Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Flasim per Camerine

Expand Messages
 • Agim Xhemali
  Kjo fjalë e huaj në jetën e popullsisë shqiptare të çamërisë hyri dhe i solli aq shumë shqetësime,dhimbje,gjak e lot. Përkthyer në gjuhën shqipe
  Message 1 of 1 , Apr 10, 2008


   Kjo fjalë e huaj në jetën e popullsisë shqiptare të
   çamërisë hyri dhe i solli aq shumë
   shqetësime,dhimbje,gjak e lot.


   Përkthyer në gjuhën shqipe do të thotë shkëmbim.Me siguri kjo nuk ka të bëjë me shkëmbime mallrash apo ekuivalentesh të tjerë,por me këmbim njerëzish.Për shovinistët grekë një lloj malli janë edhe njerëzit,mjafton t'i shkëmbente,të largonte popullsinë shqiptare nga trojet e saja autoktone për të krijuar atje,"homogjenitetin etnik"grek. Luftërat ballkanike ia kishin dyfishuar territoret
   dhe popullsinë greqisë,në dëmë të fqinjëve. Orekset soviniste greke për ç'do ditë shtoheshin,drejt
   gllabërimit të tokave të huaja.Koncepti ekspansionist i "megalidesë" që synonte të përfshinte në mbrendësin e kufijve të saj tokat ku banonin ortodoksët e Turqisë.Kjo aventur e çoi në Azinë e Vogël,e cila në vend që t'i sillte lavdinë që lakmonin u solli disfatën poshtëëruese.(1)Diskreditimi politik dhe
   katastrofa ushtarake që pësoi atje u shoqërua me shumë shkëmbime të qindra e mijëra njerëzve.
   Më 30 janar 1923 u nënshkrua në Lozanë marrëveshja e veçantë turko-greke,mbi shkëmbimin e grekërve të Anadollit,me "turqit"e Greqisë.Sipas marrëveshjes,duke filluar që nga 1 maji i vitit 1923:"...duhet të kryhet shkëmbimi,i detyrueshëm i shtetasve "turq" të besimit ortodoks.Grekët e vendosur në tokat turke,gjithashtu edhe i shtetasve grekë të besimit mysliman të vendosur në tokat greke."(2) Të shkëmbyerit duhet të linin vendin e origjinën dhe duhej të fitonin atë të vendit ku shkonin,pa të drejtë kthimi.Në këtë shkëmbim nuk përfshiheshin banorët grekë të Stambollit dhe turqit e Thrakës Përëndimore".(3)

   Populli shqiptar nuk duhej të përfshihej në sferën
   e shkëmbimit,sepse përveç fesë nuk kishte asgjë të
   përbashkët as me turqit por as me grekërit.Edhe në
   komisionin miks,të ngarkuar me zbatimin e shkëmbimit,u
   vendos që të "përjashtohej popullsia e
   çamërisë".(4)Këtë fakt e pranojn edhe vet çeveritarët
   e Athinës.Përfaqësuesi grek,Kallamanos,në Konferencën
   e Lozanës deklaron se:"Qeveria-e tij-nuk ka asnjë
   qëllim që të veprojë në shkëmbimin e myslimanëve me
   origjinë shqiptarë.Shqiptarët banojnë në një krahinë
   të përcaktuar mirë,Epirin.Në qoftëse ata janë të një
   besimi,nuk janë në asnjë mënyrë të një
   kombësie."(5)"Sigurime"të tilla u kishte dhënë edhe i
   ngarkuari me punë i Greqisë në
   Tiranë,Kiçotaqi.Madje,edhe vet Venizelloja:"I kam
   telegrafuar Qeverisë sime,për t'i hequr vërejtjen mbi
   gjendjen e shtetasve grekë,myslimanë të racës
   shqiptare,që nuk duhet të ngatërrohet me turqit përsa
   i përket konventës së këmbimit të popullsisë".(6)
   Realiteti praktik qëndron ndryshe.Të thënat me të
   bërat qëndrojn shum larg.Pa u tharë ngjyra e
   nënshkrimeve,qeveritarët grekë i shkelin
   marrëveshjet.Nën etiketën "turq" ata vendosin ti
   largojnë me mijëra shqiptarë nga trojet e tyre në
   çamëri.Sa për shqiptarët e besimit të
   krishterë,mendonin t'i asimilonin fare lehtë,duke i
   joshur edhe me pasuritë e myslimanëve që do të
   largoheshin.Në këtë mes,një rol djallëzor luan edhe
   Kleri Ortodoks.Duke u përpjekur që të mbjellë përçarje
   e armiqësi midis elementit mysliman dhe të atij të
   krishterë. Gjendja acarohej së tepërmi,kur qarqet shoviniste
   greke organizuan vrasjen e gjeneralit italian
   Telini,dhe anëtarëve të Komisionit Ndërkombëtar për
   përcaktimin përfundimtar të kufirit,duke dashur të
   fajësojnë Shqipërinë.Disa ditë më vonë italianët e
   pushtojnë Korfuzin.
