Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

ESE PER CAMERINE

Expand Messages
 • albertinobe
  Nje ese per shpirtin e Camerise Ndonëse paksa i rënduar nga shëndeti, Profesori francez, Bernard Jakob, një njohës i shkëlqyer i muzikës ballkanike e
  Message 1 of 17 , Mar 8, 2008
   Nje ese per shpirtin e Camerise
   Ndonëse paksa i rënduar nga shëndeti, Profesori francez, Bernard
   Jakob, një njohës i shkëlqyer i muzikës ballkanike e sidomos asaj
   çame, nuk ngurroi që ta bënte udhëtimin në Greqi. Para pak kohësh i
   kishte thirrur këngëtarët popullorë çamë Shaban Zeneli e Refat
   Sulejmani në Paris në një koncert të pashlyer nga kujtesa e miliona
   francezëve. në atë koncert të këngës çame në radion më të njohur
   pariziene edhe profesori qante nën zë . Nuk kishte parë njerëzit
   çamë të vrarë në tokat e tyre , por kënga tregonte më shumë se ato
   pamje . Kush e ndjen muzikën di edhe ta "lexojë" atë me të gjitha
   shkronjat e pentagramit. Dëgjues të Radio Francës ato ditë kërkuan
   të ritransmetohej disa herë koncertin që ata dhanë në sallën me
   publikun më të zgjedhur të Parisit. Më shumë i mrekulluar nga kjo
   muzikë, nga këto këngë ishte pikërisht Ideatori i këtij
   bashkëpunimi. Professor Bernardi.
   Një këngë që në atë ujëvarë tingujsh polifonikë kishte ca ujëvara
   shpirtrash të Çamërisë që zgjoheshin vrullshëm mes Parisit plot
   drita. Si dikur në fillimvitet e shekullit XX, kur toka e Çamërisë u
   nda nga trungu amë. Në atë vjeshtë pariziene shpirtrat e trimave, të
   njerëzve pa varre, të luleve të ullinjve që atë vjeshtë ishin
   kokërrzuar sërish pa vjelësit e vërtetë të tyre. Bredhëronin nëpër
   Parisin e dritëzuar si një klithmë për padrejtësinë më të madhe të
   shekullit XX kur Sëpata e Fuqive e preu në dysh tokën shqipfolëse.
   Po jo këngën. Jo vallen. Jo gjuhën. Jo traditat e kulturën….JO. JO.
   Kësaj radhe Profesor Bernardi kishte dëshirë që t'i shihte këto
   shpirtëra në tokën ku kishin lindur. Ku kishin fluturuar. Një
   kujtesë të mohuar, të plaguar, të përgjysmuar, të shprishur. Dhe e
   shkeli. Dhe e preku këtë truall që kësaj radhe ishte nën një flamur
   të një shteti tjetër. Dhe ia dëgjoi këngën atje ku ajo kishte lindur
   e prej nga kishte ardhur një ditë në Paris. Tashmë po bënte një film
   për muzikën polifonike çame. Me një peng të një studiuesi kaq të
   popullarizuar, të realizuar në vitet e fundit. Po njihte muzikën më
   të bukur, më qëndrestaren e shekujve. Më brilanten në atë
   uljengritje tingujsh.
   Ishte vjeshtë. Vjeshtë ballkanase. Një vjeshtë që tërhiqte zvarrë
   një verë të nxehtë. Përvëluese. Sërish mori me vete një këngëtar, të
   kësaj krahine.. Njeriun – orkestër të tingujve Shaban Zenelin. Donte
   një sfond tingujsh. Nuk mund të prekej kjo Çamëri pa tingujt e e
   këngës. Të poezisë që buron nga ky hambar ëndrrash të pafund. Pa
   gjuhën shqipe që ai e dëgjoi në Kastri. I thanë se banorët e
   Kastrisë rridhnin nga familja princërore e Kastriotëve të Dibrës. E
   gostitën me gjellët që bëheshin me vajin e ëmbël të këtyre
   shpateve. Kësaj radhe fjalëve të Bajronit që tregonte për trimëritë
   e suliotëve po i shtoheshin mbresat e një muzikanti që shihte një
   pjesë të re të Shpirtit të Çamërisë. I folën shqip kudo ku ai shkoi.
   Kur erdhi në Tiranë, e pyetën për klimën. Për ditët që kaloi në
   Çamëri. E ndiqnin miqësisht shëndetin e tij dhe ishte shumë normale
   një pyetje e tillë.
   - Akoma edhe tani pas disa ditësh të Kthimit nga Çamëria, kam aromën
   e portokalleve dhe të ullinjve. Të limonave që ishin mbushur sa
   degët preknin tokën. Më dhanë një SHPIRT të ri brenda qënies sime…-
   tha ai.
   Në këtë bredhërim të shpirtrave të Çamërisë në shpirtrat e
   artistëve më të mëdhenj të Botës, m'u kujtuan Gijotinat e të gjitha
   kohërave. Gjithmonë, ato, gijotinat, kanë patur vetëm disa pëllëmbë
   larg urdhërdhënës për ekzekutimet e rastit dhe urdhërzbatues të
   bindur me e pa maska në fytyrat e tyre të ftohta. Jo gjithmonë me
   shikues. Nuk ka rëndësi se cili ishte vrastari. Se si bëhej veprimi,
