Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

VARGJE PER CAMERINE

Expand Messages
 • albertinobe
  Cameria Klithin zerat nga nentoka, C ben keshtu o Evrope plake, Jemi camet te masakruarit, Po kullojme akoma gjak! Plumbi i Zerves ende sillet, Ne pretendimet
  Message 1 of 8 , Mar 11, 2008
   Cameria

   Klithin zerat nga nentoka,

   C'ben keshtu o Evrope plake,

   Jemi camet te masakruarit,

   Po kullojme akoma gjak!   Plumbi i Zerves ende sillet,

   Ne pretendimet e Vorio Epirit,

   Mbeshtetur nga kali i Trojes,

   Si ne dramat e Shekspirit.   Digjet zemra e Çamerise,

   Per t'u kthyer ne token meme,

   Tymi dhe flaka e 44-s,

   Kane thinjur Hagen qe ne rrenje.   Dhe sa, do te heshtin kancelarite memece,

   Perballe kerkeses se Çamerise,

   Do te futen ne kurthin e pabesise greke,

   Apo do t'u njihet e drejta e pronesise?   Bubulina ka nxjerre gjoksin,

   T'u mekoje me qumeshtin çam,

   Te zgjoje sythin e Lirise,

   Ku deshmoret per te rane.   Keze (Kozeta) Zylo NY
  • albertinobe
   Helenizmi, frymëzuesi i nacionalizmit agresiv grek Dr. Sulejman Abazi Është vërtetuar që rastet e thyerjes apo të krisjes së ndërgjegjes kombëtare
   Message 2 of 8 , Mar 11, 2008
    Helenizmi, frymëzuesi i nacionalizmit agresiv grek
    Dr. Sulejman Abazi

    Është vërtetuar që rastet e thyerjes apo të krisjes së ndërgjegjes
    kombëtare kanë mprehur vigjilencën kombëtare dhe prania e pasojave të
    tyre mbi arsyen historike mund të shkaktojë tronditje të reja më të
    rënda se më parë. "Strategjisë" greke e doktrinës për "Vorio Epirin"
    ka dështuar.

    Çfarë kërkojnë segmentet shoviniste greke të përfaqësuara nga Dulet,
    Janullatosit, Bollanot&CO të cilët çirren për "Vorio-Epirin" dhe
    shprehin pretendimet territoriale kundër Shqipërisë? Po iu themi që
    në fillim, siç ua kemi thënë edhe më parë: Nuk ka "Vorio-Epir", por
    ka Epir, i cili ka qenë, është dhe do të jetë histori dhe hapësirë
    etnike shqiptare. Politika dhe opinioni shkencor shqiptar këtë
    konstatim historik, ka ardhur koha ta thonë me zë të lartë në gjuhën
    shqipe.

    Përballë një politike të hapur të mbarsur me nacionalizëm agresiv dhe
    imponuese në çdo rast, në qëndrimin grek gjallojnë çdo ditë e më
    shumë pretendimet absurde territoriale, të cilave tashmë u ka dalë
    boja. Qarqet shoviniste me megafonë të tipit Geixh, Dule, Bollano e
    një takëm "historianësh", që guxojnë të dalin në ekranet shqiptare
    dhe të kërkojnë ballafaqim për gjenezën pellazge-epiriote-thesprote-
    shqiptare në misionin e tyre kanë dështuar. Sido që po ndodh, këto
    zullume politiko-ideologjike me prapavija reaksionare fetare,
    kurrsesi nuk do të kalojnë në heshtje, edhe kur politika zyrtare në
    shtetin shqiptar hesht dhe nuk zbaton ligjet kushtetuese të vendit.

