Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

CHAMERIA WHERE WE STAND IN 2002

Expand Messages
 • albertinobe
  CHAMERIA WHERE WE STAND IN 2002 The Albanian National Question(Chameria) CHAMERIA: WHERE WE STAND IN 2002 Chameria, which is home to approximately 80,000
  Message 1 of 6 , May 4, 2008
   CHAMERIA WHERE WE STAND IN 2002
   The Albanian National Question(Chameria)


   CHAMERIA: WHERE WE STAND IN 2002


   Chameria, which is home to approximately 80,000 Albanians, 50,000 of
   which are Orthodox Christian and 30,000 Muslim, was annexed to Greece
   in 1913 after the Balkan Wars that ended five hundred years of
   Ottoman Turkish rule. The new border, drawn up at the 1912 Conference
   of Ambassadors in London, when the socalled Great Powers decided to
   support the creation of Albania as a new republic, left only seven
   Cham villages inside Albania in the vicinity of the town of Konispol.
   Known as "Chams," this ethnic Albanian population suffered successive
   waves of expulsion and ethnic cleansing, culminating in the massacre
   of more than 5,000 men, women, and children, the forcible expulsion
   to Albania and Turkey of 35,000 more, the confiscation of thousands
   of acres of Cham-owned land, and the looting and burning of 68
   Albanian villages and towns and a hundred mosques from June 1944 to
   March 1945. Most of the Chams who were brutally evicted from their
   homes and forced off their land fled to Albania. For decades the
   survivors and their descendants have petitioned the Greek government
   unsuccessfully to recognize their right to return to their land and
   to receive recompense for their destroyed and stolen assets,
   involving approximately 150,000 people and property valued at more
   than two billion dollars in today's market. The Greek government,
   which condoned the seizure of Cham property in law at the end of
   World War II, has denied the survivors and their descendants even the
   right to visit their ancestral lands.

   In spite of the fact that Greece is a member of NATO and the European
   Union and has signed all international covenants on human rights, the
   Greek government officially denies the existence of Chamerians and
   all other ethnic minorities in Greece. It is illustrative that Greece
   has not yet ratified the Council of Europe's Framework Convention for
   the Protection of National Minorities. Greek citizens of Albanian,
   Turkish, Macedonian, Vlach, and Roma descent do not enjoy fair and
   equitable treatment under the law and face enormous obstacles in
   preserving their culture and exercising their right to freedom of
   expression and freedom of religion. The Albanians of Chameria, as
   well as the approximately 500,000 Albanians living in Greece today as
   temporary workers, seek equal protection under the law, freedom from
   forced assimilation and governmental repression, and opportunities
   for public employment and education in their own language. The
   Chamerians are not requesting autonomy for their territory, but
   simply recognition of their ethnicity, the restoration of their human
   and civil rights, the right to use the Albanian language, the
   restitution of their assets, and the right of return.

   They seek the same rights that the Greek minority enjoys in Albania.
   Given the West's insistence on establishing multicultural societies
   in the Balkans, the inattention to the denial of minority rights in
   Greece, as well as Greece's history of mass expulsion and
   extermination of the Chams, is a glaring contradiction. The Albanian
   American Civic League is committed to confronting the Bush
   administration about this contradiction in the near future. But this
   will be only a first step in an inevitably lengthy process that
   Albanians must be prepared to undertake. To successfully resolve the
   Cham problem, Albanians, especially in the U.S. and European
   diasporas, need to educate the West about Chameria and to create a
   strategy for "internationalizing" the Cham problem. This will not be
   easy, because the Greek lobby is one of the largest contributors to
   House and Senate reelection races in the United States, and Western
   Europe is reluctant to take on any issue that can potentially
   destabilize its neighbors to the south. But the diplomatic path must
   be taken and played out in 21st century terms if justice, so long
   denied to Chameria, is finally to be achieved.


