Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

NEOSULIOTET MOHOJNE CAMERINE

Expand Messages
 • albertino rakipi
  Neosuliotët http://revistamapo.com/index.php?faqe=detail&kat=Dossier&id=925 Shkruan : Ben Andoni Një artikullshkrues, pak ditë më parë, Sulin dhe
  Message 1 of 1 , Apr 21, 2008
   Neosuliotët

   http://revistamapo.com/index.php?faqe=detail&kat=Dossier&id=925

   Shkruan : Ben Andoni

   Një artikullshkrues, pak ditë më parë, Sulin dhe
   suliotët i
   identifikonte me Çamët. Historia ngërthehej, por
   pastaj
   ndahej. Çamët me fatkeqësinë e tyre të ditur dhe
   Suliotët
   të rrënuar, të shpërndarë, në një histori, që nuk u
   tregua
   aspak dashamirëse me ta. Një pinjoll 70 vjeçar i
   Xhavellave
   (Tasho) nuk gjente qetësi, sesi ata mund të
   identifikohen
   me çamët. Suli është Suli, u thoshte të gjithëve. I
   tronditur. Pa qetësi...”Kam qenë krenar për racën time
   dhe
   që kur kullosja kecërit në një pllajë, dija se ato
   ishin
   pllajat e gjyshërve dhe stërgjyshërve tanë në Melesin,
   atje
   në qoshk të Shqipërisë”. Suliotët kur u shpërbënë
   erdhën në
   Melesin në kohën e Zylyftar Podës, rrëfen për MAPO,
   Anesti
   Tasho...O suljotë,- na thërriste krahina. Ishin ezmerë
   me
   nofulla të kërcyera dhe të gjatë. Sot e kësaj dite
   shumë
   nga ne janë ezmerë dhe në gjithë Shqipërinë..
   ...
   I pari, që erdhi prej tyre nga fisi i njohur suliot në
   Shqipëri, ishte me emrin Tasho. Pasardhësi i fisit të
   Xhavellave, kishte ngarkuar dy djemtë e vegjël, në dy
   kosha, dhe me ta mbartur- mbërriti Melesinin. Që andej
   iu
   shpalos për herë të parë vendi i ri fëmijëve.
   Përfundimisht, kjo do bëhej shtëpia e tij dhe e fisit,

   tashmë nuk do të dehej më, me erën e lirisë së Sulit.
   Por,
   burri i fortë, që veç erës së luftës kishte mbartur
   edhe
   erën e blegtorit të mirë, nuhati kullotën e mirë dhe
   qetësinë e munguar. Atë që e kishin harruar suliotët.
   Stërgjyshi i Anestit Tashos, bashkë me gjashtë familje
   suliotësh, që erdhën pas tij në këtë vend, krijuan
   vendbanimin e ri të suliotëve. Tashmë kishte mbaruar
   lufta,
   po fillonte mbijetesa. “Kishin nevojë që të jetonin”,
   kujton Anesti, që realizoi pas viteve e viteve të tëra
   punë
   një monografi, që i kushtohet Sulit dhe suljotëve, por
   edhe
   racës së tij. Që dikur nxori dhe një nga kryeministrat
   e
   parë të shtetit grek, Kiço Xhavellën. Mësuesi, ose
   inxhinieri i dikurshëm, në librin e tij, ka
   koleksionuar me
   kujdes dhe ka bërë një “Histori të Sulit”, ku ka futur
   pasardhësit e tij, që tashmë janë të vendosur kudo
   nëpër
   Shqipëri. “Të gjithë mendojnë se të parët tanë dhe
   disa
   familje të tëra suliote kanë ardhur në Melesin rreth
   viteve
   1828-1831, kur kapedan Zylyftar Poda mbas luftës dhe
   qëndresës së tij në Melesin, ndaj forcave osmane,
   pranoi që
   të qëndronte në Melesin”, kujton Anesti. “Për suliotët

   kur kam kuptuar e filluar së shkruari, çdo gjë që
   dëgjoja e
   mbaja shënim dhe çdo material për Sulin e arshivoja”.

   kohën e monizmit nuk ka guxim sepse suliotët shqiptarë
   quheshin si filo grekë. Në kohën e demokracisë e
   përfundon
   të gjithë botimin e tij dhe tash është duke botuar një

   dytë.

