Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Kërkesa e çamëve për bashkimin me Shqipërinë

Expand Messages
 • albertinobe
  Kërkesa e çamëve për bashkimin me Shqipërinë Kërkesa e çamëve për bashkimin me Shqipërinë Nisur nga rrethanat gjeo-historike, përballja me
  Message 1 of 6 , May 4, 2008
   Kërkesa e çamëve për bashkimin me Shqipërinë


   Kërkesa e çamëve për bashkimin me Shqipërinë
   Nisur nga rrethanat gjeo-historike, përballja me asimilimin e
   dhunshëm deri në masakra makabre, për popullsinë çame, dashuria deri
   në vetëmohim për vendlindjen
   Shekulli
   Pre, 11 Jan 2008 11:06:00
   Ankesa çame në Lidhjen e Kombeve
   Shpërngulen 5000 çamë, në vend të tyre 5000 grekë


   Një marrëveshje mes qeverive greke e turke, lajmëron nisjen e dëbimit
   të dhunshëm të 5000 çamëve nga trojet e pasuria e tyre, për t'u
   sistemuar në vend të tyre 5000 grekë që do të silleshin nga Turqia.
   Ky fakt i dhimbshëm sjell alarmimin e qarqeve intelektuale e
   popullsisë çame, por zëri i tyre, fatkeqësisht, neglizhohet nga
   Komuniteti Ndërkombëtar. Ja dëshmi të arkivave të kohës për këtë
   fakt: "Qeveria Greke, në marrëveshje me Qeverinë Turke, ka vendosur
   shkëmbimin e 5000 çamëve , të cilët do të dërgohen në Turqi dhe në
   vend të tyre, në Çamëri do të instalohen 5000 grekë të ardhur nga
   Turqia.
   Qeveria, duke parë alarmimin e popullit dhe veprën e qeverisë greke,
   që ashtë kryekëput kundra zotimeve për të drejtën e minoritetit
   shqiptar, menjëherë iu drejtua ligës, prej së cilës kërkoi
   respektimin e të drejtave të minoritetit të racës shqiptare dhe mos
   shkëmbimin e çamëve me asnjë mënyrë. Ashtu, kërkoi nga Lidhja e
   Kombeve që çështja e Çamërisë të vihet në rendin e ditës të Këshillës
   që do të mblidhet në Dhetuër.
   Masa e qeverisë greke ka tronditur opinionin publik, i cili është i
   alarmuar për së tepri dhe pret prej qeverisë masa efikase e të
   shpejta", (ASH, Dosja "Vuajtjet e çamëve", 4 nëntor 1925).
   Me gjithë zvarritjet e qeverisë shqiptare të kohës, shqetësimi çam
   është përcjellë në Lidhjen e Kombeve dhe që andej vjen dhe
   reagimi: "Lidhja e Kombeve, në përgjigjen e qëndrimeve të Qeverisë
   Shqiptare, telegrafisht njofton se ka demarshuar për mbrojtjen e
   minoriteteve shqiptare në Greqi dhe ka lajmëruar Komisionin Mikst në
   Stamboll dhe anëtarët e Lidhjes së Kombeve. Çështja e Çamërisë u
   shënua në rendin e ditës së mbledhjes së dhjetorit sipas kërkimit
   shqiptar, (ASH, "Dajti", Nr.106, 20 nëntor 1925).
   Kujtim Boriçi
   Pukëvil / Nga arkivat
   Dashuria e çamëve për vendlindjen
   "Çamët, vendin e tyre e duan me entuziazëm. Kur flasin për të, e vënë
   mbi vendet e tjera. Vështrimi i tyre vete kurdoherë mbi malet e
   Epirit".
   ...Kombësia i bashkon shqiptarët shumë më tepër se ndjenja fetare.
   (Pukëvil, në "Voyage", vëll.I, Kap.29)
   Kërkesa e çamëve për bashkimin me Shqipërinë
   Nga Hajredin Isufi
   (Vijon nga numri i kaluar)
   Nisur nga rrethanat gjeo-historike, përballja me asimilimin e
   dhunshëm deri në masakra makabre, për popullsinë çame, dashuria deri
   në vetëmohim për vendlindjen ka qenë gjithmonë evidente. Këtë e
   dëshmojnë qartë arkivat e kohës dhe dëshmi të shumta. Ndërsa për
   studiues e shkencëtarë të huaj, mënyra e ndërlidhjes çamë-vendlindje,
   është ndër më të veçantat në Ballkan dhe Europë.
   Të huajt për dashurinë e çamëve për vendlindjen
   Të huajt, kanë vërejtur te çamët një veçori esenciale: dashurinë për
   vendin e tyre. Lidhur me këtë, Pukëvili thotë: "Çamët, vendin e tyre
   e duan me entuziazëm. Kur flasin për të, e vënë mbi vendet e tjera.
   Vështrimi i tyre vete kurdoherë mbi malet e Epirit",
   (Pouqueville, "Voyage", Vëll.I, Kap.29, vep.e përm., Vëll.III).
   Ndërsa Bartholdy, që ka qëndruar pranë çamëve në ditë të vështira,
   tregon se "...çamët nuk ishin nënshtruar kurrë nga Turqia e në çdo
   kohë në Paramithi e rrethinat e saj mund të dilnin 2000 luftëtarë", (
   Bartholdy, "Voyage en Grece", (1803-1804), vëll.II, f.243).
   Ka shumë shembuj e vlerësime që shprehin lidhjet e shqiptarëve çamë
   me fatet e vendit të tyre, pa marrë parasysh vështirësitë dhe
   rreziqet, vendet ku ndodhen dhe funksionet që kryejnë. Le të kujtojmë
   se shqiptarët e Çamërisë, të emigruar pas pushtimit të vendit të tyre
   nga qeveria greke (1912-1913), nisen të zhvillojnë një veprimtari të
   dendur patriotike e politike, për të sensibilizuar diplomacinë e
   Fuqive të Mëdha për çështjen e Çamërisë. Kjo kërkonte një organizim
   të ri dhe një strategji të qartë politike, madje dhe gjetje të
   figurave më të spikatura e më të përkushtuara të politikës e të
   çështjes çame.
   Viti 1918. Organizimi i parë i Çamërisë
   Hapin e parë drejt një organizimi të ri, çamët e hodhën në Ëorçester
   Mass të SHBA, në fillim të vitit 1918, duke formuar
   Shoqërinë "Çamëria" dhe u inkuadruan në Partinë Politikeose siç quhej
   ndryshe, Partia Kombëtare Shqiptare. Në krye të Shoqërisë "Çamëria" u
   zgjodhën patriotë me zë të Ëorçesterit, si Haxhi Murat Çami, nga
   Spatari i Filatit, Mesut Çami, Beqo Kushi (Izeti) nga Spatari, Jasin
   Isufi nga Filati, nipi i Haxhi Muratit, Mit`hat Margëlliçi, Malo Çeço
   nga Filati etj. Degë simotra të saj u krijuan nga çamët, brenda një
   kohe të shkurtër, edhe në qytete të tjera të Amerikës,
   (gazeta "Albania", Ëorçester Mass, dt.18 shkurt 1918).
   Hapjen e Konferencës së Paqes në Paris (janar 1919) Partia Politike
   dhe Shoqëria e Çamërisë në SHBA e shihte si një moment të favorshëm
   për të sensibilizuar administratën amerikane dhe për të influencuar
   në qëndrimet që do të merrte ajo në Konferencën e ardhshme të Paqes,
   në favor të zhdukjes së padrejtësive të bëra në kurriz të popujve që
   ajo kishte marrë përsipër mbrojtjen e tyre...
   Ndërkohë, drejtuesit e Shoqërisë së Çamërisë në SHBA i drejtuan një
   notë presidentit Uillson, ambasadorëve të Anglisë, Francës e Italisë
   në Uashington, në të cilën u bëhej prezent situata e rëndë që
   përjetonin çamët shqiptarë nga dhuna që ushtronte qeveria greke dhe u
   kërkonin të ndërhyhej për çlirimin e tyre, (ASH, gazeta "Albania",
   Ëorçester Mass, dt.18 shkurt 1918).
   Kërkesa çame Uillsonit: "Çamëria të bashkohet me Shqipërinë"
   Në vijim të kësaj letre, disa nga drejtuesit e Shoqërisë "Çamëria",
   Beqo Kushi (Izeti) nga Spatari, Isuf Hyseni nga Gumenica, Omer Bako
   nga Paramithia, Refo Çapari nga Luarati, Gazali Dino nga Preveza, në
   emër të popullsisë çame, me 24 janar 1919, i drejtuan një letër
   presidentit Uillson, kryetarit të delegacionit japonez, Aojanit,
   Kryetarit të Konferencës së Paqes, Klemansonit dhe kryeministrit
   anglez, Lloyd Xhorxhit, me anën e të cilës shprehnin dëshirën e
   popullsisë çame që "Çamëria të bashkohej me Shqipërinë", (ASH,
   gazeta "Albania", Ëorçester Mass, dt.18 shkurt 1918).
   Të njëjtën përmbajtje kishte edhe një parashtresë tjetër, që u hartua
   nga një përfaqësi çame: Asaf Çami, Ahmet Çamëria, Qamil Preveza dhe
   A.Ajdonati, drejtuar Kryetarit të Konferencës së Paqes, (AQSH, Fondi
   251, viti 1919, Dos.14, fl.42. Një kopje e kësaj letre iu dërgua
   presidentit Uillson dhe kryeministrit anglez, Lloyd Xhorxh).
   Shqiptarët çamë, tërë shpresat e tyre në mbrojtje të çështjes çame i
   kishin varur tek presidentit amerikan, Uillson. Në kohën kur kishte
   filluar Konferenca e Paqes në Paris, Shoqëria Çame, nëpërmjet
   kryetarit të saj, Beqo Kushi (Izeti) i dërgoi një letër të gjatë
   presidentit të SHBA, Uillson, në Paris, ku ndër të tjera i lutej që
   të përdorte tërë autoritetin e Shkëlqesisë së Tij mbi bazën e
   parimeve të shenjta të kombësisë dhe të vetëvendosjes, që të
   korrigjoheshin vendimet e padrejta të Konferencës së Londrës. Në
   vijim, Beqo Kushi i bënte të njohur Presidentit amerikan se krahina e
   Çamërisë banohej prej një popullsie që ishte me autoktoni shqiptare
   dhe së fundi, i lutej z.Uillson që kjo popullsi të çlirohej nga
   zgjedha greke dhe të bashkohej me shtetin amë. Beqo Kushi e
   përfundonte letrën, duke i vënë në dukje Presidentit amerikan
   domosdoshmërinë e zgjidhjes së problemit të Çamërisë, se "nëse për
   një arsye apo një tjetër kërkesat e drejta të përfaqësuesve të
   Çamërisë. nuk do të merren parasysh dhe Çamëria do të mbetej nën
   zgjedhën greke, nuk do të kishte kurrë paqe në Ballkan derisa të
   rrojë edhe shqiptari i fundit", (AQSH, Fondi 251, viti 1919, Dos.14,
   fl.42)…
   Gjithashtu, në të njëjtën kohë, iu dërgua edhe një telegram tjetër
   nga shqiptarët e Amerikës përfaqësuesve të Treshes më të madhe në
   Paris . Ndërkohë edhe Haxhi Murat Çami, duke shfrytëzuar lidhjet e
   tij miqësore me një mik të presidentit Uillson, i cili ato ditë do të
   nisej për në Paris, i dërgoi një letër në emër të çamëve të emigruar
   në SHBA, ku kërkonte mbrojtjen e çështjes çame, (po aty…).
   Gratë çame, letër bashkëshortes së presidentit Uillson
   Lejla Dino, e bija e Rasih Dinos, që në atë kohë ishte Kryetare e
   Grave Shqiptare Jashtë Vendit, duke shfrytëzuar njohjen personale me
   zonjën e presidentit Uillson, i drejtoi një letër gjatë qëndrimit të
   çiftit presidencial në Paris. Lejla Dino, e para grua çame që njohim
   deri sot u drejtohet figurave më në zë të politikës botërore, për
   mbrojtjen e çështjes shqiptare në përgjithësi e të asaj të Kosovës e
   të Çamërisë në veçanti. Bija e Çamërisë, në atë letër, ndër të tjera
   shkruante: "...Hidhërimet e tmerrshme dhe mizoria që nënat shqiptare,
   gratë dhe bijat duruan duke parë gjakun e të dhimshurve të tyre të
   rrekullohet nën zgjedhën e shtypësve të huaj, kanë natyrisht për të
   tronditur ndjenjat tuaja të larta njerëzore dhe do t'na ndihmoni për
   të fituar lirinë tonë të dashur. Në këto çaste, shtetet fqinje të
   Shqipërisë duan t'i aneksojnë vende të tokës sonë të dashur ose që të
   marrin prej nesh indipendencën tonë politike, por jemi të sigurt se
   lavdia e ndjenjave të larta dhe njerëzore të shoqit tuaj, dhe me
   ndihmën tuaj, këto gjëra nuk do të bëhen dot dhe se do të kemi për së
   afërmi Indipendencën tonë, me anën e së cilës do të marrin fund
   vuajtjet tona". Dhe më tej, vazhdonte: "Qindra-mijëra prej punëtorëve
   shqiptarë, të cilët u shtrënguan të lenë shtëpitë e tyre dhe të
   refugohen në Amerikën tuaj të lirë, shpresojmë nxehtësisht se atdheu
   i parë i tyre, provinca e Kosovës dhe e Çamërisë, të cilat u ndanë
   padrejtësisht nga Shqipëria, më 1913... do të lirohen..., (ASH,
   Publikuar në "Albania", 1 janar 1919).
   Ide të njëjta si ato të letrës së Lejla Dinos, përcillte edhe një
   memorandum i hartuar nga figurat më të spikatura të mbrojtjes së
   çështjes çame, që iu dërgua Konferencës së Paqes në Paris, ministrave
   të Punëve të Jashtme të të katër fuqive fituese: SHBA, Anglisë,
   Francës dhe Italisë.
   E veçanta e këtij memorandumi, ishte se ai bënte edhe një histori të
   shkurtër të Çamërisë: shtrirjen, kufijtë, si dhe popullsinë autoktone
   të asaj krahine shqiptare. Memorandumi nënshkruhej nga Dr.Asaf Çami,
   Mazar Dino nga Paramithia, Rexhep Plaku dhe Aqif Plaku nga Konispoli,
   Muharrem Rushiti nga Koska e Filatit, Mehmet Sejko dhe Hamid Braho
   nga Filati. Ky memorandum u përcoll më 25 tetor 1919, (po aty).
   Shpërngulja e myslimanëve, forcon lidhjet e komunitetit çam
   Një ndjenjë e fuqishme e lidhjeve të çamëve me fatet e Çamërisë dhe
   të vëllezërve të tyre çamë, u shpreh fuqishëm në vitet '20-'30 të
   shekullit të kaluar. Qeveria greke, pas Traktatit të Lozanës (janar
   1923), përhapi lajme se do të dëbonte nga krahina e Prevezës dhe e
   Janinës aq myslimanë, sa i nevojiteshin për të sistemuar refugjatët
   grekë që vazhdonin të vinin nga Azia e Vogël. Në këtë kuadër qeveria
   greke planifikoi me anën e Ministrisë së Punëve të Jashtme
   shpërnguljen, fillimisht të dhjetëra-mijëra myslimanëve shqiptarë
   çamë, dhe në shtëpitë e tyre do të vendoseshin po aq refugjatë grekë.
   Ndërkohë nga ana e autoriteteve lokale greke kishte filluar një
   fushatë propagandistike, veçanërisht në kazatë e Paramithisë,
   Margëlliçit, Filatit e Gumenicës, për t'i detyruar myslimanët
   shqiptarë të linin trojet e tyre dhe të shkonin në stepat e thata të
   Anadollit...
   (Vijon nesër)


   --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
   >
   > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
   > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
   > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
   një
   > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
   > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
   > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
   >
   > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
   > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
   > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
   > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
   > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

   > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
   > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

   > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
   > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
   > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
   > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
   >
   > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

   > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
   > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
   ushtarak
   > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
   > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
   këngë
   > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
   > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
   > thotë z. Bafas. albaniaheart
   >
   > 2007-03-03 11:48:52
   >
   > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
   > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
   > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
   një
   > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
   > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
   > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
   >
   > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
   > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
   > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
   > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
   > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

   > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
   > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

   > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
   > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
   > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
   > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
   >
   > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

   > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
   > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
   ushtarak
   > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
   > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
   këngë
   > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
   > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
   > thotë z. Bafas.
   >
   >
   >
   >
   >
   > albaniaheart
   >
   > 2007-03-03 11:57:58
   >
   >
   > Dhe po te shikoni pak me siper me vjen per te qeshur kur lexoj
   emrat
   > e ketyre "grekeve" sepse ashtu e quajne veten helene!!por ne fakt
   nuk
   > jane sepse ne venat e tyre kalon gjak shqiptar,por kane frike ta
   > pranojne kete gje dhe trumbetojne me te madhe superioritetin e tyre
   > si pasardhes te heleneve
   >
   > shikoni per kuriozitet nikos toskas=niko toska!!!!
   > thanasis bafas=thanas bafa!!!!
   >
   > kane frike ta pranojne ate qe studiues te huaj e kane thene me kohe
   > qe helenet nuk egzitojne me por kemi vec nje shartim te shqiptareve
   > me ate popullate qe ka jetuar ne ato toka!!
   > ………………………………………
   > edhe keto kenge qe keta ushtare pa identitet kendojne jane nje
   > perpjekje e deshperuar drejt nje identiteti imagjinar!!!!!:)
   >
   > meshirojini…. e
   >
   > keto mbiemra toska-mbiemer dibran dhe mirditor 100%
   >
   > bafa-mbiemer tirans
   >
   > greket te deshperuar se jane pa identitet dhe histori, duan te
   > rrembejne historine e vendit me te paster indentikisht Shqiperine
   > tone te dashur
   >
   > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   >
   > osm19
   >
   > 2007-03-03 14:01:07
   >
   > Te dashur forumista miremengjes,
   >
   > Sot tek po shikoja lajmet tek nje nga kanalet shqiptare ne
   digitalb,
   > nje nga lajmet qe me beri me shume cudi ishte "ushtria greke kendon
   > kenge raciste ndaj shqiptareve per ti ngritur moralin ushtareve"!!!
   >
   > Kenga ishte "i shikoni jane shqiptare, me zorret e tyre do lidhim
   > kepucet. i shikonoi jane atonome me lekuren e tyre do bejme
   > kepuce"!!! Imagjinoni cfare racistesh qe jane qe me te tilla kenge
   > duan ti ngrejne moralin ushtareve...
   >
   > Video: http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > Ne djall vafshin Greket dhe ishalla pesojne gjithcka qe ato kane
   bere
   > ndaj Shqiptareve dhe nuk do me vinte keq nese e shikoja nje greke
   > duke u djegur perzgjalli....
   >
   > Poshte Greqie bashke me Greket!!!
   >
   >
   > qytetari
   >
   > 2007-03-03 17:37:51
   >
   > Me vjen keq per greket!
   > Keto kenge do t'i thejne qafen vehtes se tyre. Ata nuk ngrisin
   moral,
   > keshtu do te amoralizohen-si serbet.
   > Nje dite do te turperohen se jane greke?!
   >
   >
   >
   >
   > Scorpiongirl
   >
   > 2007-03-03 17:40:09
   >
   > Jo per te mbrojtur greket po dhe ne mesa duket ditkemi ti
   pergjigjemi
   > Ne murin e nje pallati 30 metra nga ambasada greke ne Tirane eshte
   > shkruar me spray.
   > "O grek ule koken, se shqiptari te …… motren!!!" Nje sllogan i
   tille
   > u perdor dhe ne stadium gjate ndeshjes me Greqine.
   >
   > megjithate kokat e ushtrise greke premtuan se fajtoret do te
   paguajne
   > pasojat rende per kete sjellje te pahijshme dhe siguroi qe
   megjithate
   > ushtaret shanin dhe turqit dhe maqedonasit.
   >
   > jam e sigurt se do ta mbajne fjalen :-)
   >
   >
   > kunderajrori
   >
   > 2007-03-03 17:56:08
   >
   > Ha ha ha , jo Scorpiongirl, nuk themi nga ato gjera ne ! ;-) Pastaj
   > nuk eshte njesoj !
   > O sa kam qeshur ! Per "fjalet e embla" te stadiumit i kisha
   degjuar,
   > po qe e paskan shkruar edhe ne murin e ambasades... jo !
   >
   > Pastaj kruhen me ne ata po me turqine nje çike si veshtire, se
   shtate
   > ju vete nga ushtria turke!
   >
   >
   >
   > Shqiperia_Etnike
   >
   > 2007-03-03 19:07:36
   >
   > E nderuara Scorpiongirl, te lutem mos ben kesi krahasime te pa
   > arsyeshme, si e para ushtria greke eshte nje insttuticion shtetror
   i
   > greqis, per dallim nga nje grup tifozash qe kan shkruar disa
   > transparent, greket vrane nje tifoz shqiptar dhe ti ende ke ftyr te
   > arsyetosh kto kenga raciste. Me cfare arsyetimi banal me ngrit
   > moralin tek ushtaret, qesharake. Greket si e quajn veten ? HELL-ASS
   > (anglisht)- vetem me ket fjale greket mund ta ngrisin moralin e
   > tyre.
   >
   >
   > KolaPetrit
   >
   > 2007-03-03 20:04:43
   >
   > Une cuditem me cudine tuaj. Cdo gje eshte normale. Greku eshte
   armiku
   > jone...
   > Une cuditem edhe me moscudine tuaj. Perse juve nuk cuditeni qe
   > qeverite shqiptare nuk reagojne?
   >
   >
   > ERUSHI
   >
   > 2007-03-04 01:32:12
   >
   > spo shoh ndonje "grek-wanabe" te na bej cik muhabet ketu...me
   pelqen
   > kur meren me ne keta se sic duket qenkemi te famshem qe na mbajne
   > neper goje apo jo? na kane inat...lol
   >
   >
   > Krisa
   >
   > 2007-03-04 04:19:26
   >
   > me ka lenduar me te vertet shume ky fakt, por edhe me ka acaruar.
   >
   >
   >
   >
   > ss1
   >
   > 2007-03-04 05:08:32
   >
   > Rracizmi ne kete vend eshte ne kulmin e tij,une nuk jam i lenduar
   me
   > kete thjeshte i inataosur,por dhe i gezuar sepse kjo tregon qe keta
   > krimba na kane frike.
   >
   >
   > menelaos
   >
   > 2007-03-04 05:41:16
   >
   > kolapetrit perse eshte armiku jot?
   > mos ju mori gje? apo i keni ju borxh?
   >
   >
   > osm19
   >
   > 2007-03-04 08:56:05
   >
   > Verejtje:
   >
   > Pasi jam musliman..ne ate shkrimin tim eshte bere nje gabim...dmth
   > nuk do gezohesha nese do shihja greket duke vuajtur!
   >
   > Por jam i gatshem per lufte kunder grekeve, nese keta te fundit
   > kerkojne cenimin e tokave shqiptare!
   >
   >
   >
   > menaxherat
   >
   > 2007-03-04 10:39:38
   >
   > greket dhe serbet jane te njejt, e shihni se si perfundoj serbia me
   > rastine luftrave ne ish-Jugosllavi, keshtu do te pson edhe greqia,
   > hiq mos te ja u nin o vellezer shqiptar, por kjo puna e
   nacionalizmit
   > grek ne ushtrin e tyre eshte vetem fallco
   >
   > me rrespekt per velllerzeri dhe motrat tona qe jetojn ne kete vend
   > racist e inshallah sa me shpejt do ta kuptojn se nuk ka vlere te
   > punohet dhe jetohet per greqine.
   > Ne dy videot e meposhtme mund te shikoni sesi greket gjate
   > stervitjes shajne kombin shqiptar duke ne quajtur armiq.
   >
   > albaniaheart
   >
   > 2007-03-03 11:48:52
   >
   > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
   > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
   > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
   një
   > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
   > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
   > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
   >
   > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
   > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
   > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
   > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
   > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

   > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
   > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

   > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
   > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
   > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
   > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
   >
   > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

   > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
   > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
   ushtarak
   > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
   > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
   këngë
   > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
   > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
   > thotë z. Bafas.
   >
   >
   >
   >
   >
   > albaniaheart
   >
   > 2007-03-03 11:57:58
   >
   >
   > Dhe po te shikoni pak me siper me vjen per te qeshur kur lexoj
   emrat
   > e ketyre "grekeve" sepse ashtu e quajne veten helene!!por ne fakt
   nuk
   > jane sepse ne venat e tyre kalon gjak shqiptar,por kane frike ta
   > pranojne kete gje dhe trumbetojne me te madhe superioritetin e tyre
   > si pasardhes te heleneve
   >
   > shikoni per kuriozitet nikos toskas=niko toska!!!!
   > thanasis bafas=thanas bafa!!!!
   >
   > kane frike ta pranojne ate qe studiues te huaj e kane thene me kohe
   > qe helenet nuk egzitojne me por kemi vec nje shartim te shqiptareve
   > me ate popullate qe ka jetuar ne ato toka!!
   > ………………………………………
   > edhe keto kenge qe keta ushtare pa identitet kendojne jane nje
   > perpjekje e deshperuar drejt nje identiteti imagjinar!!!!!:)
   >
   > meshirojini…. e
   >
   > keto mbiemra toska-mbiemer dibran dhe mirditor 100%
   >
   > bafa-mbiemer tirans
   >
   > greket te deshperuar se jane pa identitet dhe histori, duan te
   > rrembejne historine e vendit me te paster indentikisht Shqiperine
   > tone te dashur
   >
   > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   >
   > osm19
   >
   > 2007-03-03 14:01:07
   >
   > Te dashur forumista miremengjes,
   >
   > Sot tek po shikoja lajmet tek nje nga kanalet shqiptare ne
   digitalb,
   > nje nga lajmet qe me beri me shume cudi ishte "ushtria greke kendon
   > kenge raciste ndaj shqiptareve per ti ngritur moralin ushtareve"!!!
   >
   > Kenga ishte "i shikoni jane shqiptare, me zorret e tyre do lidhim
   > kepucet. i shikonoi jane atonome me lekuren e tyre do bejme
   > kepuce"!!! Imagjinoni cfare racistesh qe jane qe me te tilla kenge
   > duan ti ngrejne moralin ushtareve...
   >
   > Video: http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > Ne djall vafshin Greket dhe ishalla pesojne gjithcka qe ato kane
   bere
   > ndaj Shqiptareve dhe nuk do me vinte keq nese e shikoja nje greke
   > duke u djegur perzgjalli....
   >
   > Poshte Greqie bashke me Greket!!!
   >
   >
   > qytetari
   >
   > 2007-03-03 17:37:51
   >
   > Me vjen keq per greket!
   > Keto kenge do t'i thejne qafen vehtes se tyre. Ata nuk ngrisin
   moral,
   > keshtu do te amoralizohen-si serbet.
   > Nje dite do te turperohen se jane greke?!
   >
   >
   >
   >
   > Scorpiongirl
   >
   > 2007-03-03 17:40:09
   >
   > Jo per te mbrojtur greket po dhe ne mesa duket ditkemi ti
   pergjigjemi
   > Ne murin e nje pallati 30 metra nga ambasada greke ne Tirane eshte
   > shkruar me spray.
   > "O grek ule koken, se shqiptari te …… motren!!!" Nje sllogan i
   tille
   > u perdor dhe ne stadium gjate ndeshjes me Greqine.
   >
   > megjithate kokat e ushtrise greke premtuan se fajtoret do te
   paguajne
   > pasojat rende per kete sjellje te pahijshme dhe siguroi qe
   megjithate
   > ushtaret shanin dhe turqit dhe maqedonasit.
   >
   > jam e sigurt se do ta mbajne fjalen :-)
   >
   >
   > kunderajrori
   >
   > 2007-03-03 17:56:08
   >
   > Ha ha ha , jo Scorpiongirl, nuk themi nga ato gjera ne ! ;-) Pastaj
   > nuk eshte njesoj !
   > O sa kam qeshur ! Per "fjalet e embla" te stadiumit i kisha
   degjuar,
   > po qe e paskan shkruar edhe ne murin e ambasades... jo !
   >
   > Pastaj kruhen me ne ata po me turqine nje çike si veshtire, se
   shtate
   > ju vete nga ushtria turke!
   >
   >
   >
   > Shqiperia_Etnike
   >
   > 2007-03-03 19:07:36
   >
   > E nderuara Scorpiongirl, te lutem mos ben kesi krahasime te pa
   > arsyeshme, si e para ushtria greke eshte nje insttuticion shtetror
   i
   > greqis, per dallim nga nje grup tifozash qe kan shkruar disa
   > transparent, greket vrane nje tifoz shqiptar dhe ti ende ke ftyr te
   > arsyetosh kto kenga raciste. Me cfare arsyetimi banal me ngrit
   > moralin tek ushtaret, qesharake. Greket si e quajn veten ? HELL-ASS
   > (anglisht)- vetem me ket fjale greket mund ta ngrisin moralin e
   > tyre.
   >
   >
   > KolaPetrit
   >
   > 2007-03-03 20:04:43
   >
   > Une cuditem me cudine tuaj. Cdo gje eshte normale. Greku eshte
   armiku
   > jone...
   > Une cuditem edhe me moscudine tuaj. Perse juve nuk cuditeni qe
   > qeverite shqiptare nuk reagojne?
   >
   >
   > ERUSHI
   >
   > 2007-03-04 01:32:12
   >
   > spo shoh ndonje "grek-wanabe" te na bej cik muhabet ketu...me
   pelqen
   > kur meren me ne keta se sic duket qenkemi te famshem qe na mbajne
   > neper goje apo jo? na kane inat...lol
   >
   >
   > Krisa
   >
   > 2007-03-04 04:19:26
   >
   > me ka lenduar me te vertet shume ky fakt, por edhe me ka acaruar.
   >
   >
   >
   >
   > ss1
   >
   > 2007-03-04 05:08:32
   >
   > Rracizmi ne kete vend eshte ne kulmin e tij,une nuk jam i lenduar
   me
   > kete thjeshte i inataosur,por dhe i gezuar sepse kjo tregon qe keta
   > krimba na kane frike.
   >
   >
   > menelaos
   >
   > 2007-03-04 05:41:16
   >
   > kolapetrit perse eshte armiku jot?
   > mos ju mori gje? apo i keni ju borxh?
   >
   >
   > osm19
   >
   > 2007-03-04 08:56:05
   >
   > Verejtje:
   >
   > Pasi jam musliman..ne ate shkrimin tim eshte bere nje gabim...dmth
   > nuk do gezohesha nese do shihja greket duke vuajtur!
   >
   > Por jam i gatshem per lufte kunder grekeve, nese keta te fundit
   > kerkojne cenimin e tokave shqiptare!
   >
   >
   >
   > menaxherat
   >
   > 2007-03-04 10:39:38
   >
   > greket dhe serbet jane te njejt, e shihni se si perfundoj serbia me
   > rastine luftrave ne ish-Jugosllavi, keshtu do te pson edhe greqia,
   > hiq mos te ja u nin o vellezer shqiptar, por kjo puna e
   nacionalizmit
   > grek ne ushtrin e tyre eshte vetem fallco
   >
   > me rrespekt per velllerzeri dhe motrat tona qe jetojn ne kete vend
   > racist e inshallah sa me shpejt do ta kuptojn se nuk ka vlere te
   > punohet dhe jetohet per greqine
   >
   > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
   >
   > http://www.youtube.com/watch?v=_rKGOF0bQ3E
   >
   >
   >
   >
   >
   >
   > --- In cameria@yahoogroups.com, tano turku <xxxxxtano@> wrote:
   > >
   > >
   > >
   > > Note: forwarded message attached.
   > >
   > > ---------------------------------
   > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
   Mobile.
   > Try it now.
   > >
   > >
   > > Note: forwarded message attached.
   > >
   > > ---------------------------------
   > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
   Mobile.
   > Try it now.
   > > Roland Gjoza: Kadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena mbante
   > radhë për mish - kurse R Gjoza ia paska mbajtur kandilin Ismailit
   kur
   > ne ''nuk kishim drita''.
   > >
   > > Edhe kete nuk e patem degjuar......kadareistet mund te thone se
   > Ismaili ''kaloi edhe disa dite ne biruca'', mund edhe te kerkojne
   per
   > te anetaresim ne shoqaten e te perndjekurve politike etj etj.
   > >
   > > Kur ne mbanim rradhe (me kujtohet si tani isha rreth te 14-ave)
   > per koka gjeli deti, (sepse gjelat i hanin blloku i udheheqesave
   > sebashku me Elenen dhe Ismailin) apo korrobace qe vinin ere e te
   > kermosnin; Elena paska qen ne rradhe per mish.
   > >
   > > O bote e mendje ku je????? Moj kozeta e Roland, ke doni te
   > genjeni? Veten tuaj apo femite e kopshtit? O ushtri e Gjeneralit
   > Kadare, po me vjen keq se jeni bere e keni perfunduar sikur ato
   > familjet e kulteve te Texas-it dhe te Siberise qe mbyllen ne kater
   > faqet e mureve e nuk degjojne gje tjeter por vetem idhullin e tyre,
   > qe ne kete mes tek ju eshte Kadare.
   > >
   > > E pat shkruar mire ajo shkrimtarja amerikane me origjine
   > Rumune, ''kur shoket e Kadarese (te persekutuarit prej tij) lepinin
   > halat e peshkut kadareja hante mishin).
   > >
   > >
   > > keze zylo <kzylo@> wrote:
   > > --- Art-Cafe: Kafeja virtuale e shqiptareve ---
   > >
   > >
   > > Roland Gjoza: Kadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena mbante
   > radhë për mish
   > > E premte, 02-05-2008, 08:25pm (GMT+1)
   > >
   > >
   > > KadareKadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena
   > mbante radhë për mish
   > > Nga Roland GJOZA
   > > Sindroma Kadare vazhdon. Shumë romane të Kadaresë me temën
   osmane
   > janë alegori lakuriqe që të rrëqethin dhe sot. Aty është dekori
   > osman, po nënkuptohet koha e diktaturës. "Pallati i
   > Ëndrrave", "Pashallëqet e mëdha", "Qorrfermani", "Sjellësi i
   > fatkeqësisë", "Komisioni i festës". Gjithmonë do të ketë një lloj
   > diktature. Unë e ndiej qysh tani nga bosi im në punë brutalitetin
   dhe
   > poshtërimin e diktaturës. Ky është vetëm një shembull. O
   bjerrakohës
   > më diplomë, që s'e keni lexuar Kadarenë e flisni me hamendje,
   lexoni
   > të paktën vetëm një roman të mrekullueshëm dhe të tmerrshëm që
   > Kadareja e botoi në vitet më të egra të diktaturës, kur u vranë
   > poetët e Librazhdit, Genc Leka e Vilson Blloshmi. Ky është "Pallati
   i
   > Ëndrrave". Ju prapë do të thoni se ai ishte shkrimtari i oborrit,
   > shkrimtar që glorifikoi komunizmin. Vetëm e vetëm se Enveri nuk e
   > vrau. Ju sot e donit të vrarë Kadarenë. Mirë thotë Hygoja, "në
   > letërsi, mënyra më e mirë për të pasur të drejtë është të jesh i
   > vdekur". A e
   > > dini, të dashurit e mi të çoroditur, që Gëte ishte shefi i
   > ceremonive në Vajmar dhe i servilosej princit despot? Asnjë nuk e
   çan
   > kokën për këtë gjë. Po faktin tjetër e dini, që Heminguej jetonte

   > Kubë në një kohë që Amerika ishte armike e Kastros? As që i bënte
   > përshtypje njeriu. Po kjo tjetra nuk ju çudit, që poeti më i madh i
   > Amerikës, Ezra Paund, ishte nazist dhe amerikanët e izoluan në një
   > kafaz hekuri? Po kjo nuk i prishi asnjë punë poetit, që akademikët
   > dhe lexuesit ta respektonin dhe ta adhuronin si më parë. Më falni

   > po zgjatem, po nuk mund të lë pa përmendur rastin e Dario Fo,
   > komediografit të madh italian. Ai po kthehej nga një mbledhje me
   > punëtorët, se është komunist dhe i pëlqen roli i agjitatorit, kur
   > dikush në rrugë i thotë: "Dario, sapo dëgjova në radio se ke marrë
   > çmimin `Nobel'". Kështu, pra, miqtë e mi seriozë dhe kaq të
   përkorë,
   > bota s'e çaka kokën për këto punë. Dhe sindroma Kadare vazhdon...
   Por
   > lufta nuk na u nda. Nxjerrin tym gazetat e Tiranës.
   > > Kush e kush të shajë më shumë. U harrua ajo kohë, koha e
   Kadaresë,
   > sepse ajo nuk ishte koha e Enver Hoxhës, siç dëgjojmë shpesh.
   > Kadareja qesh. Bjerini legenit, thotë me keqardhje për pipizanët
   dhe
   > liliputët, shkrimtarët e dështuar që kanë marrë krahë e që botojnë
   > nga pesëmbëdhjetë libra në vit, krijojnë klube me emra të huazuar,
   > krijojnë shoqata shkrimtarësh të nderuar me emrat e tyre mjeranë
   dhe
   > presin çmime pa fund. Ushqehen qyqarët me lugë të zbrazur. Ç'lidhje
   > mund të ketë Kadareja botëror me konkurset e bujshme të Manzës,
   > Rrogozhinës, Belshit, Bilishtit, Cërrikut, ku dalin emra gjenish të
   > rinj përditë, të cilët krahasohen me Soreskun, Eseninin, Kavafisin,
   > si e si që të mbytet letërsia e mirë, shkrimtarët e vërtetë. Është
   > bërë një mishmash, një çorbë derri, që s'e merr vesh i pari të
   dytin.
   > Kjo tollovi të kujton ditën e parë të pasluftës. Gjithçka qëndron
   > pezull, pa frymë. Njëherë më thirri Ibrahim Uruçi, kryeredaktori
   > i "Dritës", dramaturg me emër në atë kohë, dhe më
   > > tha të shkoja t'i merrja një artikull Razi Brahimit. Ai ishte
   > kritiku më i famshëm, më i frikshëm dhe më dogmatik i kohës. Në
   zyrë
   > ndodhej Kadareja. Dukej i shqetësuar. "Shpejt, se do ta botojmë
   këtë
   > numër. Është me shumë rëndësi", - tha Uruçi. Ishte një shtëpi
   > përdhese te konviktet e studentëve. E shoqja lante rroba në një
   > govatë, ndërsa Raziu shkruante brenda. Unë e prisja ulur mbi një
   gur.
   > Pas gati një ore Raziu thirri nga brenda "Hi". E shoqja la rrobat
   > menjëherë, fshiu duart në përparëse dhe më tha: "Mbaroi". Pas pak
   > Raziu doli vetë dhe më dha një tufë me letra të mbushura më shkrim
   > dore. "Pjesën e dytë eja merre pas tri ditësh", - shtoi ai ftohtë.

   > zyrën e Ibrahimit priste Kadareja. U mbyll dera dhe unë dola në
   > korridor. Në zyrat e "Dritës" ishin Frida Zeqo, Thanas Dino, Moikom
   > Zeqo, Viktor Qurku, Fatos Kongoli dhe Vasil Melo. Ata nuk e dinin
   ç'i
   > priste. Unë vërtitesha më tepër në korridor. Ata dolën. Kadareja i
   > thoshte Uruçit: "Kjo është një paçavure, ai nxin
   > > poezinë më të mirë të të rinjve". "Shëëët! Është shkrim i
   > porositur nga lart. Diçka po vjen rrotull". "Fik deti etj.". Ai
   > shkrim ndoshta ishte paralajmëruesi i Plenumit famëkeq për
   letërsinë
   > dhe artet. Le të kritikohej me tone të ashpra poezia moderne me
   > metafora të guximshme e abstragim të thukët të Th.Dinos, V.Qurkut,
   > M.Zeqos, F.Halitit, Xh.Spahiut, F.Rreshpes, të cilët, sipas
   autorit,
   > kishin ndikime nga Sartri e Frojdi. Të përmendshin këta emra në atë
   > kohë ishte tepër e rrezikshme.
   > > Pas dy ditësh i çova Kadaresë në shtëpi një tufë më libra dhe
   > gazeta. Nuk kisha qenë ndonjëherë në shtëpinë e Kadaresë. Derën ma
   > hapi Elena. Nga brodueisët poshtë kisha dëgjuar se dyert me rimeso
   > Kadareja i kishte vënë me "Dimrin", oxhakun me "Kronikën" dhe
   kështu
   > me radhë. "Këta janë gomerë", -shpërtheu Kadareja. "Shiko, kanë
   > fshirë portretin e Frojdit, Sartrit dhe Kamysë i kanë vënë një kryq
   > të kuq. Injorantët". Ato ishin libra dhe gazeta të porositura, që
   > vinin nëpërmjet Ndërmarrjes së Përhapjes së Librit për një grup të
   > zgjedhur njerëzish nga fusha të ndryshme. Veçse ishte një rregull,
   > para se të shpërndaheshin kalonin te zyra e kontrollit. Atje,
   > personaliteteve më të mëdhenj të botës, që kritikoheshin nga
   partia,
   > u prisnin kokën, u grisnin artikujt, një pjesë të madhe të librave
   e
   > hidhnin në kosh. "E more pjesën e dytë?" - më pyeti Kadareja. "Sot