   --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
   >
   > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
   > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
   > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
   një
   > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
   > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
   > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
   >
   > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
   > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
   > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
   > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
   > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

   > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
   > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

   > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
   > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
   > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
   > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
   >
   > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

   > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
   > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
   ushtarak
   > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
   > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
   këngë
   > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
   > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
   > thotë z. Bafas. albaniaheart
   >
   > 2007-03-03 11:48:52
   >
   > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
   > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
   > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
   një
   > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
   > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
   > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
   >
   > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
   > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
   > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
   > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
   > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

   > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
   > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

   > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
   > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
   > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
   > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
   >
   > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

   > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
   > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
   ushtarak
   > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
   > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
   këngë
   > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
   > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
   > thotë z. Bafas.
   >
   >
   >
   >
   >
   > albaniaheart
   >
   > 2007-03-03 11:57:58
   >
   >
   > Dhe po te shikoni pak me siper me vjen per te qeshur kur lexoj
   emrat
   > e ketyre "grekeve" sepse ashtu e quajne veten helene!!por ne fakt
   nuk
   > jane sepse ne venat e tyre kalon gjak shqiptar,por kane frike ta
   > pranojne kete gje dhe trumbetojne me te madhe superioritetin e tyre
   > si pasardhes te heleneve
   >
   > shikoni per kuriozitet nikos toskas=niko toska!!!!
   > thanasis bafas=thanas bafa!!!!
   >
   > kane frike ta pranojne ate qe studiues te huaj e kane thene me kohe
   > qe helenet nuk egzitojne me por kemi vec nje shartim te shqiptareve
   > me ate popullate qe ka jetuar ne ato toka!!
   > ………………………………………
   > edhe keto kenge qe keta ushtare pa identitet kendojne jane nje
   > perpjekje e deshperuar drejt nje identiteti imagjinar!!!!!:)
   >
   > meshirojini…. e
   >
   > keto mbiemra toska-mbiemer dibran dhe mirditor 100%
   >
   > bafa-mbiemer tirans
   >
   > greket te deshperuar se jane pa identitet dhe histori, duan te
   > rrembejne historine e vendit me te paster indentikisht Shqiperine
   > tone te dashur
   >
   > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   >
   > osm19
   >
   > 2007-03-03 14:01:07
   >
   > Te dashur forumista miremengjes,
   >
   > Sot tek po shikoja lajmet tek nje nga kanalet shqiptare ne
   digitalb,
   > nje nga lajmet qe me beri me shume cudi ishte "ushtria greke kendon
   > kenge raciste ndaj shqiptareve per ti ngritur moralin ushtareve"!!!
   >
   > Kenga ishte "i shikoni jane shqiptare, me zorret e tyre do lidhim
   > kepucet. i shikonoi jane atonome me lekuren e tyre do bejme
   > kepuce"!!! Imagjinoni cfare racistesh qe jane qe me te tilla kenge
   > duan ti ngrejne moralin ushtareve...
   >
