Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

ATHINO-FANARITËT

Expand Messages
 • albertino rakipi
  ATHINO-FANARITËT; PËRPINË SHQIPTARËT ISLAMIKË ÇÀMËR, JANÍNAS, TEJGRAMOZÍTË Ibrahim D. Hoxha, Synimi kryesor i kryqtarëve athino-fanariotë ka qenë
  Message 1 of 1 , Mar 25, 2008
   ATHINO-FANARITËT;
   PËRPINË SHQIPTARËT ISLAMIKË ÇÀMËR, JANÍNAS,
   TEJGRAMOZÍTË

   Ibrahim D. Hoxha,


   Synimi kryesor i kryqtarëve athino-fanariotë ka qenë
   dhe
   mbetet shndërrimi në grekër i shqiptarëve të krahinave
   fqinje. Meqë pengesën kryesore në këtë drejtim e
   përbënin
   shqiptarët islamikë, pre e tyre u bënë pikërisht këta.
   Mjetet kryesore që përdorën e që po përdorin ende për
   tjetërsimin e përkatësisë së tyre kombëtare kanë qenë
   -dhe
   janë- kishat, manastirët e shkollat. E kur me këto
   mjete
   nuk arritën pikësynimin e vet, për t'i zhdukur prej
   trojeve
   të veta stërgjyshore dhe për t'ua grabitur ato troje,
   vunë
   në përdorim armët.
   Goditjet e kryqtarëve athino-fanariotë për zhdukjen e
   shqiptarëve islamikë skajorë jugorë: çamër, janinas
   etj,
   nga trojet dhe vatrat e veta kanë qenë të kahershme;
   sidomos që nga viti 1854 e këndej ato u bënë përherë e

   të shpeshta e gjithnjë e më masive e më të egra.
   Megjithatë
   shqiptarët islamikë të krahinave të sapopërmendura,
   falë
   trimërisë e vetëmohimit të tyre, kishin mundur t'i
   përballonin valët e përpirësve. Po, duke qënë ngaherë
   e më
   të pakët e gjithnjë më të pafuqishëm përballë
   mësyesve,
   gjëmën përfundimtare nuk mund ta shmangnin për
   gjithnjë.
   Gjatë 10 muajve: qershor 1944, mars 1945 kryqtarëve
   athino-fanariotë. të prirë nga priftërinjtë dhe
   zyrtarët e
   çdo shkalle kryqtare, Çamërinë e shndërruan në një det

   vërtetë gjaku, në të cilin mbytën mijëra fëmijë, pleq,
   plaka dhe këdo që mundën të shtinin në dorë. Me qëllim

   të paraqitet një pasqyrë e gjëmës së shkaktuar nga
   kryqtarëve athino-fanariotë ndaj shqiptarëve islamikë
   çamër, janinas e tejgramozitë, duket e domosdoshme të
   përmenden qoftë dhe vetëtimthi ngjarjet në rrjedhën e
   tyre
   historike.
   1. Më 1854 një armatë kryqtarëve athino-fanariote e
   komanduar nga gjenerali greko - shqiptar, apo më saktë
   i
   greqizuar nëpërmjet fesë së njëjtë me atë të grekërve
   -
   Theodhori Griva, me kryqin në të majtën dhe me shpatën