   Më 31 mars 1923,Konferenca e Ambasadorëve,e
   deklaron fajtor të krimit qeverinë greke dhe e ngarkon
   me përgjegjësi.Athina e tërheqë përkohësisht
   përfaqësuesin e saj nga Tirana.Punët marrin një kthesë
   me pasoja të rënda për popullsinë e
   çamërisë.Autoritetet greke e intensifikojnë luftën për
   shpërnguljen e çamëve për në Anadoll.Musa Demi,Ymer
   Capari,Xhevat Merushi,të cilët kërkojnë ndërhyrjen e
   Komisionit miks për të ndaluar dëbimin,burgosen.
   Banda hajdutësh profesionistë nga autoritetet
   lokale,terrorizonin popullsinë që të deklaroheshin
   "turq".Ata përdornin me mjeshtëri metodat më
   shkatrrimtare për të shpërngulur njerëzit.Duke i
   rrëmbyer natën nga shtëpia,duke iu kërkuar shuma të
   konsiderueshme parash për t'i liruar pastaj,etj.Kështu
   rrëmbehet Man Ismaili dhe lirohet pasi paguan 200
   napolona ari,vëllai i Murat Gjikës 300,Agako Pronja
   600,etj.,hajdutët pasi bënin gjithçka natën,të
   nesërmen shkonin nëpër fshatra forcat e rendit dhe i
   hapnin popullsisë plagë të reja duke e akuzuar se
   "strehonte"hajdutë.
   Popullata e pafajshme,duke përjetuar tortura nga më
   të ndryshmet nuk u gjunjëzua.Ajo i dërgoi disa herë
   përfaqësuesit e saj për të protestuar pranë qeverisë
   kundër dhunës e padrejtësive.Në rrugë nga më të
   ndryshmet informonte rregullisht qeverinë shqiptare
   për të gjith gjendjen në çamëri.Me dhjetëra telegrame
   iu dërguan Lidhjes së Kombeve,ku denoncoheshin
   padrejtësitë dhe kërkohej ndërhyrja e saj.Këto bënë që
   në tetor të vitit 1924 të dërgohet në çamëri një
   komision i kryesuar nga përfaqësues shqiptar,turq dhe
   grek për të konstatuar kombësinë dhe vullnetin e
   popullit.U kërkua që zërin e çamërisë t'ja
   transmetonte komisionit një dërgatë e përbërë nga
   Tahir Metja,Kadri Sadushi,Bido Dule,Nelo
   Hamiti,etj.Detyrat e të dërguarve përcaktohen qartë në
   një mbledhje që u bë në fushë të Grigohorit.
   Përfaqësuesit e popullsisë së çamërisë,pa i
   përfillur pasojat,jo vetëm që i parashtruan Komisionit
   përkatësinë e saj shqiptare dhe këmbënguljen kundër
   çdo përpjekjeje për shkëmbim,por edhe
   shtypjen,padrejtësitë dhe mohimin e çdo të drejtë që u
   bëhej nga autoritetet greke.Ata i sollën Komisionit
   fakte tronditëse.Për shembull pyetjes:"Si shpjegohet
   që persona të dryshëm janë deklaruar si turq?!Kësaj
   pyetje i përgjigjet Kadri Sadushi:"- Asgjë tjetër
   përveç frikës dhe pasigurisë.Një nga ata është edhe
   vëllai im,Shefiku.Pyeteni nëse di qoftë edhe një fjalë
   turqisht.". - Aq në rrezik e keni jetën kështu?!!"Vështirë është
   t'a merrni me mend-u përgjigj Kadriu-por kur të dal
   këtej,s'ka asnjë siguri se shkoj i gjallë në
   shtëpi!".(7)
   Ky delegacion shkoi edhe më tej duke i parashtruar
   Komisionit se në çamëri nuk ishin shqiptar vetëm ata
   të besimit mysliman,por edhe ata të
   krishterët.Ndërkohë rrugës po kalonte një plak i
   quajtur Mina Dhima,nga fshati Ledhës."-Ja ai është i
   krishterë-thot Tahir Metja-pyeteni i ç'kombësie
   është."Plaku pyetjes së përfaqësuesit grek,Minai iu
   pëgjigj shkurt:"-Jam shqiptar,nuk di grekçe."(8)
   Komisioni pasi u bind për karakterin plotësisht
   shqiptar të popullsisë,pezulloi shkëmbimin,por
   autoritetet greke vazhduan punën e tyre.Fshati
