Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Si hyri Zerva ne Cameri

Expand Messages
 • albertinobe
  Rreziku i një raprezaljeje nga bandat shoviniste te Zerves i bën me te vetëdijshëm nacionalistet çame qe te ngulnin këmbë ne pikëpamjen e tyre se rruga
  Message 1 of 4 , Mar 29, 2008
   Rreziku i një raprezaljeje nga bandat shoviniste te Zerves i bën me
   te vetëdijshëm nacionalistet çame qe te ngulnin këmbë ne pikëpamjen e
   tyre se rruga e bashkimit të tyre ishte rruga e bashkimit te forcave
   politike shqiptare.
   Edhe pse Marreveshja e Mukjes (gusht 1943) ishte denoncuar nga PKSH
   ne mënyrë te njeanshme, nacionalistet çame i referoheshin asaj si e
   vetmja rrugë për te zgjidhur çështjen kombëtare shqiptare.
   Për këtë ata bene disa here thirrje për te shmangur luftën
   vellavrasese dhe për bashkimin e të gjitha forcave për mbrojtjen e
   çështjes kombëtare, ne këtë kuader dhe atë te Camerise.
   Ne një leter qe Nuri Dino i dërgonte me 21 shkurt 1944 Shefqet Pecit,
   konstatonte se ne Greqi po bëheshin përpjekje pe bashkimin e dy
   forcave kryesore

   politike te EAM-it dhe EDES-it me synimin qe "greket te shkaterrojne
   Shqipërinë edhe nën masken komuniste... ". Dhe me tej ai i kujton Sh.
   Pecit se "mjaft gjak shqiptari vaditi tokën tonë, mjaft larg u degjua
   afshi i popullit tonë për liri dhe kjo mjafton për te nesërmen, por e
   nesermja duhet te na gjeje te bashkuar me shumë se kurrë".
   Thelbin e kësaj letre e perbente kerkesa kembengulese për
   bashkim "për hirë te gjakut qe na bashkon dhe te zakonit qe s'mund te
   na ndaje".
   Ai kërkonte mendimin për bazat e bashkimit, por me "kusht qe të mos
   preken parimet tona dhe karakteri kombëtar".
   Perballe bashkimit te armiqve te kombit shqiptar, një qëndrim i tillë
   për bashkimin e forcave politike shqiptare ishte me se i justifikuar.
   Por një gjë e tillë nuk ndodhi, sepse denoncimin e Mukjes e kishte
   sanksionuar edhe Konferenca Nacionalclirimtare e Labinotit (shtator
   1943).
   Ne anën tjetër, popullsia çame gjendej përballë veprimtarise se
   ethshme antishqiptare te EDES-it te Zerves, i cili e kërcënonte atë
   me raprezalje dhe shfarosje. Zerva u perpoq ta perdorte popullsine
   çame si force kundër ELLAS-it. Kjo manover djallezore synonte së pari
   ta fuste popullsine shqiptare ne kurthin e luftës midis forcave
   politike ne Greqi, se majtes ekstreme dhe se djathtes ekstreme, me
   synimin qe cilido te ishte rezultati i konfrontimit politik ne Greqi,
   te krijohej preteksti dhe konjuktura e përshtatshme politike për
   shfarosjen dhe debimin e saj.
   Së dyti, te shtonte forcat për te goditur EAM-in kundershtar, pra ta
   perdorte popullin shqiptar si mish për top.
   Ne bisedimet e zhvilluara ne fshatin minine ne 3-6 korrik 1944, te
   derguarit e Zerves i parashtruan popullsise çame këto kushte:
   1-Carmatimin e plotë
   2-Mobilizimin e pergjithshem te popullsise çame ne radhet e EDES-it
   si dhe te pranonin pushtetin e EDES-it ne Cameri.
   Populli çam u gjend ne pozita te vështira. Ai nuk pranoi te futet ne
   luftën midis forcave rivale ne Greqi dhe si ndeshkim Zerva filloi
   ndaj kësaj popullsie sulmin e pergjithshem te 8 korrikut 1944 qe ka
   patur ato konseguenca qe dihen.
   Ky fakt pohohet dhe ne letren e Këshillit Antifashist te Camerise
   dërguar: Qeverisë greke te Bashkimit Kombëtar, Shtabit te
   Pergjithshem te Mesdheut, Qeverive te Fuqive te Medha, Komitetit
   Qendror te EAM-it, Guvernatorit te Epirit, Komitetit Panepirot te EAM-
   it.
