Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Hoxhë Tahsini-Dijetarë Gjenial

Expand Messages
 • albertinobe
  Hoxhë Tahsini-Dijetarë Gjenial Nga Yllka Iliazi (Bejko) S ka shumë kohë që lexuesi ka marrë në dorë një libër shumë të vlefshëm për fillimet e
  Message 1 of 5 , May 4, 2008
   Hoxhë Tahsini-Dijetarë Gjenial

   Nga Yllka Iliazi (Bejko)

   S'ka shumë kohë që lexuesi ka marrë në dorë një libër shumë të
   vlefshëm për fillimet e studimeve shkencore në lëmë të psikologjisë,
   dhe po kaq të vlefshëm për çfarëdo lloj lexuesi që kërkon të pasurojë
   kulturën e tij në lidhje me njohjen e personaliteteve të rilindjes
   sonë Kombëtare.Psikologjia e Hasan Tahsinit, i ofrohet lexuesit me
   shumë kulturë e stil prej Prof. Dr Nuri Abdiut. E veçantë në llojin e
   saj, jo vetëm se nxjerr në dritë një vepër të panjohur të rilindasit
   të madh, por ia sjell atij në formë bindëse, shkencore e tepër
   korrekte nga ana gjuhësore.Më bindës bëhet pohimi i mësipërm kur
   mëson se këtë vepër e ka sjellë në gjuhën shqipe përkthyesi i shquar
   Vexhi Buharaja, qysh në qershor të vitit 1979.Veç kësaj, autori i
   studimit, në vijimësi të korrektesës së tij shkencore, krahas
   përkthimit në gjuhën shqipe ka sjellë edhe veprën origjinale, ashtu
   siç është botuar në Stamboll, më 1894, në gjuhën osmane.Botuesi i
   saj, Nadiri Fevzi, ndihet i nderuar që i jepet mundësia të botojë një
   vepër të tillë të një shkencëtari të shquar të kohës së vet, gjë që
   nuk e fsheh në parathënien që shkroi vetë. Këtu po botoj veprën
   Psikologjia , d. m. th veprën plot vlera që ka shkruar mbi proçeset
   dhe gjendjet shpirtërore të njeriut , profesori i pashoq i filizave
   të letërsisë dhe të filozofisë që janë rritur në lulishten e
   kulturës , profesori i cili ka studiuar dhe ka hulumtuar veprat e
   vlefshme të dijetarëve të famshëm të Lindjes e të Perëndimit, të
   cilat mbushin bibliotekat, i ndjeri Hasan Tahsin efendi, i cili ka
   qenë njëri nga filozofët e shquar të shek të XIX( XII allaturka).Këtë
   po e bëj që fletët si smeraldi të kësaj vepre të mos zhduken nga era
   e rrëmbyeshme e vjeshtës..... Gjer tani nuk qe botuar ndonjë vepër
   mbi shkencën e psikologjisë. Prandaj këtë boshllëk e plotësoi i
   ndjeri i sipërpërmendur. .....Për të gjitha këto arsye, duke u
   rekomanduar këtë vepër të re , atyre që kanë pasion për shkencat e
   diturinë, i jap ngazëllimin e shpirtit të mësuesit tim të nderuar.
   Suksesi dhe mbarësia vjen nga zoti. Robi i përvuajtur Nadiri
   Fevzi.Hasan Tahsini që na dhuron "smeraldë"Po kush ishte Hasan
   Tahsini që na dhuron "smeraldë" me veprën e tij që është bërë objekt
   studimi i disa brezave të dijetarëve? Veç kësaj, ajo është bërë burim
   i pashtershëm pikëpamjesh të ndryshme shkencore, sociologjike,
   filozofike e psikologjike. Hasan Tahsini,( Hasan Osman Rushiti) lindi
   në fshatin Ninat të Konispolit më 7 prill të vitit 1811. Osman
   efendiu, i ati i Tahsinit, ishte njeri i arsimuar, me kulturë të
   gjerë , njohës i mirë i filozofisë dhe i letërsisë islame. Ai ishte
   një mësues i nderuar dhe i kërkuar. Mësimet e para të birit ia dha në
   medresenë më të mirë të zonës, në atë të fshatit Pandalejmon dhe më
   pas në medresenë e Mustafa Pashë Bushatlliut në Shkodër ( 1822-
   1830 ). Shkollën qytetëse dhe atë fetare e vazhdoi në Janinë, dhe më
   pas, vazhdoi e përfundoi me sukses studimet në Medresen " Fatih", një
   ndër më të njohurat e Stambollit. Përveç vlerësimit "shkëlqyeshëm" që
   mori në këtë shkollë, atij iu atribua edhe epiteti "tahsin" prej
   dijetarit të njohur, mësuesit të tij, Mustafa efendi Vidini, që në
   gjuhën shqipe përkthehet , I nderuar, I fisnikëruar, etj. Pikërisht
   kjo fjalë u shdërrua në mbiemrin e tij.Në vitin 1857, me dekret të
   Sulltanit, së bashku me disa dijetarë të tjerë të zotë të kohës së
   tij, dërgohet në Paris, në Universitetin prestigjoz të Sorbonës për
   të studiuar në fakultetin e shkencave të natyrës dhe më pas të
   shkencave shoqërore.Sipas Dervish Himës , Hasan Tahsini "…për 16 vjet
   shërbeu si imam në ambasadën osmane në Paris.Gjatë kësaj kohe ai
   studioi me seriozitet të madh shkencat dhe filozofinë e
   Perëndimit."Hasan Tahsini dinte bashkë me shqipen 11 gjuhë. Tre gjuhë
   të lindjes: arabisht,persisht, osmanisht; greqishten e re, greqishten
   e vjetër e latinishten I përvetësoi në Sorbonë; frëngjishten e
   italishten dhe sipas të dhënave më të fundit, mendohet të ketë ditur
   dhe anglishten e gjermanishten. Dëshmia më e mirë për këtë janë
   veprat " Shkrimet e Popujve" dhe Alfabeti origjinal i tij për gjuhën
   shqipe. Në vitin 1869 kthehet në Stamboll dhe u emërua rektor i
   Universitetit , inagurimi i të cilit u bë në fillim të vitit 1870.
   Por në fund të po këtij viti e shkarkojnë sepse ai paraqiti në
   Universitet disa kumtesa publike nga fushat e astronomisë e të
   filozofisë, në të cilat flitej mbi hapësirën e pafund të botës së
   madhe dhe mbi "botën e vogël " siç quante veprimtarimë psikike të
   njeriut, gjë që shkaktoi reagime të ashpra tek krerët fetarë të
   Stambollit. Më vonë jep mësime në një shkollë private. Biografët
   pohojnë se shtëpia e tij në Stamboll u shndërrua në një universitet
   të mirëfilltë, ku zhvillonte leksione mbi shkencat e
   natyrës,psikologjinë , filozofinë, mbi historinë , letërsinë, etj. (
   Sipas Sejdi Kondit, Ylli i çamërisë Hasan Tahsini Tiranë 1998.) Në
   historinë e kulturës shqiptare të Rilindjes sonë Kombëtare, Hasan
   Tahsini ka hyrë si një nga figurat më të shquara të shekullit të XIX,
   kurse në historinë e shkencës turke, si më i larti ndër të lartët
   dhe, në historinë e arsimit të lartë të Turqisë, si Rektori i parë i
   Universitetit të Stambollit, si ligjëruesi i parë në shkencat sociale
   e ato natyrore. Tahsini punoi për alfabetin shqip dhe donte ta kishte
   të ndryshëm nga alfabetet e gjuhëve të tjera për të treguar
   personalitetin e popullit të tij. Tahsini qe mësues i Abdylit, Naimit
   e Samiut, Vaso Pashës, Jani Vretos, Ismail Qemalit e Daniel
   Oparakut.Ai ka qenë mësues shtëpie i historianit zyrtar të famshëm
   osman, Hajrullah Efendi, i ati i dramaturgut e poetit me famë osmane,
   Abdulhak Hamit. Në Enciklopedinë turke , Hasan Tahsini cilësohet si
   njeriu që futi dijet e reja të Perëndimit në Perandorinë Osmane, pra
   edhe në Ballkan e në Shqipëri. Ai ndërroi jetë më 4 korrik 1881.
   Trupi i tij u vendos në varrezat e lagjes Eren Qoj në Ysqydar, në të
   njëjtat varreza ku do të varroseshin edhe dhe tre vëllezrit Frashëri.
   ( Sipas Laurant Bicës, Revista Pedagogjike, nr 2 , fq 119, 1983 )
   Autori ,Prof.Dr. Nuri Abdiu, me humanizmin që e karakterizon, krejt
   studimin e tij, një vend të posaçëm u ka rezervuar vlerësimeve të
   disa studiuesve, shqiptarë e të huaj, për personalitetin e Hasan
   Tahsinit. Po citojmë disa prej tyre: Sami Frashëri në veprën e tij
   Shqipëria ç'ka qenë, ç'është dhe ç'do të bëhet, duke folur për
   shqiptarët , për inteligjencën, mençurinë e veçoritë
   etnopsikologjiketë tyre , ndër të tjera ka shkruar: " Prej këtij
   populli kanë dalë shumë dijetarë, shumica e tyre janë konsideruar se
   u takojnë popujve të tjerëqë flasin gjuhët në të cilat ata kanë
   mësuar e shkruar. Shumë shqiptarë, si ali Efendi gjakova e Hasan
   Tahsini ...janë dalluar në mes të dijetarëve, për dijet dhe
   mendjemprehtë sinë e tyre."Në artikullin e revistës Hafta ( Java) ,
   kushtuar ish mësuesit të tij Hasan Tahsini, ka shkruar; " nuk është
   një vlerësim i tepruar që të thuashse midis nesh ai ishte me të
   vërtetë një erudit, ishte më i larti ndër të lartët..." Jani Vretoja,
   duke folur për nevojën e hartimit dhe të përdorimit të një alfabeti
   të vetëm të përbashkët të gjuhës shqipe ëhtë shprehur se këtë nevojë
   e ndjenë në vitin 1867 njerëz të shquar të kombit tonë si Mustafa
   Pasha.....Sulejman Pasha e Seit Beu ...Rustem Pasha.....Kristaq
   Efendiu..Pashko Vasa ...si dhe ligjëruesi Hasan Tahsini prej Filati,
   njeri me kulturë arabe, persiane, turke dhe franceze dhe Konstadin
   Kristoforidhi. ."Sipas Dr . Ramiz Zeka, në librin e tij Hoxhë Hasan
   Tahsini – Reformator i madh islamik " Hasan Tahsini ishte filozof ,
   enciklopedist i madh i shekullit XIX dhe kishte një kulturë aq të
   gjerë , saqë studionte me kompetencë në fusha të ndryshme, që nga
   logaritmet e deri tek astronomia. Ai njihte thellë filozofinë e
   iluministëve francezë, zotëronte teorinë e Dekartit etj , prandaj
   Sami Frashëri, me të drejtë e quante Ibni Sina i shekullit të XIX"
   Turkologu i shquar rus i fundit të shekullit të XIX, V.D. Smirnov, që
   pati bërë një vizitë në Stamboll, më 1875, në njërën nga veprat e tij
   titulluar " Oçerk istorii tureckoj literaturi" ( Vështrim i historisë
   së literaturës turke) botuar në Petrograd më 1891, ka shkruar dhe për
   dijetarin tonë. Ai e ka vlerësuar Tahsinin si shkencëtar të madh,
   madje duke e quajtur" Lomonosovi i Turqisë", duke e krahasuar kështu
   me shkencëtarin enciklopedist rus me famë botërore, emrin e të cilit
   mban Universiteti Shtetëror i Moskës, i themeluar në vitin 1775.Ende
   pa u shkarkuar nga posti i Rektorit të Universitetit të Stambollit,
   shteti francez i propozoi postin e Rektorit të Universitetit të
   Bordosë. Hasan Tahsini këtij propozimi i dha një përgjigje
   dinjitoze " ...Mua më ka dërguar për studime shteti osman dhe unë kam
   detyrime ndaj tij, prandaj do t'i shërbej atij deri në fund..."
