Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

FAMILJA DINO NE EMIGRACION

Expand Messages
 • albertino rakipi
  Familja Dino në emigracion SHKRUAN NERTILA HODO Pas mbarimit të Luftës së Dytë Botërore, gjendja për familjen Dino u vështirësua shumë. Me vendosjen
  Message 1 of 1 , Apr 7, 2008
   Familja Dino në emigracion

   SHKRUAN NERTILA HODO

   Pas mbarimit të Luftës së Dytë Botërore, gjendja për
   familjen Dino u vështirësua shumë. Me vendosjen e
   regjimit komunist në Shqipëri anëtarët e kësaj familje
   u denigruan mjaftë rëndë. Personalitet e familjes Dino
   u bënë viktima të egoizmit kultist komunist si edhe të
   manizmit anti çam të diktatorit të Shqipërisë. Nën
   akuzën e tradhtisë, qeveria komuniste dënoj me vdekje
   një prej anëtarëve të kësaj familje, i cili kishte
   dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm në mbrojtjen e
   krahinës së Çamërisë. Mazar Dino u ekzekutua me varje
   në shtator të 1948 në Delvinë.

   Në një situatë të vështir dhe persekutuese kjo familje
   u detyrua të emigronte dhe të jetonte në vende të
   ndryshme, duke iu mohuar e drejta e jetesës në atdheun
   e tyre.
   Rexhep Dino, i cili kishte mbaruar shkollën e lartë
   për tregti në Romë dhe zotëronte tetë gjuhë të huaja
   pas mbarimit të luftës u vendos në Itali dhe prej
   andej u detyrua të emigronte për në Gjermani ku dhe
   vdiq në vitin 1994. Kontribut të rëndësishëm ai ka
   dhënë në përshkrimin e masakrave të popullsisë çame
   nga bandat e Napoleon Zervës.

   Personalitetet më të njohura të familjes Dino si: Ali
   Dino, Arif Dino Abedin Dino (i riu), Nevin Dino etj.,
   të cilët edhe në emigracion, mundën të përballonin
   vështirësitë duke qenë të suksesshëm në profesionet e
   tyre e duke treguar shpirtin luftarak të kësaj
   familje.

   Ali Dino (1891 – 1938), është mbiquajtur “Mjeshtër i
   karikaturës” dhe qe president i Shoqërisë së
   Karikaturës së Greqisë. Vdiq në Athinë

   Arif Dino (1892 – 1957), përveçse një shkrimtar i
   njohur qe dhe një piktor i madh, por nuk dinte ti
   ekspozonte veprat e tij. Pikturonte për vete dhe
   mjaftohej duke ua treguar ato miqve të tij më të
   afërt.

   Personaliteti më i njohur i kësaj familje pa dyshim që
   mbetet Abedin Dino ( i Riu) (1913 - 1993). Që në moshë
   të re bashkë me shokët e tij ai publikoj një të
   përjavshme të cilën miku i tij i ngushtë, shkrimtari i
   njohur turk, Jashar Qemali, kandidat disa herë për
   çmimin Nobel, e titullojë “ Anija”. Abedin duke qenë
   një njeri aktiv filloj të angazhohej dhe të merrte
   pjesë me pikturat e karikaturat e tij tek grupi që
   botonte gazetën “Njeriu i Ri”.

   Për shkak të ideve krijuese mjaftë përparimtare për
   kohën bashkë me të vëllain, Arifin, internohen në
   Adëna. Gjatë viteve të internimit punoi në gazetën
   “Fjala turke”, zyrat e së cilës ndodheshin në
   bulevardin që mbante emrin e të gjyshit, Abedin
   Pashës.

   Pas internimit kthehet në Stamboll, ku përreth dy javë
   ekspozon vizatimet e tij, duke u prit mjaftë ngrohtë e
   duke korrur një sukses të jashtëzakonshëm. Pas këtij
   suksesi të parë për të, bashkë me shokët e tij krijon
   “Grupi D”, i cili kishte si qëllim të ndihmonte në
   zhvillimin e pikturës dhe në afrimin e publikut me
   artistët.
   Pasi kishte tërhequr vëmendjen me krijimet e tij, më
   1934 Abedini ftohet nga Rusia. Pasi mbërrin në
   Leningrad në shtator të vitit 1934 një kineast
   sovjetik, Jutkiçeviç i bënë ftesën për të punuar si
   dekorues në kinematografi duke i krijuar kështu
   mundësin që të ekspozonte veprat e tij në Rusi.
   Pas mbarimit të Luftës së Dytë Botërore, Abedin shkon
   në Ankara, ku fillon ti përkushtohet prodhimit të
   qeramikës. Qëndrimi i tij në qytetin ku gjyshi i tij
   kishte qenë qeveritar nuk zgjati shumë. Me pretekstin
   se në një nga qeramikat e tij ai riprodhonte figurat e
   skifterit dhe të çekiçit, ai persekutohet përsëri. Në
   këto kushte bashkë me të shoqen, Gezinën, detyrohet të
   emigrojë në Itali.

   Por edhe këtu qëndron shumë pak, pasi qeveria turke
   kërkon ekstradimin e tyre për në Turqi. Pas peripecish
   e vuajtjesh të shumta, Abedini vendoset përfundimisht
   në Parisë, ku qëndron deri në momentet e fundit të
   jetës. Pas një pune titanike ia arriti të krijonte një
   mjedis të kulturuar e të vlerësuar nga të gjithë. Me
   veprimtarinë e tij artistike e punën e tij si artistë
   shumë dimensional, Abedin Dino zuri një vend të
   veçantë në botën e artit. Ai arriti famën e njeriut të
   kultivuar e të talentuar, duke fituar vlerësimin e
   publikut francezë e atij ndërkombëtar.

