Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

BASHKËQEVERISJA GREKO-GJERMANE NË ÇAMËRI

Expand Messages
 • albertino rakipi
  BASHKËQEVERISJA GREKO-GJERMANE NË ÇAMËRI NË VITET 1941-1944 DHE GJENERALI NAPOLEON ZERVA http://www.jehonacenter.org/impakt/ Ibrahim D. Hoxha, historian e
  Message 1 of 1 , Mar 31, 2008
   BASHKËQEVERISJA GREKO-GJERMANE NË ÇAMËRI NË VITET
   1941-1944
   DHE GJENERALI NAPOLEON ZERVA

   http://www.jehonacenter.org/impakt/

   Ibrahim D. Hoxha,
   historian e foklorist

   Tiranë, më dt. 3. X. 2005

   Në agim të 6 prillit 1941 njësi ushtarake gjermane e
   bullgare goditën armatën greke në Thrakë, të strehuar

   brezin “Metaksa”, i ngjashëm me brezin “Mazhino” në
   Francë
   e “Manerhain” në Finlandë. Pas plot një dite e gjysëm
   luftimesh armata greke u shpartallua; komandanti i
   saj,
   gjenerali Dedén shpalli dorëzimin. Të nesërmen në
   mëngjes
   të njëjtën gjë bëri edhe gjenerali Bakópullo,
   komandant i
   armatës greke në Maqedoninë Lindore.
   Në mesditë gjenerali tankist Ditrih për palën gjermane
   dhe
   gjenerali Deden për palën greke nënshkruan
   marrëveshjen me
   të cilën shpallej armëpushimi ndërmjet dy ushtrive
   përkatëse. Në marrëveshje theksohej se shteti grek
   mbetej
   po me kufijtë e përcaktuara ndërkombëtarisht në vitet
   1913-1923. Kështu Çamëria dhe tërë trevat e tjera
   shqiptare
   të burgosura në xhehnemin grek, liheshin mbyllur në
   të.
   Filloi kështu bashkësundimi shtetëror greko-gjerman, i
   cili
   vazhdoi deri në fund të Luftës II Botërore. Në Athinë
   u
   ngrit një qeveri, së pari me gjeneralin Çollakogllu në
   krye
   –i cili më 22 prill e përtëriti marrëveshjen me
   gjermanët-
   e pastaj me Rrallin; ministër i Luftës u caktua
   gjeneral
   Kaçimitrua, një nga gjaksorët më të lemeritshëm jo
   vetëm të
   çamërve muslimanë që po se po, por edhe të lebërve
   muslimanë. Përfaqësues i qeverisë gjermane pranë
   qeverisë
   greke u caktua ministri Nojbaher, i cili
   bashkërendiste me
   qeverinë greke veprimet e përbashkëta politike,
   administrative dhe gjyqësore. Në Athinë u vendos edhe
   komanda ushtarake gjermane për Evropën J-L. Kjo
   ndërthurte
   veprimtaritë e përbashkëta me njësitë e armatosura
   greke.
   Pra Greqia u bë pjesëmarrëse e “Boshtit”
   Romë-Berlin-Tokjo.
   Çorroditja apo trullosja e hëpërhëshme e shkaktuar
   prej
   ndërrimit të beftë të pushtetarëve eprorë grekë,
   vetëvetiu
   krijoi mundësi të shpëtonin çamërit muslimanë të
   mbetur
   ende gjallë. Që prej 6 muajsh ata po shuheshin ca nga
   ca
   nga dita në ditë e nga ora në orë në çarqet e ngjashme
   me
   të Buhenvaldit, Dakaut, Majdanikut etj., të ngritur
   nëpër
   ujdhesat egjeike.. Nëpër udhë e me mënyra nga më të
   ndryshmet gjatë majit 1941, të drobitur e rraskapitur
   –gati
   gjysëm të vdekur- arritën të ktheheshin në qytetet dhe
   fshatrat përkatëse. Dështoi kështu hëpërhë plani i
   pushtetarëve kryqtarë athino-fanariotë për zhdukjen
   tërësore të çamërve islamikë. Po, siç do të shihet, të
   tjera gracka polifemike do të ngrenin sundimtarët në
   fjalë
   për arritjen e përbindshmërisë së tyre të kahershme.