   Tahsini kaloi një pjesë të jetës në perëndimdhe e përfundoi të në
   lindje, në Stamboll. Ky botim ka shumë vlera, jo vetëm shkencore por
   edhe njohëse , e mbi të gjitha është modeli i studimit serioz,
   jovetëm nga prurjet , por edhe nga struktura e organizimit të tij, që
   i ngjan një arkitekture solide që koha nuk do ta vjetërojë. Pjesë e
   dobisë së këtij botimi bëhen edhe dy shkrimet shoqëruese; njëri në
   vend të parathënies,prej Prof. Dr. Vehbi Hotit,ndërsa tjetri një
   pasthënie elegante e Dr. Laurant Bica, një tahsinian pasionant.Sipas
   të parit: " Monografia përfaqëson një studim serioz, të thelluar e
   tërësortë Psikogjisë së Hasan Tahsinit dhe përbën një ndihmesë të
   shquar, vetiake të autorit në studimet tona historiko- psikologjike.
   Ajo mbart vlera të shumanshme.. ....përbën një apel për intelektualët
   shqiptarë, për rininë tonë që të rendin pas dijes, pas shkencës, pas
   së vërtetës, me guxim e vetëmohim, për t'i vënë ato në shërbim të
   atdheut, të shoqërisë, synimeve e përpjekjevepër demokratizimin dhe
   europianizimin e Shqipërisë. "Sipas Dr. Laurant Bicës, kjo vepër
   është shenjë e respektit të tij( Prof. Dr. Nuri Abdiut) për këtë
   figurë të ndritur të kombit tonë....Ashtu si etnografi Prof. Dr. Mark
   Tirta e konsideron Hasan Tahsinin si " i pari që flet për mbledhjen e
   objekteveetnografik e e krijimin e muzeut antropologjik ( etnografik)
   shqiptar" apo si "babain"e etnografisë shqiptare edhe Prof. Nuri
   Abdiu e vlerëson po lart Hasan Tahsinin me Psikologjinë e tij si
   personaliteti me të cilin ze fill psikologjia e historia e
   psikologjisë shqiptare, bashkë me të dhe historia e psikologjisë
   turkoane, në gjysmën e dytë të shekullit të XIX.Me krenarinë dhe
   optimizmin që na mbush vepra e Hasan Tahsinit, do të preferoja ta
   mbyllja këtë shkrim me krahasimin e merituar që i është bërë prej
   studiuesve të tij: Hasan Tahsini është një Sokrat shqiptar. Në dallim
   nga Sokrati grek I lashtësisë, që nuk la asnjë vepër, Tahsini ynë na
   la disa vepra. Ai na la dy nxënës "të hajrit" Naim e Sami Frashërin,
   që nën shembullin e tij u bënë maja të Rilindjes Shqiptare dhe një
   Namik Qemal e të tjerë, që u bënë maja të Rilindjes Osmane.
   --- In cameria@yahoogroups.com, Agim Xhemali <xhemaliagim@...> wrote:
   >
   > KUR PUSHOJ NË SARANDË
   > (Mikut tim, historianit Beqir Meta)
   >
   > Kur vete me pushime në Sarandë,
   > Deti i pari më hap krahët,
   > Më pret,
   > Aromën e Çamërisë,
   > Vendlindjes së prindërve të mi,
   > Me ullinj e portokalle,
   > Më sjell.
   >
   > Kur vete me pushime në Sarandë,
   > Im at që s'është më,
   > Ende më qorton
   > Që vizitën s'e bëra
   > Në shkollën ku mësoi një shekull më parë,
   > Në konviktin "Çamëria".
   >
   > Kur vete me pushime në Sarandë,
   > Ulem e shlodhem me Bilalin pak,
   > Të fala nga miqtë e shumtë i jap,
   > Që kurrë s'e harrojnë në Shijak.
   >
   > Kur vete me pushime në Sarandë,
   > Nëna ime e vjetër, tri gjëra më kërkon mua:
   > Pak bukë misire,
   > Ca ullinj,
   > Pak mish të hollë mbledhur në kartë
   > Me aromë Çamërie.
   >
   > Kur vete me pushime në Sarandë,
   > Si nuse me tel, prapa maleve,
   > Më shfaqet Çamëria.
   > Zgjohem e mundohem ta prek pak,
   > Por ajo ikën, ikën… me ëndrrat e mia…
   >
   > Eh, sa herë në Sarandë vete me pushime!…
   >
   > ---------------------------------
   > Tante idee per la salvaguardia del pianeta su
   > Yahoo! for good.
   >
  • albertinobe
   CAMI QE DENONCOI GREQINE NE STRASBURG I dënuar 5 vjeç si bashkëpunëtor i fashizmit nga gjykatat greke, Mehmet Dalipi, qytetar çam nga Paramithia ndërron
   Message 2 of 5 , May 4, 2008
    CAMI QE DENONCOI GREQINE NE STRASBURG

    I dënuar 5 vjeç si bashkëpunëtor i fashizmit nga gjykatat greke,
    Mehmet Dalipi, qytetar çam nga Paramithia ndërron emrin në Mihal dhe
    nis betejën e vet me shtetin grek. Prindërit e tij kanë mijëra
    hektarë prona në zonën e Gumenicës; ai nis një ngjitje si ajo e
    Sizifit nëpër labirintet e drejtësisë greke deri në Strasburg,
    ndoshta i vetmi çam që arriti deri aty. Por dhe aty i doli para një
    grek që e pengoi! Rrëfimi i personazhit të ABC-së, Mehmet Dalipi,
    alias Mihal DalipiMentor NazarkoJu thatë se keni lindur në Paramithi
    të Greqisë. Z. Dalipi, sigurisht ju keni ikur nga Greqia në një
    moment kur keni qenë i vetëdijshëm sa një fëmijë, çfarë mbani mend?
    Dihet se kurbani i luftës u bë Parimithia, me ikjen e ushtrisë
    gjermane ne na mbajtën për 6 muaj në Paramithi, forcat anglo-
    amerikane, të cilat na mbajtën në kazermat e Paramithisë dhe në
    shtëpinë e Sali Efendiut, deri në shkurt të 1945. Në mars të 1945,
    flota anglo-amerikane na solli në Konispol me 3 anije me refugjat
    çamë për të zbarkuar në brigjet shqiptare. Por shteti shqiptar nuk i
    lejoi luftanijet të zbarkonin; la vetëm anijet me refugjatë, kështu
    që ne erdhëm me forcë nga Greqia për të na mbrojtur.Prej atëherë zë
    fill jeta juaj në Shqipëri?Po, erdhëm nga Saranda në Fier.Nuk patët
    ndonjë të vrarë nga familja juaj?Jo nga familja jonë, por nga fisi
    po.Z. Dalipi, Paramithia është i njohur në historinë moderne të
    çamërisë si një vend ku janë bërë masakra nga bashkëpunimi i
    shqiptarëve me gjermanët kundër këshilltarëve grekë të komunës apo të
    prefekturës. Të paktën Greqia e kujton një ditë të tillë.Në çdo luftë
    ka elementë pozitivë edhe negativë.Nuk na interesojnë teoritë e
    mëdha, është e vërtetë apo jo?Këta kanë marrë pjesë dhe kanë bërë
    vrasje duke djegur Frarin.Kush këta?Një pjesë e çamëve, që ishin nën
    influencën e gjermanëve.Dhe janë vrarë disa këshilltarë komunalë apo
    të prefekturës?Po, nga frariotët që ishin shqiptarë arvanitas por
    edhe ortodoksë për ambicie, çështje pasurore.Pra nuk ishin
    kontradikta etnike, ishin pasurore. Po nga farefisi juaj ka pasur të
    tillë që janë përzierë me gjermanët?Të largët, por ka pasur.E
    vlerësoj sinqeritetin tuaj. Por nuk do të merremi me hollësira, pasi
    na intereson më shumë historia juaj, e cila është i veçantë, sepse
    keni arritur të kapërceni i vetëm, fillikat tri shkallët e Gjykatës
    Greke, madje deri në Gjykatën e Strasburgut për pronat tuaja. Unë po
    i marr në mënyrë të përshpejtuar etapat që keni ndjekur. Në Shqipëri
    keni ndërtuar jetën tuaj, jeni arsimuar, keni punuar si ekonomist apo
    jo?Po, si ekonomist, në tregti dhe në komunale.Papritmas ju ndërroni
    mbiemrin, nga Mehmet në Mihal, është një veprim që nuk shihet me sy
    të mirë nga komuniteti çam apo jo?Pa u nisur nga ana fetaristë, unë e
    kam kthyer emrin se mua më dënuan babanë si bashkëpunëtor të kaurëve
    në kohën e luftës.Nuk ka akuzë në kohën e komunizmit: bashkëpunim me
    kaurët. Po gënjeni më duket...Po, ka pasur; unë kam dokumentet që e
    vërtetojnë këtë, madje ka pasur edhe dëshmitarë që kanë dalë në gjyq,
    ku u dënua edhe babai im 85 vjeç në Fier dhe vdiq në burg me akuzën
    se ka sabotuar luftën dhe ka bashkëpunuar me kaurët. I thanë, ti do
    të vdesësh në burg, madje edhe dëshmitarët ishin çamë. Dhe unë
    vendosa se, në qoftë se ju dënoni babanë tim, unë do të ndryshoj
    emrin në kaur, për mua nuk ka rëndësi feja, por emri im si njeri.
