Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Tri net me 500 këngët e bukura të dhembjes

Expand Messages
 • albertinobe
  Tri net me 500 këngët e bukura të dhembjes Ka hapur siparin në Sarandë Festivali i Parë i Këngës dhe Valles Çame Lëmi i këngës dhe valles aq
  Message 1 of 9 , Apr 30, 2008
   Tri net me 500 këngët e bukura të dhembjes
   Ka hapur siparin në Sarandë Festivali i Parë i Këngës dhe Valles Çame

   Lëmi i këngës dhe valles aq drithëruese e me kolorit të rrallë të
   Çamërisë dhe për Çamërinë u hap si valë deti në Sarandë. Mbrëmja e
   djeshme ka shënuar nisjen e Festivalit të parë të kësaj pasurie
   folklorike, me një vulë të veçantë identiteti kulturor. Festivali i
   Parë i Këngës dhe Valles për Çamërinë ka nisur, për t`u shtrirë në
   tri net të gjata vere. Nga shkallët dhe skena e stadiumit të
   gurtë "Aleko Dajko", çamëve u janë drejtuar fjalime dhe thirrje
   patetike për të marshuar drejt të parëve të mbetur edhe pa varr, nga
   është kërkuar të vihet në vend padrejtësia e historisë ndaj një
   popullsie të tërë të përzënë. Në skenë u ngjitën mbrëmë interpretë,
   njerëz të cilëve kënga dhe vallja u del nga shpirti i plagosur, e që
   i kanë ato si një vulë të krahinës së cilës i përkasin. Udhëtimi i
   Azgan Haklajt dhe Unionit Artistik që prej vitesh u flasin
   shqiptarëve nga ky "Parlament" shpirtëror me gjuhën universale të
   artit për hallet dhe plagët e kombit, është ndalur kësaj radhe në
   Sarandë. Ky qytet i përngjan një Shqipërie në miniaturë me
   diversitetin dhe bashkëjetesën në paqe të komuniteteve të ndryshme
   krahinore, etnike, fetare dhe kulturore.

   Pas spektakleve të njohura të Unionit në Tropojë, në
   sheshin "Skënderbej" në Tiranë, në Sheshin e Flamurit në Vlorë e në
   Kosovë, ndalesa e Sarandës ka qenë edhe më e veçantë. 300 artistë
   devizën e njohur "një komb, një qëndrim", apo "një komb, një
   kulturë", nisën ta japin përmes këngës autentike çame, të krijuar për
   Çamërinë. Melodia dhe tingulli e kanë përcjellë këtë mesazh në gojën
   dhe me instrumentet e artistëve, nga tërë hapësira shqiptare, përfshi
   edhe diasporën. Në skenën e këtij festivali do të ngjiten 25 grupe
   nga të gjithë trevat etno-kulturore shqiptare, që sjellin më shumë se
   500 këngë e valle. Mes tyre janë ansamblet artistike të ardhur nga
   Vlora, Fieri, Kavaja, Tirana, Ansambli Kombëtar i Këngëve dhe
   Valleve, si dhe mjaft grupe artistike nga Tropoja e pjesë të tjera
   nga Veriu shqiptar. Nuk mungojnë grupet nga Përmeti, Tepelena,
   Saranda, Delvina, Markati, madje edhe nga Tetova e Maqedonisë,
   shqiptarë nga Mali i Zi, nga Mitrovica e Kosovës, nga Presheva e
   Serbisë etj. Askënd nuk e ka befasuar madje prania e grupit të
   Himarës, të cilin presidenti i festivalit Haklaj e ka
   cilësuar "sharmin e festivalit të parë". Ai e çmon si një lehtësi dhe
   kënaqësi më shumë për organizatorët, që artistët e Himarës u treguan
   të gatshëm të japin me këngën e tyre mesazhe paqeje dhe bashkëjetese.

   Përveç dikasterit të Turizmit dhe Kulturës, përfaqësuesit e
   komunitetit çam janë mbështetësit kryesorë të këtij aktiviteti
   madhor, që ka nisur mbrëmë dhe mbyllet më 2 shtator, datë që përkon
   edhe me mbylljen e sezonit turistik të Sarandës. "Harta e kulturës
   popullore shqiptare do të ishte e mangët pa vlerat shpirtërore të
   krijuara në krahinën e Çamërisë"- shprehet regjisori i Festivalit
   Nikollë Lleshi. Ndërsa Qani Biraçi, njohës dhe studiues i folkut çam,
   tregon se si për 45 vjet ai është mbajtur i mbyllur dhe ky festival
   vjen si një shpërthim i kësaj "kasaforte" me brilante të shpirtit,
   për të shkuar te njerëzit si mesazhe paqeje, pa asnjë ngarkesë
   politike. Koreografi tropojan Deli Metaliaj flet me emocion për
   faktin që gjendet në zemrën e këngës dhe valles çame. Ai thotë se ka
   sjellë në festival një valle të rëndë, epike të burrave të Tropojës,
   teksa kujton që 20 vjet më parë ka qenë në Konispol, ku ka njohur
   Taip Madanin, kërcimtarin e paarritshëm të valles çame në sini.
   Luljeta Cingu, valltarja virtuoze e Ansamblit Shtetëror të Këngëve
   dhe Valleve, tek kujton me emocion se si vallja e Osman Takës ka
   elektrizuar sallat plot me spektatorë të huaj, thotë se vallja çame
   është një nga perlat e folkut shqiptar.

   Të gjitha këto vijnë si ujë nga burimi i kulluar. Sipas
   organizatorëve, repertori synon në një pikë të vetme; këngë dhe valle
   për Çamërinë. Çdo natë do të ngjiten në skenë 6-7 grupe artistike,
   ndërkohë që ditët e festivalit do të shoqërohen edhe nga veprimtari
   të tjera, si vizita në qytetin antik të Butrintit, promovimi i librit
   të studiuesit Veis Sejko mbi elementet e përbashkëta në epikën
   shqiptaro-arbëreshe dhe serbo-kroate, ekspozitën fotografike të Namik
   Selmanit nga treva e Çamërisë etj. "Jemi përpjekur të mos i lemë
   asgjë mangët organizimit të festivalit - thotë numri dy i bashkisë së
   Sarandës Fatos Mullaj,- pasi është në ambicien tonë që në qytet të
   sjellim sa më shumë aktivitete të përmasave kombëtare dhe
   ndërkombëtare". Folku burimor, kjo pasaportë folklorike, në një
   kuptim, e ka bërë me fat edhe Sarandën, që në tri net festival do të
   ketë shqiptarë të ardhur nga 5 shtete. Me "bagazhin" sa të njëjtë
   edhe të ndryshëm kulturor- këngë dhe valle që i kushtohen Çamërisë.

   gazeta shqip- 2.8.2007


   --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
   >
   > Cham Albanians
   >
   > Though today divided between Greece and Albania, the Epirus region
   of
   > the Balkan peninsula has been ethnically Albanian since the ancient
   > times. During the Conference of Ambassadors in London in 1913, the
   > southern part of the region was cut off from the motherland and
   > annexed to the Greek state despite the fact that people of the
   > southern Epirus were Albanians of Orthodox and the Muslim faith.
   > While the orthodox Albanians were targets of hellenization, the
   > muslim Albanians were either exterminated or expelled from their
   > ancestral lands by the Greek government.
   >
   > The muslim Albanians or Chams who lived in Southern Epirus
   (Chameria
   > or Thesprotia as it is called by the Greeks) were the victims of
   the
   > first ethnic cleansing in Europe at the end of the Second World
   War.
   > The Cham tragedy is one of the most painful tragedies of the
   European
   > continent. Statistical yearbook of the Greek government in 1936
   > showed that 26.000 Chams lived in Chameria region in Greece at that
   > time. As a result of the 1944-1945 ethnic cleansing and genocide,
   > 30.000 Albanian Muslims were violently expelled from the Chameria
   > region, and sought refuge in the Republic of Albania, where they
   > still live. Today, there are 150.000 members of this population in
   > Albania, a figure that has grown because of the high birth rate of
   > the population. On the other hand, current number of Cham Albanians
   > living in Greece is estimated at around 100.000. Yet these people
   are
   > deprived of every sort of minority rights like other minorities
   > living in Greece. To cite but one example, they can speak Albanian
   > only in their homes.
   >
   > The population of Chameria has always been ethnically Albanian :
   >
   > - A lot of voyagers and foreign historians wrote that Chameria had
   > been populated by Albanians. Even the Greek historian Herodotus
   > underscored this fact in his book "Historia" and called Albanians
   of
   > the Chameria "barbarians", a term used by the ancient Greeks to
   > distinguish non-greek people.
   >
   > - The census held by the Turkish Administration in 1910 established
   > that there were 83.000 orthodox and muslim Albanians in the region.
   > The demographic map of the British military mission sent to the
   > British government in London indicates that on the eve of the
   second
   > World War, %75 of Chameria's population was Albanian.
   >
   > - The pro-Greek historian Spiro Muselimi, in his book "Historical
   > Sight Through Thesprotia", edited in Joannina on 1974, wrote
   > that "The bishop of Thesprotia in the year 1870 translated some
   parts
   > of Bible into Albanian, as the people of orthodox faith of the
   region
   > did not understand any word in Greek".
   >
   > The Greek authorities, sticking to the concept of absolute denial
   of
   > the existence of ethnic groups on Greek territory, have followed a
   > well-established chauvinistic policy and, as history recorded, they
   > committed genocide against the Albanians of muslim faith.
   >
   > The racial assault on Chameria's muslim Albanians began to be first
   > applied at the end of the Second World War, in 1944-1945, when
   > criminal bands of the notorious General Napoleon Zervas perpetrated
   > ethnic cleansing against them.
   >
   > On June 27, 1944, Greek criminal bands resorted to the worst
   > atrocities witnessed in this region. The terror committed against
   > this population was beyond description. It included killings,
   rapes,
   > inhuman treatment, massacre of women, babies and pregnant women.
   More
   > than 1400 men, women and children were killed within 24 hours in
   the
   > town of Paramithy, on Tuesday, June 27, 1944, which happened to be
   > the date of St.Bartholomeus day for the whole Chameria.
   >
   > During the June 1944-March 1945 period, 1286 persons were killed in
   > Filat, 192 people were killed in Gumenica, 626 persons were killed
   in
   > Margellic and Parga. There were hundreds of other missing persons.
   In
   > the same period, as a result of Greek massacres, acts of robbery
   and
   > rapes against the Albanian population of Chameria; 2900 young and
   old
   > men, 214 women, 96 children were massacred, 745 women were raped,
   76
   > women abducted, 32 children, younger than 3 years were massacred,
   68
   > villages were razed to the ground, 5800 houses and places of
   worship
   > were burned down or destroyed. Furthermore, 30.000 Albanian Muslims
   > were violently expelled from the Chameria region who took refuge in
   > the Republic of Albania.
   >
   > The Albanian government, after the war, took the Cham issue to the
   > Peace Conference in Paris. The conference of Foreign Ministers of
   the
   > Allied Powers not only recognized the very difficult circumstances
   > the Chams were subjected to, but also demanded repatriation and
   > recovery of their property.
   >
   > The International Investigation Commission of the United Nations,
   > appointed for the verification of the tragedy on both sides of the
   > border, concluded its report in 1946-1947, replete with facts and
   > evidence about the massacre and painful tragedy of the Cham people.
   >
   > Realities of the recent history of Chameria require the attention
   of
   > the international community. Greece cannot avoid but recognize the
   > genocide of the "Cham Albanians." The civil and legal rights of
   those
   > currently living in Greece, estimated around 100.000 today, must be
   > respected by Greece.
   >
   > According to the official Greek stand, the muslim population of
   > Chameria, which numbers around 150.000 and still refugees in
   Albania
   > will never be allowed to return to Greece because they allegedly
   > collaborated with the German occupiers during the Second World
   > War. "They are considered as war criminals according to the Greek
   > laws" (K.Mitsotakis, Tirana, May 1992).
   >
   > This "hypothesis" is untrue and fabricated. To consider a whole
   > community as "criminals", many members of which died in Greece's
   > liberation struggle in the Second World War, is a political and
   > historical crime against Cham Albanians.
   >
   > In 1994, the Parliament of the Albanian Republic proclaimed 27 June
   > 1944 as the commemoration day for the massacred Albanians of
   > Chameria, and a monument was built up in Konispol in memory of the
   > victims of Chameria.
   >
   > After 1945, with a view to changing the demographic structure of
   > Chameria, its colonization with Greeks, Aromens and Gypsies was
   > begun. Greece wanted the demographic structure of the province
   > changed because it did not trust the rest of the Albanian
   population
   > who remained there, even though they were of the Orthodox
   confession.
   > Greece violently put an end to every attempt to preserve the
   identity
   > of the Albanian population of the Orthodox belief and Albanian was
   > prohibited to be spoken in public. Thereby, the assimilation of
   > orthodox Albanians gained momentum. The fate of the orthodox
   > Albanians was not much different than that of their Muslim brothers
   > when it came to maintaining their ethnic identity.
   >
   >
   > --- In cameria@yahoogroups.com, albertino rakipi <albertinobe@>
   > wrote:
   > >
   > > Ne kohen kur erdhen camet Enver Hoxha nuk i la te
   > > kendonin kenget e tyre sepse ishin kenget me te bukura
   > > ne ballkan dhe dicka tjeter tradita ne dasma qe hidhen
   > > leke kur dalin njerezit ne valle e kane sjelle camet
   > > ketu.Ja edhe nje kenge per te gjith ju:
   > >
   > > Rashe ne gjume te fle
   > > rashe dhe gjumi sme ze
   > > ajo Xhina femere
   > > qe me del ne endere
   > > jap me dore e dot se ze
   > > dy tri nete ne nje konak
   > > mu mbush zemra plot marak
   > > per nje bandille ne fshat
   > > bandille zeza bandille
   > > kur me del ne parathire
   > > me thua coban cu dive
   > > zaj keq kjo zemra ime
   > > nje gjehder na reh te dive
   > > bujur vashe ne kalive
   > > te hame fiq e stafidhe
   > > te hame nje map djathe
   > > haj me zahar haj me mjalte.
   > >
   > > Zarkadhe leshraverdhe
   > > dimero pertej ne shpelle
   > > ne shpelle ne shpellen tende
   > > tu therto beja qe bere
   > > beja qe bere vete
   > > me la pa darke e pa dreke
   > > as dreke as darke haj
   > > por dale ne male e qaj
   > > qaj nate e qaj dite
   > > qaj nje vashe si drite
   > > vashe mos fol me njeri
   > > mos fol me cobaneri
   > > Une e shkreta nuk e fola
   > > ula krihet edhe shkova
   > > shkova ne merzime the dhive
   > > u thashe coban cu dive.
   > >
   > >
   > >
   > > __________________________________________________
   > > Do You Yahoo!?
   > > En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure
   > protection possible contre les messages non sollicités
   > > http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
   > >
   >
  • albertinobe
   Per te pare videon shkoni tek siti i meposhtem dhe e keni te rubrika VIDEO RRETH CAMERISE ku do te shikoni edhe fytyren e monstruozit napoleon zervas.
   Message 2 of 9 , Apr 30, 2008
    Per te pare videon shkoni tek siti i meposhtem dhe e keni te rubrika
    VIDEO RRETH CAMERISE ku do te shikoni edhe fytyren e monstruozit
    napoleon zervas.

    http://shoqatacameria.blogspot.com/

    --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
    >
    > Tri net me 500 këngët e bukura të dhembjes
    > Ka hapur siparin në Sarandë Festivali i Parë i Këngës dhe Valles
    Çame
    >
    > Lëmi i këngës dhe valles aq drithëruese e me kolorit të rrallë të
    > Çamërisë dhe për Çamërinë u hap si valë deti në Sarandë. Mbrëmja e
    > djeshme ka shënuar nisjen e Festivalit të parë të kësaj pasurie
    > folklorike, me një vulë të veçantë identiteti kulturor. Festivali i
    > Parë i Këngës dhe Valles për Çamërinë ka nisur, për t`u shtrirë në
    > tri net të gjata vere. Nga shkallët dhe skena e stadiumit të
    > gurtë "Aleko Dajko", çamëve u janë drejtuar fjalime dhe thirrje
    > patetike për të marshuar drejt të parëve të mbetur edhe pa varr,
    nga
    > është kërkuar të vihet në vend padrejtësia e historisë ndaj një
    > popullsie të tërë të përzënë. Në skenë u ngjitën mbrëmë interpretë,
    > njerëz të cilëve kënga dhe vallja u del nga shpirti i plagosur, e

    > i kanë ato si një vulë të krahinës së cilës i përkasin. Udhëtimi i
    > Azgan Haklajt dhe Unionit Artistik që prej vitesh u flasin
    > shqiptarëve nga ky "Parlament" shpirtëror me gjuhën universale të
    > artit për hallet dhe plagët e kombit, është ndalur kësaj radhe në
    > Sarandë. Ky qytet i përngjan një Shqipërie në miniaturë me
    > diversitetin dhe bashkëjetesën në paqe të komuniteteve të ndryshme
    > krahinore, etnike, fetare dhe kulturore.
    >
    > Pas spektakleve të njohura të Unionit në Tropojë, në
    > sheshin "Skënderbej" në Tiranë, në Sheshin e Flamurit në Vlorë e në
    > Kosovë, ndalesa e Sarandës ka qenë edhe më e veçantë. 300 artistë
    > devizën e njohur "një komb, një qëndrim", apo "një komb, një
    > kulturë", nisën ta japin përmes këngës autentike çame, të krijuar
    për
    > Çamërinë. Melodia dhe tingulli e kanë përcjellë këtë mesazh në
    gojën
    > dhe me instrumentet e artistëve, nga tërë hapësira shqiptare,
    përfshi
    > edhe diasporën. Në skenën e këtij festivali do të ngjiten 25 grupe
    > nga të gjithë trevat etno-kulturore shqiptare, që sjellin më shumë
    se
    > 500 këngë e valle. Mes tyre janë ansamblet artistike të ardhur nga
    > Vlora, Fieri, Kavaja, Tirana, Ansambli Kombëtar i Këngëve dhe
    > Valleve, si dhe mjaft grupe artistike nga Tropoja e pjesë të tjera
    > nga Veriu shqiptar. Nuk mungojnë grupet nga Përmeti, Tepelena,
    > Saranda, Delvina, Markati, madje edhe nga Tetova e Maqedonisë,
    > shqiptarë nga Mali i Zi, nga Mitrovica e Kosovës, nga Presheva e
    > Serbisë etj. Askënd nuk e ka befasuar madje prania e grupit të
    > Himarës, të cilin presidenti i festivalit Haklaj e ka
    > cilësuar "sharmin e festivalit të parë". Ai e çmon si një lehtësi
    dhe
    > kënaqësi më shumë për organizatorët, që artistët e Himarës u
    treguan
    > të gatshëm të japin me këngën e tyre mesazhe paqeje dhe
    bashkëjetese.
    >
    > Përveç dikasterit të Turizmit dhe Kulturës, përfaqësuesit e
    > komunitetit çam janë mbështetësit kryesorë të këtij aktiviteti
    > madhor, që ka nisur mbrëmë dhe mbyllet më 2 shtator, datë që përkon
    > edhe me mbylljen e sezonit turistik të Sarandës. "Harta e kulturës
    > popullore shqiptare do të ishte e mangët pa vlerat shpirtërore të
    > krijuara në krahinën e Çamërisë"- shprehet regjisori i Festivalit
    > Nikollë Lleshi. Ndërsa Qani Biraçi, njohës dhe studiues i folkut
    çam,
    > tregon se si për 45 vjet ai është mbajtur i mbyllur dhe ky festival
    > vjen si një shpërthim i kësaj "kasaforte" me brilante të shpirtit,
    > për të shkuar te njerëzit si mesazhe paqeje, pa asnjë ngarkesë
    > politike. Koreografi tropojan Deli Metaliaj flet me emocion për
    > faktin që gjendet në zemrën e këngës dhe valles çame. Ai thotë se
    ka
    > sjellë në festival një valle të rëndë, epike të burrave të
    Tropojës,
    > teksa kujton që 20 vjet më parë ka qenë në Konispol, ku ka njohur
    > Taip Madanin, kërcimtarin e paarritshëm të valles çame në sini.
    > Luljeta Cingu, valltarja virtuoze e Ansamblit Shtetëror të Këngëve
    > dhe Valleve, tek kujton me emocion se si vallja e Osman Takës ka
    > elektrizuar sallat plot me spektatorë të huaj, thotë se vallja çame
    > është një nga perlat e folkut shqiptar.
    >
    > Të gjitha këto vijnë si ujë nga burimi i kulluar. Sipas
    > organizatorëve, repertori synon në një pikë të vetme; këngë dhe
    valle
    > për Çamërinë. Çdo natë do të ngjiten në skenë 6-7 grupe artistike,
    > ndërkohë që ditët e festivalit do të shoqërohen edhe nga veprimtari
    > të tjera, si vizita në qytetin antik të Butrintit, promovimi i
    librit
    > të studiuesit Veis Sejko mbi elementet e përbashkëta në epikën
    > shqiptaro-arbëreshe dhe serbo-kroate, ekspozitën fotografike të
    Namik
    > Selmanit nga treva e Çamërisë etj. "Jemi përpjekur të mos i lemë
    > asgjë mangët organizimit të festivalit - thotë numri dy i bashkisë

    > Sarandës Fatos Mullaj,- pasi është në ambicien tonë që në qytet të
    > sjellim sa më shumë aktivitete të përmasave kombëtare dhe
    > ndërkombëtare". Folku burimor, kjo pasaportë folklorike, në një
    > kuptim, e ka bërë me fat edhe Sarandën, që në tri net festival do

