Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Kjo është tragjedia e ÇamErisE

Expand Messages
 • Olsi
  Kjo është tragjedia e ÇamErisE Gazeta Shqiptare Online URL: http://balkanweb.com/index.php?id=29871 ( 03/02/08) Enver Kushi Kur krimi ishte kryer dhe
  Message 1 of 1 , Mar 13, 2008
   Kjo është tragjedia e ÇamErisE

   Gazeta Shqiptare Online URL:
   http://balkanweb.com/index.php?id=29871


   ( 03/02/08) Enver Kushi

   Kur krimi ishte kryer dhe Çamëria e përgjakur dukej e
   zhbërë, një Komision Ndërkombëtar Hetimor, sapo shkeli
   tokën çame, pa dhe ndjeu gjëmën e madhe. Sipas dëshmive të
   botuara të një prej anëtarëve të Komisionit Hetimor, pranë
   Filatit, (me siguri në Vanër), grekët i çuan për të parë
   “varret e të masakruarve nga çamët”. E ndërsa shihnin
   varret dhe pak më tutje qytetin thuajse pa jetë të Filatit,
   njëri prej anëtarëve të Komisionit, befas u kërkoi
   shoqëruesve grekë atë që ata nuk e prisnin: të hapeshin
   varret për të parë “të masakruarit e pafajshëm nga çamët”.
   Siç duket ai e kuptoi se Komisioni ndodhej para një dëshmie
   të rremë, grackë alla greke, sepse plisat mbi varre ishin
   të freskët e të ashtuquajturit varre, ishin sajuar një ditë
   më parë ose ndoshta disa orë para se Komisioni të vinte
   atje. Kaq u desh, shkruan dëshmitari i kësaj ngjarjeje, që
   Komisioni të ndodhej përballë egërsisë, sharjeve,
   kërcënimeve edhe të një grupi të vogël njerëzish, që
   ndiqnin në distancë ngjarjen e që prisnin të dëshmonin “për
   krimet e çamëve” ndaj popullsisë greke.
   Kjo është ndodhia e rreth 63 viteve më parë, por e lashtë
   sa vetë njerëzimi: ata që kanë kryer krimin, gjithmonë janë
   përpjekur ta fshehin atë. E megjithatë të vërtetat e
   krimeve të mëdha, tragjedive njerëzore, në forma e mënyra
   nga më të ndryshmet, shpejt a vonë, janë marrë vesh.
   Episodi i lartpërmendur, me domethënien e tij, flet shumë.
   Unë mendoj se ai pazgjithshmërisht lidhet edhe me librin më
   të ri të Prof. Dr. Beqir Metës “Tragjedia çame”, i cili në
   200 faqet e tij, me një densitet marramendës ngjarjesh, hap
   siparin e një teatri tragjik, nga më tragjikët në
   Gadishullin Ballkanik të dramave dhe kobeve: Tragjedinë e
   Çamërisë. Autori me këtë vepër zbulon mekanizmin e krimit,
   ndjek kronologjinë e ngjarjeve, që çuan në realizimin e
   ëndrrës së “Megali Idesë” për zhbërjen e Çamërisë. Profesor
   Meta nuk hap “varre të rremë” alibikë, siç kanë bërë e
   bëjnë historianët grekë, të paktën që nga viti 1844, kur
   nga kryeministri grek Jorgos Koleti, u paraqit programi
   politik me emrin “Megali Idea”, por zbulon para lexuesit,
   opinionit shqiptar e atij të huaj, të vërtetat e hidhura,
   dëshmitë e shumta të tragjedisë çame.
   Është e vërtetë që në këto 20 vitet e fundit, studiues me
   origjinë nga Çamëria, shumë prej të cilëve kanë qenë
   protagonistë të ngjarjeve si Ibrahim Hoxha, Hasan Minga,
   Petrit Demi, Hajredin Isufi, Prof.Selman Sheme, etj., apo
   të tjerë si Prof.Dr. Pëllumb Xhufi, Prof.Dr.Kaliopi
   Naska,Sherif Delvina, Laurant Bica e ndonjë tjetër, për mos
   lënë mënjanë 80 vite më parë punën kolosale të Mit’hat
   Frashërit, me veprat e tyre kanë kontribuar për të vërtetat
   e historisë dhe tragjedisë çame.
   Mendoj se një nga meritat e Prof.Dr.Metës, është depërtimi
   më në thellësi të tragjedisë e në ca skuta të fshehura
   nëpër arkiva, ku ruhet një dokumentacion i madh e që
   ndriçon çështjen çame, veçanërisht gjatë Luftës së Dytë
   Botërore.
   Historia e shkruar mbështetet në faktin dhe dokumentin
   konkret e bindës.Pa burime bindëse arkivore, ose më saktë
   pa ballafaqimin e disa prej tyre, vepra historike, mund të
   jetë çdo gjë, por e besueshme jo. Duket që puna voluminoze
   dhe nga më seriozet në historiografinë moderne shqiptare,
   në librat “Tensioni Greko-Shqiptar (1939-1949) dhe
   “Shqipëria dhe Greqia (1949-1990), janë prologu i këtij
   libri.