    Historinë nuk mund ta tjetërsojnë as Bollanot & CO, e as një takëm
    politikanësh shqiptarë, që janë tulatur përpara presioneve politike
    greke. Krahasimi me rastin e Kosovës, e bën këtë gjakprishur dhe të
    tjerë pas tij të bëjë një gabim trashanik dhe të zbulojnë në opinion
    dështimin e strategjisë shoviniste greke kundër Shqipërisë.
    Pretendimet territoriale janë një turp politik, për të gjithë ata që
    shesin moral për demokracinë dhe standardet e saj. Ky mbetet një
    problem i hapur që kërkon shpjegim dhe këtë duhet ta bëjnë ata që i
    fryjnë erërave shoviniste në rajon. Institucionet zyrtare greke nuk
    njohin çështjen çame, duke e konsideruar atë "një çështje të
    mbyllur", ato bëjnë presion mbi emigracionin shqiptar, duke shfaqur
    anën më të errët të dominuar prej llumit të shoqërisë greke, nën
    hundën e tyre zhvillohet veprimtari ultra-nacionaliste nga qarqe të
    dyshimta deri paramilitare, të cilat shfaqin hapur pretendimet
    territoriale mbi "Vorio-Epirin", si në rastin e fatkeqit Bollano. Në
    kundërshtim me ligjet shqiptare jepen pensione, serviret fantazma
    homogjene dhe dyshtetësisë, bizneset greke u rrëshqasin ligjeve të
    shtetit shqiptar, hapen shkolla greke të palicencuara, dhunohen
    simbolet kombëtare, dhunohen të drejtat e njeriut, vriten shqiptarë
    në mjedise publike dhe në burgje, dhunohet rendi kushtetues, lëshohen
    kërcënime prej trupave ushtarake, cenohet siguria kombëtare, duke
    ndërhyrë hapur në punët e brendshme të shtetit shqiptar. Çfarë ka
    mbetur tjetër për t'u bërë në shpinë të Shqipërisë, zotërinj
    pushtetarë dhe politikanë?

    Hipokrizia e politikës greke është kthyer në qëndrim institucional
    megaloman, me pak shanse për t'u korrigjuar. Zullumet e saj të
    përfaqësuar me emra pushtetarësh dhe funksionarësh shtetërorë, bien
    shumë në sy dhe kjo bën që askush të mos mohojë praninë e "luftës së
    ftohtë" midis dy vendeve. Të mos gënjejnë veten as politikanët
    shqiptarë dhe ata grekë, e as misionarët e politikës evropiane, të
    cilët po e lejojnë këtë situatë, duke i bërë lëshime të pamerituara
    politikës greke.

    Por të mos i shmangemi problemit: CD-ja e politikës greke ka
    një "pauord" ("lejekalim") dhe ky pasuord është i instaluar në skutat
    politike të Athinës. Ai hapet herë pas here, duke vënë në lëvizje
    megafonat e tipit Geixh, Bollano, Dule, Joanullatos & CO, struktura
    të tëra antishqiptare, në mënyrë që politika greke ndaj Shqipërisë
    dhe kombit shqiptar të jetë përherë në sulm.

    Pse të mos e pranojnë: Politika greke ka dështuar në drejtim të
    nacionalizmit etniko-fetar kundër Shqipërisë. Po e përsërisim, ka
    dështuar. Pararojat e saj politike dhe fetare, PBDNJ, "Omonia", Kisha
    Ortodokse Greke dhe organizata terroriste "Mavi", kanë dështuar në
    misionin e tyre. Këta "ambasadorë të përhershëm" të shtetit grek,
    janë pjesëtarë të kongreseve të përvitshme të "Vorio-Epirit".
    Opinioni shqiptar tashmë i njeh. PBDNJ jep natyrën e një njeriu të
    trullosur që nuk po gjen vend. Ajo nuk është ndier rehat në politikën
    shqiptare, duke ndërruar karriget sa andej këndej, për të përfituar
    maksimalisht në misionin e saj antishqiptar. Për gjuhën e hidhur të
    Dules me shokë shqiptarët nuk kanë nevojë për përkthyes. Diskreditimi
    i politikës greke i ka kapërcyer me kohë përmasat e marrëdhënieve
    dypalëshe dhe "dosja greke" tashmë është e hapur në dorë të faktorit
    ndërkombëtar.

    Dalja e Dules nga koalicioni dhe përgjërimi i tij për "interesat e
    biznesit shqiptar", dalja e Bollanos (priten surpriza të tjera greke
    në të ardhmen), heshtja e disa subjekteve politike në Shqipëri, janë
    të lidhura me dy dështime të ndjeshme të politikës greke. Tendenca e
    turra-vrapit të qarqeve shoviniste greke dhe segmenteve dashakeqëse
    në politikë, për helenizimin e jugut të Shqipërisë, të sinkronizuara
    me trysninë e ftohtë politike, ekonomike dhe fetare, janë hapësirat
    që mbajnë sot peng çështjen çame, çështjen e minoritetit dhe
    emigrantëve shqiptarë dhe vetë marrëdhëniet midis dy shteteve. Nuk po
    bëjmë ndonjë zbulim të ri sensacional, përveçse i referohemi të
    vërtetës historike.