   > Video: http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > Ne djall vafshin Greket dhe ishalla pesojne gjithcka qe ato kane
   bere
   > ndaj Shqiptareve dhe nuk do me vinte keq nese e shikoja nje greke
   > duke u djegur perzgjalli....
   >
   > Poshte Greqie bashke me Greket!!!
   >
   >
   > qytetari
   >
   > 2007-03-03 17:37:51
   >
   > Me vjen keq per greket!
   > Keto kenge do t'i thejne qafen vehtes se tyre. Ata nuk ngrisin
   moral,
   > keshtu do te amoralizohen-si serbet.
   > Nje dite do te turperohen se jane greke?!
   >
   >
   >
   >
   > Scorpiongirl
   >
   > 2007-03-03 17:40:09
   >
   > Jo per te mbrojtur greket po dhe ne mesa duket ditkemi ti
   pergjigjemi
   > Ne murin e nje pallati 30 metra nga ambasada greke ne Tirane eshte
   > shkruar me spray.
   > "O grek ule koken, se shqiptari te …… motren!!!" Nje sllogan i
   tille
   > u perdor dhe ne stadium gjate ndeshjes me Greqine.
   >
   > megjithate kokat e ushtrise greke premtuan se fajtoret do te
   paguajne
   > pasojat rende per kete sjellje te pahijshme dhe siguroi qe
   megjithate
   > ushtaret shanin dhe turqit dhe maqedonasit.
   >
   > jam e sigurt se do ta mbajne fjalen :-)
   >
   >
   > kunderajrori
   >
   > 2007-03-03 17:56:08
   >
   > Ha ha ha , jo Scorpiongirl, nuk themi nga ato gjera ne ! ;-) Pastaj
   > nuk eshte njesoj !
   > O sa kam qeshur ! Per "fjalet e embla" te stadiumit i kisha
   degjuar,
   > po qe e paskan shkruar edhe ne murin e ambasades... jo !
   >
   > Pastaj kruhen me ne ata po me turqine nje çike si veshtire, se
   shtate
   > ju vete nga ushtria turke!
   >
   >
   >
   > Shqiperia_Etnike
   >
   > 2007-03-03 19:07:36
   >
   > E nderuara Scorpiongirl, te lutem mos ben kesi krahasime te pa
   > arsyeshme, si e para ushtria greke eshte nje insttuticion shtetror
   i
   > greqis, per dallim nga nje grup tifozash qe kan shkruar disa
   > transparent, greket vrane nje tifoz shqiptar dhe ti ende ke ftyr te
   > arsyetosh kto kenga raciste. Me cfare arsyetimi banal me ngrit
   > moralin tek ushtaret, qesharake. Greket si e quajn veten ? HELL-ASS
   > (anglisht)- vetem me ket fjale greket mund ta ngrisin moralin e
   > tyre.
   >
   >
   > KolaPetrit
   >
   > 2007-03-03 20:04:43
   >
   > Une cuditem me cudine tuaj. Cdo gje eshte normale. Greku eshte
   armiku
   > jone...
   > Une cuditem edhe me moscudine tuaj. Perse juve nuk cuditeni qe
   > qeverite shqiptare nuk reagojne?
   >
   >
   > ERUSHI
   >
   > 2007-03-04 01:32:12
   >
   > spo shoh ndonje "grek-wanabe" te na bej cik muhabet ketu...me
   pelqen
   > kur meren me ne keta se sic duket qenkemi te famshem qe na mbajne
   > neper goje apo jo? na kane inat...lol
   >
   >
   > Krisa
   >
   > 2007-03-04 04:19:26
   >
   > me ka lenduar me te vertet shume ky fakt, por edhe me ka acaruar.
   >
   >
   >
   >
   > ss1
   >
   > 2007-03-04 05:08:32
   >
   > Rracizmi ne kete vend eshte ne kulmin e tij,une nuk jam i lenduar
   me
   > kete thjeshte i inataosur,por dhe i gezuar sepse kjo tregon qe keta
   > krimba na kane frike.
   >
   >
   > menelaos
   >
   > 2007-03-04 05:41:16
   >
   > kolapetrit perse eshte armiku jot?
   > mos ju mori gje? apo i keni ju borxh?
   >
   >
   > osm19
   >
   > 2007-03-04 08:56:05
   >
   > Verejtje:
   >
   > Pasi jam musliman..ne ate shkrimin tim eshte bere nje gabim...dmth
   > nuk do gezohesha nese do shihja greket duke vuajtur!
   >
   > Por jam i gatshem per lufte kunder grekeve, nese keta te fundit
   > kerkojne cenimin e tokave shqiptare!
   >
   >
   >
   > menaxherat
   >
   > 2007-03-04 10:39:38
   >
   > greket dhe serbet jane te njejt, e shihni se si perfundoj serbia me
   > rastine luftrave ne ish-Jugosllavi, keshtu do te pson edhe greqia,
   > hiq mos te ja u nin o vellezer shqiptar, por kjo puna e
   nacionalizmit
   > grek ne ushtrin e tyre eshte vetem fallco
   >
   > me rrespekt per velllerzeri dhe motrat tona qe jetojn ne kete vend
   > racist e inshallah sa me shpejt do ta kuptojn se nuk ka vlere te
   > punohet dhe jetohet per greqine.
   > Ne dy videot e meposhtme mund te shikoni sesi greket gjate
   > stervitjes shajne kombin shqiptar duke ne quajtur armiq.
   >
   > albaniaheart
   >
   > 2007-03-03 11:48:52
   >
   > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
   > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
   > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
   një
   > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
   > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
   > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
   >
   > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
   > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
   > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
   > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
   > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

   > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
   > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

   > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
   > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
   > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
   > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
   >
   > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

   > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
   > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
   ushtarak
   > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
   > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
   këngë
   > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
   > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
   > thotë z. Bafas.
   >
   >
   >
   >
   >
   > albaniaheart
   >
   > 2007-03-03 11:57:58
   >
   >
   > Dhe po te shikoni pak me siper me vjen per te qeshur kur lexoj
   emrat
   > e ketyre "grekeve" sepse ashtu e quajne veten helene!!por ne fakt
   nuk
   > jane sepse ne venat e tyre kalon gjak shqiptar,por kane frike ta
   > pranojne kete gje dhe trumbetojne me te madhe superioritetin e tyre
   > si pasardhes te heleneve
   >
   > shikoni per kuriozitet nikos toskas=niko toska!!!!
   > thanasis bafas=thanas bafa!!!!
   >
   > kane frike ta pranojne ate qe studiues te huaj e kane thene me kohe
   > qe helenet nuk egzitojne me por kemi vec nje shartim te shqiptareve
   > me ate popullate qe ka jetuar ne ato toka!!
   > ………………………………………
   > edhe keto kenge qe keta ushtare pa identitet kendojne jane nje
   > perpjekje e deshperuar drejt nje identiteti imagjinar!!!!!:)
   >
   > meshirojini…. e
   >
   > keto mbiemra toska-mbiemer dibran dhe mirditor 100%
   >
   > bafa-mbiemer tirans
   >
   > greket te deshperuar se jane pa identitet dhe histori, duan te
   > rrembejne historine e vendit me te paster indentikisht Shqiperine
   > tone te dashur
   >
   > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   >
   > osm19
   >
   > 2007-03-03 14:01:07
   >
   > Te dashur forumista miremengjes,
   >
   > Sot tek po shikoja lajmet tek nje nga kanalet shqiptare ne
   digitalb,
   > nje nga lajmet qe me beri me shume cudi ishte "ushtria greke kendon
   > kenge raciste ndaj shqiptareve per ti ngritur moralin ushtareve"!!!
   >
   > Kenga ishte "i shikoni jane shqiptare, me zorret e tyre do lidhim
   > kepucet. i shikonoi jane atonome me lekuren e tyre do bejme
   > kepuce"!!! Imagjinoni cfare racistesh qe jane qe me te tilla kenge
   > duan ti ngrejne moralin ushtareve...
   >
   > Video: http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > Ne djall vafshin Greket dhe ishalla pesojne gjithcka qe ato kane
   bere
   > ndaj Shqiptareve dhe nuk do me vinte keq nese e shikoja nje greke
   > duke u djegur perzgjalli....
   >
   > Poshte Greqie bashke me Greket!!!
   >
   >
   > qytetari
   >
   > 2007-03-03 17:37:51
   >
   > Me vjen keq per greket!
   > Keto kenge do t'i thejne qafen vehtes se tyre. Ata nuk ngrisin
   moral,
   > keshtu do te amoralizohen-si serbet.
   > Nje dite do te turperohen se jane greke?!
   >
   >
   >
   >
   > Scorpiongirl
   >
   > 2007-03-03 17:40:09
   >
   > Jo per te mbrojtur greket po dhe ne mesa duket ditkemi ti
   pergjigjemi
   > Ne murin e nje pallati 30 metra nga ambasada greke ne Tirane eshte
   > shkruar me spray.
   > "O grek ule koken, se shqiptari te …… motren!!!" Nje sllogan i
   tille
   > u perdor dhe ne stadium gjate ndeshjes me Greqine.
   >
   > megjithate kokat e ushtrise greke premtuan se fajtoret do te
   paguajne
   > pasojat rende per kete sjellje te pahijshme dhe siguroi qe
   megjithate
   > ushtaret shanin dhe turqit dhe maqedonasit.
   >
   > jam e sigurt se do ta mbajne fjalen :-)
   >
   >
   > kunderajrori
   >
   > 2007-03-03 17:56:08
   >
   > Ha ha ha , jo Scorpiongirl, nuk themi nga ato gjera ne ! ;-) Pastaj
   > nuk eshte njesoj !
   > O sa kam qeshur ! Per "fjalet e embla" te stadiumit i kisha
   degjuar,
   > po qe e paskan shkruar edhe ne murin e ambasades... jo !
   >
   > Pastaj kruhen me ne ata po me turqine nje çike si veshtire, se
   shtate
   > ju vete nga ushtria turke!
   >
   >
   >
   > Shqiperia_Etnike
   >
   > 2007-03-03 19:07:36
   >
   > E nderuara Scorpiongirl, te lutem mos ben kesi krahasime te pa
   > arsyeshme, si e para ushtria greke eshte nje insttuticion shtetror
   i
   > greqis, per dallim nga nje grup tifozash qe kan shkruar disa
   > transparent, greket vrane nje tifoz shqiptar dhe ti ende ke ftyr te
   > arsyetosh kto kenga raciste. Me cfare arsyetimi banal me ngrit
   > moralin tek ushtaret, qesharake. Greket si e quajn veten ? HELL-ASS
   > (anglisht)- vetem me ket fjale greket mund ta ngrisin moralin e
   > tyre.
   >
   >
   > KolaPetrit
   >
   > 2007-03-03 20:04:43
   >
   > Une cuditem me cudine tuaj. Cdo gje eshte normale. Greku eshte
   armiku
   > jone...
   > Une cuditem edhe me moscudine tuaj. Perse juve nuk cuditeni qe
   > qeverite shqiptare nuk reagojne?
   >
   >
   > ERUSHI
   >
   > 2007-03-04 01:32:12
   >
