Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Drama çame përmes diplomacisë së Mit'hat Frashërit

Expand Messages
 • albertino rakipi
  Drama çame përmes diplomacisë së Mit hat Frashërit Drama shqiptare ishte ideuar në tryezat e ›zeza të Londrës. Ajo do të luhej me tërë
  Message 1 of 1 , Mar 31, 2008
   Drama çame përmes diplomacisë së Mit'hat Frashërit


   Drama shqiptare ishte ideuar në tryezat e
   ›zeza" të Londrës. Ajo do të luhej me tërë
   reptësinë e vet sidomos në Jugun tonë ku përalla
   Vorioepirote do të ngulmonte për të hyrë në zyrat
   diplomatike të kohës si një e vërtetë servuar.
   Këmbanat e mortës kombëtare kishin filluar të
   ndëgjohen. Dhimbja e shkëputjes së një gjymtyre
   skishte mundësi përshkrimi, e sidomos kobi i mëtejm.

   Shkruan: Eugen SHEHU


   Camëria ose thënë Thesprotia e Lashtë, erdhi deri në
   vitet e para të këtij shekulli me ato tipare unike, të
   çarta e domethënëse, sociale, kulturore, humane. E
   shtrirë në pjesë të konsiderueshme në brigjet e detit
   jon, njerëzit e këtyre viseve të ngjan sëmuarën
   thellësinë dhe bukurinë e këtij deti por edhe
   zemërimin e tij atëherë kur në troje shfaqej armiku.
   Për hirë të së vërtetës duhet thënë se veçmas në kohën
   që sundoi Ali Pashë Tepelena, krahina e çamërisë u
   shqua për nivele të mëdha shkëmbimesh ekonomike,
   potenciale ushtarake dhe rritje të dukshme të nivelit
   të jetësës.

   Pukvil, Lik dhe Bajron në shënimet e tyre për këto
   treva shqiptare, dëshmojnë veç tjerave edhe për
   trimërinë dhe aftësitë luftarake të popullit tonë.
   Natyrisht këto virtyte të shqiptarëve do të
   përcilleshin nga brezi në brez duke ngjallur njëherazi
   sëmirën dhe panik të këqinjët.

   Sipas statistikave Turke të vitit 1910, sanxhaku i
   çamërisë, kishte në vetvehte rreth 61000 shqiptarë
   (ortodoks dhe musliman ) dhe vetëm një mijë grekë.
   Ndërkaq në Konferencën e Ambasadorëve në Londër,
   Grekët pohojnë nëse kanë në Thesproti vetëm 26000 mijë
   shqiptarë, numër ky i cili korespondon me shqiptarët
   musliman. Ndërsa për pjesën tjetër të shqiptarëve
   ortodoks u luajt paturpësisht me historinë dhe etninë
   duke i konsideruar ata pa të keq dhe pa asnjë bazë e
   kriter shkencorë se ishin grekë. Vitet që pësuan
   coptimin e trojeve shqiptare u suallën egërsisht me
   çamët dhe çamërinë.

   Veçmas me shqiptarët muslimanë, qeveritarët grekë ja
   nisën planeve për çfarosjen masive duke kombinuar
   saktësisht dinakërinë Helene me forcën e pushkëve apo
   gjuhët e flakëve. Janë dhjetra e dhjetra fshatra të
   djegura, të shkretuara nga rrënjët, janë mijëra
   shqiptarë të dëbuar dhunshëm prej trojeve stërgjyshore
   drejtë shkretirave aziatike. :Ndër.kaq.to.kat..d.he
   shtëpitë që u shpëtonin fl.akëve ap.o rrëbesheve të
   gjyl.eve, ktheheshin sa hapë e m.byl.l. sytë si në
   përal.l.at e l.ashta arabe në prona të hel.enëve
   pushtues Drama çame tani kishte hyrë në rrjedhën e
   historisë duke u kujtuar se veç tjerave, shqiptarëve
   matanë kufirit se ato flakë po të rriteshin më tej do
   të ishin sigurisht të papërgjegjshëm në lakminë dhe
   tërbimin e tyre. Është kjo arsyeja që qeveria
   shqiptare dërgon si përfaqsues të saj në Athinë
   atdhetarin, trimin, eruditin dhe diplomatin e
   përmasave të mëdha Mit'hat Frashërin. Kjo nismë e
   qeverisë së asaj kohe nuk kaloi në heshtje prej
   atdhetarëve të kohës të cilët shihnin tek
   personaliteti i birit të Abdyl Frashërit, sintezën e
   trimërisë, atdhedashurisë dhe zgjuarsisë të emrave të
   shquar të Frashërllive. Në një letër që mban datën
   25.shkurt.1923 shkruhet;