   Petrovicë u boshatisë krejtësisht,Gardhiqi nga 400
   shtëpi mbetën 80,Karbunari nga 300 në 120,Parga nga
   300 në 40,Shëndielli nga 200 banorë nuk mbeti
   asnjë,etj.Vetëm gjatë viteve 1912-1925 u shpërngulën
   më tepër se 20,000 banorë nga çamëria.(9)
   Qeveria greke e ngarkon deputetin e Trankës,
   Bakallbashin të merrej me shkëmbimin dhe instalimin e
   emigrantëve grek të ardhur nga Azia e Vogël.Emigrantët
   vërshojnë në çamëri. Vendasit grumbulloheshin 4-5
   familje në një shtëpi dhe në vend të tyre strehoheshin
   të tjerët-të huaj.Kundër këtyre akteve popullsia çame
   ngriti zërin e protestës.Në një letër drejtuar Lidhjes
   së Kombeve,Hasan Kapoli,Sherif Rexhepi dhe 23
   nënshkrues të tjerë, protestonin energjikisht "kundër
   çdo tentative depërtimi në Azi duke qenë të njohur si
   shqiptarë edhe prej vetë grekëve". (10) Një protestë
   të tillë bënte edhe Huso Iljasi,në emër të popullsisë
   së Pargës.
   Duke u gjendur në këtë situatë të rëndë, populli
   shqiptar shpërtheu në mitingje e protesta masive
   kundër arbitraritetit të autoriteteve greke në dëm të
   popullsisë çame.Duke i bërë jehon një mitingu të
   zhvilluar nga studentët e Tiranës,gazeta "Dajti'',i
   kërkonte qeverisë demokratike:"...të tregohej sa më
   aktive në mbrojtje të popullsisë çame dhe kjo jo vetëm
   në emër të solidaritetit me vëllezërit e një gjaku,
   por edhe në interes të hedhjes së themeleve sa më të
   shëndosha për zhvillimin e marrëdhënieve midis dy
   vendeve". (11)

   Në verë të vitit 1924,procesi i shkëmbimit mori
   karakter masiv. Në këto kushte qeveria shqiptare
   ndërmori një varg hapash serioze duke e bërë
   mbrojtjen e popullsisë shqiptare të çamërisë, një
   ndër objektivat kryesore të veprimtarisë së saj
   diplomatike. Ajo kërkoi që çështja të shtrohej për
   shqyrtim edhe një herë në Këshillin e Lidhjes së
   Kombeve. Në letrën që i drejtonte sekretarit të
   përgjithshëm, duke i bërë një interpretim të saktë
   Marrëveshjes së Lozanës të vitit 1923, shkruante :"
   Qeveria shqiptare mendon se parimi i prejardhjes që ka
   adaptuar komisioni miks, mund të zbatohet edhe kjo
   deri në një farë pikë,vetëm për ata shqiptarë që
   banojnë në Maqedoni në mënyrë sporadike,kurse ai nuk
   mund të merret fare parasysh për një krahinë si
   çamëria ku popullsia është kompakte. Ajo mendon se
   edhe vet fakti që kësaj popullsie i kërkohet të shfaqë
   dëshirën, është në kundërshtim me frymën e
   Marrëveshjes së Lozanës,e cila thotë se elementi
   shqiptar do të përjashtohet nga shkëmbimi...
   Qeveria shqiptare është e mendimit se është e
   pamundur të merret seriozisht,një dëshirë e shprehur
   nga një popullsi që është nën tmerrin e masave të
   dhunës së autoriteteve helenike...". (12)
   Problemi çam zuri një ndër vendet qendrore në
   veprimtarinë diplomatike të qeverisë së F.Nolit, duke
   ndërmarrë një varg hapash për sensibilizimin e
   opinionit ndërkombëtar, përmes Lidhjes së Kombeve.
   Duke denoncuar dhunën e përdorur nga autoritetet greke
   për shpërnguljen e shqiptarëve; Nolit nuk i mungonte
   asnjëherë përpjekja për krijimin e një klime të re
   midis të dy vendeve.Ai e shikonte problemin e
   minoriteteve jo si pengesë, por si një urë lidhjeje.