   të djathtën u vërsulën hijenërisht nëpër Çamërinë
   Jugore
   dhe të Mesme. Duke përfituar nga mësymja hajdutçe,
   mundën
   të vërshonin deri në rrjedhën e Kalamait. Grabitën
   egërsisht dhe përzhitën shtazërisht çdo gjë që gjetën
   përpara. Çamëria dhe të zotërit e saj, çamërit mundën
   t'i
   shporrnin gjakataro-cubat kryqtarë athino-fanariotë
   vetëm
   me ndihmën e fqinjëve të tyre veriorë, kryesisht të
   lebërve
   që vrapuan të parët.
   2. Duke vazhduar me kokëgdhëndësi dhe etje prej të
   tërbuari, në shkurt-mars 1878 kryqtarët iu vërsulën
   sërish
   Çamërisë dhe Labërisë. Mirëpo edhe asaj here u derdhën
   për
   lesh dhe u kthyen të qethur.
   3. Në prill 1897 ata, duke valëvitur kryqin, zhveshën
   sërish shpatën. Përsëri ishte Çamëria që rënkoi nga
   shqelmat e kryqtarëve athino-fanariotë, dhe ishin po
   çamërit islamikë ata që u rrënqethën nga kafshimet e
   tyre.
   4. Në mugëtirën e paraditës së 18 tetorit 1912
   luftanijet e
   kryqtarëve athino-fanariotë shprazën papritmas mbi
   Prévezë
   e Sallahórë breshëritë e pandërprera të topave "Krup";
   njëherit me ta, njësitë e këmbësorisë së armatosur
   deri në
   dhëmbë nga uzinat e Putillóvit si edhe ato të
   artilerisë që
   ishin rreshtuar gjatë vijës kufitare ndërshtetërore
   greko-osmane, mësynë dhe kaluan në tokën shqiptare
   brenda
   kufirit në fjalë. Si me një çakmak të vetëm, tërë
   anëdeti
   jonik dhe anëgjiri Prévezë-Nartë si edhe brezi tokësor
   nga
   anëgjiri e deri në Mecovë u përflakën dhe u përzhitën.
   Taburët e njësisë ushtarake të shërbimit të detyruar
   dhe
   ata të njësisë së përbërë prej rezervistësh shqiptarë
   gjysmë të armatosur të mbledhur ngutësisht në Anënua,
   Marat, Pesë Puse e kudo gjetkë, me mësyesit u
   përballën me
   trimëri shëmbullore. Po, duke qënë më të pakët dhe të
   keqarmatosur, pas gati një muaj qëndrese u shtrënguan

   tërhiqeshin në fortesën e Bezhanit. Pas 5 muajve të
   tjerë
   mbrojtjeje, të dyja njësitë ushtarake në fjalë që
   përbënin
   Kollordunë(truparmatën) III osmane me qendër në
   Janinë, të
   vëna përballë 6 njësive kr. a-f., u shtrënguan të
   pranonin
   mundjen. Hijenat kryqtare athino-fanariote u vërsulën
   bishërisht mbi shqiptarët dhe kamjen e tyre. Së pari u
   vunë
   thikën atdhetarëve më të njohur islamikë çamër e
   janinas.
   Pasuritë e tyre të luajtshme dhe të paluajtshme u
   grabitën
   pa kurrfarë ndrojtjeje. Brenda një gjysëm ore në
   vendin e
   quajtur "Lìver" -në përruan poshtë fshatit Selan- u
   therën
   dhe iu shtyp koka 100 atdhetarëve krerë vetëm prej
   Paramithie dhe fshatrave të rrethit përkatës. Therje

   tilla masive kryqtarët bënë edhe në qytetet dhe
   rrethet e
   tjera të Çamërisë. Dhe, po të mos kishte patur njëfarë
   ndërhyrjeje të vakët nga qeveria italiane e ajo
   austro-hungareze, gjaku do të kishte vajtur deri në
   gju dhe
   shfarosja e popullatës shqiptare islamike do të kishte
   qënë
   tërësore që asokohe.
   Për përmbushjen e prapësive të tyre - zhdukjen e
   shqiptarëve islamikë çamër, janinas etj.- kryqtarët
   s'linin
   rast t'u shpëtonte nga dora. Duke shfryrë dufin që po
   i
   mbyste për shkak të dërrmimit të ushtrisë së tyre
   pushtuese
   në fushat e Anadollit Perëndimor, u vërsulën egërsisht
   mbi
   shqiptarët islamikë çamër, janinas etj. Qindra e
   qindra
   prej tyre u rrahën për vdekje, u zvarrisën rrugëve dhe
   u
   dergjën binxave të burgjeve; nuk ishin të pakët ata që
   u
   therën aty-këtu. Megjithatë asgjësimin përfundimtar të
   shqiptarëve islamikë kryqtarët athino-fanariotë ende
   nuk e
   arritën dot. Shkak tjetër për zhdukjen përfundimtare

