Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

LOTË TË çAMËVE

Expand Messages
 • albertino rakipi
  LOTË TË çAMËVE Kush është komuniteti i te debuarve nga Greqia me 1944? Mbi 100 mijë çame janë shperndare ne qytetet e Shqipërisë dhe kërkojnë pas
  Message 1 of 1 , Mar 31, 2008
   LOTË TË çAMËVE

   Kush është komuniteti i te debuarve nga Greqia me
   1944? Mbi 100 mijë çame janë shperndare ne qytetet e
   Shqipërisë dhe kërkojnë pas 56 vjet eksodi, rikthimin
   ne tokat e tyre. Rikthim qe vazhdon te kundërshtohet
   me force nga autoritetet greke. Por qe ka filluar te
   kërkohet gjithnjë e më me force


   Myrvete Shehut kanë nisur t'i bëjnë shumë vizita kohët
   e fundit. Po interesohen ca si tepër për te. Vijne
   njerëz qe e pyesin për shendetin. Plaka 71 vjeçare
   mbahet me mirë se cilado prej bashkemoshatareve te
   saj. Por janë shtuar kohët e fundit edhe ata qe vijnë
   për te dëgjuar historite e saj aty ne një apartament
   te vogël, ne katin e peste te një pallati ku banon
   prej vitesh se bashku me familjen e njerit prej
   djemve. Një shoqate qe grupon camet refugjate ne
   Shqipëri, prej pak kohësh ka nisur një fushate te re
   për mbledhjen e deshmive te njerëzve qe kanë pare me
   sytë e tyre ngjarjet e qershor-nentorit te vitit te
   largët 1944. Nga krahina e Camerise qe ndodhet ne Veri
   te Greqise, u spastruan me dhunë rreth 23 mijë
   shqiptare myslimane, nga 60 mijë qe ishte numri i
   pergjithshem i minoritetit shqiptar, ortodoks dhe
   mysliman atje. Myrvete Shehu është njera prej te
   mbijetuarave. "Linda ne Paramithi, një qytet qe
   atëherë kishte rreth 10 mijë vete, shumica çame
   ortodokse por edhe shumë myslimane si dhe pak greke.

   Im atë ishte Haxhi Shehu, hoxha i qytetit", tregon
   Myrvetja. Gruaja e moshuar e cila me 1944 ishte një
   vajzë 15 vjeçare, ka një kujtese te habitshme për
   gjithçka qe ndodhi ne qytetin e saj atë vere te
   nxehte. Gjerat kanë ndryshuar gjatë këtyre dekadave
   dhe se bashku me to edhe strukturat etnike, shifrat,
   statistikat dhe politikat e jashtme. Por ata njerëz te
   cilët prej mbi gjysmë shekulli vazhdojnë te jenë
   refugjate lufte ne një atdhe qe është i tyri, por
   qindra kilometra larg vendit te origjines, akoma
   vazhdojnë ta permendin tragjedine qe i ka kapluar.


   Myrvete Shehu duke treguar vendin e masakrave

   Paramithia ishte një qytet qe nuk ndryshonte thuajse
   fare nga qytetet e tjera shqiptare me 1944. Gjermanet
   ishin ne tërheqje e sipër dhe trupat greke te ushtrise
   republikane (EDES) qe tashmë i kishte kthyer armet
   pushtuesit pas një bashkepunimi te gjatë me ta kundër
   te majteve te EAM-it, po pergatiteshin të merrnin ne
   dorezim qytetin me te rëndësishëm te banuar nga
   minoriteti çam ne Greqi. Por pazari ishte bërë me sa
   duket pikërisht ne momentin kur EDES-i kishte vendosur
   te bashkohej me aleatët kundër gjermaneve. Gjenerali
   famekeq Zervas, qe ishte edhe komandant i EDES-it u
   kishte kërkuar britanikeve qe ne kembim te
   bashkepunimit kundër gjermaneve, trupat e tij te
   lejoheshin te "largonin" shqiptarët qe kishin
   bashkepunuar me gjermanet ne Cameri. "Gjenerali
   Zervas, jo vetëm qe largoi bashkepunetoret e nazisteve
   nga Çamëria siç kishte kërkuar, por ai e spastroi atë
   zone nga banoret shqiptare me një zell dhe metoda te
   tilla qe vetëm ballkaniket mund t'i kuptojnë", do t'i
   shkruante pak kohe pasi kishte përfunduar gjithçka,
   Foreign Office-it koloneli Woodhouse - një nga
   anetaret e Misionit Britanik ne Greqi.

