europa
      që ka dhënë urdhër për genocidin ndaj çamëve, për shkak të heshtjes
      që ka bërë dhe mbylljes së syve para faktit që sot shikon se si
      krimineli
      > Napoleon Zerva ka monument në Gumenicë dhe në Prevezë dhe është
      monument I mrojtur nga shteti grek. Turistët europianë kanë parë me
      sytë e tyre se si lartësohet statuja e një krimineli që shteti grek e
      mbron dhe e kthen në turizëm kulturor për europianët.
      > Është po aq e vërtetë kjo sa edhe vetë shteti shqiptar hesht dhe
      nuk arrin do të bëjë një paralelizëm me krimet e serbit Karaxhiç me
      ato të grekut Zerva, aq më tepër që janë po të nejtët mostra
      gjakatare të popujve të pafajshëm.
      > Më keq akoma që edhe vetë institucionet e mbrojtjes së të drejtave
      të njeiut në Shqipëri si dhe vetë Shqoata Çamëria, PDI apo Instituti
      për Çamërinë nuk prononcohen publikisht në konferenca shtypi për të
      vlerësuar aktin e kapjes dhe çuarjen para gjykatës së Hagës së një
      mkrimineli dhe të dënojnë heshtjen e kësaj Europe dhe institucioneve
      të shtetit shqiptar për krimet e Zervës ndaj shqiptarëve të Çamërisë,
      nëse shteti shqiptar i quan shiptarë banorët e Çamërisë. Sjellje të
      tilla absurde ngjajnë si dy pika uji me sjelljen po aq absurde të
      heshtjes së Europës.
      > Nëse Greqia e ka "pushtuar" këtë vend me gjithçka, me banka, me
      telefoni celulare, me prodhime ushqimore, me praninë e grekut
      Janullatos në Shqipëri, me me institucione që "flasin" greqisht, me
      blerjen e ndërmarrjeve shqiptare në çdo cep të Shqipërisë, me PBDNJ e
      me çfarë tjetër nuk e ka "pushtuar" Greqia Shqipërinë, më keq akoma
      është vetpushtimi që i bëjnë shqiptarët vetes së tyre me moslëvizje
      dhe me mosprononcime për të vërtetat historike..   
      > Nëse kriminelët kanë një emër, ata e kanë këtë emër në të gjithë
      vendet e botës, në të gjitha kohërat, paçka nga rraca apo ngjyra, në
      kombësia apo feja, pavarsisht nga bindja apo gjinia, atëherë ata
      duhen konsideruar sit ë tillë në çdo kohë dhe në çdo vend, paçka nga
      relacionet e miqësive dhe hatëreve që mund të kenë shtetet mes tyre.
      Kriminelët mbeten kriminelë, si Hitleri, si Stalini, si Enver Hoxha,
      si Millosheviçi, ashtu edhe Karaxhiçi dhe Zerva dhe të gjithë këta
      duhen dënuar sit ë tillë. Pikërisht këtu qëndron edhe dallimi, se kur
      njeri apo tjetri dënohen me Nyrenberg apo Hagë dhe tjetri lihet
      monument, kjo do të thotë se krimet dhe genocidet do të vazhdojnë si
      në arstin konkret ndaj shqiptarëve të Çamërisë. Vetëm kriminelët
      bëhen palë mes tyre për të bërë krime gjithnjë. Nëse bota dhe Europa
      e priti me entuzizëm kapjen e Karaxhiçit me cilësinë e kriminelit, po
      aq duhet të
      > trishtohet për mbrojtjen e Zervës dhe harresën ndaj krimeve të tij
      > Hyqmet ZANE
      >
      > ____________ _________ _________ __
      > Posta, news, sport, oroscopo: tutto in una sola pagina
      > Crea l'home page che piace a te!.
      >
      >
      > ____________ _________ _________ _________ _________ _________ _
      > Not happy with your email address?.
      > Get the one you really want - millions of new email addresses
      available now at Yahoo! http://uk.docs. yahoo.com/ ymail/new. html
      >      Not happy with your email address?
      Get the one youreally want - millions of new email addresses available now at Yahoo!
     Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.