Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

AVENTURA, SHKAKU I DINJITETIT

Expand Messages
 • Olsi
  AVENTURA, SHKAKU I DINJITETIT http://www.shekulli.com.al/news/53/ARTICLE/24828/2008-05-01.html Ishte çështje kombëtare dhe do ishte e turpshme të
  Message 1 of 1 , May 1, 2008
  • 0 Attachment
   AVENTURA, SHKAKU I DINJITETIT

   http://www.shekulli.com.al/news/53/ARTICLE/24828/2008-05-01.html

   Ishte çështje kombëtare dhe do ishte e turpshme të
   tërhiqja. Ne shqiptarët kurrë nuk kishim vepruar në bazë të
   besimeve. Të gjithë kishim qenë tok ndaj të keqes.

   Ali Podrimja
   Enj, 01 Maj 2008 08:41:00
   Historia e një libri   Ishte çështje kombëtare dhe do ishte e turpshme të
   tërhiqja. Ne shqiptarët kurrë nuk kishim vepruar në bazë të
   besimeve. Të gjithë kishim qenë tok ndaj të keqes. Tek e
   fundit Nëna Tereze ishte e të gjithëve. Nga Roma informimi
   ishte i shkurtër dhe i saktë. Qeveria maqedone e të ndjerit
   Trajkovski, me rastin e Lumnimit të Nënës Tereze, do e
   plasonte një libër në gjuhën maqedone dhe angleze: se kjo
   Nënë na qenka me origjinë maqedone. Dhe ky ishte një
   falsifikim tipik sllav. Mbi tavolinë kisha librin "Mësomë
   të dua", i cili sapo ishte botuar në gjuhën gjermane. Nga
   Lumnimi nuk na ndante as një muaj. Mund të përkthehej edhe
   në anglisht brenda një kohe të shkurtër, nuk mund ta
   besoja. Dëgjohem me Avni Spahiun, i cili në mes tjerash, më
   thotë se shumica e poezive dhe e uratave gjendeshin në
   gjuhën angleze. Duhej të përktheheshin vetëm ato që ishin
   të vonshme.

   Ndërkohë, përgatitesha për në Tiranë. Dy botuesit, "Rozafa"
   nga Prishtina dhe "Arbëria" nga Tirana, kishin rënë në
   dakord të botonin antologjinë e parë për çamët "Eni vjen
   pej Çamërie", e cila ishte në fazën përfundimtare. Botohej
   me rastin e 60- vjetorit të dëbimit të çamëve nga trojet e
   tyre. Në Tiranë kisha lënë takimin edhe me poetin e mikun
   Visar Zhiti. Dëshiroja të di se a ekziston diç në papat për
   origjinën e Nënës Tereze, për të cilën aq shumë kishte zënë
   të përflitej në Ballkan. Visari kishte qenë ca vite si
   atashe kulture në ambasadën shqiptare në Romë dhe me siguri
   kishte njohuri për këtë. Më njofton se një tekst domethënës
   të Papa Gjon Palit II, kisha shqiptare në Tiranë e kishte
   lëshuar si thirrje. Teksti mjaftonte të shkonte dhe si
   parathënie. Ishte në tri gjuhë italisht, anglisht dhe
   shqip. Libri "Mësomë të dua" tani thuajse ishte i
   kompletuar. Me përkthyesin isha në kontakt dhe numëroja
   ditët deri te Lumnimi.