   "Me 26 qershor 1944, tellalli kishte lajmeruar se
   greket do të hynin ne qytet te nesërmen, por kishin
   thënë se do të vazhdonim te jetonim siç kishim jetuar
   deri atëherë", tregon Myrvete Shehu, deshmitare
   okulare e ngjarjeve. Ajo mban mend se te nesërmen
   askush ne kryeqendren e cameve nuk u shqetesua për
   trupat e crregullta te gjeneralit Zervas qe zune me
   shpejtesi pikat strategjike te qytetit dhe te
   rrethinave te tij. "Kujt i vajti mendja?", thotë
   Myrvetja. Por ndërkohë gjërat ishin percaktuar. "Kur
   trokiten tek ne ishte pasdite", kujton ajo. "Isha
   vetëm me babain dhe kur hapem deren pame se ishin tre
   vete.

   Dy paramithiote ortodokse dhe një tjetër nga një
   fshat aty pranë. Na folen greqisht dhe kerkuan qe im
   atë të shkonte me ta. Babai pranoi por kur edhe unë
   desha qe te shkoja me te, ata me rrahen ne sytë e tij
   me kamzhik dhe me urdheruan të mos dilja nga shtëpia.
   Kur u kthye ime me, shkoi tek dhespoti, kryeprifti i
   Paramithise por ai na i preu shpresat. Kishin nisur te
   grumbullonin edhe burrat e tjerë ne të gjitha shtepite
   e myslimaneve", tregon gruaja qe ka pare me sytë e saj
   masakren e pare dhe me te renden te kryer ne pabesi te
   plotë nga greket. "I mblodhen ne oborrin e shkolles.
   Shtepia jonë ishte fare pranë dhe gjatë gjithë nates
   degjuam te frikesuara sa s'ka klithmat e llahtarshme
   te torturave dhe gjymtimeve. Disa gra qe u thirren një
   jave me vonë nga greket për te pastruar shkollën nga
   te vdekurit, thanë se sterkalat e gjakut te te
   ekzekutuarve arrinin deri ne lartesite e mureve te
   oborrit. Kufomat u lane jashtë për dekompozim ne atë
   qershor pervelues dhe vetëm pas shumë ditesh i
   groposen diku", kujton me tmerr plaka. Vecanerisht mbi
   disa nga te vraret ishin kryer makabritete te vërteta.

   "Tim atë qe gjatë kohës se pushtimit gjerman, si hoxhe
   qe ishte, e kishin caktuar ne kryesine e qytetit e
   varen ne një cengel. Ngaqe ishte i beshem, përdoren
   thikat për t'i prerë here pas here ndonjë cope mishi
   dhe talleshin me njëri-tjetrin siç bëjnë kasapet kur
   shesin bagetite: A do një thele nga Haxhi efendiu? Sa
   kile do? E do kofshe apo do melci? Urrejtja e atyre
   njerëzve s'kishte kufi", kujton e perlotur 71
   vjecarja. Gjithçka ndodhi brenda nates se 27 qershorit
   ndonëse dridhmat e masakres vazhduan për muaj me
   radhe. Apelit perfundimtar i mungonin 703 burra e pleq
   dhe 212 gra e fëmijë vetëm ne Paramithi. Shifra totale
   e te vrareve edhe ne qytetet e tjera, Filat, Parge,
   Margellec, Gumenice dhe ne rreth 68 fshatra te
   rrafshuara pertoke i kalonte te 2000 vetet. Po kaq e
   mbase edhe me shumë vdiqen ne dimrin e eger te vitit
   1944 ne kampet e atyperatyshme qe u ngriten ne Tiranë,
   Vlore, Delvine, Sarande, Fier dhe ne qytetet e tjera
   shqiptare.