   bindur mbi këtë, çamërit islamikë edhe pse me shpirt

   dhëmbë, iu përveshën punës për të marrë masat e
   domosdoshme
   mbrojtëse. Ngritën menjëherë flamurin kombëtar e në
   vijim
   disa organizma të dyta dhe të treta; në qershor 1941
   ngritën edhe KËSHILLIN E PËRGJITHSHËM KOMBËTAR
   SHQIPTAR TË
   ÇAMËRISË. Në krye të tij zgjodhën Mazar bej Jusuf
   pasha
   Dinon nga Paramithia, veprimtaria kombëtare e të cilit

   prej Konferencës së Paqes e në vazhdim mirënjihej.
   KËSHILLI
   ngriti kudo organizma administrative, gjykatat e
   prokuroritë, financat, organet arsimore dhe ato të
   rendit,
   që të gjitha të përbëra vetëm prej çamërish islamikë,
   ngase
   çamërit ortodoksë i mbanin sytë dhe veshët nga Athina
   greko-gjermane. Mbylli shkollat greke dhe çeli ato në
   gjuhën amtare. Nëpërmjet organizmave shqiptare në
   fjalë
   përzuri nga Çamëria horofillakët e rrethkomandave e
   vendkomandave si edhe tërë organizmat e tjera të
   deriatëhershme greke; në vend të tyre vendosi organet
   përkatëse shqiptare. Në këtë mënyrë fshiu nga Çamëria
   çdo
   shenjë sundimtarie greke dhe, në njëfarë mënyre e vuri
   krahinën nën vartësi të qeverisë shqiptare. Kjo
   gjëndje u
   kalli ethet e gushtit jo vetëm pushtetarëve athinas,
   po
   tronditi edhe bashkëqeveritarët e tyre, gjermanët. Në
   shkresën 23/44 dt. 10.I.1944 drejtuar administratës
   ushtarake në Athinë thuhej: “Gjatë javëve të fundit
   gjëndja
   në Çamëri është keqësuar edhe më shumë...Shqiptarët
   kanë...forcuar pozitën e tyre nëpërmjet krijimit të
   disa
   organeve administrative”. Kurse në shkresën 000459
   drejtuar
   grupit të truparmatës gjermane në Janinë thuhej se,
   sipas
   njoftimeve që i patën arritur Nojbaherit në Athinë,
   KËSHILLI “po punon që Çamërinë t’ia bashkangjisë
   Shqipërisë”. Në shkresën e mëparshme vihej në dukje
   edhe se
   “për një administratë greke as që mund të bëhet më
   fjalë;
   ajo është rrënuar. Prefekti i Paramithisë –asokohe
   kryeqendër prefekture dhe e komandës ushtarake
   gjermane-
   është i paaftë dhe pa kurrfarë energjie...Duke patur
   parasysh gjëndjen e krijuar, nuk ka asnjë lloj shprese

   nëpunësit e administratës greke të kenë mundësi të
   çajnë”.
   Këta, falë pranisë së komandaturës gjermane, kishin
   mundur
   të qëndronin ende si hije vetëm në Paramithi, ku
   qarkkomanda gjermane ishte vendosur në familjen e Llaq
   Ringës. Komanda gjermane në Greqi dhe qeveria greke
   filluan
   përpjekjet e përbashkëta për kthimin në Çamëri të
   gjendjes
   së para 1941-shit. Në shkresën nr. 000461(shkurt 1944)
   dërguar Feldkomandaturës thuhej: “Çështja shqiptare në
   prefekturën e Çamërisë është shqyrtuar me të dërguarin
   e
   jashtëzakonshëm të M.P.J., ministrin Nojbaher gjatë
   qëndrimit të tij në Athinë... Feldkomandatura tani për
   tani
   përpiqet për mos ashpërsimin e mëtejshëm të
   veprimtarisë së
   organeve shqiptare të administratës, drejtësisë dhe
   financave, gjë me të cilën synohet çiltazi në një
   shkëputje
   praktike të këtij vendi prej shtetit grek; të mos
   krijohen
   kushte të atilla që mund ta vështirësojnë zgjidhjen e
   çështjes në përbërjen e shtetit grek apo që ta bënin

