Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Vallja që e shpëtoi Osman Takën nga li tari

Expand Messages
 • albertino rakipi
  Intervista/ Flet një nga kërcimtarët më të mirë të kësaj valleje, Taip Madani Vallja që e shpëtoi Osman Takën nga litari Mira ZENATI Përfaqësia e
  Message 1 of 1 , Apr 30, 2008
   Intervista/ Flet një nga kërcimtarët më të mirë të
   kësaj valleje, Taip Madani

   Vallja që e shpëtoi Osman Takën nga litari


   Mira ZENATI


   Përfaqësia e saj

   Nisja është e qetë, i shkon orkestrës pas duke u
   harmonizuar tërësisht me të. Vallja nis me hap të
   thjeshtë dhe vërtet thua se diçka do të bësh. Në
   mbarim të strofës së parë muzikore valltari me kokën
   dhe dorën duke e lëvizur paksa përpara të jep atë se
   diçka do të bëhet. Çuditërisht kjo valle sa më mjedis
   të ngushtë të ketë aq më bukur e më mirë kërcehet,
   qoftë edhe mbi një tavolinë. Taip Madani tregon se
   është dashuruar marrëzisht me këtë valle kur i kanë
   zbërthyer kuptimin tërësor të saj. Çfarë tregonte
   dora, këmba, gjoksi, koka, vendosja e dorës mbas koke,
   që lidhet me zakonin, kapelën pak të shtypur në cep.
   Në Festivalin Folklorik në Gjirokastër, në 1973-shin,
   ai ka marrë çmimin "Laureat i Festivalit" dhe nga
   komisioni qendror ka marrë personalisht vlerësim të
   veçantë.

   Vallja e Osman Takës është një nga më të bukurat dhe
   më burrëroret e Çamërisë. Një valle që të sjell në
   kujtesë Osman Takën, djaloshin që u përjetësua falë
   dëshirës së tij të fundit për të kërcyer një valle
   para se të varej në litar. Kaq mjaftonte që ai të
   përjetësohej dhe kjo valle të merrte emrin e tij e ta
   shpëtonte nga vdekja. Por vitet kaluan, sazexhinjtë e
   Konispolit i binin muzikës, por askush nuk e kishte
   kërcyer dot deri atëherë vallen. Por, do të ishte Taip
   Madani ai që me kërcimin e tij brilant në Festivalin
   Folklorik të Gjirokastrës në tetor 1978, e bëri vallen
   e Osman Takës një nga vallet më të bukura dhe më të
   vlerësuara të atyre viteve. Në një intervistë për
   gazetën "Tirana Observer", ish-mësuesi i shkollës së
   mesme bujqësore të Konispolit, Taip Madani, krenohet
   teksa tregon për vallen e Osman Takës dhe për momentet
   e mësimit të saj.

   A mund të na tregoni se kur ka qenë ngacmimi juaj i
   parë për vallen çame në tërësi dhe natyrisht edhe atë
   të Osman Takës?

   Ngacmimi i parë për vallen popullore çame më ka ardhur
   në fshatin tim, në Shalës, kur isha veçse 8-9 vjeç,
   aty rreth viteve 1957. Për herë të parë si muzikë,
   vallen e Osman Takës e kam dëgjuar të fërshëllyer nga
   një çoban. Isha fëmijë, shkoja me keca dhe kur e kam
   dëgjuar si muzikë më ka pëlqyer shumë e mu fiksua keq.


   Sa herë ka dalë Taip Madani me këtë valle në skenë?

   Shumë herë e për shumë vite. Mbas 1973-shit kam qenë i
   kërkuari dhe i preferuari edhe në ansamblet e shumë
   qyteteve si: në Vlorë, Ballsh, Gjirokastër e në
   Durrës. Në 1978-ën kam qenë me ansamblin e shtetit me
   një turne në Greqi.

   Si është stili i valles dhe ku është e veçanta e kësaj
   valleje?