    Bëra kërkesën time në komitetin ekzekutiv të qytetit dhe më aprovuan
    kërkesën në 1991, kështu që e ktheva emrin.Në 1991 kishte shumë
    mundësi që të ndryshoje emrin, por ju jeni nisur nga fakti për të
    lehtësuar situatën si çdo shqiptar tjetër në vitet e para të
    demokracisë që kishte filluar qarkullimi i lirë, relativisht i lirë
    midis dy shteteve. Pra të të pranonin në Greqi si ortodoks...Jo, në
    asnjë mënyrë arsyet e mia kanë qenë ato që përmenda më sipër.Ju keni
    ikur në vitin 1991, në ç'mënyrë keni ikur në Greqi, me dokumente apo
    klandestine?Kam ikur në mënyrë klandestine.çfarë bëtë atje?Atje më
    ndihmuan miqtë e mi të në Janinë, mora familjen time dhe më vonë u
    nisa në Athinë nga frika ime se mos kishte ndonjë kërcënim.çfarë pune
    keni bërë atje?çdo lloj pune, nga hamall dhe çdo punë tjetër.Gjithë
    betejat tuaja juridike kanë nisur pas 1996-ës, për derisa nuk kishit
    leje për të bërë ankesat?Po, sepse në 1996 kisha leje qëndrimi vetëm
    për një vit. Kur shkova t'i ripërsëris, më thanë se nuk të takon leje
    qëndrimi më pasi ti je shtetas grek dhe duhet të kesh nënshtetësinë
    greke nëpërmjet Ministrisë së Brendshme.Përse ishit shtetas grek?
    Sepse në pasaportën time shqiptare thuhet vendlindja ime është
    Paramithia, që është pjesë e Greqisë.Dhe ju atëherë nisët betejën
    tuaj për të marrë nënshtetësinë greke?Duhet të merrja një dokument
    origjinal në bashki për t'u bërë shtetas grek. Bëra kërkesë, më
    kthyen përgjigje se dokumentet që e vërtetojnë këtë nuk ekzistonin,
    sepse kishte kaluar një kohë e gjatë dhe janë dëmtuar. Unë i gjeta
    këto dokumente në gjendjen civile në 1999, në kadastër.Ju nuk i
    gjetët, por ua dhanë, paguat para?Kam paguar sipas ligjit, rreth 13
    mijë dhrahmi.çfarë vërtetojnë këto dokumente?Këto dokumente
    vërtetojnë pasurinë e babait tim.Sa është pasuria e babait tuaj?Jo
    shumë, por 6 mijë dynym i kam, ndërsa 12 mijë dynym, që është toka e
    madhe, nuk m'i dhanë, i kanë mbajtur të rezervuara, i kam të tëra
    pronat me dokumente. Në protokollin e marrjes nga bashkia të pronave
    çamëve shkruhej qëllimisht se, meqenëse janë larguar nga Greqia, edhe
    pse nuk janë dënuar, këto prona kalojnë nën administrimin e shtetit
    grek.Kush i ka pronat tuaja?Bashkia pasi i ka marrë këto prona, i
    lëshon me qira.Kështu ka ndodhur me të gjitha pronat çame?Në
    përgjithësi tokat e çamëve administrohen nga tri njësi: nga bashkia,
    që i jep me qera; seksioni i bujqësisë si dhe nga Qendra e Llogarisë
    Ekonomike Greke, këta të tre organe administrojnë prona të
    ndryshme.Me këto dokumente që siguruat nga bashkia, ju mund të
    vërtetoni që në 1945 keni pasur këto prona, por ju me këto nuk mund
    të ishit automatikisht pronar i pronave tuaja dhe t'i vinit në
    përdorim ato.Po, përveç kësaj duhej edhe një vërtetim tjetër që isha
    shtetas grek.Megjithë këto dokumente, përse shkuat të ankoheshit në
    gjykatë?Sepse, të bëhesh nënshtetas grek, duhet që të kesh vendim të
    regjistrit bashkiak. Bashkia nuk ma jepte këtë vërtetim që kam qenë
    qytetar i saj. Për këtë arsye u detyrova të shkoja në Gjykatën e
    Shkallës së Parë, e cila më dha të drejtën e regjistrimit të njohjes
    së emrit të babait tim, duke u mbështetur edhe në dëshmitarë, të
    cilët dëshmuan se babai im ka qenë pjesë e kësaj bashkie.çfarë ishin
    këta dëshmitarë ?Ata ishin dëshmitar çamë edhe grekë.Nuk kishin frikë
    këta?Jo, përkundrazi.Nuk kishin ndonjë problem ata të dëshmonin,
    përderisa ata përdorin aktualisht edhe pronat tuaja dhe me vendimin e
    fundit të qeverisë ata mund t'i përvetësojnë ato?Jo, asnjë vendas nuk
    i merr dot pronat tona. Dhe ata thoshin të përmalluar se ne ju
    presim! Edhe pse sigurova këtë vendim nga Gjykata e Shkallës së Parë,
    prokurori i këtij qyteti kërkoi të anulohet ky vendim si i pabazuar.
    Dhe se ekzistonin mundësi ligjore që të mund të vërtetonin nëse është
    i regjistruar apo jo babai im si shtetas grek.Pra, prokurori vendosi
    se dëshmitarët dhe dokumentet ishin të pasaktë...Po. Pas kësaj më
    thirrën në Gjykatën Politike të Korfuzit, që hodhi poshtëë vendimin e
    prokurorit si të papranueshme. Sepse vendime të tilla ishin
    kompetencë e Gjykatës së Korfuzit, e cila më pas më siguroi
    dokumente, të cilat vërtetonin të drejtat e mia për nënshtetësinë
    greke.Pra fitove edhe një shkallë tjetër, si ecët më tej?Përpjekjet e
    mia të mëtejshme pengohen sërish nga një vërtetim i Ministrisë së
    Brendshme, që më dënonte mua edhe fëmijët mi si bashkëpunëtorë me
    gjermanët në Luftën e Dytë Botërore, e shpallur në gazetën zyrtare në
    vitin 2000. Bëj kërkesën në arkiv për në kohën e mbretit te Ministria
    e Mbrojtjes në lidhje me vendimin që është marrë ndaj meje, por ky
    institucion më kthen përgjigjen brenda tri ditëve, duke më bërë të
    ditur se nuk ekzistonte asnjë vendim që më shpallte të dënuar në
    gjykatat e asaj kohe.Na thuaj se si vazhdoi, çfarë bëtë më tej?Në
    2003 i drejtohem Avokatit të Popullit për ndihmë, ai i bën ankesë
    qeverisë se Ministria e Brendshme ka marrë një vendim në kundërshtim
    me ligjet dhe Kushtetutën dhe se cënonte të drejtat e njeriut. Vetë
    Presidenti i Greqisë më dërgon një letër keqardhje dhe shprehej se
    kjo çështje do të rikthehej në Ministrinë e Brendshme për rishqyrtim.
    Edhe kryeministri grek, z. Karamalis më kthen përgjigje, gjithashtu
    kryetari i Parlamentit se kjo çështje do të rishikohet dhe do të
    veprohet në bazë të ligjit. Unë vazhdova proceset gjyqësore.Kundër
    kujt?Ministrisë së Brendshme, në vitin 2003 në Gjykatën e Shkallës së
    Parë, por kjo shkallë e la në vend vendimin.Me çfarë argumenti?Në
    bazë të disa ligjeve.Shkove në Gjykatën e Shkallës së dytë?Gjykata e
    shkallës së dytë, në bazë të kërkesës që bën avokati i Ministrisë së
    Brendshme, në të cilën thoshte se kjo çështje duhet të lihet mënjanë,
    pasi në qoftë se z. Dalipi kërkon dëmshpërblim, do të kemi dëme për
    ekonominë kombëtare. Dhe Shkalla e Dytë e la në fuqi vendimin e
    mëparshëm.Dhe sa ishte ky dëmshpërblim që të takonte?Rreth 18 milionë
    dhrahmi.Por kjo nuk është asgjë për ekonominë greke?Po, por kjo ishte
    vetëm për vendime të padrejta. Gjykata e Shkallës së Dytë vendosi t'i
    hiqej e drejta qytetarit z. Dalipi për t'u ankuar ndaj Ministrisë së
    Brendshme.Më pas ku shkove?Më pas shkova në Gjykatën Administrative,
    për të cilën avokatët më këshilluan të mos hapja një proces gjyqësor,
    sepse nuk mund të fitoja.Sa ishte kostoja financiare e gjithë këtyre
    proceseve gjyqësore?Të gjitha proceset gjyqësore, avokatët dhe
    dokumentet më shkuan rreth 22 milionë dhrahmi me faturë. Nga Greqia
    erdha më i varfër se sa isha, vetëm me pensionin shqiptar.Në 2003 ju
    mbyllët kërkimet tuaja në Greqi, më pas ku shkuat?Ju drejtova
    Gjykatës së Strasburgut me të gjithë dokumentacionin e duhur,
    meqenëse nuk kisha fuqinë ekonomike, kërkova të më caktonin një
    avokat francez ose gjerman për çështjen. Ata më caktuan një referent
    grek për të bërë vlerësimin e çështjes sime. Ky i fundit më dërgon
    vendimin që kishte marrë Gjykata e Strasburgut ( në fakt Komisioni që
    shqyrton ankesat si filtër i tyre- shënimi i intervistuesit) se e
    mbyllte çështjen, sepse nuk shikonte shkelje të nenit 33 dhe 34 të
    Konventës, prandaj nuk mund të dërgohet asnjë kërkesë tjetër. Ka
    ngelur vetëm një gjë për të bërë, që të shkojë edhe të marrë një
    avokat dhe të shoh vetë se çfarë është bërë me këtë çështje. Pasi
    mendoj se janë bërë manipulime nga persona dhe institucione të
    ndryshme nga ana e shtetit grek.Mos ka ndodhur sepse nuk keni
    shteruar të gjitha rrugët e drejtësisë në Greqi?Nuk e di. Unë u
    përpoqa të ndjek të gjitha rrugët ligjore për të fituar të drejtat e
    mia si në Greqi ashtu edhe në Gjykatën e Strasburgut.Njihni ju raste
    të tjera të njëjta me rastin tuaj që kanë shkuar në Gjykatën e
    Strasburgut?Po, ka shumë raste të tilla, por që nuk kanë marrë asnjë
    përgjigje. Nuk i pranojnë se prindërit e tyre nuk figurojnë si të
    regjistruar në regjistrin bashkiak, dhe nuk japin të drejtën që u
    takon sipas ligjit. Ka rreth 50 vetë që kanë arritur, më duket.A jeni
    në dijeni për vendimin më të fundit të qeverisë greke për tokat çame,
    si ju duket?Po, gazeta të ndryshme greke kanë shkruar se nuk kemi
    asnjë marrëveshje me shtetin shqiptar për 500 mijë dynym tokë në
    kufijtë me Shqipërinë dhe ky do të jetë problem i madh në të
    ardhmen.Mendoni se do të shiten tokat tuaja?Jo, sepse ne nuk jemi
    shtetas shqiptar, por shtetas grekë, dhe si të tillë ata nuk kanë të