   çamërve dhe shqiptarëve të tjerë islamikë brenda
   shtetit
   grek zunë shpërthimin dhe vazhdimin e luftës
   greko-italiane: tetor 1940-prill 1941. Duke filluar
   prej
   pragut të shpërthimit të luftës në fjalë dhe në
   vazhdim të
   saj, tërë meshkujt shqiptarë islamikë u rrëmbyen prej
   horofillakëve dhe u mbyllën në çarqet shfarosëse të
   ngritur
   në ujdhezat egjeike, madje edhe pranë Athinës së
   "qytetëruar"(!!!?). Mjerisht tanimë mungojnë
   dëshmitarët që
   i hoqën mbi kurriz kafshëritë kr. a-f., po kujtimet e
   tyre
   të shkruara i kemi ruajtur. Riza Nexhip Kali (dtl.
   1906)
   nga Paramithia shënon: "Kudo që na gjëjën,
   horofillakët na
   mbërthejën e dikue na hequr xarrë-xarrë, na mbllijën
   nëpër
   katonje ku na zihej frima. Kur horofillakët na
   mundojën e
   na poshtërojën kështu, priftërinj dhe të krishterë
   vëndës e
   grekër të ardhur, që ne u keshëm mbarë shpirtin me
   bukë,
   mblidheshin rreth e rrotull e na përqeshjën. Pas ca
   orësh
   na qitën atej gjisëm të vdekur; na lidhën me litarë në
   vargje edhe nga 100 e ca vetë e na nisën për internim.
   Gjatë tërë udhëtimit nuk na i ndajën shkopin, gllupën
   e
   dipshikun e dufeqit. Na goditjën ku u vinej më kollaj.
   Nëpër çdo fshat a qutet që na shkojën, të dia anët e
   udhës
   mbloneshin me njerëz të xhinosur; na shajën me fjalët
   më të
   flliqura për flamurin, kombin e Shqipërinë; na
   pështijën e
   na goditjën me ç'u zi dora: gurë, ve e perime të
   prrishura.
   Horofillakët u thoshën: "Binuni, se janë robër; i kemi
   zënë
   në luftë". Në kotecet ku na mbllijën, na ipjën nga një
   lugë
   lëng fasulesh a lakrash pa artsi". Prej mungesës së
   ushqimeve e sidomos nga sëmundjet -pasi ishin lënë pa
   kurrfarë kujdesi mjekësor- të mbyllurit nëpër ato
   çarqe po
   shuheshin ca nga ca nga ora në orë dhe nga dita në
   ditë.
   Nga shfarosja tërësore i shpëtoi vetëm mësymja e
   ushtrive
   gjermane e bullgare. Në gjysmën e 10-ditshit I të
   prillit
   1941 njësi të atyre dy ushtrive goditën e brenda 2-3
   ditëve
   përgjunjën ushtrinë kr. a-f.. E dërrmuar në mënyrë të
   pandreqshme, ushtria kr. a-f. u detyrua të hidhte
   armët e
   veta të stërgjakosura dhe vetë shteti grek u ndë nën
   këmbët
   e fitimtarëve. Kjo ngjarje u dha mundësi çamërve
   islamikë
   të mbetur ende gjallë në kurthet egjeike të shfarosjes

   të shpëtonin nga vdekja e pashmangshme. Mirëpo
   kryqtarët
   nuk i shqetësonte prania e atyre që u kishin dhënë
   hundët
   në duar dhe i mbanin si qenin në shkardhë, po prania e
   çamërve në trojet e veta stërgjyshore. Për të zhdukur
   përfundimisht çamërit nga vatrat e veta, kryqtarët me
   kryeministrin Rralli, gjeneralët Çollakogllu,
   Kaçimitro e
   krerë të tjerë si Sofuli, Papandreu etj., u bënë
   bashkëqeveritarë me nazistët dhe ngritën armatën e vet