   Librit “Tragjedia Çame”, ia rrisin vlerën dhe
   besueshmërinë, mbështetja në dokumentacionin e pasur të
   Arkivave Kombëtare të SHBA, Arkivit të Ministrisë së
   Jashtme të Britanisë së Madhe, Arkivit të Ministrisë së
   Punëve të Jashtme të Italisë, Arkivit të Zyrës Historike të
   Shtabit Madhor të Ushtrisë Italiane. Gjithashtu autori i
   referohet edhe shumë dokumentave të botuara apo botimeve
   historiografike, veçmas atyre grekë, si Evangjelos Kofos,
   Krapsitis, Kondis, Muselimi, Jani Sharra, Nikos Zhangos
   etj. Jo vetëm kaq. Autori, skrupuloz i dokumentave, ndjek
   në përgjithësi një linjë lineare në librin e tij. Historia
   e Çamërisë jepet në mënyrë kronologjike, që nga thellësitë
   e shekujve deri në ditët tona, me disa nga momentet kulmore
   të saj.Ky trajtim linear, gërshetohet edhe me një parim
   tjetër: atë vertikal, thënë ndryshe, depërtim në thellësi
   të ngjarjeve dhe fakteve historike dhe deduksione të
   rëndësishme për to. Kjo ja shton vlerat këtij libri dhe
   dimensionin shkencor dhe logjik të tij. E dukshme është kjo
   në kapitullin “Çamëria gjatë Luftës II Botërore” e në të
   tjera që e pasojnë. Për Luftën e Dytë Botërore ka shumë
   botime.Edhe për Ballkanin gjatë saj ka shumë.Në
   historiografinë shiptare të periudhës komuniste për fat të
   keq, ngjarje, personalitete apo fakte të ndryshme janë
   politizuar ose deformuar, ndërsa për Çamërinë është
   heshtur. Mendoj se ngjarjet, lëvizjet dhe kontributi i
   forcave politike, marrëdhëniet mes tyre, kontributet e
   formacioneve partizane e nacionaliste, qëndrimi i aleatëve
   e Fuqive të Boshtit, në përgjithësi antifashizmi në Kosovë
   e veçmas në Çamëri, kërkojnë vëmendje më të madhe nga
   historiografia shqiptare.Nga ana tjetër, historiografia
   greke i ka shtrembëruar dhe vazhdon t’i shtrembërojë në
   mënyrë flagrante të vërtetat, duke hedhur baltë mbi
   popullsinë çame, duke e kriminalizuar atë dhe duke mohuar
   kontributin e njohur e të padiskutueshëm të saj në Luftën
   Antifashiste.
   Prof.Dr.Beqir Meta, besnik i parimeve të së vërtetës
   historike dhe mbështetur në një dokumentacion të pasur, me
   logjikën e fortë prej historiani modern, jep në këtë vepër
   deduksione të rëndësishme, bindëse dhe të argumentuara.
   Kapitulli “Çamëria gjatë Luftës II Botërore”, është për
   mendimin tim çelësi për të kuptuar epilogun e tragjedisë
   çame, prapaskenat, që u luajtën mbi një popullsi të
   pafajshme dhe faktorët, që çuan në genocidin e spastrimit
   etnik të Çamërisë. Ky është kontribut i padiskutueshëm i
   këtij libri dhe i Prof.Dr. Beqir Metës në historiografinë
   shqiptare e me gjerë. Mendoj, se rrallë më ka ndodhur të
   lexoj një vepër historike, ku densiteti i ngjarjeve të jetë
   aq marramendës, sa në librin “Tragjedia Çame”, veçanërisht
   në kapitullin “Çamëria gjatë Luftës II Botërore”. Në të,
   lexuesi i vemendshëm do të jetojë ditët dhe netët e
   ankthshme të Çamërisë. Aty lëvizin shtabet e Luftës dhe
   ushtritë e tyre si ato të EAM-it, Zervës, çetat e
   batalionet të partizanëve e të nacionalistëve çamë, shtabet
   e ushtrive italiane e gjermane, shtabet e aleatëve,
   përplasen ideologjitë, fryjnë erërat e acarta të
   nacionalistëve grekë, organizohen takime të fshehta, thuren
   plane ogurzeza, ka vrasje në pusira, jepen deklarata, që
   nga mbreti Zog e deri tek Mit’hat Frashëri, formohen
   këshillat dhe mobilizohen mbi 2000 çamë, apo befas jepet
   urdhëri i shtabit gjerman për çarmatosjen e popullsisë dhe
   nën bekimin e miratimin e shtabit anglez, nis masakra e 26
   qershorit 1944, në Paramithi. Tashmë krimi është kryer.
