Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

ZGJOHUNI PER CAMERINE

Expand Messages
 • albertinobe
  ZGJOHUNI PER CAMERINE SHKRUAN : ABEDIN RAKIPI I prete pemet e lirise o te pabese por rrenjet e tyre jane te ngulura thelle ne token çame. Erdhet si gjembaçi
  Message 1 of 2 , Apr 16, 2008
   ZGJOHUNI PER CAMERINE

   SHKRUAN : ABEDIN RAKIPI   I prete pemet e lirise o te pabese
   por rrenjet e tyre jane te ngulura thelle ne token çame.
   Erdhet si gjembaçi qe kerkon pak vend ,
   qe te mbijetoje ne nje kopsht trendafilash
   dhe pastaj u zgjeruat dhe i thate trendafilave :
   Ikni qe ketej se ska me vend per ju
   se ndryshe do ju mbysim nje nga nje me gjembat tane.
   Greket si gjembaç i eger ne Cameri
   ndersa ne si trendafila,
   atehere pse fleme kur themelet e te vertetes
   i kemi ne duart tona?
   Pse ju ze gjumi kur keni te shtruar para jush
   rrugen e pafajesise ?
   Pse kur afshin e fresket te burimit e keni para jush
   humbni ne shkretetire?
   Pse kaq padije kur e dime qe veç portat e dijes
   na zgjidhin nga zinxhiret e roberise?
   Zgjohuni vellezer se erdh sabahu per lufte
   hapni syte edhe shikoni Camerine ta shpetoni.
   Folu bijve te Prevezes ,
   te marrin fjale e te mos lekunden
   se vet Zoti e mbolli faren tone ne Cameri.
   Si nje ze nga Kallamata qe ngjall varre e çon shpata,
   vjen kushtrimi nga Janina ,
   çohet ne kembe gjithe Gumenica,
   vrapojne djem pleq nga Filati,
   ndizet zjarr e flake Kosturi.
   O Meçove, Meçova e vjeter
   sa çame solle me vete
   derdhet populli ne mejdan
   amanet Camerine e kane.
   Del ne bedena Ali Pasha ,
   vijne kuaj te bardhe nga Parga ,
   Ej o nene Paramithia po buçet sot me ezan
   po lidh besen Cameria te luftojme per vatan,
   lidhur zemrat thone se bashku:
   Cameri te qofshim fale.
   Margelliç o gur e shkemb
   gjithe keta burra ngrite ne kembe,
   del me valle Osman Taka
   vijne flamure e trima nga Arta ,
   lufton me krajlat Hasan Tahsini
   i thote Europes jam Cameri,
   godet me pene Faik Konica
   pabesite e barbareve nga Atika.
   Kaleron Abedin Dino
   Shqipetar Abedin Cami,
   na çe kemi Follorine, ljufte e gjak per Camerine
   sihni si ist dheu sot , vllastimi te mblidhesine,
   to benje vllezre ljuft per tat dhe per Shqiperine.
   Vjen nje ere nga Ajdonati
   dhe s'leshon flamur nga dora
   bini trima mbi kaurre ,dushmani na zu vatane
   bini per nenen Cameri se neve na erdhi ora.
   Na morri lumi vellezer,
   prihni shpate e fustanelle
   zgjohuni nga gjumi se vdiqem,
   se po tretemi si qiriri qe ne fund shuhet ne erresire
   zgjohuni sa s'eshte vone
   zgjohuni per Camerine.   --- In cameria@yahoogroups.com, hamdi nuhiju <hamdinuhiju@...> wrote:
   >
   > ....All-llahu i do ata që mbajnë drejtësinë. (60:8)
   http://drejtesia.blogspot.com/2008/04/formimi-i-nj-demokracie-
   islame.html
   >
   > Formimi i një Demokracie Islame Posted by Muhammed at 7:57
   AM remplaza_fecha('Apr 13, 2008'); Apr13,
   >
   >
   >
   > Sohaib Sultan
   >
   > Nga gjuha Angleze: Dritan SKENDERI
   >
   >
   >
   > Para se të shqyrtojmë lidhjen ndërmjet Islamit dhe demokracisë,
   është me rëndësi të kuptojmë se çka në të vërtetë determinon ideja e
   demokracisë sepse shpeshherë nocioni i demokracisë ngatërrohet me
   kulturën dhe shoqërinë Perëndimore. Kështu, analistët shpeshherë nuk
   pranojnë që ta shqyrtojnë kopmpatibilitetin e Islamit me demokracinë,
   duke argumentuar se Islami dhe sekularizmi jane forca opozitare, se
   rregullat e Zotit nuk janë kompatibile me rregullat e njeriut, dhe se
   kulturës Muslimane i mungon një qëndrim I nevojshëm liberal social,
   që të ekzistojë një shoqëri e lirë demokratike.
