Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: Alimentator HC91

Expand Messages
 • liviu9
  Completare pentru sursa de -5V: se completeaza redresorul existent cu o dioda (pe una din iesirile alternative ale traf-ului ,cu intrarea pe catod), un
  Message 1 of 16 , Aug 30, 2009
  • 0 Attachment
   Completare pentru sursa de -5V: se completeaza redresorul existent cu o dioda (pe una din iesirile alternative ale traf-ului ,cu intrarea pe catod), un condensator (- in anodul diodei si + la masa) si un 7905 sau o rezistenta de 200-300 ohmi si o dioda zener PL5V1 (practic inca o redresare cu filtraj si stabilizare negativa fata de masa)

   --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, Catalin Mihaila <mihaila_ac@...> wrote:
   >
   > Sustin toate cele spuse aici si pot sa adaug pentru cei care au Cobra:
   >
   > - merge PERFECT o sursa de PC mai vechi, cele care erau pana la pentium IV. Are tot ce-i trebuie - tensiune 5V, amperaj peste 3A. Nu va mai bateti capul cu stabilizatoare, filtre, etc. Sursa de PC este "plug and play" pt Cobra.In plus are si tensiunea negativa de care Cobra are nevoie pt amplificatorul operational 741 de la intrarea de cas.
   >
   >
   >
   >
   > --- On Fri, 8/28/09, liviu9 <liviu9@...> wrote:
   >
   > From: liviu9 <liviu9@...>
   > Subject: [RomanianHomeComputer] Alimentator HC91
   > To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
   > Date: Friday, August 28, 2009, 6:27 PM
   >
   >
   >
   >
   >
   >
   > �
   >
   >
   >
   >
   >
   > In sprijinul celor care nu detin un alimentator pentru HC91:
   >
   >
   >
   > Se ia una bucata alimentator de 7,5-12V /2A din magazine de electronice (in nici un caz de pe taraba) sau se recupereaza de la echipamente arse gen routere ,switch-uri utp ,scanere sau altele ,se da o gaura in carcasa HC91 (daca verificati cu atentie pe coltul din partea dreapta chiar prevede gaura - e un desen din turnare) ,se pune acolo o mufa mama pentru jack de alimentare tensiune continua ,se verifica polaritatea alimentarii sa fie corecta si gata alimentatorul.
   >
   >
   >
   > A se vedea sistemul de alimentare de la HC90 (care oricum consuma mai mult decat HC91 intrucat are mai multe CI-uri) si acesta este standardul universal valabil in curent continuu pt aparatura electronica.
   >
   >
   >
   > Partea frumoasa la HC-uri (spre deosebire de Cobra) este ca detine un stabilizator intern integrat cu 7805,ROB323 sau LM323 (5V/3A) montat pe un radiator de aluminiu suficient de mare ,asa ca poate fi alimentat direct dintr-un redresor simplu care sa dea curent de 2-3A si o tensiune minima de 7,5V si maxima de 15V;un exemplu concret ar fi traf-ul de alimentare de TV Sport + puntea 3PM05 + condensatorul de filtraj de 4700uF.
   >
   >
   >
   > Personal am masurat pe un hc91 chior (fara nimic atasat pe extensie) in functionare (rula un programel) un curent de 50mA.L-am tinut multa vreme alimentat cu 6V/1A si a mers foarte bine (cu toate ca trebuie minim 7,5V ca stabilizatorul sa lucreze corect);recomand totusi o tensiune de 8-10V la un curent de 2-3A ca sa nu se incalzeasca nici traf-ul nici stabilizatorul.
   >
   >
   >
   > Pentru cei care vor sa pastreze sistemul de alimentare original ,conectorul "tata" se poate confectiona dintr-o bucatica de cablaj imprimat (eventual dublu placat) foarte usor prin zgarierea cablajului astfel incat sa rezulte cele 4 trasee de conectare;eventual se mai pune un adaos pt grosime ca mufa obtinuta sa stea ferm atunci cand se conecteaza.Pt carcasa mufei va las sa va imaginati singuri.