   > spo shoh ndonje "grek-wanabe" te na bej cik muhabet ketu...me
   pelqen
   > kur meren me ne keta se sic duket qenkemi te famshem qe na mbajne
   > neper goje apo jo? na kane inat...lol
   >
   >
   > Krisa
   >
   > 2007-03-04 04:19:26
   >
   > me ka lenduar me te vertet shume ky fakt, por edhe me ka acaruar.
   >
   >
   >
   >
   > ss1
   >
   > 2007-03-04 05:08:32
   >
   > Rracizmi ne kete vend eshte ne kulmin e tij,une nuk jam i lenduar
   me
   > kete thjeshte i inataosur,por dhe i gezuar sepse kjo tregon qe keta
   > krimba na kane frike.
   >
   >
   > menelaos
   >
   > 2007-03-04 05:41:16
   >
   > kolapetrit perse eshte armiku jot?
   > mos ju mori gje? apo i keni ju borxh?
   >
   >
   > osm19
   >
   > 2007-03-04 08:56:05
   >
   > Verejtje:
   >
   > Pasi jam musliman..ne ate shkrimin tim eshte bere nje gabim...dmth
   > nuk do gezohesha nese do shihja greket duke vuajtur!
   >
   > Por jam i gatshem per lufte kunder grekeve, nese keta te fundit
   > kerkojne cenimin e tokave shqiptare!
   >
   >
   >
   > menaxherat
   >
   > 2007-03-04 10:39:38
   >
   > greket dhe serbet jane te njejt, e shihni se si perfundoj serbia me
   > rastine luftrave ne ish-Jugosllavi, keshtu do te pson edhe greqia,
   > hiq mos te ja u nin o vellezer shqiptar, por kjo puna e
   nacionalizmit
   > grek ne ushtrin e tyre eshte vetem fallco
   >
   > me rrespekt per velllerzeri dhe motrat tona qe jetojn ne kete vend
   > racist e inshallah sa me shpejt do ta kuptojn se nuk ka vlere te
   > punohet dhe jetohet per greqine
   >
   > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > http://www.youtube.com/watch?v=_rKGOF0bQ3E
   >
   >
   >
   >
   >
   >
   > --- In cameria@yahoogroups.com, tano turku <xxxxxtano@> wrote:
   > >
   > >
   > >
   > > Note: forwarded message attached.
   > >
   > > ---------------------------------
   > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
   Mobile.
   > Try it now.
   > >
   > >
   > > Note: forwarded message attached.
   > >
   > > ---------------------------------
   > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
   Mobile.
   > Try it now.
   > > Roland Gjoza: Kadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena mbante
   > radhë për mish - kurse R Gjoza ia paska mbajtur kandilin Ismailit
   kur
   > ne ''nuk kishim drita''.
   > >
   > > Edhe kete nuk e patem degjuar......kadareistet mund te thone se
   > Ismaili ''kaloi edhe disa dite ne biruca'', mund edhe te kerkojne
   per
   > te anetaresim ne shoqaten e te perndjekurve politike etj etj.
   > >
   > > Kur ne mbanim rradhe (me kujtohet si tani isha rreth te 14-ave)
   > per koka gjeli deti, (sepse gjelat i hanin blloku i udheheqesave
   > sebashku me Elenen dhe Ismailin) apo korrobace qe vinin ere e te
   > kermosnin; Elena paska qen ne rradhe per mish.
   > >
   > > O bote e mendje ku je????? Moj kozeta e Roland, ke doni te
   > genjeni? Veten tuaj apo femite e kopshtit? O ushtri e Gjeneralit
   > Kadare, po me vjen keq se jeni bere e keni perfunduar sikur ato
   > familjet e kulteve te Texas-it dhe te Siberise qe mbyllen ne kater
   > faqet e mureve e nuk degjojne gje tjeter por vetem idhullin e tyre,
   > qe ne kete mes tek ju eshte Kadare.
   > >
   > > E pat shkruar mire ajo shkrimtarja amerikane me origjine
   > Rumune, ''kur shoket e Kadarese (te persekutuarit prej tij) lepinin
   > halat e peshkut kadareja hante mishin).
   > >
   > >
   > > keze zylo <kzylo@> wrote:
   > > --- Art-Cafe: Kafeja virtuale e shqiptareve ---
   > >
   > >
   > > Roland Gjoza: Kadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena mbante
   > radhë për mish
   > > E premte, 02-05-2008, 08:25pm (GMT+1)
   > >
   > >
   > > KadareKadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena
   > mbante radhë për mish
   > > Nga Roland GJOZA
   > > Sindroma Kadare vazhdon. Shumë romane të Kadaresë me temën
   osmane
   > janë alegori lakuriqe që të rrëqethin dhe sot. Aty është dekori
   > osman, po nënkuptohet koha e diktaturës. "Pallati i
   > Ëndrrave", "Pashallëqet e mëdha", "Qorrfermani", "Sjellësi i
   > fatkeqësisë", "Komisioni i festës". Gjithmonë do të ketë një lloj
   > diktature. Unë e ndiej qysh tani nga bosi im në punë brutalitetin
   dhe
   > poshtërimin e diktaturës. Ky është vetëm një shembull. O
   bjerrakohës
   > më diplomë, që s'e keni lexuar Kadarenë e flisni me hamendje,
   lexoni
   > të paktën vetëm një roman të mrekullueshëm dhe të tmerrshëm që
   > Kadareja e botoi në vitet më të egra të diktaturës, kur u vranë
   > poetët e Librazhdit, Genc Leka e Vilson Blloshmi. Ky është "Pallati
   i
   > Ëndrrave". Ju prapë do të thoni se ai ishte shkrimtari i oborrit,
   > shkrimtar që glorifikoi komunizmin. Vetëm e vetëm se Enveri nuk e
   > vrau. Ju sot e donit të vrarë Kadarenë. Mirë thotë Hygoja, "në
   > letërsi, mënyra më e mirë për të pasur të drejtë është të jesh i
   > vdekur". A e
   > > dini, të dashurit e mi të çoroditur, që Gëte ishte shefi i
   > ceremonive në Vajmar dhe i servilosej princit despot? Asnjë nuk e
   çan
   > kokën për këtë gjë. Po faktin tjetër e dini, që Heminguej jetonte

