Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Quick Palestine Quiz - 1

Expand Messages
  • AMI
    Pass it on: Please forward this mail. If you are not a subscriber, join us by sending a blank message to znn-subscribe@yahoogroups.com Facebook Zionism Cause:
    Message 1 of 1 , Mar 31, 2011
    • 0 Attachment
      
      Pass it on: Please forward this mail.
       
      If you are not a subscriber, join us by sending a blank message to  znn-subscribe@yahoogroups.com
       
      Facebook Zionism Cause: http://www.causes.com/zionism needs your help.
       
      Follow me on twitter http://twitter.com/#!/muddleeast
       
      Mar 31, 2011

      Attitudes determine political positions and facts, but attitudes are shaped by perceptions, not facts. What facts do people think they know, for example, about Gaza, and are they true?

      For most people around the world Gaza is synonymous with poverty and health problems caused by the Israeli “siege.” When British TV Channel 4 wanted to claim Glaswegians were really poor, they claimed infant mortality in Glasgow was (horror of horrors!)  higher than it was in Gaza. According to  Indexmundi infant mortality in Gaza is pretty high, more than 18 per thousand in 2009, compared to 4.22 per thousand  for big bad Israel. But wait, in UK Infant mortality was over 4.8 per thousand, worse than Israel. This can’t be due to an Israeli siege can it?? In Turkey, infant mortality was over 25 per thousand, higher than Gaza! Syria had a similar figure and in Iran, the death rate for new born infants is over 35 per thousand. Yet nobody complained or demonstrated to stop the humanitarian crises in these countries.  While emphasizing the fictional Gaza humanitarian crisis, media, NGOs and the U.N. ignored the absolutely real rocket strikes that come out of Gaza almost daily.

      To put this situation in perspective, suppose people in 1944 felt sorry for the poor Nazis suffering under blockade, but were hardly aware of the Nazi rocket attacks?

      This short quiz about Palestine and the Middle East will test your knowledge and perhaps change a few perceptions about the conflict.

      1. The area of Israel is:
      a. Larger than that of France (640,294 Sq km; 247,219 Sq. miles);
      b. About the size of France;
      c. Much larger than Jordan;
      d. Much smaller than Egypt, Iran, Jordan or France; smaller than New Jersey in fact;
      e. Larger than Iran.

       

      2. The world’s Jewish population:
      a. Exceeds 20% of the world population;
      b. Is much less than 1% of the world population – about 15 million or less;
      c. Is larger than the population of Iran;
      d. Is greater than the population of California;
      e.  Is about the size of the world Muslim population.

       

      3. The League of Nations Mandate for Palestine was an act of international law. It pledged to:

      a. Turn Palestine into a national home for the Jewish people;
      b. Turn Palestine into a national home for Palestinian Arabs that lived there;
      c. Turn Palestine into an Islamic Republic;
      d. Turn Palestine into a secular democratic state;
      e. Hold a plebiscite on the future of Palestine.

      4. 19th century travelers to Palestine such as Mark Twain, reported:
      a. A thriving and advanced community, where Arabs and Jews lived in peace and harmony, enjoying the benefits of Ottoman rule;
      b. An impoverished and depopulated arid wasteland;
      c. A large and thriving Jewish community;
      d. A thriving Muslim province;
      e. A place like any other.

       

      5. The Palestinian Arabs claim to be:

      a. Descendants of the biblical Philistines;
      b. Descendants of the Semitic Canaanite tribes;
      c, Descendants of early Christians;
      d. An integral part of the Arab nation, and descendants of Arab invaders;
      e, all of the above.

      6. The historic capital of independent Palestine was:

      a. Jerusalem al Quds
      b. Ramallah
      c. Nablus
      d. Al Khalil
      e. There was never an independent Palestinian state.

       

      7. Which is true of land ownership laws?

      a. A Christian can buy land and live in Mecca, Saudi Arabia;
      b. Arabs cannot own land in Israel;
      c. Sale of land to Israelis is punishable by the death penalty in lands under Palestinian Authority  jurisdiction;
      d. Muslims cannot register land in Israel;
      e. Only the Jewish National Fund can own land in Israel.