    drejtë të shesin tokat tona.Si ju duken përpjekjet e
    Shoqatës "çamëria" për këtë çështje?Ia kam referuar çështjen time
    kësaj shoqate, por ajo i publikoi dokumentet e mia nëpër gazeta. Më
    vjen keq që kjo shoqatë nuk i di format e duhura për të kërkuar
    pronat. Ata duhet të kërkojnë të drejtën e riatdhesimit.Po në lidhje
    me shtetin tonë, çfarë mendoni? A ju ka ndihmuar ai sa duhet?Shteti
    nuk e ka bërë, nuk do ta bëjë dhe nuk ka ndërmend ta bëjë, sepse ka
    interesa të ndryshme, të cilat bien ndesh me interesat tona.Keni
    takuar personalitete greke për ndonjë zgjidhje të mundshme të
    çështjes suaj?Po, kam takuar personalitete të shquara greke si
    Presidentin e Greqisë, z. Jorgo Papandreu, z. Eftimiu.Si i keni
    njohur ju ?Nëpërmjet profesionit tim si mjek popullor për shërimin e
    sëmundjes së ekzemës.Përse të gjithë këta kanë qenë të sëmurë nga kjo
    sëmundje?Jo, por nëpërmjet famës sime si mjek popullor, u njoha
    nëpërmjet lidhjeve që krijova, por edhe këta nuk më kanë dhënë ndonjë
    zgjidhje konkrete të problemit tim.Përse nuk u kanë dhënë një
    zgjidhje?Sepse ka shumë probleme Greqia, pasi ka shumë grekë të
    emigruar në vende të ndryshme të botës si Australi, Amerika, Kanada
    etj., të dënuar, të ashtuquajturit komunistë, dhe ata nuk kanë të
    drejtë të rikthehen dhe të marrin pronat e tyre. Ua kanë bllokuar,
    kështu në qoftë se kthehen, do të plasë lufta civile. Përse do të
    fillojë, pasi u bë pajtimi kombëtar i të majtëve me të djathtët në
    Greqi?Sepse nuk jua kanë kthyer pronat. Greqia ka probleme të
    ngjashme me zonat kufitare të saj, edhe me Maqedoninë, por ne flasim
    si çamë dhe kërkojmë zgjidhje prej tyre. Në qoftë se shteti grek
    nxjerr ndonjë vendim për pronat në këtë pjesë, atëherë do të ishte
    fatalitet për politikën dhe shtetin grek, thoshin miqtë e mi
    politikanë. Pra, nëse favorizonin shqiptarët, do të duhen ta bënin
    dhe për ish-komunistët.Së fundi, kujt doni t'i bëni një thirrje për
    zgjidhjen e problemit tuaj?Unë i bëjë thirrje shtetit shqiptar, të
    shohë dhe të përkrahë çështjen çame dhe të mbrojë dinjitetin e tij si
    shtet. Do të dëshiroja që shtetit shqiptar të na ndihmoj më shumë.
    --- In cameria@yahoogroups.com, Agim Xhemali <xhemaliagim@...> wrote:
    >
    > KUR PUSHOJ NË SARANDË
    > (Mikut tim, historianit Beqir Meta)
    >
    > Kur vete me pushime në Sarandë,
    > Deti i pari më hap krahët,
    > Më pret,
    > Aromën e Çamërisë,
    > Vendlindjes së prindërve të mi,
    > Me ullinj e portokalle,
    > Më sjell.
    >
    > Kur vete me pushime në Sarandë,
    > Im at që s'është më,
    > Ende më qorton
    > Që vizitën s'e bëra
    > Në shkollën ku mësoi një shekull më parë,
    > Në konviktin "Çamëria".
    >
    > Kur vete me pushime në Sarandë,
    > Ulem e shlodhem me Bilalin pak,
    > Të fala nga miqtë e shumtë i jap,
    > Që kurrë s'e harrojnë në Shijak.
    >
    > Kur vete me pushime në Sarandë,
    > Nëna ime e vjetër, tri gjëra më kërkon mua:
    > Pak bukë misire,
    > Ca ullinj,
    > Pak mish të hollë mbledhur në kartë
    > Me aromë Çamërie.
    >
    > Kur vete me pushime në Sarandë,
    > Si nuse me tel, prapa maleve,
    > Më shfaqet Çamëria.
    > Zgjohem e mundohem ta prek pak,
    > Por ajo ikën, ikën… me ëndrrat e mia…
    >
    > Eh, sa herë në Sarandë vete me pushime!…
    >
    > ---------------------------------
    > Tante idee per la salvaguardia del pianeta su
    > Yahoo! for good.
    >
   • lym dylyri
    Turp te keni qe sillni shkrimin e familjes me te madhe spiune dhe familjes me te degjeneruar si ne Paramithi ashtu edhe ne Fier.Une personin  e njoh
    Message 3 of 5 , May 4, 2008
     Turp te keni qe sillni shkrimin e familjes me te madhe spiune dhe familjes me te degjeneruar si ne Paramithi ashtu edhe ne Fier.Une personin  e njoh personalisht dhe po te mos ishte per moshen do tja kisha nxjerr syte ne tavoline.Babai i tij burgun e Paramithise eshte sjelle shume poshtersisht me grate e varfa Came,bile ato kishin me shume frike ate se sa Greket.Kurse Greket Paramithjote thoshin per te ja po na vjen Haleja se hale dhe pusht ishte.Po Allahu e turperoj qe ai te vdes ne burg  e Enverit ne pleqeri si qen. Ai ishte hajdut dhe spiun i Cameve edhe ne Shqiperi.Kurse ky pushti ka nderruar emrin e ka ber Mihali per inat te Shqiptareve dhe Cameve pse disa Cam dolen e than midis te tjerave qe i ati ka qen spiun dhe bashkpuntor i Grekerve.Kurse ky pis nuk i ka len gje mangut te atit.Ku qenka kaq mjek i madh ky pis ? qe njifka politikan Grek.Ky qen hyn e del me dokument special ne kufirin Greko Shqiptar si spiun i Grekerve.Te gjitha levizjet e tij
     jane loje e Spiunazhit grek.Ne do ti arrijme te gjitha le te perpiqen te na pengojne ,por te mos na shtyjne ti felliqim duart me plehrat.sa per pasuri  ne Cameri ai mut le ti thote te tjerve jo Cameve qe njohin mire ate pleh.


     ----- Original Message ----
     From: albertinobe <albertinobe@...>
     To: cameria@yahoogroups.com
     Sent: Sunday, 4 May, 2008 1:50:16 PM
     Subject: [cameria] CAMI QE DENONCOI GREQINE NE STRASBURG


     CAMI QE DENONCOI GREQINE NE STRASBURG

     I dënuar 5 vjeç si bashkëpunëtor i fashizmit nga gjykatat greke,
     Mehmet Dalipi, qytetar çam nga Paramithia ndërron emrin në Mihal dhe
     nis betejën e vet me shtetin grek. Prindërit e tij kanë mijëra
     hektarë prona në zonën e Gumenicës; ai nis një ngjitje si ajo e
     Sizifit nëpër labirintet e drejtësisë greke deri në Strasburg,
     ndoshta i vetmi çam që arriti deri aty. Por dhe aty i doli para një
     grek që e pengoi! Rrëfimi i personazhit të ABC-së, Mehmet Dalipi,
     alias Mihal DalipiMentor NazarkoJu thatë se keni lindur në Paramithi
     të Greqisë. Z. Dalipi, sigurisht ju keni ikur nga Greqia në një
     moment kur keni qenë i vetëdijshëm sa një fëmijë, çfarë mbani mend?
     Dihet se kurbani i luftës u bë Parimithia, me ikjen e ushtrisë
     gjermane ne na mbajtën për 6 muaj në Paramithi, forcat anglo-
     amerikane, të cilat na mbajtën në kazermat e Paramithisë dhe në
     shtëpinë e Sali Efendiut, deri në shkurt të 1945. Në mars të 1945,
     flota anglo-amerikane na solli në Konispol me 3 anije me refugjat
     çamë për të zbarkuar në brigjet shqiptare. Por shteti shqiptar nuk i
     lejoi luftanijet të zbarkonin; la vetëm anijet me refugjatë, kështu
     që ne erdhëm me forcë nga Greqia për të na mbrojtur.Prej atëherë zë
     fill jeta juaj në Shqipëri?Po, erdhëm nga Saranda në Fier.Nuk patët
     ndonjë të vrarë nga familja juaj?Jo nga familja jonë, por nga fisi
     po.Z. Dalipi, Paramithia është i njohur në historinë moderne të
     çamërisë si një vend ku janë bërë masakra nga bashkëpunimi i
     shqiptarëve me gjermanët kundër këshilltarëve grekë të komunës apo të
     prefekturës. Të paktën Greqia e kujton një ditë të tillë.Në çdo luftë
     ka elementë pozitivë edhe negativë.Nuk na interesojnë teoritë e
     mëdha, është e vërtetë apo jo?Këta kanë marrë pjesë dhe kanë bërë
     vrasje duke djegur Frarin.Kush këta?Një pjesë e çamëve, që ishin nën
     influencën e gjermanëve.Dhe janë vrarë disa këshilltarë komunalë apo
     të prefekturës?Po, nga frariotët që ishin shqiptarë arvanitas por
     edhe ortodoksë për ambicie, çështje pasurore.Pra nuk ishin
     kontradikta etnike, ishin pasurore. Po nga farefisi juaj ka pasur të
     tillë që janë përzierë me gjermanët?Të largët, por ka pasur.E
     vlerësoj sinqeritetin tuaj. Por nuk do të merremi me hollësira, pasi
     na intereson më shumë historia juaj, e cila është i veçantë, sepse
     keni arritur të kapërceni i vetëm, fillikat tri shkallët e Gjykatës
     Greke, madje deri në Gjykatën e Strasburgut për pronat tuaja. Unë po
     i marr në mënyrë të përshpejtuar etapat që keni ndjekur. Në Shqipëri
     keni ndërtuar jetën tuaj, jeni arsimuar, keni punuar si ekonomist apo
     jo?Po, si ekonomist, në tregti dhe në komunale.Papritmas ju ndërroni
     mbiemrin, nga Mehmet në Mihal, është një veprim që nuk shihet me sy
     të mirë nga komuniteti çam apo jo?Pa u nisur nga ana fetaristë, unë e
     kam kthyer emrin se mua më dënuan babanë si bashkëpunëtor të kaurëve
     në kohën e luftës.Nuk ka akuzë në kohën e komunizmit: bashkëpunim me
     kaurët. Po gënjeni më duket...Po, ka pasur; unë kam dokumentet që e
     vërtetojnë këtë, madje ka pasur edhe dëshmitarë që kanë dalë në gjyq,
     ku u dënua edhe babai im 85 vjeç në Fier dhe vdiq në burg me akuzën
     se ka sabotuar luftën dhe ka bashkëpunuar me kaurët. I thanë, ti do
     të vdesësh në burg, madje edhe dëshmitarët ishin çamë. Dhe unë
     vendosa se, në qoftë se ju dënoni babanë tim, unë do të ndryshoj
     emrin në kaur, për mua nuk ka rëndësi feja, por emri im si njeri.