    Së pari, rruga e pakthyeshme e pavarësisë së Kosovës, ku Greqia ka
    shprehur hapur qëndrimin e saj kundër. Pse nuk e dëshiron Greqia këtë
    pavarësi? Çfarë pretendon Greqia më tej? Si mund të pranojë Greqia që
    të ndryshojnë raportet gjeostrategjike në Ballkan me daljen e një
    shteti të ri shqiptar? Politika greke e di se pas shpalljes së
    pavarësisë së Kosovës, çështja çame dhe e tërë kombësive që jetojnë
    sot në Greqi do të jetë një çështje e hapur, që do t'i kapërcejë
    hapësirat absurde të "zgjidhjeve dypalëshe". Janë të prekshme në
    jetën politike greke kërkesat e kombësisë maqedonase, bullgare, turke
    dhe të shumë pakicave të tjera me prejardhje gjenetike. Në kushtet
    e "rrethimit demokratik", të cilin Greqia ka kohë që po e ndien,
    çështja e helenizmit do të sfumohet. Greqia duhet të zhvishet prej
    tij. Ai është mashtrimi më i madh që po i bëhet historisë së
    Ballkanit.

    Së dyti, intrigues mbetet fakti i çështjes së zgjedhjes së
    Presidentit në Shqipëri. Politikës greke i kanë interesuar liderët
    shqiptarë, sepse nëpërmjet tyre ajo ka mundur të ruajë interesat e
    saj në Shqipëri. Nuk është e vështirë të kuptohet që ajo të mos ketë
    hedhur kartat e saj për kreun e shtetit shqiptar. Zhvillimet politike
    kohët e fundit dhe kompleksiteti i sajuar, me sa duket, i ka djegur
    këto karta dhe kundërvënia greke ka filluar të ndihet ndaj politikës
    shqiptare, pse jo dhe ndaj qeverisjes së partisë në pushtet. Nuk
    është çështje „daljeje" nga koalicioni, nuk është çështje e
    një "Bollanoje", nuk është çështje prishjesh në
    bregdetin "minoritar", por shumë më tepër se kaq.

    Zhvillimi i ngjarjeve në hapësirën shqiptare dhe maturia shqiptare
    për të qenë në unison me faktorin politik ndërkombëtar për çështje të
    rëndësishme, që kanë të bëjnë me çështjen tonë kombëtare e kanë
    nervozuar politikën greke dhe "pasuordi" i saj është vënë në lëvizje.

    Në mënyrë të kamufluar, po dhunohen parimet e sigurisë kombëtare.
    Kërcënimet dhe rreziqet nuk janë abstrakte, por janë të pranishme dhe
    veprojnë, duke shkaktuar pasoja të rënda në jetën e vendit. Lufta e
    ashpër politike e dy partive të mëdha në Shqipëri po krijon hapësira
    boshe, të cilat po shfrytëzohen nga qarqe reaksionare, me synime të
    pastra politike, etnike e fetare në dëm të shtetit dhe kombit
    shqiptar.

    Incidentet e shumta që kanë ndodhur në këtë periudhë, janë një ogur i
    keq i asaj që po vepron, i asaj që pretendohet se nuk duket, i asaj
    që nuk gjen dot justifikim përpara opinionit shqiptar, i krizës
    politike permanente që kërkojnë shpjegim, i dhunimit të
    institucioneve të sigurisë që shkaktojnë kaos politik, social dhe
    ekonomik, i mosfunksionimit të shtetit dhe rendit kushtetues, i
    frikës nga njerëz që i kanë shitur interesat e tyre matanë kufirit,
    qëndrime këto që po diskreditojnë politikisht vendin. Ky mund të jetë
    përfundimi i gjithçkaje që bëhet keq në këtë vend, në fund të fundit,
    i asaj që nuk u ka pëlqyer dhe nuk do t'u pëlqejë kurrë shqiptarëve.
    Këto momente, pa dyshim, shkaktojnë tensione politike, por nëse
    shqiptarëve u kërkohet t'u tregohen gjurmët, ata shikojnë ujkun
    përballë. Këto precedentë politikë i kapërcejnë kufijtë e konflikteve
    të brendshme, dhe nëse shqiptarët reagojnë ashpër, shkaktarët duhet
    të binden se diçka në këto marrëdhënie është mbrapsht.