   Myrvetja mban mend se askush nga moshataret e saj ne
   qytet nuk e mendonte se do të ndodhte kështu. "Fqinje
   e shtepise sone ishte një familje greke me te cilët
   shkonim shumë mirë. Ata me strehuan ne oxhakun e
   shtepise se tyre për shumë ditë", tregon ajo. Me ne
   fund se bashku me te emen, Myrvetja vendosi te marrë
   ne sy rrezikun dhe te largohet nga qyteti. "Ikem
   zbathur përmes pronave tona. Nuk kishim asgjë me vete.
   Por pranë një ullishteje na kapen përsëri po ata qe
   kishin ardhur për te marrë babain dhe na mbajten te
   burgosura për 6 muaj rresht se bashku me 400 gra e
   vajza te tjera te Paramithise. Perdhunimet vazhdonin
   rregullisht dhe te vetmit qe afroheshin për te na
   dhënë diçka për te ngrënë ishin anglezet. Me në fund,
   ne nentor, aty nga data 8, na vune përpara dhe pasi na
   pyeten nëse donim te iknim ne Kajro apo ne Shqipëri,
   na vune ne marshim me këmbë drejt Konispolit". Vargjet
   e refugjateve qe nisen te hyjne ne Shqipërinë qe po
   pergatitej te clironte kryeqytetin, nuk shkaktuan
   bujen qe do të bënin nëse e gjithë kjo do të ndodhte
   ne kohe paqeje. Ne ato ditë ishin te shumte ata qe
   leviznin ne te dy anet e kufirit dhe ishte e vështirë
   te dalloheshin te masakruarit nga gjermanet ne
   tërheqje, nga fatzinj si camet qe ishin vënë përpara
   nga greket. "Ndërsa ecnim ne këmbë, disa oficere dhe
   ushtare greke na shoqeronin dhe na prinin udhën",
   tregon Myrvetja. "Karvani ynë u nis me 150 vete nga
   Paramithia. Ne fund kishim mbetur vetëm 75. Të tjerët
   kishin vdekur udhes nga te ftohtet dhe uria. Pasi
   kapercyem malet e Verves, greku na tregoi ne një
   drejtim: 'Pate, ine i patridha sas' (Shkoni, ai është
   atdheu juaj). Ne Konispol na prisnin partizanet e
   Shqipërisë".

   "Bashkepunim me pushtuesit". Ky është arsyeja me te
   cilën greket justifikojne akoma spastrimin e dhunshem
   te Camerise me 1944 dhe 1945. Por Akademia e Shkencave
   te Shqipërisë nuk mendon kështu. Beqir Meta, një
   studiues i Institutit Historik te Akademise sone,
   thotë se abuzimi me çështjen e bashkepunimit te cameve
   me gjermanet ka qenë dominues gjatë gjithë këtyre
   viteve. "Vërtetë një gjysmebatalion me çame, ai i Nuri
   Dinos, u bashkua me gjermanet, por ata ishin ne total
   vetëm 300 vete dhe vepruan ne Shqipëri dhe jo ne
   Greqi. Pastaj kolaboracioniste pati edhe ne radhet e
   grekeve. Vete gjenerali i ushtrise Republikane greke
   EDES, Napolon Zerva, ishte për një kohe te gjatë
   bashkepunetor i gjermaneve derisa anglezet e binden te
   bashkohet me aleatët", thotë historiani Meta. Ai ka
   përgatitur edhe një studim në lidhje me marrdheniet
   shqiptaro-greke, ne kuadrin e Akademise se Shkencave.
   "Kemi rreth shtatë vjet qe kemi filluar të merremi me
   problemin çam", thotë Meta. Nga ana e tij, Luan Omari,
   shefi i departamentit te shkencave shoqërore thotë se
   midis akademise sone dhe asaj greke, ende vazhdon
   lufta e ftohte. Arsyeja është pikërisht kembengulja e
   pales sone për t'u marrë me studimin e çështjes çame.
   "Ata nuk pranojnë asnjë lloj bashkepunimi me ne për sa
   kohe qe ne do të kërkojmë te zgjidhet problemi i
   Camerise", thotë profesor Omari. Megjithatë, vete
   anetaret e komunitetit çam ne Shqipëri nuk janë fort
   te kënaqur me mënyrën sesi Akademia e ka shtruar
   problemin e tyre ne Platformen e Zgjidhjes se çështjes
   kombëtare qe u botua plot buje me 1998. Kryetari i
   shoqerise "Çamëria", Hilmi Saqe, thotë se mënyra e
   bute e zgjidhjes se çështjes siç e propozon Akademia -
   ajo e konsideronte te zgjidhur problemin e shqiptareve
   te Greqise me hapjen atje te disa shkollave shqipe -
   është madje shumë me e bute edhe se versioni me i
   moderuar qe kërkojnë vete camet. Megjithatë, së fundi
   po shfaqen shumë shenja qe tregojnë se po ndodh diçka
   qe mund te hape sërish kapitullin e problemit çam qe
   deri dje konsiderohej i mbyllur mes Shqipërisë dhe
   Greqise. Për here të parë pas vitit 1923, parlamenti
   shqiptar e mori sivjet ne shqyrtim çështjen çame me
   anë te komisionit te tij te puneve te jashtme. Për
   here të parë një kryeministër shqiptar, e hapi temën
   tragjike te Camerise ne një takim me kolegun grek.
   Permendja e problemit çam nga kryeministri Meta ne
   takimin me grekun Simitis për pak sa nuk çoi ne
   acarimin e radhes se marrdhenieve mes dy vendeve.
   Ndërkohë organizata e cameve ne Shqipëri ka nisur te
   forcohet shumë kohët e fundit dhe ka hapur dege ne te
   gjitha qytetet e Shqipërisë, ne Kosovë, ne vendet e
   Evropes dhe së fundi edhe ne SHBA. Çamët besojnë se
   pas zgjidhjes se problemit me të madh shqiptar, atij
   te Kosoves, tani ka ardhur radha e tyre qe te
   rikthehen ne shtepite e braktisura këtu e 56 vjet me
   pare.

