Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Da no ne

Expand Messages
 • Marius Cristian Vasilescu
  http://www.sfin.ro/articol_2366/DA_NO_NE_mai_aburiti_atata_cu_reclame_mincinoase!.html DA NO NE mai aburiti atata cu reclame mincinoase! In ciuda faptului ca
  Message 1 of 1 , Aug 30, 2005
  • 0 Attachment
   http://www.sfin.ro/articol_2366/DA_NO_NE_mai_aburiti_atata_cu_reclame_mincinoase!.html

   DA NO NE mai aburiti atata cu  reclame mincinoase!

   In ciuda faptului ca suntem la o mustata de  UE, ceea ce presupune ca romanii sa aiba inclusiv un mod de viata apropiat de  cel al occidentalilor, la unele capitole, printre care si protectia  consumatorului impotriva reclamelor inselatoare, suntem in epoca de  piatra.
   Desi legislatia a fost armonizata cu a Uniunii Europene in acest  domeniu, exista companii care dispun de bugete de reclama impresionante si care  isi permit sa intoxice audiovizualul romanesc cu spoturi care incalca legea sau  sunt „pe muchie”, bazandu-se pe faptul ca nimeni nu-si va permite vreodata sa le  ceara socoteala.
   Cum noi ne-am fript deseori cu ciorba, in acest prim  episod al unui serial in care vom analiza diverse campanii publicitare  inselatoare vom sufla in… iaurt.

   Sunteti constipati? Folositi  laxative!

   Daca  v-ati uitati macar o jumatate de ora pe zi la televizor, este imposibil sa nu fi  remarcat cel putin una dintre reclamele cu care firma Danone il bombardeaza pe  consumatorul roman de iaurt. Sunt bune, nimic de zis, dar de aici si pana la a  incerca sa convingi audienta ca laptele fermentat este un panaceu pentru tot  felul de boli e cale lunga.
   Spre exemplu, in spotul pentru Activia, se  citeaza un studiu realizat de Institutul Danone, potrivit caruia 9 femei din 10  care au probleme cu digestia au declarat ca se simt mai bine dupa ce au  consumat, timp de 14 zile, respectivul iaurt.
   Cu litere mici si repezi  mai scrie pe ecran (dar cine are timp sa citeasca?) faptul ca studiul a fost  realizat in 2003, pe un esantion (reprezentativ???) de 231 de  frantuzoaice.
   Ei bine, trecand peste faptul ca legea interzice acest tip  de reclama, nu putem sa nu observam parsivitatea enuntului: de faptul ca  iaurtul-minune n-are nici un efect asupra constipatiei te poti convinge abia  dupa doua saptamani si o cheltuiala de 154.000 de lei vechi.
   Institutul  Danone din Franta, desi se da „independent”, este finantat de celebrul fabricant  de iaurturi. Chiar si in aceste conditii, am fi fost curiosi sa vedem cat de  „stiintific” poate fi un astfel de studiu, insa este mult mai usor sa pui mana  pe raportul SRI, decat pe respectivul document.
   La Bucuresti, persoana  care tine legatura cu presa este permanent „in sedinte”, nu poseda adresa de  e-mail (de altfel ditamai firma nu are nici macar site de Internet, iar din  site-ul companiei-mama nu exista nici un fel de link catre Romania) si nici n-a  catadicsit sa raspunda intrebarilor noastre adresate prin fax.

   Activ  la interior, se vede doar la televizor

   Ce obtine firma Danone dintr-o  astfel de reclama, in care promoveaza insistent proprietatile terapeutice (si nu  organoleptice!) ale iaurtului cu bifidus essensis? Simplu: un avantaj neloial  fata de competitorii care vand iaurturi similare. Un argument in acest sens ne  ofera un site specializat in demascarea tepelor  (www.procons.home.ro):
   "Bifidus este numele unei familii de fermenti pentru  iaurt, familie care contine mai multe varietati.
   Nimeni nu poate  inregistra numele Bifidus ca marca comerciala. Este relativ usor sa creezi in  laborator un nou membru al acestei familii, un nou ferment, prin diferite  incrucisari intre cei existenti. Danone a facut la fel.
   A creat un nou  ferment, l-a denumit Bifidus Essensis (esenta, esential, in limba latina) si se  lauda in toate reclamele cu unicitatea acestui ferment.
   Aceasta nu spune  insa nimic despre calitatea acestui ferment si mizeaza pe ignoranta  consumatorului, care ar trebui sa stie ca orice iaurt contine unul sau mai multi  fermenti cu denumiri din doua cuvinte (familia si varietatea), buni pentru  tranzitul digestiv. Nu insa orice iaurt contine ingredintele GELATINA, COLORANT  si AROMA, continute in multe dintre iaurturile Danone".
   Asa se face ca  Danone Activia se vinde la acelasi pret cu, sa spunem, iaurtul cu bifidus  essensis fabricat de Prodlacta, insa diferenta e la gramaj: 200 de grame la  iaurtul romanesc, fata de numai 125 de grame la Activia.