   > Kubë në një kohë që Amerika ishte armike e Kastros? As që i bënte
   > përshtypje njeriu. Po kjo tjetra nuk ju çudit, që poeti më i madh i
   > Amerikës, Ezra Paund, ishte nazist dhe amerikanët e izoluan në një
   > kafaz hekuri? Po kjo nuk i prishi asnjë punë poetit, që akademikët
   > dhe lexuesit ta respektonin dhe ta adhuronin si më parë. Më falni

   > po zgjatem, po nuk mund të lë pa përmendur rastin e Dario Fo,
   > komediografit të madh italian. Ai po kthehej nga një mbledhje me
   > punëtorët, se është komunist dhe i pëlqen roli i agjitatorit, kur
   > dikush në rrugë i thotë: "Dario, sapo dëgjova në radio se ke marrë
   > çmimin `Nobel'". Kështu, pra, miqtë e mi seriozë dhe kaq të
   përkorë,
   > bota s'e çaka kokën për këto punë. Dhe sindroma Kadare vazhdon...
   Por
   > lufta nuk na u nda. Nxjerrin tym gazetat e Tiranës.
   > > Kush e kush të shajë më shumë. U harrua ajo kohë, koha e
   Kadaresë,
   > sepse ajo nuk ishte koha e Enver Hoxhës, siç dëgjojmë shpesh.
   > Kadareja qesh. Bjerini legenit, thotë me keqardhje për pipizanët
   dhe
   > liliputët, shkrimtarët e dështuar që kanë marrë krahë e që botojnë
   > nga pesëmbëdhjetë libra në vit, krijojnë klube me emra të huazuar,
   > krijojnë shoqata shkrimtarësh të nderuar me emrat e tyre mjeranë
   dhe
   > presin çmime pa fund. Ushqehen qyqarët me lugë të zbrazur. Ç'lidhje
   > mund të ketë Kadareja botëror me konkurset e bujshme të Manzës,
   > Rrogozhinës, Belshit, Bilishtit, Cërrikut, ku dalin emra gjenish të
   > rinj përditë, të cilët krahasohen me Soreskun, Eseninin, Kavafisin,
   > si e si që të mbytet letërsia e mirë, shkrimtarët e vërtetë. Është
   > bërë një mishmash, një çorbë derri, që s'e merr vesh i pari të
   dytin.
   > Kjo tollovi të kujton ditën e parë të pasluftës. Gjithçka qëndron
   > pezull, pa frymë. Njëherë më thirri Ibrahim Uruçi, kryeredaktori
   > i "Dritës", dramaturg me emër në atë kohë, dhe më
   > > tha të shkoja t'i merrja një artikull Razi Brahimit. Ai ishte
   > kritiku më i famshëm, më i frikshëm dhe më dogmatik i kohës. Në
   zyrë
   > ndodhej Kadareja. Dukej i shqetësuar. "Shpejt, se do ta botojmë
   këtë
   > numër. Është me shumë rëndësi", - tha Uruçi. Ishte një shtëpi
   > përdhese te konviktet e studentëve. E shoqja lante rroba në një
   > govatë, ndërsa Raziu shkruante brenda. Unë e prisja ulur mbi një
   gur.
   > Pas gati një ore Raziu thirri nga brenda "Hi". E shoqja la rrobat
   > menjëherë, fshiu duart në përparëse dhe më tha: "Mbaroi". Pas pak
   > Raziu doli vetë dhe më dha një tufë me letra të mbushura më shkrim
   > dore. "Pjesën e dytë eja merre pas tri ditësh", - shtoi ai ftohtë.