    > ketë shqiptarë të ardhur nga 5 shtete. Me "bagazhin" sa të njëjtë
    > edhe të ndryshëm kulturor- këngë dhe valle që i kushtohen Çamërisë.
    >
    > gazeta shqip- 2.8.2007
    >
    >
    > --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@> wrote:
    > >
    > > Cham Albanians
    > >
    > > Though today divided between Greece and Albania, the Epirus
    region
    > of
    > > the Balkan peninsula has been ethnically Albanian since the
    ancient
    > > times. During the Conference of Ambassadors in London in 1913,
    the
    > > southern part of the region was cut off from the motherland and
    > > annexed to the Greek state despite the fact that people of the
    > > southern Epirus were Albanians of Orthodox and the Muslim faith.
    > > While the orthodox Albanians were targets of hellenization, the
    > > muslim Albanians were either exterminated or expelled from their
    > > ancestral lands by the Greek government.
    > >
    > > The muslim Albanians or Chams who lived in Southern Epirus
    > (Chameria
    > > or Thesprotia as it is called by the Greeks) were the victims of
    > the
    > > first ethnic cleansing in Europe at the end of the Second World
    > War.
    > > The Cham tragedy is one of the most painful tragedies of the
    > European
    > > continent. Statistical yearbook of the Greek government in 1936
    > > showed that 26.000 Chams lived in Chameria region in Greece at
    that
    > > time. As a result of the 1944-1945 ethnic cleansing and genocide,
    > > 30.000 Albanian Muslims were violently expelled from the Chameria
    > > region, and sought refuge in the Republic of Albania, where they
    > > still live. Today, there are 150.000 members of this population
    in
    > > Albania, a figure that has grown because of the high birth rate
    of
    > > the population. On the other hand, current number of Cham
    Albanians
    > > living in Greece is estimated at around 100.000. Yet these people
    > are
    > > deprived of every sort of minority rights like other minorities
    > > living in Greece. To cite but one example, they can speak
    Albanian
    > > only in their homes.
    > >
    > > The population of Chameria has always been ethnically Albanian :
    > >
    > > - A lot of voyagers and foreign historians wrote that Chameria
    had
    > > been populated by Albanians. Even the Greek historian Herodotus
    > > underscored this fact in his book "Historia" and called Albanians
    > of
    > > the Chameria "barbarians", a term used by the ancient Greeks to
    > > distinguish non-greek people.
    > >
    > > - The census held by the Turkish Administration in 1910
    established
    > > that there were 83.000 orthodox and muslim Albanians in the
    region.
    > > The demographic map of the British military mission sent to the
    > > British government in London indicates that on the eve of the
    > second
    > > World War, %75 of Chameria's population was Albanian.
    > >
    > > - The pro-Greek historian Spiro Muselimi, in his book "Historical
    > > Sight Through Thesprotia", edited in Joannina on 1974, wrote
    > > that "The bishop of Thesprotia in the year 1870 translated some
    > parts
    > > of Bible into Albanian, as the people of orthodox faith of the
    > region
    > > did not understand any word in Greek".
    > >
    > > The Greek authorities, sticking to the concept of absolute denial
    > of
    > > the existence of ethnic groups on Greek territory, have followed
    a
    > > well-established chauvinistic policy and, as history recorded,
    they
    > > committed genocide against the Albanians of muslim faith.
    > >
    > > The racial assault on Chameria's muslim Albanians began to be
    first
    > > applied at the end of the Second World War, in 1944-1945, when
    > > criminal bands of the notorious General Napoleon Zervas
    perpetrated
    > > ethnic cleansing against them.
    > >
    > > On June 27, 1944, Greek criminal bands resorted to the worst
    > > atrocities witnessed in this region. The terror committed against
    > > this population was beyond description. It included killings,
    > rapes,
    > > inhuman treatment, massacre of women, babies and pregnant women.
    > More
    > > than 1400 men, women and children were killed within 24 hours in
    > the
    > > town of Paramithy, on Tuesday, June 27, 1944, which happened to
    be
    > > the date of St.Bartholomeus day for the whole Chameria.
    > >
    > > During the June 1944-March 1945 period, 1286 persons were killed
    in
    > > Filat, 192 people were killed in Gumenica, 626 persons were
    killed
    > in
    > > Margellic and Parga. There were hundreds of other missing
    persons.
    > In
    > > the same period, as a result of Greek massacres, acts of robbery
    > and
    > > rapes against the Albanian population of Chameria; 2900 young and
    > old
    > > men, 214 women, 96 children were massacred, 745 women were raped,
    > 76
    > > women abducted, 32 children, younger than 3 years were massacred,
    > 68
    > > villages were razed to the ground, 5800 houses and places of
    > worship
    > > were burned down or destroyed. Furthermore, 30.000 Albanian
    Muslims
    > > were violently expelled from the Chameria region who took refuge
    in
    > > the Republic of Albania.
    > >
    > > The Albanian government, after the war, took the Cham issue to
    the
    > > Peace Conference in Paris. The conference of Foreign Ministers of
    > the
    > > Allied Powers not only recognized the very difficult
    circumstances
    > > the Chams were subjected to, but also demanded repatriation and
    > > recovery of their property.
    > >
    > > The International Investigation Commission of the United Nations,
    > > appointed for the verification of the tragedy on both sides of
    the
    > > border, concluded its report in 1946-1947, replete with facts and
    > > evidence about the massacre and painful tragedy of the Cham
    people.
    > >
    > > Realities of the recent history of Chameria require the attention
    > of
    > > the international community. Greece cannot avoid but recognize
    the
    > > genocide of the "Cham Albanians." The civil and legal rights of
    > those
    > > currently living in Greece, estimated around 100.000 today, must
    be
    > > respected by Greece.
    > >
    > > According to the official Greek stand, the muslim population of
    > > Chameria, which numbers around 150.000 and still refugees in
    > Albania
    > > will never be allowed to return to Greece because they allegedly
    > > collaborated with the German occupiers during the Second World
    > > War. "They are considered as war criminals according to the Greek
    > > laws" (K.Mitsotakis, Tirana, May 1992).
    > >
    > > This "hypothesis" is untrue and fabricated. To consider a whole
    > > community as "criminals", many members of which died in Greece's
    > > liberation struggle in the Second World War, is a political and
    > > historical crime against Cham Albanians.
    > >
    > > In 1994, the Parliament of the Albanian Republic proclaimed 27
    June
    > > 1944 as the commemoration day for the massacred Albanians of
    > > Chameria, and a monument was built up in Konispol in memory of
    the
    > > victims of Chameria.
    > >
    > > After 1945, with a view to changing the demographic structure of
    > > Chameria, its colonization with Greeks, Aromens and Gypsies was
    > > begun. Greece wanted the demographic structure of the province
    > > changed because it did not trust the rest of the Albanian
    > population
    > > who remained there, even though they were of the Orthodox
    > confession.
    > > Greece violently put an end to every attempt to preserve the
    > identity
    > > of the Albanian population of the Orthodox belief and Albanian
    was
    > > prohibited to be spoken in public. Thereby, the assimilation of
    > > orthodox Albanians gained momentum. The fate of the orthodox
    > > Albanians was not much different than that of their Muslim
    brothers
    > > when it came to maintaining their ethnic identity.
    > >
    > >
    > > --- In cameria@yahoogroups.com, albertino rakipi <albertinobe@>
    > > wrote:
    > > >
    > > > Ne kohen kur erdhen camet Enver Hoxha nuk i la te
    > > > kendonin kenget e tyre sepse ishin kenget me te bukura
    > > > ne ballkan dhe dicka tjeter tradita ne dasma qe hidhen
    > > > leke kur dalin njerezit ne valle e kane sjelle camet
    > > > ketu.Ja edhe nje kenge per te gjith ju:
    > > >
    > > > Rashe ne gjume te fle
    > > > rashe dhe gjumi sme ze
    > > > ajo Xhina femere
    > > > qe me del ne endere
    > > > jap me dore e dot se ze
    > > > dy tri nete ne nje konak
    > > > mu mbush zemra plot marak
    > > > per nje bandille ne fshat
    > > > bandille zeza bandille
    > > > kur me del ne parathire
    > > > me thua coban cu dive
    > > > zaj keq kjo zemra ime
    > > > nje gjehder na reh te dive
    > > > bujur vashe ne kalive
    > > > te hame fiq e stafidhe
    > > > te hame nje map djathe
    > > > haj me zahar haj me mjalte.
    > > >
    > > > Zarkadhe leshraverdhe
    > > > dimero pertej ne shpelle
    > > > ne shpelle ne shpellen tende
    > > > tu therto beja qe bere
    > > > beja qe bere vete
    > > > me la pa darke e pa dreke
    > > > as dreke as darke haj
    > > > por dale ne male e qaj
    > > > qaj nate e qaj dite
    > > > qaj nje vashe si drite
    > > > vashe mos fol me njeri
    > > > mos fol me cobaneri
    > > > Une e shkreta nuk e fola
    > > > ula krihet edhe shkova
    > > > shkova ne merzime the dhive
    > > > u thashe coban cu dive.
    > > >
    > > >
    > > >
    > > > __________________________________________________
    > > > Do You Yahoo!?
    > > > En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure
    > > protection possible contre les messages non sollicités
    > > > http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
    > > >
    > >
    >
   • albertinobe
    ÇAMERIA (Ja sesi na perzune nga shtepite tona) Dossier E moshuara Meno Dine rrefen kalvarin e gjate te vuajtjeve. Te ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera
    Message 3 of 9 , May 3, 2008
     ÇAMERIA (Ja sesi na perzune nga shtepite tona)     Dossier E moshuara Meno Dine rrefen kalvarin e gjate te vuajtjeve. Te
     ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera came vdiqen nga i ftohti,
     uria, semundjet, lodhja apo fatkeqesi te tjera. Deshira e fundit e 73-
     vjecares, qe u largua femije nga oborri i shtepise.E moshuara me
     shami te bardhe ne koke eshte 73 vjece. Meno Dine eshte e mbajtur
     mire per moshen qe ka. Ndersa flet per kalvarin e gjate te vuajtjeve
     ne Cameri dhe Shqiperi, ajo mallengjehet. Dritherohet ndersa i
     therret kujteses per te na sjelle te gjalle ngjarjet e vitit te
     larget 1944 kur, te ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera njerez
     moren rrugen drejt Shqiperise.Meno Dine ka lindur ne Paramithi, qe
     dikur ishte pjese e distriktit te Janines. Ajo ishte vetem 8 vjece,
     kur paraushtaraket greke te gjeneralit Zerva masakruan rreth 600
     pjesetare te komunitetit mysliman te njerit prej fshatrave me te
     rendesishem te Camerise. Burra, gra e femije u shkuan ne plumb pa
     meshire, ndersa shume prej tyre u torturuan barbarisht perpara
     ekzekutimit. "I vetmi mashkull qe mbeti gjalle ne Paramithi nga
     masakra e 27 qershorit ishte babai i Tahir Muhedinit, kryetarit te
     Partise per Drejtesi dhe Integrim, tregon e moshuara. Kjo pasi nje
     nate me pare, ai kishte shkuar si mysafir ne nje fshat tjeter, te
     daja e tij. Shume prej familjareve dhe te afermve te mi u vrane,
     ndersa ne morem rrugen e kurbetit.Deshmitarja e gjenocidit grek
     tregon se ne vitin 1944 ne Paramithi ishin afro 600 familje. "Nje
     nate perpara se te niseshim, babai im, Aliu, po kuvendonte ne oborr
     me nje kusheririn e vet. "Neser do te nisemi per ne Shqiperi. Fshati
     u dogj i teri nga gjermanet dhe greket. Nuk mund te rrime me ketu. Na
     dhimbset toka, Cameria, por po na vrasin e po na presin. Duhet te
     shpetojme koken". Degjoja fjalet e tim eti qe, ndersa bisedonte, me
     mbante ne preher dhe me shkuan lot nga syte. Isha e vogel, por e
     kuptova se po iknim diku larg, teper larg nga shtepia ku kisha lindur
     dhe me te cilen me lidhnin aq shume kujtime"."Ne zbardhjen e dites,
     pasi kishim pergatitur rroba e ushqime, se do te iknim ne kembe,
     burrat e fisit ngarkuan mushkat dhe morem rrugen", tregon Meno Dine.
     Ishte shtator i vitit 1944 dhe ishte ende kohe lufte. Karvani i gjate
     marshoi per jave e muaj te tere. Shtepia babait te Menos dhe e
     xhaxhait te saj kishte vetem tre kuaj e mushka te ngarkuara. Ecnin e
     pushonin rruges, gatuanin ato qe kishin me vete. Ditet kalonin dhe
     njerezit lodheshin nga marshimi i pafund. Grate mbanin edhe rroba ne
     krahe, por edhe femijet qe kishin kopanec.Pas javesh te tera udhetim,
     karvani i cameve mberriti ne fshatin Pul Fushe, ku ndenjen dy net. Me
     pas, ata shkuan prane kufirit greko-shqiptar ne Sajadhe, ku ndenjen
     per tre muaj. "Dimri hyri dhe kishim shume ftohte, rrefen e moshuara.
     Pas tre muajsh kaluam me varka per te shkuar ne nje fshat te
     Sarandes. Ndersa niseshim, na dolen para greket, te cilet me cengela
     terhiqnin varkat tona. Na moren ushqimet, bizhuterite e c'kishim e na
     lane te iknim. Isha femije. Gjate kohes qe iknim naten me varka, une
     mbaja duart ne ujin e detit".Meno Dine thote se varkaxhinjte i kaluan
     falas, pasi ishin nga fshati Vole, ku Dinenjte kishin bere krushqi.
     Pas disa ditesh, ata mberrijne ne Ksamil. "Ne token shqiptare vdiq e
     para nga te ftohtit kusherira ime, Havaja. Ishte vetem 18-muajshe.
     Pas kesaj dolem ne Delvine, ku ndenjem rreth nje jave. Qendruam ne
     nje shtepi te djegur e te braktisur. Shtroje e mbuloje kishim
     jorganet e pajave, qe grate kishin marre me vete. Me kujtohet se
     ishin rroba te shtrenjta prej kadifeje e te qendisura me serm. Por,
     gjermani nuk na u nda edhe ne Shqiperi. Nje dite erdhen dhe i vune
     zjarrin shtepise ku qendronim. Rrobat tona u dogjen te gjitha dhe
     morem serish rrugen, kete here drejt Myzeqese". Familjaret e Meno
     Dines u vendosen perfundimisht ne Fier, ku, pasi jetuan disa vjet me
     qira, u sistemuan perfundimisht.Ndersa kujton trishtimin e vogelushes
     qe braktiste oborrin e femijerise, duart e saj ne ujin e kripur te
     brigjeve came, Meno Dine sikur e parandiente se ate shtepi dhe ate
     toke nuk do ta shihte me kurre. "Po me djeg malli. Ta shoh edhe nje
     here ate vend, pa le te vdes. Por, ne nuk na duan ne Greqi. Im bir ka
     kerkuar te marre nje vize per te vizituar token e te pareve, por nuk
     e kane lejuar". Brenga came pervijohet ne syte e perlotur te 73-
     vjecares, qe per me shume se 6 dekada nuk shikon dot vendlindjen e
     mohuar.KalvariMijera refugjate qe vdiqen ne rrugetimGjate rrugetimit
     te gjate per ne Shqiperi, mijera came vdiqen rruges nga te ftohtit,
     uria, semundjet apo fatkeqesi te tjera. "Karvani yne qe u nis nga
     Paramithia kishte rreth 500 familje, tregon 73-vjecarja Dino. Shume
     prej tyre vdiqen rruges. Mund te kene qene 1500 apo 2000 fryme.
     Viktimat ishin burra, gra, por pjesa me e madhe femije. Shume vdisnin
     nga i ftohti. Shpeshhere humbitnin femijet, te cilet ngeleshin prapa,
     pasi nuk ndiqnin dot ritmin e karvanit. Askush nuk mund te kthehej
     prapa, ku ishte vdekja. Nje tjeter fatkeqesi na goditi ndersa kalonim
     Qafen e Llogorase. Na zuri nje stuhi debore. Te pakten 30 vete humben
     apo vdiqen nga i ftohti".FatkeqesiaNena qe hodhi foshnjen ne lumeMes
     lotesh, Menua tregon edhe fatkeqesine qe i ndodhi nuses se kusheririt
     te saj. "Grate mbanin rrobat ne kurriz, por edhe femijet e vegjel qe
     pinin gjoks. Lodheshin shume. Ne kapeshim pas fustanit te grave me te
     medha, pasi duart ato i kishin te zena. Nusja e kusheririt tim kishte
     ne njerin krah rroba dhe ne tjetrin vajzen 3-muajshe. Ishim duke
     kaluar prane lumit Versele. E kishim humbur nga lodhja. Per te mundur
     te kaloje lumin, ajo hodhi rrobat ne lume dhe vazhdoi rrugetimin". E
     moshuara tregon se pas afro dy kilometrash, ndersa mendonte t'i jepte
     per te pire vajzes, nusja pa e tmerruar se gabimisht kishte hedhur
     foshnjen ne lume. I ra te fiket nga tronditja.Masakrat greke, ja
     cfare ndodhi ne CameriMasakra me e eger ndaj shqiptareve myslimane u
     be nga ushtaret greke, qe nuk benin me pjese ne formacionet
     ushtarake, me 27 qershor 1944, ne zonen e Paramithise, ku forcat e
     Liges Republikane Greke (EDES) te gjeneralit Zervas hyne ne qytet dhe
     vrane rreth 600 shqiptare myslimane, burra, gra dhe femije - shume
     prej te cileve u perdhunuan dhe u torturuan para vdekjes. Sipas
     deshmitareve okulare, te nesermen, nje batalion tjeter i EDES hyri ne
     Parge, ku u vrane 52 shqiptare te tjere. Me 23 shtator 1944, u
     plackit qyteti Spatar dhe u vrane 157 vete. Gra te reja dhe vajza u
     perdhunuan dhe ata burra qe mbeten gjalle u grumbulluan dhe u derguan
     ne ishujt e Egjeut. Ne baze te statistikave qe jep Shoqata "Cameria"
     ne Tirane, gjate goditjeve qe jane bere ne vitet 1944-1945, ne
     fshatrat came jane vrare gjithsej 2771 civile shqiptare dhe
     konkretisht si me poshte: Ne Filat dhe rrethinat 1286, ne Igumenice
     dhe rrethinat 192, ne Paramithi dhe rrethinat 673 dhe ne Parge 620.
     Jane plackitur dhe djegur 5800 shtepi ne 68 fshatra. Ne nje liste te
     hollesishme te humbjeve materiale perfshihen 110000 dele, 24000
     bageti te trasha, 25000 tone grure dhe 8000 tone vaj ushqimor.Si
     rezultat i ketyre goditjeve, llogaritet qe 28000 came te jene larguar
     per ne Shqiperi, ku u vendosen ne periferi te Vlores, Durresit dhe
     Tiranes. Disa qindra came u vendosen gjate bregut te Himares, ne
     prona te lena nga familjet qe u larguan gjate luftimeve te egra,
     fillimisht kunder pushtuesve te Boshtit dhe me pas, me 1944, midis
     Frontit nacionalist grek te Clirimit te Epirit te Veriut dhe
     luftetareve te Ballit Kombetar te Shqiperise. Disa nga camet u
     vendosen ne fshatrat ekzistuese gjate bregdetit, si Borshi, qe
     tradicionalisht ishin myslimane, duke forcuar karakterin johelenik te
     zones. Came te tjere krijuan fshatra krejtesisht te reja, si Vrina
     afer kufirit grek.Miranda Vickers, "Reprezalja greke dhe
     nderkombetarizimi i ceshtjes came"AmerikanetJa si i perzune
     shqiptaret nga CameriaVezhgues nderkombetare kane konstatuar
     brutalitetin e perdorur gjate debimeve te cameve. Joseph Jakobs, shef
     i Misionit Amerikan ne Shqiperi (1945-1946) shkruan: "Ne mars 1945
     njesi te forcave te shperndara te Zervas kryen nje masaker ndaj
     cameve ne zonen e Filatit dhe praktikisht e spastruan ate nga pakica
     shqiptare. Sipas te gjitha te dhenave, qe kam mundur te mbledh mbi
     ceshtjen came, ne vjeshten e 1944-es dhe gjate muajve te pare te 1945-
     es, autoritetet e Greqise veriperendimore kryen goditje te egra, duke
     debuar rreth 25000 came - banore te Camerise nga shtepite e tyre. Ata
     u ndoqen deri ne kufi, mbasi iu grabit toka dhe prona. Qindra meshkuj
     came te moshave 15 deri 70 vjec u internuan ne ishujt e Detit Egje. U
     dogjen ne total 102 xhami". Autoritetet greke miratuan me pas nje
     ligj qe sanksiononte shpronesimin e pronave te cameve, duke iu
     referuar bashkepunimit te bashkesise se tyre me forcat pushtuese te
     Boshtit, si nje arsye kryesore per marrjen e ketij vendimi.Documents
     of the US Department of State, No.84/3, Tirana Mission, 1945-1946, 6-
     646


     --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
     >
     > Cham Albanians
     >
     > Though today divided between Greece and Albania, the Epirus region
     of
     > the Balkan peninsula has been ethnically Albanian since the ancient
     > times. During the Conference of Ambassadors in London in 1913, the
     > southern part of the region was cut off from the motherland and
     > annexed to the Greek state despite the fact that people of the
     > southern Epirus were Albanians of Orthodox and the Muslim faith.
     > While the orthodox Albanians were targets of hellenization, the
     > muslim Albanians were either exterminated or expelled from their
     > ancestral lands by the Greek government.
     >
     > The muslim Albanians or Chams who lived in Southern Epirus
     (Chameria
     > or Thesprotia as it is called by the Greeks) were the victims of
     the
     > first ethnic cleansing in Europe at the end of the Second World
     War.
     > The Cham tragedy is one of the most painful tragedies of the
     European
     > continent. Statistical yearbook of the Greek government in 1936
     > showed that 26.000 Chams lived in Chameria region in Greece at that
     > time. As a result of the 1944-1945 ethnic cleansing and genocide,
     > 30.000 Albanian Muslims were violently expelled from the Chameria
     > region, and sought refuge in the Republic of Albania, where they
     > still live. Today, there are 150.000 members of this population in
     > Albania, a figure that has grown because of the high birth rate of
     > the population. On the other hand, current number of Cham Albanians
     > living in Greece is estimated at around 100.000. Yet these people
     are
     > deprived of every sort of minority rights like other minorities
     > living in Greece. To cite but one example, they can speak Albanian
     > only in their homes.
     >
     > The population of Chameria has always been ethnically Albanian :
     >
     > - A lot of voyagers and foreign historians wrote that Chameria had
     > been populated by Albanians. Even the Greek historian Herodotus
     > underscored this fact in his book "Historia" and called Albanians
     of
     > the Chameria "barbarians", a term used by the ancient Greeks to
     > distinguish non-greek people.
     >
     > - The census held by the Turkish Administration in 1910 established
     > that there were 83.000 orthodox and muslim Albanians in the region.
     > The demographic map of the British military mission sent to the
     > British government in London indicates that on the eve of the
     second
     > World War, %75 of Chameria's population was Albanian.
     >
     > - The pro-Greek historian Spiro Muselimi, in his book "Historical
     > Sight Through Thesprotia", edited in Joannina on 1974, wrote
     > that "The bishop of Thesprotia in the year 1870 translated some
     parts
     > of Bible into Albanian, as the people of orthodox faith of the
     region
     > did not understand any word in Greek".
     >
     > The Greek authorities, sticking to the concept of absolute denial
     of
     > the existence of ethnic groups on Greek territory, have followed a
     > well-established chauvinistic policy and, as history recorded, they
     > committed genocide against the Albanians of muslim faith.
     >
     > The racial assault on Chameria's muslim Albanians began to be first
     > applied at the end of the Second World War, in 1944-1945, when
     > criminal bands of the notorious General Napoleon Zervas perpetrated
     > ethnic cleansing against them.
     >
     > On June 27, 1944, Greek criminal bands resorted to the worst
     > atrocities witnessed in this region. The terror committed against
     > this population was beyond description. It included killings,
     rapes,
     > inhuman treatment, massacre of women, babies and pregnant women.
     More
     > than 1400 men, women and children were killed within 24 hours in
     the
     > town of Paramithy, on Tuesday, June 27, 1944, which happened to be
     > the date of St.Bartholomeus day for the whole Chameria.
     >
     > During the June 1944-March 1945 period, 1286 persons were killed in
     > Filat, 192 people were killed in Gumenica, 626 persons were killed
     in
     > Margellic and Parga. There were hundreds of other missing persons.
     In
     > the same period, as a result of Greek massacres, acts of robbery
     and
     > rapes against the Albanian population of Chameria; 2900 young and
     old
     > men, 214 women, 96 children were massacred, 745 women were raped,
     76
     > women abducted, 32 children, younger than 3 years were massacred,
     68
     > villages were razed to the ground, 5800 houses and places of
     worship
     > were burned down or destroyed. Furthermore, 30.000 Albanian Muslims
     > were violently expelled from the Chameria region who took refuge in
     > the Republic of Albania.
     >
     > The Albanian government, after the war, took the Cham issue to the
     > Peace Conference in Paris. The conference of Foreign Ministers of
     the
     > Allied Powers not only recognized the very difficult circumstances
     > the Chams were subjected to, but also demanded repatriation and
     > recovery of their property.
     >
     > The International Investigation Commission of the United Nations,
     > appointed for the verification of the tragedy on both sides of the
     > border, concluded its report in 1946-1947, replete with facts and
     > evidence about the massacre and painful tragedy of the Cham people.
     >
     > Realities of the recent history of Chameria require the attention
     of
     > the international community. Greece cannot avoid but recognize the
     > genocide of the "Cham Albanians." The civil and legal rights of
     those
     > currently living in Greece, estimated around 100.000 today, must be
     > respected by Greece.
     >
     > According to the official Greek stand, the muslim population of
     > Chameria, which numbers around 150.000 and still refugees in
     Albania
     > will never be allowed to return to Greece because they allegedly
     > collaborated with the German occupiers during the Second World
     > War. "They are considered as war criminals according to the Greek
     > laws" (K.Mitsotakis, Tirana, May 1992).
     >
     > This "hypothesis" is untrue and fabricated. To consider a whole
     > community as "criminals", many members of which died in Greece's
     > liberation struggle in the Second World War, is a political and
     > historical crime against Cham Albanians.
     >
     > In 1994, the Parliament of the Albanian Republic proclaimed 27 June
     > 1944 as the commemoration day for the massacred Albanians of
     > Chameria, and a monument was built up in Konispol in memory of the
     > victims of Chameria.
     >
     > After 1945, with a view to changing the demographic structure of
     > Chameria, its colonization with Greeks, Aromens and Gypsies was
     > begun. Greece wanted the demographic structure of the province
     > changed because it did not trust the rest of the Albanian
     population
     > who remained there, even though they were of the Orthodox
     confession.
     > Greece violently put an end to every attempt to preserve the
     identity
     > of the Albanian population of the Orthodox belief and Albanian was
     > prohibited to be spoken in public. Thereby, the assimilation of
     > orthodox Albanians gained momentum. The fate of the orthodox
     > Albanians was not much different than that of their Muslim brothers
     > when it came to maintaining their ethnic identity.
     >
     >
     > --- In cameria@yahoogroups.com, albertino rakipi <albertinobe@>
     > wrote:
     > >
     > > Ne kohen kur erdhen camet Enver Hoxha nuk i la te
     > > kendonin kenget e tyre sepse ishin kenget me te bukura
     > > ne ballkan dhe dicka tjeter tradita ne dasma qe hidhen
     > > leke kur dalin njerezit ne valle e kane sjelle camet
     > > ketu.Ja edhe nje kenge per te gjith ju:
     > >
     > > Rashe ne gjume te fle
     > > rashe dhe gjumi sme ze
     > > ajo Xhina femere
     > > qe me del ne endere
     > > jap me dore e dot se ze
     > > dy tri nete ne nje konak
     > > mu mbush zemra plot marak
     > > per nje bandille ne fshat
     > > bandille zeza bandille
     > > kur me del ne parathire
     > > me thua coban cu dive
     > > zaj keq kjo zemra ime
     > > nje gjehder na reh te dive
     > > bujur vashe ne kalive
     > > te hame fiq e stafidhe
     > > te hame nje map djathe
     > > haj me zahar haj me mjalte.
     > >
     > > Zarkadhe leshraverdhe
     > > dimero pertej ne shpelle
     > > ne shpelle ne shpellen tende
     > > tu therto beja qe bere
     > > beja qe bere vete
     > > me la pa darke e pa dreke
     > > as dreke as darke haj
     > > por dale ne male e qaj
     > > qaj nate e qaj dite
     > > qaj nje vashe si drite
     > > vashe mos fol me njeri
     > > mos fol me cobaneri
     > > Une e shkreta nuk e fola
     > > ula krihet edhe shkova
     > > shkova ne merzime the dhive
     > > u thashe coban cu dive.
     > >
     > >
     > >
     > > __________________________________________________
     > > Do You Yahoo!?
     > > En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure
     > protection possible contre les messages non sollicités
     > > http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
     > >
     >
    • albertinobe
     Thellimi i tragjedisë së popullit të Çamërisë në vitet 1920 -1923 (20 Nentor 2006) - Shkruan Eugen SHEHU Në prag të vitit 1920, dukej se në trevat
     Message 4 of 9 , May 3, 2008
      Thellimi i tragjedisë së popullit të Çamërisë në vitet 1920 -1923
      (20 Nentor 2006) -
      Shkruan Eugen SHEHU

