Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: Fwd: “ÇAMËRIA PLAGË PËR ÇDO SHQIPËTAR TË NDERSHËM” (interviste me z. Sali Bollati, kryetar i shoqates "Cameria" ne Amerike)

Expand Messages
 • Olsi
  Sali Bollati: ÇAMËRIA PLAGË PËR ÇDO SHQIPËTAR TË NDERSHËM Intervistë me kryetarin e shoqatës Çamëria në Amerikë, z. Sali Bollati.
  Message 1 of 2 , Apr 13, 2008
   Sali Bollati: "ÇAMËRIA PLAGË PËR ÇDO SHQIPËTAR TË NDERSHËM"

   Intervistë me kryetarin e shoqatës "Çamëria" në Amerikë, z. Sali
   Bollati.


   (Intervistoi Blerim Ciroka)


   1. I nderuar z. Bollati, dicka rreth prejardhjes suaj Çame?

   S. Bollati: Kam lindur në qytetin e Paramithisë të Çamërisë Shqiptare
   më 1937 në shtëpinë time, pranë Kullës Mesjetare të Bollatëve
   (qëndron edhe sot si i vetmi muze i qytetit) - poshtë kalasë së
   Ajdonatit (kështu quhej Paramithia). Familja e jonë është nga më të
   vjetrat, dokumentuar që nga viti 1611. Sipas thënave, stërgjyshi,
   emrin e të cilit me ka vënë gjyshi Muharrem, ishte Muhtar (drejtues i
   pushtetit lokal) i Paramithisë dhe Kryetar i Degës së Lidhjes së
   Prizrenit për Paramithinë.. Gjyshi ishte imam, ndërsa babai im
   Ibrahim ka luftuar me armë në dorë më 1912-13 kundër invaduesve greke
   dhe mbeti si mësues në Sarandë deri me 1917, kur u kthye për të ri-
   ngritur flamurin tonë kuq e zi në Paramithi. Nëna Betula ishte ndër
   shumë të rrallat vajza që kishte arsim.. Jetonim shumë të lumtur
   (babai punonte si teknik duhanesh në fabrike), pavarësisht se në
   vitet 20, me të ashtuquajtur reformë agrare na ishte marrë fshati
   Selan që ishte çifliku i jonë që zotëronim prej shekujsh.


   2. Si u realizua genocidi grek ndaj popullit të pafajshëm Çam dhe
   çfarë mbani mend nga fëmijëria juaj në Çamëri?

   S. Bollati: Ashtu siç thashë shtëpia jonë e madhe ndodhet (është
   edhe sot e banuar nga grekët) në majë të kodrës prej nga shihet e
   gjithë Paramithia. Pranë kishim edhe familje të krishtera, me fëmijët
   e tyre luanim gjithë ditën pa asnjë dallim nga njëri-tjetri. Por, me
   1940 kur morën në internim babain bashkë me gjithë burrat e tjerë
   muslimanë, nëna na tha që të mos luanim më me Mihalin dhe Jorgon -
   komshinjtë tanë. Kur u kthyen nga internimi me 1941 babai me gjithë
   burrat e tjerë, e kam të ngulitur në mendje ngritjen e Flamurit Kuq e
   Zi. Në fëmijët këndonim e hidheshim, ndërsa babai me shokët qanin nga
   gëzimi. Në shkollën shqipe që u hap për herë të parë, Ferhati, vëllai
   më i madh, ishte nxënësi më i mirë. Më 27 Qershor 1944, në mëngjes
   zgjohemi të trembur, nga breshërit e armëve. Nëna na veshi shpejtë e
   shpejtë dhe ikëm tek shtëpia e daj Muhametit që ndodhej në qendër,
   puq me sahatin e qytetit. Aty erdhën e morën zervistat babain 52
   vjeçar që bashkë me burrat e tjerë i grumbulluan tek shkolla, i
   masakruan dhe i vranë. Ne ikëm të tmerruar për në shtëpi. Po aty
   kishin rrëzuar nga shkallët dhe pushkatuar gjyshin 82 vjeçar. Ndërsa
   Ferhatin 13 vje ç ar, rrugës për tek shtëpia e hallës e kishin
   pushkatuar pranë një kaçubeje ku ishte fshehur. Ne me nënën shkuam
   për tu strehuar bashkë më shumë familje të tjera në ish-Medresenë;
   aty erdhën dhe e morën edhe nënën time 36 vje ç are që e pushkatuan
   mbrenda në Xhamin e Bollatëve. Mua, me motrat Qerime, 10 vjeçare, dhe
   Makbule, 2 vjeçe, së bashku me vëllain e vogël Farukun 5 vjeçar na
   futën në burg, ku na nbajtën deri në nëntor. Aty nga mungesa e
   ushqimit dhe papast ë rtia më vdiqen gjyshja, 72 vjeçare, bashkë me
   motrën 2 vjeçare. Në nëntor bashkë me të tjerët e burgut na hypen në
   makina dhe mbas një natë në Gumenicë (edhe ajo natë e tmershme nga
   zervistat), ushtarët angleze na hypën në anije dhe na zbarkuan në
   Sarandë. Rrugës duke ecur, afër Vlorës, Faruku 5 vjeçar, nga lodhja
   dhe urija u sëmurë dhe vdiq të nesërmen. Të gjitha këto dhe shumë të
   tjera për të vetmin faj të tyre se ishin SHQIPTARË