   posaçme nën emrin: Ethnikon Omadhon Elinon Andarton
   (Çetat
   Andarte Kombëtare Greke), betimi i pjesëtarëve të së
   cilës
   ishte: "jeniqi sfai" (therje të përgjithshme); në krye

   saj vunë të mirënjohurin e vet të hurit e të litarit,
   një
   nga gjakatarët më të egër, ish- majorin Napoleon
   Zerva. Për
   vendstrehim të saj zgjodhën humbëtirat e Sulit, me
   qëllim
   që prej andej të vërsuleshin nëpër Çamëri sa më shpejt
   dhe
   sa më lehtazi. Prej korrikut të vitit 1942 -kur u
   ngrit- e
   deri në fillim të 1944-s në atë armatë u grumbulluan
   lloj-lloj keqbërësish të shkrepur për gjak, grabitje e
   gjithfarë ligësish të tjera. Me goditjet e
   disahershme, në
   muajt qershor-gusht 1943 njësite të fuqishme andartësh
   kishin mundur të vrisnin dhe të zbonin të mbeturit nga
   fshatrat Dhrohomi e Gardhiq. Po, që zhdukja tërësore e
   çamërve të bëhej sa më egërsisht -doemos me porosi të
   krerëve të vet- më 29.2.1944 me më të lemeritshmit e
   tyre
   të grumbulluar në regjimentet X, XVI e XXXX të
   kryesuar
   përkatësisht nga majorët çantallinj: Stefanidhi,
   Kranjai e
   Agora, N. Zerva ngriti divizionin X, të quajtur
   "mirarhjìa
   tu thànato" (divizioni i vdekjes); në krye të tij vuri

   ngjashmin me vetëveten, n/kolonelin çantalli, Vasil
   Kamarën. Pas aq e aq goditjesh të herë pas herëshme
   gjatë
   viteve 1942-1943 dhe gjatë 6-mujorit I të vitit 1944,
   të 3
   regjimentet e mirarhjia tu thanato u vërsulën
   hijenërisht
   kundër shqiptarëve islamikë në mbarë Çamërinë. Të
   prirë nga
   vet dhespoti i mitropolisë së Paramithisë dhe
   priftërinjtë
   nënurdhësa të tij, më 27.6.1944 u derdhën nëpër
   qytetin në
   fjalë dhe çelën kështu të parën thertore masive;
   regjimenti
   i Kranjait u bë kryetherësi. Të pasnesërmen regjimenti
   i
   Stefanidhit u sul në Karbunar, Margëllëç e Luarat dhe
   përpiu këdo që s'kishte arritur ende të mërgohej;
   ishte kjo
   thertorja e dytë masive; kurse të tretën masive e çeli
   më.
   28.7.1944 teseradhekaohton sindagma (regjimenti XXXX)
   i
   Agorës dhe i zv. të tij, major Papanikës në Pargë. Ata
   çamër islamikë që kishin besuar gënjeshtrat e
   priftërinjve
   dhe "miqve" grekër u therën të parët; me jetën e vet e
   paguan edhe tërë të mashtruarit prej të gënjyerve
   bashkëqytetarë a bashkëfshatarë. Cilit a cilës i
   fluturonte
   koka, cilit a cilës i shpërthenin zorrët, cilit a
   cilës i
   qiteshin sytë, cilit a cilës i priteshin gjymtyrët.
   Cili a
   cila vraponte e nuk kapej dot, grihej me breshëri
   plumba
   mitralozësh, pushkësh e revolverësh. Bërtitjet
   lemeritëse
   dhe rënkimet rrënqethëse ndiheshin gjithandej.
   Urrejtja e
   tyre kryqtare arriti deri atje saqë dikë ta digjnin
   për së
   gjalli; një prej tyre ishte edhe gruaja 28-vjeçare,
   Sanije
   Bollati nga Paramithia. E mbetur përgjysëm e gjallë,
   duke
   mos patur kurrfarë mjekimi, u mbulua nga krrimbat dhe
   kështu shoi me lemeri të patreguar pas 3-4 ditësh. Me
   hijenësi ende të paparë gjer asokohe u shqyen
   dhrohomìtët e
   gardhiqasit që u kapën në Paramithi. Prej tyre nuk
   shpëtoi
   askush. Shkaku i atij polifemizmi aq të egër ishte
   ah-u që
   ata i përcëllonte që një vit më parë, për shkak të
   qëndresës tejet burrërore që ata kishin bërë për
   mbrojtjen
   e fshatrave të veta. Tërë fëmijët dhe gratë që më 27
   qershor mundën të shpëtonin, duke u fshehur 1-2 ditë,
   u
   mbyllën nëpër biruca dhe vende të tjera, ku nga
   sëmundjet
   dhe papastërtia e plotë vdisnin nga dita-në ditë e nga
   ora
   në orë. Luftëtarët e pakët që u tubuan ngutësisht ca
   aty e
   ca këtu nuk ishte e mundur ta ndalnin e aq më pak ta
   zmbrapsnin dallgën shfarosëse EOEA-site. Javë pas jave
   ato
   grupthe pasi linin në vendluftime si dëshmitarë disa
   nga
   bashkëluftëtarët më trima, shtrëngoheshin të
   tërhiqeshin
   nga vendluftimi i mëparshëm në të pastajmin, duke lënë
   kështu detyrimisht nën thundrat e përbindshave njërin
   vendbanim pas tjetrit. Thika EOEA-site ishte mjeti më
   i
   përdorshëm; shtatzënave u çahej barku, fëmijëve u
   pritej
   koka, pleqve e plakave e kujtdo tjetër që kapej u
   zihej
   fryma apo u shtypej kryet me pllaka shkëmbenjsh. Edhe
   qëndresa gjatë rrjedhës së lumit Kalama nuk zgjati më
   tepër
   se 15-20 ditë. EOEA-sitët kaluan në veri të rrjedhës
   dhe
   pas fare pak ditësh, natën e 21-22 shtatorit 1944
   regjimenti i 24 EOEA-sit i komanduar nga majori
   çantalli,
   Ili Kaçua, mundi të futej në Filat; vartësit e tij
   vrisnin
   a thernin cilindo a cilëndo që gjenin përpara. Të
   nesërmen
   dhe ditët në vijim çdo shqiptar a shqiptare islamike
   mbetur
   ende gjallë, e mbyllnin nëpër bimësa dhe pas 2-3
   ditësh
   grupe-grupe të lidhur varg njeri me tjetrin, i shpunë