      Në prag të vitit 1920, dukej se në trevat shqiptare, të ndëshkuara të
      ishin brenda shtetit grek, pat rënë një lloj qetësie, por kjo
      „paqë" helene do të ishte tejet e gënjeshtërt.Dihet se në verën e
      vitit 1919, ushtritë greke, të fryra prej një
      propagande të rrejshme, iu vërsulën Turqisë, duke ëndërruar të
      shtrihen deri në brigjet aziatike. Luftimet midis turqve dhe
      grekërve, që në fillim u karakterizuan nga rivaliteti i madh dhe kjo
      ishte arësyeja që trevat e çamërisë, kishin mbetur disi larg
      vëmendjes së Athinës.Ndonëse Athina pat bërë disi demarshe, për të
      rekrutuar shqiptarë ortodoks të çamërisë dhe për
      t'i çuar në frontin e luftës kundër Turqisë, këto nuk dhanë ndonjë
      rrezulltat kushedi se çfarë.
      Banorët etnikë shqiptarë të çamërisë, sapo ndjenin të afrohen në
      shtëpitë e tyre, komanda ushtarake, merrnin masa për
      largimin e djemve dhe burrave, ndonëse shpesh, e pësonin gjëja e
      gjallë e vjedhur, apo u digjeshin shtëpitë.E vërteta është
      se, me mbarimin e Luftës së Parë Botërore, me vendosjen e kufijve të
      rinj midis shteteve, lindën probleme tejet të mprehta
      me pakicat etnike, të detyruara të jetonin nën sundimin e të
      huajve.Pikërisht për këtë me 10 gusht 1920, në Sever, u
      nënshkrua një marrveshje prej Fuqive të Mëdha të cilat u njihnin
      pakicave etnike, mjaft të drejta siç ishin bie fjala e drejta për
      të jetuar në komunitet, për t'u zgjedhur në organet egzekutive, për
      arësim e shkollim në gjuhën e tyre. Marrveshjen në
      fjalë, e nënshkroi edhe pala greke, e cila ishte e interesuar sidomos
      lidhur me pakicat greke në Shqipëri, Mbretërinë
      Jugosllave, Turqi e gjetkë. Por ndërsa ngrinte zërin lartë për ndonjë
      padrejtësi që mund t'u bëhej helenëve, qeveria e
      Athinës vazhdonte në mënyrë sistematike të kërkonte egzistencën
      fizike të shqiptarëve brenda kufijve të vet shtetëror.Ky
      kërcënim, merrte trajta të pazakonshme politike dhe diplomatike, kur
      mendohej se nuk bëhej fjalë për një pakicë disa
      mijëshe, por për 1/3 e gjith popullsisë që përfshihej në kufijtë e
      shtetit grek, në vitin 1920 .
      Qeveria shqiptare e dalë prej Kuvendit historik të Lushnjës, që në
      muajt e parë të jetës së saj, i kushtoi vëmendjen e duhur
      tragjedisë së banorëve të Camërisë, duke i konsideruar ata vëllezër
      prej nënë e gjaku. Një delegacion i nacionalistëve
      shqiptarë u nis menjëherë në Evropë, duke dashur të sensibilizojë
      opinionin botëror lidhur me ngjarjet dramatike në trevat
      shqiptare të çamërisë, me ç'rast kërkohej ndihma autoritare e
      tyre.Duke përfituar nga disa mosmarrveshje të vogla të
      dala në Sever, kur Këshilli i Lartë i Lidhjes së Kombeve, kërkonte
      prej Athinës të vendoste paqë në çamëri, helenët dinakë i
      përgjigjeshin se kjo do të ndodhte menjëherë, sapo marrveshja e
      Sevres të konkretizohej në të gjitha aspektet.Sigurisht
      gjatë kësaj kohe, Athina kish dërguar në çamëri 200-300 andartë, të
      cilët pas plaçkitjes së shtëpive të shqiptarëve myslimanë, të
      parin djalë që kapnin,qoftë ky edhe 15 vjeçar, e dërgonin të lidhur
      për të luftuar në brigjet e Anadollit.Ndonëse veprimet e
      andartëve grekë në trevat shqiptare, në pamje të parë, të jepnin
      përshtypjen se ishin të rastësishme, po t'i shikoje me
      kujdes, bindëshe se ato kalkuloheshin me një qetësi neveritëse nëpër
      zyrat famkeqe të Athinës.Nëpër këto zyra, ideohej deri
      në detajet më të hollsishme, plani i dhunimit psikologjik e fizik të
      shqiptarëve etnikë, duke dashur që këta të fundit, të dërmuar
      në çdo aspekt, të braktisnin pa shpresë tokën e të parëve të tyre.
      Një tabllo tronditëse e kësaj dhune sistematike të ushtruar,
      jepte pos të tjerave një një peticion që disa nacionalistë shqiptarë,
      i dërguan në verën e vitit 1921, Bonin Longarit, anëtar i
      Konferencës së Paqës në Paris. Jo pa qëllim, emrat e këtyre
      nacionalistëve, u përkasin krejt trojeve etnike shqiptare dhe në
      fund, ajo është firmosur prej profesor Bedri Pejanit. Pos të tjerave,
      Bonin Longari, bëhej me dije se ;

      „1- Fermerët grekë kanë shtënë në dorë, si në Filat,fermat e
      Pangratit,Draganit e Glisit, që u përkisnin vajzave të
      Jusuf Pashë Dinos dhe të Patamës me shtatë fshatra të tjerë të
      quajtur me emrin Kopakia, që i përkasin familjes së Abdyl
      Vehap Pashait dhe Zekonia Bej Dinos.

      2- Nga ana tjetër qeveria greke ka konfiskuar fremat e Popovës,
      Granicës, Magit, Duvles, Lalezës, Striganecit,
      Labanicës,Cangarit,Kukull, Vernikut, që i përkisnin familjes së Fuad
      Aga Pronios, i vrarë më 1914.Kjo familje vazhdon të
      jetojë në Janinë në varfëri të plotë. Gjithashtu janë konfiskuar
      fermat e Sivesios, Zalesos, Draganit, Vejnikut ,Gravastes që i
      përkasin Nail Abdullah Efendiut.
      http://www.ballikombit.org - Balli i Kombit në Internet Powered by
      Mambo Generated:24 April, 2008, 16:01
      c- Në distriktin e Gumenicës

      1- Janë konfiskuar nga qeveria greke : Të gjitha pasuritë e
      paluatshme të Hamdi Beut ( 10 apartamente, 10 shitore, 1
      Furre buke dhe 1 kafe).

      Të gjitha pasuritë e paluajtshme të Haxhi Mahmudit ( 12 shtëpi ).

      d- Në distriktin e Mërgëllëçit

      Njëzet fshatra të krahinës së Frarit janë shtënë në dorë nga fermerët
      grekë dhe njëzet të tjerë janë marrë me qira kundrejt
      shumës qesharake të një të pesadhjetës se të ardhunave.

      Vërejtje – Asnji shqiptar nuk mund të kthehet në fermën e tij nga
      frika se mos vritet burrat Murat Gjyzeli, Hafiz Jakup
      Topolo janë vrarë duke u kthyer në fermat e tyre.

      II- Mizorira të çdo lloji.

      1- Mbi njëmijë shqiptarë të Camërisë rënkojnë në burgje e qeli

      2- Të quajturit Hafiz Muhedini, myfti i Ajdonatit dhe Tahir Mete
      Mazreku, nga paria vdiqën nga rrahjet në burgun e Janinës,
      muajin e kaluar.

      3- Rënkojnë në qelitë e Ali Pashës, në Janinë, ndër të tjerë, nga
      paria e Filatit dhe e Ajdonatit, si më poshtë, Haki Musa, Hysni
      Abazi, Musa Demi, Hajredin Stera, Xheladin Haruni,Omer Haruni, Qamil
      Izeti, Selfo Abazi, Abdyl Duka, Kaso Duce, Ali
      Sulo, Daud Saqe, Xhirdet bej Dino, Agako Pronio, Xhemil Reshid Bako,
      Mazar bej Dino, Tahir Adam Bako, Osman aga
      nga Shau etj. Abdi Rojba, Kasem Rusi, Jakup Vejseli, Xhelal Mahmudi,
      Jusuf Mahmudi, Ahmed Kasami, Damin Mete,
      Ruhi Daliu, Omer Kasemi, Lutfi Rojba, Shaqe Hamidid, Xhan Dina, Haxhi
      Braho etj.

      4- Vajza e madhe e Jusuf Ajdonatit, zonjusha Nadire, është dërguar në
      burgun e Janinës me këmbë dhe e lidhur. Dy vajzat
      e tjera, Zonjushat Ikbal dhe Esma, gjenden në burgun e Ajdonatit.

      http://www.ballikombit.org - Balli i Kombit në Internet Powered by
      Mambo Generated:24 April, 2008, 16:01
      5- Kutbi Pilavi, shef nacionalist, u burgos në spitalin e Janinës në
      muajin maj 1921.

      6- Të quajturit Nusret Haxhi Faka, nga paria e Marrgellicit dhe
      Vejsel Kurti, nga Versela u pushkatuan.

      7- Nënprefekti i Margellicit shtiu në dorë me forcë gruan e njërit
      nga paria.

      Të gjitha këto fakte provojnë në një mënyrë të pakundërshtueshme se
      regjimi grek ka vetëm një natyrë despotike nga më të
      urryeshmet.Ai do të ketë si pasojë vetëm një varg revoltash e
      shkatërimesh, që do të turbullojnë, shumë a pak seriozisht,
      paqën në Ballkan.Ne i lutemi Shkëlqesisë Suaj të ndërmarrë nismën e
      një përcapjeje serioze pranë Qeverisë së Athinës,
      ndërkohë, që duhet të vendosë dërgimin e menjëhershëm, në vend, të
      një komisioni anketimi, i cili është mjeti i vetëm e
      sipërpërmendura".( Arkivi Qendror i shtetit -Tiranë. Fondi 251,dosja
      44, fleta 86-87 ).

      Ndërkaq, në fillim të viti 1922, kish filluar të kristalizohej
      katastrofa e madhe helene në brigjet aziatike.Mbreti Konstandin,
      duke mos njohur sa duhet fuqitë luftarake të forcave të veta, dhe
      sidomos i lënë në baltë nga Anglia, filloi tërheqjen për në
      kufijtë e vet të vitit 1913, duke lënë pas dhjetra mijëra të vrarë të
      pafajshëm. Lavdia e rreme helene pat marrë fund, me
      ç'rast merrte fund edhe ushtria greke kinse në vitin 1919 pat
      deklaruar se „nuk do të linte të gjallë kokë turku
      në botë".

      Sigurisht shkuarja e ushtrisë se copëtuar në greqi do të përbënte një
      fillim të ri të dhunës e terrorit, ndër banorët myslimanë të
      çamërisë, të cilët ç'prej vitit 1913 quheshin nga Athina zyrtare si
      banorë me kombësi turke.Viset shqiptare të
      Janinës,Paramithisë,Konicës,Voshtinës dhe Prevezës, në mesin e vitit
      1922, pësuan një valë dyndjesh të reja prej andartëve
      grekë.Duke përgaditur në mënyrë djallëzore largimin e shqiptarëve
      etnikë prej tokës amtare, në këto kohë Athina urdhëronte
      gjithë kryepleqtë e katundeve që në listat e popullsisë, në këto
      treva, në momentet e regjistrimeve, të shënonin vetëm fenë
      dhe të harronin fare kombësinë.Ndonëse kjo pikë, binte ndesh
      kryekëput me marrveshjen e Levres, helenët, në shumë vise
      shqiptare, përdorën këto forma duke kërcënuar hapur se ata shqiptarë
      që donin të shkruhej kombësia, do t'u merrej
      çdo lloj pasurie e tundshme dhe e patundshme.Situata e mjeruar e
      vëllezërve çamë, përcillej me dhimbje edhe në Shqipërinë
      e atyre viteve.Duke ekonsideruar çamërinë, si pjesë të trupit të
      tyre, nacionalistët e shtetit amë, bënin çfar të ishte e mundur të
      lehtësonin sadopak dhimbjet e vëllezërve të tyre, pa ndaluar në asnjë
      moment luftën politike e diplomatike. Kështu, në vitin
      1922, qeveria shqiptare disa herë ka marrë në shqyrtim gjendjen e
      mjeruar të banorëve çamë dhe në fshehtësi ka hapur
      dyert duke pritur dhe vendosur me fonde të veçanta mjaft shqiptarë
      etnikë të përzënë me dhunë prej Athinës.

      Mendoj se është me interes, të sjellë në këto radhë, një pjesë të
      diskutimit të nacionalistit të njohur Ali Këlcyrës, në një prej
      mbledhjeve të këshillit kombëtar, në Tiranë, më 18 dhjetor 1922.
      Lidhur me problemin çam, post ë tjerave, Këlcyra do të
      shprehej tekstualisht ;

      „Shumë herë nga çamërit që ndoshen këtu kishim digjuar qarje e lutje,
      te behen hapat e duhura për të mbrojtur
      interesat e vëllezërvet tonë.Neve pas principit që kemi pasë
      kurdoherë qe t'i harrojmë të shkuarat e të sjellim nji afrim
      me fqinjin tonë të Jugut, i këshillonim vëllezërit tonë çamërit të
      kenë durim, sa që të sigurohen marrveshjet midis dy shteteve e
      të mbrohen shumë a pak interesat e tyne me mjete paqësore.Mjerisht
      këto kohet e fundit, despotizma dhe keqpërdorja e
      autoriteteve greke drejt vëllezërvet tanë kanë arritur në një till
      shkallë, që si do që të jenë principet tona e interesat e shtetit,
      ndjenjat njerzore ma tepër se patriotike, na shtërngojnë e na
      detyrojnë të mos mbyllim veshët përpara këtij zërit të tmerruar, i
      mijërave vëllezërve tanë, të cilët vuajnë nën dhundrën e pushtimit të
      huej e na lypin ndihmën morale.Kjo zotërinj, e përsërit
      prapë, nuk ka asnjë qëllim irrendentist po vetëm një dije njerzore e
      cila na shtërngon të bëjmë të ndigjohet në botën e
      qytetëruar lëngimet e atyne që zëri nuk dëgjohet, nga prangja e
      robëris.Siç e dini megjithë që nuk kemi marrëdhënie
      http://www.ballikombit.org - Balli i Kombit në Internet Powered by
      Mambo Generated:24 April, 2008, 16:01
      diplomatike me Greqinë, nga pikpamja ndërkombëtare prapë kemi një
      lidhje. Si Greqia dhe Shqipërija janë dy shtete anëtare
      të Lidhjes së Kombeve.Si të gjitha shtetet që kanë marrë pjesë në
      këtë Ligj ashtu edhe Greqija dhe Shqipnija janë impenjuar
      të mbrojnë jo vetë të drejtat njerzore por edhe politike të
      minoriteteve.

      Zotërinj ! Në këto ditë në Komisionin e Drejtësisë po bisedojmë
      ligjen e minoriteteve të cilën na e kërkon Lidhja e Kombeve.
      Shteti shqiptar po ven pikë në zbatimin e gjithë engagementet që ka
      marrë në Gjenevë e po i siguron plotësisht të drejtat e
      pakicës greke.Kërkojmë nga qeverija pra të na thotë ç'masa ka marrë
      për të mbrojtur të drejtat e fatzezëve vëllezërve të
      vet çamë, të cilët kaq padrejtësira.Le, që të drejtat politike,që
      atyne nuk u janë njoftë, por edhe të drejtat ma elementare
      njerzore, si sigurimi i pasurisë, i domizilit, dhe i jetës, dhe i
      nderit u janë marrë nëpër këmbë. Pas lajmeve të fundit që kemi
      thuhet që autoritetet greke, vëllezërit tanë 4amë i konsiderojnë si
      turq, dhe duan të marrin ç'pagë e mizorivet që bajnë
      armiqtë e tyne në Azinë e Vogël. Zotërinj ! grekërit kur nuk kanë
      dashur të kuptojnë se shqiptarët, dhe ata që janë
      mohamedanë nuk mund kurrë të quhen turq.Pra nuk më duket një gjë
      fisnike për të bijtë e Leonidhës, të cilët për të marrë
      hakun e prishjes së Anadollit, si skan se ç'të ju bëjnë turqvet të
      shtypin e të shkelin vëllezërit tanë, të cilët janë krejt të
      pafajshëm e kanë bërë detyrën e tyre plotësisht si nënshtetas grekë.
      Në qoftë se janë të vërteta ato fjalë se marrin ushtarët
      grekë prej flokëve gratë çame e i hedhin jashtë shtëpisë duke dashur
      t'i përzënë e t'instalojnë nëpër shtëpinat e
      tyne grekërit e Anadollit, kjo do të jetë nji padrejtësi e madhe,e që
      do të lënë një njollë të zezë e të pafshirë në historinë greke.
      Pra unë si antar i bindur i miqësisë grekë-shqiptare lus qeverinë të
      bëjë hapat e duhura, të ndalohen me çdo mënyrë këto
      mizorira, e kështu në këtë mënyrë të stabilizohen relacionet miqësore
      në mes dy shteteve". (Arkivi Qendror i Shtetit
      – Tiranë, Fondi 246 , viti 1922, dosja 84, fleta 102 – 103 ).

      Një lojë tinzare e luajtur prej helenëve – barbarë, ishte edhe
      marrveshja e arritur me Stambollin, për ndërimin e
      popullatave. Në pamje të parë, ky ndërrim i popullatave,u duk i
      favorshëm jo vetëm për Fuqitë e Mëdha por edhe për vetë
      pakicat etnike.Por në bazë të regjistrimeve të bëra më parë, për
      mijërat e shqiptarëve që banonin brenda kufijve politikë të
      Greqisë, mungonte zyrtarisht kombësia dhe krejt myslimanët lehtësisht
      ishin paracaktuar të merreshin si turq.Me anë të këtij
      traktati dy palësh midis Athinës dhe Stambollit, të nëshkruara në
      Lozanë të Zvicrës, më 30 janar 1923, kërkohej shpërngulja e
      pothuaj 90 përqind e popullsisë së çamërisë, e cila figuronte si
      popullsi turke.Si gjithmonë qeveria e Athinës,sapo firmosi
      marrveshjen e Lozanës, nisi të përshkallëzojë masat represive ndaj
      shqiptarëve etnik të Camërisë. U përpilua së pari lista e
      familjeve të para, që do të dërgoheshin në Anadoll, me ç'rast u vunë
      në shënjestër krejt familjet e mëdha atdhetare
      çame, të cilat kishin jo vetëm toka, livadhe e vreshta por gëzonin
      edhe respekt ndër masat e gjëra popullore.Kryefamiljarët
      filluan të thirreshin dhe të merreshin në pyetje për pasuritë e tyre,
      duke bërë të qartë largimin e tyre për në Anadoll.Ngase
      egzistonte ligji i cili, nuk lejonte shqiptarëve të çamërisë
      shitblerjen e tokës, helenët donin të vinin tani nën kontroll
      pasuritë e
      lujtshme të tyre, me të vetmin qëllim për të grabitur ato.Për më tej,
      me ndihmën e andartëve, qeveria e Athinës, kishte
      planifikuar edhe banorët grekë, të cilët, do të zinin shtëpitë dhe
      tokat e shqiptarëve, duke mos paguar asnjë dhrahmi.

      Në verën e vitit 1923, në krahinat shqiptare të Paramithisë,
      Margellicit dhe Gumenicës u dërgua i ashtuquajturi
      „Komitet i Azisë së Vogël" në të cilin bënin pjesë 3-4 deputetë
      helenë së bashku me metropolitin e
      Athinës.Misionarët e konfesionit ortodoks,edhe kësaj radhe nuk vonuan
      të rrëfejnë fytyrën e tyre prej djalli, të mbuluar nën
      petkat e perëndisë.Fillimisht,komiteti në fjalë u muar me propagandën
      për kinse parajsën që do të gjenin myslimanët
      shqiptarë, në tokat e Azisë së Vogël, të banuara po prej
      myslimanëve.Por kur panë se propaganda e tyre, nuk pinte ujë,
      nisën manovrat e hershme.Diku digjej papritur ndonjë zyrë Kdastrale,
      diku merrte flakë natën xhamija apo teqeja, dikujt i
      „humbiste" bagëtia në mes të ditës, dhe çuditërisht në postet e
      xhandarmërisë kishte vetëm shqiptarë të
      pafajshëm të marrun në pytje e malltretime.

