Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

SHKATERRIMI I EPIRIT NGA PAUL EMILE

Expand Messages
 • albertino rakipi
  SHKATERRIMI I EPIRIT NGA PAUL EMILE SHKRUAN ABEDIN RAKIPI Epiri dhe Iliria ishin dy nga vendet me te shkaterruara nga pushtimi i eger Romak i cili duke hasur
  Message 1 of 3 , Apr 7, 2008
   SHKATERRIMI I EPIRIT NGA PAUL EMILE

   SHKRUAN ABEDIN RAKIPI


   Epiri dhe Iliria ishin dy nga vendet me te
   shkaterruara nga pushtimi i eger Romak i cili duke
   hasur ne rezistencen e forte te popullit Iliro-Epiriot
   ushtroi nje dhune te papare ne trojet tona duke
   djegur, vjedhur , masakruar fshatra te tera dhe bere
   skllever me qindra mijera njerez. Straboni shkruan se
   Epiri dhe Iliria duke qene zona malore kishin me pare
   nje popullsi te dendur duke marre parasysh faktin qe
   vargmalet i sherbenin atyre shpesh si strehim dhe
   mbrojtje per muaj apo vite me rradhe. Por tani shkruan
   Straboni per shkak te luftrave te pafundme ndaj
   romakeve , shkaterrimit te vendit nga keta te fundit,
   marrja e qindra mijera veteve skllever dhe spastrimi i
   pafund nga ushtrite romake te banoreve te Ilirise dhe
   Epirit i kane bere keto troje te shkretuara dhe te
   mjera. Ai shton se edhe vete Orakulli i Dodones hesht
   dhe bashkohet me keqardhjen universale ndaj Epirit(1).
   Njeriu dhe tirani me i madh qe çoi ne shkaterrimin dhe
   depopullimin e Epirit ishte Paul Emile dhe ushtrite e
   tij romake qe me barbarizmat e tyre te pafundme çuan
   ne zbrazjen e Epirit nga popullsite autoktone Epiriote
   dhe ne nje mjerim te madh. Ai vetem ne nje dite dogji
   70 qytete ose qyteza te Epirit dhe po brenda nje dite
   shiti si kafshe dhe me cmim delesh 150.000 Epiriote ne
   pjeset e tjera te perandorise romake duke i dhene
   Epirit nje nga goditjet me te tmerrshme te historise
   se tij(2). Ndersa Mannert i ne studimet dhe librat e
   tij i quan Epirotet barbare dhe jo greke duke thene :
   « ne kete menyre popullsite barbare te Epirit dhe kjo
   zone u kthye ne nje shkretetire te madhe dhe pa asnje
   vlere dhe zoterimi i kesaj zone me shume i bezdiste
   romaket sesa ti jepte atyre tashme ndonje perfitim
   ekonomik » duke qene se popullsite e Epirit sapo
   gjenin mundesite ngriheshin ne kryengritje te
   armatosura , shtypja e te cilave i kushtonte shtrenjte
   romakeve ne ushtare dhe arme. Duke qene se pas
   shkaterrimi te Epirit ai nuk kishte me asnje dobi
   financiar per romaket ata nuk ndertuan as edhe nje
   rruga te vetme qe kalonte neper pyjet e dendura te
   maleve Epiriote(3). Epiriotet ishin sipas tyre njerez
   te eger dhe barbare ashtu sic i quanin edhe greket dhe