   vendet e paracaktuara jashtë qytetit dhe i grinin me
   thika
   e plumba.
   Rreth 15-20 dhjetorit 1944, gjatë disa ditësh me shi

   dëndur të pandërprerë, kur dukej "sikur ish çarë
   qielli"
   dhe nëpër një të ftohtë të llahtarshëm, EOEA-sitët,
   duke
   mos patur shteg tjetër, dëbuan kë kishte mbetur ende
   gjallë
   nëpër birucat e Filatit dhe të Paramithisë; gati
   360-370
   vajza, gra, fëmijë e plaka i vunë me shkop përpara
   dhe,
   duke mos ua ndarë atë nga kurrizi, i lëshuan hej nëpër
   pllajën malore të Shëndëlliut dhe grykën shkëmbore
   Koskë-Vërvë. Të lënë në një vend kur bora arrinte gati

   një metër trashësi, kur shiu binte "si krahu" dhe
   murlani
   ushtonte e uturinte si i marrë, duke mos e ditur
   vendin për
   të dalë këtej kufirit, 25 vetë - kryesisht fëmijë
   rreth
   10-vjeçarë, ngrinë nga të ftohtit; ndër ta edhe e
   mbesa e
   myftiut të Paramithisë, e vetmja e mbetur ende gjallë.
   Në fillim të 1945-s EOEA-sitët avulluan prej Çamërie;
   njësi
   të ushtrisë ELLAS-ite i vunë përpara si dhitë e egra
   dhe i
   flakën nëpër ujdhezat jonike. EAM-i ftoi menjëherë
   çamërit
   të riktheheshin në vendbanimet e tyre dhe njëherit
   urdhëroi
   këshillat përkatëse të ngritura pas shporrjes së
   EOEA-sitëve që të kthyerve t'u jepnin çdo ndihmë të
   mundshme për të rifilluar jetesën në kushte lirie.
   Çamërit,
   të cilët po dergjeshin aty-këtu në mjerim e vuajtje e
   që po
   shuheshin nga dita në ditë, s'kishin udhë tjetër, veç
   kthimit. Brenda pak javëve çamërit mbuluan tërë trevën