      Në tetorin e vitit 1923, një përfaqsi e atdhetarëve çamë e përbërë
      nga Musa Demi dhe Musli Izeti, shkuan në Athinë dhe me
      sakrifica të mëdha,mundën të takoheshin me gjeneralin Spanjoll, De
      Lara, i cili ishte caktuar si krytar i Komisionit të
      Ndrrimit të Popullsisë, midis Greqisë dhe Turqisë. Të dy atdhetarët
      çamë, kishin marrë me vete dokumente të mjaftueshme, të
      cilët provonin autoktinë e trojeve shqiptare, brenda kufijve të
      shtetit grek.Më tej, ata, nuk nguruan ta bëjnë me dije De
      Laron, për të gjitha masat shtërnguese që Athina pat marrë për
      largimin e pavullnetshëm të shqiptarëve, nga trojet e veta
      amtare.Lidhur me takimet e shumta të këtyre dy atdhetarëve çamë me
      gjeneralin spanjoll, do të shkruante edhe shtypi grek,
      me nota ekstremiste lidhur me deklaratat e De Lares, i cili i
      siguronte atdhetarët çamë se ata nuk do të këmbeheshin në
      vend të turqve.Ndërsa shtypi shqiptar, duke shkruar me adhurim e
      respekt për Musa Demin dhe Musli Izetin, post ë tjerave,
      jo pa ngazëllim rrëfente që „prej muajsh, këta nacionaliste të
      vendosur e guximtarë, po përpiqen me trimëri e
      vetmohim, për mos të braktisur atdheun".( Gazeta „Politika" Vlorë,dt.
      1.XI.1923 ,fq 2 ).
      http://www.ballikombit.org - Balli i Kombit në Internet Powered by
      Mambo Generated:24 April, 2008, 16:01

      Gjithashtu atdhetarët çamë,u përpoqën të ndërthurnin luftën dhe
      përpjekjet e tyne, edhe me nisma të tjera propagandistike,
      duke zbardhur para opinionit botëror të fshehtat e hidhura që
      kurdiste qeveria helene.Madje zëri i këtyre bijve të çamërisë,u
      ndie edhe përtej kufijve të kontinentit tonë.Kështu, në fundvitin
      1923, vëllezëria „Camëria" në Amerikë,
      në telegramin që i dërgonte disa personaliteteve të mëdha të kohës,
      midis të cilëve edhe kryeministrit anglez Donald,
      nuk mungonte të vinte në dukje kontinuitetin e racës së tyre.Në këtë
      telegram pasi rrëfenin për dredhitë helene anëtarët e
      vëllezërisë „Camëria" shpreheshin tekstualisht ; „Shqiptarët e
      çamërisë, tërësisht të krahinës shqiptare,
      të munduar tmerrësisht në zgjedhen greke, tani janë në rrezik të
      dëbohen nga shtëpitë e tyre dhe të dërgohen në Anadoll,
      gjoja si të ndërruar me grekë anadollitë, ndonëse vendësit e çamërisë
      nga kombësia, gjuha dhe zakonet, janë shqiptarë dhe
      zbresin nga burimi i ilirianëve të vjetër.Shqiptarët e çamërisë,ju
      lutem të kini mirësinë e të ndërhyni për të ndaluar një padrejtësi
      të madhe".( Arkivi Qendror i Shtetit – Tiranë. Fondi 252 dosja 64 ,
      fleta 4 ).

      Sidoqoftë me gjithë këto përpjekje titanike të shqiptarëve, nga të
      gjitha trevat dhe nga çdo ngulim shqiptar në botë, vrulli i
      andartëve grekë ishte i papërballueshëm.Në fund të vitit 1923, nga
      Preveza u rrëmbyen me forcë rreth 70-80 banorë çamë
      dhe u dërguan në Selanik, ku gjoja i prisnin përfaqsuesit e shtetit
      turk.Ngase muarën me forcë nga shtëpia, zhveshur e
      zbathur, në dimrin e egër të vitit 1923, shqiptarët etnikë të
      çamërisë, në pritje gjoja të qeveritarëve turq, të cilët do të
      paisnin me
      pasaporta, vuajtën edhe për bukën e gojës.Ata mbaheshin në birucat e
      xhandarmërisë vendase dhe vetëm kur 4-5 prej tyre
      vdiqën nga uria e të ftohtit, u lanë të lirë të tjerët.Por edhe kjo
      liri, nuk kish çfar u duhej banorëve të çamërisë.Tashmë,ata nuk
      mund të ktheheshin në shtëpitë e tyre, ngase tokat ua aptën marrë,
      bagëtinë ua kishin therur, ndërsa shtëpitë ua patën zënë
      përgjithmonë grekë të ardhur nga Athina.Të gjithë këta
      ardhacakë,mbroheshin me pushkë prej xhandarmërisë vendase si
      edhe kopeve të ujqve-andartë.Në këto kushte kaq të vështira,qeveria
      shqiptare,pos masave të tjera, ndërmori edhe nismën
      për të dërguar si përfaqsues të saj në Athinë,atdhetarin e shquar
      Mid'hat Frashërin.Përpjekjet e tij diplomatike e
      njerzore,përbëjnë një kapitull të shkëlqyer në parandalimin e
      tragjedisë së banorëve të çamërisë.


      --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
      >
      > ÇAMERIA (Ja sesi na perzune nga shtepite tona)
      >
      >
      >
      > Dossier E moshuara Meno Dine rrefen kalvarin e gjate te vuajtjeve.
      Te
      > ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera came vdiqen nga i ftohti,
      > uria, semundjet, lodhja apo fatkeqesi te tjera. Deshira e fundit e
      73-
      > vjecares, qe u largua femije nga oborri i shtepise.E moshuara me
      > shami te bardhe ne koke eshte 73 vjece. Meno Dine eshte e mbajtur
      > mire per moshen qe ka. Ndersa flet per kalvarin e gjate te
      vuajtjeve
      > ne Cameri dhe Shqiperi, ajo mallengjehet. Dritherohet ndersa i
      > therret kujteses per te na sjelle te gjalle ngjarjet e vitit te
      > larget 1944 kur, te ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera njerez
      > moren rrugen drejt Shqiperise.Meno Dine ka lindur ne Paramithi, qe
      > dikur ishte pjese e distriktit te Janines. Ajo ishte vetem 8 vjece,
      > kur paraushtaraket greke te gjeneralit Zerva masakruan rreth 600
      > pjesetare te komunitetit mysliman te njerit prej fshatrave me te
      > rendesishem te Camerise. Burra, gra e femije u shkuan ne plumb pa
      > meshire, ndersa shume prej tyre u torturuan barbarisht perpara
      > ekzekutimit. "I vetmi mashkull qe mbeti gjalle ne Paramithi nga
      > masakra e 27 qershorit ishte babai i Tahir Muhedinit, kryetarit te
      > Partise per Drejtesi dhe Integrim, tregon e moshuara. Kjo pasi nje
      > nate me pare, ai kishte shkuar si mysafir ne nje fshat tjeter, te
      > daja e tij. Shume prej familjareve dhe te afermve te mi u vrane,
      > ndersa ne morem rrugen e kurbetit.Deshmitarja e gjenocidit grek
      > tregon se ne vitin 1944 ne Paramithi ishin afro 600 familje. "Nje
      > nate perpara se te niseshim, babai im, Aliu, po kuvendonte ne oborr
      > me nje kusheririn e vet. "Neser do te nisemi per ne Shqiperi.
      Fshati
      > u dogj i teri nga gjermanet dhe greket. Nuk mund te rrime me ketu.
      Na
      > dhimbset toka, Cameria, por po na vrasin e po na presin. Duhet te
      > shpetojme koken". Degjoja fjalet e tim eti qe, ndersa bisedonte, me
      > mbante ne preher dhe me shkuan lot nga syte. Isha e vogel, por e
      > kuptova se po iknim diku larg, teper larg nga shtepia ku kisha
      lindur
      > dhe me te cilen me lidhnin aq shume kujtime"."Ne zbardhjen e dites,
      > pasi kishim pergatitur rroba e ushqime, se do te iknim ne kembe,
      > burrat e fisit ngarkuan mushkat dhe morem rrugen", tregon Meno
      Dine.
      > Ishte shtator i vitit 1944 dhe ishte ende kohe lufte. Karvani i
      gjate
      > marshoi per jave e muaj te tere. Shtepia babait te Menos dhe e
      > xhaxhait te saj kishte vetem tre kuaj e mushka te ngarkuara. Ecnin
      e
      > pushonin rruges, gatuanin ato qe kishin me vete. Ditet kalonin dhe
      > njerezit lodheshin nga marshimi i pafund. Grate mbanin edhe rroba
      ne
      > krahe, por edhe femijet qe kishin kopanec.Pas javesh te tera
      udhetim,
      > karvani i cameve mberriti ne fshatin Pul Fushe, ku ndenjen dy net.
      Me
      > pas, ata shkuan prane kufirit greko-shqiptar ne Sajadhe, ku ndenjen
      > per tre muaj. "Dimri hyri dhe kishim shume ftohte, rrefen e
      moshuara.
      > Pas tre muajsh kaluam me varka per te shkuar ne nje fshat te
      > Sarandes. Ndersa niseshim, na dolen para greket, te cilet me
      cengela
      > terhiqnin varkat tona. Na moren ushqimet, bizhuterite e c'kishim e
      na
      > lane te iknim. Isha femije. Gjate kohes qe iknim naten me varka,
      une
      > mbaja duart ne ujin e detit".Meno Dine thote se varkaxhinjte i
      kaluan
      > falas, pasi ishin nga fshati Vole, ku Dinenjte kishin bere krushqi.
      > Pas disa ditesh, ata mberrijne ne Ksamil. "Ne token shqiptare vdiq
      e
      > para nga te ftohtit kusherira ime, Havaja. Ishte vetem 18-muajshe.
      > Pas kesaj dolem ne Delvine, ku ndenjem rreth nje jave. Qendruam ne
      > nje shtepi te djegur e te braktisur. Shtroje e mbuloje kishim
      > jorganet e pajave, qe grate kishin marre me vete. Me kujtohet se
      > ishin rroba te shtrenjta prej kadifeje e te qendisura me serm. Por,
      > gjermani nuk na u nda edhe ne Shqiperi. Nje dite erdhen dhe i vune
      > zjarrin shtepise ku qendronim. Rrobat tona u dogjen te gjitha dhe
      > morem serish rrugen, kete here drejt Myzeqese". Familjaret e Meno
      > Dines u vendosen perfundimisht ne Fier, ku, pasi jetuan disa vjet
      me
      > qira, u sistemuan perfundimisht.Ndersa kujton trishtimin e
      vogelushes
      > qe braktiste oborrin e femijerise, duart e saj ne ujin e kripur te
      > brigjeve came, Meno Dine sikur e parandiente se ate shtepi dhe ate
      > toke nuk do ta shihte me kurre. "Po me djeg malli. Ta shoh edhe nje
      > here ate vend, pa le te vdes. Por, ne nuk na duan ne Greqi. Im bir
      ka
      > kerkuar te marre nje vize per te vizituar token e te pareve, por
      nuk
      > e kane lejuar". Brenga came pervijohet ne syte e perlotur te 73-
      > vjecares, qe per me shume se 6 dekada nuk shikon dot vendlindjen e
      > mohuar.KalvariMijera refugjate qe vdiqen ne rrugetimGjate
      rrugetimit
      > te gjate per ne Shqiperi, mijera came vdiqen rruges nga te ftohtit,
      > uria, semundjet apo fatkeqesi te tjera. "Karvani yne qe u nis nga
      > Paramithia kishte rreth 500 familje, tregon 73-vjecarja Dino. Shume
      > prej tyre vdiqen rruges. Mund te kene qene 1500 apo 2000 fryme.
      > Viktimat ishin burra, gra, por pjesa me e madhe femije. Shume
      vdisnin
      > nga i ftohti. Shpeshhere humbitnin femijet, te cilet ngeleshin
      prapa,
      > pasi nuk ndiqnin dot ritmin e karvanit. Askush nuk mund te kthehej
      > prapa, ku ishte vdekja. Nje tjeter fatkeqesi na goditi ndersa
      kalonim
      > Qafen e Llogorase. Na zuri nje stuhi debore. Te pakten 30 vete
      humben
      > apo vdiqen nga i ftohti".FatkeqesiaNena qe hodhi foshnjen ne
      lumeMes
      > lotesh, Menua tregon edhe fatkeqesine qe i ndodhi nuses se
      kusheririt
      > te saj. "Grate mbanin rrobat ne kurriz, por edhe femijet e vegjel
      qe
      > pinin gjoks. Lodheshin shume. Ne kapeshim pas fustanit te grave me
      te
      > medha, pasi duart ato i kishin te zena. Nusja e kusheririt tim
      kishte
      > ne njerin krah rroba dhe ne tjetrin vajzen 3-muajshe. Ishim duke
      > kaluar prane lumit Versele. E kishim humbur nga lodhja. Per te
      mundur
      > te kaloje lumin, ajo hodhi rrobat ne lume dhe vazhdoi rrugetimin".
      E
      > moshuara tregon se pas afro dy kilometrash, ndersa mendonte t'i
      jepte
      > per te pire vajzes, nusja pa e tmerruar se gabimisht kishte hedhur
      > foshnjen ne lume. I ra te fiket nga tronditja.Masakrat greke, ja
      > cfare ndodhi ne CameriMasakra me e eger ndaj shqiptareve myslimane
      u
      > be nga ushtaret greke, qe nuk benin me pjese ne formacionet
      > ushtarake, me 27 qershor 1944, ne zonen e Paramithise, ku forcat e
      > Liges Republikane Greke (EDES) te gjeneralit Zervas hyne ne qytet
      dhe
      > vrane rreth 600 shqiptare myslimane, burra, gra dhe femije - shume
      > prej te cileve u perdhunuan dhe u torturuan para vdekjes. Sipas
      > deshmitareve okulare, te nesermen, nje batalion tjeter i EDES hyri
      ne
      > Parge, ku u vrane 52 shqiptare te tjere. Me 23 shtator 1944, u
      > plackit qyteti Spatar dhe u vrane 157 vete. Gra te reja dhe vajza u
      > perdhunuan dhe ata burra qe mbeten gjalle u grumbulluan dhe u
      derguan
      > ne ishujt e Egjeut. Ne baze te statistikave qe jep
      Shoqata "Cameria"
      > ne Tirane, gjate goditjeve qe jane bere ne vitet 1944-1945, ne
      > fshatrat came jane vrare gjithsej 2771 civile shqiptare dhe
      > konkretisht si me poshte: Ne Filat dhe rrethinat 1286, ne Igumenice
      > dhe rrethinat 192, ne Paramithi dhe rrethinat 673 dhe ne Parge 620.
      > Jane plackitur dhe djegur 5800 shtepi ne 68 fshatra. Ne nje liste
      te
      > hollesishme te humbjeve materiale perfshihen 110000 dele, 24000
      > bageti te trasha, 25000 tone grure dhe 8000 tone vaj ushqimor.Si
      > rezultat i ketyre goditjeve, llogaritet qe 28000 came te jene
      larguar
      > per ne Shqiperi, ku u vendosen ne periferi te Vlores, Durresit dhe
      > Tiranes. Disa qindra came u vendosen gjate bregut te Himares, ne
      > prona te lena nga familjet qe u larguan gjate luftimeve te egra,
      > fillimisht kunder pushtuesve te Boshtit dhe me pas, me 1944, midis
      > Frontit nacionalist grek te Clirimit te Epirit te Veriut dhe
      > luftetareve te Ballit Kombetar te Shqiperise. Disa nga camet u
      > vendosen ne fshatrat ekzistuese gjate bregdetit, si Borshi, qe
      > tradicionalisht ishin myslimane, duke forcuar karakterin johelenik
      te
      > zones. Came te tjere krijuan fshatra krejtesisht te reja, si Vrina
      > afer kufirit grek.Miranda Vickers, "Reprezalja greke dhe
      > nderkombetarizimi i ceshtjes came"AmerikanetJa si i perzune
      > shqiptaret nga CameriaVezhgues nderkombetare kane konstatuar
      > brutalitetin e perdorur gjate debimeve te cameve. Joseph Jakobs,
      shef
      > i Misionit Amerikan ne Shqiperi (1945-1946) shkruan: "Ne mars 1945
      > njesi te forcave te shperndara te Zervas kryen nje masaker ndaj
      > cameve ne zonen e Filatit dhe praktikisht e spastruan ate nga
      pakica
      > shqiptare. Sipas te gjitha te dhenave, qe kam mundur te mbledh mbi
      > ceshtjen came, ne vjeshten e 1944-es dhe gjate muajve te pare te
      1945-
      > es, autoritetet e Greqise veriperendimore kryen goditje te egra,
      duke
      > debuar rreth 25000 came - banore te Camerise nga shtepite e tyre.
      Ata
      > u ndoqen deri ne kufi, mbasi iu grabit toka dhe prona. Qindra
      meshkuj
      > came te moshave 15 deri 70 vjec u internuan ne ishujt e Detit Egje.
      U
      > dogjen ne total 102 xhami". Autoritetet greke miratuan me pas nje
      > ligj qe sanksiononte shpronesimin e pronave te cameve, duke iu
      > referuar bashkepunimit te bashkesise se tyre me forcat pushtuese te
      > Boshtit, si nje arsye kryesore per marrjen e ketij
      vendimi.Documents
      > of the US Department of State, No.84/3, Tirana Mission, 1945-1946,
      6-
      > 646
      >
      >
      > --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@> wrote:
      > >
      > > Cham Albanians
      > >
      > > Though today divided between Greece and Albania, the Epirus
      region
      > of
      > > the Balkan peninsula has been ethnically Albanian since the
      ancient
      > > times. During the Conference of Ambassadors in London in 1913,
      the
      > > southern part of the region was cut off from the motherland and
      > > annexed to the Greek state despite the fact that people of the
      > > southern Epirus were Albanians of Orthodox and the Muslim faith.
      > > While the orthodox Albanians were targets of hellenization, the
      > > muslim Albanians were either exterminated or expelled from their
      > > ancestral lands by the Greek government.
      > >
      > > The muslim Albanians or Chams who lived in Southern Epirus
      > (Chameria
      > > or Thesprotia as it is called by the Greeks) were the victims of
      > the
      > > first ethnic cleansing in Europe at the end of the Second World
      > War.
      > > The Cham tragedy is one of the most painful tragedies of the
      > European
      > > continent. Statistical yearbook of the Greek government in 1936
      > > showed that 26.000 Chams lived in Chameria region in Greece at
      that
      > > time. As a result of the 1944-1945 ethnic cleansing and genocide,
      > > 30.000 Albanian Muslims were violently expelled from the Chameria
      > > region, and sought refuge in the Republic of Albania, where they
      > > still live. Today, there are 150.000 members of this population
      in
      > > Albania, a figure that has grown because of the high birth rate
      of
      > > the population. On the other hand, current number of Cham
      Albanians
      > > living in Greece is estimated at around 100.000. Yet these people
      > are
      > > deprived of every sort of minority rights like other minorities
      > > living in Greece. To cite but one example, they can speak
      Albanian
      > > only in their homes.
      > >
      > > The population of Chameria has always been ethnically Albanian :
      > >
      > > - A lot of voyagers and foreign historians wrote that Chameria
      had
      > > been populated by Albanians. Even the Greek historian Herodotus
      > > underscored this fact in his book "Historia" and called Albanians
      > of
      > > the Chameria "barbarians", a term used by the ancient Greeks to
      > > distinguish non-greek people.
      > >
      > > - The census held by the Turkish Administration in 1910
      established
      > > that there were 83.000 orthodox and muslim Albanians in the
      region.
      > > The demographic map of the British military mission sent to the
      > > British government in London indicates that on the eve of the
      > second
      > > World War, %75 of Chameria's population was Albanian.
      > >
      > > - The pro-Greek historian Spiro Muselimi, in his book "Historical
      > > Sight Through Thesprotia", edited in Joannina on 1974, wrote
      > > that "The bishop of Thesprotia in the year 1870 translated some
      > parts
      > > of Bible into Albanian, as the people of orthodox faith of the
      > region
      > > did not understand any word in Greek".
      > >
      > > The Greek authorities, sticking to the concept of absolute denial
      > of
      > > the existence of ethnic groups on Greek territory, have followed
      a
      > > well-established chauvinistic policy and, as history recorded,
      they
      > > committed genocide against the Albanians of muslim faith.
      > >
      > > The racial assault on Chameria's muslim Albanians began to be
      first
      > > applied at the end of the Second World War, in 1944-1945, when
      > > criminal bands of the notorious General Napoleon Zervas
      perpetrated
      > > ethnic cleansing against them.
      > >
      > > On June 27, 1944, Greek criminal bands resorted to the worst
      > > atrocities witnessed in this region. The terror committed against
      > > this population was beyond description. It included killings,
      > rapes,
      > > inhuman treatment, massacre of women, babies and pregnant women.
      > More
      > > than 1400 men, women and children were killed within 24 hours in
      > the
      > > town of Paramithy, on Tuesday, June 27, 1944, which happened to
      be
      > > the date of St.Bartholomeus day for the whole Chameria.
      > >
      > > During the June 1944-March 1945 period, 1286 persons were killed
      in
      > > Filat, 192 people were killed in Gumenica, 626 persons were
      killed
      > in
      > > Margellic and Parga. There were hundreds of other missing
      persons.
      > In
      > > the same period, as a result of Greek massacres, acts of robbery
      > and
      > > rapes against the Albanian population of Chameria; 2900 young and
      > old
      > > men, 214 women, 96 children were massacred, 745 women were raped,
      > 76
      > > women abducted, 32 children, younger than 3 years were massacred,
      > 68
      > > villages were razed to the ground, 5800 houses and places of
      > worship
      > > were burned down or destroyed. Furthermore, 30.000 Albanian
      Muslims
      > > were violently expelled from the Chameria region who took refuge
      in
      > > the Republic of Albania.
      > >
      > > The Albanian government, after the war, took the Cham issue to
      the
      > > Peace Conference in Paris. The conference of Foreign Ministers of
      > the
      > > Allied Powers not only recognized the very difficult
      circumstances
      > > the Chams were subjected to, but also demanded repatriation and
      > > recovery of their property.
      > >
      > > The International Investigation Commission of the United Nations,
      > > appointed for the verification of the tragedy on both sides of
      the
      > > border, concluded its report in 1946-1947, replete with facts and
      > > evidence about the massacre and painful tragedy of the Cham
      people.
      > >
      > > Realities of the recent history of Chameria require the attention
      > of
      > > the international community. Greece cannot avoid but recognize
      the
      > > genocide of the "Cham Albanians." The civil and legal rights of
      > those
      > > currently living in Greece, estimated around 100.000 today, must
      be
      > > respected by Greece.
      > >
      > > According to the official Greek stand, the muslim population of
      > > Chameria, which numbers around 150.000 and still refugees in
      > Albania
      > > will never be allowed to return to Greece because they allegedly
      > > collaborated with the German occupiers during the Second World
      > > War. "They are considered as war criminals according to the Greek
      > > laws" (K.Mitsotakis, Tirana, May 1992).
      > >
      > > This "hypothesis" is untrue and fabricated. To consider a whole
      > > community as "criminals", many members of which died in Greece's
      > > liberation struggle in the Second World War, is a political and
      > > historical crime against Cham Albanians.
      > >
      > > In 1994, the Parliament of the Albanian Republic proclaimed 27
      June
      > > 1944 as the commemoration day for the massacred Albanians of
      > > Chameria, and a monument was built up in Konispol in memory of
      the
      > > victims of Chameria.
      > >
      > > After 1945, with a view to changing the demographic structure of
      > > Chameria, its colonization with Greeks, Aromens and Gypsies was
      > > begun. Greece wanted the demographic structure of the province
      > > changed because it did not trust the rest of the Albanian
      > population
      > > who remained there, even though they were of the Orthodox
      > confession.
      > > Greece violently put an end to every attempt to preserve the
      > identity
      > > of the Albanian population of the Orthodox belief and Albanian
      was
      > > prohibited to be spoken in public. Thereby, the assimilation of
      > > orthodox Albanians gained momentum. The fate of the orthodox
      > > Albanians was not much different than that of their Muslim
      brothers
      > > when it came to maintaining their ethnic identity.
      > >
      > >
      > > --- In cameria@yahoogroups.com, albertino rakipi <albertinobe@>
      > > wrote:
      > > >
      > > > Ne kohen kur erdhen camet Enver Hoxha nuk i la te
      > > > kendonin kenget e tyre sepse ishin kenget me te bukura
      > > > ne ballkan dhe dicka tjeter tradita ne dasma qe hidhen
      > > > leke kur dalin njerezit ne valle e kane sjelle camet
      > > > ketu.Ja edhe nje kenge per te gjith ju:
      > > >
      > > > Rashe ne gjume te fle
      > > > rashe dhe gjumi sme ze
      > > > ajo Xhina femere
      > > > qe me del ne endere
      > > > jap me dore e dot se ze
      > > > dy tri nete ne nje konak
      > > > mu mbush zemra plot marak
      > > > per nje bandille ne fshat
      > > > bandille zeza bandille
      > > > kur me del ne parathire
      > > > me thua coban cu dive
      > > > zaj keq kjo zemra ime
      > > > nje gjehder na reh te dive
      > > > bujur vashe ne kalive
      > > > te hame fiq e stafidhe
      > > > te hame nje map djathe
      > > > haj me zahar haj me mjalte.
      > > >
      > > > Zarkadhe leshraverdhe
      > > > dimero pertej ne shpelle
      > > > ne shpelle ne shpellen tende
      > > > tu therto beja qe bere
      > > > beja qe bere vete
      > > > me la pa darke e pa dreke
      > > > as dreke as darke haj
      > > > por dale ne male e qaj
      > > > qaj nate e qaj dite
      > > > qaj nje vashe si drite
      > > > vashe mos fol me njeri
      > > > mos fol me cobaneri
      > > > Une e shkreta nuk e fola
      > > > ula krihet edhe shkova
      > > > shkova ne merzime the dhive
      > > > u thashe coban cu dive.
      > > >
      > > >
      > > >
      > > > __________________________________________________
      > > > Do You Yahoo!?
      > > > En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure
      > > protection possible contre les messages non sollicités
      > > > http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
      > > >
      > >
      >
     • albertinobe
      Çamët dhe historia e masakrave greke Historia e plotë shfarosjes së popullsisë shqiptare në Greqi në disa numra të Koha Jonë Çështja çame dhe
      Message 5 of 9 , May 3, 2008
       Çamët dhe historia e masakrave greke