   > Argumentet që e mohojnë nocionin e demokracisë Islame presupozojnë
   se demokracia është një sistem i paqëndrueshëm i cili përfshin vetëm
   lloje të veçanta të pamjeve sociale dhe kulturore. Sidoqoftë,
   demokracia, ashtu si Islami, është një system i qëndrueshëm që ka
   mundësi të adaptohet në kultura dhe shoqëri të ndryshme sepse është I
   ndërtuar mbi ide universale të sigurta e të pranueshme.
   > Pra, ç'është demokracia? Në definicionin e saj, demokracia është
   qeveri apo qeverisje e popullit që ushtrohet nga secili apo nga
   përfaqësuesit e zgjedhur. Kështu, të zgjedhurit që i rregullojnë
   ligjërisht kërkesat, lirinë e mobilizimit politik e social, dhe
   barazinë e të gjithë qytetarëvë, bëhen komponentë esencial për
   funksionimin e një demokracie të shëndoshë.
   > Ata që sjellin argumente kunder kompatibilitetit të demokracisë dhe
   Islamit zakonisht fillojnë duke thënë se në demokraci sovraniteti apo
   pushteti i takon njerëzve, ndërsa në Islam sovraniteti apo pushteti i
   takojnë Zotit, gjë që do ta pamundësonte një qeveri a qeverisje nga
   njerëzit. Me fjalë të tjera, këta skeptik mendojnë se sa i përket
   sistemit politik religjioz, teokracisë, patjetër të jetë opozitë e
   demokracisë, që nënkupton zbatimin e Ligjit të Zotit në Tokë nga ana
   e klasava apo autoriteteve religjioze. Sidoqoftë, ky argument
   presupozon se ekziston vetëm një klasë apo autoritet religjioz
   përbrenda traditës Islame i cili ka akces special në Vullnetin e
   Zotit dhe për këtë edhe ka të drejtë dhe fuqi që të vë Vullnetin
   Hyjnor në Tokë. Mu këtu bie argumenti në lidhje me Islamin, sepse në
   traditën Islame, të paktën në shumicën e mësimeve Sunite, nuk
   pranohet një klerik-personalitet, as që predikohet për ndonjë
   institucion të një klase religjioze që ka akces special në
   > Vullnetin Hyjnor.
   > Në fakt, është e kundërta, kjo mund të argumentohet me atë se
   Kur'ani na këshillon kundër institucioneve nga një klasë religjioze.
   Kur'ani thot se popujt e mëparshëm religjioz udhëheqësit e tyre
   fetarë i llogaritnin të Shenjtë [pas Zotit] (Et-Teube 9:31) dhe shumë
   nga klasat religjioze Jehudite dhe të Krishtere i akuzon për vjedhjen
   e pasurisë së njerëzve dhe largimin e tyre [nga rruga e Zotit] (Et-
   Teube 9:34). Për më tepër, Muslimanët besojnë se përvec profetit
   Muhammed (a.s) nuk ka asnjë njeri që ka lidhje apo akces direkt në
   Vullnetin e Zotit, dhe kështu pra asnjë përson apo grup nuk ka
   legjitimitet apo autoritet që kërkojë a pretendojë një status klerik
   në shoqërinë Muslimane. Si i tillë, sistemi politik Islam nuk është
   teokraci.
   > Nuk ka dyshim se një system politik Islam do të ishte i lidhur për
   ligjet, principet dhe frymën e Kur'anit dhe Sunnetit, i cili do të
   shërbente si burim i nënshtruar i një kushtetute të një shteti Islam.
   Aq më pak, në një system politik Islam, nuk do të ishte e tolerushme
   manipulimi apo shkelja direkte e mësimeve të shenjta Islame,
   përndryshe kjo do të ishte antikushtetuese. Pra, në ktë sens, Zoti
   është shpirtëdhënës i ligjit.