   Ne arkivat e Shqipërisë ruhen shumë deshmi te emigranteve çame lidhur
   me krimet e forcave zerviste.
   Pozita e Camerise dhe e cameve gjatë Luftes se Dyte Botërore Por
   përpara masakres se korrikut, forcat e EDES-it kishin kryer një vale
   tjetër masakrash ne qershor. Gjithashtu, pas veres pasoi një fushate
   tjetër ne tetor te vitit 1944 e cila bëri te plotë spastrimin etnik
   te Camerise.
   Rezultatet e këtij spastrimi kanë qenë me te vërtetë tragjike. Nga
   një popullsi prej 35000 vetesh qe ishte para luftës mbeten vetëm disa
   dhjetera familje. Vetëm ne tragjedine e Filatit dhe te Paramithise qe
   u zhvillua ne qershor dhe tetor te vitit 1944, rezultati ishte: 2000
   te vrarë, gra, fëmijë, pleq dhe burra te paarmatosur, te masakruar ne
   mënyrën me cnjerezore nga bandat zerviste.
   Ne fshatrat e Paramithise, Gardhites, Dhrahumit, Karbunarit, Veliat,
   Filatit, Galbaqit dhe Spatarit u grabiten 4949000 oke drithe, 2217500
   oke tershere dhe elb, 361500 oke djathte, 457700 oke vaj ulliri,
   12850 oke gjalpe, 27020 krere bageti te imta, 18500 oke duhan, 26800
   oke oriz, 37000 oke bajame, 2500-3000 shtepi te djegura dhe deme te
   tjera te prones qe arrinin ne 84700 frs.
   Një pjesë e mirë e historiografise greke te pasluftes di dhe
   diplomacia greke gjatë periudhes se luftës se ftohte, por edhe sot,
   kanë mbrojtur tezen absurde se populli çam (an blok) ishte
   bashkepunetor i nazisteve dhe fashisteve dhe u largua me ta për ne
   Shqipëri në fund te luftës.
   Por si qëndron e vërteta ? Është rasti te (konfirmohet) pohohet se ne
   luftën antifashiste popullsia shqiptare e Camerise inkuadroi ne
   formacionet luftarake shqiptare dhe greke mbi 1000 luftetare, pa
   llogaritur qindra te tjerë qe punonin ne terren.
   Vetëm ne radhet e ELAS-it dhanë jetën 68 partizane çame. Është tashmë
   e provuar se masakrat dhe debimin e dhunshem te popullsise shqiptare
   te Camerise i kreu Zerva, i cili ishte dhe bashkepunetor i
   gjermaneve.
   Pikërisht këtu mendojmë se duhen rikujtuar disa dokumenta qe provojne
   bashkepunimin e tij me gjermanet dhe kështu do të mbetet absurd
   pretendimi grek se një aleat i gjermaneve ka debuar nga trojet etnike
   një popullsi te tërë pse ishte ne bashkëpunim me aleatët e tij.

   Bashkepunimi i Zerves me gjermanet është i provuar nga dokumentat
   gjermane si dhe nga shtypi grek i kohës dhe i pasluftes, i cili ka
   dhënë dhjetera deshmi ne këtë drejtim.
   Nga arkivat sekrete te Vermahtit gjerman për greqine, zbulohet një
   marrëveshje bashkepunimi midis Zerves dhe pushtuesve gjermane qe te
   godiste greket e tjerë. Autori qe ka publikuar këtë marrëveshje
   shprehet se "ekzistonte ne thellesi një miqesi me ujkun".
   Ne dokumentin gjerman thuhet: "Gjatë nate«s se 1-2 shkurtit 1944,
   Zerva i arashtroi Komandes se Korparmates XXII malore, me anën e një
   oficeri te plotfuqishem propzimin për bashkëpunim mbi bazat qe
   vijojne: armepushim, bashkëpunim ne luftën kundër ELAS-it ne azhornim
   te vazhdueshem mbi qëllimet e tij, mbi vete poziten e tij si dhe mbi
   forcat armike".
   Propozimi i Zerves iu parashtrua dhe te Plotfuqishmeve te Posacem te
   Rajhut për Evropen Juglindore, ministrit Nojbaher. Pergjigja ishte:
   te vazhdojme traktativat deri sa te merret vendimi perfundimtar.
   Me 9 shkurt 1944 u arrit aprovimi për marrëveshje lokalisht te
   perkufizuar. ..
   Kjo situate vazhdoi deri ne fillim te korrikut 1944.