   pamundur një gjë të tillë”. Në shkresën me nr. 1413,
   dt.
   13.2.1944 të Komandës Eprore të Grupit Ushtarak,
   thuhej: “I
   dërguari i posaçëm i M.P.J. për Juglindjen, nëpërmjet
   zyrës
   së tij në Athinë do të këshillojë kryeministrin Rralli

   në Çamëri të emërojë një prefekt të përshtatshëm
   grek”.

   Ndërkaq Rralli me shokë prej kohe po bluanin në kokë
   masat
   që përgatisnin të merrnin në Çamëri për mbytjen të
   administratës shqiptare atje dhe të mbarë masës çame
   islamike. Këtë e pohoi vet Rralli pas pyetjes së bërë
   bërë
   disa çamërve ortodoksë bashkëfolës me të, ndërmjet të
   cilëve rastësisht u ndodh edhe një çam islamik: “E
   ngritën
   çamërit flamurin shqiptar?” Sapo dëgjoi fjalët: “Po, e
   ngritën”, tha: “Tani atje ja ju, ja ata!”. Dëshmi
   tjetër se
   zhdukja e çamërve myslymanë nga vendi i vet -të cilët
   po
   luftonin të vetëm për mbrojtjen e vetes dhe të jugut
   shqiptar- u përgatit në Athinë, është pohimi në Paris

   1950 i vet kanibalit Napoleon Zerva që krerët
   greko-gjermanë në Athinë e ngarkuan për zbatimin e
   kanibalizmit të tyre: “detyrën që m’u besua për
   pastrimin e
   Epirit nga myslimanët e Çamërisë, e përmbusha”. E
   vërteta
   mbi sa u tha, pohohet edhe në shkresën nr. 000462, dt.
   27.2.1944, ku thuhet: “Kryeministri, Rralli, zyrës së

   dërguarit të posaçëm të M.P..J. në Athinë iu zotua për
   një
   ripushtim të Çamërisë; duket se kjo do të bëhet
   nëpërmjet
   një oficeri grek me stazh të gjatë. Me këtë rast
   Rralli
   vuri në dukje se, duke marrë parasysh gjëndjen e
   vështirë
   në krahinën në fjalë, përmbushja e funksioneve zyrtare
   nga
   ana e prefektit varet nga nëse ky do të mbështetet ja
   tek
   Vermahti gjerman, ja tek formacionet e armatosura që
   do të
   krijohen nga grekërit...”. Pra Rralli me shokë tanimë
   e
   kishin gjetur “oficerin grek me stazh të gjatë”,
   Napoleon
   Zervën.
   Vetëvetiu lind pyetja: Përse i vunë syrin pikërisht
   kësaj
   mostre të neveritshme dikur të flakur përbuzërisht,
   kur në
   Greqi kishte mijëra aficerë aktivë? Sepse ishin të
   bindur
   se N. Zerva qe më i përshtatshmi që, si vet ata,
   “detyrën
   që iu besua” do ta kryente hijenërisht në bashkëpunim

