Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

MBI KRIJIMTARINE POETIKE TE DIJETARIT HASAN TAHSINI

Expand Messages
 • joana ali
  KUMTESE E MBAJTUR NE SESIONIN SHKENCOR KUSHTUAR DIJETARIT HASAN TAHSINI. Per figuren e Hoxhe Hasan Tahsinit kane dhene vleresimet e tyre shume
  Message 1 of 1 , Mar 29, 2008
   KUMTESE E MBAJTUR NE SESIONIN SHKENCOR KUSHTUAR DIJETARIT HASAN TAHSINI.

   Per figuren e Hoxhe Hasan Tahsinit kane dhene vleresimet e tyre shume
   studiues,bashkekohes te tij dhe te mevonshem.Me i spikaturi nga te
   gjithe me duket potretizimi qe i ben figures se tij,poeti i shquar turk
   Abdylhak Hamit ne poezine "Elegji per Hoxhe Hasan Tahsinin",te botuar
   ne revisten "Hafta"("java")ne te cilen shprehet:
   "Ishte trupezim i esences se tij
   shpirterore,
   thesar i diturise se thelle,
   miniere e urtesise,
   ndofta nje bote diturish,
   ishte filozof,letrar e poet".
   I pare ne kendveshtrimin si poet,s'mund te besh kategorizime te plota
   shkencore shkencore per krijimtarine e tij poetike,kur poezite e tij qe
   kemi ne duar jane nje pjese fare e vogel nga krijimtaria e tij
   poetike,megjithate,edhe ato pak poezi qe disponojme,jane te mjaftueshme
   per te thene se ne poezite e tij jane kudo te pranishme mendimet
   filozofike.E kjo filozofi e vargjeve te tij eshte sa fetare aq edhe
   shkencore.Ipare ne kete aspekt Hoxhe Hasan Tahsin i ngjan atyre
   shkencetareve kozmonaut,qe posa shkelen ne hene,para se gjithash,iu
   falen zotit.E kjo,s'ka si te ndodhe ndryshe,me ate kapacitet te rralle
   intelektual,me ato njohuri te thella ne fushen e
   astronomise,matematikes,gjeologjise,paleontologjise,kimise
   organike...Ai s'kish si t'i veconte ato qe i kishte te
   harmonizuara:Ndjesite e shpirtit te misheruara ne fene e tij dhe
   bagazhin e pafund te njohurive te mendjes te tij te rralle.Ne poezine e
   tij"Mbi tabelen astronomike"njohurite shkencore,perfundimet ne te cilat
   ai arrin pas studimesh te gjata,jepen me pathos te konkretizuara ne
   figura artistike,te cilat i bejne ato me te kuptueshme dhe me te
   qendrueshme tek ai qe i lexon.Ilustroj mendimet tek vargjet e kesaj
   poezie:
   "Ne pasqyren e boterave eshte kjo pikture
   e bukur,
   nje kopje e hijshme e vepres se me te mirit
   krijues,
   ne kupolen e kalter me gjithfare ngjyrash
   te bukura,
   stolisur jane yjet e qiellit,burim gazmendi,
   per ata qe i stolisin".
   Ne keto vargje,filozofi i shquar mahnitet me rregullsine e
   planeteve,yjeve,galaktikave,te cilat ai i quan veper e krijuesit
   suprem,Allahut te madherueshem,te cilin ai e adhuron deri ne
   perkushtim.Por filozofia e thelle fetare me te cilin ai pranon
   perendine,argumenti faktik qe Hoxha Hasan Tahsini i ben
   plotfuqishmerise se perendise,eshte e pakuptueshme per mjedisin qe e
   rrethon,eshte e pakuptueshme per ata besimtare injorante te pajisur me
   ate sistem njohurishe te prapambetura mesjetare.
   Ky hendek i thelle kulture midis atij dhe mjedisit injorant u be shkak
   ta quajne te pafe,Tahsin"kaurrin",ta denigrojne moralisht dhe
   ekonomikisht.Kete drame te jetes se tij ai me ironi therrese e shpreh
   ne vargjet:
   "me thane "i pafe"
   u thashe "fetare"
   M'u desh me nje genjeshter
