Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

SVR - Stiri *Iunie 2004*

Expand Messages
 • Marius Cristian Vasilescu
  ... Societatea Vegetarienilor din România Nr. 1 Iunie 2004 Ştiri Începând din luna aceasta Societatea Vegetarienilor din România (SVR) se va strădui sa
  Message 1 of 1 , Jul 10, 2004
  • 0 Attachment
   ::Societatea Vegetarienilor din România:: Ştiri ~ Mai 2004

   Societatea Vegetarienilor din România

   Nr. 1
   Iunie 2004

   Ştiri

   Începând din luna aceasta Societatea Vegetarienilor din România (SVR) se va strădui sa trimită lunar câte un email cu ştiri. Cea mai mare parte din aceste ştiri erau programate pentru un newsletter in luna mai, dar pentru ca nu am avut timp sa lucrăm atunci, în luna aceasta vor fi două email-uri cu ştiri. Cel de-al doilea va fi pe la sfârşitul lunii. Vă rugăm sa fiţi înţelegători dacă nu vom trimite mereu la timp ştirile sau daca mai lipsesc litere din cuvinte pentru ca deocamdată la ştiri lucrează o persoana, poate in curând două si facem aceasta in timpul nostru liber. Amândoi sunt studenţi şi în perioada examenelor este şi mai dificil. Oricine doreşte sa dea o mână de ajutor este binevenit! Please help!!! Daca vreţi daţi un răspuns pe grup la acest mesaj si exprimaţi-vă intenţia :-)

   Cuprins

   1. România ocupă primul loc la decese cauzate de boli de inima

   Anul 2001 a inregistrat o treime din totalul deceselor la nivel mondial, decese cauzate de bolile cardiovasculare. Cea mai mare incidenta a acestor afectiuni, care reprezinta 78% din totalul deceselor, provine din tarile cu venit scazut si mediu, cum este si Romania. Potrivit OMS, Romania ocupa locul unu in lume in ce priveste rata deceselor cauzate de bolile cardiovasculare si, impreuna cu Federatia Rusa, inregistreaza cea mai ridicata rata de mortalitate prin boli cardiovasculare, la barbati intre 45-74 ani, urmate de alte tari central si est-europene. Intr-un clasament al principalelor cauze determinatoare de deces, boala coronariana si accidentul vascular cerebral sunt pe primul, respectiv pe al doilea loc, cu 7,2 milioane, respectiv 5,5 milioane de decese la nivel mondial. Prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania si seful Clinicii Medicale, declara, privitor la bolile coronariene, urmatoarele "In Romania, afectiunile cardiovasculare omoara, in general, prin infarct miocardic si accidente vascular-cerebrale. Tara noastra se numara pe locurile unu, doi si trei in ce priveste decesele cauzate de aceste boli, locurile de mai sus variind in functie de categoriile de afectiuni ale inimii, intr-un clasament facut in peste 40 de state"

   Gardianul - 23 aprilie 2004

   2. Bolile de inima omoara 17.000 de romani anual

   Bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de mortalitate in Romania, anual inregistrandu-se 17. 000 de decese provocate de aceste afectiuni. In topul bolilor cardiace se afla cele coronariene si accidentele vasculare cerebrale. Potrivit medicilor, principalii inamici ai inimii sunt fumatul, alimentatia necorespunzatoare, cafeaua, alcoolul, hipercolesterolul, stresul, obezitatea si hipertensiunea arteriala. O regula de baza pentru mentinerea sanatatii inimii stabileste nivelul maxim de grasimi la 30% din totalul alimentelor consumate intr-o zi. Pentru mentinerea colesterolului in limitele normale, mancati cat mai rar creier, ficat, rinichi, unt, branzeturi grase, maioneza, cartofi prajiti, mezeluri, dulciuri si alimente tip fast-food. Pentru a evita aparitia bolilor de inima, trebuie sa mancati, zilnic, sase portii de cereale si paine integrala, cinci portii de legume si doua portii de fructe, astfel încat glucidele sa acopere 50% din necesarul carbohidratilor alimentari. De asemenea, specialistii cardiologi recomanda maximum sase grame de sare pe zi. Deseori, mezelurile, branzeturile si alimentele semipreparate aduc organismului un nedorit exces de sare.