   > zyrën e Ibrahimit priste Kadareja. U mbyll dera dhe unë dola në
   > korridor. Në zyrat e "Dritës" ishin Frida Zeqo, Thanas Dino, Moikom
   > Zeqo, Viktor Qurku, Fatos Kongoli dhe Vasil Melo. Ata nuk e dinin
   ç'i
   > priste. Unë vërtitesha më tepër në korridor. Ata dolën. Kadareja i
   > thoshte Uruçit: "Kjo është një paçavure, ai nxin
   > > poezinë më të mirë të të rinjve". "Shëëët! Është shkrim i
   > porositur nga lart. Diçka po vjen rrotull". "Fik deti etj.". Ai
   > shkrim ndoshta ishte paralajmëruesi i Plenumit famëkeq për
   letërsinë
   > dhe artet. Le të kritikohej me tone të ashpra poezia moderne me
   > metafora të guximshme e abstragim të thukët të Th.Dinos, V.Qurkut,
   > M.Zeqos, F.Halitit, Xh.Spahiut, F.Rreshpes, të cilët, sipas
   autorit,
   > kishin ndikime nga Sartri e Frojdi. Të përmendshin këta emra në atë
   > kohë ishte tepër e rrezikshme.
   > > Pas dy ditësh i çova Kadaresë në shtëpi një tufë më libra dhe
   > gazeta. Nuk kisha qenë ndonjëherë në shtëpinë e Kadaresë. Derën ma
   > hapi Elena. Nga brodueisët poshtë kisha dëgjuar se dyert me rimeso
   > Kadareja i kishte vënë me "Dimrin", oxhakun me "Kronikën" dhe
   kështu
   > me radhë. "Këta janë gomerë", -shpërtheu Kadareja. "Shiko, kanë
   > fshirë portretin e Frojdit, Sartrit dhe Kamysë i kanë vënë një kryq
   > të kuq. Injorantët". Ato ishin libra dhe gazeta të porositura, që
   > vinin nëpërmjet Ndërmarrjes së Përhapjes së Librit për një grup të
   > zgjedhur njerëzish nga fusha të ndryshme. Veçse ishte një rregull,
   > para se të shpërndaheshin kalonin te zyra e kontrollit. Atje,
   > personaliteteve më të mëdhenj të botës, që kritikoheshin nga
   partia,
   > u prisnin kokën, u grisnin artikujt, një pjesë të madhe të librave
   e
   > hidhnin në kosh. "E more pjesën e dytë?" - më pyeti Kadareja. "Sot