   veri të rrjedhës së Kalamait; dyshimi që i brente bëri

   për matanë rrjedhës të nguronin. Mjerisht në fillim të
   marsit 1945 gjëndja ndryshoi rrëmbimthi. Për kushte
   apo
   rrethana që dihen, EAM-i dhe ELLAS-i pranuan
   marrëveshjen
   me fuqitë kundërshtare: mbeturinat e ushtrisë greke të
   përzëna tok me mbretin në maj 1941 si edhe me njësitë
   deri
   atëherë bashkë-vepruese me nazistët e sapoikur. Sipas
   saj
   EAM-i, me mendjelehtësinë më fëmijënore, pranoi që
   ELLAS-i
   (ushtria nacionalçlirimtare greke) të çarmatosej. Kur
   njësitë e saj po grumbulloheshin në aerodromin e
   Janinës
   dhe po dorëzonin armët, në hapësirën papritmas mbi ta
   u
   shfaqën gjuejtës-bombarduesit anglezë të mbretit grek.
   Duke
   u vërtitur sa andej këndej, shpraznin breshëri të
   pambarim
   plumbash dhe bombash mbi masën që vishte tërë fushën.
   Kërrdia merret me mend; ata që shpëtuan u bënë çep e
   këmbë.
   Të vënë menjëherë në dijeni mbi sa ndodhi në
   aerodromin e
   Janinës, mbeturinat EOEA-site të shpërndara
   bishtër-bishtër
   nëpër ujdhezat, qitën sakaq zverk si breshka nga
   guaska; në
   errësirën e mbrëmjes së asaj dite të mynxyrtë(5 mars
   1945)
   zbritën në anëdetin çam dhe iu vërsulën tërbimthi
   çamërve
   islamikë dhe pjesëtarëve të vendkomandave të pakta
   ELLAS-ite. Brenda 3 ditëve shumica dërrmuese e çameve
   dhe
   çamërve islamikë kishte mbaruar nën tehat e thikave,
   kamave
   dhe sëpatave të EOEA-sitëve. Valës grirëse mundën t'i
   shpëtonin vetëm ata që, duke vrapuar, arritën të
   kalonin
   brenda kufirit shtetëror greko-shqiptar.
   Organizata e Kombeve të Bashkuara, trashëgimtarja e
   drejtpërdrejtë e Lidhjes së Kombeve -e cila në vitet
   1913 e
   kishte mbyllur atë popullatë në burgun grek, të
   ngjashëm me
   zgavrën polifemike - nuk deshi të shihte lumenjtë e
   gjakut
   e as të dëgjonte klithmat, rënkimet, vajtimet e
   mjerimet e
   saj. Dhe ç'është edhe më keq, se ajo edhe sot e kësaj
   dite,
   kur çirret e ngjiret për drejtësi e liri, vetëm për
   shqiptarët islamikë çamër as që do të dijë. Është
   detyra e
   saj që ta shtrëngojë qeverinë e sotme greke të dënojë
   pararendësit e vet fajtorë, të mundësojë kthimin e
   çamërve
   dhe të përzënëve të tjerë në vatrat e pronat e tyre,
   duke u
   njohur atyre të drejta të barabarta me ato që pakica
   grekfolëse gëzon në shtetin shqiptar. Nëse BE-ja s'e
   bën
   detyrën e vet, atëherë asaj i pëlqen të mbajë në
   gjirin e
   vet një qeveri gjakatare, drejtësi e lirimohuese.
   _____________________________________________________________________________
   Envoyez avec Yahoo! Mail. Capacité de stockage illimitée pour vos emails. http://mail.yahoo.fr
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.