   me litar apo me sëpatë. Me..
   Për fat të keq, Shpirtin e Çamërisë përherë e kanë lakmuar
   Gijotinat. Madje e kanë çuar edhe në vendin e tyre. Për t'i vrarë
   historinë. Për t'i memecëruar këngën. Për t'i lënë pa dasma në
   truallin e tyre stërgjyshor. Për t'i tharë Pusin e mençur të Fjalës.
   Për t'i mbyllur gojën drejt urimit. Për ta lënë pa legjendat e saj
   që do të pushtonin telajot e piktorëve më të mëdhenj të botës
   anglezë, francezë që shkonin në sofrat e saj në disa shekuj me
   radhë. Por asnjëherë nuk e bënë këtë gjë.
   ……Vetëm disa ditë më parë në mjediset e Muzeut Historik Kombëtar
   kishin ardhur disa vizitoreë të moshuar të Çamërisë nga Paramithia,
   nga Kastria, nga Filati….
   Një ëndërr që për 17 vjet akoma nuk po e respekton qeveria greke për
   t'i dhënë një vizë të thjeshtë pleqve të Çamërisë, dikur djem e
   vajza që vraponin në Karvanët e Krismave e Gjakut duke lënë
   shpirtrat e gjyshërve të vetmuar në trevat e stërgjyshërve. me ca
   gurë të stralluar të vatrave dhe furrave nëpër bohçatë e udhëtimit
   më tragjik që ka parë shekulli XX. Duke ecur pranë detit të gjithë
   këndonin ninullat që iu kishin rritu trupin e iu kishin mbushur të
   gjitha skutat e shoirtit të tyrë aq të brishtë.
   Kishin ardhur shpirtërat që të dëgjonin zërat e thellësive të
   kohërave të një vendi që e kishin vetëm disa orë larg. Ishin njerëz
   që e flisnin shqipen aq mirë. Me atë dialekt të bukur të çamçes. Me
   një vrull emocionesh, që sytë, duart, fjalët nuk i mbanin dot.
   - U jam ka Paramithia,- tha një nënë e moshuar.
   Me një fjalë të ngadaltë që të mos e dëgjonin ata që e shoqëronin.
   Të vini të rregulloni token! Të rregulloni shtëpinë, sepse janë të
   rrëzuara. Jo për një kahave. Jo.
   - U jam ka Kastria – tha një tjetër.
   Të gjithë ishi çamë të krishterë të Çamërisë që ende jetonte në
   gjuhën e saj, te këta njerëz që nuk kishin bërë shkollë shqipe e as
   që mund ta kërkonin atë në kohërat e mungesës së popullsisë
   myslimane të Çamërisë.
   Kësaj radhe ishin të gjallët që e kishin sjellë SHPIRTIN çam. Mund
   të ishin dhe të vdekurit. Të vdekurit me varre, pa varre. Mund të
   sillnin këtë Shpirt djepet e fëmijëve që flenë ende në gërmadhat.
   Mund ta sillnin amanetet e shkruara e të pashkruara. Të paarkivuara
   në ndonjë arkiv fshati, shteti.
   Dua të besoj se Shpirti çam është i gjallë e duhet të jetë i tillë
   edhe në poezitë për të. Te ajo duhmë e shpirtit të poetit të të
   gjithë moshave e të të gjithë kohërave. Për t'i treguar atyre që
   ulen në tryeza politikanësh dhe diplomatësh se problemi çam nuk
   është një kasafortë që e ka një Çelës në duart e një Pronari. Jo.
   Çelësat e saj , udhërrëfyesat e shpirtrave të pagjumë të Çamërisë i
   ka një komb i tërë. Nga Shqipëria deri në Amerikën e largët ku ka aq
   rrahje zemre për Çamërinë sa duhen valët e Jonit për t'i numëruar.
   Duhen palët e maleve shqiptare për të kuptuar forcën e këtij shpirti
   të paepur. Një shoqëri e tërë që kërkon të drejtën e saj si drita e
   diellit.
   Çelësat e Portave të këtyre Shpirtrave sot i ka dhe deti Jon që në
   vitet e mbushura me jetë , me punë ballëdjeristur në tokat çame,
   bënte garë me vajin e ullinjve që prodhohej çdo vit në fshatrat e
   saj të begata.
   Nuk kanë rëndësi Gijotinat që duan ta godasin Shpirtin çam Të vjetra
   a të reja qofshin. Nuk kanë rëndësi dhe aq shumë dinakëritë e
   thurura aq saktësisht shumë herë edhe në dritën e fortë të diellit.
   Nuk kanë rëndësi urdhërdhënësit e tyre që mund të kenë në duar letra
   të shkruara në të gjitha gjuhët. Rëndësi ka që SHPIRTI i Çamërisë
   rron ndër brezat që e kanë të gjallë këngën, kujtimin, ëndrrën,
   amanetin, vallen, kujtesën, të nesërmen,…
   Nga Poeti dhe shkrimtari
   Namik Selmani
  • albertinobe
   Bilal Xhaferi (nip i dijetarit të shquar Hasan Tahsini) u rrit jetim pa nënë e pa babë. Ja disa nga datat kryesore të jetës dhe veprimtarisë së tij:
   Message 2 of 17 , Mar 14, 2008
    Bilal Xhaferi (nip i dijetarit të shquar Hasan Tahsini) u rrit jetim
    pa nënë e pa babë.