   sulmonin karvanet romake qe kalonin neper Epir duke i
   plackitur ata dhe marre rob ushtaret apo qytetaret
   romake per lirimin e te cileve pastaj kerkonin lirimin
   e nje numeri te caktuar epirotesh qe mbaheshin rob ne
   burgjet romake. Kane qene me qindra romaket si Paul
   Emili qe kane sulmuar dhe rrenuar trojet shqiptare te
   Epirit duke shkaterruar nje kulture mijera vjeçare
   Epirioto-Ilire dhe duke i imponuar atyre me dhune
   krishterimin, ndaj shume shqiptare sot qe mendojne se
   feja e te pareve te tyre eshte krishterimi gabohen
   rende sepse feja e te pareve te tyre jo vetem qe nuk
   ishte krishterimi por krishterimi ishte armiku i tyre
   i betuar sepse romaket i kthyen ata te skllever dhe
   kafshe pune duke mos pasur asnje respekt per kulturen
   Epiroto-Ilire e cila ishte nje nder kulturat e para
   dhe me te vjetra qe ndihmoi ne formimin e Romes dhe
   zhvillimin e saj. Kultura dhe zhvillimi i forte
   ekonomik i Epirit i beri romaket qe ta shohin Epirin
   si nje krahine te rrezikshme qe mund te behej rivali i
   Romes ne çdo moment ndaj edhe shkaterrimi i tij ishte
   i domosdoshem. Per me teper ata tmerroheshin nga
   menyre sesi Epirotet i mbronin trojet e tyre te lashta
   dhe te befasuar nga kjo trimeri dhe vendosmeri i
   quajten ata barbare dhe te eger duke i diferencuar nga
   greket qe ishin nenshtruar romakeve pa ndonje
   rezistence te forte dhe domethenese. Shembulli i
   shkaterrimit te Epirit mund te krahasohet edhe me
   shkaterrimin dhe djegjen e Kartagjenes nga Roma duke
   qene se Kartagjena ishte rivale dhe armike e
   perjetshme e Romes deri ne djegjen dhe zhdukjen e saj.
   Kjo dhune dhe perulje qe i eshte bere popullit tone te
   lashte nuk duhet harruar kurre dhe eshte gabim i
   pafalshem historik te pranosh me krenari se
   krishterimi eshte feja e te pareve tane sepse do te
   ishte njesoj sikur ti thoje 150.000 sklleverve Epirote
   se ne jemi Romake dhe ju mohojme ju dhe gjakun tuaj.
   (1) Ae priseis quidem temporibus, sicul monni,
   quanquam et aspera esset , tamen hominuni copia
   florebut et Epirus universa et Illyrichum. Nunc
   pleraque cultoribus carent, et quoe habitantur in
   vicis et ruderibus supersunt. Sed et oraculum
   Dodonoeum deficit, quemadmodum et reliqua ( STRABONI
   LIBRI I 7TE)
   (2) Hora quarta signum ad diripiendas urbes datus est
   militibus, tantaque proeda fuit, ut in equitem
   quadringeni denarii, pedibus duceni diciderentur,
   centum quinquagintia millia capitum humanorum
   abducerentur Muri deinde direptarum urbium diruti sunt
   : ea fuere oppida circa septuraginta (TIT. LIV., libri
   XLV kapitulli 34)
   (3) Mannert : « Geographie der Griechen und Romern »