   Në një intervistë që i kishte dhënë Noli gazetës
   greke "Politika" duke dashur të krijojë një atmosferë
   të re në mënyrë të veçantë midis Shqipërisë dhe
   Greqisë ka
   theksuar se :"Pakica kombëtare, si këtej, ashtu edhe
   aty, duhej të jenë jo si një pengim, por si një lidhje
   dhe si një urë për marrëveshje midis nesh".(13)
   Suleman Delvina duke parë se përçapjet diplomatike për
   të ndalurar shkëmbimin e popullsisë çame ishin të
   pafrytshme i shkruante Ministrisë së Brendshme
   :"Lutemi të keni mirësinë t'u jepni me urgjencë
   urdhëra nga ajo ministri,që të varen nga autoritetet
   kufitare të jugut,që mos pengojnë hyrjen dhe
   instalimin në Shqipëri të atyre shqiptarëve që vinë
   nga Greqia për të shpëtuar nga shkëmbimi i
   popullsive". (14)
   Kur nën pretekstin absurd të "hetimit për
   përcaktimin e prejardhjes" dëbimi i popullsisë çame po
   merrte përmasa të gjëra, qeveria shqiptare kërkoi që
   çështja të shtrohej përsëri për shqyrtim në Këshillin
   e Lidhjes. Në telegramin që i dërgohej sekretarit të
   përgjithshëm,më 11 gusht 1924 thuhej se:"
   ...fizionomia etnike shqiptare e krahinës së çamërisë
   është përcaktuar në mënyrë të pakundërshtueshme,për
   arsye se popullsia është autoktone,ajo flet vetëm
   shqip,se kultura turke është krejt e pa njohur aty dhe
   se asnjë element tjetër i huaj nuk ndeshet në këtë
   krahinë...".(15) Në këto kushte çdo hetim është i
   tepërt dhe në kundërshtim me çdo gjë që është vendosur
   më parë.

   Megjithatë,në prag të hapjes së Asamblesë në
   Gjenevë, autoritetet greke kishin përfshirë në
   shkëmbim afro 10.000 çamë.Delegacioni shqiptar në
   Asamblenë e 5-të të Lidhjes së Kombeve e bëri çështjen
   e mbrojtjes së të drejtave të kësaj popullsie një nga
   objektivat e tij kryesore.Në krye të delegacionit, F.
   Noli,vuri të gjithë prestigjin e vet. Ai denoncoi me
   forcë veprimet e paligjshme të qeverisë greke dhe të
   komisionit miks që bënte punën e saj.Nëpërmjet
   analizës që i bëri procedurës në përfundim se ai "e
   linte derën hapur për lloj-lloj persekutimesh nga ana
   e autoriteteve greke". (16)Në fjalën që mbajti më 29
   shtator 1924 në sesionin e Këshillit të Lidhjes së
   Kombeve,ndër të tjera tha:"Shumica e shqiptarëve
   mysliman të Greqisë janë përfshirë në shërbim sepse
   është një e vërtetë palisiane (që duket sheshit) se
   myslimanët e Epirit nuk janë gjë tjetër veçse
   shqiptarë...".(17)
   Në përgjigje të një shkrimi botuar në gazetën greke
   "L'Mesager d'Athenës"me të cilin ankohet se minoriteti
   grek në Shqipëri keqtrajtohet,gazeta
   "Bashkimi"shkruanrte:"... Autoritetet
   greke,përkundrazi terrorizojnë sistematikisht
   shqiptarët e çamërisë,sidomos që kur ka filluar
   shkëmbimi i popullsive greko-turke,gjendja e
   shqiptarëve të çamërisë është bërë e padurueshme,nga
   sjelljet e këqia dhe persekutimet e autoriteteve
   greke.Asnjë shkollë shqipe nuk është çelur në
   çamëri... Kurse qeveria shqiptare ka në buxhetin e saj
   një fond prej 100.000 franga ari për shkollat e
   minoritetit. Grekofonët e Shqipërisë së Jugut gëzojnë
   plotësisht të drejtat e tyre politike. Në zgjedhjet e
   fundit,qeveria greke u hoqi çamëve edhe të drejtën e
   votës. Qëkurse janë nën sundimin grek,çamët e ndjejnë
   veten si një element i dënuar të jetë gjithnjë i
   shtypur dhe i skllavëruar...".(18)Megjithatë
   deklaratat solemne të kryeministrit grek,që siguronte
   se është inspiruar nga dispozitat më të
   mira kundrejt minoritetit shqiptar.Autoritete t
   ushtarake të Filatit, sidomos kapiten Floro,komandant
   i garnizonit,terrorizojnë popullsinë myslimane
   shqiptare me të gjitha mjetet më çnjerëzore dhe
   barbare duke i rrahur padrejtësisht e pa mëshirë, i
   kërcënojnë me vdekje...".(19) Preokupimin e vet për
   fatin e popullsisë shqiptare që detyrohej të
   shpërngulej, qarqet zyrtare dhe shtypi i kohës nuk e
   shprehu vetëm me shkresë e protestat në adresë të
   organizmave ndërkombëtare, por edhe me një ndjenjë të
   thellë solidariteti duke marrë çdo masë për të pritur
   e sistemuar në Shqipëri të gjithë ata që nuk donin të
   mbarteshin në Anadoll.