    Ja disa nga datat kryesore të jetës dhe veprimtarisë së tij:

    1935, 2 nëntor u lind në fshatin Ninat (Ninati) të Konispolit, në
    krahinën e Çamërisë.

    1943, i vdes e ëma.

    1945, i pushkatohet i ati nacionalist antikomunist.

    1948, largohet prej vendlindjes.

    1948-1952 jeton dhe punon në Sarandë, punëtor krahu, korier poste,
    etj.

    1954-1955 ndjek shkollën shtatëvjeçare natën në fshatin Sukth të
    Durrësit.

    1962-1963 boton poezitë dhe tregimet e para në gazetat "Zëri i
    Rinisë", "Drita", në revistat "Nëntori", Ylli", etj.

    1966 i botohet vëllimi me tregime "Njerëz të rinj, tokë e lashtë" që
    pati një sukses jo të zakonshëm.

    1967 i botohet vëllimi me poezi "Lirishta e kuqe", i cili ndalohet
    nga censura komuniste.

    1967 shkruan romanin "Krastakraus" që u botua më 1993, pas vdekjes.

    1968 shkruan skenarin për film artistik "Era shtyn mjegullat".

    1968 i hiqet e drejta e botimit, i ndalohen veprat e botuara,
    internohet në fshatin Hamalle të Durrësit, pasi ishte përjashtuar nga
    LSHA e Shqipërisë, me preteskin e kritikës që i bëri romanit "Dasma"
    të I. Kadaresë, u detyrua të arratisej për në SHBA.

    1969, 30 gusht, arratiset fshehtazi prej Shqipërisë në Greqi, sepse
    nga Sigurimi i Shetit i ishte përgatitur dosja për arrestimin dhe
    burgosjen e tij.