     Bëra kërkesën time në komitetin ekzekutiv të qytetit dhe më aprovuan
     kërkesën në 1991, kështu që e ktheva emrin.Në 1991 kishte shumë
     mundësi që të ndryshoje emrin, por ju jeni nisur nga fakti për të
     lehtësuar situatën si çdo shqiptar tjetër në vitet e para të
     demokracisë që kishte filluar qarkullimi i lirë, relativisht i lirë
     midis dy shteteve. Pra të të pranonin në Greqi si ortodoks...Jo, në
     asnjë mënyrë arsyet e mia kanë qenë ato që përmenda më sipër.Ju keni
     ikur në vitin 1991, në ç'mënyrë keni ikur në Greqi, me dokumente apo
     klandestine? Kam ikur në mënyrë klandestine.ç farë bëtë atje?Atje më
     ndihmuan miqtë e mi të në Janinë, mora familjen time dhe më vonë u
     nisa në Athinë nga frika ime se mos kishte ndonjë kërcënim.çfarë pune
     keni bërë atje?çdo lloj pune, nga hamall dhe çdo punë tjetër.Gjithë
     betejat tuaja juridike kanë nisur pas 1996-ës, për derisa nuk kishit
     leje për të bërë ankesat?Po, sepse në 1996 kisha leje qëndrimi vetëm
     për një vit. Kur shkova t'i ripërsëris, më thanë se nuk të takon leje
     qëndrimi më pasi ti je shtetas grek dhe duhet të kesh nënshtetësinë
     greke nëpërmjet Ministrisë së Brendshme.Përse ishit shtetas grek?
     Sepse në pasaportën time shqiptare thuhet vendlindja ime është
     Paramithia, që është pjesë e Greqisë.Dhe ju atëherë nisët betejën
     tuaj për të marrë nënshtetësinë greke?Duhet të merrja një dokument
     origjinal në bashki për t'u bërë shtetas grek. Bëra kërkesë, më
     kthyen përgjigje se dokumentet që e vërtetojnë këtë nuk ekzistonin,
     sepse kishte kaluar një kohë e gjatë dhe janë dëmtuar. Unë i gjeta
     këto dokumente në gjendjen civile në 1999, në kadastër.Ju nuk i
     gjetët, por ua dhanë, paguat para?Kam paguar sipas ligjit, rreth 13
     mijë dhrahmi.çfarë vërtetojnë këto dokumente?Këto dokumente
     vërtetojnë pasurinë e babait tim.Sa është pasuria e babait tuaj?Jo
     shumë, por 6 mijë dynym i kam, ndërsa 12 mijë dynym, që është toka e
     madhe, nuk m'i dhanë, i kanë mbajtur të rezervuara, i kam të tëra
     pronat me dokumente. Në protokollin e marrjes nga bashkia të pronave
     çamëve shkruhej qëllimisht se, meqenëse janë larguar nga Greqia, edhe
     pse nuk janë dënuar, këto prona kalojnë nën administrimin e shtetit
     grek.Kush i ka pronat tuaja?Bashkia pasi i ka marrë këto prona, i
     lëshon me qira.Kështu ka ndodhur me të gjitha pronat çame?Në
     përgjithësi tokat e çamëve administrohen nga tri njësi: nga bashkia,
     që i jep me qera; seksioni i bujqësisë si dhe nga Qendra e Llogarisë
     Ekonomike Greke, këta të tre organe administrojnë prona të
     ndryshme.Me këto dokumente që siguruat nga bashkia, ju mund të
     vërtetoni që në 1945 keni pasur këto prona, por ju me këto nuk mund
     të ishit automatikisht pronar i pronave tuaja dhe t'i vinit në
     përdorim ato.Po, përveç kësaj duhej edhe një vërtetim tjetër që isha
     shtetas grek.Megjithë këto dokumente, përse shkuat të ankoheshit në
     gjykatë?Sepse, të bëhesh nënshtetas grek, duhet që të kesh vendim të
     regjistrit bashkiak. Bashkia nuk ma jepte këtë vërtetim që kam qenë
     qytetar i saj. Për këtë arsye u detyrova të shkoja në Gjykatën e
     Shkallës së Parë, e cila më dha të drejtën e regjistrimit të njohjes
     së emrit të babait tim, duke u mbështetur edhe në dëshmitarë, të
     cilët dëshmuan se babai im ka qenë pjesë e kësaj bashkie.çfarë ishin
     këta dëshmitarë ?Ata ishin dëshmitar çamë edhe grekë.Nuk kishin frikë
     këta?Jo, përkundrazi.Nuk kishin ndonjë problem ata të dëshmonin,
     përderisa ata përdorin aktualisht edhe pronat tuaja dhe me vendimin e
     fundit të qeverisë ata mund t'i përvetësojnë ato?Jo, asnjë vendas nuk
     i merr dot pronat tona. Dhe ata thoshin të përmalluar se ne ju
     presim! Edhe pse sigurova këtë vendim nga Gjykata e Shkallës së Parë,
     prokurori i këtij qyteti kërkoi të anulohet ky vendim si i pabazuar.
     Dhe se ekzistonin mundësi ligjore që të mund të vërtetonin nëse është
     i regjistruar apo jo babai im si shtetas grek.Pra, prokurori vendosi
     se dëshmitarët dhe dokumentet ishin të pasaktë...Po. Pas kësaj më
     thirrën në Gjykatën Politike të Korfuzit, që hodhi poshtëë vendimin e
     prokurorit si të papranueshme. Sepse vendime të tilla ishin
     kompetencë e Gjykatës së Korfuzit, e cila më pas më siguroi
     dokumente, të cilat vërtetonin të drejtat e mia për nënshtetësinë
     greke.Pra fitove edhe një shkallë tjetër, si ecët më tej?Përpjekjet e
     mia të mëtejshme pengohen sërish nga një vërtetim i Ministrisë së
     Brendshme, që më dënonte mua edhe fëmijët mi si bashkëpunëtorë me
     gjermanët në Luftën e Dytë Botërore, e shpallur në gazetën zyrtare në
     vitin 2000. Bëj kërkesën në arkiv për në kohën e mbretit te Ministria
     e Mbrojtjes në lidhje me vendimin që është marrë ndaj meje, por ky
     institucion më kthen përgjigjen brenda tri ditëve, duke më bërë të
     ditur se nuk ekzistonte asnjë vendim që më shpallte të dënuar në
     gjykatat e asaj kohe.Na thuaj se si vazhdoi, çfarë bëtë më tej?Në
     2003 i drejtohem Avokatit të Popullit për ndihmë, ai i bën ankesë
     qeverisë se Ministria e Brendshme ka marrë një vendim në kundërshtim
     me ligjet dhe Kushtetutën dhe se cënonte të drejtat e njeriut. Vetë
     Presidenti i Greqisë më dërgon një letër keqardhje dhe shprehej se
     kjo çështje do të rikthehej në Ministrinë e Brendshme për rishqyrtim.
