Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

“Çamëria është nyja e fundit e pazgj idhur e çështjes kombëtare shqiptare”.

Expand Messages
 • albertino rakipi
  “Çamëria është nyja e fundit e pazgjidhur e çështjes kombëtare shqiptare”. Ferdinand Dervishi Dy historianët britanikë, Miranda Vikers e Xhejms
  Message 1 of 1 , May 2, 2008
   “Çamëria është nyja e fundit e pazgjidhur e çështjes
   kombëtare shqiptare”.

   Ferdinand Dervishi

   Dy historianët britanikë, Miranda Vikers e Xhejms
   Petifer, ndjekës dhe analistë të zhvillimeve më të
   fundit në hapësirën shqipfolëse, janë të
   drejtpërdrejtë në mendimet e tyre dhe njëkohësisht,
   lehtësisht e logjikisht të pranueshëm.Madje, janë aq
   të mirinformuar për çështjen çame sa duket ky do të
   jetë edhe strumbullari i subjektit të tyre për librin
   e radhës. “Tashmë e shohim shumë të gabuar që
   Shqipëria të ndërmarrë hapa të tjerë para se të ketë
   zgjidhur çështjen çame. Çamët kanë pritur sa të bëhet
   Kosova më vete, tani është radha e tyre. Nëse nuk
   zgjidhet tani, problemi nuk do të zhduket, ai është si
   kanceri që përhapet pambarim... “, artikulojnë mendime
   që kërkojnë kohë të përthithen.
   Zotërinj, ju thoni se pas shpalljes së pavarësisë së
   Kosovës shqiptarët duhet të zgjidhin çështjen çame,
   ndërkohë që mes dy vendeve zyrtarisht asnjëherë ky
   problem nuk është shtruar, madhe nuk është guxuar të
   përmendet edhe nocioni “Çamëri”. Mos bëhemi pak të
   nxituar?
   Aspak. Mendojmë se tashmë është radha dhe njëkohësisht
   koha e duhur që Shqipëria të zgjidhë çështjen çame.
   Pra, situata ka ndryshuar dhe ai është një problem që
   duhet ta zgjidhë Shqipëria. Deri tani shqiptarët kanë
   heshtur dhe logjikisht grekët kanë thënë se nuk ka një
   problem çam. Kurse tani është koha kur shqiptarët
   duhet t’i kërkojnë qeverisë së tyre të ndërhyjë, por
   gjithmonë duke e trajtuar këtë si një çështje e
   shkeljes së të drejtave të njeriut. Shteti shqiptar
   duhet të flasë i pari. Qeveritë shqiptare dhe greke
   duhet të bëjnë hapat e parë të bashkëpunimit. Për fat
   të mirë debati ka nisur edhe në Athinë, jozyrtarisht,
   në disa qarqe akademike. Madje ne kemi kontaktuar me
   këto qarqe të përfshira në debate jozyrtare. Jemi në
   kohën kur politika zyrtare greke thotë se nuk ka
   Çamëri, kjo duhet të kapërcehet dhe opinioni, që ka
   nisur të evoluojë në këto rrethe akademike, është
   shenjë e mirë.
   A ka të ngjarë që një pretendim i tillë të çojë në
   incidente të rrezikshme që në ndonjë rast mund të
   sajohen artificialisht, pasi Ballkani e njeh mirë këtë
   lloj mënyre të përfituari?
   Po kjo nuk është një çështje e ndryshimit të kufijve.
   Kjo është një detyrë morale dhe ndërkombëtare, pra mes
   dy shteteve, Shqipërisë dhe Greqisë. Deri tani këtë
   problem e ka mbajtur larg frika e Shqipërisë së Madhe.
   Zgjidhja e çështjes çame nga ana tjetër do të ndikojë
   edhe në futjen e Shqipërisë në Bashkimin Evropian,
   pasi një nga kushtet është që të mos ketë çështje të
   pazgjidhura mes shteteve anëtare. Greqia ndërkohë
   duhet të shfuqizojë ligjin e Luftës. Grekët thonë se,
   ky veprim nuk është i rëndësishëm, por mendojmë se
   duhet bërë, pasi është i lidhur edhe me probleme
   psikologjike.
   Nuk mendoni se çështja çame mund të zgjidhet nga
   ndonjë gjykatë ndërkombëtare. Pra, vetë çamët të
   kërkojnë të drejtat e tyre përmes një organi, që me
   vendimet e veta detyron Greqinë dhe Shqipërinë të
   njohin dhe përmbushin kërkesat e tyre?
   Nuk është kjo zgjidhja. Aktualisht ne kemi dijeni se
   çamët janë duke lëvizur energjikisht në kërkim të të
   drejtave të tyre. Ata i kanë paraqitur kërkesat e tyre
   pranë Këshillit të Evropës dhe më tej janë duke
   ndjekur mundësinë e një gjyqi ndërkombëtar, por
   komuniteti ndërkombëtar po rri mënjanë. Dhe mënjanë do
   të rrijë përderisa Shqipëria dhe Greqia të vazhdojnë
   të heshtin. Kujtojnë se mbase çamët do e harrojnë një
   ditë plagën e tyre... Por shpërngulja e çamëve drejt
   kufijve shqiptarë është një padrejtësi që tashmë duhet
   të pranohet. Grekët kanë pretenduar se çamët ishin
   kolaboracionistë të nazistëve gjermanë, por të tillë
   kanë qenë fare pak. Pra, e vërteta thotë se rreth 99
   për qind e popullsisë çame nuk ka pasur asnjë lidhje
   me nazizmin. Gjithsesi rrënjët e një veprimi të tillë
   të grekëve me popullsinë çame lexohen më herët. Në
   vitet 1920-1930 çamët sërish janë përzënë nga trojet e
   tyre, sepse grekët pretendonin që ata ishin turq. Pra,
   dëbimi i tyre nën akuzën se ishin bashkëpunëtorë të
   nazistëve ishte vetëm një pretekst për të përmbushur
   një politikë të vjetër.
   Aktualisht ajo pjesë e popullsisë çame që arrin të
   mbajë mend tokat e veta nga i kanë shpërngulur
   forcërisht strukturat policore e ushtarake greke, ose
   janë larguar nga kjo jetë, ose janë duke u larguar.
   Pyetja është: Nëse do të vijë një ditë e bardhë për
   popullsinë çame, kush do i njohë këto prona, qoftë
   vetëm në terren? Mos jemi duke u bërë vonë?
   Kjo nuk ka për të ndodhur. Historia botërore ka
   treguar se kurrë, gjatë shpërnguljeve të ngjashme, nuk
   janë harruar pronat e lëna pas. Dimë se çamët u kanë
   rrëfyer brezave se ku janë pronat e tyre, se ata
   ruajnë edhe dokumente të vjetra, madje edhe çelësat e
   shtëpive. Ata nuk e harrojnë vendin edhe pse vdesin,
   gjithsesi kohë për të humbur nuk ka.
   Përfundimisht si e shikoni ju zgjidhjen?
   Hapi i parë që duhet të bëhet është ai i pranimit nga
   qeveritë e Tiranës dhe të Athinës se ka një çështje
   çame. Më tej duhet të njihet historia e vërtetë e
   tyre. Një tjetër hap që duhet të kapërcehet është që
   qeveria greke t’u kërkojë ndjesë publike çamëve. Nuk
   ka ndonjë gjë të jashtëzakonshme këtu. Ndjesa që
   Japonia zyrtare i kërkoi Kinës për veprimet e dhunës
   gjatë Luftës së Dytë Botërore, mund të shërbejë si
   model. Më tej Greqia duhet t’i japë fund regjimit
   diskriminues të vizave për çamët. Ata duhet të shkojnë
   në Greqi lirshëm dhe duhet të ndihen edhe si qytetarë
   grekë. Natyrshëm që qeveria greke duhet të ndërmarrë
   një operacion dëmshpërblimesh... Disa çamë do të
   preferojnë të rikthehen në ish-tokat e tyre, disa të
   tjerë jo dhe gjithçka mbyllet me pak dëshirë të mirë.
   Nuk ka për të ndodhur një fenomen i papërballueshëm.