   3. Sot ku janë të përqendruar më shumë Çamët nëpër botë?

   S. Bollati: Shumica janë në Shqipëri mbi 200.000, ka shumë në Turqi
   (fatkeqësisht shumica të turqizuar, pavarësisht se Turqia është mike
   e vërtetë), në Çamëri ose Thesproti siç është emërtimi i sotëm nga
   grekët, duhet të jenë mbi 100.000 Çame të besimit të krishterë (sa
   për dijeni me 1877 Dhespoti i Çamërisë përktheu Dhjatën e Re në shqip
   meqenëse Çamët e krishterë nuk kuptonin asnjë fjalë në meshën greke -
   S. Muselimi - "Istoriko Peripato anas tis Thesprotia" - botim i 1997
   në Janinë). Po kështu jemi të shpërndarë në Itali, Gjermani, Kanada
   dhe ShBA etj.

   4. Për tu kthyer tek aspekti politik: sa mendoni se ka bërë shteti i
   Shqipërisë politikë ndaj kthimit të Çamëve tek pronat e tyre?

   S. Bollati: Shteti Shqiptar në kohën e mbretit Zog, e ka ngritur
   vazhdimisht problemin e Shqiptarëve të Çamërisë, kishte n/prefekture
   të Çamërisë, konvikt "Çamëria", ku studjonin djem Çame,
   këndohej :..Në Kosovë e Çamëri, do valojë përsëri Flamuri KUQ E ZI!"
   Po kështu e ka ngritur vazhdimisht në forumet ndërkombëtare. Por,
   fatkeqësisht, rregjimi komunist i pas-luftës si rregjim anti-
   shqiptar, e mohoi plotësisht këtë problem ashtu si edhe për
   shqiptarët e Kosovës dhe të trojeve të tjera etnike shqiptare. Dhe më
   e keqja është se duke e mohuar përgatiti një elitë politike që edhe
   sot, në kohën e mbrojtjes së të drejtave të njeriut, po për interesa
   të mbajtjes së kolltuqeve nuk duan ta pranojnë se ky është problem
   kombëtar dhe jo vetëm problem pronash. Kjo megjithëse në 1994-shin
   parlamenti i Shqipërisë e pranoi genocidin grek ndaj Shqiptarëve të
   Çamërisë, por për faqe të zezë të qeveritarëve të të gjitha ngjyrave
   me 2004-shin po ky parlament nuk e miratoi Rezoluten Çame??!! Unë e
   kam ngritur gjithmonë se mohimi i Çamërisë i lë shteg të hapur
   pretendimeve bizantinomesjetare të të ashtuquajturit vorioepir siç po
   bën kryeambasadori i greqisë Janullatos.

   5. A mendoni se pas pavarësimit të Kosovës forcat shqiptare
   gjithandej kanë më shumë mundësi të përqendrohen tek çështja e
   Çamërisë?