       Historia e plotë shfarosjes së popullsisë shqiptare në Greqi në disa
       numra të "Koha Jonë" Çështja çame dhe përgjithësishtçështja e
       minoritetit shqiptar në Greqi lindi me vendimin e Konferencës së
       Londrës më 1913, e cila e shkëputi këtë trevëshqiptare dhe ia aneksoi
       atë Greqisë. Që nga kjo kohë fillon një presion i vazhdueshëm, një
       politikë sistematike e shtetitgrek dhe e forcave të ndryshme
       ultranacionaliste për shkombëtarizimin e kësaj treve. Për këtë
       qëllim, u përdorën të gjithamënyrat, si tatimet e rënda, grabitja e
       tokës, përjashtimi i popullsisë nga pjesëmarrja në administratën
       shtetërore, ndalimi idhunshëm i arsimit në gjuhën amtare, madje edhe
       në shkollat fillore, vrasjet, burgimet, dënimi me dhunë deri në
       masakrat epërgjakshme.Nga S. Xhardo, JaninëMë 1913, u krye masakra në
       përroin e Selamit (Paramithi) e 72 krerëve të Çamërisë dhe e qindra
       të tjerëve nga kapitenifamëkeq Deli Janaqi. Në përfundim të Luftës së
       Parë Botërore, më 1918, u përpilua plani i grabitjes së tokave të
       popullsisëçame. Ligji i të ashtuquajturës Reformë Agrare, i aplikuar
       vetëm në Çamëri, u rrëmbeu shqiptarëve të cilët u degdisën nëAnadoll,
       me mijëra hektarë tokë buke, sipërfaqe të mëdha me vreshta, qindra
       mijë rrënjëve ullinj, të cilat u bënë prona tëelementëve grekë.Këto
       masa u pasuan nga organizimi i çetave terroriste në territorin e
       Çamërisë, sanksionet ekonomike, lufta raciale,braktisja e popullsisë
       shqiptare në injorancën më të thellë, inkurajimi i kryqëzatave
       fetare. Përpjekjet e dhunshme të vitit1923 për ta shpërngulur me
       forcë popullsinë çame në Turqi, shënojnë një kulm të paparë në
       politikën e egër shoviniste greke. Bilanci ishte shumë tragjik për
       popullsinë shqiptare. Greqia qe ndër shtetet e para në Ballkan në të
       cilat triumfoi fashizminacionalist. Në gusht të vitit 1936, Joan
       Metaksai vendosi diktaturën fashiste. Viktima e parë ishte popullsia
       çame. Fashistët e orës së parë, tregtari Stavro Koçoni dhe oficeri i
       xhandarmërisë Zambeta filluan goditjet sistematike në Filat,
       Pituljete,Gumenicë për zhdukjen e popullsisë çame. U shkua deri atje
       sa populli i Paramithisë u ndalua me violencë të fliste në
       gjuhënshqipe. PërçarjaQeveria greke bëri çmos që të përçante
       popullsinë shqiptare çame, duke u përpjekur të kundërvejë të
       krishterët ndajmuslimanëve. Kjo politikë shtetërore nuk kaloi pa lënë
       gjurmë, pasi popullsia e kësaj zone në shumicën dërrmuese ishin
       epaarsimuar dhe nuk u arrit që qarqet intelektuale të dominonin
       situatën. Popullsisë çame iu ngarkuan taksa të rënda, të cilatnuk
       kishin vetëm natyrë fiskale, por synonin ta detyronin atë të
       emigronte në Shqipëri ose gjetiu. U ndryshuan emratshqiptarë të
       fshatrave Spatari, Galbaqi, Picari, Varfanj, Arpika me emra greke,
       respektivisht Trikoforo, Ella, Aetos,Parapotume, Perdhika duke i
       kolonizuar me grekë, me qëllim ndryshimi të raporteve të popullsisë.
       Para se të hynte nëGreqi, ushtria fashiste italiane, qeveria greke
       filloi një fushatë të re masakrash dhe krimesh nga më monstruozët
       kundër popullsisë shqiptare. Dy muaj para konfliktit italogrek,
       qeveria fashiste e Metaksait kreu një akt ndofta pa precedent
       nëhistorinë botërore. Të gjithë meshkujt nga 1670 vjeç, mbi 5000
       burra, u burgosën dhe u dërguan në ishujt e largët të Egjeut.Ky
       veprim u krye në bazë të vendimit të marrë më parë në Gumecinë nga
       një mbledhje e kryesuar nga Dhespoti i Janinës,Spiridoni, ku merrnin
       pjesë edhe zv/Prefekti i Gumenicës Jorgo Vasilako, komandanti i
       Korafilaqisë dhe përfaqësues tëgrekërve të Çamërisë. Nga ky
       kontigjent viktimash 350 veta u masakruan, 400 të tjerë vdiqën më
       vonë gjatë internimit ngatorturat dhe uria. "Në këtë mënyrë shkruan
       Jani Sharra qeveria e vendosi elementin shqiptar, mysliman, haptazi
       në kampine armikut" duke e paragjykuar popullsinë çame.
       RekrutëtRekrutët çamë, si shtetas grekë të mobilizuar në vitet 1939
       dhe 1940 që në atë kohë ndodheshin në shërbim ushtarak, meurdhër të
       Korparmatës së Janinës, u vunë të thyejnë gurë dhe të ndreqin rrugë
       në formën e punës së detyrueshme. Në takiminqë pati Komandanti i
       Divizionit VIII të Epirit, gjenerali Kaçimitro, me 2000 djem çamë, u
       kërkonte mendime për rrezikun që ikanosej vendit nga Italia fashiste.
       Çamët u treguan të gatshëm për të luftuar armikun e përbashkët. Por
       për çudi, në vend tëarmëve u dhanë kazma dhe lopata për të vepruar në
       prapavija për ndërtim rrugësh. Ishte një qëndrim mosbesimi
       iautoriteteve greke ndaj çamëve dhe njëherazi dhe një fyerje e
       poshtërim për ta, duke i trajtuar jo si bashkëluftëtarë, por sirobër
       lufte. Nga ana tjetër, Italia gjatë përgatitjeve të luftës me Greqinë
       nuk mund të mos merrte në konsideratë për interesate saj gjendjen
       diskriminuese të shqiptarëve të Çamërisë. Çiano, ministër i Jashtëm i
       Italisë, në gusht të vitit 1940, do t'i vinte nëdukje ambasadorit
       grek në Romë se "Greqia ishte e vendosur me të gjitha mjetet që
       disponon të vazhdojë një programpolitik, ka diskriminuar në mënyrë
       tepër të rëndë shqiptarët në favor të grekërve. Dhe këtë e ka bërë në
       të gjitha fushat eveprimtarisë, që nga ajo e lirisë personale e në
       atë ekonomike, deri në atë të mësimit të gjuhës... i kanë larguar
       shqiptarët nërajone larg qendrave të mëdha, duke i mbajtur në kushte
       primitive". LuftaShpërthimi i Luftës ItaloGreke më 1940 thelloi
       tensionin politik në Çamëri. Megjithë përpjekjet e pushtuesit për ta
       tërhequrminoritetin shqiptar në anën e tij dhe pavarësisht se
       popullsia çame gjatë regjimit fashist të Metaksait kishte vuajtur
       shumë,ajo përgjithësisht mbajti një qëndrim neutral ndaj palëve në
       konflikt. "Edhe kur italianët pushtuan Gumenicënshkruan
       JaniSharrarrallë ndonjë çam u bashkua me ta". Gjithkush mund të
       shtrojë pyetjen: pse u mbajt ky qëndrim i ashpër ndajminoritetit
       shqiptar? A ishte kjo një masë vetëmbrojtjeje nga ana e autoriteteve
       lokale dhe qendrore greke? A u shkaktuakjo vetëm nga frika e një
       hakmarrjeje të mundshme të shqiptarëve për krimet që ishin kryer ndaj
       tyre nga regjimi i Metaksaitdhe bandat greke? Të dhënat provojnë se
       asnjëra prej këtyre arsyeve nuk përbënte shkakun e këtij veprimi
       kriminal. Synimika qenë akoma më i largët dhe njëkohësisht më
       antishqiptar. Edhe në situatat e vështira dhe të komplikuara, kur
       Greqisë po itrokiste lufta në derë, autoritetet greke me gjakftohtësi
       u përpoqën të përfitonin ç'të mundnin. Ata gjykuan se ishte krijuar
       njëmoment i përshtatshëm në marrëdhëniet ndërkombëtare për spastrimin
       etnik përfundimtar të Çamërisë. Këtë e provon edhefakti se pas
       shpërthimit të luftës, pasi u bë e qartë se kapitullimi i Greqisë
       përballë ushtrive italiane ishte i afërt
       Çamët dhe historia e masakrave greke
       Page 2 lokale greke të Çamërisë përgatitën listat dhe po përpiqeshin
       të siguronin mjetet e nevojshme të mbartjes për të gjitha gratëdhe
       fëmijët që kishin mbetur në Çamëri me qëllim që kur të hynin ushtritë
       e huaja këtu, të mos gjenin këmbë shqiptari. Pasthyerjes së ushtrive
       italiane dhe tërheqjes së tyre nga Greqia u intensifikua dhuna dhe
       terrori i qeverisë së re greke mbipopullsinë shqiptare të Çamërisë.
       Të burgosurit dhe të internuarit çamë u liruan vetëm pas pushtimit të
       Greqisë nga ushtritëgjermane në një gjendje të rëndë shëndetësore dhe
       shpirtërore. Pas pushtimit të Greqisë nga gjermanët, pritej që çamët
       ekthyer nga internimi të hakmerreshin ndaj forcave shoviniste greke
       që kishin qenë shkaktarë të vuajtjeve. NdryshimiPor ndodhi krejt
       ndryshe. Ata u ngritën mbi pasionet shoviniste dhe zgjodhën rrugën e
       bashkëpunimit dhe të bashkëjetesëspër të përballuar bashkërisht
       gjendjen e rëndë që u krijua nga pushtuesit e rinj gjermanë. Për këtë
       qëllim u organizuan dymbledhje të gjera në Koskë dhe në Spatar.
       Njerëz me ndikim në krahinë si Musa Demi, Shuaip Llajo, Isuf Izeti,
       XhaferrÇafuli, Jasin Sadiku dhe shumë të tjerë punuan me përkushtim
       për të krijuar atmosferën e mirëkuptimit midis dykomuniteteve, grek
       dhe shqiptar. Madje fshatarët e Varfanjit, Salicës etj, dërguan
       përfaqësuesit e tyre në fshtatrat ekrishtera ku burrat ishin larguar
       nga frika e hakmarrjes, duke i siguruar që të ktheheshin se asgjë e
       keqe nuk do t'i gjente.Në zonën e Igumenicës dhe të Filatit ishte
       bërë rregull që asnjë grup i rezistencës greke nuk dilte në zonat e
       lira pa qenë ishoqëruar nga një shqiptar çam. Pikërisht për këtë
       veprimtari e sakrificë, jo pak çamë dolën para gjykatave të
       pushtuesit dhe uburgosën. Duke pasur parasysh këtë realitet të
       mirëkuptimit dhe të bashkëpunimit midis dy komuniteteve (greke dhe
       çameshqiptare) studiuesi Niko Zhangu shkruante: "Sikur shqiptarët
       çamë të ishin kriminelë, do të zhdukeshin të gjithë fshatrat
       ekrishterë të Thesprotisë rreth fshatrave shqiptaroçame". Për qarqet
       shoviniste greke nuk ishte i pranueshëm mirëkuptimi dhe bashkëveprimi
       midis komuniteteve shqiptare dhe greke. Për të nxitur përçarjen e
       tyre ata nxitën vrasjen e çamëve meinfluencë si Tefik Qemali, Jahja
       Kasemi, Jasin Sadiku etj. Me vrasjen e shqiptarëve të tjerë nga çeta
       e Koçnikollës, punëtmorën një drejtim të rrezikshëm. Të revoltuar nga
       këto akte, një grup çamësh u drejtuan për të djegur Rahulin, por u
       dolipërpara popullsia e Karbunarit, një fshat i madh i përbërë prej
       shqiptarësh dhe i ndaloi. Edhe pse Rahuli shpëtoi nga njëkatastrofë e
       sigurtë, "më pas bandat e Zervës therën edhe gratë dhe fëmijët e
       atyre që shpëtuan Rahulin", domethënë banorëte Karbunarit. Në këto
       rrethana, disa krerë të Çamërisë u përpoqën të formonin një batalion
       për mbrojtjen e saj. U formua njëbattalion i cili kishte vetëm
       gjysmën e efektivit të një batalioni të zakonshëm, afro 300 veta. Për
       arsye se gjermanët nukdonin të prishin marrëdhëniet me qeverinë
       kuislinge të Ralisit, ky batalion veproi brenda kufijve politikë të
       shtetit shqiptar.Populli u armatos, por nuk pranoi të bashkëpunonte
       me gjermanët, nuk u fut në këtë batalion dhe nuk i përdori armët
       kundër popullsisë greke, por përkundrazi u rezistoi në mënyrë
       demonstrative përpjekjeve të gjermanëve për ta hedhur kundërelementit
       grek. Qëllimi i armatosjes së popullsisë çame ishte thjesht një masë
       vetëmbrojtëse, pasi ata kishin vuajtur shumënga shovinizmi grek.