   Me penë në dorë për 20 vite pranë Shqipërisë

   Miranda Vikers (Vickers) dhe Xhejms Petifer (James
   Pettifer) për herë të parë kanë shkelur tokën
   shqiptare si turistë në vitin 1988. Sipas tyre, kjo
   ishte pikërisht koha kur ata të dy vendosën të
   fokusoheshin në studimin e historisë së Ballkanit dhe
   veçanërisht asaj shqiptare. Në vazhdim misioni i tyre
   do të përzihej edhe me atë të gazetarit edhe me atë të
   historianit. “Kemi mbajtur shënime në ditar, kemi
   takuar njerëz gjithandej në trojet shqipfolëse, i kemi
   vëzhguar nga fare pranë edhe në ditë të vështira për
   mbijetesën dhe këto shënime i kemi konvertuar në libra
   të ndryshëm. Në stadin aktual ndihemi më akademikë dhe
   jo më gazetarë. Tani jemi duke studiuar aspekte të
   veçanta të zhvillimit të historisë shqiptare”,
   përmbledhin me pak fjalë dy britanikët qenësinë e tyre
   pranë kombit tonë. Nuk e pranojnë me plot gojën, por
   duket se problemi i Çamërisë duhet të jetë objektivi i
   ardhëm i punimit të tyre të përbashkët. Kjo sepse
   pikësëpari lëvizjen për zgjidhjen e çështjes çame dy
   historianët e shohin si hap të parë të pashmangshëm që
   rrjedha e historisë duhet të përtypë.

   Vlerësim për Demaçin
   Përgjatë bisedave të tyre dy historianët britanikë
   vlerësojnë Adem Demaçin si një nga shqiptarët më
   pozitivë. “Demaçin duam ta shohim një ditë president
   të Kosovës”, shprehin të dy të njëjtin mendim apo
   dëshirë. Sipas tyre, Demaçi është një nga figurat
   historike që ka bërë më shumë për kombin e vet. “Ai
   është Mandela i shqiptarëve, ai ka sakrifikuar më
   tepër se gjithë të tjerët, është i pakorruptueshëm ose
   plotësisht i ndershëm. S’është thjesht një politikan,
   por edhe një shkrimtar, i respektuar brenda dhe jashtë
   vendit si dhe qytetar nderi i Kroacisë...”, nuk
   reshtin së radhituri dy historianët.

   PANORAMA
   __________________

   __________________________________________________
   Do You Yahoo!?
   En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure protection possible contre les messages non sollicités
   http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.