   Forcat e Zerves ne mars 1944 rreth 10000 luftetare. Sipas
   marreveshjes me autoritetet gjermane duhej te mbetej e lirë nga
   ushtria e Zerves një rrip bregdetar prej 10 km.
   Mirëpo me 3 korrik 1944, trupat e Zerves e pushtuan zonen bregdetare
   pranë Parges.
   Po ashtu, gjatë nates 6-7 korrik filluan ne befasi veprimet luftarake
   te trupave te Zerves kundër reparteve gjermane ne perëndim te Artes
   dhe ne rrugët Janine-Arte dhe Janine-Gumenice.
   Siç shpjegohet ne dokument "ndryshimi i qendrimit te Zerves nga
   marreveshja e arritur me gjermanet ndodhi si rezultat i nderhyrjes se
   oficereve te nderlidhjes aleate, te cilët moren përsipër vete
   udhëheqjen e ushtrise se Zerves.
   Madje thuhet se edhe urdhrin për sulm kundër gjermaneve e dhanë
   oficeret nderlidhes te aleateve.
   Nisur nga ngjarje te tilla as edhe gjermanet nuk ishin te qete për
   marreveshjen qe nenshkruan. Lajmet e sherbimeve sekrete gjermane
   konstatonin qe në rast zbarkimi te aleateve, EDES-i do të luftojë
   kundër gjermaneve, duke iu referuar dheheqesit te EDES-it papajoanu.
   Ne gusht 1944 forcat zerviste arrinin rreth 21000 vete.

   Ne vitin 1947, pavarësisht nga dëshira e amerikaneve, qe qeveria
   greke te mbeshtetej mbi një koalicion sa me te gjerë, Departamenti i
   Shtetit shfaqi hapur pakenaqesine e tij ndaj kandidatures se Zerves
   si ministër i Puneve Publike, duke e akuzuar atë hapur si
   bashkepunetor te gjermaneve.
   Ky qëndrim parimor i Departamentit te Shtetit ishte aq i vendosur
   saqë ai shkonte deri atje sa te kërcënonte udhëheqësit greke se, në
   rast te kundërt, do të terhiqte misionin ushtarak.
   Ambasadori amerikan ne Athine Macveagh i deklaroi hapur N. Zervos se
   si shtypi, ashtu edhe publiku ne SHBA ne shumicë ka opinionin se ai
   ka tendenca diktatoriale dhe fashiste qe janë ne kundërshtim me
   idealet e demokracise sone".
   Kështu, atij iu be e qartë se nuk meritonte besimin si anëtar i
   ndonjë qeverie qe propozohej te bashkëpunonte ngushtë me SHBA.
   Po kështu, një personalitet tjetër me peshe, Guvernatori Grisuold,
   duke refuzuar ta priste Zerven, i deklaronte sekretarit te tij te
   njëjtën gjë, se ekzistonte një opinion i fortë publik, i cili ishte
   kundër Zerves ne SHBA dhe ne vendet e tjera si Franca dhe Anglia, te
   cilat ishin mike te Greqise dhe se ai e ndjente se për këto arsye ne
   qoftë se Zerva do të bëhej ministër i Rendit Publik, kjo do të ishte
   një fatkeqësi e madhe për Greqine dhe mund te permbyse punën qe po
   bën Misioni Amerikan për te". Bashkepunimi i Zerves me gjermanet,
   ishte deshmuar edhe ne Senatin Amerikan nga oficeri i ushtrise
   amerikane me origjinë greke Kouvras me 31 mars 1947, duke e cilësuar
   atë si një kolaboracionist te tipit te Mihaillovicit te Jugosllavise.
   Kouvaras i paraqiti Senatit një dokument shumë kompromentues, i cili
   provonte marreveshjen qe ekzistonte midis forcave te armatosura
   gjermane ne Epir dhe EDES-it te Zerves.
   Ky dokument ishte një memorandum i Shtabit te Pergjithshem te
   Korpusit te 22 te Ushtrise Gjermane.
   Tezen greke e hedhin poshte edhe dokumentat diplomatike angleze te
   kohës, te cilat nuk mund te dyshohen për ndonjë tendence antigreke,
   por përkundrazi për tolerance ndaj aleateve të tyre dhe ne radhe të
   parë ndaj forcave te se djathtes, te cilat ishin pikembeshtetja e
   tyre.