     Edhe kryeministri grek, z. Karamalis më kthen përgjigje, gjithashtu
     kryetari i Parlamentit se kjo çështje do të rishikohet dhe do të
     veprohet në bazë të ligjit. Unë vazhdova proceset gjyqësore.Kundë r
     kujt?Ministrisë së Brendshme, në vitin 2003 në Gjykatën e Shkallës së
     Parë, por kjo shkallë e la në vend vendimin.Me çfarë argumenti?Në
     bazë të disa ligjeve.Shkove në Gjykatën e Shkallës së dytë?Gjykata e
     shkallës së dytë, në bazë të kërkesës që bën avokati i Ministrisë së
     Brendshme, në të cilën thoshte se kjo çështje duhet të lihet mënjanë,
     pasi në qoftë se z. Dalipi kërkon dëmshpërblim, do të kemi dëme për
     ekonominë kombëtare. Dhe Shkalla e Dytë e la në fuqi vendimin e
     mëparshëm.Dhe sa ishte ky dëmshpërblim që të takonte?Rreth 18 milionë
     dhrahmi.Por kjo nuk është asgjë për ekonominë greke?Po, por kjo ishte
     vetëm për vendime të padrejta. Gjykata e Shkallës së Dytë vendosi t'i
     hiqej e drejta qytetarit z. Dalipi për t'u ankuar ndaj Ministrisë së
     Brendshme.Më pas ku shkove?Më pas shkova në Gjykatën Administrative,
     për të cilën avokatët më këshilluan të mos hapja një proces gjyqësor,
     sepse nuk mund të fitoja.Sa ishte kostoja financiare e gjithë këtyre
     proceseve gjyqësore?Të gjitha proceset gjyqësore, avokatët dhe
     dokumentet më shkuan rreth 22 milionë dhrahmi me faturë. Nga Greqia
     erdha më i varfër se sa isha, vetëm me pensionin shqiptar.Në 2003 ju
     mbyllët kërkimet tuaja në Greqi, më pas ku shkuat?Ju drejtova
     Gjykatës së Strasburgut me të gjithë dokumentacionin e duhur,
     meqenëse nuk kisha fuqinë ekonomike, kërkova të më caktonin një
     avokat francez ose gjerman për çështjen. Ata më caktuan një referent
     grek për të bërë vlerësimin e çështjes sime. Ky i fundit më dërgon
     vendimin që kishte marrë Gjykata e Strasburgut ( në fakt Komisioni që
     shqyrton ankesat si filtër i tyre- shënimi i intervistuesit) se e
     mbyllte çështjen, sepse nuk shikonte shkelje të nenit 33 dhe 34 të
     Konventës, prandaj nuk mund të dërgohet asnjë kërkesë tjetër. Ka
     ngelur vetëm një gjë për të bërë, që të shkojë edhe të marrë një
     avokat dhe të shoh vetë se çfarë është bërë me këtë çështje. Pasi
     mendoj se janë bërë manipulime nga persona dhe institucione të
     ndryshme nga ana e shtetit grek.Mos ka ndodhur sepse nuk keni
     shteruar të gjitha rrugët e drejtësisë në Greqi?Nuk e di. Unë u
     përpoqa të ndjek të gjitha rrugët ligjore për të fituar të drejtat e
     mia si në Greqi ashtu edhe në Gjykatën e Strasburgut. Njihni ju raste
     të tjera të njëjta me rastin tuaj që kanë shkuar në Gjykatën e
     Strasburgut? Po, ka shumë raste të tilla, por që nuk kanë marrë asnjë
     përgjigje. Nuk i pranojnë se prindërit e tyre nuk figurojnë si të
     regjistruar në regjistrin bashkiak, dhe nuk japin të drejtën që u
     takon sipas ligjit. Ka rreth 50 vetë që kanë arritur, më duket.A jeni
     në dijeni për vendimin më të fundit të qeverisë greke për tokat çame,
     si ju duket?Po, gazeta të ndryshme greke kanë shkruar se nuk kemi
     asnjë marrëveshje me shtetin shqiptar për 500 mijë dynym tokë në
     kufijtë me Shqipërinë dhe ky do të jetë problem i madh në të
     ardhmen.Mendoni se do të shiten tokat tuaja?Jo, sepse ne nuk jemi
     shtetas shqiptar, por shtetas grekë, dhe si të tillë ata nuk kanë të
     drejtë të shesin tokat tona.Si ju duken përpjekjet e
     Shoqatës "çamëria" për këtë çështje?Ia kam referuar çështjen time
     kësaj shoqate, por ajo i publikoi dokumentet e mia nëpër gazeta. Më
     vjen keq që kjo shoqatë nuk i di format e duhura për të kërkuar
     pronat. Ata duhet të kërkojnë të drejtën e riatdhesimit. Po në lidhje
     me shtetin tonë, çfarë mendoni? A ju ka ndihmuar ai sa duhet?Shteti
     nuk e ka bërë, nuk do ta bëjë dhe nuk ka ndërmend ta bëjë, sepse ka
     interesa të ndryshme, të cilat bien ndesh me interesat tona.Keni
     takuar personalitete greke për ndonjë zgjidhje të mundshme të
     çështjes suaj?Po, kam takuar personalitete të shquara greke si
     Presidentin e Greqisë, z. Jorgo Papandreu, z. Eftimiu.Si i keni
     njohur ju ?Nëpërmjet profesionit tim si mjek popullor për shërimin e
     sëmundjes së ekzemës.Përse të gjithë këta kanë qenë të sëmurë nga kjo
     sëmundje?Jo, por nëpërmjet famës sime si mjek popullor, u njoha
     nëpërmjet lidhjeve që krijova, por edhe këta nuk më kanë dhënë ndonjë
     zgjidhje konkrete të problemit tim.Përse nuk u kanë dhënë një
     zgjidhje?Sepse ka shumë probleme Greqia, pasi ka shumë grekë të
     emigruar në vende të ndryshme të botës si Australi, Amerika, Kanada
     etj., të dënuar, të ashtuquajturit komunistë, dhe ata nuk kanë të
     drejtë të rikthehen dhe të marrin pronat e tyre. Ua kanë bllokuar,
     kështu në qoftë se kthehen, do të plasë lufta civile. Përse do të
     fillojë, pasi u bë pajtimi kombëtar i të majtëve me të djathtët në
     Greqi?Sepse nuk jua kanë kthyer pronat. Greqia ka probleme të
     ngjashme me zonat kufitare të saj, edhe me Maqedoninë, por ne flasim
     si çamë dhe kërkojmë zgjidhje prej tyre. Në qoftë se shteti grek
     nxjerr ndonjë vendim për pronat në këtë pjesë, atëherë do të ishte
     fatalitet për politikën dhe shtetin grek, thoshin miqtë e mi
     politikanë. Pra, nëse favorizonin shqiptarët, do të duhen ta bënin
     dhe për ish-komunistë t.Së fundi, kujt doni t'i bëni një thirrje për
     zgjidhjen e problemit tuaj?Unë i bëjë thirrje shtetit shqiptar, të
     shohë dhe të përkrahë çështjen çame dhe të mbrojë dinjitetin e tij si
     shtet. Do të dëshiroja që shtetit shqiptar të na ndihmoj më shumë.

     --- In cameria@yahoogroups .com, Agim Xhemali <xhemaliagim@ ...> wrote:
     >
     > KUR PUSHOJ NË SARANDË
     > (Mikut tim, historianit Beqir Meta)
     >
     > Kur vete me pushime në Sarandë,
     > Deti i pari më hap krahët,
     > Më pret,
     > Aromën e Çamërisë,
     > Vendlindjes së prindërve të mi,
     > Me ullinj e portokalle,
     > Më sjell.
     >
     > Kur vete me pushime në Sarandë,
     > Im at që s'është më,
     > Ende më qorton
     > Që vizitën s'e bëra
     > Në shkollën ku mësoi një shekull më parë,
     > Në konviktin "Çamëria".
     >
     > Kur vete me pushime në Sarandë,
     > Ulem e shlodhem me Bilalin pak,
     > Të fala nga miqtë e shumtë i jap,
     > Që kurrë s'e harrojnë në Shijak.
     >
     > Kur vete me pushime në Sarandë,
     > Nëna ime e vjetër, tri gjëra më kërkon mua:
     > Pak bukë misire,
     > Ca ullinj,
     > Pak mish të hollë mbledhur në kartë
     > Me aromë Çamërie.
     >
     > Kur vete me pushime në Sarandë,
     > Si nuse me tel, prapa maleve,
     > Më shfaqet Çamëria.
     > Zgjohem e mundohem ta prek pak,
     > Por ajo ikën, ikën… me ëndrrat e mia…
     >
     > Eh, sa herë në Sarandë vete me pushime!…
     >
     > ------------ --------- --------- ---
     > Tante idee per la salvaguardia del pianeta su
     > Yahoo! for good.
     >
     ___________________________________________________________
     Yahoo! For Good. Give and get cool things for free, reduce waste and help our planet. Plus find hidden Yahoo! treasure

     http://green.yahoo.com/uk/earth-day/
    • albertinobe
     Vella LYM me falni gjithashtu edhe ju te tjeret sepse une e solla si informacion te pergjithshem dhe nuk e dija qe ky person ishte i tille. Ju falenderoj per
     Message 4 of 5 , May 4, 2008
      Vella LYM me falni gjithashtu edhe ju te tjeret sepse une e solla si
      informacion te pergjithshem dhe nuk e dija qe ky person ishte i
      tille. Ju falenderoj per informacionin dhe korrigjimet qe me dhate
      sepse une si kisha ndaj edhe e solla kete shkrim po tani qe morra
      keto te dhena terhiqem mbrapsht dhe po e fshij fare si shkrim.

      ABEDIN RAKIPI
      --- In cameria@yahoogroups.com, lym dylyri <heshtja@...> wrote:
      >
      > Turp te keni qe sillni shkrimin e familjes me te madhe spiune dhe
      familjes me te degjeneruar si ne Paramithi ashtu edhe ne Fier.Une
      personin  e njoh personalisht dhe po te mos ishte per moshen do tja
      kisha nxjerr syte ne tavoline.Babai i tij burgun e Paramithise eshte
      sjelle shume poshtersisht me grate e varfa Came,bile ato kishin me
      shume frike ate se sa Greket.Kurse Greket Paramithjote thoshin per te
      ja po na vjen Haleja se hale dhe pusht ishte.Po Allahu e turperoj qe
      ai te vdes ne burg  e Enverit ne pleqeri si qen. Ai ishte hajdut dhe
      spiun i Cameve edhe ne Shqiperi.Kurse ky pushti ka nderruar emrin e
      ka ber Mihali per inat te Shqiptareve dhe Cameve pse disa Cam dolen e
      than midis te tjerave qe i ati ka qen spiun dhe bashkpuntor i
      Grekerve.Kurse ky pis nuk i ka len gje mangut te atit.Ku qenka kaq
      mjek i madh ky pis ? qe njifka politikan Grek.Ky qen hyn e del me
      dokument special ne kufirin Greko Shqiptar si spiun i Grekerve.Te
      gjitha levizjet e tij
      > jane loje e Spiunazhit grek.Ne do ti arrijme te gjitha le te
      perpiqen te na pengojne ,por te mos na shtyjne ti felliqim duart me
      plehrat.sa per pasuri  ne Cameri ai mut le ti thote te tjerve jo
      Cameve qe njohin mire ate pleh.
      >
      >
      > ----- Original Message ----
      > From: albertinobe <albertinobe@...>
      > To: cameria@yahoogroups.com
      > Sent: Sunday, 4 May, 2008 1:50:16 PM
      > Subject: [cameria] CAMI QE DENONCOI GREQINE NE STRASBURG
      >
      >
      > CAMI QE DENONCOI GREQINE NE STRASBURG
      >
      > I dënuar 5 vjeç si bashkëpunëtor i fashizmit nga gjykatat greke,
      > Mehmet Dalipi, qytetar çam nga Paramithia ndërron emrin në Mihal
      dhe
      > nis betejën e vet me shtetin grek. Prindërit e tij kanë mijëra
      > hektarë prona në zonën e Gumenicës; ai nis një ngjitje si ajo e
      > Sizifit nëpër labirintet e drejtësisë greke deri në Strasburg,
      > ndoshta i vetmi çam që arriti deri aty. Por dhe aty i doli para
      një
      > grek që e pengoi! Rrëfimi i personazhit të ABC-së, Mehmet
      Dalipi,
      > alias Mihal DalipiMentor NazarkoJu thatë se keni lindur në
      Paramithi
      > të Greqisë. Z. Dalipi, sigurisht ju keni ikur nga Greqia në një
      > moment kur keni qenë i vetëdijshëm sa një fëmijë, çfarë
      mbani mend?