   Personaliteti krijues u reflektua duke botuar artikuj
   në gazetat e revistat më të njohura të Stambollit. Për
   artin e tij piktori Ferit Mullai do thoshte: “Abedini
   bën pjesë në talentet e veçanta; është zot i të gjitha
   teknikave piktorike”.

   Vlerësimet për krijimtarinë e tij do të vinin edhe nga
   vendi që e kishte munduar aq shumë, Turqia. Për të
   gazeta turke “Tarih ve Toplun” do të shkruante: “
   Abedi Dino pati një vend të posaçëm në botën e artit.
   Ai ishte një pus në njohurit shkencore; njohës i
   letërsisë, historisë, sociologjisë. Ishte një njeri që
   jetonte në lidhje të ngushtë me artin e kulturën natë
   e ditë. Tek ai çmohej sidomos humanizmi dhe miqësia...
   Abedin Dino do të vazhdojë të jetojë me emrin dhe
   pikturën e tij në fytyrën e ndritur të botës së artit,
   midis shkrimtarëve dhe poetëve të shquar, por
   veçanërisht midis piktorëve gjenial si Pikaso”.

   Emrat e mësipërm na dëshmojnë se familja Dino nuk qe
   vetëm një familje ku ndjenjat atdhetare qenë kultivuar
   thellë, por edhe një familje që vlerësonte artin e i
   përkushtohej me shpirt krijimtarisë artistike. Emrat e
   tyre, të renditur denjësisht përkrah artistëve me famë
   botërore, na dëshmon qartë talentin e tyre krijues, që
   ka markuar në historinë dhe kulturën botërore.

   Dokumente arkivore të botuara

   Naska, Kaliopi, Dokumente për Çamërinë 1912 – 1939,
   Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, Tiranë, Dituria,
   1999.

   Organe Shtypi

   “Bashkim”,Tiranë, 9 janar 1981, nr 7.

   Burime bibliografike

   Cervi , Mario, Storia della Guerra di Grecia, Milano,
   Sugar Editor.

   Çështja çame dhe integrimi Evropian, Instituti i
   studimeve për Çamërinë, Tiranë, Arbëria, 2005.

   Fischer, J. Bernd, Mbreti Zog dhe përpjekja për
   stabilitet në Shqipëri, Tiranë, Çabej,1996.

   Fischer, J. Bernd, Shqipëria gjatë luftës, 1939 –
   1945, Tiranë, Çabej, 2004.

   Haskaj, Zihni, “Mendimi politik e shoqëror i Rilindjes
   Kombëtare Shqiptare (Përmbledhje artikujsh nga
   shtypi)”, vëll I, Instituti i Historisë dhe i
   Gjuhësisë, Tiranë, 1971.

   Historia e Popullit Shqiptar, vëll II, Instituti i
   Historisë, Tiranë, Toena, 2002.

   Hoxha, Ibrahim, Çamëria dhe Janina në vitet 1912 –
   1922, Tiranë, Hasan Tahsini, 1996.

   Hoxha, Ibrahim, Viset kombëtare shqiptare në shtetin
   grek, Tiranë, Hasan Tahsini, 2000.

   Isufi, Hajredin, Politika e shtetit grek për dëbimin e
   popullsisë çame në vitet 1914 – 1928 dhe qëndresa
   shqiptare, “Studime historike”, nr 1 – 4, Instituti i
   Historisë, Tiranë, 1993.

   Jacques, Edwin, Shqiptarët: Historia e popullit
   shqiptar nga lashtësi deri në ditët e sotme, Tiranë,
   Kartë e pendë, 1995.

   Kotini, Albert, Çamëria denoncon, Tiranë, Fllad, 2002.

   Kondi, Arben, Rikthim në Çamëri, Tiranë, Arbëria, 2003

   Konica, Faik, Ju rrëfej grekët, Tiranë, Ora, 2002.

   Kolgjini, Tahir, Të vërtetat shqiptaro – greke,
   Tiranë, 1997.

   Mehmet, Ahmeti, Abedin Dino, Tiranë, Onufri, 1998.

   Meta, Beqir, Tensioni Greko – Shqiptar (1939 - 1949),
   Tiranë, Geer, 2002.

   Punimet e seminarit të parë kulturorë mbi Çamërinë,
   Shkodër, Pohenix, 2002.

   Puto, Arben, Qeveria e Vlorës dhe Konferenca e
   Ambasadorëve, “Studime historike”, nr 4, Instituti i
   Historisë, Tiranë, 1979.

   Rrapaj, Fatos, Këngë popullore nga Çamëria, Tiranë,
   Shtypshkronja e Re, 1983.

   Rraça, Shkëlzen, Marrëdhëniet Shqiptaro – Greke: 1829
   – 1881, Instituti
   Albanologjik i Prishtinës, Prishtinë, 1990.

   Salleo, Ferdinando, Shqipëria: gjashtë muaj mbretëri,
   Tiranë, Shtëpia e librit dhe komunikimit, 2001.

   Smirnova, Nina, Historia e Shqipërisë përgjatë
   shekullit të XX, Tiranë, Ideart, 2004.

   Sheme, Selman, Çamëria, vendi, popullsia dhe jeta
   ekonomike, Tiranë, Progres, 2005.

   Vlora, bej Eqerem, Kujtime, Tiranë, Shtëpia e librit
   dhe komunikimit, 2003

   _____________________________________________________________________________
   Envoyez avec Yahoo! Mail. Une boite mail plus intelligente http://mail.yahoo.fr
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.