Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

GJENOCIDI I DYTE NDAJ CAMEVE NGA JANULLATOSI

Expand Messages
 • albertinobe
  JANULLATOS DEGJENERON CAMET KISHA MBRON ATHINEN Refuzohet mesha për masakrën: Eshtë lojë politike Kisha ua mbylli derën çamëve. Në vend të rojës së
  Message 1 of 2 , Mar 6, 2008
   JANULLATOS DEGJENERON CAMET KISHA MBRON ATHINEN


   Refuzohet mesha për masakrën: Eshtë lojë politike


   Kisha ua mbylli derën çamëve. Në vend të rojës së portës,
   sinodi i ortodoksisë ka nxjerrë si mburojë kanonet e
   shenjta. Por, ndërsa "eksodi biblik" nuk është ndonjë gjë e
   panjohur apo e papranuar për krerët e Kishës Ortodokse
   Autoqefale, që menaxhon besimin e një pjese të madhe të
   shqiptarëve, duket se për veshët e tyre është krejt i
   pakëndshëm "eksodi çam", rrjedhojë e gjenocidit grek kundër
   Çamërisë, ndonëse kjo ngjarje ka ndodhur vetëm pak dekada
   larg në kohë.

   "Në mënyrë të posaçme `lutjet ndërfetare` janë të ndaluara
   prej kanoneve të Shenjta të kishës ortodokse. Për këtë
   arsye, gjatë viteve kisha jonë nuk ka marrë pjesë në asnjë
   `lutje` ose `meshë ndërfetare`". Ka qenë kjo përgjigjja
   refuzuese e Kishës Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë, ndaj
   kërkesës së Partisë për Drejtësi dhe Integrim (PDI) për një
   lutje ndërfetare, në shenjë përshpirtje për viktimat e
   kësaj popullsie, që u shuan dhunshëm nga gjenocidi grek.
   Dhe "përkorja" e ortodoksisë shqiptare, në krye të së cilës
   qëndron nënshtetasi grek, Fortlumturia e Tij, Anastas
   Janullatosi, nuk përfundon këtu. Sinodi i Shenjtë i Kishës
   Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë e ka argumentuar
   qëndrimin e saj kundër përshpirtjes së viktimave të
   Çamërisë, duke u shprehur se "parimi bazë i kishës është të
   mos përzihet direkt ose indirekt në çështje politike të
   brendshme apo të jashtme". Ndërkohë që, motivi politik
   tingëllon shumë larg këndimit të lutjeve të shenjta për
   njerëz që janë larguar nga jeta, qofshin këta edhe të
   masakruar nga fqinjët tanë grekë. Por, duket se kërkesa e
   PDI-së është paragjykuar si "urdhër politik" apo "porosi
   partish" nga ana e Sinodit të Shenjtë, që nuk merret me
   punë politike. Kështu, në qëndrimin zyrtar të bërë publik
   dje nga ana e kishës, thuhet se "përshpirtjet për të
   vdekurit janë një pjesë e rëndësishme e lutjes së kishës
   dhe duke pasur një karakter të shenjtë dhe kishtar ato
   kryhen në përputhje me rregullat e shërbesave kishtare
   ortodokse". Lutjet për viktimat e luftërave, për ata që
   ranë për liri dhe atdhe kryhen në kishë sipas traditës së
   saj dhe jo me porosi partish apo urdhra politikanësh nga
   Kuvendi". Megjithatë, lutjet për të vdekurit duket se janë
   keqkuptuar nga krerët e kësaj kishe si kthim i pronave për
   të gjallët, gjë kjo që nuk figuron aspak me kërkesën e
   drejtuar nga PDI-ja për ortodoksinë shqiptare. Madje,
   kryesekretariati i shenjtë nuk ka harruar që të sqarojë
   opinionin publik, se përfaqësuesi i autorizuar i tyre, në
   një takim që ka zhvilluar me kryesinë e PDI-së, ka
   shpjeguar se kjo kishë nuk merr pjesë në veprimtaritë e
   partive politike. Ndërkohë që, një mendim të tillë për
   përzierje të fesë me politikën në një rast të tillë nuk e
   kanë asnjëri nga përfaqësuesit e komuniteteve të tjera
   fetare në vendin tonë. Kështu, kreu i komunitetit mysliman,
   Haxhi Selim Muça, kryeipeshkvi imzot Rrok Mirdita, si edhe
   kryegjyshi botëror i bektashinjve, Haxhi Dedë Reshat
   Bardhi, i janë përgjigjur pozitivisht dhe pa hezitim ftesës
   për mbajtjen e një ceremonie të përbashkët fetare në
   përkujtim të viktimave të popullsisë çame, duke mos ngritur
   asnjë paragjykim politik mbi këtë çështje.

   Dy ditë më parë, mbi gjashtëmijë çamë morën pjesë në një
   tubim madhështor, që ishte organizuar për të përkujtuar
   masakrën e 62 viteve më parë, të 23 qershorit të vitit
   1945, kur të afërmit e tyre u përzunë dhunshëm nga trojet e
   origjinës prej grekëve.
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.