      > Dihet se kurbani i luftës u bë Parimithia, me ikjen e ushtrisë
      > gjermane ne na mbajtën për 6 muaj në Paramithi, forcat anglo-
      > amerikane, të cilat na mbajtën në kazermat e Paramithisë dhe në
      > shtëpinë e Sali Efendiut, deri në shkurt të 1945. Në mars të
      1945,
      > flota anglo-amerikane na solli në Konispol me 3 anije me refugjat
      > çamë për të zbarkuar në brigjet shqiptare. Por shteti shqiptar
      nuk i
      > lejoi luftanijet të zbarkonin; la vetëm anijet me refugjatë,
      kështu
      > që ne erdhëm me forcë nga Greqia për të na mbrojtur.Prej
      atëherë zë
      > fill jeta juaj në Shqipëri?Po, erdhëm nga Saranda në Fier.Nuk
      patët
      > ndonjë të vrarë nga familja juaj?Jo nga familja jonë, por nga
      fisi
      > po.Z. Dalipi, Paramithia është i njohur në historinë moderne të
      > çamërisë si një vend ku janë bërë masakra nga bashkëpunimi i
      > shqiptarëve me gjermanët kundër këshilltarëve grekë të
      komunës apo të
      > prefekturës. Të paktën Greqia e kujton një ditë të tillë.Në
      çdo luftë
      > ka elementë pozitivë edhe negativë.Nuk na interesojnë teoritë e
      > mëdha, është e vërtetë apo jo?Këta kanë marrë pjesë dhe
      kanë bërë
      > vrasje duke djegur Frarin.Kush këta?Një pjesë e çamëve, që
      ishin nën
      > influencën e gjermanëve.Dhe janë vrarë disa këshilltarë
      komunalë apo
      > të prefekturës?Po, nga frariotët që ishin shqiptarë arvanitas
      por
      > edhe ortodoksë për ambicie, çështje pasurore.Pra nuk ishin
      > kontradikta etnike, ishin pasurore. Po nga farefisi juaj ka pasur
      të
      > tillë që janë përzierë me gjermanët?Të largët, por ka
      pasur.E
      > vlerësoj sinqeritetin tuaj. Por nuk do të merremi me hollësira,
      pasi
      > na intereson më shumë historia juaj, e cila është i veçantë,
      sepse
      > keni arritur të kapërceni i vetëm, fillikat tri shkallët e
      Gjykatës
      > Greke, madje deri në Gjykatën e Strasburgut për pronat tuaja.
      Unë po
      > i marr në mënyrë të përshpejtuar etapat që keni ndjekur. Në
      Shqipëri
      > keni ndërtuar jetën tuaj, jeni arsimuar, keni punuar si ekonomist
      apo
      > jo?Po, si ekonomist, në tregti dhe në komunale.Papritmas ju
      ndërroni
      > mbiemrin, nga Mehmet në Mihal, është një veprim që nuk shihet
      me sy
      > të mirë nga komuniteti çam apo jo?Pa u nisur nga ana fetaristë,
      unë e
      > kam kthyer emrin se mua më dënuan babanë si bashkëpunëtor të
      kaurëve
      > në kohën e luftës.Nuk ka akuzë në kohën e komunizmit:
      bashkëpunim me
      > kaurët. Po gënjeni më duket...Po, ka pasur; unë kam dokumentet
      që e
      > vërtetojnë këtë, madje ka pasur edhe dëshmitarë që kanë
      dalë në gjyq,
      > ku u dënua edhe babai im 85 vjeç në Fier dhe vdiq në burg me
      akuzën
      > se ka sabotuar luftën dhe ka bashkëpunuar me kaurët. I thanë,
      ti do
      > të vdesësh në burg, madje edhe dëshmitarët ishin çamë. Dhe
      unë
      > vendosa se, në qoftë se ju dënoni babanë tim, unë do të
      ndryshoj
      > emrin në kaur, për mua nuk ka rëndësi feja, por emri im si
      njeri.
      > Bëra kërkesën time në komitetin ekzekutiv të qytetit dhe më
      aprovuan
      > kërkesën në 1991, kështu që e ktheva emrin.Në 1991 kishte
      shumë
      > mundësi që të ndryshoje emrin, por ju jeni nisur nga fakti për
      të
      > lehtësuar situatën si çdo shqiptar tjetër në vitet e para të
      > demokracisë që kishte filluar qarkullimi i lirë, relativisht i
      lirë
      > midis dy shteteve. Pra të të pranonin në Greqi si ortodoks...Jo,
      në
      > asnjë mënyrë arsyet e mia kanë qenë ato që përmenda më
      sipër.Ju keni
      > ikur në vitin 1991, në ç'mënyrë keni ikur në Greqi, me
      dokumente apo
      > klandestine? Kam ikur në mënyrë klandestine.ç farë bëtë atje?
      Atje më
      > ndihmuan miqtë e mi të në Janinë, mora familjen time dhe më
      vonë u
      > nisa në Athinë nga frika ime se mos kishte ndonjë
      kërcënim.çfarë pune
      > keni bërë atje?çdo lloj pune, nga hamall dhe çdo punë
      tjetër.Gjithë
      > betejat tuaja juridike kanë nisur pas 1996-ës, për derisa nuk
      kishit
      > leje për të bërë ankesat?Po, sepse në 1996 kisha leje
      qëndrimi vetëm
      > për një vit. Kur shkova t'i ripërsëris, më thanë se nuk të
      takon leje
      > qëndrimi më pasi ti je shtetas grek dhe duhet të kesh
      nënshtetësinë
      > greke nëpërmjet Ministrisë së Brendshme.Përse ishit shtetas
      grek?
      > Sepse në pasaportën time shqiptare thuhet vendlindja ime është
      > Paramithia, që është pjesë e Greqisë.Dhe ju atëherë nisët
      betejën
      > tuaj për të marrë nënshtetësinë greke?Duhet të merrja një
      dokument
      > origjinal në bashki për t'u bërë shtetas grek. Bëra kërkesë,
      më
      > kthyen përgjigje se dokumentet që e vërtetojnë këtë nuk
      ekzistonin,
      > sepse kishte kaluar një kohë e gjatë dhe janë dëmtuar. Unë i
      gjeta
      > këto dokumente në gjendjen civile në 1999, në kadastër.Ju nuk i
      > gjetët, por ua dhanë, paguat para?Kam paguar sipas ligjit, rreth
      13
      > mijë dhrahmi.çfarë vërtetojnë këto dokumente?Këto dokumente
      > vërtetojnë pasurinë e babait tim.Sa është pasuria e babait
      tuaj?Jo
      > shumë, por 6 mijë dynym i kam, ndërsa 12 mijë dynym, që
      është toka e
      > madhe, nuk m'i dhanë, i kanë mbajtur të rezervuara, i kam të
      tëra
      > pronat me dokumente. Në protokollin e marrjes nga bashkia të
      pronave
      > çamëve shkruhej qëllimisht se, meqenëse janë larguar nga
      Greqia, edhe
      > pse nuk janë dënuar, këto prona kalojnë nën administrimin e
      shtetit
      > grek.Kush i ka pronat tuaja?Bashkia pasi i ka marrë këto prona, i
      > lëshon me qira.Kështu ka ndodhur me të gjitha pronat çame?Në
      > përgjithësi tokat e çamëve administrohen nga tri njësi: nga
      bashkia,
      > që i jep me qera; seksioni i bujqësisë si dhe nga Qendra e
      Llogarisë
      > Ekonomike Greke, këta të tre organe administrojnë prona të
      > ndryshme.Me këto dokumente që siguruat nga bashkia, ju mund të
      > vërtetoni që në 1945 keni pasur këto prona, por ju me këto nuk
      mund
      > të ishit automatikisht pronar i pronave tuaja dhe t'i vinit në
      > përdorim ato.Po, përveç kësaj duhej edhe një vërtetim tjetër
      që isha
      > shtetas grek.Megjithë këto dokumente, përse shkuat të
      ankoheshit në
      > gjykatë?Sepse, të bëhesh nënshtetas grek, duhet që të kesh
      vendim të
      > regjistrit bashkiak. Bashkia nuk ma jepte këtë vërtetim që kam
      qenë
      > qytetar i saj. Për këtë arsye u detyrova të shkoja në
      Gjykatën e
      > Shkallës së Parë, e cila më dha të drejtën e regjistrimit të
      njohjes
      > së emrit të babait tim, duke u mbështetur edhe në dëshmitarë,
      të
      > cilët dëshmuan se babai im ka qenë pjesë e kësaj
      bashkie.çfarë ishin
      > këta dëshmitarë ?Ata ishin dëshmitar çamë edhe grekë.Nuk
      kishin frikë
      > këta?Jo, përkundrazi.Nuk kishin ndonjë problem ata të
      dëshmonin,
      > përderisa ata përdorin aktualisht edhe pronat tuaja dhe me
      vendimin e
      > fundit të qeverisë ata mund t'i përvetësojnë ato?Jo, asnjë
      vendas nuk
      > i merr dot pronat tona. Dhe ata thoshin të përmalluar se ne ju
      > presim! Edhe pse sigurova këtë vendim nga Gjykata e Shkallës së
      Parë,
      > prokurori i këtij qyteti kërkoi të anulohet ky vendim si i
      pabazuar.
      > Dhe se ekzistonin mundësi ligjore që të mund të vërtetonin
      nëse është
      > i regjistruar apo jo babai im si shtetas grek.Pra, prokurori vendosi
      > se dëshmitarët dhe dokumentet ishin të pasaktë...Po. Pas kësaj
      më
      > thirrën në Gjykatën Politike të Korfuzit, që hodhi poshtëë
      vendimin e
      > prokurorit si të papranueshme. Sepse vendime të tilla ishin
      > kompetencë e Gjykatës së Korfuzit, e cila më pas më siguroi
      > dokumente, të cilat vërtetonin të drejtat e mia për
      nënshtetësinë
      > greke.Pra fitove edhe një shkallë tjetër, si ecët më tej?
      Përpjekjet e
      > mia të mëtejshme pengohen sërish nga një vërtetim i
      Ministrisë së
      > Brendshme, që më dënonte mua edhe fëmijët mi si
      bashkëpunëtorë me
      > gjermanët në Luftën e Dytë Botërore, e shpallur në gazetën
      zyrtare në
      > vitin 2000. Bëj kërkesën në arkiv për në kohën e mbretit te
      Ministria
      > e Mbrojtjes në lidhje me vendimin që është marrë ndaj meje,
      por ky
      > institucion më kthen përgjigjen brenda tri ditëve, duke më
      bërë të
      > ditur se nuk ekzistonte asnjë vendim që më shpallte të dënuar
      në
      > gjykatat e asaj kohe.Na thuaj se si vazhdoi, çfarë bëtë më tej?