       

      8. Who said: “There is no such country [as Palestine]! ‘Palestine’ is a term the Zionists invented! There is no Palestine in the Bible. ‘Palestine’ is alien to us.” ?
      a. Golda Meir, Prime Minister of Israel, in a speech to the American Zionist Organization, 1972;
      b. Moshe Dayan, Minister of Defense of Israel and former Chief of Staff of the Israel Defense Forces, addressing the General Staff, 1968;
      c. Benjamin Netanyahu, Prime Minister of Israel, in his election victory speech, 1996;
      d. Auni Bey Abdul-Hadi, a local Arab leader, addressing the British Peel Commission, 1937;
      e. Abba Eban, Israeli Ambassador to the United Nations, in a speech in 1981.

      9. The infant mortality rate among  Israeli Arabs (“Israeli Palestinians”) is:
      a. Slightly less than that in oil-rich Qatar, less than half that in Saudi Arabia
      b. The highest in the Middle East;
      c. Higher than it was when the British controlled Palestine, before 1948;;
      d. Higher than in the Palestinian territories;
      e. The highest in the world;


      10. The FATAH was founded:

      a. At the end of the 19th century, to work for a national home for the Palestinian Arabs, secured in international law;
      b. Before 1967, to liberate Palestine from the Zionists by armed struggle.
      c. To establish a secular democratic state by non-violent resistance;
      d. As a Palestinian social club;
      e. In April, 1968, to resist the Zionist occupation:


      10. The FATAH was founded:

      a. At the end of the 19th century, to work for a national home for the Palestinian Arabs, secured in international law;
      b. Before 1967, to liberate Palestine from the Zionists by armed struggle;
      c. To establish a secular democratic state by non-violent resistance;
      d. As a Palestinian social club;
      e. In April, 1968, to resist the Zionist occupation.

      CLICK FOR the full answer key and explanations for this Palestine Middle-East Quiz

      http://zionism-Israel.com/Palestine_middle_east_quiz_ans_I.htm

      Abridged answer key

      1-d   2-b  3-a  4-b  5-e

      6-e   7-c  8-d   9-a  10-b

      Background:

      1. The area of Israel without the West Bank and Gaza is 22,072 Sq km or 8,522 square ailes. Israel is smaller than Egypt (1002.000 Sq. km; 387,000 Sq mi. ), Iran 1,628,750 Sq km 628,860 Sq mi.)  Jordan (89,342 Sq. km; 34,495 Sq mi) France (640,294 Sq km; 247,219 Sq mi) or New Jersey ( 22,588 Sq km; 8,722  Sq mi). Israel is not a dangerous expansionist country that threatens its neighbors.

      Country areas are given here.

      .

      Country areas are given here.

      2. Jews constitute about 0.2% of the world population and are not a powerful and sinister group. The world Jewish population was estimated at under 13.5 million by different researchers. The total world population in 2009 was over 6 billion.

      3, The League of Nations Mandate for Palestine declared that Palestine was to be the national home of the Jewish people Israel is the successor state to the mandate. Israel is therefore not an “illegitimate state” as Palestinian supporters often claim.

      The preamble to the mandate incorporated The Balfour Declaration:

      Whereas the Principal Allied Powers have also agreed that the Mandatory should be responsible for putting into effect the declaration originally made on November 2nd, 1917, by the Government of His Britannic Majesty, and adopted by the said Powers, in favor of the establishment in Palestine of a national home for the Jewish people,…

      4. In the mid-19th century Mark Twain and others usually reported that Palestine was an arid and depopulated wasteland. In Innocents Abroad, Chapter 46, Twain wrote of his visit to Dan, in relatively high praise:

      Here were evidences of cultivation — a rare sight in this country — an acre or two of rich soil studded with last season’s dead corn-stalks of the thickness of your thumb and very wide apart. But in such a land it was a thrilling spectacle. Close to it was a stream, and on its banks a great herd of curious-looking Syrian goats and sheep were gratefully eating gravel. I do not state this as a petrified fact — I only suppose they were eating gravel, because there did not appear to be any thing else for them to eat.