    Marrëdhëniet midis dy shteteve janë lënë të ndjekin rrjedhën e tyre,
    por pa menduar se luhatjet po lënë pasoja shumë të rënda në thellimin
    e përçarjes dhe të armiqësisë, për të cilat do të duhet shumë kohë që
    ato të normalizohen. Marifetet politike të politikës greke janë
    kthyer në një rrezik permanent, duke e krahasuar atë me një njeri që
    rri me kopaçe në dorë pas dere dhe pret vetëm rastin të të godasë.
    Çështja e zgjidhjes së konflikteve midis dy shteteve kërkon
    subkoshiencë politike me standarde qytetare, sepse në të kundërt ato
    nuk mund të kalojnë kurrsesi pa lënë gjurmë të hidhura në memorien
    historike të popujve që dëshirojnë të jetojnë në fqinjësi.

    * * *

    "Uthulla e fortë prish enën e vet", - kështu thonë shqiptarët. Greqia
    ka kohë që e ka kamufluar të vërtetën historike të kombeve dhe
    popujve në Ballkan me globalizimin e helenizimit, i cili nuk
    ekziston. Grabitja dhe shtrembërimi i historisë është shkaku që
    frymëzon sot ultra-nacionalizmin grek dhe nxit qarqet shoviniste për
    t'i fryrë erës së pretendimeve territoriale. Bota e qytetëruar, nëse
    do ta shpëtojë Greqinë dhe popullin e saj dhe tërë rajonin ballkanik,
    duhet të ndikojë fuqimisht në shmangien e konceptit helen dhe të
    helenizmit. Është ky koncept që motivon sot nacionalizmin agresiv
    grek dhe qëndrimin antidemokratik të një shteti të ashtuquajtur
    demokratik.
   • A D
    Te lumte Dr. Abazi, artikull shume i qarte, i ekuilibruar dhe largpames. E meriton titullin Dr.qe ke perpara emrit. To: cameria@yahoogroups.comFrom:
    Message 3 of 8 , Mar 11, 2008
     Te lumte Dr. Abazi, artikull shume i qarte, i ekuilibruar dhe largpames. E meriton titullin Dr.qe ke perpara emrit.
      

     To: cameria@yahoogroups.com
     From: albertinobe@...
     Date: Tue, 11 Mar 2008 16:24:14 +0000
     Subject: [cameria] Helenizmi, frymëzuesi i nacionalizmit agresiv grek

     Helenizmi, frymëzuesi i nacionalizmit agresiv grek
     Dr. Sulejman Abazi

     Është vërtetuar që rastet e thyerjes apo të krisjes së ndërgjegjes
     kombëtare kanë mprehur vigjilencën kombëtare dhe prania e pasojave të
     tyre mbi arsyen historike mund të shkaktojë tronditje të reja më të
     rënda se më parë. "Strategjisë" greke e doktrinës për "Vorio Epirin"
     ka dështuar.

     Çfarë kërkojnë segmentet shoviniste greke të përfaqësuara nga Dulet,
     Janullatosit, Bollanot&CO të cilët çirren për "Vorio-Epirin" dhe
     shprehin pretendimet territoriale kundër Shqipërisë? Po iu themi që
     në fillim, siç ua kemi thënë edhe më parë: Nuk ka "Vorio-Epir" , por
     ka Epir, i cili ka qenë, është dhe do të jetë histori dhe hapësirë
     etnike shqiptare. Politika dhe opinioni shkencor shqiptar këtë
     konstatim historik, ka ardhur koha ta thonë me zë të lartë në gjuhën
     shqipe.