   > mbrëmje do të shkoj". "Do të ketë koka". Nuk e harroj kurrë as atë
   > ditë kur e gjora grua (Elena) mbante radhë për një
   > > racion mishi. Kur asaj i erdhi radha, nuk po i dilte zëri dhe
   > shitësja, me lëkurën që i shkëlqente dhe ton autoritar, i thotë se
   > çfarë halli kishte që nuk po fliste. "Nuk më del një racion mish.
   Ka
   > mundësi... Kadareja po shkruan një roman të vështirë. Ka nevojë, më
   > kuptoni?". Shitësja thirri: "Merre dhe një racion për Kadarenë nga
   > ana ime". Asnjë nuk foli. Shitësit kishin rëndësinë e sekretarit të
   > parë. Ajo nuk e bëri se ia dinte vërtet vlerën Kadaresë, po që të
   > tregonte se ishte mbi Kadarenë. Ç'hoqi Kadareja i shkretë nga
   > racioni. Kinezëritë që përshkruante ai në romane u panë si
   kinezëritë
   > shqiptare. Thanas Leci, drejtori i shtëpisë botuese "Naim Frashëri"
   > ia nxiu jetën. Relacion pa fund në Komitetin Qendror, akuza,
   kërkesa
   > për ndëshkim e kërcënime. Anëtari i Komitetit Qendror, Anastas
   Kondo,
   > që mbulonte letërsinë, e konsideronte romanin krejt të pabotueshëm,
   > madje armiqësor. Dorëshkrimi i romanit u mbyll në sirtarin ë
   > drejtorit, ku fjeti për pesë vjet. Ah, ky racioni!
   > > Po Kadareja kishte fat, dilte jashtë herë pas here, shtrohej në
   > restorantet aristokratike të Parisit, ku pinte nga ajo vera e kohës
   > së Mari Antuanetës, 1000 dollarë një shishe. "Ah, ta lumsha Kadare,
   > ti je vërtet me fat". Këto i thoshim ne brodueisët, të kënaqur që
   > Kadareja shkullonte verë të kuqe Burgonje, nga ajo më e mira, me
   > shkrimtarë dhe kineastë të shquar francezë. Në atë kohë ne e
   ngrysnim
   > me çaj dhe një thërrime djathë. Ushqimi ishte shndërruar në mit.
   > Tufëzimi kishte bërë që kakarisja e një pule të dukej më e bukur se
   > melodia e filmit "Love story" ose se këngët e Vaçe Zelës. Pastaj
   > erdhi ikja e Kadaresë. Sikur humbëm shpirtin. Një pjesë e artistëve
   u
   > lehtësuan. Të gjorët, kujtonin se vendet në letërsi ishin si
   karriget
   > në kinema, që edhe mund t'i zësh, se s'të thotë gjë njeri. "Iku për
   > të marrë Nobelin, dezertori, e morët vesh?" -tha jashtëqitja e
   kombit
   > për emigrantët. Të gjitha shpifje. Të gjitha të këqijat vinin nga
   > Kadareja. Ai ishte armiku. Ta harrojmë
   > > Kadarenë. Arsyet e ikjes Kadareja i shpjegon në librat e tij. Ne
   > brodueisët e brezit të tretë mendonim se Kadareja i hapi ambasadat,
   > shpejtoi pluralizmin, ia nxori mirë bojën komunizmit. Ikja e tij
   > ishte sfida, "me ju s'jetohet". Ç'fat i madh! E bëri para nesh,
   > brodueistëve. Të lumtë Kadare. Një ditë, një mik më tha: "Vetëm dy
   > gjëra mund të eksportojë Shqipëria: bashkëjetesën fetare dhe
   Kadarenë.
   > >
   > >
   > > Ps: Marr nga Zemra shqiptare!
   > > Per me shume klikoni:
   > > http://www.zemrashqiptare.net/
   > >
   > >
   > > ---------------------------------
   > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
   > Mobile. Try it
   > now.______________________________________________________________
   > > Art-Cafe : Miresevini te gezojme sebashku.
   > > ______________________________________________________________
   > > If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
   > > art-cafe-unsubscribe@ , or visit Art-Cafe's page at:
   > > http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/art-cafe
   > >
   > >
   > > ---------------------------------
   > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
   Mobile.
   > Try it now.
   > >
   >
  • albertinobe
   Publicisti Grek Teloglu: Dëbimi i Çamëve ishte spastrim etnik Teloglu, është zëri më realist grek i kumtuar ndonjëherë në mjediset publike shqiptare:
   Message 2 of 6 , May 4, 2008
    Publicisti Grek Teloglu: Dëbimi i Çamëve ishte spastrim etnik


    Teloglu, është zëri më realist grek i kumtuar ndonjëherë në mjediset
    publike shqiptare: ai konsideron spastrim etnik largimin e çamëve,
    pranon ekzistencën e minoriteteve në Greqi, sigurisht edhe pse nuk ka
    përgjegjësi politike, jep ide për zgjidhjen e çështjes çame,
    konsideron largimin e Papuliasit si të sforcuar.Bisedoi Mentor
    Nazarko Thotë se Berisha kishte të drejtë për disa gjëra në vitet e
    qeverisjes në marrëdhëniet me grekët dhe incidentin e Peshkëpisë.
    Thotë se Nano ishte një figurë e parespektuar në Greqi, për shkak se
    nuk çmohej në planin njerëzor. Dhe pranon për ABC-në, në një
    intervistë që do të vijojë dhe në numrin e ardhshëm, se Greqia na ka
    shumë borxhe, por ne nuk kemi ditur t'ia marrim. Flet për rolin e
    Greqisë në ngjarjet e vitit 1997, "po ka pasur disa profesionistë që
    janë marrë dhe me to", për paratë e ngrëna të piramidave nga
    mashtrues grekë që sot janë drejtorë bankash, etj. Tasos Teloglu
    është një nga gazetarët investigativë më të njohur në Greqi. 43 vjeç,
    ai ka prejardhjen nga familjet e grekëve të shpërngulur nga Turqia,
    kështu që do të dukej se ishte më mirëkuptues ndaj problemeve të të
    shpërngulurve të mëdhenj të Luftës së Dytë nga Greqia, siç ishin
    çamët. Mund të ndodhte dhe e kundërta, pasi grekët e ardhur
    konsiderohen nga njohësit e Greqisë si pjesë ekstremiste e shoqërisë,
    por jo. Në fakt Tasos Teloglu (mbiemri i tij ka ndikime turke) është
    një njohës i shkëlqyer i marrëdhënieve shqiptaro-greke, madje ai ka
    hyrë në vende dhe anë të këtyre marrëdhënieve ku nuk duhet të ketë
    hyrë njeri. Si reporter investigative, siç e quan ai veten
    modestisht, në fakt ai është kryeredaktori i njërit nga emisionet më
    të suksesshme të televizionit privat MEGA, ai ka hetuar shumë
    çështje, mes të cilave ajo e piramidave shqiptare ( u nisa në
    Shqipëri për 3 ditë në shkurt `97 dhe ndenja 7 muaj, tha ai). Por ai
    ka hetuar dhe për veprimtarinë e supozuar terroriste të Ushtrisë
    Çlirimtare të Çamërisë në krahinat ku çamët duhet të ishin, duhet të
    banonin dhe ku banojnë vetëm familje çamësh të krishterë. Në këtë
    lloj gazetarie ai ka pasur kontakte me segmente të shërbimeve
    sekrete, të policisë, të rangjeve të caktuara të politikës. Për shkak
    të eksperiencës së lartë, në Shqipëri, reporteri Teloglu fare mirë,
    mund të konsiderohej një nga gazetarët më të mirë të vendit, pse jo
    dhe analist. Njohës i mirë i disa gjuhëve, Teloglu ka hetuar dhe për
    organizatën terroriste "17 Nëntori", për të cilën shkroi dhe një
    libër, dhe për të cilin mori peshqesh një atentat prej tyre.Gjendet
    në Shqipëri për të realizuar një reportazh mbi të
    ashtuquajturën "çështja çame". U përgjigj pyetjeve të mia, por si
    kolegë, i dhamë seance njeri-tjetrit që të bënim një intervistë me dy
    duar. Kështu që dhe ai më pyeti. Në intervistë janë të dy palët e
    pyetjeve. I nderuar koleg, marrëdhëniet shqiptaro-greke u duk se
    patën një lloj ndalimi me rastin e vizitës së munguar të presidentit
    Papulias në Shqipëri. Cila është pikëpamja juaj rreth rrugës që mori
    kjo histori, ku Papulias ndërpreu vizitën duke mos realizuar vizitën
    me kolegun e tij, Moisiu. Si ju duket juve ky veprim? Shumë kolegë në
    Greqi shprehën kënaqësinë që presidenti e ndërpreu këtë vizitë, por
    kishin edhe nga ata që ishin më realistë dhe shprehën shqetësimin e
    tyre në lidhje me këtë. Mendimi im është se zoti Papulias mbajti një
    qëndrim pak të sforcuar për një problem të vogël, mikroproblem. Në
    shikimin tuaj nuk ekzistonte rreziku për incidente të provokuara nga
    protestuesit çamë? Vendi në fakt nuk ishte më i miri ku do të
    realizohej takimi, por edhe aty, nëse do të ishin marrë masa më
    specifike, nuk do të kishte asnjë problem në marrëdhëniet midis dy
    vendeve. Nuk mendoj se ky anulim nuk do të ketë ndonjë pasojë për
    marrëdhëniet shqiptaro-greke, pasi nuk janë në fund të fundit
    presidentët e të dy vendeve që përcaktojnë këto marrëdhënie, por
    faktorë të tjerë më të rëndësishëm si, për shembull, prezenca e 600
    mijë shqiptarëve që ndodhen në shtëpitë tona, pa të cilët ekonomia
    greke nuk mund të avancojë, ashtu sikurse janë edhe prezenca e qindra
    kompanive greke në Shqipëri, pa të cilat gjithashtu edhe ekonomia
    shqiptare nuk mund të ecë përpara. Pikërisht këta dy faktorë
    përcaktojnë marrëdhëniet tona. Atëherë pse ndodhi kjo ndërprerje e
    vizitës? A ishin faktorë pjesë të kancelarisë greke që i imponuan
    zotit Papulias që të linte vizitën? Në përfytyrimin shqiptar z.
    Papulias është cilësuar si një figurë e respektuar që ushqen ndjenja
    miqësie për popullin shqiptar dhe në veçanti për popullin çam, për
    banorë të veçantë të kësaj popullsie me të cilët ka patur të lidhur
    fëmijërinë e vet. Unë nuk mendoj se tek z. Papulias, që ka qenë edhe
    ministër i Jashtëm, të jetë ndikuar nga dikush tjetër për të marrë
    këtë vendim. Kam përshtypjen se z. Papulias e mori vetë këtë vendim
    në ato momente. Për mendimin tim, ishte një moment fatkeq që e
    detyroi këtë të merrte këtë vendim dhe ndoshta një frikë e disa
    segmenteve në Greqi dhe reagimi që do të shkaktonte në ekranet
    televizive nëse do ta bënte këtë takim.Pra, edhe sipas edhe komenteve
    më autoritare të shtypit shqiptar, z. Papulias i trembej
    ndërkombëtarizimit apo rihapjes publike të bujshme të çështjes çame?
    Një ndërkombëtarizim i kësaj çështjeje, apo rihapje e saj, është e
    vështirë që të ndodhi sot, sepse është një tren që Shqipëria e humbi
    që para 97'-ës. Por mund të bëhet një ndërkombëtarizim juridik i
    çështjes dhe këtë nuk mund ta pengojë as z. Papulias as z. Moisiu,
    nëse do të vepronin ata të cilët janë të interesuar për këtë çështje.
    Subjektivisht ndoshta mund të ketë patur frikë këtë që juve thoni.
    Është më e thjeshtë ndërkombëtarizimi juridik se sa ndërkombëtarizimi
    politik, dhe pikërisht z. Papulias është trembur për një gjë kaq të
    vogël. Pra ju jeni në sintoni me ato zëra në shtypin grek, të cilat
    realisht panë tek z. Papulias, tek reaksioni që krijoi në qarqe
    politike frikën se Greqia filloi të armiqësohej me të gjithë vendet e
    rajonit në një moment kur ajo duhej të tregohej më me autoritet? Mund
    ta bëni më konkrete pyetjen?Unë kam lexuar për komente të shtypit
    grek të "Ta Neas" apo të "Elefterotipias" në të cilat zëra autoritarë
    të shtypit grek panë tek ky veprim i sforcuar hapjen e një kapitulli
    jo interesant për politikën greke, pra të një kapitulli të
    armiqësimit, të krijimit të problemeve me Shqipërinë, me Maqedoninë,
    me Turqinë, pra pati zëra që ftuan për të frenuar këtë prirje
    armiqësuese me vendet e rajonit. Më lejo të nis me diçka tjetër.
    Është e vërtetë se pas 1913-ës ka patur probleme në disa prefektura
    që kufizohen me zonën veriore të vendit tonë dhe nga kjo pikëpamje
    çështja e çamëve nuk është vetëm ajo e pasurive. Qeveritë e mëparshme
    dhe sidomos ajo e z. Simitis e vinte theksin për ta zgjidhur
    problemin në bazë të standardeve ndërkombëtare, të konventave. Nuk
    është në fakt shumë evropiane të deklarosh se nuk ekziston një
    problem, ndërsa pikërisht në zemër të problemit ka njerëz që e
    deklarojnë që: Po, ekzistojnë probleme. Na flisni pak, kur keni
    shkruar ju për herë të parë për çështjen çame apo kur keni rënë ju në
    kontakt me këtë problem? Për herë të parë me këtë çështje unë jam
    njohur gjatë `97'ës, kur ranë firmat piramidale dhe gjatë kohës së
    trazirave, ku unë takova njerëz të këtij komuniteti në Sarandë, të
    cilët flisnin me shumë pasion, por aspak me sens praktik. Le të
    flasim pak për backgroundin historik të kësaj çështjeje, veçanërisht
    të viteve të para pas Luftës së Dytë botërore. Ju më treguat një
    histori shumë interesante të një gruaje çamë të martuar me
    përdhunuesin e vet. Duke respektuar privatësinë e asaj gruaje, pra
    emrin, mbiemrin, apo ndonjë koordinatë tjetër identifikuese të saj, a
    mund ta tregonit këtë histori dhe si ju ratë në kontakt me të? Kur
    unë fillova të shkruaja shkrimin të cilin edhe ju e keni botuar në
    gazetën ABC takova shumë njerëz, të cilët kishin frikë të flisnin në
    emrin e tyre dhe këta njerëz ishin nga të dyja krahët në fakt, edhe
    grekë por edhe çamë të vjetër. Në atë kohë në zonën e Pargës mua m'u
    dha rasti që të takoja një grua të vjetër të cilën bashkëshorti i saj
    i mëvonshëm e kishte njohur kur ai ishte në grupet e andartëve të
    kolonelit Zerva. Sepse zona e Epirit ishte zona që kontrollohej
    absolutisht nga andartët e Zervës. të cilët kishin bashkëpunuar edhe
    me gjermanët gjatë Luftë së Dytë Botërore apo jo, sepse ka historianë
    anglezë në fakt që flasin për një bashkëpunim të Zervës me ushtarë
    gjermanë gjatë Luftës së Dytë edhe për të spastruar çamët. Njerëzit e
    Zervës për shkak se luftonin kundër këtyre të ELAS-it, sigurisht që
    kishin kontakte dhe kishin bashkëpunime me gjermanët, por edhe nga
    ana tjetër ndodhte e njëjta gjë se edhe çamët antifashistë ishin
    persona të amnistuar nga "ELAMI", organizata kundërshtare dhe pastaj
    shkonin andej nga anonte balanca e forcës. Duke iu rikthyer edhe
    njëherë historisë që sapo nisa: kur trupat e Zervës hynë në këtë
    zonë, në këtë fshat gjetën një vajzë shumë të bukur shqiptare, të
    cilën e përdhunuan. Njeri prej krerëve të trupave të Zervës më pas e
    vendosi përballë dilemës, më saktë trilemës, ose do të duhej të
    shpërngulej bashkë me të tjerët, por nuk dihej nëse do të shpëtonte
    gjallë, ose do ta vriste menjëherë, ose do të martohej me të. Dhe ajo
    vendosi që do të martohej; dhe jeton akoma me të. Në këtë zonë
    bujqësore ndodhi që ajo filloi ta dashuronte dhe të kishte më pas
    edhe një fëmijë me të. Kjo është diçka sinjifikative në këtë zonë të
    botës. Unë në fakt në gazetën "To Vima" nuk e vendosa këtë pjesë të
    historisë sepse nuk dija a duhet ta kujtojmë këtë histori apo ta
    harrojmë? Kjo ishte një çame e krishterë apo myslimane dhe si e
    shikonte ajo çështjen çame? Në fakt ajo mbeti, por shumë bashkëkombas
    ikën, u larguan u vranë dhe nuk patën fatin e saj Mendimi i saj ishte
    që kjo çështje të harrohej. Për Pargën kjo çështje duhej të harrohej
    edhe për faktin se një pjesë shumë e madhe e bashkëpatriotëve të saj
    ishin bashkuar me Mazar Dinon dhe bashkëpunonin me ata me të cilët
    kishin pushtuar vendin. A mund të na shpjegoni, duke iu referuar edhe
    autorëve realistë grekë, cilat ishin përmasat e bashkëpunimit të
    çamëve me gjermanët me fashistët? Kjo çështje nuk është aq e thjeshtë
    sa të japësh një përgjigje të thjesht se në atë kohë nuk kishte
    shoqëri civile, por bëhej fjalë për komunitete, të cilat
    komandoheshin nga njerëz të caktuar me pushtet ekonomik. Familja Dino
    nuk ishte një familje e zakonshme, por shume e fuqishme dhe ju kujtoj
    se një nga anëtarët e kësaj familjeje ka qenë edhe deputet, dhe kjo
    familje ndikoi në aktivizimin e çamëve, qoftë edhe me forcë dhe
    rreshtimin e tyre përbri gjermanëve, një gjë që u njoh më vonë edhe
    në shtetin shqiptar. Madje në këtë libër (libri i një profesori grek
    me titull " Çamët myslimanë të Epirit", por edhe në librin tjetër të
    prof. Margariti ka dorëshkrime ku i kërkohej autoriteteve lokale nga
    Mazar Dinoja që të largohej prefekti i Igumenicës në `42-43 dhe të
    vendosej prefekt Mazar Dinoja. Këtu ka përgjegjësi pa dyshim, por kjo
    përgjegjësi nuk mund t'i atribuohet gjithë mazhorancës së popullsisë
    çame. Një lloj shikimi krahasues. Në çdo vend ka patur kuislingë,
    bashkëpunëtorë të pushtuesve. Përqindja e atyre që bashkëpunuan me
    gjermanët ishte më e lartë se sa përqindja e grekëve që bashkëpunuan
    me gjermanët? A kishte përqindje më të lartë të bashkëpunimit në
    rastin e çamëve dhe ku ishte më e shprehur, te çamët e krishterë apo
    myslimanë? Është e vështirë që të përgjigjemi me fakte konkrete, por
    sot kemi disa dëshmi, indikacione. Komuniteti mysliman ishte më
    hierarkik, sepse ishte më e rëndësishme se çdo të thoshte ai sipër
    dhe si do të zbatohej nga ai poshtë. Në qytetet e mëdha kishte një
    mundësi që çamët të ishin pak më të lirë ndaj vendimeve që merrte ai
    që ishte në krye. Por kishte edhe zona që u bënë shumë gjëra të
    këqija dhe u futën në një cikël vicioz. Kur shikoj Paramithinë, për
    shembull, është e vështirë që të përcaktoj se cilët filluan të parët
    dhe kush furnizoi njërin apo tjetrin reagim. Por unë mendoj që në
    Paramithi një përqindje shumë të lartë të përgjegjësisë e kanë çamët,
    ndërsa kur shikoj Filatin gjërat janë krejt ndryshe, sepse atje çamët
    në `45 u përzunë 3-5 mijë persona. Dhe erdhën njerëzit e Edhesit dhe
    i përzunë. Sa janë krimet e kryera nga çamët gjatë Luftës së Dytë
    Botërore? Për këtë nuk mund të japësh një përgjigje të saktë, sepse
    as Gjykata Ushtarake e Janinës nuk e dha një përgjigje të saktë për
    këtë. Dimë që ndodhi krimi i Paramithisë, dimë që kanë ndodhur edhe
    krime të tjera që s'kishin lidhje me çështjet nacionale, por kishin
    lidhje me çështje pronash, çështje nderi. Janë sigurisht me dhjetëra,
    dhe këto edhe referohen tek policia e asaj kohe. Unë nuk besoj se
    këto kishin karakter politik në këtë shoqëri rurale. Është ajo që në
    konceptimin e sotëm e quajmë krime penale dhe të njëjtën gjë mund të
    themi edhe për ato të Zervës. Madje ka të dhëna që në grupet e Zervës
    ka patur ballistë me origjinë çame, të cilët shkonin thjesht vetëm
    për plaçkë. A mund të themi që e përgjithshmja në marrëdhëniet mes
    shqiptarëve dhe grekëve në zonat e Thesprotisë ishte miqësia dhe
    rastet e dhunës apo konflikteve ishin të veçanta? Duhet të jemi shumë
    të kujdesshëm edhe në këtë pikë ngaqë në fund të luftës u bënë gjëra
    shumë të këqija, por edhe gjatë luftës. Ka një tendencë për rikthimin
    dhe rikujtimin e të shkuarës sepse myslimanët dhe të krishterët
    jetonin përbri, por jo bashkë, nuk martoheshin. Ndërsa kristianët e
    origjinave të ndryshme jetonin edhe bashkë edhe përbri njëri-tjetrit.
    A ishte edhe ky një konflikt social, për shkak se çamët myslimanë
    ishin më të pasur se pjesa tjetër e bashkëqytetarëve të vet?
    Sigurisht që ishte, dhe sidomos në zonën e Thesprotisë nuk ishte
    zgjidhur problemi i pronave dhe pjesë të mëdha tokash morën
    çifligarët e mëdhenj. Ndaj nuk është rastësore pozicioni shoqëror i
    familjes Dino. Të arrijmë tek konkluzioni i luftës. Shumë familje
    çame u përzunë, lufta civile greke ishte gjithashtu një pretekst për
    përzënien e tyre, shumë u vranë. A mund të quhet gjithë ky proces një
    spastrim etnik, i parë edhe në rastet e tjera në Evropë apo edhe në
    Greqi në vitet `20? Me përdorimin e fjalës gjenocid unë do isha shumë
    i kujdesshëm. Nëse shfarosja e hebrenjve mund të quhet gjenocid, kjo
    nuk mund të thuhet për çamët. Ndërsa do të përdornim fjalën spastrim
    etnik, që e mësuam tashmë pas luftërave në Jugosllavi po, mund të
    them se po.Ose spastrim etnofetarKëtë mund ta përdorim, edhe këtë. A
    mund të na thoni sa janë çamët e krishterë aktualisht në Greqi, ka
    ndonjë vlerësim dhe ku jetojnë ata? Nuk ka të tilla statistika, sepse
    ka tre elementë ku mund të bazohemi për të kuptuar: feja, ndërgjegja
    dhe gjuha, të cilat ne nuk i gjejmë aktualisht në këto zona, as veç,
    as bashkë për ta përbërë këtë karakteristikë. Dhe, madje, shumë nga
    dosjet e prefekturave dhe pushtit lokal është po kaq e vështirë sa
    ç'është edhe të hapen librat e Kishës për t'u parë. Pra kjo tregon se
    ekziston një frikë shtetërore për ta trajtuar atë, për të folur për
    ekzistencën e minoritetit çam, ashtu si edhe për minoritetet e tjera
    në Greqi, minoritetin çam apo minoritetin turk. Greqia mendon se e ka
    shumë të thjeshtë për çështjen e çamëve, sepse mendohet që kjo
    çështje u zgjidh në fundin e viteve `40! Ndërsa çështja e maqedonasve
    është më e komplikuar, sepse ata kishin fatkeqësinë që të njësoheshin
    me të humburit e luftës civile. Ndërsa me turqit është më e
    ngatërruar çështja, pasi Greqia pretendon se respekton Marrëveshjen
    së Lozanës. Gjithësesi a mund të quhet realizëm kjo, që Greqia nuk
    pranon ekzistencën e minoriteteve në truallin e vet, ndërkohë që e
    kërkon këtë me zë të fortë tek vendet fqinj. Për sa i përket çështjes
    çame, unë mendoj se nuk ka ndonjë qëndrim jorealist, sepse në Greqi
    nuk ka një bërthamë popullsie me këtë emër. Nuk mund të
    ndërkombëtarizohet dhe mbështetet një çështje kur nuk ka mbështetjen
    e brendshme të një bërthame njerëzish që lëviz në këtë drejtim dhe
    vetë. Ndërsa problemi me sllavo-maqedonasit dhe me turqit është krejt
    ndryshe. Besoj se në këto dy rastet e fundit nuk është realist
    qëndrimi i qeverisë greke. Po mirë, po a ka ndodhur një humbje e
    identitetit të çamëve të krishterë apo të arvanitasve për shkak të
    forcës, presionit asimilues që ka ushtruar Greqia gjatë këtyre 50
    viteve apo edhe më parë, apo edhe të mungesës së krenarisë së tyre
    për Shqipërinë e sotme? Sigurisht, çështja është e ngatërruar, por
    janë edhe këto që thoni ju. Çamët janë një popullsi otomane në thelb.
    Nuk është shqiptare në thelbin e vet. Një ndërgjegje shqiptare fillon
    ta ketë pas 1913-ës, madje shumë prej tyre shkuan në Greqi dhe
    populli grek e shikonte me shumë seriozitet për t'i inkuadruar në
    çështjet e konvertimit. Madje edhe sot e kësaj dite andartët e Zervës
    i cilësojnë si turko-shqiptarë dhe kur mbas `13-ës perandoria otomane
    u shpërbë, ata diku duhet të mbroheshin në një komunitet. Kjo në fakt
    e përshpejtoi shqiptarizimin e tyre. Asnjë identitet në Ballkan nuk
    është i përhershëm. Përfshirë edhe atë grek apo jo? Të gjitha.Por a
    nuk ju duket se reflektoni nga pak mendimin e qarqeve greke të
    fillimshekullit të 20-të, të cilët nuk pranonin ekzistencën e
    shqiptarëve, duke thënë se myslimanët shqiptarë janë o turq, ose grek
    ortodoksë? Shteti shqiptar i viteve `20 ka protestuar për shkëmbimin
    e sforcuar të bashkëkombasve të vet në drejtim të Turqisë, ka
    dokumente për këtë ashtu siç ka edhe dokumente që vërtetojnë se
    shqiptarët kanë patur një rol të rëndësishëm në kryengritjen greke të
    pavarësisëNuk ka asnjë dyshim, por çështja është se, kur u formuan
    shtetet etnike në Ballkan, një nga karakteristikat e identitetit
    kombëtar ishte feja që ndërtoi mekanizmin e shtetit. Ishte dhe
    gjuha... Dhe kjo që përshkruani ju është fiziologjike, krejt normale.
    Të gjithë hapin shkolla që të vënë gjuhën sipër fesë, të gjithë e
    bëjnë këtë. Kjo ka ndodhur për grekët veçanërisht, grekët e ndërtuan
    identitetin fetar mbi bazën e fesë.Por nuk mjaftonte vetëm feja,
    duhej edhe shkolla, gjuha. Duhet të paktën dy nga tre karakteristika
    që të krijohen shtetet etnike.megjithatë këtu qarkullojnë dy mite. E
    para që në debatin e parlamentit të parë grek mbi gjuhën zyrtare
    shqipja humbi vetëm me një votë dhe se Suli ishte një krahinë e
    banuar nga shqiptarë të krishterë që do të thotë që shqiptarët në
    përfytyrimin tonë kanë patur rol të rëndësishëm në pavarësinë e
    Greqisë, por duke ruajtur edhe identitetin kombëtar të tyre. Kujtojmë
    këtu Ali Pashë Tepelenën.E para, për gjuhën nuk është e vërtetë sepse
    përpjekjet për të vendosur gjuhën pas fesë janë bërë shumë kohë më
    përpara se të bëhej pavarësia. Të gjitha tekstet para revolucionit
    grek janë në greqisht. Por që flisnin gjuhën arvanitase, kjo nuk
    diskutohet, sepse shumë nga luftëtarët ishin arvanitas dhe ç' ishte
    pjesa humoristike e kësaj çështjeje? Arvanitasit luftonin kundër
    arvanitasve dhe nëse u rrezikua ndonjëherë revolucioni grek, u
    rrezikua për shkak të një djali të një arvanitasit që erdhi nga
    Egjipti dhe krijues i Egjiptit të ri ishte një arvanitas. Edhe një
    çështje të fundit që lidhet me historinë e afërt në marrëdhëniet mes
    dy vendeve: Gjendja e Luftës. Nga gëzimi i të drejtave të pronësisë
    në Greqi nuk janë përjashtuar vetëm çamët por janë përjashtuar edhe
    shqiptarë të tjerë që kanë jetuar kryesisht në zonën afër Kolonjës
    apo Korçës. Nuk jam marrë me të, kështu që nuk mund të them ndonjë
    gjë të saktë.