   T'i pergjigjesha nje genjeshtre tjeter"
   Ne nje poezi tjeter te titulluar"Une dhe shpirti" te prek qetesia
   platonike me te cilin ai pret ardhjen e fundit te pashmangshem.Eshte
   formimi i persosur fetar qe i jep force te mos pranoje fatalitetin e
   vdekjes,por ta quaj ate"mergim".Eshte arti i perdorur prej tij ne keto
   vargje,figuracioni qe ai perdor qe arrin te trasmetoj tek lexuesi se
   ajo qe na pret...."kalimi nga nje gjendje ne nje gjendje tjeter eshte
   vazhdimsi,eshte nje kalim ne nje gjendje me te persosur te qenies
   sone,ndaj dhe ai s'meson te nxise cilindo te pergatitet per kete
   kalim.Keto poeti i shpreh ne vargjet:
   "Shpezi i shpirtit tim kerkon te ndahet
   nga banesa e paqendrueshme,
   Kafazi eshte i vjeter,
   nuk i mjaftyon me ky trup,
   Priret kah qenia e vetmise,
   Kerkon jeten e ameshueme,
   Me se fundi mergohet nga petka e vjeteruar
   e trupit,
   Pasi deshira e fundit eshte qe te bashkohet
   me zotin,
   Kerkon te lartesohet ne boten ku e ka
   kthesen.
   Mengjes e mbremje po me ngushtohet
   hallka e jetes,
   Sherimi me i shpejte eshte:
   "shpejto te pendohesh para sa te vdesesh".
   Forma e nderthurjes se vargjeve ne poezine e Hoxhe Hasan Tahsinit eshte
   e larmishme.Diku mediton,diku dialogon me lexuesit.Kete te fundit ai e
   ben edhe ne vargjet kur tenton te gjeje kuptimin e jetes,te kesaj
   jete "qe eshte si nje cast".Ne keto raste me finese ai vetem hedh
   mendimet e argumentuara dhe per vertetesine e tyre le te gjykoj vete
   lexuesi me te cilin ai dialogon ne keto vargje:
   "E fshehta e ardhjes ne bote po te jete
   fitimi i njohurise,
   Sherbimi me i persosur po te jete
   per te menduar e kujtuar krijuesin,
   per tu kthyer teper duhet te ngutesh,
   ne kete udhetim,
   gjatesia e kohes a krahasohet me jeten e
   njeriut?"
   Po ne kete poezi,ne disa rrethana me poshte,ai paraqitet si psikolog i
   thelle i shpirtit te njeriut,si njohes i "luftes",i kontradiktave qe
   shperthejne ne ndergjegjen e secilit individ.ja si e shpreh ai kete:
   "A s'eshte ndergjegja qe flet e qe
   shkruan ketro fjale,
   e qe pjek veprime shume te kunderta?
   Vete pyet,vete pergjigjet,vete padit..."
   Ne keto shkrime te Hoxhe Hasan Tahsinit tentuam te veme ne pah disa
   vecori qe vihen re ne ato pak vargje te tij qe disponojme.
   Shpresojme qe ne te ardhmen studjuesit te kene me teper lende per te
   studiuar me mire artin e tij poetik.Duke ditur sa e madhe ishte zemren
   e tij dashuria per dheun meme,per ghuhen amtare s'ka se si ai te mos i
   kete shprehur keto ndjenja sublime ne poezi.
   Per studjuesit e artit te tij poetik po me kaq interes sa vjershat e
   tij jane edhe kronogramet me permbajtje te thelle e me nivel te larte
   artistik si dhe pjesen elokuente ne prozen qe ai shkruante.
   Gjithashtu,duke ditur sa ndikonte,sa u eshte imponuar kultura,dijet e
   tij bashkohesve e shoh me interes te studiohet ne c'permasa ka ndikuar
   ne poezine filozofike te poetit tone te madh Naim Frasheri,me te cilin
   eshte takuar ne Sarande.

   Botuar ne gazeten "Cameria" te dates 26.11.1993 faqe 3,4.
   Marre nga libri"Cameria sfide pro paqes" te KADRI LUTFI ALI.
   SELAM,JOANA ALI
   30.03.2008
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.