   S. Bollati: Shumë drejtë, pas Kosovës Shqiptare të Pavarur, jam më se
   i bindur se edhe me ndihmën e vëllezërve shqiptarë të Kosovës,
   Maqedhonisë e Malit te Zi, do të zgjidhet patjetër edhe problemi i
   Çamërisë Shqiptare si Problem Kombëtar, jo vetëm Human, por edhe
   Politik. Këtu dua të theksoj një të vërtetë shumë domethënëse: Në
   qoshen time të punës ne bashkinë e New York-ut, mbaja pranë flamurit
   amerikan dhe flamurin tonë. Kur vinin shqiptarë nga Kosova, Mal i Zi
   ose nga Dibra, më pyesnin se nga jam. Kur ndëgjonin se jam nga
   Çamëria, e dinin të gjithë se Çamërinë e kishte pushtuar greku. Po
   për çudi, kur vinin të tjerë nga Bureli, Elbsani ose Berati nuk e
   dinin se ku bie Çameria. Ky është rezultati i edukatës "atdhetare" së
   kohës se enverit antishqiptar.

   6. Sa ka mundur komuniteti Çam të ruaj identitetin kombëtar ndaj
   asimilimit të vendeve pritëse?


   S. Bollati: Në 1991-shin isha një ndër themeluesit dhe organizatorët
   e Shoqërisë Çamëria. U përpoqëm dhe filluam ta bëjmë të njohur edhe
   problemin tonë si brenda ashtu edhe në forumet ndërkombëtare. Krijimi
   i PDI-së, megjithëse me një fare vonese, është organizim i djemëve
   nga Çamëria që me fillimin duket se zgjidhja edhe e këtij Problemi
   Kombëtar do të marri zgjidhjen e duhur. Ata po punojnë me shumë
   përkushtim, kurajo dhe mençuri. Ata arritën për të parën herë ta
   ngrejnë problemin Çam në Këshillin Europian. Tubimet përkujtimore që
   organizohen në Qafën e Botës i kujtojnë grekut se Shqiptarët e
   Çamërisë nuk e harrojnë vendin e tyre. Sa më shumë të bashkëpunojnë
   me historianë atdhetarë si B. Meta, P. Xhufi, Sh. Delvina etj., e sa
   më shumë dokumenta me vlerë të paraqesin në istitucionet dhe forumet
   ndërkombëtare, aq më shpejt do zgjidhet problemi ynë.


   7. Çfarë mendoni, konkretisht, se duhet bërë zgjidhjen e kësaj
   Çështjeje?


   S. Bollati: Problemi ynë nuk është problem pronash. Pra duhet
   zgjidhur si problem i të Drejtave të Njeriut. Të njihet genocidi grek
   ndaj popullësisë Çame, të njihet shtetësia që kemi (une kam një
   çertifikatë lindjeje zyrtarisht të lëshuar nga Bashkia e Paramithisë
   dhe të vërtetuar nga Bashkia e Gumenicës në 1998-tën) si shtetas grek
   i besimit musliman (jo kombësia). Shteti grek të çdëmtojë vrasjet dhe
   reprezaliet që ka ushtruar ndaj popullit të pafajshëm të Çamërisë. të
   na njohë shtetësinë dhe të gjitha të drejtat e njeriut si pronën,
   gjuhën, shkollimin, jo më shumë se çbën shteti shqiptar për pakicën
   greke jo-etnike në Shqipëri

   8. Sa e ka arritur qellimin e saj partia PDI-ja, konkretisht?

   S. Bollati: Përsa i përket lobimit të PDI-së ka bërë një punë të
   shumë të lavdërueshme në Këshillin e Europës, krahas punës së
   mëparshme të shoqërisë Çamëria. Ne këtu në ShBA, kemi asistuar në
   disa takime të Kongresit Amerikan për të drejtat e njeriut, duke
   paraqitur edhe materiale përkatëse për Genocidin Grek. Por me thënë
   të drejtën ende nuk kemi bërë aq sa duhet për të njohur opinionin e
   gjërë për këtë problem. Këtu duhet theksuar vepra e shumë të
   nderuarve Z. Miranda Vickers dhe James Pettifer, për sudimet dhe
   publikimet shkencore që bëjnë për problemin Shqiptar në përgjithësi
   dhe atë Çam në vecanti.