   ngushtë me gjermanët. Me bindje të tilla dërguan
   langonjtë
   e vet në Nartë dhe grishën qojlen e tyre, i cili duket
   se
   mezi e priste një grishje të tillë. Në korrik 1942 N.
   Zerva
   i shoqëruar nga lakenjtë e tij u ngjit në humbëtirat e
   Sulit dhe, me thesarët e çelur nga fuqi e qarqe të
   caktuara
   mblodhi rreth vetes mijëra të hurit e të litarit,
   shumë nga
   të cilët gjakatarë të sapolëshuar qëllimisht nga
   burgjet.
   Me ta ngriti disa divizionë dhe shpalli se do të
   luftonte
   kundër “pushtuesve”. E vërteta është se ajo armatë u
   ngrit
   vetëm e vetëm që të shfaroste gjithkënd që në Çamëri
   mbante
   ngritur flamurin dhe çështjen shqiptare, siç edhe
   ndodhi.
   Ndryshe ajo armatë nuk do të ngrihej në malësinë e
   ngushtë
   të Sulit, e shtrydhur nga njëra anë prej Çamërisë
   kryengritëse të dalë jashtë dorës greke dhe Janinës,
   ku
   ndodhej vendkomanda e truparmatës gjermane, po në
   malësitë
   e Pindit apo të Olimpit, shumë më të gjëra dhe shumë
   më të
   përshtatshme.
   Për të kuptuar se përse lukunia greko-gjermane në
   Athinë
   vuri gishtin pikërisht mbi N. Zervën, është e
   domosdoshme
   të vihen në dukje disa nga shëmtimet e tij jetësore
   dhe të
   pararendësve të vet.

   Napoleon Zerva pati lindur në Nartë, në një familje
   shqiptare, fisi i së cilës ishte mbiquajtur
   “Rrrerrat”(Rrenacak –I.D.H.). Ky fis që rreth viteve
   1803-1810 kishte avulluar nga Zérva (fshat shqiptarësh
   ortodoksë në pllajat lindore të luginës së Lelovës në
   Çamërinë Jugore), ndoshta për shkak të pabesisë së
   treguar
   ndaj Ali Pashë Tepelenës. Këtë të vërtetë e zë në gojë
   edhe
   Haxhi Shehreti, oborrtar i Ali Pashës. Si shenjë
   pabesie,
   turpi dhe mallkimi ngado që shkuan atyre iu ruajt
   mbiemri
   Rrerrat. Që nga koha e vendosjes së Rrerratëve në
   Nartë e
   deri më 1926 -kur qiti zverk Napoleoni në fjalë- nuk
   dimë
   gjë prej gjëje. Pikërisht atë vit ai gjëndej oficer i
   besuar dhe mik i ngushtë i gjeneral Pangallos. Po, kur
   ky u
   ndodh jashtë Athinës, “miku” dhe “besniku” i tij, N.
   Zerva,
   i nxitur nga vesi i të parëve të vet, Rrerratëve, e
   ripërtëriti trashëgiminë e tij; pa kurrfarë ngurimi e
   turpi
   u vu përkrah një grushti ushtarakësh që rrëzuan
   kryeministrin, gjeneral Pangallon. Për Rrerratin fjala
   besnikëri do të thoshte pabesi. Mohimi i fjalës së
   nderit
   të dhënë prej tij quhej zgjuarsi, zotësi e jo turp. I
   prirë
   nga këto vese, atij s’i erdhi aspak rëndë t’u tregonte
   bërrylin edhe bashkëkryengritësve, të prirë nga
   gjeneralët
   Gonata, Kondili, Plastira etj. Mirëpo vesi i pabesisë

   përsëritur shkaktoi flakjen e tij si rreckë nga
   ushtria.
   Ndëshkimi i tij ishte aq i pafalshëm, saqë atë s’e
   përfillën as në vitet 1940-1941, kur në ushtri u
   thërritën
   me gradë oficeri avokatë, gjyqtarë, administratorë
   etj,
   njerëz gishtrinjtë e të cilëve ishin mësuar të
   lëviznin
   vetëm penën e kurrën e kurrës shulin a këmbëzën e
   shkrepjes
   së pushkës; madje nuk shpëtuan nga thërritja nën armë
   as
   mësuesit, duke e lënë mësimdhënien vetëm tek mësueset.
   Po,
   ja që gjëndja shpërthyese antigreke në Çamëri ishte aq
   tronditëse, sa i detyroi ish-ndëshkuesit e dikurshëm