     Përballë një politike të hapur të mbarsur me nacionalizëm agresiv dhe
     imponuese në çdo rast, në qëndrimin grek gjallojnë çdo ditë e më
     shumë pretendimet absurde territoriale, të cilave tashmë u ka dalë
     boja. Qarqet shoviniste me megafonë të tipit Geixh, Dule, Bollano e
     një takëm "historianësh" , që guxojnë të dalin në ekranet shqiptare
     dhe të kërkojnë ballafaqim për gjenezën pellazge-epiriote- thesprote-
     shqiptare në misionin e tyre kanë dështuar. Sido që po ndodh, këto
     zullume politiko-ideologjik e me prapavija reaksionare fetare,
     kurrsesi nuk do të kalojnë në heshtje, edhe kur politika zyrtare në
     shtetin shqiptar hesht dhe nuk zbaton ligjet kushtetuese të vendit.

     Historinë nuk mund ta tjetërsojnë as Bollanot & CO, e as një takëm
     politikanësh shqiptarë, që janë tulatur përpara presioneve politike
     greke. Krahasimi me rastin e Kosovës, e bën këtë gjakprishur dhe të
     tjerë pas tij të bëjë një gabim trashanik dhe të zbulojnë në opinion
     dështimin e strategjisë shoviniste greke kundër Shqipërisë.
     Pretendimet territoriale janë një turp politik, për të gjithë ata që
     shesin moral për demokracinë dhe standardet e saj. Ky mbetet një
     problem i hapur që kërkon shpjegim dhe këtë duhet ta bëjnë ata që i
     fryjnë erërave shoviniste në rajon. Institucionet zyrtare greke nuk
     njohin çështjen çame, duke e konsideruar atë "një çështje të
     mbyllur", ato bëjnë presion mbi emigracionin shqiptar, duke shfaqur
     anën më të errët të dominuar prej llumit të shoqërisë greke, nën
     hundën e tyre zhvillohet veprimtari ultra-nacionaliste nga qarqe të
     dyshimta deri paramilitare, të cilat shfaqin hapur pretendimet
     territoriale mbi "Vorio-Epirin" , si në rastin e fatkeqit Bollano. Në
     kundërshtim me ligjet shqiptare jepen pensione, serviret fantazma
     homogjene dhe dyshtetësisë, bizneset greke u rrëshqasin ligjeve të
     shtetit shqiptar, hapen shkolla greke të palicencuara, dhunohen
     simbolet kombëtare, dhunohen të drejtat e njeriut, vriten shqiptarë
     në mjedise publike dhe në burgje, dhunohet rendi kushtetues, lëshohen
     kërcënime prej trupave ushtarake, cenohet siguria kombëtare, duke
     ndërhyrë hapur në punët e brendshme të shtetit shqiptar. Çfarë ka
     mbetur tjetër për t'u bërë në shpinë të Shqipërisë, zotërinj
     pushtetarë dhe politikanë?

     Hipokrizia e politikës greke është kthyer në qëndrim institucional
     megaloman, me pak shanse për t'u korrigjuar. Zullumet e saj të
     përfaqësuar me emra pushtetarësh dhe funksionarësh shtetërorë, bien
     shumë në sy dhe kjo bën që askush të mos mohojë praninë e "luftës së
     ftohtë" midis dy vendeve. Të mos gënjejnë veten as politikanët
     shqiptarë dhe ata grekë, e as misionarët e politikës evropiane, të
     cilët po e lejojnë këtë situatë, duke i bërë lëshime të pamerituara
     politikës greke.

     Por të mos i shmangemi problemit: CD-ja e politikës greke ka
     një "pauord" ("lejekalim" ) dhe ky pasuord është i instaluar në skutat
     politike të Athinës. Ai hapet herë pas here, duke vënë në lëvizje
     megafonat e tipit Geixh, Bollano, Dule, Joanullatos & CO, struktura
     të tëra antishqiptare, në mënyrë që politika greke ndaj Shqipërisë
     dhe kombit shqiptar të jetë përherë në sulm.