    1970, shkon në SHBA, në Boston.

    1970-1972 punon në gazetën "Dielli" në Boston, në SHBA.

    1972 nga Bostoni dërgon për botim në Ndërmarrjen Botuese "Rilindja",
    në Prishtinë, romanin "Ra Berati".

    1974, në tetor, në Çikago të SHBA themelon revistën "Krahu i
    shqiponjës", botim i Lidhjes Çame.

    1974-1986 drejton, boton dhe redakton revistën "Krahu i shqiponjës",
    ku botoi shumë artikuj publicistikë, poezi, tregime, romane, skeçe,
    vizatime, karikatura, foto artistike, etj. Kjo revistë ishte tribunë
    e mendimit të lirë që trajtonte vazhdimisht temat e problematikat e
    çështjes çame, çështjes kombëtare shqiptare, temat rreth diktaturës
    në Shqipëri e, mbas vitit 1981, më dendur problemet lidhur me
    Kosovën. Në faqet e revistës Bilali botonte, përveç krijimeve të tij
    letrare, edhe krijimtari letrare e përkthime të autorëve të tjerë
    shqiptarë e të huaj. Ai arriti të nxirrte 39 numra të kësaj reviste,
    në dy gjuhë, ship e anglisht, deri sa vdiq në rrethana të panjohura
    në 14 tetor të vitit 1986

    1975 boton fragmente të romanit "Trotuare të kundërta" në
    revistën "Krahu i shqiponjës".

    1977 boton fragmente të romanit "Hëna e kantjereve" në
    revistën "Krahu i shqiponjës".

    1978 e plagosin disa njerëz të panjohur.

    1981 digjet redaksia e revistës "Krahu i shqiponjës" ku kishte
    dorëshkrimet e veprave letrare, studime, kërkime shkencore,
    përkthime, shënime politike, letra, piktura, fotografi, etj.

    1986 sëmuret dhe operohet prej tumorit.

    1986, 14 tetor, vdes në spital në Çikago në rrethana të panjohura.

    1995, 3 maj, Presidenti i Republikës e dekoroi me medaljen "Martir i
    demokracisë" (Dekreti 1089) me motivacionin "Për përkushtim si
    publicist e politikan disident në luftën kundër komunizmit e
    diktaturës, për aspiratat e tij thellësisht kombëtare e demokratike".

    1995, 6 maj, shkrimtari Shefki Hysa drejtues i Shoqatës
    Kulturore "Bilal Xhaferri", në bashkëpunim me Qeverinë shqiptare
    inicoi dhe organizoi ceremonialin e rikthimit në Atdhe të eshtrave të
    poetit, prozatorit dhe publicistit të shquar disident Bilal Xhaferri
    që tanimë prehet në vendlindje, në Sarandë.

    Bilal Xhaferri ishte një shkrimtar i rrënjëve të etnisë në vitet
    gjashtëdhjetë, kur letërsia shqipe ose lavdëronte idetë e
    socializmit, ose fitoren në Luftën e Dytë, duke e thjeshtësuar këtë
    në absolutin ideologjik të përparimit. Në këtë aspekt, Xhaferri duket
    i vetmuar për kohën, duket i lidhur me letërsinë e paraluftës; po ky
    tashti të kaluarën nuk e shikon në stilin e himnizimit e të lavdit,
    si mbështetje për problemet aktuale, po pikërisht duke marrë një
    qëndrim kërkues e kritik për të kapur esencat krahas situatës
    kalimtare. Në këtë vështrim, kërkimi letrar i Bilal Xhaferrit në të
    shkuarën, në rrënjët etnike, nuk bëhet si shpalim dhe fascinim me të
    kaluarën, po pikërisht si kërkim për të bërë ndërkomunikime të
    kohëve. (Sabri Hamiti) në "Poeti i nemun: Bilal Xhaferri"