   > mbrëmje do të shkoj". "Do të ketë koka". Nuk e harroj kurrë as atë
   > ditë kur e gjora grua (Elena) mbante radhë për një
   > > racion mishi. Kur asaj i erdhi radha, nuk po i dilte zëri dhe
   > shitësja, me lëkurën që i shkëlqente dhe ton autoritar, i thotë se
   > çfarë halli kishte që nuk po fliste. "Nuk më del një racion mish.
   Ka
   > mundësi... Kadareja po shkruan një roman të vështirë. Ka nevojë, më
   > kuptoni?". Shitësja thirri: "Merre dhe një racion për Kadarenë nga
   > ana ime". Asnjë nuk foli. Shitësit kishin rëndësinë e sekretarit të
   > parë. Ajo nuk e bëri se ia dinte vërtet vlerën Kadaresë, po që të
   > tregonte se ishte mbi Kadarenë. Ç'hoqi Kadareja i shkretë nga
   > racioni. Kinezëritë që përshkruante ai në romane u panë si
   kinezëritë
   > shqiptare. Thanas Leci, drejtori i shtëpisë botuese "Naim Frashëri"
   > ia nxiu jetën. Relacion pa fund në Komitetin Qendror, akuza,
   kërkesa
   > për ndëshkim e kërcënime. Anëtari i Komitetit Qendror, Anastas
   Kondo,
   > që mbulonte letërsinë, e konsideronte romanin krejt të pabotueshëm,
   > madje armiqësor. Dorëshkrimi i romanit u mbyll në sirtarin ë
   > drejtorit, ku fjeti për pesë vjet. Ah, ky racioni!
   > > Po Kadareja kishte fat, dilte jashtë herë pas here, shtrohej në
   > restorantet aristokratike të Parisit, ku pinte nga ajo vera e kohës
   > së Mari Antuanetës, 1000 dollarë një shishe. "Ah, ta lumsha Kadare,
   > ti je vërtet me fat". Këto i thoshim ne brodueisët, të kënaqur që
   > Kadareja shkullonte verë të kuqe Burgonje, nga ajo më e mira, me
   > shkrimtarë dhe kineastë të shquar francezë. Në atë kohë ne e
   ngrysnim
   > me çaj dhe një thërrime djathë. Ushqimi ishte shndërruar në mit.
   > Tufëzimi kishte bërë që kakarisja e një pule të dukej më e bukur se
   > melodia e filmit "Love story" ose se këngët e Vaçe Zelës. Pastaj
   > erdhi ikja e Kadaresë. Sikur humbëm shpirtin. Një pjesë e artistëve
   u
   > lehtësuan. Të gjorët, kujtonin se vendet në letërsi ishin si
   karriget
   > në kinema, që edhe mund t'i zësh, se s'të thotë gjë njeri. "Iku për
   > të marrë Nobelin, dezertori, e morët vesh?" -tha jashtëqitja e
   kombit
   > për emigrantët. Të gjitha shpifje. Të gjitha të këqijat vinin nga
   > Kadareja. Ai ishte armiku. Ta harrojmë
   > > Kadarenë. Arsyet e ikjes Kadareja i shpjegon në librat e tij. Ne
   > brodueisët e brezit të tretë mendonim se Kadareja i hapi ambasadat,
   > shpejtoi pluralizmin, ia nxori mirë bojën komunizmit. Ikja e tij
   > ishte sfida, "me ju s'jetohet". Ç'fat i madh! E bëri para nesh,
   > brodueistëve. Të lumtë Kadare. Një ditë, një mik më tha: "Vetëm dy
   > gjëra mund të eksportojë Shqipëria: bashkëjetesën fetare dhe
   Kadarenë.
   > >
   > >
   > > Ps: Marr nga Zemra shqiptare!
   > > Per me shume klikoni:
   > > http://www.zemrashqiptare.net/
   > >
   > >
   > > ---------------------------------
   > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
   > Mobile. Try it
   > now.______________________________________________________________
   > > Art-Cafe : Miresevini te gezojme sebashku.
   > > ______________________________________________________________
   > > If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
   > > art-cafe-unsubscribe@ , or visit Art-Cafe's page at:
   > > http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/art-cafe
   > >
   > >
   > > ---------------------------------
   > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
   Mobile.
   > Try it now.
   > >
   >
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.