       --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
       >
       > ÇAMERIA (Ja sesi na perzune nga shtepite tona)
       >
       >
       >
       > Dossier E moshuara Meno Dine rrefen kalvarin e gjate te vuajtjeve.
       Te
       > ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera came vdiqen nga i ftohti,
       > uria, semundjet, lodhja apo fatkeqesi te tjera. Deshira e fundit e
       73-
       > vjecares, qe u largua femije nga oborri i shtepise.E moshuara me
       > shami te bardhe ne koke eshte 73 vjece. Meno Dine eshte e mbajtur
       > mire per moshen qe ka. Ndersa flet per kalvarin e gjate te
       vuajtjeve
       > ne Cameri dhe Shqiperi, ajo mallengjehet. Dritherohet ndersa i
       > therret kujteses per te na sjelle te gjalle ngjarjet e vitit te
       > larget 1944 kur, te ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera njerez
       > moren rrugen drejt Shqiperise.Meno Dine ka lindur ne Paramithi, qe
       > dikur ishte pjese e distriktit te Janines. Ajo ishte vetem 8 vjece,
       > kur paraushtaraket greke te gjeneralit Zerva masakruan rreth 600
       > pjesetare te komunitetit mysliman te njerit prej fshatrave me te
       > rendesishem te Camerise. Burra, gra e femije u shkuan ne plumb pa
       > meshire, ndersa shume prej tyre u torturuan barbarisht perpara
       > ekzekutimit. "I vetmi mashkull qe mbeti gjalle ne Paramithi nga
       > masakra e 27 qershorit ishte babai i Tahir Muhedinit, kryetarit te
       > Partise per Drejtesi dhe Integrim, tregon e moshuara. Kjo pasi nje
       > nate me pare, ai kishte shkuar si mysafir ne nje fshat tjeter, te
       > daja e tij. Shume prej familjareve dhe te afermve te mi u vrane,
       > ndersa ne morem rrugen e kurbetit.Deshmitarja e gjenocidit grek
       > tregon se ne vitin 1944 ne Paramithi ishin afro 600 familje. "Nje
       > nate perpara se te niseshim, babai im, Aliu, po kuvendonte ne oborr
       > me nje kusheririn e vet. "Neser do te nisemi per ne Shqiperi.
       Fshati
       > u dogj i teri nga gjermanet dhe greket. Nuk mund te rrime me ketu.
       Na
       > dhimbset toka, Cameria, por po na vrasin e po na presin. Duhet te
       > shpetojme koken". Degjoja fjalet e tim eti qe, ndersa bisedonte, me
       > mbante ne preher dhe me shkuan lot nga syte. Isha e vogel, por e
       > kuptova se po iknim diku larg, teper larg nga shtepia ku kisha
       lindur
       > dhe me te cilen me lidhnin aq shume kujtime"."Ne zbardhjen e dites,
       > pasi kishim pergatitur rroba e ushqime, se do te iknim ne kembe,
       > burrat e fisit ngarkuan mushkat dhe morem rrugen", tregon Meno
       Dine.
       > Ishte shtator i vitit 1944 dhe ishte ende kohe lufte. Karvani i
       gjate
       > marshoi per jave e muaj te tere. Shtepia babait te Menos dhe e
       > xhaxhait te saj kishte vetem tre kuaj e mushka te ngarkuara. Ecnin
       e
       > pushonin rruges, gatuanin ato qe kishin me vete. Ditet kalonin dhe
       > njerezit lodheshin nga marshimi i pafund. Grate mbanin edhe rroba
       ne
       > krahe, por edhe femijet qe kishin kopanec.Pas javesh te tera
       udhetim,
       > karvani i cameve mberriti ne fshatin Pul Fushe, ku ndenjen dy net.
       Me
       > pas, ata shkuan prane kufirit greko-shqiptar ne Sajadhe, ku ndenjen
       > per tre muaj. "Dimri hyri dhe kishim shume ftohte, rrefen e
       moshuara.
       > Pas tre muajsh kaluam me varka per te shkuar ne nje fshat te
       > Sarandes. Ndersa niseshim, na dolen para greket, te cilet me
       cengela
       > terhiqnin varkat tona. Na moren ushqimet, bizhuterite e c'kishim e
       na
       > lane te iknim. Isha femije. Gjate kohes qe iknim naten me varka,
       une
       > mbaja duart ne ujin e detit".Meno Dine thote se varkaxhinjte i
       kaluan
       > falas, pasi ishin nga fshati Vole, ku Dinenjte kishin bere krushqi.
       > Pas disa ditesh, ata mberrijne ne Ksamil. "Ne token shqiptare vdiq
       e
       > para nga te ftohtit kusherira ime, Havaja. Ishte vetem 18-muajshe.
       > Pas kesaj dolem ne Delvine, ku ndenjem rreth nje jave. Qendruam ne
       > nje shtepi te djegur e te braktisur. Shtroje e mbuloje kishim
       > jorganet e pajave, qe grate kishin marre me vete. Me kujtohet se
       > ishin rroba te shtrenjta prej kadifeje e te qendisura me serm. Por,
       > gjermani nuk na u nda edhe ne Shqiperi. Nje dite erdhen dhe i vune
       > zjarrin shtepise ku qendronim. Rrobat tona u dogjen te gjitha dhe
       > morem serish rrugen, kete here drejt Myzeqese". Familjaret e Meno
       > Dines u vendosen perfundimisht ne Fier, ku, pasi jetuan disa vjet
       me
       > qira, u sistemuan perfundimisht.Ndersa kujton trishtimin e
       vogelushes
       > qe braktiste oborrin e femijerise, duart e saj ne ujin e kripur te
       > brigjeve came, Meno Dine sikur e parandiente se ate shtepi dhe ate
       > toke nuk do ta shihte me kurre. "Po me djeg malli. Ta shoh edhe nje
       > here ate vend, pa le te vdes. Por, ne nuk na duan ne Greqi. Im bir
       ka
       > kerkuar te marre nje vize per te vizituar token e te pareve, por
       nuk
       > e kane lejuar". Brenga came pervijohet ne syte e perlotur te 73-
       > vjecares, qe per me shume se 6 dekada nuk shikon dot vendlindjen e
       > mohuar.KalvariMijera refugjate qe vdiqen ne rrugetimGjate
       rrugetimit
       > te gjate per ne Shqiperi, mijera came vdiqen rruges nga te ftohtit,
       > uria, semundjet apo fatkeqesi te tjera. "Karvani yne qe u nis nga
       > Paramithia kishte rreth 500 familje, tregon 73-vjecarja Dino. Shume
       > prej tyre vdiqen rruges. Mund te kene qene 1500 apo 2000 fryme.
       > Viktimat ishin burra, gra, por pjesa me e madhe femije. Shume
       vdisnin
       > nga i ftohti. Shpeshhere humbitnin femijet, te cilet ngeleshin
       prapa,
       > pasi nuk ndiqnin dot ritmin e karvanit. Askush nuk mund te kthehej
       > prapa, ku ishte vdekja. Nje tjeter fatkeqesi na goditi ndersa
       kalonim
       > Qafen e Llogorase. Na zuri nje stuhi debore. Te pakten 30 vete
       humben
       > apo vdiqen nga i ftohti".FatkeqesiaNena qe hodhi foshnjen ne
       lumeMes
       > lotesh, Menua tregon edhe fatkeqesine qe i ndodhi nuses se
       kusheririt
       > te saj. "Grate mbanin rrobat ne kurriz, por edhe femijet e vegjel
       qe
       > pinin gjoks. Lodheshin shume. Ne kapeshim pas fustanit te grave me
       te
       > medha, pasi duart ato i kishin te zena. Nusja e kusheririt tim
       kishte
       > ne njerin krah rroba dhe ne tjetrin vajzen 3-muajshe. Ishim duke
       > kaluar prane lumit Versele. E kishim humbur nga lodhja. Per te
       mundur
       > te kaloje lumin, ajo hodhi rrobat ne lume dhe vazhdoi rrugetimin".
       E
       > moshuara tregon se pas afro dy kilometrash, ndersa mendonte t'i
       jepte
       > per te pire vajzes, nusja pa e tmerruar se gabimisht kishte hedhur
       > foshnjen ne lume. I ra te fiket nga tronditja.Masakrat greke, ja
       > cfare ndodhi ne CameriMasakra me e eger ndaj shqiptareve myslimane
       u
       > be nga ushtaret greke, qe nuk benin me pjese ne formacionet
       > ushtarake, me 27 qershor 1944, ne zonen e Paramithise, ku forcat e
       > Liges Republikane Greke (EDES) te gjeneralit Zervas hyne ne qytet
       dhe
       > vrane rreth 600 shqiptare myslimane, burra, gra dhe femije - shume
       > prej te cileve u perdhunuan dhe u torturuan para vdekjes. Sipas
       > deshmitareve okulare, te nesermen, nje batalion tjeter i EDES hyri
       ne
       > Parge, ku u vrane 52 shqiptare te tjere. Me 23 shtator 1944, u
       > plackit qyteti Spatar dhe u vrane 157 vete. Gra te reja dhe vajza u
       > perdhunuan dhe ata burra qe mbeten gjalle u grumbulluan dhe u
       derguan
       > ne ishujt e Egjeut. Ne baze te statistikave qe jep
       Shoqata "Cameria"
       > ne Tirane, gjate goditjeve qe jane bere ne vitet 1944-1945, ne
       > fshatrat came jane vrare gjithsej 2771 civile shqiptare dhe
       > konkretisht si me poshte: Ne Filat dhe rrethinat 1286, ne Igumenice
       > dhe rrethinat 192, ne Paramithi dhe rrethinat 673 dhe ne Parge 620.
       > Jane plackitur dhe djegur 5800 shtepi ne 68 fshatra. Ne nje liste
       te
       > hollesishme te humbjeve materiale perfshihen 110000 dele, 24000
       > bageti te trasha, 25000 tone grure dhe 8000 tone vaj ushqimor.Si
       > rezultat i ketyre goditjeve, llogaritet qe 28000 came te jene
       larguar
       > per ne Shqiperi, ku u vendosen ne periferi te Vlores, Durresit dhe
       > Tiranes. Disa qindra came u vendosen gjate bregut te Himares, ne
       > prona te lena nga familjet qe u larguan gjate luftimeve te egra,
       > fillimisht kunder pushtuesve te Boshtit dhe me pas, me 1944, midis
       > Frontit nacionalist grek te Clirimit te Epirit te Veriut dhe
       > luftetareve te Ballit Kombetar te Shqiperise. Disa nga camet u
       > vendosen ne fshatrat ekzistuese gjate bregdetit, si Borshi, qe
       > tradicionalisht ishin myslimane, duke forcuar karakterin johelenik
       te
       > zones. Came te tjere krijuan fshatra krejtesisht te reja, si Vrina
       > afer kufirit grek.Miranda Vickers, "Reprezalja greke dhe
       > nderkombetarizimi i ceshtjes came"AmerikanetJa si i perzune
       > shqiptaret nga CameriaVezhgues nderkombetare kane konstatuar
       > brutalitetin e perdorur gjate debimeve te cameve. Joseph Jakobs,
       shef
       > i Misionit Amerikan ne Shqiperi (1945-1946) shkruan: "Ne mars 1945
       > njesi te forcave te shperndara te Zervas kryen nje masaker ndaj
       > cameve ne zonen e Filatit dhe praktikisht e spastruan ate nga
       pakica
       > shqiptare. Sipas te gjitha te dhenave, qe kam mundur te mbledh mbi
       > ceshtjen came, ne vjeshten e 1944-es dhe gjate muajve te pare te
       1945-
       > es, autoritetet e Greqise veriperendimore kryen goditje te egra,
       duke
       > debuar rreth 25000 came - banore te Camerise nga shtepite e tyre.
       Ata
       > u ndoqen deri ne kufi, mbasi iu grabit toka dhe prona. Qindra
       meshkuj
       > came te moshave 15 deri 70 vjec u internuan ne ishujt e Detit Egje.
       U
       > dogjen ne total 102 xhami". Autoritetet greke miratuan me pas nje
       > ligj qe sanksiononte shpronesimin e pronave te cameve, duke iu
       > referuar bashkepunimit te bashkesise se tyre me forcat pushtuese te
       > Boshtit, si nje arsye kryesore per marrjen e ketij
       vendimi.Documents
       > of the US Department of State, No.84/3, Tirana Mission, 1945-1946,
       6-
       > 646
       >
       >
       > --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@> wrote:
       > >
       > > Cham Albanians
       > >
       > > Though today divided between Greece and Albania, the Epirus
       region
       > of
       > > the Balkan peninsula has been ethnically Albanian since the
       ancient
       > > times. During the Conference of Ambassadors in London in 1913,
       the
       > > southern part of the region was cut off from the motherland and
       > > annexed to the Greek state despite the fact that people of the
       > > southern Epirus were Albanians of Orthodox and the Muslim faith.
       > > While the orthodox Albanians were targets of hellenization, the
       > > muslim Albanians were either exterminated or expelled from their
       > > ancestral lands by the Greek government.
       > >
       > > The muslim Albanians or Chams who lived in Southern Epirus
       > (Chameria
       > > or Thesprotia as it is called by the Greeks) were the victims of
       > the
       > > first ethnic cleansing in Europe at the end of the Second World
       > War.
       > > The Cham tragedy is one of the most painful tragedies of the
       > European
       > > continent. Statistical yearbook of the Greek government in 1936
       > > showed that 26.000 Chams lived in Chameria region in Greece at
       that
       > > time. As a result of the 1944-1945 ethnic cleansing and genocide,
       > > 30.000 Albanian Muslims were violently expelled from the Chameria
       > > region, and sought refuge in the Republic of Albania, where they
       > > still live. Today, there are 150.000 members of this population
       in
       > > Albania, a figure that has grown because of the high birth rate
       of
       > > the population. On the other hand, current number of Cham
       Albanians
       > > living in Greece is estimated at around 100.000. Yet these people
       > are
       > > deprived of every sort of minority rights like other minorities
       > > living in Greece. To cite but one example, they can speak
       Albanian
       > > only in their homes.
       > >
       > > The population of Chameria has always been ethnically Albanian :
       > >
       > > - A lot of voyagers and foreign historians wrote that Chameria
       had
       > > been populated by Albanians. Even the Greek historian Herodotus
       > > underscored this fact in his book "Historia" and called Albanians
       > of
       > > the Chameria "barbarians", a term used by the ancient Greeks to
       > > distinguish non-greek people.
       > >
       > > - The census held by the Turkish Administration in 1910
       established
       > > that there were 83.000 orthodox and muslim Albanians in the
       region.
       > > The demographic map of the British military mission sent to the
       > > British government in London indicates that on the eve of the
       > second
       > > World War, %75 of Chameria's population was Albanian.
       > >
       > > - The pro-Greek historian Spiro Muselimi, in his book "Historical
       > > Sight Through Thesprotia", edited in Joannina on 1974, wrote
       > > that "The bishop of Thesprotia in the year 1870 translated some
       > parts
       > > of Bible into Albanian, as the people of orthodox faith of the
       > region
       > > did not understand any word in Greek".
       > >
       > > The Greek authorities, sticking to the concept of absolute denial
       > of
       > > the existence of ethnic groups on Greek territory, have followed
       a
       > > well-established chauvinistic policy and, as history recorded,
       they
       > > committed genocide against the Albanians of muslim faith.
       > >
       > > The racial assault on Chameria's muslim Albanians began to be
       first
       > > applied at the end of the Second World War, in 1944-1945, when
       > > criminal bands of the notorious General Napoleon Zervas
       perpetrated
       > > ethnic cleansing against them.
       > >
       > > On June 27, 1944, Greek criminal bands resorted to the worst
       > > atrocities witnessed in this region. The terror committed against
       > > this population was beyond description. It included killings,
       > rapes,
       > > inhuman treatment, massacre of women, babies and pregnant women.
       > More
       > > than 1400 men, women and children were killed within 24 hours in
       > the
       > > town of Paramithy, on Tuesday, June 27, 1944, which happened to
       be
       > > the date of St.Bartholomeus day for the whole Chameria.
       > >
       > > During the June 1944-March 1945 period, 1286 persons were killed
       in
       > > Filat, 192 people were killed in Gumenica, 626 persons were
       killed
       > in
       > > Margellic and Parga. There were hundreds of other missing
       persons.
       > In
       > > the same period, as a result of Greek massacres, acts of robbery
       > and
       > > rapes against the Albanian population of Chameria; 2900 young and
       > old
       > > men, 214 women, 96 children were massacred, 745 women were raped,
       > 76
       > > women abducted, 32 children, younger than 3 years were massacred,
       > 68
       > > villages were razed to the ground, 5800 houses and places of
       > worship
       > > were burned down or destroyed. Furthermore, 30.000 Albanian
       Muslims
       > > were violently expelled from the Chameria region who took refuge
       in
       > > the Republic of Albania.
       > >
       > > The Albanian government, after the war, took the Cham issue to
       the
       > > Peace Conference in Paris. The conference of Foreign Ministers of
       > the
       > > Allied Powers not only recognized the very difficult
       circumstances
       > > the Chams were subjected to, but also demanded repatriation and
       > > recovery of their property.
       > >
       > > The International Investigation Commission of the United Nations,
       > > appointed for the verification of the tragedy on both sides of
       the
       > > border, concluded its report in 1946-1947, replete with facts and
       > > evidence about the massacre and painful tragedy of the Cham
       people.
       > >
       > > Realities of the recent history of Chameria require the attention
       > of
       > > the international community. Greece cannot avoid but recognize
       the
       > > genocide of the "Cham Albanians." The civil and legal rights of
       > those
       > > currently living in Greece, estimated around 100.000 today, must
       be
       > > respected by Greece.
       > >
       > > According to the official Greek stand, the muslim population of
       > > Chameria, which numbers around 150.000 and still refugees in
       > Albania
       > > will never be allowed to return to Greece because they allegedly
       > > collaborated with the German occupiers during the Second World
       > > War. "They are considered as war criminals according to the Greek
       > > laws" (K.Mitsotakis, Tirana, May 1992).
       > >
       > > This "hypothesis" is untrue and fabricated. To consider a whole
       > > community as "criminals", many members of which died in Greece's
       > > liberation struggle in the Second World War, is a political and
       > > historical crime against Cham Albanians.
       > >
       > > In 1994, the Parliament of the Albanian Republic proclaimed 27
       June
       > > 1944 as the commemoration day for the massacred Albanians of
       > > Chameria, and a monument was built up in Konispol in memory of
       the
       > > victims of Chameria.
       > >
       > > After 1945, with a view to changing the demographic structure of
       > > Chameria, its colonization with Greeks, Aromens and Gypsies was
       > > begun. Greece wanted the demographic structure of the province
       > > changed because it did not trust the rest of the Albanian
       > population
       > > who remained there, even though they were of the Orthodox
       > confession.
       > > Greece violently put an end to every attempt to preserve the
       > identity
       > > of the Albanian population of the Orthodox belief and Albanian
       was
       > > prohibited to be spoken in public. Thereby, the assimilation of
       > > orthodox Albanians gained momentum. The fate of the orthodox
       > > Albanians was not much different than that of their Muslim
       brothers
       > > when it came to maintaining their ethnic identity.
       > >
       > >
       > > --- In cameria@yahoogroups.com, albertino rakipi <albertinobe@>
       > > wrote:
       > > >
       > > > Ne kohen kur erdhen camet Enver Hoxha nuk i la te
       > > > kendonin kenget e tyre sepse ishin kenget me te bukura
       > > > ne ballkan dhe dicka tjeter tradita ne dasma qe hidhen
       > > > leke kur dalin njerezit ne valle e kane sjelle camet
       > > > ketu.Ja edhe nje kenge per te gjith ju:
       > > >
       > > > Rashe ne gjume te fle
       > > > rashe dhe gjumi sme ze
       > > > ajo Xhina femere
       > > > qe me del ne endere
       > > > jap me dore e dot se ze
       > > > dy tri nete ne nje konak
       > > > mu mbush zemra plot marak
       > > > per nje bandille ne fshat
       > > > bandille zeza bandille
       > > > kur me del ne parathire
       > > > me thua coban cu dive
       > > > zaj keq kjo zemra ime
       > > > nje gjehder na reh te dive
       > > > bujur vashe ne kalive
       > > > te hame fiq e stafidhe
       > > > te hame nje map djathe
       > > > haj me zahar haj me mjalte.
       > > >
       > > > Zarkadhe leshraverdhe
       > > > dimero pertej ne shpelle
       > > > ne shpelle ne shpellen tende
       > > > tu therto beja qe bere
       > > > beja qe bere vete
       > > > me la pa darke e pa dreke
       > > > as dreke as darke haj
       > > > por dale ne male e qaj
       > > > qaj nate e qaj dite
       > > > qaj nje vashe si drite
       > > > vashe mos fol me njeri
       > > > mos fol me cobaneri
       > > > Une e shkreta nuk e fola
       > > > ula krihet edhe shkova
       > > > shkova ne merzime the dhive
       > > > u thashe coban cu dive.
       > > >
       > > >
       > > >
       > > > __________________________________________________
       > > > Do You Yahoo!?
       > > > En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure
       > > protection possible contre les messages non sollicités
       > > > http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
       > > >
       > >
       >
      • albertinobe
       Tema: Shqiperia : Gjendja e Cameve Tani qe Kosova eshte realisht e cliruar,mjaft Shqiptare ndjejne qe eshte koha te kthejne vemendjen e tyre te ceshtja
       Message 6 of 9 , May 3, 2008
        Tema: Shqiperia : Gjendja e Cameve

        Tani qe Kosova eshte "realisht" e cliruar,mjaft Shqiptare ndjejne qe
        eshte koha te kthejne vemendjen e tyre te ceshtja tjeter e madhe
        kombetare ther estitution te te te drejtave te prones te popullit
        Cam.Camet jane Shqiptare etnike,me te shumtet Myslimane,popullsi e
        krahines veri-lindore te Greqise e njohur te te gjithe Shqiptaret si
        Cameria-nje zone e Epirit e shtrire ndermjet Butrintit dhe grykes se
        lumit Acheron,dhe nga lindja te malet e Pindit.Emri "Cameria" vjen
        nga emri ilir i lashte per lumin Thyamis,i cili pershkonte territorin
        e fisit ilir te lashte te Thesproteve.Cameria ishte pjese e
        Perandorise Romake perpara se tu pushtonte nga Bizanti.Mbas pushtimit
        Otoman ne shek.15 pjesa me e madhe e popullsise shqiptare te Camerise
        Veriore-nga Konispoli deri te Gliqi u shnderrua ne myslimane,ndersa
        ata qe jetonin ne jug te Gliqit e deri poshte ne gjirin e Prevezes
        ngelen Ortodokse Kristiane.Ne 1913 Konferenca e Ambasadoreve i caktoi
        Greqise krahinen e Camerise,per pasoje sot vetem 7 fshatra came,me
        qender qytetin e Konispolit jane ne Shqiperi.Ndermjet 1921 dhe
        1926,qeveria Greke nisi perpjekjet per te debuar Myslimanet Shqiptare
        nga Cameria me qellim qe te caktonte te tokat e tyre Greke qe kishin
        emigruar nga Azia e Vogel gjate Revolucionit te Kemal Ataturkut.Ne
        perpjekje,me 1944,per te vendosur nje kufi etnikisht te paster te
        krahines,qeveria Greke nderrmori nje fushate ne Cameri,dhe si
        rezultat 35.000 Came u larguan per te shpetuar per ne Shqiperi dhe te
        tjere ne Turqi.Autoritetet Greke pastaj aprovuan nje ligj per
        shpronezimin e pronave te Cameve,duke cituar bashkepunimin e
        komunitetit Cam me forcat gjermane pushtuese si arsyen kryesore te
        ketij vendimi.Ligji eshte akoma ne fuqi ne Greqi.Cilado eshte e
        verteta e kesaj deklarate,e cila u mbeshtete ne mase nga disa oficere
        te Lidhjes Britanike qe mbeshtesnin levizjen e Rezistences
        Greke,levizja me force e gjithe popullsise la nje ndjenje padrejtesie
        ndermjet Shqiptareve ne pergjithesi,e cila kontribuoi ne vazhdimin e
        lidhjeve te varfra bilaterale midis Shqiperise dhe Greqise.Ceshtja
        Came ngeli e fjetur me asnje nga qeverite shqiptare te pasluftes duke
        rrezikuar ta beje ate nje ceshtje kyc ne lidhjet me fqinjin e saj
        jugor.Sot,kjo ceshtje shikohet-sic ishte Kosova-,si nje nga
        padrejtesite me te medha te vuajtuara nga populli shqiptar qe duhet
        te korrigjohet.Pas shembjes se Komunizmit,Camet ne Shqiperi
        themeluan "Shoqaten Cameria" e kushtuar kthimit te tokave te tyre te
        shpronezuara ne Greqi.Ministri i Jashtem i asaj kohe,Karolios
        Papulias,tha ne veren e vitit 1991 se nje komision bilateral duhet te
        zgjidhe keto kerkesa.megjithate,shanset e formimit te te tilli jane
        shume te dobeta derisa nen ligjin e tanishem grek nuk ka mjete
        ligjore per kundershtimin e rekuizimit (ose shpronezimit) te tokave
        nga shteti Grek.In the mean time,ceshtja u cua nga qeveria e Tiranes
        te Gjykata Nderkombetare e Drejtesise (International Court of
        Justice),si perpjekje per te siguruar kompesim financiar per pasurite
        e humbura te Cameve. Qe nga ajo dite eshte bere pak progres.qe prej
        mbarimit te konfliktit te Kosoves,mbeshtetja per Camet eshte rritur
        me me shume zera.Shoqata Cameria perpiqet me sukses te mbeshtese
        ceshtjen Came,dhe gjithmone po punon mbi procedurat legale per te
        paditur qeverine Greke te Gjykata Europiane e te Drejtave te
        Njeriut.Camet pengohen dhe jane te zemeruar nga refuzimi i qeverise
        greke per te diskutuar kerkesat e tyre.Gjate takimeve te fundit te
        Kryeministrit te ri Shqiptar Ilir Meta dhe atij Grek Kostas
        Simitis,lindi nje polemike kur Simitis,duke u pergjijgur pyetjeve te
        gazetarve ne nje konference shtypi kyce,tha se qeveria Greke
        konsideron ceshtjen Came si nje kapitull te mbyllur.Mbrapa ne
        Tirane,opozita nepermjet PD nuk humbi kohe duke filluar nje
        grindje,me akuzimin e Kryeministrit Meta per nenshkrimin e nje
        marreveshje pohuese me Greket per nje mbulim total te ceshtjes Came
        ne librat shqiptare te historise.Percetimi me i perhapur ishte qe kjo
        ishte nje orvatje e hapur per te zhdukur ceshtjen nga mendjet e
        stdenteve shqiptare te ardhshem.Nga fundi i Dhjetorit,Kyetari i
        Komisionit te Jashtem Parlamentar,Sabri Godo,nxiti Gjykaten
        Nderkombetare per te Drejtat e Njeriut,ashtu si dhe autoritetet
        shqiptare te perpunojne nje zgjidhje te te drejtave te pronave te
        Cameve.Sipas zedhenesit te Shoqerise Cameria ne Tirane,vlera totale e
        pronave came me mbarimin e Luftes se Dyte Boterore u vleresua ne 340
        milione dollare amerikane,ndersa vlera tanishme ne treg mund te
        arrije ne 2.5 miliarde dollare.Shoqata Cameria kerkon te shohe ligjin
        e vjeter grek 60 vjecar qe autorizonte konfiskimin e pronave came te
        deklarohet i pafuqishem dhe i pavlefshem,dhe populli cam te
        kompesohet plotesisht per humbjet e tij,ne menyre qe te hape rrugen
        per lidhje me te mira dhe me te drejta ndermjet Shqiperise dhe
        Greqise.Ne turnete e tij te fundit ne Shqiperine e Jugut,lideri i PD
        Sali Berisha kercenoi te shtrengoje marredheniet me Greqine nqs ajo
        nuk permbush dy kerkesat kyce: me shume te drejta kulturore per
        Shqiptaret qe jetojne ne Greqi dhe zgjidhjen e ceshtjes se pronave te
        popullsise came e debuar nga Greqia mbas Luftes se Dyte Boterore.Ne
        nje miting ne qytetin jugor te Sarandes Berisha i tha mbeshtetesve qe
        Greqia duhet te hape nje shkolle ne gjuhen shqipe ne qytetin grek
        verior te Filiatit,dhe paralajmeroi qe pa nje zgjidhje te ceshtjes se
        pronave te Cameve,lidhjet midis dy vendeve do te ngelnin ne vend.Ai
        gjithashtu dha fjalen qe nje zgjidhje e ceshtjes came do t'u bente
        nje parakusht per lidhje me te mira me Greqine nqs edhe kur partia e
        tij do te vinte ne fuqi.Nje numer ne rritje Shqiptaresh ndjen qe tani
        eshte koha,ne gjurmen e pranimit boteror te abuzimeve te te drejtave
        te njeriut ne Kosove,per qeverine shqiptare te drejtoje vemendjen e
        komunitetit nderkombetar ne gjendjen e veshtire e Cameve.E pavarura
        Koha Jone miraton kryeministrin Meta qe ngriti ceshtjen came ne
        diskutimin e tij me Kostas Simitis.Gazeta perfundon duke thene qe per
        here te pare ne historine e lidhjeve Greko-Shqiptare,nje kryeminister
        socialist kundershtoi hapur qendrimin e paraqitur te Athines per
        injorimin e te te tere ceshtjes se pretendimeve te pronave te
        Cameve.Duket qarte qe thirrjet per rivendosjen e te drejtave te
        pronave te popullsise came do te behen nje shqetesim ne rritje per
        politiken zyrtare shqiptare.Me shtrirjen e gjere dhe mbeshtetjen e
        indinjuar gjthmone e ne rritje te se majtes dhe se djathtes se bashku
        ne Shqiperi,eshte qartesisht nje ceshtje qe nuk do te lihet menjane.