    [redaktoni] Tituj të veprave
    "Njerëz të rinj, tokë e lashtë" - tregime (1966)
    "Lirishta e kuqe" - poezi (1967) [1]
    "Dashuri e përgjakur" - romancë (1992)
    "Krastakraus" - roman (1967), (botimi pas vdekjes 1993) [1],
    "Eja trishtim" - poezi (1995)
    "Ra Berati" - roman, botim - Prishtina 1995 ISBN 99943-904-5-7
    "Përtej largësive" - prozë e publicistikë (1996}

    [redaktoni] Te tjera
    Themelues dhe drejtues i revistes Krahu i shqiponjës [1]

    [redaktoni] Burimi i të dhënave
    ^ a b c Gjovalin Shkurtaj dhe Enver Hysa : Gjuha Shqipe për të huajt
    dhe shqiptarët jashtë atdheut

    [redaktoni] Lidhje të jashtme
    Amëza : Ditari Krahu i shqiponjës me verzionet në Anglisht
    FrengjishtGjermanishtItalisht
    Dissident Editions anglisht - shqip
    "Bilali rron në shpirtin tim" - nga Antika Myrtaj
    "Punoi me shpirt për Atdheun" - nga Aqif Dino
    "Bilal Xhaferri: E dashura ime e vetme - Shqipëria" - nga Elez Bardhi
    "Do të them ato që di" - nga Genc Sejko
    "Jam krenare për tim vëlla" - nga Jete Hoxha
    "Dritëro Agolli në një dritë të re" (Mbresa të shkrimtarit Dritëro
    Agolli për Bilal Xhaferrin dhe Çamërinë
    Fati i poemës "Mjegulla" - nga Namik Mane
    "Të kam falur" - nga Namik Mane
    "Miku i të gjithëve" - nga Namik Mane
    "Bilali - me trup në Amerikë e shpirt në Shqipëri" - nga Selfo Hoxha
    Spirit of Albania
    "Ishte më i madh se koha dhe se njerëzit" - nga Skënder Xhelo
    Fakte për disidencën e Bilal Xhaferrit
    "I njohuri i panjohur - Bilal Xhaferri" - nga Shefki Hysa
    "U këput një yll" - nga Shefki Hysa
    "I madh Bilal Xhaferri, po ne nuk e kuptuam" - nga Rexhep Hoxha
    Marrë nga "http://sq.wikipedia.org/wiki/Bilal_Xhaferri"
   • albertinobe
    JANINE VJESHTE BILAL XHAFERRI Liqeni i Janinës – luginë plot me ujë Dergjet i përgjumur në mjegullën mëngjesore, Shket krahu i pulëbardhës mbi
    Message 3 of 17 , Mar 14, 2008
     JANINE VJESHTE
     BILAL XHAFERRI


     Liqeni i Janinës – luginë plot me ujë
     Dergjet i përgjumur në mjegullën mëngjesore,
     Shket krahu i pulëbardhës mbi nisinë si tumule,
     Me fletët e rrepeve mbulon era shetitoret.
     Xhamitë ekzotike, bija lindore të braktisura
     U pozojnë të trishtuara turistëve nga perëndimi.
     Matanë sinorit me tela vijën stërnipat e Pirros
     Dhe kalojnë kryeulur nën rrepet buzë limanit

     Vjeshta lakuriqe si "missis minifunde",
     Fërkohet pas ledheve mjekrosh tërë myshk,
     Atje ku Frosina iu shkëput Ali Pashait
     Dhe në ujrat e ftohta të gjolit u zhyt.
     Ashtu është Janina e vjetëruar mënjanuar
     Dhe të duket sikur në gjol mengadalë do humbasë
     Bashkë me lavdinë e dikurshme të harruar
     Bashkë me buçimën e tambureve luftarakë.
     Do humbasë në Janinën e re me neon,
     Nën valët e veturave që shkasin asfalteve
     Nën hotelet moderne "Ksenia", "Palladion".
     Nën tingujt e kambanave dhe këngët e psallmeve...

     Liqeni i Janinës – luginë plot me ujë
     Përkundet i përgjumur në mjegullën mëngjesore.
     Që tej sinorit me tela vijnë stërnipat e Pirros
     Dhe kalojnë kryeulur nën rrepet e shetitoreve
     Me një mendim të heshtur, me një brengë përvëlonjëse.
    Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.