   tij: Gonatën, Kafandarin, Plastirën, Sofulin,
   Papandreun
   etj. që, jo vetëm të pajtoheshin me rrenegatin e vet,
   por
   edhe ta përqafonin.
   Pasi N. Zerva arriti në vendin e caktuar, pranë tij u
   dërguan me lugë në brez dhe me thikë në dorë shumë e
   shumë
   të etur për gjak e rraqe. Ai shpalli se me turmën në
   fjalë
   kishte formuar çetat e armatosura E.O.E.A dhe
   organizatën
   E.DH.S. Ky “luftëtar” –doemos sipas udhëzimeve të
   Rrallit
   me shokë- vendosi lidhje me komandaturën gjermane.
   Pranë
   saj dërgoi ish-kapterin e rojës mbretërore, Theodhori
   Viton
   nga fshati Camanda, i cili prej tij, pas ikjes nga
   rreshtat
   e ushtrisë ELLAS-ite, qe graduar kapiten. Caktimi i
   një
   oficeri të tillë ndërlidhës ndërmjet komandës gjermane

   Çamëri dhe N. Zervës, për KËSHILLIN ishte paralajmërim
   shumë domethënës. Duke qënë në dijeni të plotë si për
   pabesitë dhe kopukërinë e Theodhori Vitos, ashtu edhe

   eprorit të vet, N. Zervës KËSHILLI ishte i bindur se

   Çamëri dikur do të shpërthente “Era e Surit”. Për të
   fuqizuar mbrojtjen për aq sa mundej, komandanti
   ushtarak i
   KËSHILLIT, major Nuri bej Jusuf pasha Dinua nga
   Paramithia
   ngriti edhe një kompani të dytë ushtarake.
   U tha se N. Zerva ishte në lidhje të vazhdueshme me
   komandaturën gjermane; në njërën prej shkresave të
   tyre
   thuhet se me N. Zervën kishte një marrëveshje
   “asnjëanësie,
   e arritur me ndërmjetësinë e Nojbaherit; pala greke i
   ishte
   përmbajtur në çdo drejtim”. Në një tjetër shkresë
   gjermane
   thuhet: “Qëndrimi i deritashëm ndaj Zervës duhet që të
   ruhet, me qëllim që të arrihet përmbushja e kërkesave
   gjermane”. Grupi ushtarak E më 16.8.1944
   kryekomandantit të
   J-L. i shkruante: “Në Greqinë Perëndimore –siç e
   quanin ata
   Çamërinë- Zerva mbajti qëndrim asnjëanës dhe nuk
   dëgjoi
   kërkesat e aleatëve për të goditur trupat
   gjermane...”.
   Duke mos dashur të prishnin “asnjëanësinë” me
   gjermanët,
   zervistët vazhduan të preheshin dhe të maheshin nëpër
   humbëtirat e Sulit. Vetëm pas kërcënimit të fuqive
   aleate
   në Mesdhe njoftuar N. Zervës më dt. 23.8,1944 dhe
   pikërisht
   kur gjermanët po tërhiqeshin nga Çamëria, ai vendosi
   t’i
   godiste.
   Sapo KËSHILLI pa se fuqia e tij ushtarake ishte e
   pamjaftueshme për të ndalur mësyesit zervistë, vendosi
   zhvendosjen e çamërve islamikë të vendbanimeve
   anësore.
   Mirëpo komanda gjermane e kundërshtoi rreptësisht një
   gjë
   të tillë. Dhe jo vetëm kaq, po, kur KËSHILLI vendosi

   shpëtonte ç’kishte mbetur ende gjallë nga popullata e
   Paramithisë, komanda gjermane shpalli se do ta godiste
   rreptësisht, nëse ai si masë kundërvënëse do të merrte
   masa
   të ndërsjellta ndaj grekërve. Në rrethana të tilla
   divizionet zerviste iu vërsulun bishërisht çamërve
   islamikë, duke përmbushur kështu atë për të cilën i
   kishin
   krijuar; qindra burra, gra, fëmijë e pleq binin nën
   tehat
   e thikave dhe para breshërive të plumbave të tyre.


   _____________________________________________________________________________
   Envoyez avec Yahoo! Mail. Plus de moyens pour rester en contact. http://mail.yahoo.fr
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.