    --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
    >
    > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
    > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
    > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
    një
    > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
    > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
    > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
    >
    > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
    > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
    > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
    > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
    > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

    > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
    >
    > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
    > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

    > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
    > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
    > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
    > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
    >
    > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

    > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
    > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
    ushtarak
    > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
    > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
    këngë
    > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
    > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
    > thotë z. Bafas. albaniaheart
    >
    > 2007-03-03 11:48:52
    >
    > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
    > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
    > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
    një
    > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
    > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
    > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
    >
    > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
    > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
    > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
    > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
    > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

    > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
    >
    > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
    > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

    > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
    > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
    > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
    > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
    >
    > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

    > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
    > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
    ushtarak
    > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
    > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
    këngë
    > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
    > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
    > thotë z. Bafas.
    >
    >
    >
    >
    >
    > albaniaheart
    >
    > 2007-03-03 11:57:58
    >
    >
    > Dhe po te shikoni pak me siper me vjen per te qeshur kur lexoj
    emrat
    > e ketyre "grekeve" sepse ashtu e quajne veten helene!!por ne fakt
    nuk
    > jane sepse ne venat e tyre kalon gjak shqiptar,por kane frike ta
    > pranojne kete gje dhe trumbetojne me te madhe superioritetin e tyre
    > si pasardhes te heleneve
    >
    > shikoni per kuriozitet nikos toskas=niko toska!!!!
    > thanasis bafas=thanas bafa!!!!
    >
    > kane frike ta pranojne ate qe studiues te huaj e kane thene me kohe
    > qe helenet nuk egzitojne me por kemi vec nje shartim te shqiptareve
    > me ate popullate qe ka jetuar ne ato toka!!
    > ………………………………………
    > edhe keto kenge qe keta ushtare pa identitet kendojne jane nje
    > perpjekje e deshperuar drejt nje identiteti imagjinar!!!!!:)
    >
    > meshirojini…. e
    >
    > keto mbiemra toska-mbiemer dibran dhe mirditor 100%
    >
    > bafa-mbiemer tirans
    >
    > greket te deshperuar se jane pa identitet dhe histori, duan te
    > rrembejne historine e vendit me te paster indentikisht Shqiperine
    > tone te dashur
    >
    > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
    >
    >
    > osm19
    >
    > 2007-03-03 14:01:07
    >
    > Te dashur forumista miremengjes,
    >
    > Sot tek po shikoja lajmet tek nje nga kanalet shqiptare ne
    digitalb,
    > nje nga lajmet qe me beri me shume cudi ishte "ushtria greke kendon
    > kenge raciste ndaj shqiptareve per ti ngritur moralin ushtareve"!!!
    >
    > Kenga ishte "i shikoni jane shqiptare, me zorret e tyre do lidhim
    > kepucet. i shikonoi jane atonome me lekuren e tyre do bejme
    > kepuce"!!! Imagjinoni cfare racistesh qe jane qe me te tilla kenge
    > duan ti ngrejne moralin ushtareve...
    >
    > Video: http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
    >
    > Ne djall vafshin Greket dhe ishalla pesojne gjithcka qe ato kane
    bere
    > ndaj Shqiptareve dhe nuk do me vinte keq nese e shikoja nje greke
    > duke u djegur perzgjalli....
    >
    > Poshte Greqie bashke me Greket!!!
    >
    >
    > qytetari
    >
    > 2007-03-03 17:37:51
    >
    > Me vjen keq per greket!
    > Keto kenge do t'i thejne qafen vehtes se tyre. Ata nuk ngrisin
    moral,
    > keshtu do te amoralizohen-si serbet.
    > Nje dite do te turperohen se jane greke?!
    >
    >
    >
    >
    > Scorpiongirl
    >
    > 2007-03-03 17:40:09
    >
    > Jo per te mbrojtur greket po dhe ne mesa duket ditkemi ti
    pergjigjemi
    > Ne murin e nje pallati 30 metra nga ambasada greke ne Tirane eshte
    > shkruar me spray.
    > "O grek ule koken, se shqiptari te …… motren!!!" Nje sllogan i
    tille
    > u perdor dhe ne stadium gjate ndeshjes me Greqine.
    >
    > megjithate kokat e ushtrise greke premtuan se fajtoret do te
    paguajne
    > pasojat rende per kete sjellje te pahijshme dhe siguroi qe
    megjithate
    > ushtaret shanin dhe turqit dhe maqedonasit.
    >
    > jam e sigurt se do ta mbajne fjalen :-)
    >
    >
    > kunderajrori
    >
    > 2007-03-03 17:56:08
    >
    > Ha ha ha , jo Scorpiongirl, nuk themi nga ato gjera ne ! ;-) Pastaj
    > nuk eshte njesoj !
    > O sa kam qeshur ! Per "fjalet e embla" te stadiumit i kisha
    degjuar,
    > po qe e paskan shkruar edhe ne murin e ambasades... jo !
    >
    > Pastaj kruhen me ne ata po me turqine nje çike si veshtire, se
    shtate
    > ju vete nga ushtria turke!
    >
    >
    >
    > Shqiperia_Etnike
    >
    > 2007-03-03 19:07:36
    >
    > E nderuara Scorpiongirl, te lutem mos ben kesi krahasime te pa
    > arsyeshme, si e para ushtria greke eshte nje insttuticion shtetror
    i
    > greqis, per dallim nga nje grup tifozash qe kan shkruar disa
    > transparent, greket vrane nje tifoz shqiptar dhe ti ende ke ftyr te
    > arsyetosh kto kenga raciste. Me cfare arsyetimi banal me ngrit
    > moralin tek ushtaret, qesharake. Greket si e quajn veten ? HELL-ASS
    > (anglisht)- vetem me ket fjale greket mund ta ngrisin moralin e
    > tyre.
    >
    >
    > KolaPetrit
    >
    > 2007-03-03 20:04:43
    >
    > Une cuditem me cudine tuaj. Cdo gje eshte normale. Greku eshte
    armiku
    > jone...
    > Une cuditem edhe me moscudine tuaj. Perse juve nuk cuditeni qe
    > qeverite shqiptare nuk reagojne?
    >
    >
    > ERUSHI
    >
    > 2007-03-04 01:32:12
    >
    > spo shoh ndonje "grek-wanabe" te na bej cik muhabet ketu...me
    pelqen
    > kur meren me ne keta se sic duket qenkemi te famshem qe na mbajne
    > neper goje apo jo? na kane inat...lol
    >
    >
    > Krisa
    >
    > 2007-03-04 04:19:26
    >
    > me ka lenduar me te vertet shume ky fakt, por edhe me ka acaruar.
    >
    >
    >
    >
    > ss1
    >
    > 2007-03-04 05:08:32
    >
    > Rracizmi ne kete vend eshte ne kulmin e tij,une nuk jam i lenduar
    me
    > kete thjeshte i inataosur,por dhe i gezuar sepse kjo tregon qe keta
    > krimba na kane frike.
    >
    >
    > menelaos
    >
    > 2007-03-04 05:41:16
    >
    > kolapetrit perse eshte armiku jot?
    > mos ju mori gje? apo i keni ju borxh?
    >
    >
    > osm19
    >
    > 2007-03-04 08:56:05
    >
    > Verejtje:
    >
    > Pasi jam musliman..ne ate shkrimin tim eshte bere nje gabim...dmth
    > nuk do gezohesha nese do shihja greket duke vuajtur!
    >
    > Por jam i gatshem per lufte kunder grekeve, nese keta te fundit
    > kerkojne cenimin e tokave shqiptare!
    >
    >
    >
    > menaxherat
    >
    > 2007-03-04 10:39:38
    >
    > greket dhe serbet jane te njejt, e shihni se si perfundoj serbia me
    > rastine luftrave ne ish-Jugosllavi, keshtu do te pson edhe greqia,
    > hiq mos te ja u nin o vellezer shqiptar, por kjo puna e
    nacionalizmit
    > grek ne ushtrin e tyre eshte vetem fallco
    >
    > me rrespekt per velllerzeri dhe motrat tona qe jetojn ne kete vend
    > racist e inshallah sa me shpejt do ta kuptojn se nuk ka vlere te
    > punohet dhe jetohet per greqine.
    > Ne dy videot e meposhtme mund te shikoni sesi greket gjate
    > stervitjes shajne kombin shqiptar duke ne quajtur armiq.
    >
    > albaniaheart
    >
    > 2007-03-03 11:48:52
    >
    > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
    > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
    > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
    një
    > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
    > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
    > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
    >
    > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
    > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
    > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
    > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
    > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

    > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
    >
    > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
    > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

    > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
    > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
    > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
    > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
    >
    > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

    > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
    > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
    ushtarak
    > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
    > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
    këngë
    > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
    > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
    > thotë z. Bafas.
    >
    >
    >
    >
    >
    > albaniaheart
    >
    > 2007-03-03 11:57:58
    >
    >
    > Dhe po te shikoni pak me siper me vjen per te qeshur kur lexoj
    emrat
    > e ketyre "grekeve" sepse ashtu e quajne veten helene!!por ne fakt
    nuk
    > jane sepse ne venat e tyre kalon gjak shqiptar,por kane frike ta
    > pranojne kete gje dhe trumbetojne me te madhe superioritetin e tyre
    > si pasardhes te heleneve
    >
    > shikoni per kuriozitet nikos toskas=niko toska!!!!
    > thanasis bafas=thanas bafa!!!!
    >
    > kane frike ta pranojne ate qe studiues te huaj e kane thene me kohe
    > qe helenet nuk egzitojne me por kemi vec nje shartim te shqiptareve
    > me ate popullate qe ka jetuar ne ato toka!!
    > ………………………………………
    > edhe keto kenge qe keta ushtare pa identitet kendojne jane nje
    > perpjekje e deshperuar drejt nje identiteti imagjinar!!!!!:)
    >
    > meshirojini…. e
    >
    > keto mbiemra toska-mbiemer dibran dhe mirditor 100%
    >
    > bafa-mbiemer tirans
    >
    > greket te deshperuar se jane pa identitet dhe histori, duan te
    > rrembejne historine e vendit me te paster indentikisht Shqiperine
    > tone te dashur
    >
    > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
    >
    >
    > osm19
    >
    > 2007-03-03 14:01:07
    >
    > Te dashur forumista miremengjes,
    >
    > Sot tek po shikoja lajmet tek nje nga kanalet shqiptare ne
    digitalb,
    > nje nga lajmet qe me beri me shume cudi ishte "ushtria greke kendon
    > kenge raciste ndaj shqiptareve per ti ngritur moralin ushtareve"!!!
    >
    > Kenga ishte "i shikoni jane shqiptare, me zorret e tyre do lidhim
    > kepucet. i shikonoi jane atonome me lekuren e tyre do bejme
    > kepuce"!!! Imagjinoni cfare racistesh qe jane qe me te tilla kenge
    > duan ti ngrejne moralin ushtareve...
    >
    > Video: http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
    >
    > Ne djall vafshin Greket dhe ishalla pesojne gjithcka qe ato kane
    bere
    > ndaj Shqiptareve dhe nuk do me vinte keq nese e shikoja nje greke
    > duke u djegur perzgjalli....
    >
    > Poshte Greqie bashke me Greket!!!
    >
    >
    > qytetari
    >
    > 2007-03-03 17:37:51
    >
    > Me vjen keq per greket!
    > Keto kenge do t'i thejne qafen vehtes se tyre. Ata nuk ngrisin
    moral,
    > keshtu do te amoralizohen-si serbet.
    > Nje dite do te turperohen se jane greke?!
    >
    >
    >
    >
    > Scorpiongirl
    >
    > 2007-03-03 17:40:09
    >
    > Jo per te mbrojtur greket po dhe ne mesa duket ditkemi ti
    pergjigjemi
    > Ne murin e nje pallati 30 metra nga ambasada greke ne Tirane eshte
    > shkruar me spray.
    > "O grek ule koken, se shqiptari te …… motren!!!" Nje sllogan i
    tille
    > u perdor dhe ne stadium gjate ndeshjes me Greqine.
    >
    > megjithate kokat e ushtrise greke premtuan se fajtoret do te
    paguajne
    > pasojat rende per kete sjellje te pahijshme dhe siguroi qe
    megjithate
    > ushtaret shanin dhe turqit dhe maqedonasit.
    >
    > jam e sigurt se do ta mbajne fjalen :-)
    >
    >
    > kunderajrori
    >
    > 2007-03-03 17:56:08
    >
    > Ha ha ha , jo Scorpiongirl, nuk themi nga ato gjera ne ! ;-) Pastaj
    > nuk eshte njesoj !
    > O sa kam qeshur ! Per "fjalet e embla" te stadiumit i kisha
    degjuar,
    > po qe e paskan shkruar edhe ne murin e ambasades... jo !
    >
    > Pastaj kruhen me ne ata po me turqine nje çike si veshtire, se
    shtate
    > ju vete nga ushtria turke!
    >
    >
    >
    > Shqiperia_Etnike
    >
    > 2007-03-03 19:07:36
    >
    > E nderuara Scorpiongirl, te lutem mos ben kesi krahasime te pa
    > arsyeshme, si e para ushtria greke eshte nje insttuticion shtetror
    i
    > greqis, per dallim nga nje grup tifozash qe kan shkruar disa
    > transparent, greket vrane nje tifoz shqiptar dhe ti ende ke ftyr te
    > arsyetosh kto kenga raciste. Me cfare arsyetimi banal me ngrit
    > moralin tek ushtaret, qesharake. Greket si e quajn veten ? HELL-ASS
    > (anglisht)- vetem me ket fjale greket mund ta ngrisin moralin e
    > tyre.
    >
    >
    > KolaPetrit
    >
    > 2007-03-03 20:04:43
    >
    > Une cuditem me cudine tuaj. Cdo gje eshte normale. Greku eshte
    armiku
    > jone...
    > Une cuditem edhe me moscudine tuaj. Perse juve nuk cuditeni qe
    > qeverite shqiptare nuk reagojne?
    >
    >
    > ERUSHI
    >
    > 2007-03-04 01:32:12
    >
    > spo shoh ndonje "grek-wanabe" te na bej cik muhabet ketu...me
    pelqen
    > kur meren me ne keta se sic duket qenkemi te famshem qe na mbajne
    > neper goje apo jo? na kane inat...lol
    >
    >
    > Krisa
    >
    > 2007-03-04 04:19:26
    >
    > me ka lenduar me te vertet shume ky fakt, por edhe me ka acaruar.
    >
    >
    >
    >
    > ss1
    >
    > 2007-03-04 05:08:32
    >
    > Rracizmi ne kete vend eshte ne kulmin e tij,une nuk jam i lenduar
    me
    > kete thjeshte i inataosur,por dhe i gezuar sepse kjo tregon qe keta
    > krimba na kane frike.
    >
    >
    > menelaos
    >
    > 2007-03-04 05:41:16
    >
    > kolapetrit perse eshte armiku jot?
    > mos ju mori gje? apo i keni ju borxh?
    >
    >
    > osm19
    >
    > 2007-03-04 08:56:05
    >
    > Verejtje:
    >
    > Pasi jam musliman..ne ate shkrimin tim eshte bere nje gabim...dmth
    > nuk do gezohesha nese do shihja greket duke vuajtur!
    >
    > Por jam i gatshem per lufte kunder grekeve, nese keta te fundit
    > kerkojne cenimin e tokave shqiptare!
    >
    >
    >
    > menaxherat
    >
    > 2007-03-04 10:39:38
    >
    > greket dhe serbet jane te njejt, e shihni se si perfundoj serbia me
    > rastine luftrave ne ish-Jugosllavi, keshtu do te pson edhe greqia,
    > hiq mos te ja u nin o vellezer shqiptar, por kjo puna e
    nacionalizmit
    > grek ne ushtrin e tyre eshte vetem fallco
    >
    > me rrespekt per velllerzeri dhe motrat tona qe jetojn ne kete vend
    > racist e inshallah sa me shpejt do ta kuptojn se nuk ka vlere te
    > punohet dhe jetohet per greqine
    >
    > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
    >
    > http://www.youtube.com/watch?v=_rKGOF0bQ3E
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    > --- In cameria@yahoogroups.com, tano turku <xxxxxtano@> wrote:
    > >
    > >
    > >
    > > Note: forwarded message attached.
    > >
    > > ---------------------------------
    > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
    Mobile.
    > Try it now.
    > >
    > >
    > > Note: forwarded message attached.
    > >
    > > ---------------------------------
    > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
    Mobile.
    > Try it now.
    > > Roland Gjoza: Kadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena mbante
    > radhë për mish - kurse R Gjoza ia paska mbajtur kandilin Ismailit
    kur
    > ne ''nuk kishim drita''.
    > >
    > > Edhe kete nuk e patem degjuar......kadareistet mund te thone se
    > Ismaili ''kaloi edhe disa dite ne biruca'', mund edhe te kerkojne
    per
    > te anetaresim ne shoqaten e te perndjekurve politike etj etj.
    > >
    > > Kur ne mbanim rradhe (me kujtohet si tani isha rreth te 14-ave)
    > per koka gjeli deti, (sepse gjelat i hanin blloku i udheheqesave
    > sebashku me Elenen dhe Ismailin) apo korrobace qe vinin ere e te
    > kermosnin; Elena paska qen ne rradhe per mish.
    > >
    > > O bote e mendje ku je????? Moj kozeta e Roland, ke doni te
    > genjeni? Veten tuaj apo femite e kopshtit? O ushtri e Gjeneralit
    > Kadare, po me vjen keq se jeni bere e keni perfunduar sikur ato
    > familjet e kulteve te Texas-it dhe te Siberise qe mbyllen ne kater
    > faqet e mureve e nuk degjojne gje tjeter por vetem idhullin e tyre,
    > qe ne kete mes tek ju eshte Kadare.
    > >
    > > E pat shkruar mire ajo shkrimtarja amerikane me origjine
    > Rumune, ''kur shoket e Kadarese (te persekutuarit prej tij) lepinin
    > halat e peshkut kadareja hante mishin).
    > >
    > >
    > > keze zylo <kzylo@> wrote:
    > > --- Art-Cafe: Kafeja virtuale e shqiptareve ---
    > >
    > >
    > > Roland Gjoza: Kadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena mbante
    > radhë për mish
    > > E premte, 02-05-2008, 08:25pm (GMT+1)
    > >
    > >
    > > KadareKadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena
    > mbante radhë për mish
    > > Nga Roland GJOZA
    > > Sindroma Kadare vazhdon. Shumë romane të Kadaresë me temën
    osmane
    > janë alegori lakuriqe që të rrëqethin dhe sot. Aty është dekori
    > osman, po nënkuptohet koha e diktaturës. "Pallati i
    > Ëndrrave", "Pashallëqet e mëdha", "Qorrfermani", "Sjellësi i
    > fatkeqësisë", "Komisioni i festës". Gjithmonë do të ketë një lloj
    > diktature. Unë e ndiej qysh tani nga bosi im në punë brutalitetin
    dhe
    > poshtërimin e diktaturës. Ky është vetëm një shembull. O
    bjerrakohës
    > më diplomë, që s'e keni lexuar Kadarenë e flisni me hamendje,
    lexoni
    > të paktën vetëm një roman të mrekullueshëm dhe të tmerrshëm që
    > Kadareja e botoi në vitet më të egra të diktaturës, kur u vranë
    > poetët e Librazhdit, Genc Leka e Vilson Blloshmi. Ky është "Pallati
    i
    > Ëndrrave". Ju prapë do të thoni se ai ishte shkrimtari i oborrit,
    > shkrimtar që glorifikoi komunizmin. Vetëm e vetëm se Enveri nuk e
    > vrau. Ju sot e donit të vrarë Kadarenë. Mirë thotë Hygoja, "në
    > letërsi, mënyra më e mirë për të pasur të drejtë është të jesh i
    > vdekur". A e
    > > dini, të dashurit e mi të çoroditur, që Gëte ishte shefi i
    > ceremonive në Vajmar dhe i servilosej princit despot? Asnjë nuk e
    çan
    > kokën për këtë gjë. Po faktin tjetër e dini, që Heminguej jetonte