      In Chapter 48 of Innocents Abroad, Twain describes a visit to Magdala near Tiberias:

      MAGDALA is not a beautiful place… The streets of Magdala are any where from three to six feet wide, and reeking with uncleanliness. The houses are from five to seven feet high, and all built upon one arbitrary plan — the ungraceful form of a dry-goods box. The sides are daubed with a smooth white plaster, and tastefully frescoed aloft and alow with disks of camel-dung placed there to dry. This gives the edifice the romantic appearance of having been riddled with cannon-balls, and imparts to it a very warlike aspect…. There are no windows to a Syrian hut, and no chimneys. When I used to read that they let a bed-ridden man down through the roof of a house in Capernaum to get him into the presence of the leader, I generally had a three-story brick in my mind, and marveled that they did not break his neck with the strange experiment. I perceive now, however, that they might have taken him by the heels and thrown him clear over the house without discommoding him very much. Palestine is not changed any since those days, in manners, customs, architecture, or people.

      As we rode into Magdala not a soul was visible. But the ring of the horses’ hoofs roused the stupid population, and they all came trooping out — old men and old women, boys and girls, the blind, the crazy, and the crippled, all in ragged, soiled and scanty raiment, and all abject beggars by nature, instinct and education. How the vermin-tortured vagabonds did swarm! How they showed their scars and sores, and piteously pointed to their maimed and crooked limbs, and begged with their pleading eyes for charity! We had invoked a spirit we could not lay. They hung to the horses’s tails, clung to their manes and the stirrups, closed in on every aide in scorn of dangerous hoofs — and out of their infidel throats, with one accord, burst an agonizing and most infernal chorus: “Howajji, bucksheesh! howajji, bucksheesh! howajji, bucksheesh! bucksheesh! bucksheesh!” I never was in a storm like that before….

      …Squalor and poverty are the pride of Tiberias. The young women wear their dower strung upon a strong wire that curves downward from the top of the head to the jaw — Turkish silver coins which they have raked together or inherited. Most of these maidens were not wealthy, but some few had been very kindly dealt with by fortune. I saw heiresses there worth, in their own right — worth, well, I suppose I might venture to say, as much as nine dollars and a half. But such cases are rare. When you come across one of these, she naturally puts on airs. She will not ask for bucksheesh. She will not even permit of undue familiarity. She assumes a crushing dignity and goes on serenely practicing with her fine-tooth comb and quoting poetry just the same as if you were not present at all. Some people can not stand prosperity.

      At Ein Dor (Endor) Twain recorded in Chapter 51 of Innocents Abroad:

      …we rode a little way up a hill and found ourselves at Endor, famous for its witch. Her descendants are there yet. They were the wildest horde of half-naked savages we have found thus far. They swarmed out of mud bee-hives; out of hovels of the dry-goods box pattern; out of gaping caves under shelving rocks; out of crevices in the earth. In five minutes the dead solitude and silence of the place were no more, and a begging, screeching, shouting mob were struggling about the horses’ feet and blocking the way. ”Bucksheesh! bucksheesh ! bucksheesh! howajji, bucksheesh !” It was Magdala over again… Dirt, degradation and savagery are Endor’s specialty. We say no more about Magdala and Deburieh now. Endor heads the list. It is worse than any Indian campoodie. The hill is barren, rocky, and forbidding. No sprig of grass is visible, and only one tree. This is a fig-tree, which maintains a precarious footing among the rocks at the mouth of the dismal cavern once occupied by the veritable Witch of Endor…

       

      Not all travelers at all times recorded unfavorable impressions. Some wanted to impress the public with the possibilities if settlement and development, some were awed by the “holiness” of the holy land. But the statistics show rampant, poverty and illiteracy and depopulation. This is suggested by photographic evidence too, as late as the early 20th century.

      Before the advent of the Zionists, small communities of Jews lived at the tender mercies of their Muslim neighbors and enjoyed precarious support from the Ottoman government, often bought with bribes. The condition of Jews in Jerusalem in Medieval times did not improve until late in the 19th century. The Jews of Safed suffered a deportation order and the Safed Plunder of 1834.