   "..Bregu i deti (fsh.Vuno) z.Mit'hat Frashëri.Atenë. -
   Ndonëse fytyrisht nuk nihemi, mjafton porsa që na lidh
   ideali kombëtar, andaj marim guximin tju shkruajmë
   gjëra, të cilat, i dini vetë më mirë se kushdo,por
   simpatia e arsyeshme na shtyn tiu shfaqim mendimin
   tonë.Neve të rinjtë,ose brezi i ri, jemi gëzu për
   emërimin tuaj si ambasador i shtetit shqiptar, i atij
   Kombi që pak vjetë më parë dëshirojshim ti shihnim
   flamurin të valonte mbi ndonjë gërxhë, e sot e shohëm
   të valojë... nëpër kryeqytetet e kombeve që na kanë
   luftu sistematikisht e tërbimësisht. Juvej, më tepër
   se ambasador do të ini burimi i përhapjes së ndjenjave
   kombëtare në nxënesit dhe studentët shqiptarë që
   ndodhen aty, të cilët të helmuem me ëndrat elene (!)
   janë gabu,e tash juve do ti përmblidhni në gjirin tuaj
   e do ti ndritoni tue i xhveshur ndjenjat e hueja..."
   Miq të tuaj; Klanti Spiro, Halim Xhelo. (Arkivi
   qendror i shtetit viti 1923, dosja 142. Fq.1-2 ).

   Përpjekjet e atdhetarit dhe eruditit Mit'hat Frashëri
   janë të frytshme që në hapat e para diplomatike.
   Falë zgjuarsisë së tij,njohjes së disa gjuhëve por
   edhe natyrës prej me.ndimatri, i biri i Frashërllijve
   do të bëhej shum shpejt zëdhënësi i aspiratave
   liridashëse dhe demokratike të shqiptarëve të
   nëperkëmbur keqas nga europa. Jan me qindra takimet,
   bisedat, protestat, fjalët në konferenca solemne si
   dhe korespondenca e Mit'hatit me diplomatët grekë ku,
   fal njohjes së thellë e në detaje të historisë të
   vjetër e moderne të dy popujve fqinjë, ai mundi të
   hedhi piketat e para të marëdhënieve të reja
   diplomatike. Natyrishtë, me aq sa kemi mundur të
   hulomtojmë në këta pesë gjashtë vitet e fundit rreth
   universit diplomatik të Mit'hatit, nuk është e
   vështirë të vëzhgohet se kryetema e bisedave të tijë,
   plaga e hapur e pa shëruar që reth gjak, është
   pikërisht Camëria e Kosova.Më dy nëntorë.1925, në një
   letër drejtuar ministrit të punëve të jashtme Hysen
   Vrionit, midis të tjerave, Mit'hat Frashëri, duke
   treguar bisedën që ka bërë me zyrtarin e lartë grek
   Pangallo ai shkruan;