    > Kubë në një kohë që Amerika ishte armike e Kastros? As që i bënte
    > përshtypje njeriu. Po kjo tjetra nuk ju çudit, që poeti më i madh i
    > Amerikës, Ezra Paund, ishte nazist dhe amerikanët e izoluan në një
    > kafaz hekuri? Po kjo nuk i prishi asnjë punë poetit, që akademikët
    > dhe lexuesit ta respektonin dhe ta adhuronin si më parë. Më falni

    > po zgjatem, po nuk mund të lë pa përmendur rastin e Dario Fo,
    > komediografit të madh italian. Ai po kthehej nga një mbledhje me
    > punëtorët, se është komunist dhe i pëlqen roli i agjitatorit, kur
    > dikush në rrugë i thotë: "Dario, sapo dëgjova në radio se ke marrë
    > çmimin `Nobel'". Kështu, pra, miqtë e mi seriozë dhe kaq të
    përkorë,
    > bota s'e çaka kokën për këto punë. Dhe sindroma Kadare vazhdon...
    Por
    > lufta nuk na u nda. Nxjerrin tym gazetat e Tiranës.
    > > Kush e kush të shajë më shumë. U harrua ajo kohë, koha e
    Kadaresë,
    > sepse ajo nuk ishte koha e Enver Hoxhës, siç dëgjojmë shpesh.
    > Kadareja qesh. Bjerini legenit, thotë me keqardhje për pipizanët
    dhe
    > liliputët, shkrimtarët e dështuar që kanë marrë krahë e që botojnë
    > nga pesëmbëdhjetë libra në vit, krijojnë klube me emra të huazuar,
    > krijojnë shoqata shkrimtarësh të nderuar me emrat e tyre mjeranë
    dhe
    > presin çmime pa fund. Ushqehen qyqarët me lugë të zbrazur. Ç'lidhje
    > mund të ketë Kadareja botëror me konkurset e bujshme të Manzës,
    > Rrogozhinës, Belshit, Bilishtit, Cërrikut, ku dalin emra gjenish të
    > rinj përditë, të cilët krahasohen me Soreskun, Eseninin, Kavafisin,
    > si e si që të mbytet letërsia e mirë, shkrimtarët e vërtetë. Është
    > bërë një mishmash, një çorbë derri, që s'e merr vesh i pari të
    dytin.
    > Kjo tollovi të kujton ditën e parë të pasluftës. Gjithçka qëndron
    > pezull, pa frymë. Njëherë më thirri Ibrahim Uruçi, kryeredaktori
    > i "Dritës", dramaturg me emër në atë kohë, dhe më
    > > tha të shkoja t'i merrja një artikull Razi Brahimit. Ai ishte
    > kritiku më i famshëm, më i frikshëm dhe më dogmatik i kohës. Në
    zyrë
    > ndodhej Kadareja. Dukej i shqetësuar. "Shpejt, se do ta botojmë
    këtë
    > numër. Është me shumë rëndësi", - tha Uruçi. Ishte një shtëpi
    > përdhese te konviktet e studentëve. E shoqja lante rroba në një
    > govatë, ndërsa Raziu shkruante brenda. Unë e prisja ulur mbi një
    gur.
    > Pas gati një ore Raziu thirri nga brenda "Hi". E shoqja la rrobat
    > menjëherë, fshiu duart në përparëse dhe më tha: "Mbaroi". Pas pak
    > Raziu doli vetë dhe më dha një tufë me letra të mbushura më shkrim
    > dore. "Pjesën e dytë eja merre pas tri ditësh", - shtoi ai ftohtë.

    > zyrën e Ibrahimit priste Kadareja. U mbyll dera dhe unë dola në
    > korridor. Në zyrat e "Dritës" ishin Frida Zeqo, Thanas Dino, Moikom
    > Zeqo, Viktor Qurku, Fatos Kongoli dhe Vasil Melo. Ata nuk e dinin
    ç'i
    > priste. Unë vërtitesha më tepër në korridor. Ata dolën. Kadareja i
    > thoshte Uruçit: "Kjo është një paçavure, ai nxin
    > > poezinë më të mirë të të rinjve". "Shëëët! Është shkrim i
    > porositur nga lart. Diçka po vjen rrotull". "Fik deti etj.". Ai
    > shkrim ndoshta ishte paralajmëruesi i Plenumit famëkeq për
    letërsinë
    > dhe artet. Le të kritikohej me tone të ashpra poezia moderne me
    > metafora të guximshme e abstragim të thukët të Th.Dinos, V.Qurkut,
    > M.Zeqos, F.Halitit, Xh.Spahiut, F.Rreshpes, të cilët, sipas
    autorit,
    > kishin ndikime nga Sartri e Frojdi. Të përmendshin këta emra në atë
    > kohë ishte tepër e rrezikshme.
    > > Pas dy ditësh i çova Kadaresë në shtëpi një tufë më libra dhe
    > gazeta. Nuk kisha qenë ndonjëherë në shtëpinë e Kadaresë. Derën ma
    > hapi Elena. Nga brodueisët poshtë kisha dëgjuar se dyert me rimeso
    > Kadareja i kishte vënë me "Dimrin", oxhakun me "Kronikën" dhe
    kështu
    > me radhë. "Këta janë gomerë", -shpërtheu Kadareja. "Shiko, kanë
    > fshirë portretin e Frojdit, Sartrit dhe Kamysë i kanë vënë një kryq
    > të kuq. Injorantët". Ato ishin libra dhe gazeta të porositura, që
    > vinin nëpërmjet Ndërmarrjes së Përhapjes së Librit për një grup të
    > zgjedhur njerëzish nga fusha të ndryshme. Veçse ishte një rregull,
    > para se të shpërndaheshin kalonin te zyra e kontrollit. Atje,
    > personaliteteve më të mëdhenj të botës, që kritikoheshin nga
    partia,
    > u prisnin kokën, u grisnin artikujt, një pjesë të madhe të librave
    e
    > hidhnin në kosh. "E more pjesën e dytë?" - më pyeti Kadareja. "Sot

    > mbrëmje do të shkoj". "Do të ketë koka". Nuk e harroj kurrë as atë
    > ditë kur e gjora grua (Elena) mbante radhë për një
    > > racion mishi. Kur asaj i erdhi radha, nuk po i dilte zëri dhe
    > shitësja, me lëkurën që i shkëlqente dhe ton autoritar, i thotë se
    > çfarë halli kishte që nuk po fliste. "Nuk më del një racion mish.
    Ka
    > mundësi... Kadareja po shkruan një roman të vështirë. Ka nevojë, më
    > kuptoni?". Shitësja thirri: "Merre dhe një racion për Kadarenë nga
    > ana ime". Asnjë nuk foli. Shitësit kishin rëndësinë e sekretarit të
    > parë. Ajo nuk e bëri se ia dinte vërtet vlerën Kadaresë, po që të
    > tregonte se ishte mbi Kadarenë. Ç'hoqi Kadareja i shkretë nga
    > racioni. Kinezëritë që përshkruante ai në romane u panë si
    kinezëritë
    > shqiptare. Thanas Leci, drejtori i shtëpisë botuese "Naim Frashëri"
    > ia nxiu jetën. Relacion pa fund në Komitetin Qendror, akuza,
    kërkesa
    > për ndëshkim e kërcënime. Anëtari i Komitetit Qendror, Anastas
    Kondo,
    > që mbulonte letërsinë, e konsideronte romanin krejt të pabotueshëm,
    > madje armiqësor. Dorëshkrimi i romanit u mbyll në sirtarin ë
    > drejtorit, ku fjeti për pesë vjet. Ah, ky racioni!
    > > Po Kadareja kishte fat, dilte jashtë herë pas here, shtrohej në
    > restorantet aristokratike të Parisit, ku pinte nga ajo vera e kohës
    > së Mari Antuanetës, 1000 dollarë një shishe. "Ah, ta lumsha Kadare,
    > ti je vërtet me fat". Këto i thoshim ne brodueisët, të kënaqur që
    > Kadareja shkullonte verë të kuqe Burgonje, nga ajo më e mira, me
    > shkrimtarë dhe kineastë të shquar francezë. Në atë kohë ne e
    ngrysnim
    > me çaj dhe një thërrime djathë. Ushqimi ishte shndërruar në mit.
    > Tufëzimi kishte bërë që kakarisja e një pule të dukej më e bukur se
    > melodia e filmit "Love story" ose se këngët e Vaçe Zelës. Pastaj
    > erdhi ikja e Kadaresë. Sikur humbëm shpirtin. Një pjesë e artistëve
    u
    > lehtësuan. Të gjorët, kujtonin se vendet në letërsi ishin si
    karriget
    > në kinema, që edhe mund t'i zësh, se s'të thotë gjë njeri. "Iku për
    > të marrë Nobelin, dezertori, e morët vesh?" -tha jashtëqitja e
    kombit
    > për emigrantët. Të gjitha shpifje. Të gjitha të këqijat vinin nga
    > Kadareja. Ai ishte armiku. Ta harrojmë
    > > Kadarenë. Arsyet e ikjes Kadareja i shpjegon në librat e tij. Ne
    > brodueisët e brezit të tretë mendonim se Kadareja i hapi ambasadat,
    > shpejtoi pluralizmin, ia nxori mirë bojën komunizmit. Ikja e tij
    > ishte sfida, "me ju s'jetohet". Ç'fat i madh! E bëri para nesh,
    > brodueistëve. Të lumtë Kadare. Një ditë, një mik më tha: "Vetëm dy
    > gjëra mund të eksportojë Shqipëria: bashkëjetesën fetare dhe
    Kadarenë.
    > >
    > >
    > > Ps: Marr nga Zemra shqiptare!
    > > Per me shume klikoni:
    > > http://www.zemrashqiptare.net/
    > >
    > >
    > > ---------------------------------
    > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
    > Mobile. Try it
    > now.______________________________________________________________
    > > Art-Cafe : Miresevini te gezojme sebashku.
    > > ______________________________________________________________
    > > If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
    > > art-cafe-unsubscribe@ , or visit Art-Cafe's page at:
    > > http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/art-cafe
    > >
    > >
    > > ---------------------------------
    > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
    Mobile.
    > Try it now.
    > >
    >
   • albertinobe
    Korça dhe masakrat greke Shqiptarët kërkojnë sundimin e gjysëm hënës dhe jo të kryqit Manastir, 11 dhjetor 1913 Raport nga konsullit britanik në
    Message 3 of 6 , May 4, 2008
     Korça dhe masakrat greke
     Shqiptarët kërkojnë sundimin e gjysëm hënës dhe jo të kryqit
     Manastir, 11 dhjetor 1913
     Raport nga konsullit britanik në Manastir C. A. Greig
     Marrë nga O.J., arkivat e Foreign Office, Londër

     Ndodhemi akoma ne Manastir duke pritur me padurim të kthehemi në
     Korçë. Shpesh kam dashur tju shkruaj por sherbimet postare kane qene
     te zena, megjithese nga ana tjeter nuk kam dashur te bej publike ato
     çfare me kane pare syte kete fund viti.
     Ka kaluar një vit qe kur forcat turke hynë në Korçe pas disfatës së
     tyre ne Manastir. Ajo çka na befasoi ishte se, edhe pse te uritur ata
     nuk moren asgje me force por vetem kerkuan lëmoshe nga vendasit.
     Korçarët ju ofruan ushqim por shume prej tyre nuk arritën të gjenin
     ushqim dhe hanin bar dhe rrënjë bimësh. Ishte e pa imagjinueshme që
     nje ushtri kaq e uritur të ruante akoma rregullat dhe
     gjakftohtesinë . Autoritetet e ushtrisë turke morrën nën kontroll dhe
     shfrytëzuan vetem ndertesat publike, ndersa banesat dhe objektet
     private nuk u prekën. Ushtaret turq flinin si qentë, në terren te
     hapur edhe kur bënte kohë e keqe. Te vetmen strehë ata kishin
     shpellat dhe për dysheke kishin baltën e madhe. Te gjithë ishin në
     ankth se ç'do të ndodhte në të ardhmen. Ishin perhapur zera të
     ndryshëm por asgje nuk ishte e sigurtë. Populli korçar priste te
     çlirohej, por nga kush?
     Një natë u zgjuam papritur nga disa të shtëna armësh qe zgjaten rreth
     5-6 ore, menduam se po zhvilloheshin luftime diku ne afërsi të
     Korçës. Xhavit Pasha, komandanti i ushtrise turke kishte hapur zjarr
     mbi municjonet që ndodheshin në periferi të qytetit, ndërsa numri i
     vogël i ushtarëve që bënin rojë luftuan heroikisht me avangardën e
     ushtrisë greke. Shumica e tyre u vranë gjate luftimeve. Një djalë i
     ri musliman shqiptar luftoi heroikisht nga një minare, në fshatin
     Plasë, 2 kilometra në veri të Korçës, deri sa i mbaruan municionet.
     Pasi u kap rob, në vend që të mbahej në burg, trupi i tij u copëtua
     dhe ju dha qenve per ushqim. Më pas i gjithe fshati Plasë u dogj. Ja
     se si mund të veprojë një shtet i krishterë në shekullin e XX.
     Po atë natë, gratë, pleqtë dhe femijët muslimanë nga fshati Dishnicë,
     nje fshat i vogel në veri të Korçës, erdhen të strehoheshin në
     qytetin tonë. Ishin të tmerruar dhe të zbathur sepse ishin ngritur
     nga gjumi për të ju shpëtuar militantëve grekë që sapo kishin
     plaçkitur fshatin afër tyre me një mizori te pa përshkrueshme, kishin
     plaçkitur shtëpitë dhe shumicën e tyre i kishin djegur. Për orë të
     tëra muslimanë shqiptarë, vinin turma turma në qytet. Ishin pamjet më
     të tmerrshme që kam parë ndonjëherë. Askush nuk mund ta besoj atë
     realitet pa e pare me sytë e tij.
     Kur ushtria e pushtuesve hyri ne qytet, u mirëprit nga populli i
     Korçës, i cili shpresonte se mbartësit e kryqit do i sillnin paqe dhe
     lumturi shtetit te tyre. Por ndodhi qe ata nuk sollen atë që pritej,
     por mizori dhe shkatërrim, sidomos për popullin muhamedan shqiptar.
     Na tërhoqi vëmendjen vjedhja që kishin bërë pushtuesit grekë në shumë
     fshtara, pasi i kishin djegur dhe shkatërruar. Harmonia dhe respekti
     që kishin shijuar vendasit gjatë qendrimit të turqve ishte tejkaluar
     nga pushtuesit kristjanë. Gjëja e parë që bën grekërit ishte
     shkatërrimi i asaj që ata e quanin "propagandë shqiptare dhe tradhëti
     ndaj shtetit të tyre" . Ata filluan te persekutonin, burgosin dhe
     perzënë të gjithë ata që nuk pranonin se janë greke. Meqënëse
     ndërtesat publike nuk ishin të mjaftueshme për ta, grekët hyne nëpër
     shtëpitë private, me apo pa pëlqimin e pronarëve të tyre. Ata
     plaçkisnin çdo gjë që mundnin derisa nuk ngeli asnjë musliman
     shqiptar pa u plaçkitur. Pasi ushtria u stabilizua në qytet, urdhëra
     u dhanë që popullsia duhet të flasë greqisht pasi "Korça është një
     qytet i pastër helen". Më pas u bë çdo gjë në mënyrë të atillë, që ti
     tregohej Europes se kjo ishte e vërtetë. Kështu ata po mashtronin jo
     vetem fuqitë evropjane por dhe veten e tyre. Me anë të dhunës dhe
     përdorimit të bajonetave u organizuan takime te mëdha ku u mblodhën
     firma për ti dërguar në Londër që të vërtetonin se Korça, qendra
     edukative dhe politike shqiptare, ishte qytet helen. Pena nuk mund të
     përshkruaj mjerimin dhe pakënaqesinë e madhe që mbizotëron mbi këtë
     popull të varfër. Rasti më kritik për ne ishte se (shkolla shqiptare)
     ishte në Pashken e parë pas përzënjes së zotit Kenedi (nje misjonar
     amerikan, i cili u perzu me një mandat 24 orësh pasi kishte lidhje me
     shkollën shqiptare) nga qyteti. Trupat greke rrethuan shkollën në të
     cilën ne ishim strehuar. Kjo zgjati për tre netë ndërsa miqtë tanë
     prisnin me ankth që të vinin në ndihmën tonë, pasi fjalë u hapën që
     do të na djegin të gjallë.
     Incidenti i mësipërm është një rast qesharak, në krahasim me ato që
     kanë ndodhur por që pena ime nuk i shkruan dot kurrë. Bota duhet të
     mahnitet nga fakti që shtete që e quajnë veten kristjane, ushtrojnë
     barbarizma të këtilla ndaj vëllezerve të tyre. Ajo çfarë ne prisnim
     nga turqit e morrëm shumëfish nga të krishterët. Në vend të
     biblotekave dhe paqes për të cilat rezistuam kaq vjetë (shkolla
     shqiptare u mbajt e hapur për 20 vjetë në kundërshtim me deshirën e
     qeverise turke) ata sollën gjithë ndytësinë e "civilizimit" te tyre;
     ndërsa me një pasion dhe uri të shfrenuar treguan se janë një
     katastrofë per tokat tona të pushtuara.
     Është e vërtetë se aleatët luftuan për shkatërrimin dhe shfarrosjen e
     kombit tonë. Por është befasuese kur shikon të vërtetën e thjeshtë të
     këtij populli i cili tashmë që ndodhet nën regjimin grek dhe serb,
     kërkon sundimin e gjysëm hënës dhe jo të kryqit.