   Realitatea romaneasca

   3. Un nou documentar: SuperSize Me

   SUperSizeMe poza

   A aparut un nou documentar impotriva produselor fast-food, in special MacDonald's. Eroul este un om destul de grad care este innebunit dupa burgeri, de aceea este si poreclit the burgerman. Pe site este si un trailer. Mai multe informatii gasiti pe acest site: http://www.supersizeme.com. Va recomand acest joculet amuzant tip pac-man, dar in loc de pac-man este the burger-man: http://www.supersizeme.com/burgerman.htm

   4. O animaţie interesantă şi amuzantă despre carnea de viţel

   Farm Sanctuary are o noua animatie despre carnea de vitel. Este o piesa interesanta si amuzanta despre o familie de mafioti intr-un restaurant italian. Va sfatuim sa vizitati acest site, desi pe dial-up se incarca mai greu. Este facut in Macromedia Flash si necesita acest plug in instalat in browser. Probabil ca il aveti deja instalat. Situl cu pricina: http://www.noveal.org/forgetaboutit/

   5. Consiliul oraşului Barcelona interzice luptele cu taurii

   Consiliul oraşului Barcelona a decis prin vot interzicerea luptelor cu tauri, cu 21 de voturi pentru, 15 împotriva şi două abţineri. Aceasta dupa un anunţ al viceprimarului, Jordi Portabella, spunând: "Barcelona trebuie să se comporte ca o capitală şi un pionier în abolirea luptelor cu taurii."

   Leah Garcés, şefa campaniilor de la Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor (World Society for the Protection of Animals - WSPA) a declarat: "Acest vot e un pas uriaş pentru bunăstarea animalelor şi va reprezenta începutul sfârşitului luptelor cu tauri în Spania. Suntem încântaţi să vedem Consiliul Oraşului interesat de părerile concetăţenilor şi având curajul de a acuza un obicei atât de învechit."

   Campania dusa de WSPA şi ADDA (Asociación Defensa Derechos Animal) a strâns peste un sfert de milion de semnături din întreaga lume pentru stoparea luptelor cu tauri în Catalonia. Preşedinta ADDA, Carmen Mendez, a declarat: "Majoritatea locuitorilor din Barcelona sunt înpotriva cruzimii luptelor cu tauri. Consiliul Oraşului nu doar a stabilit un precedent declarând Barcelona un oraş anti-lupte, dar demonstrează ca Barcelona este un oraş modern şi iluminat căruia nu-i este teamă să întoarcă spatele unor tradiţii crude."

   Un sondaj din 2003 a arătat că 63% din locuitorii Barcelonei nu doresc ca luptele cu tauri să continue în oraşul lor, iar 55% sunt de acord că Barcelona ar trebui să se declare drept un oraş împotriva luptelor cu tauri. Luptele cu tauri sunt privite drept non-educaţionale de către 76% din locuitori, 59% nu au asistat niciodată la o lupta şi doar 7% văd luptele drept pozitive pentru reputaţia oraşului. 98% din cei chestionaţi sunt de acord ca animalele sufera când sunt tratate prost şi 96% sunt de acord că suferinţa lor pentru amuzamentul oamenilor ar trebui interzisă.

   6. Empatia nu este o trăsătură caracteristică numai oamenilor

   Empatia este cel mai des considerata o trasatura specific umana - rezultatul gandirii abstracte si complexe. Dar se pare ca este un simplu proces al creierului, insemnand ca nu exista motive ca animalele sa nu poata avea acest sentimernt.

   Un grup de cercetători de la Universitatea Groningen din Olanda, conduşi de Christian Keysers, au ajuns la concluzia că empatia nu e o trăsătură pur umană. Ei s-au folosit de un scanner MRI pentru a monitoriza voluntarii in timp ce aceştia erau atinşi pe picioare, În acelaşi timp, subiecţii urmareau casete video cu alţi oameni care erau atinşi şi cu obiete ciocnindu-se. Spre surprinderea echipei, o zona senzorială a creierului, care se credea ca răspunde numai la atingerea fizică, a fost activată puternic de vederea unor altora care erau atinşi.

   Aceasta sugerează ca empatia nu cere o arie specializată a creierului. Creierul transformă pur şi simplu ceea ce vedem în ceea ce am fi simţit daca am fi fost in locul persoanei respective. "Empatia nu este o capacitate abstractă a creierului.", concluyionează Kezsers.

   New Scientist

   7. Coaliţia Europeană pentru Oprirea Experimentelor pe Animale demonstrează împotriva propunerilor REACH ale Comisiei Europene

   Saptamana mondiala pentru animalele din laboratoare a fost marcata pe 20 aprilie de noi incercari ale Coalitiei Europene pentru Terminarea Experimentelor pe Animale (ECEAE - European Coalition to End Animal Experiments) de a face presiune asupra Comisiei Europene si a industriei chimice din Europa ca sa reduca numarul de experimente pe animale.