   a ç'shkruante gazeta "Dajti":"Është mirë që çamët
   të merren bashkërisht e të ju ipen vendpasuri (toka)
   të shtetit në vend që të venë në Anadoll e të humbasin
   fare". (20)
   Qëndresa e popullsisë shqiptare të çamërisë kundër
   shkëmbimit me grekët e Anadollit pati jehonë të madhe
   në shtypin shqiptar të kohës.
   Në një korrespondencë të dërguar për gazetën
   "Dajti" dërguar nga çamëria ndër të tjerash thuhet:
   "Grekët jo vetëm që e realizuan dëshirën e tyre për
   çrrënjosjen e elementit shqiptar të çamërisë, por me
   taktikën dhe metodën e tyre të zakonshme po përpiqen
   të kandisin botën dhe Lidhjen e Kombeve se çamët e
   duan vetë shkëmbimin dhe emigrimin në Anadoll.Grekët
   kanë prurë mijëra emigrantë prej Azisë së
   Vogël,viktima të megalidesë së tyre qesharake dhe i
   kanë vendosur në shtëpitë e shqiptarëve të çamërisë,
   duke grumbulluar 4-5 familje shqiptare në një
   shtëpi... Mahagjirët e Anadollit për të ushqyer
   familjet e tyre, u grabisnin çamëve tërë produktet e
   arave e të vreshtave.
   Ka afro një muaj që në çamëri ka ardhur komisioni
   miks që do të studiojë origjinën e shqiptarëve të
   çamërisë.Komisioni në fjalë do të qëndroj vetëm në
   Margëlliç e në Filat se shtypi grek ka shpifur se do
   t'i vrasë komitët shqiptarë.Edhe së andejmi do të
   shqyrtoj origjinën dhe dëshirën e çamëve duke thirrur
   disa veta nga çdo katund (të protestuar nga ana e
   autoriteteve të vendit e të frikësuar me vrasje,në
   qoftë se përgjigjen kundër porosisë së tyre), edhe në
   bazë të dëshirës së imponuar që do të shfaqin
   këta,komisioni do të veproj për të gjithë popullsinë
   shqiptare të çamërisë.
   Për të mbrojtur jetën e anëtarëve të komisionit
   (siç,qeveria greke ka dërguar në çamëri një fuqi të
   madhe ushtarake nën komanden e andantit gjakpirës
   Kollovoit, i cili me radhë e ka tmerruar popullin e
   mjerë të çamërisë me veprat e tij çnjrëzore si vrasje
   barbare e për të shpërngulur shqiptarët e çamërisë dhe
   sidomos ata të paktë që dalin para komisionit të thonë
   se janë turq dhe duan të venë në Turqi".(21)
   Sesioni i Lidhjes së Kombeve,që u mbajt nga fundi i
   tetorit 1924 tregoi se tragjedia çame vazhdonte.
   Kontigjente të reja njerëzish përgatiteshin për t'u
   nisur në Anadoll,kurse organizata e Gjenevës,jo vetëm
   që nuk e ndaloi,por i lavdëroi përpjekjet e qeverisë
   greke për përmbushjen e zotimeve të saj.Qëndresa e
   vendosur e popullsisë çame dhe puna këmbëngulëse e
   qeverisë shqiptare u bënë pengesa në rrugën që kishin
   nisur qeveritarët e Athinës.Megjithatë procesi i
   shkëmbimit të dhunës vazhdoi edhe pas vitit 1925.Por
   tashmë ai po merrte nuanca të reja.Një varg ligjesh
   goditen drejtpërdrejti e tërthorazi pasurit e
   patundshme të shqiptarëve, duke i shndërruar pronarët
   e ligjshëm në argatë.