     Pse të mos e pranojnë: Politika greke ka dështuar në drejtim të
     nacionalizmit etniko-fetar kundër Shqipërisë. Po e përsërisim, ka
     dështuar. Pararojat e saj politike dhe fetare, PBDNJ, "Omonia", Kisha
     Ortodokse Greke dhe organizata terroriste "Mavi", kanë dështuar në
     misionin e tyre. Këta "ambasadorë të përhershëm" të shtetit grek,
     janë pjesëtarë të kongreseve të përvitshme të "Vorio-Epirit" .
     Opinioni shqiptar tashmë i njeh. PBDNJ jep natyrën e një njeriu të
     trullosur që nuk po gjen vend. Ajo nuk është ndier rehat në politikën
     shqiptare, duke ndërruar karriget sa andej këndej, për të përfituar
     maksimalisht në misionin e saj antishqiptar. Për gjuhën e hidhur të
     Dules me shokë shqiptarët nuk kanë nevojë për përkthyes. Diskreditimi
     i politikës greke i ka kapërcyer me kohë përmasat e marrëdhënieve
     dypalëshe dhe "dosja greke" tashmë është e hapur në dorë të faktorit
     ndërkombëtar.

     Dalja e Dules nga koalicioni dhe përgjërimi i tij për "interesat e
     biznesit shqiptar", dalja e Bollanos (priten surpriza të tjera greke
     në të ardhmen), heshtja e disa subjekteve politike në Shqipëri, janë
     të lidhura me dy dështime të ndjeshme të politikës greke. Tendenca e
     turra-vrapit të qarqeve shoviniste greke dhe segmenteve dashakeqëse
     në politikë, për helenizimin e jugut të Shqipërisë, të sinkronizuara
     me trysninë e ftohtë politike, ekonomike dhe fetare, janë hapësirat
     që mbajnë sot peng çështjen çame, çështjen e minoritetit dhe
     emigrantëve shqiptarë dhe vetë marrëdhëniet midis dy shteteve. Nuk po
     bëjmë ndonjë zbulim të ri sensacional, përveçse i referohemi të
     vërtetës historike.

     Së pari, rruga e pakthyeshme e pavarësisë së Kosovës, ku Greqia ka
     shprehur hapur qëndrimin e saj kundër. Pse nuk e dëshiron Greqia këtë
     pavarësi? Çfarë pretendon Greqia më tej? Si mund të pranojë Greqia që
     të ndryshojnë raportet gjeostrategjike në Ballkan me daljen e një
     shteti të ri shqiptar? Politika greke e di se pas shpalljes së
     pavarësisë së Kosovës, çështja çame dhe e tërë kombësive që jetojnë
     sot në Greqi do të jetë një çështje e hapur, që do t'i kapërcejë
     hapësirat absurde të "zgjidhjeve dypalëshe". Janë të prekshme në
     jetën politike greke kërkesat e kombësisë maqedonase, bullgare, turke
     dhe të shumë pakicave të tjera me prejardhje gjenetike. Në kushtet
     e "rrethimit demokratik", të cilin Greqia ka kohë që po e ndien,
     çështja e helenizmit do të sfumohet. Greqia duhet të zhvishet prej
     tij. Ai është mashtrimi më i madh që po i bëhet historisë së
     Ballkanit.

     Së dyti, intrigues mbetet fakti i çështjes së zgjedhjes së
     Presidentit në Shqipëri. Politikës greke i kanë interesuar liderët
     shqiptarë, sepse nëpërmjet tyre ajo ka mundur të ruajë interesat e
     saj në Shqipëri. Nuk është e vështirë të kuptohet që ajo të mos ketë
     hedhur kartat e saj për kreun e shtetit shqiptar. Zhvillimet politike
     kohët e fundit dhe kompleksiteti i sajuar, me sa duket, i ka djegur
     këto karta dhe kundërvënia greke ka filluar të ndihet ndaj politikës
     shqiptare, pse jo dhe ndaj qeverisjes së partisë në pushtet. Nuk
     është çështje „daljeje" nga koalicioni, nuk është çështje e
     një "Bollanoje", nuk është çështje prishjesh në
     bregdetin "minoritar", por shumë më tepër se kaq.

     Zhvillimi i ngjarjeve në hapësirën shqiptare dhe maturia shqiptare
     për të qenë në unison me faktorin politik ndërkombëtar për çështje të
     rëndësishme, që kanë të bëjnë me çështjen tonë kombëtare e kanë
     nervozuar politikën greke dhe "pasuordi" i saj është vënë në lëvizje.