   >
   >
   >
   > Personal gasesc sistemul asta de alimentare destul de tembel intrucat se poate scurtcircuita oricand mufa alimentatorului daca iti cade pe ceva metalic.Eu am inlocuit cu sistemul de alimentare de la sursele PC.(cu putina indemanare se poate inlocui si mufa de pe cablajul HC-ului).
   >
   >
   >
   > Pentru cei care detin un HC2000 e valabil ce am scris mai sus cu diferenta ca:
   >
   >
   >
   > 1.Cred ca trebuie realizat stabilizatorul separat (nu cunosc HC2000 decat din poze si schemele electronice) ;
   >
   >
   >
   > 2.Trebuie un curent mai mare (consumul FDD) ,insa face fata lejer un traf de TV Sport (eu folosesc un singur traf original de HC si stabilizatorul LM323 intern pt HC91 + IF1 + FDD si merge perfect ,nu se incalzeste) Traf-ul de TV Sport deja este mult mai generos pt HC.Daca se conecteaza doar tensiunea de 5V ,nu o sa functioneze portul serial al lui HC2000 ,in rest va merge tot.Iar un plus pt HC91 care genereaza intern (pe placa de IF1) tensiunea negativa necesara portului serial.
   >
   >
   >
   > Personal detin 2 x HC91 dintre care unul are IF1 cu CPM si tastatura cu 50 de taste ,un HC90 cu IF1 (IF1 de la asta nu stie CPM) ,o Cobra - apropo ma intereseaza si pe mine un prom 74188 programat sau nu pt interfata FDD de Cobra.
   >
   >
   >
   > In incheiere cred ca am scris un roman intreg pe tema reinventarii rotilor ,insa am facut asta dupa ce am citit multe postari referitoare la lipsa alimentatorului de HC (multi programatori /informaticieni nu e obligatoriu sa fie si electronisti HI)
   >
   > Ii rog pe cei avizati sa ma corecteze daca am mai gresit si va doresc mult succes in readucerea la viata a acestor calculatoare.
   >
   >
   >
   > 73 de la YO7HLQ si la reauzire.
   >
  • mov_ebx.dword_0@yahoo.com
   Buna seara, revin cu vesti. Mi-am luat inima in dinti si am incercat sa dau viata unui HC91. Nu mai vazuse saracul curent de minim 10 ani. Am tras firele catre
   Message 2 of 16 , Dec 3, 2009
   • 0 Attachment
    Buna seara, revin cu vesti.
    Mi-am luat inima in dinti si am incercat sa dau viata unui HC91. Nu mai vazuse saracul curent de minim 10 ani. Am tras firele catre o mufa mama de transformator "normal". l-am cuplat, am tunat TV-ul, si spre surpriza mea, MERGE (aproximativ)!
    Am facut eu un programel, a mers, am testat si vechiul casetofon (tot de la I.C.E FELIX), merge si acela (desi casetele s-au cam dus in timp..).
    Probleme:
    1. Se vede un pic prost. Nu stiu cum sa explic, am sa incerc sa fac o poza. Nu este imaginea 100% clara pe ecran, are multe linii ciudate, ca un fel de bruiaj. Nu cred ca este vina televizorului, deoarece il folosesc si pentru diverse console retro si merge foarte bine. Eu presupun ca este de la transformator/amperaj/ceva pe acolo...
    Transformatorul este un AC ADAPTOR cu output 12V la 1A.
    2. S-a incins destul de repede, aici dau vina tot pe transformator.
    Astept raspunsul profesionistilor...care ar fi problema? Voltajul, amperajul, faptul ca e AC nu DC? Orice sugestie este binevenita, nu am sa il mai pornesc pana nu fac totul "ca la carte" deoarece nu vreau sa il ard.
    Multumesc in avans.