   > Sidoqoftë, të implementuarit e Ligjit të Zotit, në bazë të Kur'anit
   dhe Sunnetit, kërkon funksionin apo rolin e njeriut të cilit i është
   dhënë pozita e zëvendësit të Zotit apo përfaqësuesit të Tij në Tokë
   (El-Bekare 2:30) për shkak të intelektit të tij superior, aftësisë
   për të fituar dije dhe aftësisë për të shprehur vullnetin e lirë. Të
   gjitha këto dhunti nga Zoti jo vetëm që i mundësojnë njeriut që të
   implementojë Ligjin e Shenjtë, por gjithashtu edhe të interpretojë
   ligjet e shenjta, të përfitojë nga burimet e shenjta urtësinë e
   principeve që formojnë bazën ligjeve të reja të nevojshme për të
   gjitha kohërat dhe ndryshimet botërore me kompleksitetet e reja etike
   dhe morale.
   > Pra, sistemi politik Islam nuk nxitë luftë apo kompeticion për
   pushtet a fuqi ndërmjet Zotit dhe njeriut. Më sakt, Zoti dhe njeriu
   funsionojnë me një qëllim të unifikuar që ti sjellin botës civilizim
   dhe beneficione sociale duke i shtuar ligjet. Thjesht, Zoti që vetëm
   Atij i takon autoriteti, i jep ligjet, ndërsa njeriu si një trup
   kolektiv, si përfaqësues i Zotit në Tokë, i interpreton dhe
   implementon këto ligje. Kështu pra, ideali demokratik për
   një "qeverisje nga njerëzit" është kompatibil me kuptimet Kur'anore
   për rolin e njeriut në Tokë, dhe si pasojë kompatibil me idenë e një
   Demokracie Islame. Është me rëndësi të mos harrojmë se, megjithatë,
   në një demokraci sekulare kompetencat e njeriut për të qeverisur janë
   të përcaktuara dhe të kufizuara me kushtetutë, përbrenda Demokracisë
   Islame kompetencat njerëzore të qeverisjes I përcaktojnë dhe
   përkufizojnë burimet e shenjta të Islamit.
   >
   > Zgjedhja e Udhëheqësve
   >
   > Tani, nëse një qeveri është nga njerëzit, kjo do të kishte kuptim
   vetëm nëse njerëzit apo populli do ti zgjidhte udhëheqësit e tyre të
   cilët do të qeverisnin në interesa të popullit. A është kompatibil
   ideja e zgjedhjes me mësimet Islame? Përgjigja e kësaj pyetjeje mund
   të gjindet në insistimet Kur'anore për shfytëzimin e Shura-së, apo
   konsultave të përbashkëta, në zgjidhjen e çështjeve shoqërore (Ali
   `Imran 3:159, Esh-Shura 42:38), që do të përfshinte zgjedhjet, apo
   përzgjedhjet, e udhëheqësve që do të përfaqësojnë shoqërinë dhe do të
   qeverisin në interes të saj.
   > Interesante, në historinë Islame ekziston një model për muslimanët,
   për shfrytëzimin e konsultave të përbashkëta si një process për
   zgjedhje të një udhëheqësi të ri. Kur Profeti Muhammed a.s. ishte në
   shtratin e tij të vdekjes, shumë nga Shokët e tij e nxitnin apo
   stimulonin atë që të caktojë një trashëgimtar të tij që do ta
   udhëhiqte shoqërinë, por Profeti e refuzoi një gjë të tillë – një
   shënjë e qartë që ai donte që udhëheqësi I ardhshëm, më mirë të
   zgjedhet me konsultë të përbashkët sesa të caktohej në krye të
   shoqërisë. Kështu pra, kur Profeti ndërroi jetë, çështja më e rëndë
   për shoqërinë ishte që ta zgjedhnin udhëheqësin e tyre të ardhëshëm.
   Të nominuar për postin e Halifes (kalif) ishin tre Shokët e Profetit
   a.s., dhe në fund si udhëheqës i ri i shoqërisë u zgjodh Ebu Bekri,
   shoku më i afërt i Profetit. Ebu Bekri dhe tre pasardhësit e tij të
   cilët së bashku njifen si Katër Halifet e Drejtë, gjithashtu ishin të
   zgjedhur në mënyrë të njejtë që reflektoi në pëlqimin e
   > popullit. Pra ideja e zgjedhjes së një udhëheqësi në pajtim me
   vullnetin e popullit padyshim se nuk ishte një ide e re në traditën
   Islame. Kështu pra, ideja e zgjedhjes është kompatibile me idenë e
   një Demokracie Islame.