      Bishara Doumani, (Beshara Doumani, “Rediscovering Palestine: Merchants and Peasants in Jabal Nablus, 1700-1900″ Publisher: University of California Press, 1995)  a Palestinian author interested, if anything, in magnifying the Arab Palestinian economy and community in 19th century Palestine describes the soap industry of Nablus. Evidently, this was the greatest industry of Palestine in the largest and most prosperous town. About 20,000 people lived in this city in the 1880s. During the day, the town was filled with farmers and others buying and selling. At night, according to Doumani, the town was empty. This pattern is typical of a medieval European market town. The soap “industry” was based on pre-industrial techniques.;

      5. Palestinian Arabs often claim descent from various ancestors, which they argue would give them precedence in rights over the land, supposedly. This is as logical as the Saxon population of England expelling the descendants of the Normans, the American Indians expelling Americans or the Egyptian Copts expelling the Arabs who invaded many centuries ago. In fact, Palestinian Arab origins are various:

      • The Nusseibeh family claim to have come with the Arab invasion under Omar (about 640 AD);
      • The Dajani claim descent from an Arabian knight;
      • The Husseini family probably came with Turkish invaders;
      • The Nashashibi family are descended from Bowmen of Salah Eddin.
      • Izzedin Al Qassam, The Palestinian national hero, was born in Syria.

      6. Palestine never had a capital city, as it was never an independent country. The area only achieved independence under the Jews, who made their capital in Jerusalem in ancient and modern times. After the Roman conquest, there was never any independent state in the Levant until the 20th century.

      7. Palestinian Authority Law is a continuation of Jordanian law, and provides for the death penalty for sale of land to Israelis.

      Land sales in Israel are open to all.

      8. Auni Bey Abdul-Hadi an Arab resident of mandatory Palestine, denied the existence of Palestine. Before 1948, most Arabs were uninterested in Palestine as a separate country. Local residents often favored union with Syria.

      9. The infant mortality rate among Israeli Arabs (“Israeli Palestinians”) is about 7.7 per thousand, while that among Jewish Israelis is among the lowest in the world, about 3.1 per thousand. This difference has been attributed to deliberate Israeli policy, but Israel has been working hard to close the gap, which is partly due to consanguinous marriages and partly due to poor access of un-liberated Bedouin nomad women to prenatal and perinatal care.

      Comparison figures – The infant mortality rate of Israeli Arabs is the lowest it has ever been since public heath records were kept.  It is slightly less than that in oil-rich Qatar (8.2 by U.N Estimate), less than half that in Saudi Arabia (18.8 by U.N. estimate) and less than in Syria (16.0).

      10, The Fatah was formally founded in 1964, though it had been organized since 1957.  The Fatah constitution, written about 1964, stated:

      Article (6) UN projects, accords and resolutions, or those of any individual which undermine the Palestinian people’s right in their homeland are illegal and rejected.

      Article (7) The Zionist Movement is racial, colonial and aggressive in ideology, goals, organisation and method.

      Articlele (8) The Israeli existence in Palestine is a Zionist invasion with a colonial expansive base, and it is a natural ally to colonialism and international imperialism.

      Article (9) Liberating Palestine and protecting its holy places is an Arab, religious and human obligation.

      ….

      Goals

      Article (12) Complete liberation of Palestine, and eradication of Zionist economic, political, military and cultural existence.

      Method

      Article (17) Armed public revolution is the inevitable method to liberating Palestine…

      Article (19) Armed struggle is a strategy and not a tactic, and the Palestinian Arab People’s armed revolution is a decisive factor in the liberation fight and in uprooting the Zionist existence, and this struggle will not cease unless the Zionist state is demolished and Palestine is completely liberated.

      In 1964 there were no Israeli soldiers in the West Bank or Gaza, but no attempt was made to set up a Palestinian state on this land. The Fatah, like the PLO, was founded with the aim of eliminating Israel  by violence, as the constitution of Fateh freely attests. Both Fatah and PLO emphasize that the Palestinian struggle is part of the Arab national struggle.

      Ami Isseroff

      March 30, 2011


      Content is copyright by the author on date of publication. Posted at http://www.zionism-israel.com/israel_news/2011/03/31/quick-palestine-quiz/.Please forward by e-mail with this notice, cite this article and excerpt it or link to it at your Web log or Web site. Other uses by permission only. Do not alter the title or content of this article in re-publication. This article may be distributed by the ZNN list. Subscribe by sending a message to ZNN-subscribe@yahoogroups.com.

    Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.