   _____________________________________________________________________________
   Envoyez avec Yahoo! Mail. Une boite mail plus intelligente http://mail.yahoo.fr
  • albertino rakipi
   SHKATERRIMI I EPIRIT NGA PAUL EMILE SHKRUAN ABEDIN RAKIPI Epiri dhe Iliria ishin dy nga vendet me te shkaterruara nga pushtimi i eger Romak i cili duke hasur
   Message 2 of 3 , Nov 18, 2009
    SHKATERRIMI I EPIRIT NGA PAUL EMILE

    SHKRUAN ABEDIN RAKIPI


    Epiri dhe Iliria ishin dy nga vendet me te
    shkaterruara nga pushtimi i eger Romak i cili duke
    hasur ne rezistencen e forte te popullit Iliro-Epiriot
    ushtroi nje dhune te papare ne trojet tona duke
    djegur, vjedhur , masakruar fshatra te tera dhe bere
    skllever me qindra mijera njerez. Straboni shkruan se
    Epiri dhe Iliria duke qene zona malore kishin me pare
    nje popullsi te dendur duke marre parasysh faktin qe
    vargmalet i sherbenin atyre shpesh si strehim dhe
    mbrojtje per muaj apo vite me rradhe. Por tani shkruan
    Straboni per shkak te luftrave te pafundme ndaj
    romakeve , shkaterrimit te vendit nga keta te fundit,
    marrja e qindra mijera veteve skllever dhe spastrimi i
    pafund nga ushtrite romake te banoreve te Ilirise dhe
    Epirit i kane bere keto troje te shkretuara dhe te
    mjera. Ai shton se edhe vete Orakulli i Dodones hesht
    dhe bashkohet me keqardhjen universale ndaj Epirit(1).
    Njeriu dhe tirani me i madh qe çoi ne shkaterrimin dhe
    depopullimin e Epirit ishte Paul Emile dhe ushtrite e
    tij romake qe me barbarizmat e tyre te pafundme çuan
    ne zbrazjen e Epirit nga popullsite autoktone Epiriote
    dhe ne nje mjerim te madh. Ai vetem ne nje dite dogji
    70 qytete ose qyteza te Epirit dhe po brenda nje dite
    shiti si kafshe dhe me cmim delesh 150.000 Epiriote ne
    pjeset e tjera te perandorise romake duke i dhene
    Epirit nje nga goditjet me te tmerrshme te historise
    se tij(2). Ndersa Mannert i ne studimet dhe librat e
    tij i quan Epirotet barbare dhe jo greke duke thene :
    « ne kete menyre popullsite barbare te Epirit dhe kjo
    zone u kthye ne nje shkretetire te madhe dhe pa asnje
    vlere dhe zoterimi i kesaj zone me shume i bezdiste
    romaket sesa ti jepte atyre tashme ndonje perfitim
    ekonomik » duke qene se popullsite e Epirit sapo
    gjenin mundesite ngriheshin ne kryengritje te
    armatosura , shtypja e te cilave i kushtonte shtrenjte
    romakeve ne ushtare dhe arme. Duke qene se pas
    shkaterrimi te Epirit ai nuk kishte me asnje dobi
    financiar per romaket ata nuk ndertuan as edhe nje
    rruga te vetme qe kalonte neper pyjet e dendura te
    maleve Epiriote(3). Epiriotet ishin sipas tyre njerez
    te eger dhe barbare ashtu sic i quanin edhe greket dhe
    sulmonin karvanet romake qe kalonin neper Epir duke i
    plackitur ata dhe marre rob ushtaret apo qytetaret