   Në një memorandum që përfaqësuesit e çamërisë i
   drejtonin kryeministrit grek, Pangallos,më 26 shkurt
   1926 duke denoncuar arbitraritetin,shpronësimet e
   paligjshme dhe zbatimin e mbrapsht të së
   ashtuquajturës "Reformë agrare", në dobi të
   emigrantëve të Azisë së Vogël theksohej se;"...ne dhe
   familjet tona jemi dënuar të vdesim urie...".Dhe më
   poshtëë, me një ton që nuk fshihte aspak revoltën,
   shtonin se me këto akte;"...kemi të drejt të besojmë
   se qeveria juaj nuk dëshiron tjetër veçse zhdukjen
   tonë, ose të na detyroj të braktisim vatrën dhe tokat
   tona që i kemi mbajtur për gjenerata të tëra, të cilat
   çdo shtet i rrespekton ,dhe të shpërngulemi duke
   kërkuar gjetkë atë që shteti grek na e
   refuzon:sigurimin e jetës e të pasurisë".(22)
   Po i jap lexuesit kujtimet e Gjeneralit
   Pangallos,të botuara në gazetën "Akropolis të
   Athinës,gazeta më e vjetër greke.Gjeneral Theodhor
   Pangallos, 1878-1952,ish- kryetar i shtetit grek më
   1926, ishte me origjinë shqiptare. Në një sërë
   artikujsh të botuara në fletoren e përditshme
   "Akropolis", ai e mbrojti me krenari kombin shqiptar.
   Përveç heronjve shqiptarë në panteonin
   grek,historia e Greqisë ka regjistruar edhe shumë
   figura të tjera me prejardhje shqiptare që janë të
   njohura për shërbimet e mëdha që i kanë sjedhë
   Greqisë.

   Në atë atmosferë urrejtje që ishte rrezik të
   njiheshe si shqiptarë edhe në rrugë,del në fushën e
   burrave një gjeneral u gjakut tonë,i cili me krenarinë
   më të madhe mbron Kombin shqiptar:"-Me Bullgarët dhe
   Shqiptarët jam i njohur prej shumë kohe.Marrëdhënjet e
   mia me ta kanë qenë të ndryshme. Që në kohën e
   Perandorit Vasilios "Bullgavrasës"të Bizantit dhe deri
   më sot.Nga të gjith qeveritarët grekë,armiku më i madh
   kam qenë unë.Që nga koha e Esat Pashës e sidomos Ahmet
   Zogut,miku më i përzemërt dhe mirëbërës i Shqiprisë,
   jamë përsëri unë.Është lehtë të binden zyrtarët
   kompetent mbi këto fakte po të hedhin një vështrim në
   dosjet e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe se si do
   të shohim më poshtëë nga zhvillimi i ngjarjeve të kohës
   në fjalë që gati të kishin përfunduar në një aleancë
   midis Greqisë dhe Shqipërisë.
   Në foshnjërinë time flisja vetë shqip,pasi gjyshja
   që më rriti, nuk dinte greqisht.Ajo ishte e bija e
   aristokratit më të shquar të Magaridhës, ndon
   Bilbili,në shtëpinë e të cilit vdiq miku i tij i
   ngushtë,Marshalli i Rumelisë Karaiskaqi.
   Në dejet e mij,pra,rrjedh gjak shqiptari dhe për
   këtë jam krenar. Admirali Kundurjoti, të tre Nikoladët
   (gjyshi,bir dhe nip),Admiral Saqellariu, hero i
   nëndetëses "L.Kaconi",Lasko dhe shumë grekë të tjerë
   të zgjedhur,janë me prejardhja shqiptarë dhe janë të
   njohura shërbimet e mëdha që i kanë sjellë Greqisë.
   Paparigopulos (historian i madh grek
   )shkruan:"...nga të gjitha kombësitë që janë në Greqi,
   përzierja me gjakun shqiptar prodhoi racën më të
   shkëlqyer."Hidriotët,Speciotët,Miauli,Sahturi dhe
   mijra luftëtarë që më 1821 deri sot vërtetojnë
   mendimin e Paparigopullojt.
   Nuk jam pra armik i Shqiprisë, përkundrazi e
   simpatizoj popullin shqiptar, i cili në shumicën
   dërmuese nuk është përgjegjës për pabesinë kundër
   Greqisë.