   Testarea chimicalelor a fost un subiect delicat de cand Comisia Europeana a inaintat in octombrie 2003 noile propuneri pentru programul REACH (registration, evaluation, and authorisation of chemicals), care isi propune sa evalueze din nou fiecare substanta chimica din punct de vedere al toxicitatii. Prin aceasta se urmareste o atenta autorizare a chimicalelor astfel incat acestea sa nu dauneze sanatatii oamenilor sau mediului inconjurator. Scopul este nobil, dar metoda prin care vor sa atinga scopul este foarte problematica.

   Problema este ca cele mai multe chimicale au fost testate in decursul timpului si o noua retestare nu are rost, ducand la animale chinuite si moarte fara nici un rost. Ba mai mult ECEAE, desi este cu totul de acord ca este nevoie de noi norme in acest domeniu, este preocupata ca obligatia de noi teste va rezulta intr-un numar foarte mare de experimente pe animale.

   Emily McIvor, coordonatorul politic in Uniunea Europeana a Uniunii Britanice Impotriva Vivisectiei (British Union Against Vivisection - BUAV) a declarat: "Daca REACH urmareste sa protejeze oamenii si mediul de chimicalele toxice, otravirea animalelor pana la moarte nu este calea de a duce la bun sfarsit acest program."

   Coalitia a propus metode alternative pentru fiecare tip de experiment in parte. Metodele alternative combina procedurile in vitro si simulările pe calculator. Ei argumentează că aceste metode au marele avantaj de a fi mult mai precise decat experimentele pe animale, care s-au dovedit de multe ori irelevante.

   Intr-un raspuns recent la ingrijorarile implicatiilor programului REACH Comisia Europeana a declarat ca in Programul Cadru V sunt alocate 65 milioane de euro pentru a dezvolta metode de testare alternativa in vitro, iar in al VI-lea program cercetatorilor le este cerut "mai mult ca niciodata" sa trimita proiecte care sa conduca catre teste alternative acceptate international.

   Mai multe detalii la:
   http://europa.eu.int/comm/environment/chemicals/reach.htm
   http://www.buav.org/pdfs/TheWayForward.pdf

   EUBusiness.com - 22 Aprilie 2004

   8. Este soia periculoasă pentru sănătate?

   În revistele de sănătate şi pe Internet circulă articole care spun că soia este rea pentru sănătatea oamenilor. În primul rând ar trebui menţionat că în fiecare lună sunt publicate 30-40 de lucrări ştiinţifice despre soia. De exemplu o simplă căutare pe PubMed va returna aproape 7000 de lucrări care conţin cuvântul soia în titlu şi peste 19000 de lucrări care conţin "soia" în descrierea lucrării. Deci, este foarte uşor să se construiască un caz împotriva consumării de soia doar citând câteva studii din miile existente.

   Ca să rezumăm, marea majoritate a cercetărilor pe oameni indică că un consum de 2-3 porţii de soia pe zi este lipsit de orice pericol, chiar protectiv împotriva multor boli. O porţie de soia înseamnă 1/2 de ceaşcă de tofu, boabe de soia, proteina izolată de soia ("carnea" vegetală care se găseşte în comerţ sub formă de şniţele, cuburi sau granule) sau o ceaşcă de lapte de soia.

   Vom continua cu o listă de probleme care se spune că sunt cauzate de soia.

   Probleme ale glandei tiroide

   Soia conţine goitrogeni [goitrogens] care sunt substanţe ce provoacă guşa, care este de fapt tiroida mărită. Este aceeaşi boală pe care oamenii o capătă de la lipsa sau excesul de iod şi ea poate determina probleme metabolice. Cei mai mulţi oameni care au o sursă bună de iod pot să mănânce soia fără sa le afecteze glanda tiroidă. Unii vegani (strict vegetarieni) pot sa nu ia destul iod pentru ca nu se găseşte în mod consecvent in mâncăruri. Recomand ca veganii (care nu mănâncă multe alge marine) să ia 75-150mcg sub formă de suplimente la câteva zile pentru a fi siguri ca iau destul iod. Algele pot fi o sursă buna de iod (câteodată prea mult, aşa că fiţi atenţi).

