Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

PAK HISTORI PER QYTETIN E ARTES NE CAMERI

Expand Messages
 • albertino rakipi
  PAK HISTORI PER QYTETIN E ARTES NE CAMERI SHKRUAN ABEDIN RAKIPI Sipas W.W.Leake qe udhetoi neper Greqi ne shekullin e 19te qyteti i Artes qe eshte nje nder
  Message 1 of 1 , Apr 21, 2008
   PAK HISTORI PER QYTETIN E ARTES NE CAMERI

   SHKRUAN ABEDIN RAKIPI


   Sipas W.W.Leake qe udhetoi neper Greqi ne shekullin e
   19te qyteti i Artes qe eshte nje nder skajet me jugore
   te kombit shqiptar ishte i perbere nga 5000 ortodokse
   greke dhe shqiptare , 500 Osmane muslimane nga te
   cilet pjesa derrmuese ishin çame shqipfoles dhe 500
   çifute grekfoles. Sipas Qirjako Simonopulit ne Arte ne
   1821 kishte 7000 greke (ai quan greke çdo ortodoks por
   dihet publikisht tashme qe mes tyre kishte edhe me
   qindra shqipfoles ortodokse)
   800 Osmane ku sic e theksuam edhe me lart pjesa
   derrmuese ishin çame dhe 1000 çifute. Ne 1864
   popullata e Artes eshte e meposhtmja 5000 ortodokse,
   1900 osmane (nenkuptohet muslimane) dhe 1110 çifute.
   Konsulli Rus ne Arte shkruan se nga 1350 familje qe
   kishte qyteti 1050 ishin ortodokse, 210 muslimane dhe
   90 çifute. Sipas informacioneve te rregjistruara ne 3
   korrik 1881 , dy muaj pas renies se Artes ne duart e
   grekeve dhe pas masakrave pafund qe ata kryen ndaj
   popullsise muslimane shqiptare dhe turke , popullsia e
   Artes u reduktua shume dhe nga 7000 mije banore qe
   Arta kishte ne 1821 ngelen vetem 4490 vete qe ishin te
   ndare si me poshte: 4328 ortodokse, 617 çifute dhe 45
   muslimane. Keto fakte hedhin drite edhe njehere mbi
   popullsine e maskruar te çamerise dhe tregojne qarte
   se masakrat ndaj çameve nuk filluan vetem ne 1912 me
   shembjen e perandorise osmane por gjenocidi çam fillon
   menjehere pas triumfimit te revolucionit grek te 1821
   ku kudo ku kalonin andartet dhe kleftet neper trojet
   muslimane çame kryenin masakra dhe makabra te
   tmerrshme.
   A mos valle edhe ne ate kohe çamet bashkepunonin me
   nazistet?   __________________________________________________
   Do You Yahoo!?
   En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure protection possible contre les messages non sollicités
   http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.