   Të shperndare thuajse ne të gjitha rrethet e
   Republikës, te dhenat për numrin e tyre janë
   kontradiktore dhe të ndryshme nga një burim ne
   tjetrin. Nëse shifra zyrtare e cameve qe hynë ne
   territorin shqiptar me 1944-45 ishte rreth 23 mijë
   vete, shoqata qe grumbullon komunitetin aktualisht
   thotë se numri i tyre ne Shqipëri është jo më pak se
   205 mijë pas regjistrimit te fundit qe vete shoqata i
   bëri popullsise çame me 1991. Studiuesi Beqir Meta i
   Akademise se Shkencave nuk beson nga ana tjetër qe
   numri i komunitetit çam ne Shqipëri te jetë me i madh
   se 100 mijë vete. Shumë me e madhe është përkundrazi
   vlera e pasurive çame. International Crisis Group, me
   qendër ne Bruksel dhe Washington, e vleresonte ne Mars
   te këtij viti ne rreth 2 miliarde dollare, pasurinë e
   tyre ne Greqi. "Ne e dimë se ky problem do të
   zgjidhet. Ka ardhur koha te zgjidhet. Çamët janë te
   vetmit refugjate lufte qe kanë mbetur ne Evrope. Ne
   kemi tapite dhe dokumentet e pronave tona atje te
   cilat ruhen edhe ne kadastrat e Greqise se veriut.
   Qeveritë greke nuk i kanë prekur tokat tona sepse edhe
   ata vetë e dinë se ne një ditë do të kthehemi", thotë
   Hilmi Saqe, kryetari i shoqerise "Çamëria" me qendër
   ne Tiranë. Ajo qe kërkojnë sot sipas tij camet e
   vendosur ne qytetet e Shqipërisë është e thjeshtë.
   "Kthim, ripronesim, demshperblim. Me e pakta qe mund
   te pranojmë është qe te kthehemi ne vendlindjen tonë
   dhe te gezojme jo më pak te drejta nga c'kanë edhe
   greket e minoritetit këtu ne Shqipëri", thotë
   kryetari. Myrvete Shehu, një nga anetaret e
   komunitetit çam qe i takon pjeses se atyre qe kanë
   lindur vërtetë ne Greqi dhe qe ruajnë kujtimet e
   vjetra
   për tokat e tyre, nuk e pret me ndonjë optimizem te
   papermbajtur për idenë e kthimit. "Nëse një ditë do të
   hapet kufiri dhe do të na lejojne te kthehemi, vërtetë
   kam dëshirë te shkoj, por vetëm sa për të parë edhe
   një here qytetin tim qe me bëhet shumë here ne gjume",
   thotë 71 vjecarja. Ajo e di se mosha e saj e shtyre
   nuk mund t'ia lejoje luksin e nisjes se një jetë te
   re, nga e para ne tokën e saj. Sa për brezin e ri te
   cameve qe linden dhe u rriten gjatë këtyre 56 vjeteve
   ne Shqipëri, ata besojnë ne enderren e "atdheut te
   begate" qe u kanë treguar gjatë gjithë kësaj kohe me
   te rriturit. Një ëndërr, e cila nëse do të realizohet,
   do t'u siguroje natyrisht, me shumë prosperitet.   (Nëse keni ndonjë material si ky, apo te ngjashem nga
   tregimet e cameve, sjelleni këtu


   _____________________________________________________________________________
   Envoyez avec Yahoo! Mail. Plus de moyens pour rester en contact. http://mail.yahoo.fr
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.