   Çamëria e përgjakur lëngon në agoni, me një bilanc tragjik
   ulëritës, që autori i jep me shifra të sakta. Ndihet mes
   rreshtave të librit dhimbja e autorit, por edhe kumti që ai
   jep : “Spastrimi etnik i Çamërisë në përfundim të Luftës II
   Botërore ishte rrjedhim logjik i politikës antishqiptare të
   shtetit grek dhe i presionit të vazhdueshëm të tij ndaj
   etnisë shqiptare në Greqi, qysh nga koha e vendimit
   arbitrar të Konferencës së Ambasadorëve të Londrës, të
   vitit 1913. Ai u realizua në rrethanat e favorshme, që u
   krijuan në përfundim të Luftës dhe u ndihmuan nga disa
   faktorë. Mes faktorëve, që Prof.Meta radhit janë:
   1)Vazhdimësia e politikës nacionaliste dhe shoviniste
   greke. 2)Politika britanike, e cila e preokupuar seriozisht
   për ruajtjen e pozitave të saj në Greqi, u mbështet në
   forcat ultranacionaliste greke. 3)Qëndrimi i forcave
   gjermane, të cilat duke ndjekur interesat e tyre, në çastet
   e fundit, bënë çarmatimin e popullsisë shqiptare të
   Çamërisë dhe u krijuan mundësi forcave rezerviste të
   kryenin pa pengesë spastrimin etnik të saj. 4)Rrethanat e
   turbullta të përfundimit të luftës dhe dobësitë e forcave
   politike shqiptare, të cilat nuk arritën të bashkoheshin
   midis tyre dhe të përpunonin një platformë të përbashkët
   për mbrojtjen e interesave kombëtare.
   Prof. Dr. Beqir Meta, me të njëjtën logjikë historike,
   shpalos në këtë libër gjendjen e refugjatëve çamë në
   Shqipëri, qëndrimin e shtetit grek ndaj çështjes çame dhe
   Fuqive të Mëdha ndaj saj. Këto e bëjnë edhe më të plotë dhe
   më të prekshme tragjedinë çame, po t’í shtosh kësaj edhe
   faktet e dokumentet për heshtjen vrastare të shtetit
   komunist shqiptar për 45 vite me radhë.
   Grekët e lashtë, me kolosët e tyre si Homeri e më pas
   tragjedianët Eskili, Euripidi, Sofokliu, me veprat e tyre
   do t’í jepnin botës disa mesazhe universale, ku mbi të
   gjitha, është ai i vrasjes së ndërgjegjes për krimet e
   kryera në Trojë. Libri i Prof.Dr. Beqir Metës “Tragjedia
   çame” jo me gjuhën e letërsisë, por me atë të historisë së
   vërtetë, troket fort në ndërgjegjen e grekëve të sotëm, të
   historianëve, intelektualëve, klasës politike të këtij
   vendi fqinj. Janë ata, që ose e kanë shtrembëruar ose
   vazhdojnë edhe sot të fyejnë mijëra viktima të pafajshme,
   duke i përbaltur ata dhe popullsinë krenare të Çamërisë.
   Populli grek ka nevojë të mësojë këto të vërteta të
   hidhura. Libri i Prof.Dr.Beqir Metës duhet përkthyer në
   gjuhën greke, që populli grek dhe rinia e këtij vendi të
   mos vazhdojë të shohë e t’ú besojë “varreve bosh” apo
   alibive të propagandës së historianëve nacionalistë.Sepse,
   siç shkruan shkrimtari ynë i madh, Ismail Kadare :
   “ÇAMËRIA NUK ËSHTË NJË FANTAZMË QË NGRIHET PËR TË ERRËSUAR
   MIQËSINË MIDIS GREKËVE DHE SHQIPTARËVE, PËRKUNDRAZI, KUR
   POPUJT LEHTËSOJNË NDËRGJEGJEN E TYRE NGA PESHAT E VJETRA,
   ATA AFROHEN MË SHUMË DHE E DUAN MË SHUMË NJERI- TJETRIN”.
   Libri “Tragjedia çame” flet shumë e të ve në mendime. Kur
   Evropa e bota 10 vite më parë, pa në ekranet e TV masakrën
   e Raçakut në Kosovë, mbajti e mekur frymën nga përmasat e
   tragjedisë kosovare. Plaga çame është ende e hapur dhe
   tragjedia e saj ulëritëse.
   Prof.Dr.Beqir Meta me këtë libër e sjell Çamërinë me plagë
   dhe tragjike, por edhe me shpresën për të zgjidhur sa më
   shpejt të ardhmen e saj evropiane. Botimi edhe në gjuhën
   angleze i këtij libri, do ta bëjë më të njohur tragjedinë e
   Çamërisë për studjuesit e huaj dhe opinionin jashtë
   Shqipërisë.   ____________________________________________________________________________________
   Be a better friend, newshound, and
   know-it-all with Yahoo! Mobile. Try it now. http://mobile.yahoo.com/;_ylt=Ahu06i62sR8HDtDypao8Wcj9tAcJ
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.