   Menjëherë sapo erdha në fuqi në Qershor 1926, u
   ndodha para një keqësimi të vërtet në marrëdhënjet me
   Shqipërinë,për shkak të problemit të çamërisë.
   Përfaqësonjësi i Shqipërisë duke prezantuar në zyrën
   politike më lajmëroi se autoritetet greke më përzunë e
   në kundërshtim me traktatet shpërngulën popullatën
   shqiptare të asaj krahine, duke e përcjellë në anën e
   detit në Azinë e Vogël,dhe se protestimeve të tij u
   jepet përgjigja se, këta turko-shqiptarë përmblidhen
   në marrëveshjen për shkëmbimin me popullatën greke në
   Turqi.
   Kërkova shkresat përkatëse dhe u binda se
   interpretimi i Ministrisë nuk kishte bazë, pasi në
   traktatin e Lozanit shpreheshin qartës se ,
   muhamedanët e Epirit konsideroheshin si minoritet dhe
   nuk përfshiheshin në shkëmbim,si turqit e
   Thrakës,etj.Për sqarime e më të plota të çështjes i
   telefonave ministrit tonë në Londër,të ndierit
   Kaklamano,që kishte përfaqësuar Greqinë në redaktimin
   e traktatit.Ky u përgjegj pa hezituar se muhamedët e
   Epirit nuk hyjnë në shkëmbimin dhe se mendimi i
   ministrisë nuk ishte i drejtë. Thirra menjëherë
   drejtorin e përgjithshëm kompetent,i cili më tha këto
   fjalë habitëse :"Parimisht kanë të drejtë, por për
   arsye nevojë dhe qëllimi, urdhërova shpërnguljen e
   shqiptarëve për të boshatisur katundet dhe vendosjen
   në to të refugjatëve tanë nga turqia, nuk vlen të
   humbasim kohën për pesë gjashtë mijë shqiptarë Zoti
   Kryetar!". Mezi u mbajta pa e flakur jashtë me shkelma
   diplomatin monokëlmbajtës.Njëkohësisht sipas raporteve
   policore një dramë e vërtet kryhej në Epir, pasi
   katundarët me të qara shkëputeshin prej vatrave të
   tyre ku ishin lindur dhe jetonin prej shekujsh dhe
   ngarkoheshin në anijet për tu dërguar në Azinë e
   Vogël.
   U dhash urdhëra të shkarkoheshin dhe të ktheheshin
   të lirë në katundet e tyre.Shqiptarët si çdo racë e
   vjetër dhe e prapambetur kanë vese, por kanë edhe disa
   virtyte të zgjedhura.Ngjarja e sipërme ka qenë shkaku
   kryesor i vendosjes së marrëdhënjeve të përzemërta,
   (midis dy shteteve) të cilat u zhvilluan gati deri në
   arritjen e themelimit të një federate të ardhshme siç
   do shohim.Presidenti i Republikës, Ahmet Zogu,me një
   letër të përzemërt, më shfaqte mirënjohjen e vet, të
   cilën nuk do t'e harroj kurrë.Dhe,pra, deri në ditët e
   shfronëzimit të tij,sa herë vinte përfaqësonjës i ri
   shqiptar në Greqi,më porosinë e tij më vizitonte në
   shtëpi dhe më sillte përshëndetjet e mbretit, duke më
   drejtuar fjalën shqip më thoshte "vëlla i madh".
   Dhe këto kur isha vetëm një qytetar i thjeshtë si
   gjeneral i shmobilizuar.Kjo është e quajtura "Besa"
   shqiptare,domethënë besë dhe mirënjohje për
   mirëbesim.Po të hedhim një vështrim në hartën e
   Ballkanit, kuptojmë menjëherë rëndësinë e madhe të
   Shqipërisë.Për shkak të ngjarjeve të fundit tani sapo
   u kuptuan rrethet politike dhe ushtarake në
   Greqi,rëndësinë e Shqipërisë si bazë sulmi dhe
   mbrojtjeje.Ushtarakët grek në kohërat e kaluara e
   dinin këtë,siç tregohet qartë prej luftrave të rrepta
   dhe të përgjakshme që u zhvillua në limanet dhe
   kalimet malore të Shqipërisë, sidomos në shekujt e
   fundit të Perandorisë Bizantine.
   Për Greqinë Shqipëria mike dhe aleate,përbënë një
   fortesë kolosale dhe një kërcënim të fortë për çdo
   sulmues të veriut.