     --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
     >
     > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
     > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
     > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
     një
     > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
     > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
     > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
     >
     > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
     > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
     > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
     > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
     > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

     > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
     >
     > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
     > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

     > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
     > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
     > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
     > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
     >
     > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

     > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
     > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
     ushtarak
     > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
     > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
     këngë
     > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
     > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
     > thotë z. Bafas. albaniaheart
     >
     > 2007-03-03 11:48:52
     >
     > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
     > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
     > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
     një
     > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
     > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
     > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
     >
     > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
     > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
     > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
     > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
     > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

     > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
     >
     > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
     > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

     > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
     > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
     > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
     > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
     >
     > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

     > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
     > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
     ushtarak
     > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
     > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
     këngë
     > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
     > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
     > thotë z. Bafas.
     >
     >
     >
     >
     >
     > albaniaheart
     >
     > 2007-03-03 11:57:58
     >
     >
     > Dhe po te shikoni pak me siper me vjen per te qeshur kur lexoj
     emrat
     > e ketyre "grekeve" sepse ashtu e quajne veten helene!!por ne fakt
     nuk
     > jane sepse ne venat e tyre kalon gjak shqiptar,por kane frike ta
     > pranojne kete gje dhe trumbetojne me te madhe superioritetin e tyre
     > si pasardhes te heleneve
     >
     > shikoni per kuriozitet nikos toskas=niko toska!!!!
     > thanasis bafas=thanas bafa!!!!
     >
     > kane frike ta pranojne ate qe studiues te huaj e kane thene me kohe
     > qe helenet nuk egzitojne me por kemi vec nje shartim te shqiptareve
     > me ate popullate qe ka jetuar ne ato toka!!
     > ………………………………………
     > edhe keto kenge qe keta ushtare pa identitet kendojne jane nje
     > perpjekje e deshperuar drejt nje identiteti imagjinar!!!!!:)
     >
     > meshirojini…. e
     >
     > keto mbiemra toska-mbiemer dibran dhe mirditor 100%
     >
     > bafa-mbiemer tirans
     >
     > greket te deshperuar se jane pa identitet dhe histori, duan te
     > rrembejne historine e vendit me te paster indentikisht Shqiperine
     > tone te dashur
     >
     > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
     >
     >
     > osm19
     >
     > 2007-03-03 14:01:07
     >
     > Te dashur forumista miremengjes,
     >
     > Sot tek po shikoja lajmet tek nje nga kanalet shqiptare ne
     digitalb,
     > nje nga lajmet qe me beri me shume cudi ishte "ushtria greke kendon
     > kenge raciste ndaj shqiptareve per ti ngritur moralin ushtareve"!!!
     >
     > Kenga ishte "i shikoni jane shqiptare, me zorret e tyre do lidhim
     > kepucet. i shikonoi jane atonome me lekuren e tyre do bejme
     > kepuce"!!! Imagjinoni cfare racistesh qe jane qe me te tilla kenge
     > duan ti ngrejne moralin ushtareve...
     >
     > Video: http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
     >
     > Ne djall vafshin Greket dhe ishalla pesojne gjithcka qe ato kane
     bere
     > ndaj Shqiptareve dhe nuk do me vinte keq nese e shikoja nje greke
     > duke u djegur perzgjalli....
     >
     > Poshte Greqie bashke me Greket!!!
     >
     >
     > qytetari
     >
     > 2007-03-03 17:37:51
     >
     > Me vjen keq per greket!
     > Keto kenge do t'i thejne qafen vehtes se tyre. Ata nuk ngrisin
     moral,
     > keshtu do te amoralizohen-si serbet.
     > Nje dite do te turperohen se jane greke?!
     >
     >
     >
     >
     > Scorpiongirl
     >
     > 2007-03-03 17:40:09
     >
     > Jo per te mbrojtur greket po dhe ne mesa duket ditkemi ti
     pergjigjemi
     > Ne murin e nje pallati 30 metra nga ambasada greke ne Tirane eshte
     > shkruar me spray.
     > "O grek ule koken, se shqiptari te …… motren!!!" Nje sllogan i
     tille
     > u perdor dhe ne stadium gjate ndeshjes me Greqine.
     >
     > megjithate kokat e ushtrise greke premtuan se fajtoret do te
     paguajne
     > pasojat rende per kete sjellje te pahijshme dhe siguroi qe
     megjithate
     > ushtaret shanin dhe turqit dhe maqedonasit.
     >
     > jam e sigurt se do ta mbajne fjalen :-)
     >
     >
     > kunderajrori
     >
     > 2007-03-03 17:56:08
     >
     > Ha ha ha , jo Scorpiongirl, nuk themi nga ato gjera ne ! ;-) Pastaj
     > nuk eshte njesoj !
     > O sa kam qeshur ! Per "fjalet e embla" te stadiumit i kisha
     degjuar,
     > po qe e paskan shkruar edhe ne murin e ambasades... jo !
     >
     > Pastaj kruhen me ne ata po me turqine nje çike si veshtire, se
     shtate
     > ju vete nga ushtria turke!
     >
     >
     >
     > Shqiperia_Etnike
     >
     > 2007-03-03 19:07:36
     >
     > E nderuara Scorpiongirl, te lutem mos ben kesi krahasime te pa
     > arsyeshme, si e para ushtria greke eshte nje insttuticion shtetror
     i
     > greqis, per dallim nga nje grup tifozash qe kan shkruar disa
     > transparent, greket vrane nje tifoz shqiptar dhe ti ende ke ftyr te
     > arsyetosh kto kenga raciste. Me cfare arsyetimi banal me ngrit
     > moralin tek ushtaret, qesharake. Greket si e quajn veten ? HELL-ASS
     > (anglisht)- vetem me ket fjale greket mund ta ngrisin moralin e
     > tyre.
     >
     >
     > KolaPetrit
     >
     > 2007-03-03 20:04:43
     >
     > Une cuditem me cudine tuaj. Cdo gje eshte normale. Greku eshte
     armiku
     > jone...
     > Une cuditem edhe me moscudine tuaj. Perse juve nuk cuditeni qe
     > qeverite shqiptare nuk reagojne?
     >
     >
     > ERUSHI
     >
     > 2007-03-04 01:32:12
     >
     > spo shoh ndonje "grek-wanabe" te na bej cik muhabet ketu...me
     pelqen
     > kur meren me ne keta se sic duket qenkemi te famshem qe na mbajne
     > neper goje apo jo? na kane inat...lol
     >
     >
     > Krisa
     >
     > 2007-03-04 04:19:26
     >
     > me ka lenduar me te vertet shume ky fakt, por edhe me ka acaruar.
     >
     >
     >
     >
     > ss1
     >
     > 2007-03-04 05:08:32
     >
     > Rracizmi ne kete vend eshte ne kulmin e tij,une nuk jam i lenduar
     me
     > kete thjeshte i inataosur,por dhe i gezuar sepse kjo tregon qe keta
     > krimba na kane frike.
     >
     >
     > menelaos
     >
     > 2007-03-04 05:41:16
     >
     > kolapetrit perse eshte armiku jot?
     > mos ju mori gje? apo i keni ju borxh?
     >
     >
     > osm19
     >
     > 2007-03-04 08:56:05
     >
     > Verejtje:
     >
     > Pasi jam musliman..ne ate shkrimin tim eshte bere nje gabim...dmth
     > nuk do gezohesha nese do shihja greket duke vuajtur!
     >
     > Por jam i gatshem per lufte kunder grekeve, nese keta te fundit
     > kerkojne cenimin e tokave shqiptare!
     >
     >
     >
     > menaxherat
     >
     > 2007-03-04 10:39:38
     >
     > greket dhe serbet jane te njejt, e shihni se si perfundoj serbia me
     > rastine luftrave ne ish-Jugosllavi, keshtu do te pson edhe greqia,
     > hiq mos te ja u nin o vellezer shqiptar, por kjo puna e
     nacionalizmit
     > grek ne ushtrin e tyre eshte vetem fallco
     >
     > me rrespekt per velllerzeri dhe motrat tona qe jetojn ne kete vend
     > racist e inshallah sa me shpejt do ta kuptojn se nuk ka vlere te
     > punohet dhe jetohet per greqine.
     > Ne dy videot e meposhtme mund te shikoni sesi greket gjate
     > stervitjes shajne kombin shqiptar duke ne quajtur armiq.
     >
     > albaniaheart
     >
     > 2007-03-03 11:48:52
     >
     > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
     > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
     > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
     një
     > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
     > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
     > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
     >
     > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
     > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
     > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
     > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
     > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

     > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
     >
     > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
     > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

     > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
     > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
     > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
     > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
     >
     > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

     > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
     > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
     ushtarak
     > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
     > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
     këngë
     > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
     > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
     > thotë z. Bafas.
     >
     >
     >
     >
     >
     > albaniaheart
     >
     > 2007-03-03 11:57:58
     >
     >
     > Dhe po te shikoni pak me siper me vjen per te qeshur kur lexoj
     emrat
     > e ketyre "grekeve" sepse ashtu e quajne veten helene!!por ne fakt
     nuk
     > jane sepse ne venat e tyre kalon gjak shqiptar,por kane frike ta
     > pranojne kete gje dhe trumbetojne me te madhe superioritetin e tyre
     > si pasardhes te heleneve
     >
     > shikoni per kuriozitet nikos toskas=niko toska!!!!
     > thanasis bafas=thanas bafa!!!!
     >
     > kane frike ta pranojne ate qe studiues te huaj e kane thene me kohe
     > qe helenet nuk egzitojne me por kemi vec nje shartim te shqiptareve
     > me ate popullate qe ka jetuar ne ato toka!!
     > ………………………………………
     > edhe keto kenge qe keta ushtare pa identitet kendojne jane nje
     > perpjekje e deshperuar drejt nje identiteti imagjinar!!!!!:)
     >
     > meshirojini…. e
     >
     > keto mbiemra toska-mbiemer dibran dhe mirditor 100%
     >
     > bafa-mbiemer tirans
     >
     > greket te deshperuar se jane pa identitet dhe histori, duan te
     > rrembejne historine e vendit me te paster indentikisht Shqiperine
     > tone te dashur
     >
     > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
     >
     >
     > osm19
     >
     > 2007-03-03 14:01:07
     >
     > Te dashur forumista miremengjes,
     >
     > Sot tek po shikoja lajmet tek nje nga kanalet shqiptare ne
     digitalb,
     > nje nga lajmet qe me beri me shume cudi ishte "ushtria greke kendon
     > kenge raciste ndaj shqiptareve per ti ngritur moralin ushtareve"!!!
     >
     > Kenga ishte "i shikoni jane shqiptare, me zorret e tyre do lidhim
     > kepucet. i shikonoi jane atonome me lekuren e tyre do bejme
     > kepuce"!!! Imagjinoni cfare racistesh qe jane qe me te tilla kenge
     > duan ti ngrejne moralin ushtareve...
     >
     > Video: http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
     >
     > Ne djall vafshin Greket dhe ishalla pesojne gjithcka qe ato kane
     bere
     > ndaj Shqiptareve dhe nuk do me vinte keq nese e shikoja nje greke
     > duke u djegur perzgjalli....
     >
     > Poshte Greqie bashke me Greket!!!
     >
     >
     > qytetari
     >
     > 2007-03-03 17:37:51
     >
     > Me vjen keq per greket!
     > Keto kenge do t'i thejne qafen vehtes se tyre. Ata nuk ngrisin
     moral,
     > keshtu do te amoralizohen-si serbet.
     > Nje dite do te turperohen se jane greke?!
     >
     >
     >
     >
     > Scorpiongirl
     >
     > 2007-03-03 17:40:09
     >
     > Jo per te mbrojtur greket po dhe ne mesa duket ditkemi ti
     pergjigjemi
     > Ne murin e nje pallati 30 metra nga ambasada greke ne Tirane eshte
     > shkruar me spray.
     > "O grek ule koken, se shqiptari te …… motren!!!" Nje sllogan i
     tille
     > u perdor dhe ne stadium gjate ndeshjes me Greqine.
     >
     > megjithate kokat e ushtrise greke premtuan se fajtoret do te
     paguajne
     > pasojat rende per kete sjellje te pahijshme dhe siguroi qe
     megjithate
     > ushtaret shanin dhe turqit dhe maqedonasit.
     >
     > jam e sigurt se do ta mbajne fjalen :-)
     >
     >
     > kunderajrori
     >
     > 2007-03-03 17:56:08
     >
     > Ha ha ha , jo Scorpiongirl, nuk themi nga ato gjera ne ! ;-) Pastaj
     > nuk eshte njesoj !
     > O sa kam qeshur ! Per "fjalet e embla" te stadiumit i kisha
     degjuar,
     > po qe e paskan shkruar edhe ne murin e ambasades... jo !
     >
     > Pastaj kruhen me ne ata po me turqine nje çike si veshtire, se
     shtate
     > ju vete nga ushtria turke!
     >
     >
     >
     > Shqiperia_Etnike
     >
     > 2007-03-03 19:07:36
     >
     > E nderuara Scorpiongirl, te lutem mos ben kesi krahasime te pa
     > arsyeshme, si e para ushtria greke eshte nje insttuticion shtetror
     i
     > greqis, per dallim nga nje grup tifozash qe kan shkruar disa
     > transparent, greket vrane nje tifoz shqiptar dhe ti ende ke ftyr te
     > arsyetosh kto kenga raciste. Me cfare arsyetimi banal me ngrit
     > moralin tek ushtaret, qesharake. Greket si e quajn veten ? HELL-ASS
     > (anglisht)- vetem me ket fjale greket mund ta ngrisin moralin e
     > tyre.
     >
     >
     > KolaPetrit
     >
     > 2007-03-03 20:04:43
     >
     > Une cuditem me cudine tuaj. Cdo gje eshte normale. Greku eshte
     armiku
     > jone...
     > Une cuditem edhe me moscudine tuaj. Perse juve nuk cuditeni qe
     > qeverite shqiptare nuk reagojne?
     >
     >
     > ERUSHI
     >
     > 2007-03-04 01:32:12
     >
     > spo shoh ndonje "grek-wanabe" te na bej cik muhabet ketu...me
     pelqen
     > kur meren me ne keta se sic duket qenkemi te famshem qe na mbajne
     > neper goje apo jo? na kane inat...lol
     >
     >
     > Krisa
     >
     > 2007-03-04 04:19:26
     >
     > me ka lenduar me te vertet shume ky fakt, por edhe me ka acaruar.
     >
     >
     >
     >
     > ss1
     >
     > 2007-03-04 05:08:32
     >
     > Rracizmi ne kete vend eshte ne kulmin e tij,une nuk jam i lenduar
     me
     > kete thjeshte i inataosur,por dhe i gezuar sepse kjo tregon qe keta
     > krimba na kane frike.
     >
     >
     > menelaos
     >
     > 2007-03-04 05:41:16
     >
     > kolapetrit perse eshte armiku jot?
     > mos ju mori gje? apo i keni ju borxh?
     >
     >
     > osm19
     >
     > 2007-03-04 08:56:05
     >
     > Verejtje:
     >
     > Pasi jam musliman..ne ate shkrimin tim eshte bere nje gabim...dmth
     > nuk do gezohesha nese do shihja greket duke vuajtur!
     >
     > Por jam i gatshem per lufte kunder grekeve, nese keta te fundit
     > kerkojne cenimin e tokave shqiptare!
     >
     >
     >
     > menaxherat
     >
     > 2007-03-04 10:39:38
     >
     > greket dhe serbet jane te njejt, e shihni se si perfundoj serbia me
     > rastine luftrave ne ish-Jugosllavi, keshtu do te pson edhe greqia,
     > hiq mos te ja u nin o vellezer shqiptar, por kjo puna e
     nacionalizmit
     > grek ne ushtrin e tyre eshte vetem fallco
     >
     > me rrespekt per velllerzeri dhe motrat tona qe jetojn ne kete vend
     > racist e inshallah sa me shpejt do ta kuptojn se nuk ka vlere te
     > punohet dhe jetohet per greqine
     >
     > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
     >
     > http://www.youtube.com/watch?v=_rKGOF0bQ3E
     >
     >
     >
     >
     >
     >
     > --- In cameria@yahoogroups.com, tano turku <xxxxxtano@> wrote:
     > >
     > >
     > >
     > > Note: forwarded message attached.
     > >
     > > ---------------------------------
     > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
     Mobile.
     > Try it now.
     > >
     > >
     > > Note: forwarded message attached.
     > >
     > > ---------------------------------
     > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
     Mobile.
     > Try it now.
     > > Roland Gjoza: Kadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena mbante
     > radhë për mish - kurse R Gjoza ia paska mbajtur kandilin Ismailit
     kur
     > ne ''nuk kishim drita''.
     > >
     > > Edhe kete nuk e patem degjuar......kadareistet mund te thone se
     > Ismaili ''kaloi edhe disa dite ne biruca'', mund edhe te kerkojne
     per
     > te anetaresim ne shoqaten e te perndjekurve politike etj etj.
     > >
     > > Kur ne mbanim rradhe (me kujtohet si tani isha rreth te 14-ave)
     > per koka gjeli deti, (sepse gjelat i hanin blloku i udheheqesave
     > sebashku me Elenen dhe Ismailin) apo korrobace qe vinin ere e te
     > kermosnin; Elena paska qen ne rradhe per mish.
     > >
     > > O bote e mendje ku je????? Moj kozeta e Roland, ke doni te
     > genjeni? Veten tuaj apo femite e kopshtit? O ushtri e Gjeneralit
     > Kadare, po me vjen keq se jeni bere e keni perfunduar sikur ato
     > familjet e kulteve te Texas-it dhe te Siberise qe mbyllen ne kater
     > faqet e mureve e nuk degjojne gje tjeter por vetem idhullin e tyre,
     > qe ne kete mes tek ju eshte Kadare.
     > >
     > > E pat shkruar mire ajo shkrimtarja amerikane me origjine
     > Rumune, ''kur shoket e Kadarese (te persekutuarit prej tij) lepinin
     > halat e peshkut kadareja hante mishin).
     > >
     > >
     > > keze zylo <kzylo@> wrote:
     > > --- Art-Cafe: Kafeja virtuale e shqiptareve ---
     > >
     > >
     > > Roland Gjoza: Kadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena mbante
     > radhë për mish
     > > E premte, 02-05-2008, 08:25pm (GMT+1)
     > >
     > >
     > > KadareKadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena
     > mbante radhë për mish
     > > Nga Roland GJOZA
     > > Sindroma Kadare vazhdon. Shumë romane të Kadaresë me temën
     osmane
     > janë alegori lakuriqe që të rrëqethin dhe sot. Aty është dekori
     > osman, po nënkuptohet koha e diktaturës. "Pallati i
     > Ëndrrave", "Pashallëqet e mëdha", "Qorrfermani", "Sjellësi i
     > fatkeqësisë", "Komisioni i festës". Gjithmonë do të ketë një lloj
     > diktature. Unë e ndiej qysh tani nga bosi im në punë brutalitetin
     dhe
     > poshtërimin e diktaturës. Ky është vetëm një shembull. O
     bjerrakohës
     > më diplomë, që s'e keni lexuar Kadarenë e flisni me hamendje,
     lexoni
     > të paktën vetëm një roman të mrekullueshëm dhe të tmerrshëm që
     > Kadareja e botoi në vitet më të egra të diktaturës, kur u vranë
     > poetët e Librazhdit, Genc Leka e Vilson Blloshmi. Ky është "Pallati
     i
     > Ëndrrave". Ju prapë do të thoni se ai ishte shkrimtari i oborrit,
     > shkrimtar që glorifikoi komunizmin. Vetëm e vetëm se Enveri nuk e
     > vrau. Ju sot e donit të vrarë Kadarenë. Mirë thotë Hygoja, "në
     > letërsi, mënyra më e mirë për të pasur të drejtë është të jesh i
     > vdekur". A e
     > > dini, të dashurit e mi të çoroditur, që Gëte ishte shefi i
     > ceremonive në Vajmar dhe i servilosej princit despot? Asnjë nuk e
     çan
     > kokën për këtë gjë. Po faktin tjetër e dini, që Heminguej jetonte

     > Kubë në një kohë që Amerika ishte armike e Kastros? As që i bënte
     > përshtypje njeriu. Po kjo tjetra nuk ju çudit, që poeti më i madh i
     > Amerikës, Ezra Paund, ishte nazist dhe amerikanët e izoluan në një
     > kafaz hekuri? Po kjo nuk i prishi asnjë punë poetit, që akademikët
     > dhe lexuesit ta respektonin dhe ta adhuronin si më parë. Më falni

     > po zgjatem, po nuk mund të lë pa përmendur rastin e Dario Fo,
     > komediografit të madh italian. Ai po kthehej nga një mbledhje me
     > punëtorët, se është komunist dhe i pëlqen roli i agjitatorit, kur
     > dikush në rrugë i thotë: "Dario, sapo dëgjova në radio se ke marrë
     > çmimin `Nobel'". Kështu, pra, miqtë e mi seriozë dhe kaq të
     përkorë,
     > bota s'e çaka kokën për këto punë. Dhe sindroma Kadare vazhdon...
     Por
     > lufta nuk na u nda. Nxjerrin tym gazetat e Tiranës.
     > > Kush e kush të shajë më shumë. U harrua ajo kohë, koha e
     Kadaresë,
     > sepse ajo nuk ishte koha e Enver Hoxhës, siç dëgjojmë shpesh.
     > Kadareja qesh. Bjerini legenit, thotë me keqardhje për pipizanët
     dhe
     > liliputët, shkrimtarët e dështuar që kanë marrë krahë e që botojnë
     > nga pesëmbëdhjetë libra në vit, krijojnë klube me emra të huazuar,
     > krijojnë shoqata shkrimtarësh të nderuar me emrat e tyre mjeranë
     dhe
     > presin çmime pa fund. Ushqehen qyqarët me lugë të zbrazur. Ç'lidhje
     > mund të ketë Kadareja botëror me konkurset e bujshme të Manzës,
     > Rrogozhinës, Belshit, Bilishtit, Cërrikut, ku dalin emra gjenish të
     > rinj përditë, të cilët krahasohen me Soreskun, Eseninin, Kavafisin,
     > si e si që të mbytet letërsia e mirë, shkrimtarët e vërtetë. Është
     > bërë një mishmash, një çorbë derri, që s'e merr vesh i pari të
     dytin.
     > Kjo tollovi të kujton ditën e parë të pasluftës. Gjithçka qëndron
     > pezull, pa frymë. Njëherë më thirri Ibrahim Uruçi, kryeredaktori
     > i "Dritës", dramaturg me emër në atë kohë, dhe më
     > > tha të shkoja t'i merrja një artikull Razi Brahimit. Ai ishte
     > kritiku më i famshëm, më i frikshëm dhe më dogmatik i kohës. Në
     zyrë
     > ndodhej Kadareja. Dukej i shqetësuar. "Shpejt, se do ta botojmë
     këtë
     > numër. Është me shumë rëndësi", - tha Uruçi. Ishte një shtëpi
     > përdhese te konviktet e studentëve. E shoqja lante rroba në një
     > govatë, ndërsa Raziu shkruante brenda. Unë e prisja ulur mbi një
     gur.
     > Pas gati një ore Raziu thirri nga brenda "Hi". E shoqja la rrobat
     > menjëherë, fshiu duart në përparëse dhe më tha: "Mbaroi". Pas pak
     > Raziu doli vetë dhe më dha një tufë me letra të mbushura më shkrim
     > dore. "Pjesën e dytë eja merre pas tri ditësh", - shtoi ai ftohtë.