   "... Tëre duke falenderuar Pangallon i thashë se
   vuajtjet e çamëve po durojnë qe tre vjet dhe nëqoftëse
   që greqia ka në mënd me këto masa ti bëjë çamëtë që të
   ikinë, atëherë më mirë të na e thonë që tani dhe të
   marim masa për këmbimin e tyre me grekofilët e
   shqipërisë, gjë që do të jetë më tepër afrë njerzisë
   se nga mënyra e sotme. Po mar lirinë, z. Ministër, të
   përsërit akoma njëherë, atë që e kam thënë më teprë se
   dyqinherë gjer më sot ; Duhet të dimë të mprojmë
   vehten tonë.Është e vërtetë se z.Pangallo ka dispozita
   të mira. Lipset që të jemi të zotët të përfitojmë nga
   këto dispozita.Për këtë qëllim lutem:
   1- Të emërohetë me urgjencë në Gjenevë pranë shoqërisë
   së kombeve një nëpunës i zoti që të na ndjekë punët
   tona.
   2- Ti propozohetë zyrtarishtë greqisë që të këmbejmë
   grekofonët tanë me çamët e Epirit.
   3- Të zihetë që tani dhe të shkruhetë pasuria e
   tunshme dhe e pa tunshme e grekofonëve dhe të
   ndalohetë përkohësishtë shitja e tyre.
   4- Këto masa do të kenë këto dy efekte ;
   a) - Do ta bëjnë greqinë të ndërojë sjelljet e saj
   përkundrejt çamëvet
   b) - Do të dëgjohenë në Epir dhe do tu japë kurajo dhe
   shpirtë çamëvet të cilët do të kuptojnë që shqipërija
   u interesueka për ta..."

   Në sfandin e trazuar të historisë sonë të atyre viteve
   kuptohet se zgjidhja e menjëhershme e problemit çam
   ishte pothuaj e pamundur. Kërkesat e vazhdueshme për
   konçesione të Italisë në njërën anë dhe sulmet e
   herpas hershme të serbëve dhe malazezëve në zonat
   veriore rritnin vetiu marinë e shqetsimeve shqiptare
   të ngjizuara në konceptin e ruajtjes së paku të
   kufijëve të vitit 1913-të.

   Nëse do tju shtosh këtyre lakmive djallëzorte të
   fqinjëve tanë historik edhe kaosin e mbrendshëm
   politik dhe luftën e shqiptarëve mes vetit, aherë
   bindesh në moment për veshin e shurdhër qeveritar në
   të cilin nuk kish se si të dëgjohej daullja që binte
   prej Athine. Sidoqoftë, ngulmuese, tepër i merakosur
   për çamërinë, Mit'hati i shkruan ministrit Vrioni, mes
   të tjerave më 5.nëntorë. 1925.

   "..... Prej një letre që mora nga konsulli i Korfuzit,
   më datën 29.tetorë. lajmërohem se delegati grek në
   komisionin Mikst të Gumenicës, z. Floridi, propozon që
   të merenë shqiptarëtë nga nëntë katunde dhe të qohen
   në Turqi.Këto katunde qënkan ;Koskë, Lopëz, Smarë,
   Spatar, Versel, Galibaq, Varfanj dhe Filat.... d.m.th.
   me një popullsi totale 7500 vetash. Nuk ka dyshim se
   propozimi i delegatit grek ka për qëllim të zbrazi
   kufinë greko - shqiptar. Po nëqoftëse miret një i
   vetëm çam, rrojtja e të gjithë çamëve do të bëhetë e
   pa mundur, nga shkatërimi që do të vijë te jeta e tyre
   dhe nga fuqia që do të marë greqia për të përzënë
   çamët e tjerë duke i shtërnguar"

   Po kështu duke ndjekur në ritmikën përpjekjet e
   djallëzuara për greqizimin e jugut shqiptar, Mit'hati
   takohet edhe me Kolo Kotronin ku bisedon qetësishtë
   dhe me argumenta lidhur me problemin e pretendimeve të
   grekërve për shkollat greke në shqipëri. Më
   7.nëntorë.1925, midis tjerave,Mit'hati i tërheq
   vëmendjen ministrit z. Vrioni;

   "..Si mbarova këto kuvende, si pa dashurë e sulmë
   fjalënë mbi situatën e shqiptarëve në greqi, mbi
   shtërngimet që vuajnë, mbi mënyrën me të cilin qeveria
   greke ndalon që të rojnë, ose i shtërngon që të ikinë,
   mbi programin sistematik qe ndiqetë nga ana e qeverisë
   qendrore greke për këto sjellje me gjithë deklaratat e
   bëra në Lozanë dhe Gjenevë mbi të përzënët e 35000
   shqipatrëvet të Kosturit dhe Fllorinësë, qysh tani ata
   të mjherët vijnë në shqipëri.Edhe konkludova ;
   padyshim gjëja më e mirë për Shqipërinë do të jetë të
   përzërë ata 20000 grekofonët që janë në Shqipëri, po
   prapë greqia do të na ketë hua edhe nja 40000 mijë
   frymë të tjera meqënëse gjer më tani janë përzënë me
   pahir me dru dhe me të rrahur më tepër se 60000 mij
   shqiptarë.."