   Në Melesin...
   Në vendin e ri ata ishin të papërkulur, jo për sa i
   përket
   armiqve, por mbijetesës. Bënë pije të mrekullueshme,
   por
   edhe punuan me përkushtim në bujqësi, tregëti. Pasi
   jetuan
   deri në fillim të shekullit të kaluar, Suliotët, që
   tashmë
   ishin shkrirë me vendasit, vendosën që të shkonin më
   tutje
   në Leskovik. Në fillimet e shekullit të kaluar,
   Leskoviku,
   ishte një qytet, me peshë në Shqipëri. Dhe, falë
   pozicionit
   të dyzuar të qytetit, që shërbente njëkohësisht për
   Shqipërinë dhe Greqinë, suliotët, po aq të dyzuar mes
   kohës, blenë shtëpitë e disa të pasurve. Kur ata u
   zhvendosën përfundimisht në banesat e reja nuk ishin
   si
   dikur, kur jetonin në kasollet me baltë. Ky ishte
   ndërrimi
   i parafundit i banesave para se të shpërndaheshin.
   Por,
   ishte edhe koha e ndërrimit të madh të emrave.
   Administrata
   osmane, që ishte prezente në Shqipëri, nuk e kishte
   harruar
   se çfarë kishin bërë gjyshërit e tyre. Sepse,
   Xhavellat, që
   zgjidheshin shpesh në krye të suliotëve, apo që e
   ndihmuan
   Revolucionin grek, nuk mund të harroheshin lehtë. “Nga
   ky
   element, pasardhësit e fisit të famshëm luftëtar,
   kujtuan
   dhe vendosën, që të ndërronin mbiemrin e Xhavellës me
   Tasho, për nder të suliotit të parë, që zbriti në këtë
   vend”, kujton Nesti.

   Si u bashkuan
   “Kemi disa kushërinj tanë në Borizanë (Greqi) dhe kur
   shkuam në Sul, pleqtë na treguan se sarajet diku atje

   mal ishin tonat. Por, ata më shumë ruanin në mëndje
   bashkësinë tonë dhe mënyrën sesi ne rrinim me
   njëri-tjetrin” , kujton burri, që ideoi dhe bashkimin
   e
   fisit në një datë të caktuar, si dikur. Rituali i
   bashkimit
   të suliotëve, ose ky pelegrinazh familjar, i ka
   rrënjët
   thellë në histori. Të gjendur gjithmonë përpara
   vështirësive, por më shumë për të përkujtuar të
   kaluarën e
   paraardhësve të tyre të nderuar, në Sulin e largët,
   pinjollët e tyre mblidheshin në ditën e emrit të Shën
   Sotirit (Shpëtimtarit) , në rrëzë të Melesinit në
   Leskovik.
   Vendit, ku ata zbritën për herë të parë në vitet ’30

   shekullit të XIX, në ekstremin lindor të Shqipërisë.
   Ky
   ritual, që vazhdoi me jetën dhe fatin e pesë brezave
   suliotësh, arriti kulmin para Luftës së Dytë Botërore.

   lulëzimin e tij, një panair lokal bëhej për nder të
   bashkimit të tyre. Xhavellajt e Shqipërisë, që tashmë
   u
   konvertuan në Tasho dhe Sulioti, mblidheshin për t’u
   interesuar dhe për të ndihmuar njëri-tjetrin. Historia
   e
   pelegrinazhit, më vonë, nuk mbaron këtu, po ajo ka
   vazhduar
   me ritme më të ulëta dhe gjatë Luftës së Dytë. “Ku, të
   detyruar nga përfundimi i saj, disa shkuan në Greqi,
   disa
   mbetën në Shqipëri”, kujton Anesti, organizatori i
   saj, i
   menduar. Pas luftës, me gjithë përmasat jo të mëdha,
   suliotët krenarë mblidheshin përsëri, por tashmë
   gjithnjë e
   më të rralluar. Dhe, kishte shumë momente, pas Luftës