    --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, Liviu Grama <liviu9@...> wrote:
    >
    > Ok dragilor:
    >
    > Partea mai nasoala e ca nu prea le am eu cu explicatul (vezi diferenta intre un caine si un inginer HI) si de aceea s-ar putea sa va plictisesc cu romanul pe care o sa-l scriu:
    >
    > Facem asa:
    >
    > 1: Schema sursei (ca sa nu o mai postez) se ia din schema de CIP01 pe care a publicat-o George Chirtoaca - apropo schema aia e scanata de mine , trimisa lui Szabi,etc - multumesc lui George ca a publicat-o -(BM323-ul ala e compatibil 100% cu 7805 in aceeasi capsula cu toate ca la HC-uri face fata si capsula clasica - daca ii asiguri un radiator suficient de mare merge cateva ore bune si la Cobra - verificat de mine ,oricum nu ti HC-ul sau Cobra o zi intrega si integratele astea au protectii de toate felurile);
    >
    > 2:In schemele de HC91 publicate de mine in sectiunea files/schematic/hc91 avem un fisier intitulat conn.bmp ,acolo se gaseste conectorul de alimentare -cele doua contacte din mijloc sunt "+" ,iar celelalte doua de pe margine sunt masa sau "-" (din pacate nu am mai reusit sa cosmetizez schemele ,insa cum am spus si atunci nu as avea nimic impotriva daca ar avea altcineva timp pentru asta).
    >
    > Pentru incepatori in electronica recomand metoda urmatoare:
    > Se localizeaza condensatorul electrolitic de filtraj alimentare si acesta are marcajul "-" ,deci celalalt terminal este "+" ,se merge pe traseu pana la mufa de alimentare si se identifica polaritatea mufei.Astfel o sa identificati si conectorul cu 3 pini unde se conecteaza stabilizatorul de 5V.
    >
    > Pentru ne-electronisti nu recomand interventii in interiorul nici-unui aparat electronic (mai bine apelati la un prieten - sigur exista cineva care sa nu va ia pielea pt un amarat de redresor ,care se poate executa ,avand piesele, in maxim jumatate de ora cu tot cu probe,cabluri ,mufe si tot tacamul);
    >
    > SFAT:(DACA IL URMATI NU O SA VA PARA RAU);
    > DACA CINEVA NU REUSESTE SA IDENTIFICE POLARITATEA SI TENSIUNEA DE ALIMENTARE A UNUI HC SAU COBRA ,SA NU INCERCE SA ALIMENTEZE SINGUR ACESTE APARATE.
    >
    > Si acum cateva cuvinte si despre sursele PC: prietenul nostru din grup a propus o solutie foarte buna;insa din experienta mea de service IT (11 ani) recomand aceasta solutie doar provizorie (pentru teste sau "hai sa vedem cum merge"). De ce nu recomand pe termen lung?
    >
    > 1.Sursele PC sunt chinezarii si crapa cand ti-e lumea mai draga ,uneori luind cu ele si aparatul pe care il alimenteaza.(am schimbat mii de surse PC care au cedat din cauze "naturale")
    >
    > 2.Foarte bune cele vechi (AT-uri) cu conditia sa nu ceara musai semnalul de PG (Power Good) ,altfel o sa mearga in rafale - caz in care trebuie generat semnalul PG - nu e ceva complicat ,insa nu e pt ne-electronisti.
    >
    > 3.Apare zgomotul produs de ventilatorul sursei PC - (multi beneficiari mi s-au plans de acest zgomot) ,necesitatea unei instalatii de 220Vca cu impamantare (altfel riscati sa va scuture mana transpirata) si oricum gabaritul e destul de mare si "matzele" in plus destul de multe.
    >
    > 4.Pretul ($$$) - daca ai deja prin vechituri un trafo ,o punte si un condensator... eu zic ca nu are rost sa cumperi o sursa PC ,iar una second hand nu o recomand (o sursa PC este destul de dependenta de vechimea condensatorilor electrolitici din ea ,cu cat e mai veche cu atat isi iese din parametri).
    >
    > 5.Din cauza unei surse PC am pierdut un HC91 complet cu IF1 cu tot (mi l-a luat cu ea cand a pocnit).
    >
    > Ok hai ca ma doare deja "tastatura" ,asa ca va zic 73 si la reauzire
    >
    > YO7HLQ - Liviu
    >
    >
    >
    >
    > --- On Fri, 8/28/09, mov_ebx.dword_0 <mov_ebx.dword_0@...> wrote:
    >
    > > From: mov_ebx.dword_0 <mov_ebx.dword_0@...>
    > > Subject: [RomanianHomeComputer] Re: Alimentator HC91
    > > To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
    > > Date: Friday, August 28, 2009, 8:55 PM
    > > Frumos ai scris, nu stiam ca e asa
    > > simplu. Am o singura intrebare. Cum nu toti detinatorii de
    > > asa ceva sunt si electonisti (da, shocking!, nu?!), am
    > > inteles ca trebuie o mufa mama acolo, si un transformator
    > > normal (le detin pe amandoua), da iesirile din mufa aceea
    > > mama unde se cupleaza? presupun ca la intrarile de la mufa
    > > originala, dar care sunt locurile unde prindem ca sunt 4
    > > pini la mufa originala...adica mai pentru noi astia mai
    > > "prosti"...unde e plusu' si unde e minusu'?
    > > Le-as lua eu la rand dar am vaga impresie ca voi ramane
    > > fara calculator daca fac asa ceva.
    > > Multumesc in avans
    > >
    > > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com,
    > > "liviu9" <liviu9@> wrote:
    > > >
    > > > In sprijinul celor care nu detin un alimentator pentru
    > > HC91:
    > > >
    > > >    Se ia una bucata alimentator de 7,5-12V
    > > /2A din magazine de .....
    > >
    > >
    > >
    > > ------------------------------------
    > >
    > > Yahoo! Groups Links
    > >
    > >
    > >     mailto:RomanianHomeComputer-fullfeatured@yahoogroups.com
    > >
    > >
    > >
    >
   • Liviu Grama
    Problema prietenului nostru cred ca se va regasi la punctele 4 si 5 O sa reiau un pic problema pentru a fi mai explicit 1. Nu folositi transformatoare de pe
    Message 3 of 16 , Dec 3, 2009
    • 0 Attachment
     Problema prietenului nostru cred ca se va regasi la punctele 4 si 5
     O sa reiau un pic problema pentru a fi mai explicit