   Zgjuarsia e mprehtë e Venizellos e kishte kuptuar
   këtë fakt,kur thoshte që duhet me çdo sakrificë që
   çështja e Epirit të rregullohet miqësisht dhe të
   vendoset me Shqipërinë marrëdhënjet më të përzemërta.
   Besoj me patundshmëri në të drejtën e këti
   mendimi.Kërkova me çdo kusht e sakrificë këtë gjë ta
   vë në zbatim kur isha Kryetar i shtetit.
   Pas këtyre ngjarjeve u vendosën marrëdhënjet
   miqësore dhe dërgova në Tiranë si përfaqsonjës të
   Greqisë Gjeneralin Aleksandër Kondulin, bashkëvendasin
   tim i cili e njhte jo vetëm shqipen e Shqipërisë së
   Jugut që flitet në krahinën tonë, por edhe ato idiomat
   e labëve e gegëve.
   Është fakt i pakundërshtueshëm për shumë arsye, se
   po të zbatohej një politikë e urtë dhe e qëndrueshme
   në çështjen e Shqipërisë, do të ishte e mundur që në
   vend të armiqësis,do të ishte më e mira, më e
   vlefshmja dhe e vetmja mike besnike e Greqisë në
   Ballkan.
   Si racë shqiptarët nuk janë as tartaro-mongolë, as
   sllavë,por Ilirë,stërnipër të pellazgëve.Janë
   historikisht të provuar, pasojë-racë motër me racat e
   vjetra që zbritën nga veriu dhe përbënë banorët e parë
   të Heladhës. Nuk kanë asgjë të përbashkët me
   Italianët,serbët,bullgarët, kurse me popullin helen
   lidhen ngusht në gjak,trashëgime dhe zakone".(23)
   Traktati i Lozanës i vitit 1923, iu dha shkas
   qarqeve drejtuese të Athinës që të dëbojnë me dhunë
   nga trojet e tyre stërgjyshore çamët,këto ishin masa
   të konsiderueshme të popullsisë shqiptare.Vitet e
   mëpastajme arrihet të ndryshohet vetëm
   taktika,strategjia mbetet ajo e çrrënjosjes së plotë
   të popullsisë shqiptare të çamërisë,të cilën e
   realizoi Gjeneral Zerva me zjarr e hekur në vitin
   1944.

   ---------------------

   1.V.Kondi :"Greece and Albanien",Selanik,1976,f.98
   2.Marrëveshja e Lozanës,nënshkruar më 30.01.1923,
   Artikulli i – I -, paragrafi i
   parë.Shih,H.Minga: te "çamëria"Nr. 7 (26),Viti
   II- të,8 maj 1992 fq.3-4.
   3. Po aty.
   4.Memorandumi i Sekretarit të Përgjithshëm të
   Lidhjes së Kombeve,dërguar
   këshillit të datës 29.ll.l924.
   5.Po aty.
   6.Venizelloja :"Letër drejtuarLidhjes së Kombeve"
   7. H. Mingo,Po aty.
   8.Po aty.
   9. Po aty.
   10.Po aty.
   11. Gaz."Dajti",Tiranë 4 gusht 1924.
   12.AQSH.Fondi251,viti 1924, dosja 84.
   13.Gazeta "Politika",datë9.09.1924.
   14.AQSH.Fondi 252,dosja 80,dt.30.1924,fl.38.
   15.AQSH.Fondi 251,viti 1929, dosja 84.
   16. H.Minga,Po aty.
   17.AQSH.Fondi 251,viti 1924, dosja 85.
   18.Gazeta"Bashkimi", date 30.07.1924.
   19.Kurfuz më 20.02.1926,në emër të popullsisë çame
   të Filatit:Musa Demi,Adem Braho.Shih edhe:
   "çamëria",Nr. 7 (26),Viti II-të 8 maj 1992 fq. 4.
   20.Gazeta "Dajti", date 07.07.1924.
   21.Gazeta "Dajti", date 17.09.1924.
   22. Hasan Minga, "çamëria", Nr. 7 (26), Viti II-të,
   8 maj 1992 fq.4.
   23. Gjeneral Theodhor Pangalos,kujtime,botuar tek e
   përditshmja greke "Akropolis",Athinë. Përkthyer nga
   shkrimtari Petraq Ktona tek revista "Krahu i
   Shqiponjës",Nr.2 (14),shkurt 1978,çikago të
   SHBA-së,shih edhe tek "çamëria"Nr.5 (24), e mërkur
   22.04.1992,fq.8.


   Inviato da Yahoo! Mail.
   La casella di posta intelligente.
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.