   9. Çfarë lobimi kemi pasur deri tani ne zyrat diplomatike te
   perëndimit dhe ShBA-ve për zgjidhjen e çështjes Çame?

   S. Bollati: Shoqëria shqiptare nëpërmjet Shoqërisë Çamëria, PDI-së,
   Institutit te Studimeve Çame dhe Gazetes "Çameria-Vatra amtare" si
   edhe medias shqiptare , duke filluar nga viti1991, ka filluar të
   njihet pak a shumë me problemin Çam. Këtu nuk duhet lënë pa kujtuar
   problemin e emigrantëve të shumtë shqiptarë që ndodhen për punë në
   Greqi. Prania e tyre atje paraqitet si "justifikim" që problemi Çam
   të mbetet në hije të politikës shqiptare dhe ngritjes se nevojshëm të
   tij si gjatë vizitave të autoriteteve greke në Shqipëri dhe aq më pak
   në arenën ndërkombëtare. Kështu që roli dhe vepra e PDI-së është për
   tu lavdëruar dhe shpresëdhënëse.


   10. Ka raste që disa artikullshkrues të ndryshëm, Çamët i
   identifikojnë si muslimanë. Sa i përshtatshëm është ky qëndrim dhe
   pse?   S. Bollati: Përsa i takon fesë, fatkeqësisht edhe për mungesë
   kulture, Çamët në shumicën e rasteve paraqiten si të masakruar dhe
   dëbuar nga trojet e tyre etnike se ishin muslimanë. Në fakt,
   popullësia e Çamërisë Shqiptare në dy shekujt e fundit, ka qenë
   pothuajse gjysëm për gjysëm e besimit musliman dhe e krishterë. Kemi
   bashkëjetuar në mirëkuptim me njëri-tjetrin, pa probleme. Eshtë për
   tu nënvizuar fakti se në muslimanët i thërisnim Çamët e krishterë-
   "ROMEI". Të kuptohemi, pra të krishterët nuk ishin greke, por të
   kishës orientale me drejtues papatin e Romës, pra Romei, ashtu siç
   janë edhe sot arbëreshët e Italisë. Sipas kushteve të Perandorisë
   Osmane, ashtu siç ndodh zakonisht edhe sot, më të privilegjuarit
   konsideroheshin ata të besimit muslimanë dhe si pasojë ata zotëronin
   edhe pronat më të mëdha.

   Kështu që kisha greke për të vënë në jetë pretendimet bizantine, se
   çdo ortodoks është grek, filloi t`i quajë ortodoksit shqiptarë të
   Çamërise "greke", duke na quajtur ne muslimanët shqiptarë si "turq".
   Dhe për realizimin e megalide-së mesjetaro-bizantine, autoritetet
   greke që pushtuan padrejtësisht Çamërinë Shqiptare në 1913-tën, u
   përpoqën me të gjitha mënyrat: shkëmbimet e popullatës, vrasjet,
   shpronësimet, ndalimin e gjuhës shqipes dhe genocidin e ushtruar më
   1944-1945, të arrijnë të dëbojnë me dhunë mbi 30.000 shqiptarë të
   besimit Islam, synim që shqiptarët Çam të krishterë t`i asimilonin
   dhe kështu të arrinin aty që sot të ngrejnë në të gjitha format dhe
   mjetet dinake karakteristike greke, absurditete për të
   ashtuquajtur "minoritet etnik grek" në vendin tonë.

   Një gjë tjetër dua të përmend këtu, në Paramithi me 28 qershor 1944,
   krahas vrasjeve dhe masakrave ndaj Çamëve muslimanë është masakruar
   dhe pushkatuar nga zervistat edhe i krishteri Çam z. Spiro Calluka.
   Ai u pushkatua se fliste shqip dhe gjithmonë e kudo e kishte treguar
   vehten se ishte shqiptar. Pra e thënë me pak fjalë, dëbimi nga trojet
   tona etnike, është "mbuluar" me dallimet fetare, dhe të
   ashtuquajtur "bashkëpuntorë",në një kohë që vetë zervistat dhe
   qeveria kuislinge e Ralisit, ishin bashkëpuntorë të gjermaneve. Për
   të vërtetuar se cfarë quhet sipas grekëve bashkëpunim, po ju them se
   në vitin 1949, kur po përfundonte lufta civile në Greqi, komunistat
   grekë në bashkëpunim me enveristat shqiptarë erdhën në Shqipëri për
   të rekurtuar Çamët në atë luftë midis grekeve.