   Kështu, sipas deshmive te njerit nga zyrtaret e lartë te misionit
   anglez ne Shqipëri, majorit Palmer, i cili kreu një udhëtim
   eksplorues ne Greqine e Veriut pohohet se "Forca 399" kishte
   percaktuar deri ne 2000 veta qe bashkepunuan "me gjithë zemër me
   gjermanet", por ai nuk mohonte faktin qe pati edhe rreth 700 veta qe
   luftuan ne radhet e ELLAS-it kundër gjermaneve.

   Terheq vemendjen një fakt se shifra qe jep Palmeri, perkon me numrin
   e te denuarve nga gjyqi famekeq i Janines, i ashtuquajtur "Gjyqi i
   kolaboracionisteve" , i zhvilluar ne vitin 1945-1946, i cili dënoi ne
   mungese 1930 shqiptare te Camerise.
   Palmeri, i cili është mbeshtetur siç e thotë dhe vete ne te dhenat e
   pales greke e konkretisht te majorit Sarandis, i cili-thotë Palmeri-
   "pranoi pergjithesisht veprimet e kryera prej grekeve kuner
   minoritetit shqiptar" hedh paksa drite edhe mbi një çështje tjetër
   mjaft te rëndësishme, e cila ka te beje me faktin se c'vend patën
   gjermanet ne genocidin qe kryen forcat ultrashoviniste dhe fashiste
   greke kundër popullsise shqiptare, te cilin Palmeri, pa u shqetësuar
   për tragjedine e dhimbshme te kësaj popullsie, me gjakftohtesi e quan
   thjesht një "situate grindjesh".
   Ai pohon sidoqoftë, një te vërtetë se ky akt "padyshim ishte i
   inkurajuar nga gjermanet".
   Genocidin zervist për spastrimin etnik ne Cameri e konfirmonte edhe
   koloneli Monague @oodhouse, ish kryetar i Misionit Anglez ne Greqi, i
   cili thotë se "Zerva i ndoqi camet nga shtepite e tyre ne 1944...
   Debimi u krye me gjakderdhje te madhe.
   Qëllimi ishte debimi i popullsise s padeshirueshme shqiptare nga
   vendi i vet". Madje këtë genocid ndaj shqiptareve te Camerise e ka
   pohuar vete N. Zerva.
   Ne letren dërguar me 4 gusht 1953, Jani Dani Popovitit e
   porosiste: "Të marrë përsipër detyren e sqarimit te bashkeatdhetareve
   (grekeve) se kush e pastroi Camerine nga shqiptarët".
   Këtë fakt e dëshmojnë edhe dokumentat e Komitetit Antifashist
   Nacionalclirimtar te refugjateve çame ne Shqipëri.
   Ne një memorandum te këtij Komiteti dërguar Ministrave te Jashtëm ne
   Moske i cili u publikua ne gazeten "Bashkimi" dhe pastaj edhe
   ne "Pravda", pohohej se "Para shpartallimit te gjermaneve,
   monarkistet greke dhe faashistet, bashke me Gestapon, sulmuan
   popullsine dhe shkaktuan emigrimin e minoritetit shqiptar ne
   territorin e Shqipërisë.

   Ajtet e autoriteteve greke ishin ne kontradikte te qartë me Karte«n e
   Atlantikut dhe me vendimet e Jaltes dhe te Potsdamit".
   Poziten e gjermaneve lidhur me genocidin e bandave zerviste kundër
   popullsise çame e kompromenton me tej një dokument tjetër qe vjen nga
   një ditar i njerit prej nacionalisteve çame, Rexhep Dino, i cili
   shpjegon dhe një enigme tjetër, se si hyri Zerva ne Cameri, kur
   populli çam ishte i armatosur.
   Ky dokument provon se Zerva nuk guxonte te hynte ne Cameri, sepse i
   trembej konfrontimit me popullsine çame, e cila ishte e vendosur te
   vetembrohej.
   Prandaj, ai nderhyri pranë autoriteteve gjermane te pushtimit qe ata
   te bënin carmatimin e saj dhe ia arriti këtij qëllimi.
   Carmatimi i popullsise u krye nga gjermanet me një urdher direkt te
   Hitlerit.
   Autori i lartpermendur pohon se gjermanet ne këtë rast nuk perfillen
   as lutjet e nacionalisteve shqiptare çame, qe kishin besim tek ata
   për te realizuar aspiratat e tyre, për bashkimin kombëtar.
   Me pas Zerva hyri ne Cameri dhe kreu krimet monstruoze qe tashmë
   dihen.
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.