        --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
        >
        > ÇAMERIA (Ja sesi na perzune nga shtepite tona)
        >
        >
        >
        > Dossier E moshuara Meno Dine rrefen kalvarin e gjate te vuajtjeve.
        Te
        > ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera came vdiqen nga i ftohti,
        > uria, semundjet, lodhja apo fatkeqesi te tjera. Deshira e fundit e
        73-
        > vjecares, qe u largua femije nga oborri i shtepise.E moshuara me
        > shami te bardhe ne koke eshte 73 vjece. Meno Dine eshte e mbajtur
        > mire per moshen qe ka. Ndersa flet per kalvarin e gjate te
        vuajtjeve
        > ne Cameri dhe Shqiperi, ajo mallengjehet. Dritherohet ndersa i
        > therret kujteses per te na sjelle te gjalle ngjarjet e vitit te
        > larget 1944 kur, te ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera njerez
        > moren rrugen drejt Shqiperise.Meno Dine ka lindur ne Paramithi, qe
        > dikur ishte pjese e distriktit te Janines. Ajo ishte vetem 8 vjece,
        > kur paraushtaraket greke te gjeneralit Zerva masakruan rreth 600
        > pjesetare te komunitetit mysliman te njerit prej fshatrave me te
        > rendesishem te Camerise. Burra, gra e femije u shkuan ne plumb pa
        > meshire, ndersa shume prej tyre u torturuan barbarisht perpara
        > ekzekutimit. "I vetmi mashkull qe mbeti gjalle ne Paramithi nga
        > masakra e 27 qershorit ishte babai i Tahir Muhedinit, kryetarit te
        > Partise per Drejtesi dhe Integrim, tregon e moshuara. Kjo pasi nje
        > nate me pare, ai kishte shkuar si mysafir ne nje fshat tjeter, te
        > daja e tij. Shume prej familjareve dhe te afermve te mi u vrane,
        > ndersa ne morem rrugen e kurbetit.Deshmitarja e gjenocidit grek
        > tregon se ne vitin 1944 ne Paramithi ishin afro 600 familje. "Nje
        > nate perpara se te niseshim, babai im, Aliu, po kuvendonte ne oborr
        > me nje kusheririn e vet. "Neser do te nisemi per ne Shqiperi.
        Fshati
        > u dogj i teri nga gjermanet dhe greket. Nuk mund te rrime me ketu.
        Na
        > dhimbset toka, Cameria, por po na vrasin e po na presin. Duhet te
        > shpetojme koken". Degjoja fjalet e tim eti qe, ndersa bisedonte, me
        > mbante ne preher dhe me shkuan lot nga syte. Isha e vogel, por e
        > kuptova se po iknim diku larg, teper larg nga shtepia ku kisha
        lindur
        > dhe me te cilen me lidhnin aq shume kujtime"."Ne zbardhjen e dites,
        > pasi kishim pergatitur rroba e ushqime, se do te iknim ne kembe,
        > burrat e fisit ngarkuan mushkat dhe morem rrugen", tregon Meno
        Dine.
        > Ishte shtator i vitit 1944 dhe ishte ende kohe lufte. Karvani i
        gjate
        > marshoi per jave e muaj te tere. Shtepia babait te Menos dhe e
        > xhaxhait te saj kishte vetem tre kuaj e mushka te ngarkuara. Ecnin
        e
        > pushonin rruges, gatuanin ato qe kishin me vete. Ditet kalonin dhe
        > njerezit lodheshin nga marshimi i pafund. Grate mbanin edhe rroba
        ne
        > krahe, por edhe femijet qe kishin kopanec.Pas javesh te tera
        udhetim,
        > karvani i cameve mberriti ne fshatin Pul Fushe, ku ndenjen dy net.
        Me
        > pas, ata shkuan prane kufirit greko-shqiptar ne Sajadhe, ku ndenjen
        > per tre muaj. "Dimri hyri dhe kishim shume ftohte, rrefen e
        moshuara.
        > Pas tre muajsh kaluam me varka per te shkuar ne nje fshat te
        > Sarandes. Ndersa niseshim, na dolen para greket, te cilet me
        cengela
        > terhiqnin varkat tona. Na moren ushqimet, bizhuterite e c'kishim e
        na
        > lane te iknim. Isha femije. Gjate kohes qe iknim naten me varka,
        une
        > mbaja duart ne ujin e detit".Meno Dine thote se varkaxhinjte i
        kaluan
        > falas, pasi ishin nga fshati Vole, ku Dinenjte kishin bere krushqi.
        > Pas disa ditesh, ata mberrijne ne Ksamil. "Ne token shqiptare vdiq
        e
        > para nga te ftohtit kusherira ime, Havaja. Ishte vetem 18-muajshe.
        > Pas kesaj dolem ne Delvine, ku ndenjem rreth nje jave. Qendruam ne
        > nje shtepi te djegur e te braktisur. Shtroje e mbuloje kishim
        > jorganet e pajave, qe grate kishin marre me vete. Me kujtohet se
        > ishin rroba te shtrenjta prej kadifeje e te qendisura me serm. Por,
        > gjermani nuk na u nda edhe ne Shqiperi. Nje dite erdhen dhe i vune
        > zjarrin shtepise ku qendronim. Rrobat tona u dogjen te gjitha dhe
        > morem serish rrugen, kete here drejt Myzeqese". Familjaret e Meno
        > Dines u vendosen perfundimisht ne Fier, ku, pasi jetuan disa vjet
        me
        > qira, u sistemuan perfundimisht.Ndersa kujton trishtimin e
        vogelushes
        > qe braktiste oborrin e femijerise, duart e saj ne ujin e kripur te
        > brigjeve came, Meno Dine sikur e parandiente se ate shtepi dhe ate
        > toke nuk do ta shihte me kurre. "Po me djeg malli. Ta shoh edhe nje
        > here ate vend, pa le te vdes. Por, ne nuk na duan ne Greqi. Im bir
        ka
        > kerkuar te marre nje vize per te vizituar token e te pareve, por
        nuk
        > e kane lejuar". Brenga came pervijohet ne syte e perlotur te 73-
        > vjecares, qe per me shume se 6 dekada nuk shikon dot vendlindjen e
        > mohuar.KalvariMijera refugjate qe vdiqen ne rrugetimGjate
        rrugetimit
        > te gjate per ne Shqiperi, mijera came vdiqen rruges nga te ftohtit,
        > uria, semundjet apo fatkeqesi te tjera. "Karvani yne qe u nis nga
        > Paramithia kishte rreth 500 familje, tregon 73-vjecarja Dino. Shume
        > prej tyre vdiqen rruges. Mund te kene qene 1500 apo 2000 fryme.
        > Viktimat ishin burra, gra, por pjesa me e madhe femije. Shume
        vdisnin
        > nga i ftohti. Shpeshhere humbitnin femijet, te cilet ngeleshin
        prapa,
        > pasi nuk ndiqnin dot ritmin e karvanit. Askush nuk mund te kthehej
        > prapa, ku ishte vdekja. Nje tjeter fatkeqesi na goditi ndersa
        kalonim
        > Qafen e Llogorase. Na zuri nje stuhi debore. Te pakten 30 vete
        humben
        > apo vdiqen nga i ftohti".FatkeqesiaNena qe hodhi foshnjen ne
        lumeMes
        > lotesh, Menua tregon edhe fatkeqesine qe i ndodhi nuses se
        kusheririt
        > te saj. "Grate mbanin rrobat ne kurriz, por edhe femijet e vegjel
        qe
        > pinin gjoks. Lodheshin shume. Ne kapeshim pas fustanit te grave me
        te
        > medha, pasi duart ato i kishin te zena. Nusja e kusheririt tim
        kishte
        > ne njerin krah rroba dhe ne tjetrin vajzen 3-muajshe. Ishim duke
        > kaluar prane lumit Versele. E kishim humbur nga lodhja. Per te
        mundur
        > te kaloje lumin, ajo hodhi rrobat ne lume dhe vazhdoi rrugetimin".
        E
        > moshuara tregon se pas afro dy kilometrash, ndersa mendonte t'i
        jepte
        > per te pire vajzes, nusja pa e tmerruar se gabimisht kishte hedhur
        > foshnjen ne lume. I ra te fiket nga tronditja.Masakrat greke, ja
        > cfare ndodhi ne CameriMasakra me e eger ndaj shqiptareve myslimane
        u
        > be nga ushtaret greke, qe nuk benin me pjese ne formacionet
        > ushtarake, me 27 qershor 1944, ne zonen e Paramithise, ku forcat e
        > Liges Republikane Greke (EDES) te gjeneralit Zervas hyne ne qytet
        dhe
        > vrane rreth 600 shqiptare myslimane, burra, gra dhe femije - shume
        > prej te cileve u perdhunuan dhe u torturuan para vdekjes. Sipas
        > deshmitareve okulare, te nesermen, nje batalion tjeter i EDES hyri
        ne
        > Parge, ku u vrane 52 shqiptare te tjere. Me 23 shtator 1944, u
        > plackit qyteti Spatar dhe u vrane 157 vete. Gra te reja dhe vajza u
        > perdhunuan dhe ata burra qe mbeten gjalle u grumbulluan dhe u
        derguan
        > ne ishujt e Egjeut. Ne baze te statistikave qe jep
        Shoqata "Cameria"
        > ne Tirane, gjate goditjeve qe jane bere ne vitet 1944-1945, ne
        > fshatrat came jane vrare gjithsej 2771 civile shqiptare dhe
        > konkretisht si me poshte: Ne Filat dhe rrethinat 1286, ne Igumenice
        > dhe rrethinat 192, ne Paramithi dhe rrethinat 673 dhe ne Parge 620.
        > Jane plackitur dhe djegur 5800 shtepi ne 68 fshatra. Ne nje liste
        te
        > hollesishme te humbjeve materiale perfshihen 110000 dele, 24000
        > bageti te trasha, 25000 tone grure dhe 8000 tone vaj ushqimor.Si
        > rezultat i ketyre goditjeve, llogaritet qe 28000 came te jene
        larguar
        > per ne Shqiperi, ku u vendosen ne periferi te Vlores, Durresit dhe
        > Tiranes. Disa qindra came u vendosen gjate bregut te Himares, ne
        > prona te lena nga familjet qe u larguan gjate luftimeve te egra,
        > fillimisht kunder pushtuesve te Boshtit dhe me pas, me 1944, midis
        > Frontit nacionalist grek te Clirimit te Epirit te Veriut dhe
        > luftetareve te Ballit Kombetar te Shqiperise. Disa nga camet u
        > vendosen ne fshatrat ekzistuese gjate bregdetit, si Borshi, qe
        > tradicionalisht ishin myslimane, duke forcuar karakterin johelenik
        te
        > zones. Came te tjere krijuan fshatra krejtesisht te reja, si Vrina
        > afer kufirit grek.Miranda Vickers, "Reprezalja greke dhe
        > nderkombetarizimi i ceshtjes came"AmerikanetJa si i perzune
        > shqiptaret nga CameriaVezhgues nderkombetare kane konstatuar
        > brutalitetin e perdorur gjate debimeve te cameve. Joseph Jakobs,
        shef
        > i Misionit Amerikan ne Shqiperi (1945-1946) shkruan: "Ne mars 1945
        > njesi te forcave te shperndara te Zervas kryen nje masaker ndaj
        > cameve ne zonen e Filatit dhe praktikisht e spastruan ate nga
        pakica
        > shqiptare. Sipas te gjitha te dhenave, qe kam mundur te mbledh mbi
        > ceshtjen came, ne vjeshten e 1944-es dhe gjate muajve te pare te
        1945-
        > es, autoritetet e Greqise veriperendimore kryen goditje te egra,
        duke
        > debuar rreth 25000 came - banore te Camerise nga shtepite e tyre.
        Ata
        > u ndoqen deri ne kufi, mbasi iu grabit toka dhe prona. Qindra
        meshkuj
        > came te moshave 15 deri 70 vjec u internuan ne ishujt e Detit Egje.
        U
        > dogjen ne total 102 xhami". Autoritetet greke miratuan me pas nje
        > ligj qe sanksiononte shpronesimin e pronave te cameve, duke iu
        > referuar bashkepunimit te bashkesise se tyre me forcat pushtuese te
        > Boshtit, si nje arsye kryesore per marrjen e ketij
        vendimi.Documents
        > of the US Department of State, No.84/3, Tirana Mission, 1945-1946,
        6-
        > 646
        >
        >
        > --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@> wrote:
        > >
        > > Cham Albanians
        > >
        > > Though today divided between Greece and Albania, the Epirus
        region
        > of
        > > the Balkan peninsula has been ethnically Albanian since the
        ancient
        > > times. During the Conference of Ambassadors in London in 1913,
        the
        > > southern part of the region was cut off from the motherland and
        > > annexed to the Greek state despite the fact that people of the
        > > southern Epirus were Albanians of Orthodox and the Muslim faith.
        > > While the orthodox Albanians were targets of hellenization, the
        > > muslim Albanians were either exterminated or expelled from their
        > > ancestral lands by the Greek government.
        > >
        > > The muslim Albanians or Chams who lived in Southern Epirus
        > (Chameria
        > > or Thesprotia as it is called by the Greeks) were the victims of
        > the
        > > first ethnic cleansing in Europe at the end of the Second World
        > War.
        > > The Cham tragedy is one of the most painful tragedies of the
        > European
        > > continent. Statistical yearbook of the Greek government in 1936
        > > showed that 26.000 Chams lived in Chameria region in Greece at
        that
        > > time. As a result of the 1944-1945 ethnic cleansing and genocide,
        > > 30.000 Albanian Muslims were violently expelled from the Chameria
        > > region, and sought refuge in the Republic of Albania, where they
        > > still live. Today, there are 150.000 members of this population
        in
        > > Albania, a figure that has grown because of the high birth rate
        of
        > > the population. On the other hand, current number of Cham
        Albanians
        > > living in Greece is estimated at around 100.000. Yet these people
        > are
        > > deprived of every sort of minority rights like other minorities
        > > living in Greece. To cite but one example, they can speak
        Albanian
        > > only in their homes.
        > >
        > > The population of Chameria has always been ethnically Albanian :
        > >
        > > - A lot of voyagers and foreign historians wrote that Chameria
        had
        > > been populated by Albanians. Even the Greek historian Herodotus
        > > underscored this fact in his book "Historia" and called Albanians
        > of
        > > the Chameria "barbarians", a term used by the ancient Greeks to
        > > distinguish non-greek people.
        > >
        > > - The census held by the Turkish Administration in 1910
        established
        > > that there were 83.000 orthodox and muslim Albanians in the
        region.
        > > The demographic map of the British military mission sent to the
        > > British government in London indicates that on the eve of the
        > second
        > > World War, %75 of Chameria's population was Albanian.
        > >
        > > - The pro-Greek historian Spiro Muselimi, in his book "Historical
        > > Sight Through Thesprotia", edited in Joannina on 1974, wrote
        > > that "The bishop of Thesprotia in the year 1870 translated some
        > parts
        > > of Bible into Albanian, as the people of orthodox faith of the
        > region
        > > did not understand any word in Greek".
        > >
        > > The Greek authorities, sticking to the concept of absolute denial
        > of
        > > the existence of ethnic groups on Greek territory, have followed
        a
        > > well-established chauvinistic policy and, as history recorded,
        they
        > > committed genocide against the Albanians of muslim faith.
        > >
        > > The racial assault on Chameria's muslim Albanians began to be
        first
        > > applied at the end of the Second World War, in 1944-1945, when
        > > criminal bands of the notorious General Napoleon Zervas
        perpetrated
        > > ethnic cleansing against them.
        > >
        > > On June 27, 1944, Greek criminal bands resorted to the worst
        > > atrocities witnessed in this region. The terror committed against
        > > this population was beyond description. It included killings,
        > rapes,
        > > inhuman treatment, massacre of women, babies and pregnant women.
        > More
        > > than 1400 men, women and children were killed within 24 hours in
        > the
        > > town of Paramithy, on Tuesday, June 27, 1944, which happened to
        be
        > > the date of St.Bartholomeus day for the whole Chameria.
        > >
        > > During the June 1944-March 1945 period, 1286 persons were killed
        in
        > > Filat, 192 people were killed in Gumenica, 626 persons were
        killed
        > in
        > > Margellic and Parga. There were hundreds of other missing
        persons.
        > In
        > > the same period, as a result of Greek massacres, acts of robbery
        > and
        > > rapes against the Albanian population of Chameria; 2900 young and
        > old
        > > men, 214 women, 96 children were massacred, 745 women were raped,
        > 76
        > > women abducted, 32 children, younger than 3 years were massacred,
        > 68
        > > villages were razed to the ground, 5800 houses and places of
        > worship
        > > were burned down or destroyed. Furthermore, 30.000 Albanian
        Muslims
        > > were violently expelled from the Chameria region who took refuge
        in
        > > the Republic of Albania.
        > >
        > > The Albanian government, after the war, took the Cham issue to
        the
        > > Peace Conference in Paris. The conference of Foreign Ministers of
        > the
        > > Allied Powers not only recognized the very difficult
        circumstances
        > > the Chams were subjected to, but also demanded repatriation and
        > > recovery of their property.
        > >
        > > The International Investigation Commission of the United Nations,
        > > appointed for the verification of the tragedy on both sides of
        the
        > > border, concluded its report in 1946-1947, replete with facts and
        > > evidence about the massacre and painful tragedy of the Cham
        people.
        > >
        > > Realities of the recent history of Chameria require the attention
        > of
        > > the international community. Greece cannot avoid but recognize
        the
        > > genocide of the "Cham Albanians." The civil and legal rights of
        > those
        > > currently living in Greece, estimated around 100.000 today, must
        be
        > > respected by Greece.
        > >
        > > According to the official Greek stand, the muslim population of
        > > Chameria, which numbers around 150.000 and still refugees in
        > Albania
        > > will never be allowed to return to Greece because they allegedly
        > > collaborated with the German occupiers during the Second World
        > > War. "They are considered as war criminals according to the Greek
        > > laws" (K.Mitsotakis, Tirana, May 1992).
        > >
        > > This "hypothesis" is untrue and fabricated. To consider a whole
        > > community as "criminals", many members of which died in Greece's
        > > liberation struggle in the Second World War, is a political and
        > > historical crime against Cham Albanians.
        > >
        > > In 1994, the Parliament of the Albanian Republic proclaimed 27
        June
        > > 1944 as the commemoration day for the massacred Albanians of
        > > Chameria, and a monument was built up in Konispol in memory of
        the
        > > victims of Chameria.
        > >
        > > After 1945, with a view to changing the demographic structure of
        > > Chameria, its colonization with Greeks, Aromens and Gypsies was
        > > begun. Greece wanted the demographic structure of the province
        > > changed because it did not trust the rest of the Albanian
        > population
        > > who remained there, even though they were of the Orthodox
        > confession.
        > > Greece violently put an end to every attempt to preserve the
        > identity
        > > of the Albanian population of the Orthodox belief and Albanian
        was
        > > prohibited to be spoken in public. Thereby, the assimilation of
        > > orthodox Albanians gained momentum. The fate of the orthodox
        > > Albanians was not much different than that of their Muslim
        brothers
        > > when it came to maintaining their ethnic identity.
        > >
        > >
        > > --- In cameria@yahoogroups.com, albertino rakipi <albertinobe@>
        > > wrote:
        > > >
        > > > Ne kohen kur erdhen camet Enver Hoxha nuk i la te
        > > > kendonin kenget e tyre sepse ishin kenget me te bukura
        > > > ne ballkan dhe dicka tjeter tradita ne dasma qe hidhen
        > > > leke kur dalin njerezit ne valle e kane sjelle camet
        > > > ketu.Ja edhe nje kenge per te gjith ju:
        > > >
        > > > Rashe ne gjume te fle
        > > > rashe dhe gjumi sme ze
        > > > ajo Xhina femere
        > > > qe me del ne endere
        > > > jap me dore e dot se ze
        > > > dy tri nete ne nje konak
        > > > mu mbush zemra plot marak
        > > > per nje bandille ne fshat
        > > > bandille zeza bandille
        > > > kur me del ne parathire
        > > > me thua coban cu dive
        > > > zaj keq kjo zemra ime
        > > > nje gjehder na reh te dive
        > > > bujur vashe ne kalive
        > > > te hame fiq e stafidhe
        > > > te hame nje map djathe
        > > > haj me zahar haj me mjalte.
        > > >
        > > > Zarkadhe leshraverdhe
        > > > dimero pertej ne shpelle
        > > > ne shpelle ne shpellen tende
        > > > tu therto beja qe bere
        > > > beja qe bere vete
        > > > me la pa darke e pa dreke
        > > > as dreke as darke haj
        > > > por dale ne male e qaj
        > > > qaj nate e qaj dite
        > > > qaj nje vashe si drite
        > > > vashe mos fol me njeri
        > > > mos fol me cobaneri
        > > > Une e shkreta nuk e fola
        > > > ula krihet edhe shkova
        > > > shkova ne merzime the dhive
        > > > u thashe coban cu dive.
        > > >
        > > >
        > > >
        > > > __________________________________________________
        > > > Do You Yahoo!?
        > > > En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure
        > > protection possible contre les messages non sollicités
        > > > http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
        > > >
        > >
        >
       • albertinobe
        Shoqeria Cameria dhe VATRA vene ne plan te pare ceshtjen came Camet thellojne me tej bashkepunimin me shoqatat dhe organizatat shqiptare ne SHBA-s, per
        Message 7 of 9 , May 3, 2008
         Shoqeria Cameria dhe VATRA vene ne plan te pare ceshtjen came
         Camet thellojne me tej bashkepunimin me shoqatat dhe organizatat
         shqiptare ne SHBA-s, per zgjidhjen e kesaj ceshtje

         nga - BEQIR SINA, Nju Jork

         Shoqeria per te Drejtat e Njeriut Cameria dhe VATRA kane ne plan te
         pare ceshtjen came

         SOUTHERN Blvd. BRONX (NY) : Problemi cam eshte shtruar tashme per
         zgjidhje, ndersa mendimi absatrakt tek pamundesia e zgjidhjes se saj
         me gjase, eshte e kunderta – u tha dje ne takimin e bere ne mjediset
         a Federates Panshqiptare VATRA midis Kryesise se Shoqerise Per Te
         Drejtat e Njeriut Cameria dhe Kryetarit te VATRES z. Agim Karragjozi
         dhe anetare te tjere te kesaj shoqerie. Krahas te gjitha kerkesave te
         ngritura deri tani ne menyre sistematike e institucionale dhe atyre
         te perditshme ne median shqiptare, kjo ceshtje ne SHBA-s, nepermjet
         Shoqerise per te Drejtat e Njeriut Cameria, eshte ringritur me force,
         duke kerkuar, qe edhe nepermjet shoqatave e organizatave te tjera
         shqiptare ne Amerike, te dinamizohet kjo ceshtje kaq e rendesishme
         per refugjatet e fundit europiane. Kjo, eshte nje rruge e gjate dhe
         nuk ka karakter fushate, por shihet si nje obligim , qe sjell rreth
         vetes cdo shqiptare, atdhetare, patriote - u tha ne takim .         Kryesia e Shoqerise cameria e perfaqesuar nga Kryetari I saj z. Ahmet
         Giaffo, Sekretarja e Pergjithshme Vera Gjata si dhe anetaret e
         Kryesise z. Bashkim Braho etj,bisedoi me kryetarin e vatraneve dhe
         anetaret e tjere te kryesise, rreth marredhenieve te mira qe
         egzistojne midis ketyre dy shoqatave dhe vendosen qe te punohet me
         shume per nderkombetarizimin e ceshtjes came dhe sensibilizimin e
         politikaneve amerikane e europiane ne raport me kete ceshtje. "VATRA,
         ne kete kendeveshtrim, e perkrah plotesisht teresine e kerkesave qe
         ngrene camet, dhe, eshte e gatshme te luaj rolin e saj e te jap
         kontributin e sajper zgjidhjen e kesaj ceshtje," tha kryetari i
         Vatres inxh Agim Karagjozi.


         Kryetari i Vatres, z A. Karagjozi, ne emer te Federates Panshqiptare,
         u ka premtuar delegacionit te Shoqerise per te Drejtat e Njeriut
         Cameria, se ata do te kene ne cdo kohe mbeshtetjen dhe ndihmen e
         pakursyer te Vatres dhe vatraneve. Ai gjithashtu pershendeti punen e
         kryer dhe planet qe kane camet per sa i perket menyres se si duhet
         zgjidhur kjo ceshtje e kerkuar nga shqiptaret ne Amerike dhe jo vetem
         ata. Ne vazhdimisht, e kemi thene se jemi duke bere detyren tone, me
         kete ceshtje - tha ai - por, ne balle te kesaj ceshtje mendoj se jane
         dhe duhet te qendrojne vete camet dhe programi i tyre , u shpreh
         kryetari i Vatres, inxh Agim Karagjozi. Ne takim merrte pjese dhe
         n/Kryetari I Vatres z. Zef Perndocaj         Kryetari cam, u shpreh per nje bashkepunim me te frutshem me forcat
         politike ne Shqiperi per te bere te mundur sjelljen ne tryezen e
         bisedimeve me palen greke per problemin cam. Ai gjithashtu u shpreh
         optimist per vitalitetin e rinise came e cila ka mbeshtetur dhe do te
         mbeshtese – tha ai – kauzen e drejte te kthimit ne vatrat
         stergjyshore. E drejta eshte me ne dhe do te triumfoje – u shpreh ai.
         Ai u shpreh gjithashtu optimist qe projektet e lena pergjysem ne
         periudhen 1995 – 1996 te nisura nga ana e Partise Demokratike, ne
         pushtet ne ate kohe, do te rivitalizohen dhe do te gjejne zgjidhjen e
         tyre perfundimtare.         Ne kete takim mori pjese, Prof. Petrit Begati - Kasemi, (ish diplomat
         ne Departamentin e ceshtjeve per Balkanin dhe Lindjen e Mesme ne
         Ministrine e Jashtme (1992-1996) si dhe juristi dhe analisti I shquar
         z. Agron Alibali si dhe anetare te tjere te shoqates.         "Ne si came ne kete ceshtje – tha z. Begati - ne rradhe te pare kemi
         nevoje per cdo element perparimtar qofshin keta cam ose jo, pasi
         genocidi I kryer mbi camet eshte nje veper e padenuar. Debimi ne mase
         I nje popullate te pafajshme qofte dhe per faj te ndonje elementi te
         caktuar eshte nje veper e papranueshme nga kodet civile ose morale te
         Europes dhe botes moderne. Prandaj duhet te bejme cfare eshte e
         mundur – u shpreh ai – qe drejtesia te vihet ne vend dhe ky popull
         migrant pa deshire te kthehet ne tokat e tyre per te gezuar te gjithe
         te drejtat legjitime qe ua jep ligji dhe Zoti…. Ky do te jete dhe
         plotesimi i 3 kerkesave tona kryesore te vendosura nga Keshilli
         Antifashist cam ne Vlore ne vitin 1947 dhe qe ne I permbahemi ne
         menyre rigoroze. Keto kerkesa jane: kthimi ne tokat e te pareve,
         Njohja e te drejtes se pronesise si dhe e drejta per te jetuar te
         lire dhe konform te gjithe stardarteve nderkombetare per pakicat ne
         shtepite tona stergjyshore.         Ne takim e mori fjalen dhe sekretarja e pergjithshme zj. Vera Gjata,
         e cila u shpreh se camet kane ditur te deshmojne qe jane pjese e
         kulturave dhe zhvillimeve perendimore. Ata kane ditur te punojne
         gjithmone per te rene dhe ketu kemi parasysh shembujt e shumte te
         luftetareve dhe patrioteve cam te cilet I dhane panvaresine shtetit
         grek dhe qe me gjakun e tyre ishin guri I themelit te shtetit modern
         qe shohim sot. Perkunder te gjithe propagandas se shfrenuar te
         qarqeve te caktuara shoviniste greke, camet kane ditur te
         demonstrojne civilizimin e tyre dhe jane shfaqur gjithmone paqesore
         dhe te duruar ne zgjidhjen perfundimtare te problemit te tyre.