     > zyrën e Ibrahimit priste Kadareja. U mbyll dera dhe unë dola në
     > korridor. Në zyrat e "Dritës" ishin Frida Zeqo, Thanas Dino, Moikom
     > Zeqo, Viktor Qurku, Fatos Kongoli dhe Vasil Melo. Ata nuk e dinin
     ç'i
     > priste. Unë vërtitesha më tepër në korridor. Ata dolën. Kadareja i
     > thoshte Uruçit: "Kjo është një paçavure, ai nxin
     > > poezinë më të mirë të të rinjve". "Shëëët! Është shkrim i
     > porositur nga lart. Diçka po vjen rrotull". "Fik deti etj.". Ai
     > shkrim ndoshta ishte paralajmëruesi i Plenumit famëkeq për
     letërsinë
     > dhe artet. Le të kritikohej me tone të ashpra poezia moderne me
     > metafora të guximshme e abstragim të thukët të Th.Dinos, V.Qurkut,
     > M.Zeqos, F.Halitit, Xh.Spahiut, F.Rreshpes, të cilët, sipas
     autorit,
     > kishin ndikime nga Sartri e Frojdi. Të përmendshin këta emra në atë
     > kohë ishte tepër e rrezikshme.
     > > Pas dy ditësh i çova Kadaresë në shtëpi një tufë më libra dhe
     > gazeta. Nuk kisha qenë ndonjëherë në shtëpinë e Kadaresë. Derën ma
     > hapi Elena. Nga brodueisët poshtë kisha dëgjuar se dyert me rimeso
     > Kadareja i kishte vënë me "Dimrin", oxhakun me "Kronikën" dhe
     kështu
     > me radhë. "Këta janë gomerë", -shpërtheu Kadareja. "Shiko, kanë
     > fshirë portretin e Frojdit, Sartrit dhe Kamysë i kanë vënë një kryq
     > të kuq. Injorantët". Ato ishin libra dhe gazeta të porositura, që
     > vinin nëpërmjet Ndërmarrjes së Përhapjes së Librit për një grup të
     > zgjedhur njerëzish nga fusha të ndryshme. Veçse ishte një rregull,
     > para se të shpërndaheshin kalonin te zyra e kontrollit. Atje,
     > personaliteteve më të mëdhenj të botës, që kritikoheshin nga
     partia,
     > u prisnin kokën, u grisnin artikujt, një pjesë të madhe të librave
     e
     > hidhnin në kosh. "E more pjesën e dytë?" - më pyeti Kadareja. "Sot

     > mbrëmje do të shkoj". "Do të ketë koka". Nuk e harroj kurrë as atë
     > ditë kur e gjora grua (Elena) mbante radhë për një
     > > racion mishi. Kur asaj i erdhi radha, nuk po i dilte zëri dhe
     > shitësja, me lëkurën që i shkëlqente dhe ton autoritar, i thotë se
     > çfarë halli kishte që nuk po fliste. "Nuk më del një racion mish.
     Ka
     > mundësi... Kadareja po shkruan një roman të vështirë. Ka nevojë, më
     > kuptoni?". Shitësja thirri: "Merre dhe një racion për Kadarenë nga
     > ana ime". Asnjë nuk foli. Shitësit kishin rëndësinë e sekretarit të
     > parë. Ajo nuk e bëri se ia dinte vërtet vlerën Kadaresë, po që të
     > tregonte se ishte mbi Kadarenë. Ç'hoqi Kadareja i shkretë nga
     > racioni. Kinezëritë që përshkruante ai në romane u panë si
     kinezëritë
     > shqiptare. Thanas Leci, drejtori i shtëpisë botuese "Naim Frashëri"
     > ia nxiu jetën. Relacion pa fund në Komitetin Qendror, akuza,
     kërkesa
     > për ndëshkim e kërcënime. Anëtari i Komitetit Qendror, Anastas
     Kondo,
     > që mbulonte letërsinë, e konsideronte romanin krejt të pabotueshëm,
     > madje armiqësor. Dorëshkrimi i romanit u mbyll në sirtarin ë
     > drejtorit, ku fjeti për pesë vjet. Ah, ky racioni!
     > > Po Kadareja kishte fat, dilte jashtë herë pas here, shtrohej në
     > restorantet aristokratike të Parisit, ku pinte nga ajo vera e kohës
     > së Mari Antuanetës, 1000 dollarë një shishe. "Ah, ta lumsha Kadare,
     > ti je vërtet me fat". Këto i thoshim ne brodueisët, të kënaqur që
     > Kadareja shkullonte verë të kuqe Burgonje, nga ajo më e mira, me
     > shkrimtarë dhe kineastë të shquar francezë. Në atë kohë ne e
     ngrysnim
     > me çaj dhe një thërrime djathë. Ushqimi ishte shndërruar në mit.
     > Tufëzimi kishte bërë që kakarisja e një pule të dukej më e bukur se
     > melodia e filmit "Love story" ose se këngët e Vaçe Zelës. Pastaj
     > erdhi ikja e Kadaresë. Sikur humbëm shpirtin. Një pjesë e artistëve
     u
     > lehtësuan. Të gjorët, kujtonin se vendet në letërsi ishin si
     karriget
     > në kinema, që edhe mund t'i zësh, se s'të thotë gjë njeri. "Iku për
     > të marrë Nobelin, dezertori, e morët vesh?" -tha jashtëqitja e
     kombit
     > për emigrantët. Të gjitha shpifje. Të gjitha të këqijat vinin nga
     > Kadareja. Ai ishte armiku. Ta harrojmë
     > > Kadarenë. Arsyet e ikjes Kadareja i shpjegon në librat e tij. Ne
     > brodueisët e brezit të tretë mendonim se Kadareja i hapi ambasadat,
     > shpejtoi pluralizmin, ia nxori mirë bojën komunizmit. Ikja e tij
     > ishte sfida, "me ju s'jetohet". Ç'fat i madh! E bëri para nesh,
     > brodueistëve. Të lumtë Kadare. Një ditë, një mik më tha: "Vetëm dy
     > gjëra mund të eksportojë Shqipëria: bashkëjetesën fetare dhe
     Kadarenë.
     > >
     > >
     > > Ps: Marr nga Zemra shqiptare!
     > > Per me shume klikoni:
     > > http://www.zemrashqiptare.net/
     > >
     > >
     > > ---------------------------------
     > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
     > Mobile. Try it
     > now.______________________________________________________________
     > > Art-Cafe : Miresevini te gezojme sebashku.
     > > ______________________________________________________________
     > > If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
     > > art-cafe-unsubscribe@ , or visit Art-Cafe's page at:
     > > http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/art-cafe
     > >
     > >
     > > ---------------------------------
     > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
     Mobile.
     > Try it now.
     > >
     >
    • albertinobe
     CHAMERIA WHERE WE STAND IN 2002 The Albanian National Question(Chameria) CHAMERIA: WHERE WE STAND IN 2002 Chameria, which is home to approximately 80,000
     Message 4 of 6 , May 4, 2008
      CHAMERIA WHERE WE STAND IN 2002
      The Albanian National Question(Chameria)


      CHAMERIA: WHERE WE STAND IN 2002


      Chameria, which is home to approximately 80,000 Albanians, 50,000 of
      which are Orthodox Christian and 30,000 Muslim, was annexed to Greece
      in 1913 after the Balkan Wars that ended five hundred years of
      Ottoman Turkish rule. The new border, drawn up at the 1912 Conference
      of Ambassadors in London, when the socalled Great Powers decided to
      support the creation of Albania as a new republic, left only seven
      Cham villages inside Albania in the vicinity of the town of Konispol.
      Known as "Chams," this ethnic Albanian population suffered successive
      waves of expulsion and ethnic cleansing, culminating in the massacre
      of more than 5,000 men, women, and children, the forcible expulsion
      to Albania and Turkey of 35,000 more, the confiscation of thousands
      of acres of Cham-owned land, and the looting and burning of 68
      Albanian villages and towns and a hundred mosques from June 1944 to
      March 1945. Most of the Chams who were brutally evicted from their
      homes and forced off their land fled to Albania. For decades the
      survivors and their descendants have petitioned the Greek government
      unsuccessfully to recognize their right to return to their land and
      to receive recompense for their destroyed and stolen assets,
      involving approximately 150,000 people and property valued at more
      than two billion dollars in today's market. The Greek government,
      which condoned the seizure of Cham property in law at the end of
      World War II, has denied the survivors and their descendants even the
      right to visit their ancestral lands.

      In spite of the fact that Greece is a member of NATO and the European
      Union and has signed all international covenants on human rights, the
      Greek government officially denies the existence of Chamerians and
      all other ethnic minorities in Greece. It is illustrative that Greece
      has not yet ratified the Council of Europe's Framework Convention for
      the Protection of National Minorities. Greek citizens of Albanian,
      Turkish, Macedonian, Vlach, and Roma descent do not enjoy fair and
      equitable treatment under the law and face enormous obstacles in
      preserving their culture and exercising their right to freedom of
      expression and freedom of religion. The Albanians of Chameria, as
      well as the approximately 500,000 Albanians living in Greece today as
      temporary workers, seek equal protection under the law, freedom from
      forced assimilation and governmental repression, and opportunities
      for public employment and education in their own language. The
      Chamerians are not requesting autonomy for their territory, but
      simply recognition of their ethnicity, the restoration of their human
      and civil rights, the right to use the Albanian language, the
      restitution of their assets, and the right of return.

      They seek the same rights that the Greek minority enjoys in Albania.
      Given the West's insistence on establishing multicultural societies
      in the Balkans, the inattention to the denial of minority rights in
      Greece, as well as Greece's history of mass expulsion and
      extermination of the Chams, is a glaring contradiction. The Albanian
      American Civic League is committed to confronting the Bush
      administration about this contradiction in the near future. But this
      will be only a first step in an inevitably lengthy process that
      Albanians must be prepared to undertake. To successfully resolve the
      Cham problem, Albanians, especially in the U.S. and European
      diasporas, need to educate the West about Chameria and to create a
      strategy for "internationalizing" the Cham problem. This will not be
      easy, because the Greek lobby is one of the largest contributors to
      House and Senate reelection races in the United States, and Western
      Europe is reluctant to take on any issue that can potentially
      destabilize its neighbors to the south. But the diplomatic path must
      be taken and played out in 21st century terms if justice, so long
      denied to Chameria, is finally to be achieved.


      --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
      >
      > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
      > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
      > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
      një
      > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
      > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
      > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
      >
      > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
      > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
      > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
      > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
      > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

      > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
      >
      > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
      > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

      > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
      > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
      > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
      > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
      >
      > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

      > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
      > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
      ushtarak
      > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
      > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
      këngë
      > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
      > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
      > thotë z. Bafas. albaniaheart
      >
      > 2007-03-03 11:48:52
      >
      > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
      > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
      > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
      një
      > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
      > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
      > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
      >
      > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
      > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
      > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
      > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
      > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

      > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
      >
      > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
      > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

      > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
      > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
      > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
      > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
      >
      > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

      > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
      > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
      ushtarak
      > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
      > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
      këngë
      > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
      > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
      > thotë z. Bafas.
      >
      >
      >
      >
      >
      > albaniaheart
      >
      > 2007-03-03 11:57:58
      >
      >
      > Dhe po te shikoni pak me siper me vjen per te qeshur kur lexoj
      emrat
      > e ketyre "grekeve" sepse ashtu e quajne veten helene!!por ne fakt
      nuk
      > jane sepse ne venat e tyre kalon gjak shqiptar,por kane frike ta
      > pranojne kete gje dhe trumbetojne me te madhe superioritetin e tyre
      > si pasardhes te heleneve
      >
      > shikoni per kuriozitet nikos toskas=niko toska!!!!
      > thanasis bafas=thanas bafa!!!!
      >
      > kane frike ta pranojne ate qe studiues te huaj e kane thene me kohe
      > qe helenet nuk egzitojne me por kemi vec nje shartim te shqiptareve
      > me ate popullate qe ka jetuar ne ato toka!!
      > ………………………………………
      > edhe keto kenge qe keta ushtare pa identitet kendojne jane nje
      > perpjekje e deshperuar drejt nje identiteti imagjinar!!!!!:)
      >
      > meshirojini…. e
      >
      > keto mbiemra toska-mbiemer dibran dhe mirditor 100%
      >
      > bafa-mbiemer tirans
      >
      > greket te deshperuar se jane pa identitet dhe histori, duan te
      > rrembejne historine e vendit me te paster indentikisht Shqiperine
      > tone te dashur
      >
      > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
      >
      >
      > osm19
      >
      > 2007-03-03 14:01:07
      >
      > Te dashur forumista miremengjes,
      >
      > Sot tek po shikoja lajmet tek nje nga kanalet shqiptare ne
      digitalb,
      > nje nga lajmet qe me beri me shume cudi ishte "ushtria greke kendon
      > kenge raciste ndaj shqiptareve per ti ngritur moralin ushtareve"!!!
      >
      > Kenga ishte "i shikoni jane shqiptare, me zorret e tyre do lidhim
      > kepucet. i shikonoi jane atonome me lekuren e tyre do bejme
      > kepuce"!!! Imagjinoni cfare racistesh qe jane qe me te tilla kenge
      > duan ti ngrejne moralin ushtareve...
      >
      > Video: http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
      >
      > Ne djall vafshin Greket dhe ishalla pesojne gjithcka qe ato kane
      bere
      > ndaj Shqiptareve dhe nuk do me vinte keq nese e shikoja nje greke
      > duke u djegur perzgjalli....
      >
      > Poshte Greqie bashke me Greket!!!
      >
      >
      > qytetari
      >
      > 2007-03-03 17:37:51
      >
      > Me vjen keq per greket!
      > Keto kenge do t'i thejne qafen vehtes se tyre. Ata nuk ngrisin
      moral,
      > keshtu do te amoralizohen-si serbet.
      > Nje dite do te turperohen se jane greke?!
      >
      >
      >
      >
      > Scorpiongirl
      >
      > 2007-03-03 17:40:09
      >
      > Jo per te mbrojtur greket po dhe ne mesa duket ditkemi ti
      pergjigjemi
      > Ne murin e nje pallati 30 metra nga ambasada greke ne Tirane eshte
      > shkruar me spray.
      > "O grek ule koken, se shqiptari te …… motren!!!" Nje sllogan i
      tille
      > u perdor dhe ne stadium gjate ndeshjes me Greqine.
      >
      > megjithate kokat e ushtrise greke premtuan se fajtoret do te
      paguajne
      > pasojat rende per kete sjellje te pahijshme dhe siguroi qe
      megjithate
      > ushtaret shanin dhe turqit dhe maqedonasit.
      >
      > jam e sigurt se do ta mbajne fjalen :-)
      >
      >
      > kunderajrori
      >
      > 2007-03-03 17:56:08
      >
      > Ha ha ha , jo Scorpiongirl, nuk themi nga ato gjera ne ! ;-) Pastaj
      > nuk eshte njesoj !
      > O sa kam qeshur ! Per "fjalet e embla" te stadiumit i kisha
      degjuar,
      > po qe e paskan shkruar edhe ne murin e ambasades... jo !
      >
      > Pastaj kruhen me ne ata po me turqine nje çike si veshtire, se
      shtate
      > ju vete nga ushtria turke!
      >
      >
      >
      > Shqiperia_Etnike
      >
      > 2007-03-03 19:07:36
      >
      > E nderuara Scorpiongirl, te lutem mos ben kesi krahasime te pa
      > arsyeshme, si e para ushtria greke eshte nje insttuticion shtetror
      i
      > greqis, per dallim nga nje grup tifozash qe kan shkruar disa
      > transparent, greket vrane nje tifoz shqiptar dhe ti ende ke ftyr te
      > arsyetosh kto kenga raciste. Me cfare arsyetimi banal me ngrit
      > moralin tek ushtaret, qesharake. Greket si e quajn veten ? HELL-ASS
      > (anglisht)- vetem me ket fjale greket mund ta ngrisin moralin e
      > tyre.
      >
      >
      > KolaPetrit
      >
      > 2007-03-03 20:04:43
      >
      > Une cuditem me cudine tuaj. Cdo gje eshte normale. Greku eshte
      armiku
      > jone...
      > Une cuditem edhe me moscudine tuaj. Perse juve nuk cuditeni qe
      > qeverite shqiptare nuk reagojne?
      >
      >
      > ERUSHI
      >
      > 2007-03-04 01:32:12
      >
      > spo shoh ndonje "grek-wanabe" te na bej cik muhabet ketu...me
      pelqen
      > kur meren me ne keta se sic duket qenkemi te famshem qe na mbajne
      > neper goje apo jo? na kane inat...lol
      >
      >
      > Krisa
      >
      > 2007-03-04 04:19:26
      >
      > me ka lenduar me te vertet shume ky fakt, por edhe me ka acaruar.
      >
      >
      >
      >
      > ss1
      >
      > 2007-03-04 05:08:32
      >
      > Rracizmi ne kete vend eshte ne kulmin e tij,une nuk jam i lenduar
      me
      > kete thjeshte i inataosur,por dhe i gezuar sepse kjo tregon qe keta
      > krimba na kane frike.
      >
      >
      > menelaos
      >
      > 2007-03-04 05:41:16
      >
      > kolapetrit perse eshte armiku jot?
      > mos ju mori gje? apo i keni ju borxh?
      >
      >
      > osm19
      >
      > 2007-03-04 08:56:05
      >
      > Verejtje:
      >
      > Pasi jam musliman..ne ate shkrimin tim eshte bere nje gabim...dmth
      > nuk do gezohesha nese do shihja greket duke vuajtur!
      >
      > Por jam i gatshem per lufte kunder grekeve, nese keta te fundit
      > kerkojne cenimin e tokave shqiptare!
      >
      >
      >
      > menaxherat
      >
      > 2007-03-04 10:39:38
      >
      > greket dhe serbet jane te njejt, e shihni se si perfundoj serbia me
      > rastine luftrave ne ish-Jugosllavi, keshtu do te pson edhe greqia,
      > hiq mos te ja u nin o vellezer shqiptar, por kjo puna e
      nacionalizmit
      > grek ne ushtrin e tyre eshte vetem fallco
      >
      > me rrespekt per velllerzeri dhe motrat tona qe jetojn ne kete vend
      > racist e inshallah sa me shpejt do ta kuptojn se nuk ka vlere te
      > punohet dhe jetohet per greqine.
      > Ne dy videot e meposhtme mund te shikoni sesi greket gjate
      > stervitjes shajne kombin shqiptar duke ne quajtur armiq.
      >
      > albaniaheart
      >
      > 2007-03-03 11:48:52
      >
      > Një video që ka qarkulluar këto ditë në internet ka tronditur fort
      > Ministrinë Greke të Mbrojtjes. Në video e cila është realizuar nga
      > një celular dallohen qartë ushtarë grekë të cilët janë duke kryer
      një
      > maraton prej 50 Km për qëllim stërvitjeje. Përgjatë rrugës nën
      > kujdesin edhe të oficerëve ushtarët këndojnë këngë që improvizohen
      > gjatë rrugës, me përmbajtje të theksuar antishqiptare dhe jo vetëm.
      >
      > Në njërën prej tyre thuhet: "I shikoni ata, I quajnë shqiptarë,
      > litarë do të bëjmë me zorrët e tyre. I shikoni ata, quhen turq,
      > opinga do bëjmë me lëkurën e tyre". E gjithmon nën këtë ritëm
      > dëgjohen të qeshurat dhe këngë të tjera në vazhdim me përmbajtje të
      > përafërta për turq, shqiptarë apo maqedonas. Videot mund të ndiqen

      > www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
      >
      > Egzistencën e videove e ka bërë të ditur gazeta greke "Ta Nea". Një
      > ish oficer Nikos Toskas i intervistuar nga "Ta Nea" thotë se kënge

      > tilla përdoren rëndom për të ngritur moralin e ushtarëve. Z. Toskas
      > ka pranuar se kur ai shërbente në Evria ka lejuar ushtarët që të
      > këndonin himne me përmbajtje të përfarta. "Tani që e mendoj kamë
      > përshtypjen se e kam tepëruar pak" thotë Toskas.
      >
      > I menjehershëm ka qënë edhe reagimi i ushtarakëve të lartë grekë,