     Në mënyrë të kamufluar, po dhunohen parimet e sigurisë kombëtare.
     Kërcënimet dhe rreziqet nuk janë abstrakte, por janë të pranishme dhe
     veprojnë, duke shkaktuar pasoja të rënda në jetën e vendit. Lufta e
     ashpër politike e dy partive të mëdha në Shqipëri po krijon hapësira
     boshe, të cilat po shfrytëzohen nga qarqe reaksionare, me synime të
     pastra politike, etnike e fetare në dëm të shtetit dhe kombit
     shqiptar.

     Incidentet e shumta që kanë ndodhur në këtë periudhë, janë një ogur i
     keq i asaj që po vepron, i asaj që pretendohet se nuk duket, i asaj
     që nuk gjen dot justifikim përpara opinionit shqiptar, i krizës
     politike permanente që kërkojnë shpjegim, i dhunimit të
     institucioneve të sigurisë që shkaktojnë kaos politik, social dhe
     ekonomik, i mosfunksionimit të shtetit dhe rendit kushtetues, i
     frikës nga njerëz që i kanë shitur interesat e tyre matanë kufirit,
     qëndrime këto që po diskreditojnë politikisht vendin. Ky mund të jetë
     përfundimi i gjithçkaje që bëhet keq në këtë vend, në fund të fundit,
     i asaj që nuk u ka pëlqyer dhe nuk do t'u pëlqejë kurrë shqiptarëve.
     Këto momente, pa dyshim, shkaktojnë tensione politike, por nëse
     shqiptarëve u kërkohet t'u tregohen gjurmët, ata shikojnë ujkun
     përballë. Këto precedentë politikë i kapërcejnë kufijtë e konflikteve
     të brendshme, dhe nëse shqiptarët reagojnë ashpër, shkaktarët duhet
     të binden se diçka në këto marrëdhënie është mbrapsht.

     Marrëdhëniet midis dy shteteve janë lënë të ndjekin rrjedhën e tyre,
     por pa menduar se luhatjet po lënë pasoja shumë të rënda në thellimin
     e përçarjes dhe të armiqësisë, për të cilat do të duhet shumë kohë që
     ato të normalizohen. Marifetet politike të politikës greke janë
     kthyer në një rrezik permanent, duke e krahasuar atë me një njeri që
     rri me kopaçe në dorë pas dere dhe pret vetëm rastin të të godasë.
     Çështja e zgjidhjes së konflikteve midis dy shteteve kërkon
     subkoshiencë politike me standarde qytetare, sepse në të kundërt ato
     nuk mund të kalojnë kurrsesi pa lënë gjurmë të hidhura në memorien
     historike të popujve që dëshirojnë të jetojnë në fqinjësi.

     * * *

     "Uthulla e fortë prish enën e vet", - kështu thonë shqiptarët. Greqia
     ka kohë që e ka kamufluar të vërtetën historike të kombeve dhe
     popujve në Ballkan me globalizimin e helenizimit, i cili nuk
     ekziston. Grabitja dhe shtrembërimi i historisë është shkaku që
     frymëzon sot ultra-nacionalizmin grek dhe nxit qarqet shoviniste për
     t'i fryrë erës së pretendimeve territoriale. Bota e qytetëruar, nëse
     do ta shpëtojë Greqinë dhe popullin e saj dhe tërë rajonin ballkanik,
     duhet të ndikojë fuqimisht në shmangien e konceptit helen dhe të
     helenizmit. Është ky koncept që motivon sot nacionalizmin agresiv
     grek dhe qëndrimin antidemokratik të një shteti të ashtuquajtur
     demokratik.
     Access your files from anywhere with Windows Live SkyDrive! Sign up now and get 5GB of space FREE!
    • A D
     Abedin, Thirrje jo e sakte. Shkruajta edhe para disa diteve, Berisha eshte ashtu si thua ti, i ka shfrytezuar camet per llogarite tij e vazhdon e loz edhe sot
     Message 4 of 8 , Mar 11, 2008
      Abedin,
       