         Takim edhe me Ligen Qytetare - Shqiptaro Amerikane


         Ne fund u ra dakort, qe takime te tilla te zhvillohen me shpesh e sa
         me pare te formulohen memorandume dhe peticione nga Shoqeria per te
         Drejtat e Njeriut Cameria, por edhe te perbashketa me organizatat e
         shoqatat e tjera ne bashkesine shqiptare ne SHBA-s, e t'i drejtohen
         zyrtarisht organizatave nderkombetare per mbrojtjen e te drejtave e
         lirive te njeriut, kancelarive boterore, Senatit, Kongresit,
         Departamerntit te Shtetit e Presidentit te SHBA-s e te gjitha
         institucioneve perkatese ne OKB.

         Ne vazhden e takimeve per forcimin e marredhenieve me organizatat
         shqiptaro- amerikane, qe veprojne ne territorin e SHBA-se, kjo kryesi
         zhvilloi bisedime gjithashtu me Kongresistin e njohur te Kongresit
         amerikan, si dhe themeluesin dhe Kryetarin e Liges Qytetare Shqiptaro-
         Amerikane z. Joseph Dio Guardi


         --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@...> wrote:
         >
         > ÇAMERIA (Ja sesi na perzune nga shtepite tona)
         >
         >
         >
         > Dossier E moshuara Meno Dine rrefen kalvarin e gjate te vuajtjeve.
         Te
         > ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera came vdiqen nga i ftohti,
         > uria, semundjet, lodhja apo fatkeqesi te tjera. Deshira e fundit e
         73-
         > vjecares, qe u largua femije nga oborri i shtepise.E moshuara me
         > shami te bardhe ne koke eshte 73 vjece. Meno Dine eshte e mbajtur
         > mire per moshen qe ka. Ndersa flet per kalvarin e gjate te
         vuajtjeve
         > ne Cameri dhe Shqiperi, ajo mallengjehet. Dritherohet ndersa i
         > therret kujteses per te na sjelle te gjalle ngjarjet e vitit te
         > larget 1944 kur, te ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera njerez
         > moren rrugen drejt Shqiperise.Meno Dine ka lindur ne Paramithi, qe
         > dikur ishte pjese e distriktit te Janines. Ajo ishte vetem 8 vjece,
         > kur paraushtaraket greke te gjeneralit Zerva masakruan rreth 600
         > pjesetare te komunitetit mysliman te njerit prej fshatrave me te
         > rendesishem te Camerise. Burra, gra e femije u shkuan ne plumb pa
         > meshire, ndersa shume prej tyre u torturuan barbarisht perpara
         > ekzekutimit. "I vetmi mashkull qe mbeti gjalle ne Paramithi nga
         > masakra e 27 qershorit ishte babai i Tahir Muhedinit, kryetarit te
         > Partise per Drejtesi dhe Integrim, tregon e moshuara. Kjo pasi nje
         > nate me pare, ai kishte shkuar si mysafir ne nje fshat tjeter, te
         > daja e tij. Shume prej familjareve dhe te afermve te mi u vrane,
         > ndersa ne morem rrugen e kurbetit.Deshmitarja e gjenocidit grek
         > tregon se ne vitin 1944 ne Paramithi ishin afro 600 familje. "Nje
         > nate perpara se te niseshim, babai im, Aliu, po kuvendonte ne oborr
         > me nje kusheririn e vet. "Neser do te nisemi per ne Shqiperi.
         Fshati
         > u dogj i teri nga gjermanet dhe greket. Nuk mund te rrime me ketu.
         Na
         > dhimbset toka, Cameria, por po na vrasin e po na presin. Duhet te
         > shpetojme koken". Degjoja fjalet e tim eti qe, ndersa bisedonte, me
         > mbante ne preher dhe me shkuan lot nga syte. Isha e vogel, por e
         > kuptova se po iknim diku larg, teper larg nga shtepia ku kisha
         lindur
         > dhe me te cilen me lidhnin aq shume kujtime"."Ne zbardhjen e dites,
         > pasi kishim pergatitur rroba e ushqime, se do te iknim ne kembe,
         > burrat e fisit ngarkuan mushkat dhe morem rrugen", tregon Meno
         Dine.
         > Ishte shtator i vitit 1944 dhe ishte ende kohe lufte. Karvani i
         gjate
         > marshoi per jave e muaj te tere. Shtepia babait te Menos dhe e
         > xhaxhait te saj kishte vetem tre kuaj e mushka te ngarkuara. Ecnin
         e
         > pushonin rruges, gatuanin ato qe kishin me vete. Ditet kalonin dhe
         > njerezit lodheshin nga marshimi i pafund. Grate mbanin edhe rroba
         ne
         > krahe, por edhe femijet qe kishin kopanec.Pas javesh te tera
         udhetim,
         > karvani i cameve mberriti ne fshatin Pul Fushe, ku ndenjen dy net.
         Me
         > pas, ata shkuan prane kufirit greko-shqiptar ne Sajadhe, ku ndenjen
         > per tre muaj. "Dimri hyri dhe kishim shume ftohte, rrefen e
         moshuara.
         > Pas tre muajsh kaluam me varka per te shkuar ne nje fshat te
         > Sarandes. Ndersa niseshim, na dolen para greket, te cilet me
         cengela
         > terhiqnin varkat tona. Na moren ushqimet, bizhuterite e c'kishim e
         na
         > lane te iknim. Isha femije. Gjate kohes qe iknim naten me varka,
         une
         > mbaja duart ne ujin e detit".Meno Dine thote se varkaxhinjte i
         kaluan
         > falas, pasi ishin nga fshati Vole, ku Dinenjte kishin bere krushqi.
         > Pas disa ditesh, ata mberrijne ne Ksamil. "Ne token shqiptare vdiq
         e
         > para nga te ftohtit kusherira ime, Havaja. Ishte vetem 18-muajshe.
         > Pas kesaj dolem ne Delvine, ku ndenjem rreth nje jave. Qendruam ne
         > nje shtepi te djegur e te braktisur. Shtroje e mbuloje kishim
         > jorganet e pajave, qe grate kishin marre me vete. Me kujtohet se
         > ishin rroba te shtrenjta prej kadifeje e te qendisura me serm. Por,
         > gjermani nuk na u nda edhe ne Shqiperi. Nje dite erdhen dhe i vune
         > zjarrin shtepise ku qendronim. Rrobat tona u dogjen te gjitha dhe
         > morem serish rrugen, kete here drejt Myzeqese". Familjaret e Meno
         > Dines u vendosen perfundimisht ne Fier, ku, pasi jetuan disa vjet
         me
         > qira, u sistemuan perfundimisht.Ndersa kujton trishtimin e
         vogelushes
         > qe braktiste oborrin e femijerise, duart e saj ne ujin e kripur te
         > brigjeve came, Meno Dine sikur e parandiente se ate shtepi dhe ate
         > toke nuk do ta shihte me kurre. "Po me djeg malli. Ta shoh edhe nje
         > here ate vend, pa le te vdes. Por, ne nuk na duan ne Greqi. Im bir
         ka
         > kerkuar te marre nje vize per te vizituar token e te pareve, por
         nuk
         > e kane lejuar". Brenga came pervijohet ne syte e perlotur te 73-
         > vjecares, qe per me shume se 6 dekada nuk shikon dot vendlindjen e
         > mohuar.KalvariMijera refugjate qe vdiqen ne rrugetimGjate
         rrugetimit
         > te gjate per ne Shqiperi, mijera came vdiqen rruges nga te ftohtit,
         > uria, semundjet apo fatkeqesi te tjera. "Karvani yne qe u nis nga
         > Paramithia kishte rreth 500 familje, tregon 73-vjecarja Dino. Shume
         > prej tyre vdiqen rruges. Mund te kene qene 1500 apo 2000 fryme.
         > Viktimat ishin burra, gra, por pjesa me e madhe femije. Shume
         vdisnin
         > nga i ftohti. Shpeshhere humbitnin femijet, te cilet ngeleshin
         prapa,
         > pasi nuk ndiqnin dot ritmin e karvanit. Askush nuk mund te kthehej
         > prapa, ku ishte vdekja. Nje tjeter fatkeqesi na goditi ndersa
         kalonim
         > Qafen e Llogorase. Na zuri nje stuhi debore. Te pakten 30 vete
         humben
         > apo vdiqen nga i ftohti".FatkeqesiaNena qe hodhi foshnjen ne
         lumeMes
         > lotesh, Menua tregon edhe fatkeqesine qe i ndodhi nuses se
         kusheririt
         > te saj. "Grate mbanin rrobat ne kurriz, por edhe femijet e vegjel
         qe
         > pinin gjoks. Lodheshin shume. Ne kapeshim pas fustanit te grave me
         te
         > medha, pasi duart ato i kishin te zena. Nusja e kusheririt tim
         kishte
         > ne njerin krah rroba dhe ne tjetrin vajzen 3-muajshe. Ishim duke
         > kaluar prane lumit Versele. E kishim humbur nga lodhja. Per te
         mundur
         > te kaloje lumin, ajo hodhi rrobat ne lume dhe vazhdoi rrugetimin".
         E
         > moshuara tregon se pas afro dy kilometrash, ndersa mendonte t'i
         jepte
         > per te pire vajzes, nusja pa e tmerruar se gabimisht kishte hedhur
         > foshnjen ne lume. I ra te fiket nga tronditja.Masakrat greke, ja
         > cfare ndodhi ne CameriMasakra me e eger ndaj shqiptareve myslimane
         u
         > be nga ushtaret greke, qe nuk benin me pjese ne formacionet
         > ushtarake, me 27 qershor 1944, ne zonen e Paramithise, ku forcat e
         > Liges Republikane Greke (EDES) te gjeneralit Zervas hyne ne qytet
         dhe
         > vrane rreth 600 shqiptare myslimane, burra, gra dhe femije - shume
         > prej te cileve u perdhunuan dhe u torturuan para vdekjes. Sipas
         > deshmitareve okulare, te nesermen, nje batalion tjeter i EDES hyri
         ne
         > Parge, ku u vrane 52 shqiptare te tjere. Me 23 shtator 1944, u
         > plackit qyteti Spatar dhe u vrane 157 vete. Gra te reja dhe vajza u
         > perdhunuan dhe ata burra qe mbeten gjalle u grumbulluan dhe u
         derguan
         > ne ishujt e Egjeut. Ne baze te statistikave qe jep
         Shoqata "Cameria"
         > ne Tirane, gjate goditjeve qe jane bere ne vitet 1944-1945, ne
         > fshatrat came jane vrare gjithsej 2771 civile shqiptare dhe
         > konkretisht si me poshte: Ne Filat dhe rrethinat 1286, ne Igumenice
         > dhe rrethinat 192, ne Paramithi dhe rrethinat 673 dhe ne Parge 620.
         > Jane plackitur dhe djegur 5800 shtepi ne 68 fshatra. Ne nje liste
         te
         > hollesishme te humbjeve materiale perfshihen 110000 dele, 24000
         > bageti te trasha, 25000 tone grure dhe 8000 tone vaj ushqimor.Si
         > rezultat i ketyre goditjeve, llogaritet qe 28000 came te jene
         larguar
         > per ne Shqiperi, ku u vendosen ne periferi te Vlores, Durresit dhe
         > Tiranes. Disa qindra came u vendosen gjate bregut te Himares, ne
         > prona te lena nga familjet qe u larguan gjate luftimeve te egra,
         > fillimisht kunder pushtuesve te Boshtit dhe me pas, me 1944, midis
         > Frontit nacionalist grek te Clirimit te Epirit te Veriut dhe
         > luftetareve te Ballit Kombetar te Shqiperise. Disa nga camet u
         > vendosen ne fshatrat ekzistuese gjate bregdetit, si Borshi, qe
         > tradicionalisht ishin myslimane, duke forcuar karakterin johelenik
         te
         > zones. Came te tjere krijuan fshatra krejtesisht te reja, si Vrina
         > afer kufirit grek.Miranda Vickers, "Reprezalja greke dhe
         > nderkombetarizimi i ceshtjes came"AmerikanetJa si i perzune
         > shqiptaret nga CameriaVezhgues nderkombetare kane konstatuar
         > brutalitetin e perdorur gjate debimeve te cameve. Joseph Jakobs,
         shef
         > i Misionit Amerikan ne Shqiperi (1945-1946) shkruan: "Ne mars 1945
         > njesi te forcave te shperndara te Zervas kryen nje masaker ndaj
         > cameve ne zonen e Filatit dhe praktikisht e spastruan ate nga
         pakica
         > shqiptare. Sipas te gjitha te dhenave, qe kam mundur te mbledh mbi
         > ceshtjen came, ne vjeshten e 1944-es dhe gjate muajve te pare te
         1945-
         > es, autoritetet e Greqise veriperendimore kryen goditje te egra,
         duke
         > debuar rreth 25000 came - banore te Camerise nga shtepite e tyre.
         Ata
         > u ndoqen deri ne kufi, mbasi iu grabit toka dhe prona. Qindra
         meshkuj
         > came te moshave 15 deri 70 vjec u internuan ne ishujt e Detit Egje.
         U
         > dogjen ne total 102 xhami". Autoritetet greke miratuan me pas nje
         > ligj qe sanksiononte shpronesimin e pronave te cameve, duke iu
         > referuar bashkepunimit te bashkesise se tyre me forcat pushtuese te
         > Boshtit, si nje arsye kryesore per marrjen e ketij
         vendimi.Documents
         > of the US Department of State, No.84/3, Tirana Mission, 1945-1946,
         6-
         > 646
         >
         >
         > --- In cameria@yahoogroups.com, "albertinobe" <albertinobe@> wrote:
         > >
         > > Cham Albanians
         > >
         > > Though today divided between Greece and Albania, the Epirus
         region
         > of
         > > the Balkan peninsula has been ethnically Albanian since the
         ancient
         > > times. During the Conference of Ambassadors in London in 1913,
         the
         > > southern part of the region was cut off from the motherland and
         > > annexed to the Greek state despite the fact that people of the
         > > southern Epirus were Albanians of Orthodox and the Muslim faith.
         > > While the orthodox Albanians were targets of hellenization, the
         > > muslim Albanians were either exterminated or expelled from their
         > > ancestral lands by the Greek government.
         > >
         > > The muslim Albanians or Chams who lived in Southern Epirus
         > (Chameria
         > > or Thesprotia as it is called by the Greeks) were the victims of
         > the
         > > first ethnic cleansing in Europe at the end of the Second World
         > War.
         > > The Cham tragedy is one of the most painful tragedies of the
         > European
         > > continent. Statistical yearbook of the Greek government in 1936
         > > showed that 26.000 Chams lived in Chameria region in Greece at
         that
         > > time. As a result of the 1944-1945 ethnic cleansing and genocide,
         > > 30.000 Albanian Muslims were violently expelled from the Chameria
         > > region, and sought refuge in the Republic of Albania, where they
         > > still live. Today, there are 150.000 members of this population
         in
         > > Albania, a figure that has grown because of the high birth rate
         of
         > > the population. On the other hand, current number of Cham
         Albanians
         > > living in Greece is estimated at around 100.000. Yet these people
         > are
         > > deprived of every sort of minority rights like other minorities
         > > living in Greece. To cite but one example, they can speak
         Albanian
         > > only in their homes.
         > >
         > > The population of Chameria has always been ethnically Albanian :
         > >
         > > - A lot of voyagers and foreign historians wrote that Chameria
         had
         > > been populated by Albanians. Even the Greek historian Herodotus
         > > underscored this fact in his book "Historia" and called Albanians
         > of
         > > the Chameria "barbarians", a term used by the ancient Greeks to
         > > distinguish non-greek people.
         > >
         > > - The census held by the Turkish Administration in 1910
         established
         > > that there were 83.000 orthodox and muslim Albanians in the
         region.
         > > The demographic map of the British military mission sent to the
         > > British government in London indicates that on the eve of the
         > second
         > > World War, %75 of Chameria's population was Albanian.
         > >
         > > - The pro-Greek historian Spiro Muselimi, in his book "Historical
         > > Sight Through Thesprotia", edited in Joannina on 1974, wrote
         > > that "The bishop of Thesprotia in the year 1870 translated some
         > parts
         > > of Bible into Albanian, as the people of orthodox faith of the
         > region
         > > did not understand any word in Greek".
         > >
         > > The Greek authorities, sticking to the concept of absolute denial
         > of
         > > the existence of ethnic groups on Greek territory, have followed
         a
         > > well-established chauvinistic policy and, as history recorded,
         they
         > > committed genocide against the Albanians of muslim faith.
         > >
         > > The racial assault on Chameria's muslim Albanians began to be
         first
         > > applied at the end of the Second World War, in 1944-1945, when
         > > criminal bands of the notorious General Napoleon Zervas
         perpetrated
         > > ethnic cleansing against them.
         > >
         > > On June 27, 1944, Greek criminal bands resorted to the worst
         > > atrocities witnessed in this region. The terror committed against
         > > this population was beyond description. It included killings,
         > rapes,
         > > inhuman treatment, massacre of women, babies and pregnant women.
         > More
         > > than 1400 men, women and children were killed within 24 hours in
         > the
         > > town of Paramithy, on Tuesday, June 27, 1944, which happened to
         be
         > > the date of St.Bartholomeus day for the whole Chameria.
         > >
         > > During the June 1944-March 1945 period, 1286 persons were killed
         in
         > > Filat, 192 people were killed in Gumenica, 626 persons were
         killed
         > in
         > > Margellic and Parga. There were hundreds of other missing
         persons.
         > In
         > > the same period, as a result of Greek massacres, acts of robbery
         > and
         > > rapes against the Albanian population of Chameria; 2900 young and
         > old
         > > men, 214 women, 96 children were massacred, 745 women were raped,
         > 76
         > > women abducted, 32 children, younger than 3 years were massacred,
         > 68
         > > villages were razed to the ground, 5800 houses and places of
         > worship
         > > were burned down or destroyed. Furthermore, 30.000 Albanian
         Muslims
         > > were violently expelled from the Chameria region who took refuge
         in
         > > the Republic of Albania.
         > >
         > > The Albanian government, after the war, took the Cham issue to
         the
         > > Peace Conference in Paris. The conference of Foreign Ministers of
         > the
         > > Allied Powers not only recognized the very difficult
         circumstances
         > > the Chams were subjected to, but also demanded repatriation and
         > > recovery of their property.
         > >
         > > The International Investigation Commission of the United Nations,
         > > appointed for the verification of the tragedy on both sides of
         the
         > > border, concluded its report in 1946-1947, replete with facts and
         > > evidence about the massacre and painful tragedy of the Cham
         people.
         > >
         > > Realities of the recent history of Chameria require the attention
         > of
         > > the international community. Greece cannot avoid but recognize
         the
         > > genocide of the "Cham Albanians." The civil and legal rights of
         > those
         > > currently living in Greece, estimated around 100.000 today, must
         be
         > > respected by Greece.
         > >
         > > According to the official Greek stand, the muslim population of
         > > Chameria, which numbers around 150.000 and still refugees in
         > Albania
         > > will never be allowed to return to Greece because they allegedly
         > > collaborated with the German occupiers during the Second World
         > > War. "They are considered as war criminals according to the Greek
         > > laws" (K.Mitsotakis, Tirana, May 1992).
         > >
         > > This "hypothesis" is untrue and fabricated. To consider a whole
         > > community as "criminals", many members of which died in Greece's
         > > liberation struggle in the Second World War, is a political and
         > > historical crime against Cham Albanians.
         > >
         > > In 1994, the Parliament of the Albanian Republic proclaimed 27
         June
         > > 1944 as the commemoration day for the massacred Albanians of
         > > Chameria, and a monument was built up in Konispol in memory of
         the
         > > victims of Chameria.
         > >
         > > After 1945, with a view to changing the demographic structure of
         > > Chameria, its colonization with Greeks, Aromens and Gypsies was
         > > begun. Greece wanted the demographic structure of the province
         > > changed because it did not trust the rest of the Albanian
         > population
         > > who remained there, even though they were of the Orthodox
         > confession.
         > > Greece violently put an end to every attempt to preserve the
         > identity
         > > of the Albanian population of the Orthodox belief and Albanian
         was
         > > prohibited to be spoken in public. Thereby, the assimilation of
         > > orthodox Albanians gained momentum. The fate of the orthodox
         > > Albanians was not much different than that of their Muslim
         brothers
         > > when it came to maintaining their ethnic identity.
         > >
         > >
         > > --- In cameria@yahoogroups.com, albertino rakipi <albertinobe@>
         > > wrote:
         > > >
         > > > Ne kohen kur erdhen camet Enver Hoxha nuk i la te
         > > > kendonin kenget e tyre sepse ishin kenget me te bukura
         > > > ne ballkan dhe dicka tjeter tradita ne dasma qe hidhen
         > > > leke kur dalin njerezit ne valle e kane sjelle camet
         > > > ketu.Ja edhe nje kenge per te gjith ju:
         > > >
         > > > Rashe ne gjume te fle
         > > > rashe dhe gjumi sme ze
         > > > ajo Xhina femere
         > > > qe me del ne endere
         > > > jap me dore e dot se ze
         > > > dy tri nete ne nje konak
         > > > mu mbush zemra plot marak
         > > > per nje bandille ne fshat
         > > > bandille zeza bandille
         > > > kur me del ne parathire
         > > > me thua coban cu dive
         > > > zaj keq kjo zemra ime
         > > > nje gjehder na reh te dive
         > > > bujur vashe ne kalive
         > > > te hame fiq e stafidhe
         > > > te hame nje map djathe
         > > > haj me zahar haj me mjalte.
         > > >
         > > > Zarkadhe leshraverdhe
         > > > dimero pertej ne shpelle
         > > > ne shpelle ne shpellen tende
         > > > tu therto beja qe bere
         > > > beja qe bere vete
         > > > me la pa darke e pa dreke
         > > > as dreke as darke haj
         > > > por dale ne male e qaj
         > > > qaj nate e qaj dite
         > > > qaj nje vashe si drite
         > > > vashe mos fol me njeri
         > > > mos fol me cobaneri
         > > > Une e shkreta nuk e fola
         > > > ula krihet edhe shkova
         > > > shkova ne merzime the dhive
         > > > u thashe coban cu dive.
         > > >
         > > >
         > > >
         > > > __________________________________________________
         > > > Do You Yahoo!?
         > > > En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure
         > > protection possible contre les messages non sollicités
         > > > http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
         > > >
         > >
         >
        Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.