     1. Nu folositi transformatoare de pe tarabe intrucat acestea se incalzesc si in gol si pana la urma tot se vor arde.

     2. Datele transformatorului:

     -primar 220Vca
     -secundar minim 8Vca /2A maxim 12V /2A (in ceea ce priveste curentul nu conteaza - poate fi si de 10A ca Hc-ul oricum isi ia decat atat cat ii trebuie)

     practic am masurat un consum de aproximativ 0,5A pe un HC90;treaba este ca traf-ul trebuie sa poata oferi un curent mai mare in secundar pentru a evita caderea prea mare a tensiunii in sarcina (daca masurati un alimentator de taraba in gol pe pozitia de 12V veti vedea in jur de 20V pe indicator)

     rezultate excelente am obtinut cu un alimentator 7,5Vcc 2A de la switch-uri ethernet;la fel se obtin rezultate bune cu transformatoare vechi de Gloria ,etc

     Nu este bun nici un transformator cu tensiune prea mare in secundar intrucat surplusul de energie va fi suportat de catre 7805 care va "cere" radiator mai mare.Regula lui 7805 spune ca trebuie sa ii dai la intrare minim 8Vcc si maxim vreo 30Vcc ,unele modele suporta 40V insa la asemenea tensiuni maxime capsula se va incalzi inutil;

     3. Puntea redresoare - recuperabila din orice sursa de alimentare - totul e sa tina la 3A; daca transformatorul are priza mediana (cum e cel original de HC) se pot folosi duble diode (recuperabile din surse PC defecte - avantaj capsula care permite prinderea pe radiator).

     4. Condensatorul de filtraj :recomand 4700uF; atentie in general alimentatoarele clasice din comert au de obicei 1000uF ceea ce este destul de putin.

     5. Mai trebuiesc cateva condensatoare de 1-10 nF cate unul in paralel pe fiecare dioda redresoare si inca unul pe iesire (in paralel cu cel de 4700uF)

     6. Hc-ul are intern un 7805 varianta de 5V/3A si 2 condensatori de 1-10nF insa nu are un condensator de filtraj suficient de mare.