      Në
      > 2003 i drejtohem Avokatit të Popullit për ndihmë, ai i bën
      ankesë
      > qeverisë se Ministria e Brendshme ka marrë një vendim në
      kundërshtim
      > me ligjet dhe Kushtetutën dhe se cënonte të drejtat e njeriut.
      Vetë
      > Presidenti i Greqisë më dërgon një letër keqardhje dhe
      shprehej se
      > kjo çështje do të rikthehej në Ministrinë e Brendshme për
      rishqyrtim.
      > Edhe kryeministri grek, z. Karamalis më kthen përgjigje,
      gjithashtu
      > kryetari i Parlamentit se kjo çështje do të rishikohet dhe do të
      > veprohet në bazë të ligjit. Unë vazhdova proceset
      gjyqësore.Kundë r
      > kujt?Ministrisë së Brendshme, në vitin 2003 në Gjykatën e
      Shkallës së
      > Parë, por kjo shkallë e la në vend vendimin.Me çfarë argumenti?
      Në
      > bazë të disa ligjeve.Shkove në Gjykatën e Shkallës së dytë?
      Gjykata e
      > shkallës së dytë, në bazë të kërkesës që bën avokati i
      Ministrisë së
      > Brendshme, në të cilën thoshte se kjo çështje duhet të lihet
      mënjanë,
      > pasi në qoftë se z. Dalipi kërkon dëmshpërblim, do të kemi
      dëme për
      > ekonominë kombëtare. Dhe Shkalla e Dytë e la në fuqi vendimin e
      > mëparshëm.Dhe sa ishte ky dëmshpërblim që të takonte?Rreth 18
      milionë
      > dhrahmi.Por kjo nuk është asgjë për ekonominë greke?Po, por
      kjo ishte
      > vetëm për vendime të padrejta. Gjykata e Shkallës së Dytë
      vendosi t'i
      > hiqej e drejta qytetarit z. Dalipi për t'u ankuar ndaj Ministrisë
      së
      > Brendshme.Më pas ku shkove?Më pas shkova në Gjykatën
      Administrative,
      > për të cilën avokatët më këshilluan të mos hapja një proces
      gjyqësor,
      > sepse nuk mund të fitoja.Sa ishte kostoja financiare e gjithë
      këtyre
      > proceseve gjyqësore?Të gjitha proceset gjyqësore, avokatët dhe
      > dokumentet më shkuan rreth 22 milionë dhrahmi me faturë. Nga
      Greqia
      > erdha më i varfër se sa isha, vetëm me pensionin shqiptar.Në
      2003 ju
      > mbyllët kërkimet tuaja në Greqi, më pas ku shkuat?Ju drejtova
      > Gjykatës së Strasburgut me të gjithë dokumentacionin e duhur,
      > meqenëse nuk kisha fuqinë ekonomike, kërkova të më caktonin
      një
      > avokat francez ose gjerman për çështjen. Ata më caktuan një
      referent
      > grek për të bërë vlerësimin e çështjes sime. Ky i fundit më
      dërgon
      > vendimin që kishte marrë Gjykata e Strasburgut ( në fakt
      Komisioni që
      > shqyrton ankesat si filtër i tyre- shënimi i intervistuesit) se e
      > mbyllte çështjen, sepse nuk shikonte shkelje të nenit 33 dhe 34
      të
      > Konventës, prandaj nuk mund të dërgohet asnjë kërkesë
      tjetër. Ka
      > ngelur vetëm një gjë për të bërë, që të shkojë edhe të
      marrë një
      > avokat dhe të shoh vetë se çfarë është bërë me këtë
      çështje. Pasi
      > mendoj se janë bërë manipulime nga persona dhe institucione të
      > ndryshme nga ana e shtetit grek.Mos ka ndodhur sepse nuk keni
      > shteruar të gjitha rrugët e drejtësisë në Greqi?Nuk e di. Unë
      u
      > përpoqa të ndjek të gjitha rrugët ligjore për të fituar të
      drejtat e
      > mia si në Greqi ashtu edhe në Gjykatën e Strasburgut. Njihni ju
      raste
      > të tjera të njëjta me rastin tuaj që kanë shkuar në Gjykatën
      e
      > Strasburgut? Po, ka shumë raste të tilla, por që nuk kanë
      marrë asnjë
      > përgjigje. Nuk i pranojnë se prindërit e tyre nuk figurojnë si
      të
      > regjistruar në regjistrin bashkiak, dhe nuk japin të drejtën që
      u
      > takon sipas ligjit. Ka rreth 50 vetë që kanë arritur, më
      duket.A jeni
      > në dijeni për vendimin më të fundit të qeverisë greke për
      tokat çame,
      > si ju duket?Po, gazeta të ndryshme greke kanë shkruar se nuk kemi
      > asnjë marrëveshje me shtetin shqiptar për 500 mijë dynym tokë
      në
      > kufijtë me Shqipërinë dhe ky do të jetë problem i madh në të
      > ardhmen.Mendoni se do të shiten tokat tuaja?Jo, sepse ne nuk jemi
      > shtetas shqiptar, por shtetas grekë, dhe si të tillë ata nuk
      kanë të
      > drejtë të shesin tokat tona.Si ju duken përpjekjet e
      > Shoqatës "çamëria" për këtë çështje?Ia kam referuar
      çështjen time
      > kësaj shoqate, por ajo i publikoi dokumentet e mia nëpër gazeta.
      Më
      > vjen keq që kjo shoqatë nuk i di format e duhura për të kërkuar
      > pronat. Ata duhet të kërkojnë të drejtën e riatdhesimit. Po
      në lidhje
      > me shtetin tonë, çfarë mendoni? A ju ka ndihmuar ai sa duhet?
      Shteti
      > nuk e ka bërë, nuk do ta bëjë dhe nuk ka ndërmend ta bëjë,
      sepse ka
      > interesa të ndryshme, të cilat bien ndesh me interesat tona.Keni
      > takuar personalitete greke për ndonjë zgjidhje të mundshme të
      > çështjes suaj?Po, kam takuar personalitete të shquara greke si
      > Presidentin e Greqisë, z. Jorgo Papandreu, z. Eftimiu.Si i keni
      > njohur ju ?Nëpërmjet profesionit tim si mjek popullor për
      shërimin e
      > sëmundjes së ekzemës.Përse të gjithë këta kanë qenë të
      sëmurë nga kjo
      > sëmundje?Jo, por nëpërmjet famës sime si mjek popullor, u njoha
      > nëpërmjet lidhjeve që krijova, por edhe këta nuk më kanë
      dhënë ndonjë
      > zgjidhje konkrete të problemit tim.Përse nuk u kanë dhënë një
      > zgjidhje?Sepse ka shumë probleme Greqia, pasi ka shumë grekë të
      > emigruar në vende të ndryshme të botës si Australi, Amerika,
      Kanada
      > etj., të dënuar, të ashtuquajturit komunistë, dhe ata nuk kanë
      të
      > drejtë të rikthehen dhe të marrin pronat e tyre. Ua kanë
      bllokuar,
      > kështu në qoftë se kthehen, do të plasë lufta civile. Përse
      do të
      > fillojë, pasi u bë pajtimi kombëtar i të majtëve me të
      djathtët në
      > Greqi?Sepse nuk jua kanë kthyer pronat. Greqia ka probleme të
      > ngjashme me zonat kufitare të saj, edhe me Maqedoninë, por ne
      flasim
      > si çamë dhe kërkojmë zgjidhje prej tyre. Në qoftë se shteti
      grek
      > nxjerr ndonjë vendim për pronat në këtë pjesë, atëherë do
      të ishte
      > fatalitet për politikën dhe shtetin grek, thoshin miqtë e mi
      > politikanë. Pra, nëse favorizonin shqiptarët, do të duhen ta
      bënin
      > dhe për ish-komunistë t.Së fundi, kujt doni t'i bëni një
      thirrje për
      > zgjidhjen e problemit tuaj?Unë i bëjë thirrje shtetit shqiptar,
      të
      > shohë dhe të përkrahë çështjen çame dhe të mbrojë
      dinjitetin e tij si
      > shtet. Do të dëshiroja që shtetit shqiptar të na ndihmoj më
      shumë.
      >
      > --- In cameria@yahoogroups .com, Agim Xhemali <xhemaliagim@ ...>
      wrote:
      > >
      > > KUR PUSHOJ NË SARANDË
      > > (Mikut tim, historianit Beqir Meta)
      > >
      > > Kur vete me pushime në Sarandë,
      > > Deti i pari më hap krahët,
      > > Më pret,
      > > Aromën e Çamërisë,
      > > Vendlindjes së prindërve të mi,
      > > Me ullinj e portokalle,
      > > Më sjell.
      > >
      > > Kur vete me pushime në Sarandë,
      > > Im at që s'është më,
      > > Ende më qorton
      > > Që vizitën s'e bëra
      > > Në shkollën ku mësoi një shekull më parë,
      > > Në konviktin "Çamëria".
      > >
      > > Kur vete me pushime në Sarandë,
      > > Ulem e shlodhem me Bilalin pak,
      > > Të fala nga miqtë e shumtë i jap,
      > > Që kurrë s'e harrojnë në Shijak.
      > >
      > > Kur vete me pushime në Sarandë,
      > > Nëna ime e vjetër, tri gjëra më kërkon mua:
      > > Pak bukë misire,
      > > Ca ullinj,
      > > Pak mish të hollë mbledhur në kartë
      > > Me aromë Çamërie.
      > >
      > > Kur vete me pushime në Sarandë,
      > > Si nuse me tel, prapa maleve,
      > > Më shfaqet Çamëria.
      > > Zgjohem e mundohem ta prek pak,
      > > Por ajo ikën, ikën… me ëndrrat e mia…
      > >
      > > Eh, sa herë në Sarandë vete me pushime!…
      > >
      > > ------------ --------- --------- ---
      > > Tante idee per la salvaguardia del pianeta su
      > > Yahoo! for good.
      > >
      >
      >
      >
      >
      > ___________________________________________________________
      > Yahoo! For Good. Give and get cool things for free, reduce waste
      and help our planet. Plus find hidden Yahoo! treasure
      >
      > http://green.yahoo.com/uk/earth-day/
      >
     Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.