Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Abdyl Frasheri per Camerine

Expand Messages
 • albertinobe
  Neos Kuvaras 1962 Marrëveshjet tona me përfaqësuesin e shqiptarëve janë ndërprerë,meqenëse Abdyl Frashëri ngul këmbë për sovranitetin shqiptar
  Message 1 of 4 , Mar 9, 2008
   "Neos Kuvaras" 1962

   "Marrëveshjet tona me përfaqësuesin e shqiptarëve janë
   ndërprerë,meqenëse Abdyl Frashëri ngul këmbë për sovranitetin
   shqiptar dhe nuk pranon që Epiri t'i jepet mbretërisë greke, pasi
   është tokë autoktone shqiptare.

   …Është e nevojshme të zgjerohen edhe veprimet e llojit tjetër; të
   zbarkojmë një repart ushtarak në Himarë në qoftëse negociatat tona
   do të dështojnë. Dalja e ushtrisë sonë në Himarë do të shkaktojë në
   Epir konfuzion dhe tronditje.Duke bërë që batalionet e rregullta të
   ushtrisë turke të përbëra krejt prej shqiptarëve që ndodhen në Epir,
   do të dezertojnë për të kaluar drejt veriut (në drejtim të Himarës)
   për të mbrojtur vatrat e tyre dhe duke i shpërndarë shqiptarët në
   drejtim të veriut Epiri do të mbetet i lirë, pa shqiptarë të
   armatosur dhe si pasojë ne atëherë do ti kemi duart e lira për të
   vepruar aty dhe do tua heqim frikën që kanë njerëzit tanë në Epir…
   fakeqesisht ortodokset e Epirit nuk pranojne kërkesën greke …."


   "Moniteur Universale" 1879

   "Zoti redaktor. Artikullit të botuar në gazetën "Republika Franceze"
   nuk i dhamë asnjë përgjigjje, sepse një sjellje të tillë fare pak e
   pritnim prej një gazete që simpatizon luftën e kombësive. Franca qan
   gjithmonë humbjen e krahinave të saj. Banorët e Alsasës dhe të
   Lorenës rënkojnë kur kujtojnë privimin e kombësisë së tyre.

   Përse një gazetë franceze i quan qesharak shqiptarët,të cilët
   përpiqen të evitojnë rrezikun e një fatkeqësie të tillë. Nuk jemi
   savantë dhe as pretendojme për të, por historinë e atdheut tonë e
   kemi studiuar dhe e dimë më mirë se kushdo tjetër. Banorët e Epirit
   i quajnë Pellazgë. Herodoti,Tukiditi dhe Straboni dalin me
   konkluzione se ky vend nuk ka pjesë të Greqisë. Sipas
   Strabonit,Greqia nga Veriu kufizohet prej Akarnanisë dhe gjirit të
   Ambrakisë.

   Pasi gjeografia e lashtë greke nuk u vjen në ndihmë grekëve të
   sotëm,po pyesim ata që kane mendime të kundërta, se cila pjesë e
   Epirit është greke? Ai që pranon argumentet e sillogëve grekë do të
   besojë se Greqisë nuk i përket vetëm Shqipëria, por edhe Maqedonia,
   Thrakia, Rumania, Azia e Vogël, etj.

   Sipas vendeve të Greqisë së Madhe edhe Marseja e juaj i takon
   asaj!!! Epiri ka 650 mijë banorë. Sa janë vallë grekë që ndodhen në
   të dhe ku banojnë? Në Korçë? Në Berat? Në Gjirokastër? Apo në
   Çamëri? Ai që kalon nëpër këto vende takon vetëm epirotë shqiptarë,
   jo epirotë grekë. Do të sakrifikoheshin pra 650 mijë shqiptarë për
   të ngijtur lakmitë e sillogëve grekë dhe lëvizjet artificiale të
   tyre!!!

   Sjellja e tanishme e Greqisë dëshmonë se ajo ka ndërmend të imitojë
   Rusinë. Por kjo (Rusia) i përkrah pretendimet e saj me anë të
   forcës, e cila për fat të mirë i mungon Greqisë. Sikur të ishin
   grekët aq të fortë sa tregohen, në fakt janë vetëm miq të zhurmës,
   Euvropa nuk do të kishte kurrë qetësi. Parimi i ngjashmërisë në
   gjuhë do ta shpinte Greqinë shumë larg por në radhë të parë do të na
   jepej neve e drejta të kërkojmë nga grekët 200 mijë shqiptarë që
   banojnë në një lagje të veçuar të Athinës të quajtur PLAKË dhe krejt
   ishujt Hidra dhe Speca.

   Epiri është dhe do të mbetet gjithmonë shqiptar,ashtu si e krijoi
   natyra dhe historia. Mëkat që qeveria greke shpenzon për sillogët
   shuma të majme,të cilat mund të përdoren në mënyrë më të
   arsyeshme.Ajo përpiqet të zgjasi një ngatërresë,e cila s'ka për të
   mashtruar asnjë evropian.Po të ngulë këmbë greqia në aspiratat e
   lakmitë e saj të pangopura,të cilat i kundërvihen drejtësisë dhe të
   drejtës së kombeve,shqiptarët kanë vullnet të pa tundur që të
   mbrojnë atdheun e tyre deri në fund dhe jane betuar të mos lëshojnë
   asnjë pëllëmbë toke dhe të vdesin për të po të jetë nevoja. Këtu
   manifestojmë mendimin e të gjithë bashkatdhetarëve tanë. Evropa nuk
   do të marrë përgjegjësinë e luftërave shkatërrimtare që do të
   inaugurohen për aneksimin e shëmtuar të tokave tona nga Greqia".

   Abdyl Frasheri
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.