   Cancer la sân

   Există o dezbatere dacă produsele de soia previn sau cauzează cancerul de sân. Unele femei au cancer de sân pozitiv-estrogen, însemnând că tumorile au receptori pentru estrogen si se crede ca acestea cresc la contactul cu estrogen. Soia conţine izoflavone care sunt estrogeni slabi. Nu se ştie dacă aceasta este bine sau rău. Izoflavonele pot stimula tumorile de sân care au receptori pentru estrogen sau pot păcăli efectul estrogenului real asupra tumorii. Pe oameni s-au făcut puţine studii. Dacă aş fi fost o femeie cu cancer la sân sau care are predispoziţie ridicată pentru cancer la sân, aş limita soia până când mai multe ar fi cunoscute despre efectele ei. Dar, aceasta ar putea însemna eliminarea unei plante care protejează de cancer la sân - doar nu ştim aceasta încă.

   Demenţă

   Un studiu în Hawaii a legat consumul de tofu de funcţii cognitive mai scăzute. Alte studii au legat soia de funcţii cognitive mai bune. Un studiu al Adventiştilor de Ziua a Şaptea, dintre care mulţi au consumat soia toată viaţa lor, a arătat demenţa la vârste înaintate este mai scăzută la ei decât la restul populaţiei. Aşa că, nu prea avem de ce să ne temem de demenţă din cauza la soia.

   Piatră la rinichi

   Oamenii care sunt predispuşi la piatră de oxalat la rinichi poate ar trebui sa reducă soia în meniul lor pentru ca multe produse din soia sunt bogate în oxalaţi.

   Pe o notă mai optimistă

   Există dovezi ca mâncând soia suntem protejaţi de boli de inimă, cancer de prostată, osteoporoză si simptomele menopauzei. Tempeh este o sursă bună de zinc care se absoarbe uşor.

   Bineînţeles, unii oameni sunt alergici la soia şi ar trebui să o evite. Alţi oameni spun că se simt mai bine când nu mănâncă soia. Şi alţii spun ca se simt mai bine când mănâncă soia. Aşa că depinde de fiecare. Dar cercetătorii indică că pentru majoritatea oamenilor "nu este nesigur" să consume 2-3 porţii de soia pe zi.

   Resurse:

   Messina V, Messina M. "Is It Safe to Eat Soy?"
   "Is It True What They Say About Soy?" UC Berkeley Wellness Letter, November 2002.

   9. EFSA isi spune parearea despre protectia animalelor pe durata transportului

   Autoritatea Europeana pentru Siguranţa Alimentară a publicat o opinie referitoare la protecţia animalelor în timpul transportării lor. Ea a concluzionat ca o varietate de factori stresanti implicati in transportul animalelor contribuie in mod puternic la o proasta protectie a animalelor si in special a speciilor care nu sunt obisnuite cu contactul uman. De asemenea, factorii de stres cresc riscul ca animalele transportate sa se infecteze si ca acestea sa raspandeasca agentii infectiosi animalelor din jur. Transportul animalelor care nu sunt obisnuite cu contactul uman trebuie evitat de ori cate ori este posibil. Toate persoanele ar trebui sa fie bine pregatite pentru a transporta animale pentru ca s-a observat ca o pregatire buna are un efect remarcabil in protectia animalelor. Sanatatea animalelor nu este doar o problema de etica, ci si una mult mai practica. Un animal bolnav sau stresat afecteaza foarte mult calitatea produselor din animale. Se stie de exmplu ca animalele elimina in organism atunci cand sunt speriate substante toxice. Sa ne gandim numai la cat de stresate sunt vacile cand sunt agatate de picioare pe sus spre a fi taiate.

   Pe cand raportul Comitetului Stiintific al UE cu Sanatatea si Protectia Animalelor "Protectia animalelor in timpul transportului", adoptat pe 11.03.2002, se ocupa in mod particular cu cai, porci, oi si vaci, raportul Autoritatii Europeane pentru Siguranţa Alimentară vorbeste despre toate speciile de animale care sunt in mod frecvent transportate. Acestea includ: specii de gaini, struti, caprioare/cerbi, iepuri, pesti, caini, pisici, rozatoare, primate, animale exotice si salbatice.

   European Food Safety Authority - 7 mai 2004

   10. Noi norme UE privind mâncarea modificată genetic intră in vigoare

   Noile legi europene dă consumatorilor puterea de a opta în cunoştinţă de cauză pentru sau impotriva produselor care conţin organisme modificate genetic.

   Din 18 aprilie a intrat in vigoare noul tip de etichetare care stipulează că toate produsele alimentare si mâncarea pentru animale va trebui să eticheteze ingredientele care reprezintă sau derivă din organisme modificate genetic, cu excepţia când acestea reprezintă mai puţin de 0.9% şi prezenţa lor este întâmplătoare şi tehnic inevitabilă.

  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.