   Së pari duhet të themi që vallja e Osman Takës është
   një valle tradicionale çame, me të gjithë elementet
   çame. Kërcehet me shumë elegancë. Ajo është valle
   epike, por brenda këtij epizmi ka një lirizëm, ka një
   lirshmëri që i tërë trupi kërcen në organikë me
   shpirtin e atij që e kërcen vallen, por edhe me ata që
   i bien veglave muzikore. Këtë valle e luajnë edhe
   grekët, edhe maqedonasit, bullgarët, jugosllavët, por
   të gjithë e quajnë Vallen e Osman Takës. Madje shkolla
   koreografike e Janinës e jepte edhe tekstin shqip.

   Kur e ka kjo valle pikën kulmore?

   Vallja ka disa pika kulminacioni. Pikën kulmore e ka
   në momentin kur në mënyrë akrobatike kthehesh në urë
   dhe mbi barkun tënd luajnë dy tre valltarë, pra të
   jesh në gjendje që me muskujt e barkut të mbash dy,
   tre valltarë të kërcejnë njëri mbas tjetrit për rreth
   një minutë e gjysmë. Këtu pra kemi të bëjmë me anën
   historike të valles.. Nuk kemi të bëjmë me një urë të
   zakonshme, por me atë që quhet ura e brezave, e
   historisë, e përpjekjeve, e sakrificave, e gjakut dhe
   mençurisë popullore.

   A keni arritur që të mësoni ndonjë grup për këtë
   valle?

   Po, kam përgatitur disa grupe në Konispol. Një grup
   djemsh kanë konkurruar edhe në Berat, madje u
   vlerësuan me çmim.

   A ka arritur ansambli i këngëve dhe i valleve
   popullore ta kopjojë këtë valle?

   Ansambli i këngëve dhe valleve popullore këtë valle e
   ka përvetësuar dhe e ka vënë në programet e tij. Unë e
   kam vënë në shkollën koreografike që të mësonin
   mënyrën e të kërcyerit çam.

   Historia e valles


   Kjo valle në origjinë ishte e Epirit, por u quajt
   vallja e Osman Takës, atëherë kur valltari patriot
   Osman Taka nga Konispoli, patriot i kohës, u kap dhe u
   burgos në Burgun e Janinës, ku dhe dënohet me varje.
   Para se ta varnin ai shprehu dëshirën e tij të fundit,
   një orkestër, e cila të luante vallen çame. Osman Taka
   nisi të kërcejë para valiut të Janinës dhe
   bashkëshortes së tij. Vallen e kërceu shumë bukur.
   Falë bukurisë trupore, shkathtësisë dhe
   zhdërvjelltësisë bëri që vajza e valiut pothuajse të
   rrëzohej nga dritarja. Dokumente arkivorë të Janinës
   thonë realisht se që pas kësaj valleje e shoqja e
   valiut i ka kërkuar atij që Osman Taka të mos vritet.
   Dhe në të vërtetë ai u fal e që nga ajo ditë kjo valle
   u quajt Vallja e Osman Takës.

   Osman Taka ka lindur në një nga familjet më të pasura
   të Konispolit rreth viteve 1848 - 1887, ku u edukua me
   idetë e Rilindjes Kombëtare. Ishte organizator i
   kryengritjeve me armë të krahinës kundër pushtuesve
   turq. U shndërrua si veprimtar i lëvizjes kombëtare
   për çlirim nga zgjedha osmane. U bashkua me lëvizjen e
   përgjithshme antiosmane dhe luajti një rol të
   rëndësishëm në degën e Lidhjes së Prizrenit në
   Prevezë. Arriti të bëhej një nga krerët më të
   rëndësishëm të kryengritjeve antiosmane dhe mbrojtjen
   e tërësisë territoriale të Shqipërisë.
   Ka qenë njëkohësisht valltar i njohur popullor.
   Tregojnë se kur e dënuan me varje te rrapi i
   Konispolit, ai shprehu një dëshirë për të kërcyer një
   valle para litarit. Ajo valle e luajtur me mjeshtëri
   të rrallë prej tij mahniti të pranishmit. Që nga ajo
   kohë vallja e kërcyer prej Osman Takës para litarit ka
   ngelur një nga vallet më të bukura të Çamërisë, e cila
   ka arritur deri në ditët tona, madje duke u quajtur
   edhe Vallja e Osman Takës.

   Tirana-Observer.


   __________________________________________________
   Do You Yahoo!?
   En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure protection possible contre les messages non sollicités
   http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.