   >
   > Përgjegjësia e Qeverisë
   >
   > Megjithatë, nuk mjafton vetëm zgjedhja e udhëheqësve për të
   qeverisur. Marrja në përgjegjësi e atyre që qeverisin gjithashtu
   është një princip esencial i demokracisë që të funksionojë qeverisja
   nga njerëzit. E para, mësimet Kur'anore për konsultë të përbashkët
   nuk përfundojnë në zgjedhjen e udhëheqësve por qeverisjes i japin një
   rol thelbësor në të cilën udhëheqësit patjetër ti drejtojnë punët e
   tyre në një mënyrë jo diktatoriale. E dyta, udhëheqësve nuk u lejohet
   të qeverisin në bazë të tekave dhe dëshirave të tyre; më saktë,
   qeverisja e tyre patjetër të jetë në pajtim me mësimet Kur'anore dhe
   me Sunnetin (En-Nisaa' 4:59), gjë që jep kushtetutën e Shtetit Islam.
   E treta, Kur'ani urdhëron që udhëheqësit ti paguajnë të besuarit e
   tyre të emëruar (En-Nisaa' 4:58), që do të thotë se udhëheqësit janë
   përgjegjës për qytetarët e shtetit.
   > Që të dy, Ebu Bekri dhe Ummer ibn Hattabi, kalifi i dytë i
   Muslimanëve, idenë e përgjegjësisë e shfaqën në adresë të tyre që në
   momentin e emërimit duke iu drejtuar popullit me fjalët: "Nëse unë e
   ndjek rrugën e drejtë, më ndiqni. Nëse unë devijoj nga rruga e
   drejtë, më korrigjoni dhe kështu nuk do të jemi të humbur." Pra
   padyshim që roli dhe përgjegjësia e popullit përbrenda shoqërisë
   zgjat apo vazhdon edhe më tutje për zgjedhjen e një udhëheqësi
   përbrenda sistemit politik Islam.
   >
   > Barazia dhe Liria
   >
   > Dy pjesët e fundit të enigmës së formimit të një demokracie
   funksionale janë idetë thelbësore të barazisë dhe lirisëe në shoqëri,
   pa të cilat një popull realisht nuk do të mund të qeveriste veten.
   > Kur'ani na thotë [O ju njerëz, vërtetë Ne ju krijuam ju prej një
   mashkulli dhe një femre, ju bëmë popuj e fise që të njiheni ndërmjet
   vete] (El-Huxhurat 49:13). Në një ajet tjetër, Kur'ani na thotë [Nga
   argumentet e Tij është … ndryshimi i gjuhëve tuaja dhe i ngjyrave
   tuaja.] (Ar-Rum 30:22). Këto ajete dhe shumë të tjera e bëjnë njeriun
   të barabartë në shoqëri dhe përpara Zotit, mësime thelbësore
   Kur'anore një karakteristikë bërthamore e tipareve dominuese të
   Islamit. Kështu pra, çdo system politik Islam do të duhet të
   respektojë barazinë dhe diversitetin e të gjithë meshkujve dhe
   femrave.
   > Net ë gjithë kemi lindur të lirë, gjë që e destinon lirinë tonë. Ky
   është një reflektim i fortë në mësimet Kur'anore për vullnetin e lirë
   të njeriut, gjë që e dallon njeriun nga krijesat e tjera të Zotit.
   Idesë së vullnetit të lirë i duhet liria e zgjedhjes, dhe kjo është
   se pse Kur'ani shpall prerazi [Në fe nuk ka dhunë.] (El-Bekare
   2:256). Kur'ani gjithashtu inkurajon formimin dhe mobilizimin e
   grupeve sociale dhe politike kur thotë [Nga ju le të jetë grup që
   thërret në atë që është e dobishme, urdhëron për punë të mbara dhe
   ndalon nga e keqja.] (Ali `Imran 3:104).
   > Pa dyshim se liria, ashtu si edh në të gjitha shoqëritë tjera
   funksionale, nuk është absolute. Ka sugjestione apo udhëzime morale,
   etike e shpirtërore se çka një shoqëri mund ta tolerojë ose jo si
   pjesë e lirisë. Islami na mëson një moral konservativ shumë të mirë
   për shumë çështje dukë filluar nga ligjet e zakonshme e te ligjet
   transaksionale biznesore, në veçanti me trendet kulturore
   Perëndimore. Por nëse universaliteti dhe qëndrueshmëria e demokracisë
   janë të vërteta, atëherë patjetër të ketë mundësi që të përfshijë
   vlerat e sistemit Islam, të cilat në vete janë të bazuara në fakte
   univerzale dhe beneficione sociale për shoqërinë.
   >
   >
   > __________________________________________________
   > Do You Yahoo!?
   > Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
   > http://mail.yahoo.com
   >
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.