      Thirrje jo e sakte. Shkruajta edhe para disa diteve, Berisha eshte ashtu si thua ti, i ka shfrytezuar camet per llogarite tij e vazhdon e loz edhe sot e kesaj dite. Por edhe camet kane gabuar duke mbeshtetur shpresat tek ai ose gjasme tek e djathta. Camet duhet te mbeshteten jo aq tek politika shqiptare gjasme me te majte e te djathte (te 2 palet njelloj jane kur vjen puna ketu) por loja duhet luajtur me BDI, partine e cameve, duke kerkuar mbeshtetje nga i gjithe populli shqiptar kudo qe eshte, nga Tirana, nga patriotet e ndershem, ne Shqiperi, Kosove e Maqedoni e Cameri. BDI duhet te jete patjeter ne parlamentin e ardhshem, duke pasur deputetet e saj por edhe deputete me origjine came ne PS e PD (sic eshte sot nje deputet cam i PS-se) qe t'i degjohet zeri shume, bile me shume se c'i degjohet partise se grekeve PBDNJ.
       
      Natyrisht, i zoti me shume se kushdo tjeter e nxjerr gomarin nga balta. Por camet pa mbeshtetjen e gjithe shqiptareve kudo ku jane, s'kane asgje ne vije. Ketu duhet te filloje puna, nga sensibilizimi kombetar e nderkomebetar qofte edhe me disa demostrata te vogla demokratike para ambasadave greke, ne Tirane e kudo ne bote, sic bejne tibetianet. Greqia duhet te njohe te drejtat e minoriteteve perfshire ato te cameve ne Greqi si anetare e BE-se. Pastaj fillon mbeshtetja...
       
      Kjo eshte thirrja qe duhet bere.
       

      To: cameria@yahoogroups.com
      From: albertinobe@...
      Date: Tue, 11 Mar 2008 14:44:23 +0000
      Subject: [cameria] THIRRJA E CAMEVE

      Te dashur miq vellezer dhe motra,

      Me deklaraten e fundit zoti Berisha tregoi hapur se ai vetem e ka
      perdorur ceshtjen came si vegel sa here qe i eshte dashur atij per
      intrigat e tij politike,dhe sa here qe i eshte dashur ti beje presion
      qeverise se athines.Ky burre-light qe eshte hequr per dekada me ralle
      si atdhetar i flakte sa here i ka vjedhur votat e cameve ne shqiperi
      duke i premtuar atyre zgjidhjen e ceshtjes dhe duke mos bere asgje me
      pas prandaj vellezerit e mi te gjakut dijeni se ne sna e var kush ne
      tirane sepse tirana tashme eshte bere nje athine e dyte e vogel dhe i
      sherben interesave te megali-idese dhe sdo tja dije per camet.Apo mos
      berisha kerkon qe te perfitoje disa miliona dhrahmi nga kompesimet e
      tokave came nese arrihet kjo gje.Pra i dashur SALI BOLLATI, i dashur
      OLSI, e dashur EDLIRA dhe te gjithe te tjeret mos u nxehni kur une
      ju them se ne jemi vetem dhe ata qe hiqen si miqte tane e bejne per
      interesa te tyre dhe sduan tja dine per gjakun e shenjte te gjyshrve
      tane dhe as per shqiptari apo per cameri.I indinjuar nga kjo
      deklarate antishqiptare e berishes ose me mire Bririshes se ja kane
      vene brinjte ne koke bindem cdo dite e me shume qe si te majtet si te
      djathtet jane mbeturina ne komunizmit , dhe jane kameleonizur me emra
      dhe tituj te tjere por ata fatkeqesisht sherbejne te njejtat interesa
      ato te armiqve tane.Pra vellezer te dashur ejani ju lutem te puthim
      ballin e njeri tjetrit te parqafohemi dhe bashke te qajme ata
      gjysherit tane qe i masakronin me ceremoni ne çamerine tone te dashur
      dhe mos mendoni se tirana apo athina do te na japi zgjidhje; ose e
      bejme ne ose se ben kush dhe dijeni se camet mikun e tyre te vetem qe
      kane eshte zoti.

      ME RESPEKT DHE DHEMBSHMURI TE MADHE PER VELLEZERIT E MI CAME
      ABEDIN RAKIPI
      Access your files from anywhere with Windows Live SkyDrive! Sign up now and get 5GB of space FREE!
     Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.