   Pas tri javësh përkthyesi e kishte kryer punën e vet.
   Mbetej përgatitja dhe ana teknike e librit. Shpejt ikën dhe
   dy ditë e libri "Teach me to love" tashmë po shtypej. Nga
   gëzimi kisha zënë vend në një kafene ku takova rastësisht
   një mik, përkthyes i një gjenerali amerikan në Bondstill. I
   them se libri i poezive dhe uratave të Nënës Tereze në
   gjuhën angleze pritet të dalë së shpejti. Disa ekzemplarë
   kemi vendosur t'ua shpërndajmë konsullatave të huaja në
   Prishtinë, një kontigjent t'ua dhurojmë ushtarëve amerikanë
   në Bondstill, të cilët na u gjetën në kohën më të vështirë,
   ndërsa njëmijë ekzemplarë do t'i dërgojmë në Vatikan, me
   rastin e Lumnimit të Nënës Tereze, t'ua ndajmë
   burrështetasve, masmediave dhe ca t'ia lëmëbibliotekës së
   Vatikanit. Gjesti ynë e kishte habitur mikun, por kishte
   shtuar se për këtë duhet të kem një ekzemplar për ta
   shikuar gjenerali. Nga shtypshkronja na sollën dy
   ekzemplarë: një për gjeneralin dhe një për mikun. Me
   zyrtarët e Bondstillit pasi ishte konsultuar, miku ia
   kishte behur të nesërmen me dy ushtarakë dhe një xhip. Nuk
   mund të besonin ende për një dhuratë të çmuar nga një
   shtëpi e vogël botuese që kishte ndarë pesëqind ekzemplarë
   për ta. Thoshin se ishte diçka befasuese. Kurrkush nuk i
   kishte kujtuarmë parë nga Kosova ushtarët amerikanë.
   Zotërinjtë nga Bondstilli na kishin shprehur falënderime.
   Brenda dite libri ishte shpërndarë deri në kopjen e fundit.


   Shkelnim në javën e fundit. Njëmijë ekzemplarët ishin
   paketuar për destinacion në Itali. Lumnimi i Nënës Tereze
   mbahej nga data 18 deri 21 tetor 2003. Më 18 tetor
   aeroplani me pelegrinët nga Kosova ishte ngritur nga
   Sllatina në drejtim të Romës. Mendoja për librat dhe ç'do
   të bënte qeveria e zotit Trajkovski, sapo të ketë një
   ekzemplar të librit tone, a do të skuqej nga fjalët e Papa
   Gjon Palit II, që fliste me admirim për "bijën e popullit
   shqiptar që i ka dhënë nder dhe shkëlqim kombit të saj…".
   Maqedonia ishte shtet e unë isha vetëm individ, që plasoja
   të vërtetën për Nënën Tereze.

   Mirëpo, befasia ndodhi në aeroportin e Romës. Mezi kishim
   kaluar zonën e kontrollit. Shiriti transportues i bagazhit
   kishte filluar të sjellë plaçkat, por dhe pakot e derdhura
   me librat e Nënës Tereze. Nesër ajo nderohej nga tërë bota,
   po ç'kishte ndodhur ? Isha shtangur dhe nuk dija ç'të bëja
   me pakot e derdhura. Kisha marrë një libër dhe iu kisha
   drejtuar policisë: "Frikësoheni edhe nga Nëna Tereze?"
   Shefi i aeroportit i tëri i zverdhur, sapo kishte parë në
   ballinë fotografinë e asaj që tubonte një dynja njerëz nga
   tërë rruzulli, u kishte britur kolegëve. Imzot Mark Sopi,
   ish-ministri i kulturës së qeverisë së Kosovës, z. Behxhet
   Brajshori, ca gra të shtyra në moshë, disa policë dhe unë
   filluam t'i mbledhim librat. Shërbimi i kontrollit kushedi
   ç'kishte menduar se ka në ato pako, drogë apo diçka tjetër
   më të rrezikshme. Njëri nga pelegrinët kishin zënë të
   zgërdhiheshin tamam si Lepi Cane nga seria serbe
   "Muzikantët", kurse ca vraponin të dilnin sa më parë nga
   aeroporti, dëshironin të shënonin momentin historik në
   bllokun e prapanicës, njëkohësisht të mos u shihej as
   pasaporti i Serbisë. Se, më në fund, udha i kishte qitur
   edhe në Romë. Pas një ore librat ishin palosur në thasë të
   rinj dhe vendoseshin në autobusët që na bartnin në hotel.
   Tek udhëtonim mendoja se Nëna Tereze nuk më takonte vetëm
   mua. Unë kisha kryer një punë të ndershme për të mposhtur
   një falsifikim tipik sllav dhe për t'u treguar të tjerëve
   nga ishte Nënëmadhja. Kryeja, pra një punë atdhetare.
   Bindesha se njerëzit tanë kur ia mësyjnë botës, më tepër u
   intereson levërdia e xhepit se çështja nacionale . Mendoj
   kështu dhe tani. Mjafton të përqendrohesh në bisedat e
   paraqitjet e tyre në masmedia e të bindesh se kush na mbron
   nga e liga. Atdheun e konsiderojnë para dhe asgjë tjetër.
   Nuk më habit, pra nëpërkëmbja jonë edhe nga ata që nuk kanë
   identitet ende. Ështe tmerruese kjo.