      > cilët janë shprehur kategorikisht kundra këngëve të tilla. "Fryma e
      > urrejtjes është tashmë e huaj për ushtrinë greke" thotë një
      ushtarak
      > grekë z. Thanasis Bafas. Sipas Z. Bafas egziston që prej 6 vjetësh
      > një vendim që ndalon në ushtrinë greke hedhjen e parrullave apo
      këngë
      > që ofendojnë turqit, shqiptarët apo edhe kombësitë e tjera. "Kushdo
      > qoftë ai që shkel urdhërin në fjalë, do të përballet me pasojat"
      > thotë z. Bafas.
      >
      >
      >
      >
      >
      > albaniaheart
      >
      > 2007-03-03 11:57:58
      >
      >
      > Dhe po te shikoni pak me siper me vjen per te qeshur kur lexoj
      emrat
      > e ketyre "grekeve" sepse ashtu e quajne veten helene!!por ne fakt
      nuk
      > jane sepse ne venat e tyre kalon gjak shqiptar,por kane frike ta
      > pranojne kete gje dhe trumbetojne me te madhe superioritetin e tyre
      > si pasardhes te heleneve
      >
      > shikoni per kuriozitet nikos toskas=niko toska!!!!
      > thanasis bafas=thanas bafa!!!!
      >
      > kane frike ta pranojne ate qe studiues te huaj e kane thene me kohe
      > qe helenet nuk egzitojne me por kemi vec nje shartim te shqiptareve
      > me ate popullate qe ka jetuar ne ato toka!!
      > ………………………………………
      > edhe keto kenge qe keta ushtare pa identitet kendojne jane nje
      > perpjekje e deshperuar drejt nje identiteti imagjinar!!!!!:)
      >
      > meshirojini…. e
      >
      > keto mbiemra toska-mbiemer dibran dhe mirditor 100%
      >
      > bafa-mbiemer tirans
      >
      > greket te deshperuar se jane pa identitet dhe histori, duan te
      > rrembejne historine e vendit me te paster indentikisht Shqiperine
      > tone te dashur
      >
      > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
      >
      >
      > osm19
      >
      > 2007-03-03 14:01:07
      >
      > Te dashur forumista miremengjes,
      >
      > Sot tek po shikoja lajmet tek nje nga kanalet shqiptare ne
      digitalb,
      > nje nga lajmet qe me beri me shume cudi ishte "ushtria greke kendon
      > kenge raciste ndaj shqiptareve per ti ngritur moralin ushtareve"!!!
      >
      > Kenga ishte "i shikoni jane shqiptare, me zorret e tyre do lidhim
      > kepucet. i shikonoi jane atonome me lekuren e tyre do bejme
      > kepuce"!!! Imagjinoni cfare racistesh qe jane qe me te tilla kenge
      > duan ti ngrejne moralin ushtareve...
      >
      > Video: http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
      >
      > Ne djall vafshin Greket dhe ishalla pesojne gjithcka qe ato kane
      bere
      > ndaj Shqiptareve dhe nuk do me vinte keq nese e shikoja nje greke
      > duke u djegur perzgjalli....
      >
      > Poshte Greqie bashke me Greket!!!
      >
      >
      > qytetari
      >
      > 2007-03-03 17:37:51
      >
      > Me vjen keq per greket!
      > Keto kenge do t'i thejne qafen vehtes se tyre. Ata nuk ngrisin
      moral,
      > keshtu do te amoralizohen-si serbet.
      > Nje dite do te turperohen se jane greke?!
      >
      >
      >
      >
      > Scorpiongirl
      >
      > 2007-03-03 17:40:09
      >
      > Jo per te mbrojtur greket po dhe ne mesa duket ditkemi ti
      pergjigjemi
      > Ne murin e nje pallati 30 metra nga ambasada greke ne Tirane eshte
      > shkruar me spray.
      > "O grek ule koken, se shqiptari te …… motren!!!" Nje sllogan i
      tille
      > u perdor dhe ne stadium gjate ndeshjes me Greqine.
      >
      > megjithate kokat e ushtrise greke premtuan se fajtoret do te
      paguajne
      > pasojat rende per kete sjellje te pahijshme dhe siguroi qe
      megjithate
      > ushtaret shanin dhe turqit dhe maqedonasit.
      >
      > jam e sigurt se do ta mbajne fjalen :-)
      >
      >
      > kunderajrori
      >
      > 2007-03-03 17:56:08
      >
      > Ha ha ha , jo Scorpiongirl, nuk themi nga ato gjera ne ! ;-) Pastaj
      > nuk eshte njesoj !
      > O sa kam qeshur ! Per "fjalet e embla" te stadiumit i kisha
      degjuar,
      > po qe e paskan shkruar edhe ne murin e ambasades... jo !
      >
      > Pastaj kruhen me ne ata po me turqine nje çike si veshtire, se
      shtate
      > ju vete nga ushtria turke!
      >
      >
      >
      > Shqiperia_Etnike
      >
      > 2007-03-03 19:07:36
      >
      > E nderuara Scorpiongirl, te lutem mos ben kesi krahasime te pa
      > arsyeshme, si e para ushtria greke eshte nje insttuticion shtetror
      i
      > greqis, per dallim nga nje grup tifozash qe kan shkruar disa
      > transparent, greket vrane nje tifoz shqiptar dhe ti ende ke ftyr te
      > arsyetosh kto kenga raciste. Me cfare arsyetimi banal me ngrit
      > moralin tek ushtaret, qesharake. Greket si e quajn veten ? HELL-ASS
      > (anglisht)- vetem me ket fjale greket mund ta ngrisin moralin e
      > tyre.
      >
      >
      > KolaPetrit
      >
      > 2007-03-03 20:04:43
      >
      > Une cuditem me cudine tuaj. Cdo gje eshte normale. Greku eshte
      armiku
      > jone...
      > Une cuditem edhe me moscudine tuaj. Perse juve nuk cuditeni qe
      > qeverite shqiptare nuk reagojne?
      >
      >
      > ERUSHI
      >
      > 2007-03-04 01:32:12
      >
      > spo shoh ndonje "grek-wanabe" te na bej cik muhabet ketu...me
      pelqen
      > kur meren me ne keta se sic duket qenkemi te famshem qe na mbajne
      > neper goje apo jo? na kane inat...lol
      >
      >
      > Krisa
      >
      > 2007-03-04 04:19:26
      >
      > me ka lenduar me te vertet shume ky fakt, por edhe me ka acaruar.
      >
      >
      >
      >
      > ss1
      >
      > 2007-03-04 05:08:32
      >
      > Rracizmi ne kete vend eshte ne kulmin e tij,une nuk jam i lenduar
      me
      > kete thjeshte i inataosur,por dhe i gezuar sepse kjo tregon qe keta
      > krimba na kane frike.
      >
      >
      > menelaos
      >
      > 2007-03-04 05:41:16
      >
      > kolapetrit perse eshte armiku jot?
      > mos ju mori gje? apo i keni ju borxh?
      >
      >
      > osm19
      >
      > 2007-03-04 08:56:05
      >
      > Verejtje:
      >
      > Pasi jam musliman..ne ate shkrimin tim eshte bere nje gabim...dmth
      > nuk do gezohesha nese do shihja greket duke vuajtur!
      >
      > Por jam i gatshem per lufte kunder grekeve, nese keta te fundit
      > kerkojne cenimin e tokave shqiptare!
      >
      >
      >
      > menaxherat
      >
      > 2007-03-04 10:39:38
      >
      > greket dhe serbet jane te njejt, e shihni se si perfundoj serbia me
      > rastine luftrave ne ish-Jugosllavi, keshtu do te pson edhe greqia,
      > hiq mos te ja u nin o vellezer shqiptar, por kjo puna e
      nacionalizmit
      > grek ne ushtrin e tyre eshte vetem fallco
      >
      > me rrespekt per velllerzeri dhe motrat tona qe jetojn ne kete vend
      > racist e inshallah sa me shpejt do ta kuptojn se nuk ka vlere te
      > punohet dhe jetohet per greqine
      >
      > http://www.youtube.com/watch?v=t8fEkLI8J6k
      >
      > http://www.youtube.com/watch?v=_rKGOF0bQ3E
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      > --- In cameria@yahoogroups.com, tano turku <xxxxxtano@> wrote:
      > >
      > >
      > >
      > > Note: forwarded message attached.
      > >
      > > ---------------------------------
      > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
      Mobile.
      > Try it now.
      > >
      > >
      > > Note: forwarded message attached.
      > >
      > > ---------------------------------
      > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
      Mobile.
      > Try it now.
      > > Roland Gjoza: Kadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena mbante
      > radhë për mish - kurse R Gjoza ia paska mbajtur kandilin Ismailit
      kur
      > ne ''nuk kishim drita''.
      > >
      > > Edhe kete nuk e patem degjuar......kadareistet mund te thone se
      > Ismaili ''kaloi edhe disa dite ne biruca'', mund edhe te kerkojne
      per
      > te anetaresim ne shoqaten e te perndjekurve politike etj etj.
      > >
      > > Kur ne mbanim rradhe (me kujtohet si tani isha rreth te 14-ave)
      > per koka gjeli deti, (sepse gjelat i hanin blloku i udheheqesave
      > sebashku me Elenen dhe Ismailin) apo korrobace qe vinin ere e te
      > kermosnin; Elena paska qen ne rradhe per mish.
      > >
      > > O bote e mendje ku je????? Moj kozeta e Roland, ke doni te
      > genjeni? Veten tuaj apo femite e kopshtit? O ushtri e Gjeneralit
      > Kadare, po me vjen keq se jeni bere e keni perfunduar sikur ato
      > familjet e kulteve te Texas-it dhe te Siberise qe mbyllen ne kater
      > faqet e mureve e nuk degjojne gje tjeter por vetem idhullin e tyre,
      > qe ne kete mes tek ju eshte Kadare.
      > >
      > > E pat shkruar mire ajo shkrimtarja amerikane me origjine
      > Rumune, ''kur shoket e Kadarese (te persekutuarit prej tij) lepinin
      > halat e peshkut kadareja hante mishin).
      > >
      > >
      > > keze zylo <kzylo@> wrote:
      > > --- Art-Cafe: Kafeja virtuale e shqiptareve ---
      > >
      > >
      > > Roland Gjoza: Kadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena mbante
      > radhë për mish
      > > E premte, 02-05-2008, 08:25pm (GMT+1)
      > >
      > >
      > > KadareKadareja kërkonte libra të ndaluar, Elena
      > mbante radhë për mish
      > > Nga Roland GJOZA
      > > Sindroma Kadare vazhdon. Shumë romane të Kadaresë me temën
      osmane
      > janë alegori lakuriqe që të rrëqethin dhe sot. Aty është dekori
      > osman, po nënkuptohet koha e diktaturës. "Pallati i
      > Ëndrrave", "Pashallëqet e mëdha", "Qorrfermani", "Sjellësi i
      > fatkeqësisë", "Komisioni i festës". Gjithmonë do të ketë një lloj
      > diktature. Unë e ndiej qysh tani nga bosi im në punë brutalitetin
      dhe
      > poshtërimin e diktaturës. Ky është vetëm një shembull. O
      bjerrakohës
      > më diplomë, që s'e keni lexuar Kadarenë e flisni me hamendje,
      lexoni
      > të paktën vetëm një roman të mrekullueshëm dhe të tmerrshëm që
      > Kadareja e botoi në vitet më të egra të diktaturës, kur u vranë
      > poetët e Librazhdit, Genc Leka e Vilson Blloshmi. Ky është "Pallati
      i
      > Ëndrrave". Ju prapë do të thoni se ai ishte shkrimtari i oborrit,
      > shkrimtar që glorifikoi komunizmin. Vetëm e vetëm se Enveri nuk e
      > vrau. Ju sot e donit të vrarë Kadarenë. Mirë thotë Hygoja, "në
      > letërsi, mënyra më e mirë për të pasur të drejtë është të jesh i
      > vdekur". A e
      > > dini, të dashurit e mi të çoroditur, që Gëte ishte shefi i
      > ceremonive në Vajmar dhe i servilosej princit despot? Asnjë nuk e
      çan
      > kokën për këtë gjë. Po faktin tjetër e dini, që Heminguej jetonte

      > Kubë në një kohë që Amerika ishte armike e Kastros? As që i bënte
      > përshtypje njeriu. Po kjo tjetra nuk ju çudit, që poeti më i madh i
      > Amerikës, Ezra Paund, ishte nazist dhe amerikanët e izoluan në një
      > kafaz hekuri? Po kjo nuk i prishi asnjë punë poetit, që akademikët
      > dhe lexuesit ta respektonin dhe ta adhuronin si më parë. Më falni

      > po zgjatem, po nuk mund të lë pa përmendur rastin e Dario Fo,
      > komediografit të madh italian. Ai po kthehej nga një mbledhje me
      > punëtorët, se është komunist dhe i pëlqen roli i agjitatorit, kur
      > dikush në rrugë i thotë: "Dario, sapo dëgjova në radio se ke marrë
      > çmimin `Nobel'". Kështu, pra, miqtë e mi seriozë dhe kaq të
      përkorë,
      > bota s'e çaka kokën për këto punë. Dhe sindroma Kadare vazhdon...
      Por
      > lufta nuk na u nda. Nxjerrin tym gazetat e Tiranës.
      > > Kush e kush të shajë më shumë. U harrua ajo kohë, koha e
      Kadaresë,
      > sepse ajo nuk ishte koha e Enver Hoxhës, siç dëgjojmë shpesh.
      > Kadareja qesh. Bjerini legenit, thotë me keqardhje për pipizanët
      dhe
      > liliputët, shkrimtarët e dështuar që kanë marrë krahë e që botojnë
      > nga pesëmbëdhjetë libra në vit, krijojnë klube me emra të huazuar,
      > krijojnë shoqata shkrimtarësh të nderuar me emrat e tyre mjeranë
      dhe
      > presin çmime pa fund. Ushqehen qyqarët me lugë të zbrazur. Ç'lidhje
      > mund të ketë Kadareja botëror me konkurset e bujshme të Manzës,
      > Rrogozhinës, Belshit, Bilishtit, Cërrikut, ku dalin emra gjenish të
      > rinj përditë, të cilët krahasohen me Soreskun, Eseninin, Kavafisin,
      > si e si që të mbytet letërsia e mirë, shkrimtarët e vërtetë. Është
      > bërë një mishmash, një çorbë derri, që s'e merr vesh i pari të
      dytin.
      > Kjo tollovi të kujton ditën e parë të pasluftës. Gjithçka qëndron
      > pezull, pa frymë. Njëherë më thirri Ibrahim Uruçi, kryeredaktori
      > i "Dritës", dramaturg me emër në atë kohë, dhe më
      > > tha të shkoja t'i merrja një artikull Razi Brahimit. Ai ishte
      > kritiku më i famshëm, më i frikshëm dhe më dogmatik i kohës. Në
      zyrë
      > ndodhej Kadareja. Dukej i shqetësuar. "Shpejt, se do ta botojmë
      këtë
      > numër. Është me shumë rëndësi", - tha Uruçi. Ishte një shtëpi
      > përdhese te konviktet e studentëve. E shoqja lante rroba në një
      > govatë, ndërsa Raziu shkruante brenda. Unë e prisja ulur mbi një
      gur.
      > Pas gati një ore Raziu thirri nga brenda "Hi". E shoqja la rrobat
      > menjëherë, fshiu duart në përparëse dhe më tha: "Mbaroi". Pas pak
      > Raziu doli vetë dhe më dha një tufë me letra të mbushura më shkrim
      > dore. "Pjesën e dytë eja merre pas tri ditësh", - shtoi ai ftohtë.

      > zyrën e Ibrahimit priste Kadareja. U mbyll dera dhe unë dola në
      > korridor. Në zyrat e "Dritës" ishin Frida Zeqo, Thanas Dino, Moikom
      > Zeqo, Viktor Qurku, Fatos Kongoli dhe Vasil Melo. Ata nuk e dinin
      ç'i
      > priste. Unë vërtitesha më tepër në korridor. Ata dolën. Kadareja i
      > thoshte Uruçit: "Kjo është një paçavure, ai nxin
      > > poezinë më të mirë të të rinjve". "Shëëët! Është shkrim i
      > porositur nga lart. Diçka po vjen rrotull". "Fik deti etj.". Ai
      > shkrim ndoshta ishte paralajmëruesi i Plenumit famëkeq për
      letërsinë
      > dhe artet. Le të kritikohej me tone të ashpra poezia moderne me
      > metafora të guximshme e abstragim të thukët të Th.Dinos, V.Qurkut,
      > M.Zeqos, F.Halitit, Xh.Spahiut, F.Rreshpes, të cilët, sipas
      autorit,
      > kishin ndikime nga Sartri e Frojdi. Të përmendshin këta emra në atë
      > kohë ishte tepër e rrezikshme.
      > > Pas dy ditësh i çova Kadaresë në shtëpi një tufë më libra dhe
      > gazeta. Nuk kisha qenë ndonjëherë në shtëpinë e Kadaresë. Derën ma
      > hapi Elena. Nga brodueisët poshtë kisha dëgjuar se dyert me rimeso
      > Kadareja i kishte vënë me "Dimrin", oxhakun me "Kronikën" dhe
      kështu
      > me radhë. "Këta janë gomerë", -shpërtheu Kadareja. "Shiko, kanë
      > fshirë portretin e Frojdit, Sartrit dhe Kamysë i kanë vënë një kryq
      > të kuq. Injorantët". Ato ishin libra dhe gazeta të porositura, që
      > vinin nëpërmjet Ndërmarrjes së Përhapjes së Librit për një grup të
      > zgjedhur njerëzish nga fusha të ndryshme. Veçse ishte një rregull,
      > para se të shpërndaheshin kalonin te zyra e kontrollit. Atje,
      > personaliteteve më të mëdhenj të botës, që kritikoheshin nga
      partia,
      > u prisnin kokën, u grisnin artikujt, një pjesë të madhe të librave
      e
      > hidhnin në kosh. "E more pjesën e dytë?" - më pyeti Kadareja. "Sot

      > mbrëmje do të shkoj". "Do të ketë koka". Nuk e harroj kurrë as atë
      > ditë kur e gjora grua (Elena) mbante radhë për një
      > > racion mishi. Kur asaj i erdhi radha, nuk po i dilte zëri dhe
      > shitësja, me lëkurën që i shkëlqente dhe ton autoritar, i thotë se
      > çfarë halli kishte që nuk po fliste. "Nuk më del një racion mish.
      Ka
      > mundësi... Kadareja po shkruan një roman të vështirë. Ka nevojë, më
      > kuptoni?". Shitësja thirri: "Merre dhe një racion për Kadarenë nga
      > ana ime". Asnjë nuk foli. Shitësit kishin rëndësinë e sekretarit të
      > parë. Ajo nuk e bëri se ia dinte vërtet vlerën Kadaresë, po që të
      > tregonte se ishte mbi Kadarenë. Ç'hoqi Kadareja i shkretë nga
      > racioni. Kinezëritë që përshkruante ai në romane u panë si
      kinezëritë
      > shqiptare. Thanas Leci, drejtori i shtëpisë botuese "Naim Frashëri"
      > ia nxiu jetën. Relacion pa fund në Komitetin Qendror, akuza,
      kërkesa
      > për ndëshkim e kërcënime. Anëtari i Komitetit Qendror, Anastas
      Kondo,
      > që mbulonte letërsinë, e konsideronte romanin krejt të pabotueshëm,
      > madje armiqësor. Dorëshkrimi i romanit u mbyll në sirtarin ë
      > drejtorit, ku fjeti për pesë vjet. Ah, ky racioni!
      > > Po Kadareja kishte fat, dilte jashtë herë pas here, shtrohej në
      > restorantet aristokratike të Parisit, ku pinte nga ajo vera e kohës
      > së Mari Antuanetës, 1000 dollarë një shishe. "Ah, ta lumsha Kadare,
      > ti je vërtet me fat". Këto i thoshim ne brodueisët, të kënaqur që
      > Kadareja shkullonte verë të kuqe Burgonje, nga ajo më e mira, me
      > shkrimtarë dhe kineastë të shquar francezë. Në atë kohë ne e
      ngrysnim
      > me çaj dhe një thërrime djathë. Ushqimi ishte shndërruar në mit.
      > Tufëzimi kishte bërë që kakarisja e një pule të dukej më e bukur se
      > melodia e filmit "Love story" ose se këngët e Vaçe Zelës. Pastaj
      > erdhi ikja e Kadaresë. Sikur humbëm shpirtin. Një pjesë e artistëve
      u
      > lehtësuan. Të gjorët, kujtonin se vendet në letërsi ishin si
      karriget
      > në kinema, që edhe mund t'i zësh, se s'të thotë gjë njeri. "Iku për
      > të marrë Nobelin, dezertori, e morët vesh?" -tha jashtëqitja e
      kombit
      > për emigrantët. Të gjitha shpifje. Të gjitha të këqijat vinin nga
      > Kadareja. Ai ishte armiku. Ta harrojmë
      > > Kadarenë. Arsyet e ikjes Kadareja i shpjegon në librat e tij. Ne
      > brodueisët e brezit të tretë mendonim se Kadareja i hapi ambasadat,
      > shpejtoi pluralizmin, ia nxori mirë bojën komunizmit. Ikja e tij
      > ishte sfida, "me ju s'jetohet". Ç'fat i madh! E bëri para nesh,
      > brodueistëve. Të lumtë Kadare. Një ditë, një mik më tha: "Vetëm dy
      > gjëra mund të eksportojë Shqipëria: bashkëjetesën fetare dhe
      Kadarenë.
      > >
      > >
      > > Ps: Marr nga Zemra shqiptare!
      > > Per me shume klikoni:
      > > http://www.zemrashqiptare.net/
      > >
      > >
      > > ---------------------------------
      > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
      > Mobile. Try it
      > now.______________________________________________________________
      > > Art-Cafe : Miresevini te gezojme sebashku.
      > > ______________________________________________________________
      > > If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
      > > art-cafe-unsubscribe@ , or visit Art-Cafe's page at:
      > > http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/art-cafe
      > >
      > >
      > > ---------------------------------
      > > Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo!
      Mobile.
      > Try it now.
      > >
      >
     Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.