   Vitet 1921-1925, si rrjedhojë e luftës së klaneve
   brënda përbrënda shqipërisë do të çorientonin disi
   tendencën dhe përpjekjet e nacionalistëve shqiptarë
   për një konvergim real të shpresës lidhur me kufijtë e
   rrezikuara të vitit 1912. Thirja e kohëve më parë në
   Gjirokastër të gjeneral Fereros për protektorat
   Italian si dhe kundër përgjigje e dhënë prej
   Austriakëve për legjitimitetin e sundimit të tyre në
   Shkodër, padyshim që nuk mund të pajtoheshin me
   synimet e fqinjëvet në veri - lindje dhe Jug e për më
   tepër as me interesat e fuqive të mëdha Europiane që
   luanin me karta të mbylluara pas fqinjëvet.

   Sidoqoftë ishin lufta dhe përpjekjet e disa
   nacionalistëve të ndershëm shqiptarë të cilët duke
   paraparë rrezikun e tkurjes së mëtejshme fizike të
   kufijve të atdheut këmbëngulën në Konferencën e
   Ambasadorëve që Europa të merrej konkretisht me
   problemet dhe ndërhyrjet kufitare në shqipërinë e
   mbetur gati përgjysëm prej Londrës së vitit 1913.
   Kësisoj në komisionin e posaqëm i përbërë nga
   përfaqsues të sërbisë, greqisë, shqipërisë, anglisë,
   freancës dhe italisë, muarën detyrën të vendosnin
   normalitetet mbi kufirin shqiptar duke patur parasysh
   edhe zhvillimet të fundme të proçeseve historike.

   Puna e këtij komisioni mbrënda harkut kohorë të viteve
   1923 - 1925 u ndërpre disa herë për shkaqe të
   ndryshme. Gjithsesi shqiptarët nuk i kanë haruar
   veprimet ku dinake dhe ku shtazarake të grekërve të
   cilët u paraprinin pjestarëve të komisionit në çdo
   fshat, lagje e shtëpi të Jugut shqiptar. Aty ku nuk
   mbaronte punë paraja, hynte Feja (o Zot,zoti i lashtë
   i grekërve mashtronte ) dhe aty ku zbënte do punë as
   fjala ungjillore, thika godiste pas shpine shqiptarët
   e ndershëm por të pambrojtur prej shtetit të tyre
   vetëm e vetëm pse ata hapnin portat e shtëpive dhe
   flisnin gjuhën e tyre të bukur shqipe e ardhur prej
   lashtësisë. Brenda kësaj ideje shovene për Helenizimin
   e Jugut Shqiptar, ishin sigurisht shpërnguljet masive
   të çamërve prania e të cilëve në tokat e veta
   stërgjyshrore jo vetëm gjykonte por dhe akuzonte
   grekërit prej forcave përparimtare të kohës. Sepse
   afër mendjes përpjekjet e tyre për Korçën dhe
   Gjirokastrën do të ishin latante në diplomaci
   përderisa qindra kilometra mëtej në jugun e tyre,
   shekujt flisnin për shqiptarë autokton me
   gjuhë,zakonet, traditën, këngët dhe vallet e tyre
   arbërore. Ende pa u shkëputur prej nëntorit të vitit
   1925,me date 17 të këtij muaji, duke i raportuar për
   përpjekjet e bëra Mit'hat Frashëri vë në dijen
   z.Vrionin,ministër i punëve të jashtme,se;