    romake per lirimin e te cileve pastaj kerkonin lirimin
    e nje numeri te caktuar epirotesh qe mbaheshin rob ne
    burgjet romake. Kane qene me qindra romaket si Paul
    Emili qe kane sulmuar dhe rrenuar trojet shqiptare te
    Epirit duke shkaterruar nje kulture mijera vjeçare
    Epirioto-Ilire dhe duke i imponuar atyre me dhune
    krishterimin, ndaj shume shqiptare sot qe mendojne se
    feja e te pareve te tyre eshte krishterimi gabohen
    rende sepse feja e te pareve te tyre jo vetem qe nuk
    ishte krishterimi por krishterimi ishte armiku i tyre
    i betuar sepse romaket i kthyen ata te skllever dhe
    kafshe pune duke mos pasur asnje respekt per kulturen
    Epiroto-Ilire e cila ishte nje nder kulturat e para
    dhe me te vjetra qe ndihmoi ne formimin e Romes dhe
    zhvillimin e saj. Kultura dhe zhvillimi i forte
    ekonomik i Epirit i beri romaket qe ta shohin Epirin
    si nje krahine te rrezikshme qe mund te behej rivali i
    Romes ne çdo moment ndaj edhe shkaterrimi i tij ishte
    i domosdoshem. Per me teper ata tmerroheshin nga
    menyre sesi Epirotet i mbronin trojet e tyre te lashta
    dhe te befasuar nga kjo trimeri dhe vendosmeri i
    quajten ata barbare dhe te eger duke i diferencuar nga
    greket qe ishin nenshtruar romakeve pa ndonje
    rezistence te forte dhe domethenese. Shembulli i
    shkaterrimit te Epirit mund te krahasohet edhe me
    shkaterrimin dhe djegjen e Kartagjenes nga Roma duke
    qene se Kartagjena ishte rivale dhe armike e
    perjetshme e Romes deri ne djegjen dhe zhdukjen e saj.
    Kjo dhune dhe perulje qe i eshte bere popullit tone te
    lashte nuk duhet harruar kurre dhe eshte gabim i
    pafalshem historik te pranosh me krenari se
    krishterimi eshte feja e te pareve tane sepse do te
    ishte njesoj sikur ti thoje 150.000 sklleverve Epirote
    se ne jemi Romake dhe ju mohojme ju dhe gjakun tuaj.
    (1) Ae priseis quidem temporibus, sicul monni,
    quanquam et aspera esset , tamen hominuni copia
    florebut et Epirus universa et Illyrichum. Nunc
    pleraque cultoribus carent, et quoe habitantur in
    vicis et ruderibus supersunt. Sed et oraculum
    Dodonoeum deficit, quemadmodum et reliqua ( STRABONI
    LIBRI I 7TE)
    (2) Hora quarta signum ad diripiendas urbes datus est
    militibus, tantaque proeda fuit, ut in equitem
    quadringeni denarii, pedibus duceni diciderentur,
    centum quinquagintia millia capitum humanorum
    abducerentur Muri deinde direptarum urbium diruti sunt
    : ea fuere oppida circa septuraginta (TIT. LIV., libri
    XLV kapitulli 34)
    (3) Mannert : « Geographie der Griechen und Romern »
   • Feliks Taho
    Shume interesante keto Fakte Historike. ________________________________ From: albertino rakipi To: cameria@yahoogroups.com Sent: Wed,
    Message 3 of 3 , Nov 19, 2009
     Shume interesante keto Fakte Historike.