   Çamët refuzuan, ata u shprehen se mund të luftojnë atje vetëm me
   flamurin shqiptar. Ata nuk shkuan të luftojnë midis grekëve. Dhe
   si "shpërblim" qeveria komuniste e Tiranës internoi mbi 600 burra
   Çame për 9 muaj në Gramsh. Ndërsa komunistat greke që u mundën dhe u
   shpërndanë në ish-vendet komuniste, u lejuan në vitet 70 të kthehen
   në Greqi, të marrin edhe pensione të formojnë edhe partinë e tyre
   komuniste (ata sot protestojnë kundër Kosoves Shqiptare të Pavarur).
   Pra, kush luftoi me armë në dorë kundër demokracise greke nuk quhet
   bashkëpuntorë me armikun per te vetmen arsye se është i krishterë,
   pra grek. Këto janë disa nga konceptimet moderne të demokracisë
   antike greke?!


   11. Krahas atyre qe kemi shikuar permes tv apo internetit Çfare mund
   te na thoni rreth Çameve qe sot jetojne ne Çameri?


   S. Bollati: Dihet që gjuha është një nga karakteristikat dalluese të
   një kombi. I nderuari Prof. B. Meta, në librin e botuar në
   2002, "Tensioni Greko-Shqiptar", midis të tjerash nënvizon se
   ambasadori shqiptar gjatë vizitës në Gumenicë me 1972, bisedon me
   kryetarin e asaj bashkie shqip.
   Ai i thotë se këtu ka shumë fshatra që flasin shqip, bile ka pleq që
   nuk dijne të flasin greqisht, në Kastrize ka mbi 1800 banorë që
   flasin vetëm shqip. Ndërsa kryetari i Prevezës i thotë gjithashtu që
   në prefekturën e tij ka mbi 40 fshatra që flasin shqip. Dhe
   për "shqiptarizmën" e enveristave, këto të vërteta u deshën t`i
   zbulohen shqiptarëve vetëm me 2002.

   Bile vajza ime Betula (mban emrin e nënës time që u masakrua nga
   grekët me 1944), mbas kthimit nga shërbimi (ish-punonjëse e
   ministrisë së jashtme), më thotë e mallëngjyer se ata që takuam në
   Pargë e Prevezë, flisnin shqip duke na thënë mos u besoni këtyre
   palogrekëve. Kjo ishte më 1996-n. Pra sot, me plotë gojë, kemi të
   drejtë të themi se atje vazhdojnë të jetojnë shqiptarë Çame të
   besimit të krishterë, që fatkeqësisht ju ndalohet te flasin gjuhën e
   tyre shqipe në publik. Dhe qeveritarët e sotëm në Tiranë duke pasur
   frikë për kolltuqet, jo vetëm heshtin por as nuk e ngrejnë zërin për
   të drejtat humanitare të tyre, por me lëshimet që bëjnë rrisin
   orekset mesjetare të grekëve për gjasmë të drejtat e minoritetit të
   tyre në Shqipëri. Dhe kjo quhet "miqësi strategjike"??!. Sa do të
   vazhdojë ky turp??! Kam shumë besim se Kosova Shqiptare e Pavarur dhe
   SHBA-të me gjithë vendet e vërteta demokratike do ta mbështesin
   zgjidhjen e kësaj të drejtë e të pamohueshme. Së shpëjti do njihet
   dhe, qeveria greke do të detyrohet ta pranojë se, ndaj Shqiptarëve të
   Çamërisë ka kryer genocid dhe si pasojë do njohë të drejtat e
   minoritetit Shqiptarë në Çamëri.

   Sali
   Bollati

   New York, Mars, 2008
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.