Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: Minta tolong - Masalah CCRIS

Expand Messages
  • Mohd.Shahrizal Hj.Majid
    Tahun lepas sama gak terjadi kat saya cam gini... nak beli umah pun susah sbb kantoi ngan ccris pasal payment kete.. so kalau nak hilang kan cepat record dlm
    Message 1 of 6 , Feb 6, 2011
    • 0 Attachment
      Tahun lepas sama gak terjadi kat saya cam gini... nak beli umah pun susah sbb kantoi ngan ccris pasal payment kete.. so kalau nak hilang kan cepat record dlm ccris, kena wat full settlement sbb ccris akan simpan pembayaran kita selama setahun (12 bulan)... selagi payment tu nampak dlm record.. selagi tu lah loan apa pun susah nak approve.
       
      Masalah jugak kalau kat ccris ada rekod tunggakan 2 bulan (untuk payment keter contohnya) untuk 3 bulan berturut2.. memang bank sekarang susah nak lepas loan... tambahan lak kalau asyik tunggak sampai 3 bulan...
       
      sahabat2 lain pun kalau buat payment utk loan atau credit card, make sure tak lebih 2 bulan tunggakan.. kalau tak rekod akan muncul dlm ccris untuk 12 bulan... then kalau nak buat loan baru.. masalah besar lah nanti sbb ccris tak cantik..
       
      Tapi kalau dah 2 tahun tu payment dah cantik...memang sepatutnya dah takde apa2 masalah dah, memang nazri kena gi bank negara sendiri untuk print ccris record dan kalau betul ada masalah dengan ccris tu, dapatkan surat sokongan dari bank yang kasi loan keter yang mengatakan payment keter kita cantik dari bulan sekian hingga kini. Pegi semula ke bank negara dan isi borang kemaskini ccris di kanter pertanyaan. Dalam masa 2 bulan baru system akan update yang baru.

      2011/2/5 uqueen <uqueen12@...>
       

      Friday, November 28, 2008 9:28 PM

      nazri sudin<nazri@...>

      Re: Minta tolong - Masalah CCRIS

      Salam semua, terimakasih pada moderator kerana melepaskan posting ini.

      2 tahun yang lepas saya mempunyai masalah kewangan yang teruk.Pernah kereta tak bayar 4 bulan dan ditarik. Sekarang masalah kewangan dah recover dan urusan pembayaran kereta saya berjalan dengan baik hingga ke hari ini, sehinggalah pada hari semalam sewaktu saya memohon pinjaman bank untuk membeli kereta baru, permohonan saya pending kerana saya ada rekod CCRIS, saya sudah agak memang perkara lepas yang menyebabkan rekod saya di bank negara disenaraikan dalam CCRIS.

      Persoalannya
      1. Walaupaun payment kereta saya cantik, tapi kenapa masih disenaraikan sebagai
      pejmegang CCRIS ?
      2. Adakah saya tidak boleh membuat sebarang pinjaman bank atau mohon kad kredit
      selama-lamanya ?
      3. Bagaimanakah cara nak bersihkan rekod itu, atau adakah kita akan bersalah
      selama-lamanya ?
      4. Adakah prosedur bank negara memang begitu, "once your name is there you will
      be forever there"
      5. Adakah disebabkan masalah kewangan sebelumnya menyebabkan kita dihukum begitu
      lama dan selama-lamanya ?

      Mohon bantuan nasihat dari yang pakar

      Nazri
      0122943725


      *****************************************************************************
      The information contained in this e-mail and its attachment(s) (if
      any) is confidential and subject to legal privilege. Please note that 
      neither S.E.H. Malaysia Sdn. Bhd and S.E.H. (Shah Alam) Sdn.
      Bhd nor the sender accepts any responsibility for viruses and it is
      the receiver's responsibility to scan this e-mail and its attachment(s) 
      (if any). The information in this email is intended only for the use 
      of the individual(s) to whom it is addressed to. If you are not the 
      intended recipient, or the agent or employee  responsible to deliver 
      it to an intended recipient, you are hereby notified that any use, 
      dissemination, distribution or copying of this e-mail is strictly 
      prohibited. If you have received this e-mail in error, please notify 
      the sender immediately by sending a reply to the sender's email 
      address as stated in this e-mail and then delete this email from your system.
      
      *****************************************************************************
      
      
    Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.