     From: albertino rakipi <albertinobe@...>
     To: cameria@yahoogroups.com
     Sent: Wed, November 18, 2009 11:43:38 PM
     Subject: [cameria] SHKATERRIMI I EPIRIT NGA PAUL EMILE

      

     SHKATERRIMI I EPIRIT NGA PAUL EMILE

     SHKRUAN ABEDIN RAKIPI


     Epiri dhe Iliria ishin dy nga vendet me te
     shkaterruara nga pushtimi i eger Romak i cili duke
     hasur ne rezistencen e forte te popullit Iliro-Epiriot
     ushtroi nje dhune te papare ne trojet tona duke
     djegur, vjedhur , masakruar fshatra te tera dhe bere
     skllever me qindra mijera njerez. Straboni shkruan se
     Epiri dhe Iliria duke qene zona malore kishin me pare
     nje popullsi te dendur duke marre parasysh faktin qe
     vargmalet i sherbenin atyre shpesh si strehim dhe
     mbrojtje per muaj apo vite me rradhe. Por tani shkruan
     Straboni per shkak te luftrave te pafundme ndaj
     romakeve , shkaterrimit te vendit nga keta te fundit,
     marrja e qindra mijera veteve skllever dhe spastrimi i
     pafund nga ushtrite romake te banoreve te Ilirise dhe
     Epirit i kane bere keto troje te shkretuara dhe te
     mjera. Ai shton se edhe vete Orakulli i Dodones hesht
     dhe bashkohet me keqardhjen universale ndaj Epirit(1).
     Njeriu dhe tirani me i madh qe çoi ne shkaterrimin dhe
     depopullimin e Epirit ishte Paul Emile dhe ushtrite e
     tij romake qe me barbarizmat e tyre te pafundme çuan
     ne zbrazjen e Epirit nga popullsite autoktone Epiriote
     dhe ne nje mjerim te madh. Ai vetem ne nje dite dogji
     70 qytete ose qyteza te Epirit dhe po brenda nje dite
     shiti si kafshe dhe me cmim delesh 150.000 Epiriote ne
     pjeset e tjera te perandorise romake duke i dhene
     Epirit nje nga goditjet me te tmerrshme te historise
     se tij(2). Ndersa Mannert i ne studimet dhe librat e
     tij i quan Epirotet barbare dhe jo greke duke thene :
     « ne kete menyre popullsite barbare te Epirit dhe kjo
     zone u kthye ne nje shkretetire te madhe dhe pa asnje
     vlere dhe zoterimi i kesaj zone me shume i bezdiste
     romaket sesa ti jepte atyre tashme ndonje perfitim
     ekonomik » duke qene se popullsite e Epirit sapo
     gjenin mundesite ngriheshin ne kryengritje te
     armatosura , shtypja e te cilave i kushtonte shtrenjte
     romakeve ne ushtare dhe arme. Duke qene se pas
     shkaterrimi te Epirit ai nuk kishte me asnje dobi
     financiar per romaket ata nuk ndertuan as edhe nje
     rruga te vetme qe kalonte neper pyjet e dendura te
     maleve Epiriote(3). Epiriotet ishin sipas tyre njerez
     te eger dhe barbare ashtu sic i quanin edhe greket dhe
     sulmonin karvanet romake qe kalonin neper Epir duke i
     plackitur ata dhe marre rob ushtaret apo qytetaret
     romake per lirimin e te cileve pastaj kerkonin lirimin
     e nje numeri te caktuar epirotesh qe mbaheshin rob ne
     burgjet romake. Kane qene me qindra romaket si Paul
     Emili qe kane sulmuar dhe rrenuar trojet shqiptare te
     Epirit duke shkaterruar nje kulture mijera vjeçare
     Epirioto-Ilire dhe duke i imponuar atyre me dhune
     krishterimin, ndaj shume shqiptare sot qe mendojne se
     feja e te pareve te tyre eshte krishterimi gabohen
     rende sepse feja e te pareve te tyre jo vetem qe nuk
     ishte krishterimi por krishterimi ishte armiku i tyre
     i betuar sepse romaket i kthyen ata te skllever dhe
     kafshe pune duke mos pasur asnje respekt per kulturen
     Epiroto-Ilire e cila ishte nje nder kulturat e para
     dhe me te vjetra qe ndihmoi ne formimin e Romes dhe
     zhvillimin e saj. Kultura dhe zhvillimi i forte
     ekonomik i Epirit i beri romaket qe ta shohin Epirin
     si nje krahine te rrezikshme qe mund te behej rivali i
     Romes ne çdo moment ndaj edhe shkaterrimi i tij ishte
     i domosdoshem. Per me teper ata tmerroheshin nga
     menyre sesi Epirotet i mbronin trojet e tyre te lashta
     dhe te befasuar nga kjo trimeri dhe vendosmeri i
     quajten ata barbare dhe te eger duke i diferencuar nga
     greket qe ishin nenshtruar romakeve pa ndonje
     rezistence te forte dhe domethenese. Shembulli i
     shkaterrimit te Epirit mund te krahasohet edhe me
     shkaterrimin dhe djegjen e Kartagjenes nga Roma duke
     qene se Kartagjena ishte rivale dhe armike e
     perjetshme e Romes deri ne djegjen dhe zhdukjen e saj.
     Kjo dhune dhe perulje qe i eshte bere popullit tone te
     lashte nuk duhet harruar kurre dhe eshte gabim i
     pafalshem historik te pranosh me krenari se
     krishterimi eshte feja e te pareve tane sepse do te
     ishte njesoj sikur ti thoje 150.000 sklleverve Epirote
     se ne jemi Romake dhe ju mohojme ju dhe gjakun tuaj.
     (1) Ae priseis quidem temporibus, sicul monni,
     quanquam et aspera esset , tamen hominuni copia
     florebut et Epirus universa et Illyrichum. Nunc
     pleraque cultoribus carent, et quoe habitantur in
     vicis et ruderibus supersunt. Sed et oraculum
     Dodonoeum deficit, quemadmodum et reliqua ( STRABONI
     LIBRI I 7TE)
     (2) Hora quarta signum ad diripiendas urbes datus est
     militibus, tantaque proeda fuit, ut in equitem
     quadringeni denarii, pedibus duceni diciderentur,
     centum quinquagintia millia capitum humanorum
     abducerentur Muri deinde direptarum urbium diruti sunt
     : ea fuere oppida circa septuraginta (TIT. LIV., libri
     XLV kapitulli 34)
     (3) Mannert : « Geographie der Griechen und Romern »

    Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.