   ".. z.Ministër po e shoh se greqia ka një politikë me
   ne.Pasi Shqipëria i dha sërbisë Shën Naumin edhe
   greqia kërkon që të sigurojë një situatë më venome në
   shqipëri të jugës. (këtë gjë e kisha paraparë dhe pata
   nderin tua telegrafoj me date 12.tetorë.me lutje që
   telegrafi im ti komunikohetë Senatit dhe Parllamentit
   gjë e cila nuk u bë ).Kërkon tani,duke shtërnguarë
   çamët ose që këta të ikinë dhe greqia të ketë një
   fitim moral dhe material ose të na bindnjë që të
   pranojmë çdo gjë për të forcuar helenizmën në Korçë
   dhe Gjirokastër.Më lartë bëra fjalë për idenë e
   z.Kaftangjogllu lidhur me të drejtat e Turqisë mbi
   çamët.Drejtori i përgjithshëm më kishte rrëfyerë se
   Xhevat Beu përfaqsues i Angorasë (Ankarasë) qënka
   ankuarë se Shqipëria përzihetë në punët e atyre
   muslimanëve që hynin në këmbim... Kjo më shtërngon
   edhe njëherë tju lutem që të shpejtoni vajtjen e
   përfaqsonjësit diplomatik shqipatrë në Turqi...
   mjerishtë ne, gjer më sot kemi punuar si armiq të
   kombit dhe shtetit : As në Turqi kemi dashur të çojmë
   njeri, as në Gjenevë, as që edhe masa reciproke s'kemi
   dashur që të marim kundër grekofonëve.Nuk di, kjo që
   po bëjmë gjer më sot, politikë është apo tradhëti
   kundër mëmëdheut".


   Tonet e ashpra dhe polemiste të këtyre letrave të
   Mit'hat Frashërit besoj se nuk kanë nevojë për koment.
   Njëherazi këto përpjekje diplomatike ky At i
   Nacionalizmit Shqiptar i ka bërë të dukshme jo vetëm
   në kancelaritë e qeverisë shqipatre por më me forcë
   dhe intonacione dramatike në lidhjen e Kombeve në
   Gjenevë.Është për të ardhur keq por zori i këtij
   atdhetari për dramën kombëtare ka rramun kurdoherë në
   vesh të shrdhër.Nacionalizmi shqiptarë në fillimet e
   këtij shekulli ishte ende fëminorë.Ai kurrë nuk pati
   dëshirë krenarishtë të vëhej në krahasim me nacional
   shovenizmin greko-serb të lindur në shekullin e kaluar
   dhe të sendërtuar në vorbullën e luftërave Ballkanike.

   Edhe pasi e ep dorëheqjen si ambasador i shqipërisë në
   Athinë, Mit'hat Frashëri nuk mund të mbyllë sytë e aq
   më tepšr të heshtë tek sa Turqia e grekët masakrojnë
   krejt fshatrat në trevën autoktone të çamërisë. Në
   kalendarin ›Kombijar" të viti 1926 fq.40 -
   Mit'hati ka shkruar;

   "..... Pas dhjetë muaj përpjekje dhe mundime nga fundi
   i korrikut i viti 1925 mezi aritnë që të dali në
   shqipëri 160 shqiptarë nga të Vinanit dhe 40 nga të
   Rrëmbit, që qenë dërguar në ezine afër Dardaneleve,
   ku,ata të Vinanit lanë 37 të vdekur. Ditën që hypën
   vaporit për të vajtur në Sarandë, uvdiq rishtazi një
   grua lehonë dhe kur aritmë në pire nxuarmë kufomën e
   një gruaje tjetër. Ishin të gëzuar dhe aritnë në tokën
   armbnore si në truall shpëtimi.Po pasuria e tyre,
   shtëpitë,aratë,vreshtratë, bagëtia kishte rrënë në
   dorë të qeverisë greke..."

   Një epilog i dhimbshëm dhe gadi makabër iu rezervua
   dramës çame në vitin 1944. Janë dhjetra mijra
   shqiptarë që u ndoqën, vranë e prenë prej grekërve në
   mënyra nga më t'barabrtë. Ata që mundën të shpëtojnë
   kaluan në shqipëri duke lënë pas tyre historinë e
   trojeve ku lindën dhe u ritën : Sidoqoftë vlerat e
   diplomacisë dhe përpjekjeve të Mit'hat Frashërit
   lidhur me shqiptarët e çamërisë, ende sot janë në
   nivele të papërsëritshme.


   Bern-Zvicër/ 05 03 2006


   _____________________________________________________________________________
   Envoyez avec Yahoo! Mail. Plus de moyens pour rester en contact. http://mail.yahoo.fr
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.