   qëndronin pa folur, sepse tashmë pjesa më e madhe e
   tyre,
   ishte jashtë kufijve të Shqipërisë, ndërsa ata vetë
   përballeshin me shuarjen e heshtur.
   Në Kishën e tyre të Shën Sotirit, pasi meshoheshin,
   Neo-suliotët qëndronin pak me njëri-tjetrin, pyesnin
   për të
   rejat dhe ndaheshin me premtimin e përvitshëm se do të
   ribashkoheshin përsëri. Këtë tash e bëjnë rregullisht
   kur
   mblidhen nga të gjithë vendet. Anesti Tasho, pinjolli
   i
   brezit të tretë të fisit të njohur suliot Xhavella,
   kur
   afron gushti, shpërndan ftesa, tek të gjithë
   pasardhësit e
   Suliotëve, që janë të përhapur tani në tre kontinente,
   Amerikë, Evropë dhe Australi, për tu ribashkuar.
   Flitet për
   një histori të jashtëzakonshme, që ka lidhje me fisin
   e
   njohur Xhavella, të natyralizuar tashmë Tasho dhe të
   denjë
   për një Guiness historik. Si dikur, në datën 6 gusht
   të çdo
   viti, kudo që të ndodheshin dhe në çfarëdo momentesh
   që të
   ishin, Suliotët e fisit të Xhavellajve, heronjve të
   famshëm
   të rezistencës kundër Osmanëve, bashkoheshin në
   Shqipëri,
   në Melesin të Leskovikut. Dhe me kalimin e kohës
   kujtuan jo
   vetëm suliotët e dikurshëm, por edhe të tashmit. Mbi
   fisin
   e famshëm, historikisht pati probleme me të gjithë
   pushtuesit. Disa nga përfaqësuesit e nderuar të këtij
   fisi,
   që organizuan për herë të parë rezistencën ndaj
   fashizmit
   në Leksovik, u dënuan më vonë nga regjimi komunist. Të
   mbeturit, mbijetonin me çfarë të mundeshin. “Ky ishte
   momenti, ku trishtimi ynë ishte i madh. Por, amaneti i
   pleqve tanë, që të mblidheshim ishte akoma më i madh”,
   kujton i moshuari, që rilindi traditën. Anesti,
   vazhdon që
   të ‘endet’ arkivave, biblotekave, Institutit të
   Historisë,
   për të sqaruar se kush ishte vendi i vërtetë i
   paraardhësve
   të tij në Revolucionin Grek, kundër Portës së Lartë,
   apo
   kundër Ali Pashës. Falë pasionit të hershëm për
   historinë,
   ish inxhinieri mekanik duket se ia ka dalë më së
   fundi. Kur
   ka arritur, më në fund, në këtë vit, që t’i bindë pas
   ‘90
   suliotët, që t’i bashkojë si dikur në Melesinin e
   vjetër.
   Kjo është arsyeja, që pas gati 30 vjetësh, të 150
   Xhavellat
   shqiptarë dhe po aq grekë, dhe më pak në vendet e
   tjera,
   bashkohen, si dikur në Melesinin e largët. Është
   mbijetesa
   e një fisi shqiptar, simbol i qëndresës kombëtare në
   shekuj.
   “E unë tashti le të më gjejë se çfarë të dojë, arrita,

   t’i bashkoja njerëzit e mi, si dikur”, kujton i
   moshuari
   Anesti Tasho. “Jam i lumtur, se ne nuk do të shuhemi,
   thotë
   ai. Këtë e kam parë tek Xhavllinjtë e rinj, që mezi po
   presin të njihen”. Dhe, këtë do t’ua lë amanet edhe
   fëmijëve të mi...”Nuk jemi çamë”, më thotë sërish. Ne
   kemi
   luftuar me breza, që të ishim dhe të mbetemi suliotë.   __________________________________________________
   Do You Yahoo!?
   En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure protection possible contre les messages non sollicités
   http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.