   Më 19 tetor pelegrinët nga Kosova gjendeshin në rendin e
   pare, meqë vinin nga vendlindja e Nënës Tereze. Papa Gjon
   Pali II, i cili do e mbante meshën për Lumnimin e të
   Shenjtës sonë, nuk ishte as dhjetë metra larg nesh.
   Masmediat gumëzhinin në sheshin e madh të Vatikanit, ku
   ishin tubuar afër një milion njerëz. Atje në fund ishte
   shpalosur skaj më skaj një flamur shqiptar. Nga stacionet e
   huaja televizive e sidomos nga CNN nuk hiqej kopertina e
   librit "Teach me to love" e Nënës Tereze, të cilin tanimë e
   kishin të gjithë burrështetasit e masmediat. Një i kishës
   sonë po ashtu kishte arritur t'ia dorëzojë dy ekzemplarë
   dhe Papës Gjon Palit II.

   Personi që më kishte informuar nga Roma për dredhinë
   maqedone, më kishte gjetur në mesin e pelegrinëve dhe më
   kishte thënë: falsifikatorët e tërhoqën librin, e kishin
   lexuar se ç'thoshte Papa për bamirësen tonë. Ky ishte fundi
   i një ëndrre sllave.Nuk besoj se kishte njeri më të lumtur
   se unë atë moment. Kisha kryer një punë të vogël për një
   çështje të madhe. Nga muri i lartë i Katedrales së Shën
   Pjetrit vazhdonte të buzëqeshte Nëna Tereze. Ishte zbrazur
   dikur sheshi i pafund i Vatikanit, ku fitues ishte populli
   im që kurrë nuk u nda sipas besimeve. Dikur vonë isha
   larguar nga aty. Në ekranet televizive vazhdonte filmi për
   jetën e Nënës Tereze.

   Me rastin e 600 vjetorit të lindjes së Gjergj Kastriotit
   Skenderbeut në Cyrih, gjendesha prapë me Imzot Mark Sopin
   dhe kryesinë e kishës sonë (nëntor 2005). Biseda kishte
   filluar aty ku e kishim lënë në Romë. Mesha e së dielës
   është mirë të fillojë në kishën tonë me uratën e Nënës
   Tereze, të cilën e thotë vetë ajo dhe është e inçizuar. Kjo
   ide imja i kishte habitur zotërinjtë, që kishin filluar të
   shikojnë njëri-tjetrin, tek ua ofroja tekstin. Dukesha para
   tyre një diktator ndoshta, por unë mendoja se fillimi i
   meshës së të dielës me uratën e Nënës Tereze nderon kishën
   tonë dhe ne si popull.   ____________________________________________________________________________________
   Be a better friend, newshound, and
   know-it-all with Yahoo! Mobile. Try it now. http://mobile.yahoo.com/;_ylt=Ahu06i62sR8HDtDypao8Wcj9tAcJ
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.