   Zica lumea  ca-s nebun, dar nici urma de capsuni!

   Si cum o nenorocire nu vine  niciodata singura, am comandat institutului nostru un experiment. Atrasi fiind  de managerul care o ia razna (apropo, nasol efect!) dupa ce mananca din iaurtul  unei subalterne lovite de filoxera, am separat printr-un procedeu fizic  (strecurare) bucatile „mari” de capsuni dintr-un „Frutisima”.
   Rezultatul  a fost mai mult decat dezamagitor, ceea ce se poate vedea si din fotografia  alaturata. Nici vorba de jumatatile de capsuni mari si frumoase. Doar niste  cubulete decolorate. Am cautat-o pe doamna Iolanda Prunache, „cercetator la  Danone”, sa-i cerem o explicatie asupra impactului amidonului din iaurt asupra  fructelor, insa nu figureaza in cartea de telefon. In masura in care  specialistii de la Danone se vor invrednici sa ne ofere detalii despre  activitatea lor stiintifica, va vom tine la curent. Pana atunci, va oferim  cateva extrase din legislatia romaneasca pe care marele fabricant de iaurturi o  ignora cu gratie.

   DECIZIA nr. 254 a Consiliului  National al Audiovizualului din 5 iulie 2004, privind publicitatea,  sponsorizarea si teleshoppingul

   Art. 32 - Publicitatea la produsele  alimentare va respecta urmatoarele conditii:
   a) nu va incuraja consumul  excesiv de alimente;
   b) afirmatiile precise privind nutritia (de exemplu,  efectele vitaminei C) ori afirmatiile legate de sanatate (de exemplu, „ajuta la  o digestie sanatoasa”) se vor baza pe fapte stiintifice solide si nu vor crea  impresii inselatoare privind beneficii nutritionale sau de sanatate ale  alimentului respectiv.

   Art. 35 - Nu se vor atribui alimentelor  proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor si nu se vor face  referiri la astfel de proprietati; sunt exceptate de la aceasta interdictie  apele minerale naturale care sunt utilizate ca medicamente sau in scopuri  curative in statiunile balneare.

   Ministerul Sanatatii si Familiei, nr.  179 din 5 martie 2003
   Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, nr.  154 din 26 februarie 2003
   Autoritatea Nationala pentru Protectia  Consumatorilor, nr. 9 din 12 februarie 2003

   ORDIN
   privind  regimul de comercializare a produselor prezentate ca miraculoase, precum si a  unor produse alimentare, in scopul protejarii vietii, sanatatii, securitatii si  intereselor economice ale consumatorilor

   Art. 5 - In publicitatea si  etichetarea produselor alimentare se interzice utilizarea de:
   a) cuvinte de  natura sa indice unul dintre urmatorii termeni: „igiena”, „medical”, „bolnav”,  „farmacie”, „boala”, „remediu”, „medicament”, precum si de traduceri ale  acestora, sinonime sau cuvinte care provin din familia lexicala a  acestora;

   Art. 7 - In cadrul publicitatii produselor alimentare este  interzis:
   a) sa se atribuie, in ceea ce priveste compozitia produsului,  proprietati care se raporteaza la criterii obiective sau masurabile si care nu  pot fi demonstrate;
   b) sa se induca faptul ca produsul de marca poseda  calitati speciale, atunci cand toate produsele alimentare similare, cu aceeasi  compozitie, prezinta aceleasi calitati.


   Saptamana Financiara, Radu Preda, 29 aug 2005
      Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.