     Cu stima
     Liviu - YO7HLQ
    • Marius Farcasanu
     Ok, iar s-a intrat in domeniul electronicii, si cum am spus acum ceva timp, sunt pe dinafara. Mai mult de +, -, amperaj si voltaj nu stiu nimic (stiu sa lipesc
     Message 4 of 16 , Dec 4, 2009
     • 0 Attachment
      Ok, iar s-a intrat in domeniul electronicii, si cum am spus acum ceva timp, sunt pe dinafara. Mai mult de +, -, amperaj si voltaj nu stiu nimic (stiu sa lipesc acolo cateva piese, dar as prefera sa nu ma apuc de asa ceva acum...timpul nu imi permite).
      Partea cu "bruiajul" s-a rezolvat, era de fapt vina cablului vechi si de proasta calitate. L-am schimbat si acum se vede relativ ok.
      Cat despre transformator, nu este chiar de pe taraba, este luat de la un sattelite receiver, si este aproape nou. In schimb am exact unul ca cel descris de tine ca fiind mai bun, si anume unul de la un switch (7,5@2A). Merge si acela...am sa testez azi sa vad daca se mai incinge.
      Multumesc de clarificari!
      A, un pic offtopic...daca are cineva in plus o tastatura de HC91, ma ofer sa va scap de ea (contracost desigur..nu astept mila). Tasta 5 la a mea este ireparabil stricata, nu vreau sa ma stresez cu ea, prefer sa schimb toata tastatura. Multumesc
     • Liviu Grama
      Se poate confectiona usor o tastatura de hc si e mult mai zdravana decat cea originala ; tot ce trebuie e o tastatura veche de pc si multe sarme;legaturile
      Message 5 of 16 , Dec 4, 2009
      • 0 Attachment
       Se poate confectiona usor o tastatura de hc si e mult mai zdravana decat cea originala ; tot ce trebuie e o tastatura veche de pc si multe sarme;legaturile sunt foarte simple - matrice de 5x10 cu taste la fiecare intersectie de linii cu coloane; undeva in paginile Hobbit publicate de George Chirtoaca este si o schema de tastatura externa pentru HC;oricum tastatura a fost cea mai putin fiabila componenta din orice calculator romanesc; doar cele de HC91+ cele cu 50 de taste sau cele de HC2000 sunt fiabile si chiar usor de folosit insa sunt greu de gasit si necesita adaptare pentru alte tipuri de HC (eu mi-am facut vreo doua tastaturi de HC din tastaturi vechi de pc si am in plan una mai complexa eventual o interfata pentru tastatura de pc)

       Uite cateva idei interesante nu numai pentru tastatura

       http://www.speccy.org/trastero/cosas/droy/teclado/teclado_s.htm
       http://www.speccy.org/trastero/cosas/droy/imar3/imar3_s.htm
       http://tarjan.uw.hu/zx_clone_gallery.htm

       A, un pic offtopic...daca are cineva in plus o tastatura de HC91, ma ofer sa va scap de ea (contracost desigur..nu astept mila). Tasta 5 la a mea este ireparabil stricata, nu vreau sa ma stresez cu ea, prefer sa schimb toata tastatura. Multumesc


      • Liviu Grama
       revin pt o rectificare : matrice de 5x8 taste
       Message 6 of 16 , Dec 4, 2009
       • 0 Attachment
        revin pt o rectificare : matrice de 5x8 taste

       • mov_ebx.dword_0@yahoo.com
        Am nevoie de cateva clarificari, deoarece nu vreau sa imi ard singurul HC pe care il mai am. Ce am facut eu: Am luat o mufa mama de transformator normal, gen
        Message 7 of 16 , Dec 6, 2009
        • 0 Attachment
         Am nevoie de cateva clarificari, deoarece nu vreau sa imi ard singurul HC pe care il mai am.
         Ce am facut eu:

         Am luat o mufa mama de transformator normal, gen celor gasite in comert. In aceasta mufa intra transformatorul de 12V@1A. La mufa aceasta am lipit doua fire in genul celor de transformator.
         Cele doua fire le-am prins direct pe PCB-ul HC-ului exact la iesirea (spre placa) din mufa originala de alimentare. Cum ne uitam de sus la PCB, cu partea pe care sunt prins connectorii in sus, din mufa de alimentare ies doua trasee pe placa. Pe cel de jos am pus -, pe cel de sus +. Cum spuneam, merge asa, dar se incinge destul de repede. Mai am nevoie de ceva? Alimentatorul original mai contine vreun circuit sau orice altceva inainte sa intre in mufa originala?
         Imi scuzati descrierea de om de rand, cum spuneam, nu ma pricep la electronica.
         Multumesc anticipat
         --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, Marius Farcasanu <mov_ebx.dword_0@...> wrote:
         >
         > Ok, iar s-a intrat in domeniul electronicii, si cum am spus acum ceva timp, sunt pe dinafara. Mai mult de +, -, amperaj si voltaj nu stiu nimic (stiu sa lipesc acolo cateva piese, dar as prefera sa nu ma apuc de asa ceva acum...timpul nu imi permite).
         > Partea cu "bruiajul" s-a rezolvat, era de fapt vina cablului vechi si de proasta calitate. L-am schimbat si acum se vede relativ ok.
         > Cat despre transformator, nu este chiar de pe taraba, este luat de la un sattelite receiver, si este aproape nou. In schimb am exact unul ca cel descris de tine ca fiind mai bun, si anume unul de la un switch (7,5@2A). Merge si acela...am sa testez azi sa vad daca se mai incinge.
         > Multumesc de clarificari!
         > A, un pic offtopic...daca are cineva in plus o tastatura de HC91, ma ofer sa va scap de ea (contracost desigur..nu astept mila). Tasta 5 la a mea este ireparabil stricata, nu vreau sa ma stresez cu ea, prefer sa schimb toata tastatura. Multumesc
         >
        • Liviu Grama
         Alimentatorul original in primul rand ofera cel putin 2A curati si -da- mai contine condensatorul electrolitic de filtraj de 4700uF/16V Adaptorul ala nu e bun
         Message 8 of 16 , Dec 6, 2009
         • 0 Attachment
          Alimentatorul original in primul rand ofera cel putin 2A curati si -da- mai contine condensatorul electrolitic de filtraj de 4700uF/16V

          Adaptorul ala nu e bun daca se incalzeste: ori are miezul transformatorului subdimensionat ori sarma prea subtire in secundarul transformatorului ,ori daca e in comutatie functioneaza la limita ; in rest daca functioneaza HC-ul ai facut bine legaturile electrice

          Ti-ar trebui totusi un adaptor capabil sa dea 2A curati ca sa mearga "la rece".

          --- On Sun, 12/6/09, mov_ebx.dword_0@... <mov_ebx.dword_0@...> wrote:

          From: mov_ebx.dword_0@... <mov_ebx.dword_0@...>
          Subject: [RomanianHomeComputer] Re: Alimentator HC91
          To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
          Date: Sunday, December 6, 2009, 3:15 PM

           

          Am nevoie de cateva clarificari, deoarece nu vreau sa imi ard singurul HC pe care il mai am.
          Ce am facut eu:

          Am luat o mufa mama de transformator normal, gen celor gasite in comert. In aceasta mufa intra transformatorul de 12V@1A. La mufa aceasta am lipit doua fire in genul celor de transformator.
          Cele doua fire le-am prins direct pe PCB-ul HC-ului exact la iesirea (spre placa) din mufa originala de alimentare. Cum ne uitam de sus la PCB, cu partea pe care sunt prins connectorii in sus, din mufa de alimentare ies doua trasee pe placa. Pe cel de jos am pus -, pe cel de sus +. Cum spuneam, merge asa, dar se incinge destul de repede. Mai am nevoie de ceva? Alimentatorul original mai contine vreun circuit sau orice altceva inainte sa intre in mufa originala?
          Imi scuzati descrierea de om de rand, cum spuneam, nu ma pricep la electronica.
          Multumesc anticipat
          --- In RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com, Marius Farcasanu <mov_ebx.dword_ 0@...> wrote:
          >
          > Ok, iar s-a intrat in domeniul electronicii, si cum am spus acum ceva timp, sunt pe dinafara. Mai mult de +, -, amperaj si voltaj nu stiu nimic (stiu sa lipesc acolo cateva piese, dar as prefera sa nu ma apuc de asa ceva acum...timpul nu imi permite).
          > Partea cu "bruiajul" s-a rezolvat, era de fapt vina cablului vechi si de proasta calitate. L-am schimbat si acum se vede relativ ok.
          > Cat despre transformator, nu este chiar de pe taraba, este luat de la un sattelite receiver, si este aproape nou. In schimb am exact unul ca cel descris de tine ca fiind mai bun, si anume unul de la un switch (7,5@2A). Merge si acela...am sa testez azi sa vad daca se mai incinge.
          > Multumesc de clarificari!
          > A, un pic offtopic...daca are cineva in plus o tastatura de HC91, ma ofer sa va scap de ea (contracost desigur..nu astept mila). Tasta 5 la a mea este ireparabil stricata, nu vreau sa ma stresez cu ea, prefer sa schimb toata tastatura. Multumesc
          >


         • mov_ebx.dword_0@yahoo.com
          Deci daca pun unul capabil de 2A nu ar trebui sa imi mai bat capul cu acel condensator electolitic sau orice altceva? As prefera oricand un alimentator
          Message 9 of 16 , Dec 6, 2009
          • 0 Attachment
           Deci daca pun unul capabil de 2A nu ar trebui sa imi mai bat capul cu acel condensator electolitic sau orice altceva? As prefera oricand un alimentator original dar se pare ca nimeni nu vrea sa se desparta de asa ceva, toate HC-urile pe care le-am gasit de vanzare vin fara alimentator.

           --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, Liviu Grama <liviu9@...> wrote:
           >
           > Alimentatorul original in primul rand ofera cel putin 2A curati si -da- mai contine condensatorul electrolitic de filtraj de 4700uF/16V
           >
           > Adaptorul ala nu e bun daca se incalzeste: ori are miezul transformatorului subdimensionat ori sarma prea subtire in secundarul transformatorului ,ori daca e in comutatie functioneaza la limita ; in rest daca functioneaza HC-ul ai facut bine legaturile electrice
           >
           > Ti-ar trebui totusi un adaptor capabil sa dea 2A curati ca sa mearga "la rece".
           >
           > --- On Sun, 12/6/09, mov_ebx.dword_0@... <mov_ebx.dword_0@...> wrote:
           >
           > From: mov_ebx.dword_0@... <mov_ebx.dword_0@...>
           > Subject: [RomanianHomeComputer] Re: Alimentator HC91
           > To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
           > Date: Sunday, December 6, 2009, 3:15 PM
           >
           >
           >
           >
           >
           >
           >
           >  
           >
           >
           >
           >
           >
           >
           >
           >
           >
           > Am nevoie de cateva clarificari, deoarece nu vreau sa imi ard singurul HC pe care il mai am.
           >
           > Ce am facut eu:
           >
           >
           >
           > Am luat o mufa mama de transformator normal, gen celor gasite in comert. In aceasta mufa intra transformatorul de 12V@1A. La mufa aceasta am lipit doua fire in genul celor de transformator.
           >
           > Cele doua fire le-am prins direct pe PCB-ul HC-ului exact la iesirea (spre placa) din mufa originala de alimentare. Cum ne uitam de sus la PCB, cu partea pe care sunt prins connectorii in sus, din mufa de alimentare ies doua trasee pe placa. Pe cel de jos am pus -, pe cel de sus +. Cum spuneam, merge asa, dar se incinge destul de repede. Mai am nevoie de ceva? Alimentatorul original mai contine vreun circuit sau orice altceva inainte sa intre in mufa originala?
           >
           > Imi scuzati descrierea de om de rand, cum spuneam, nu ma pricep la electronica.
           >
           > Multumesc anticipat
           >
           > --- In RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com, Marius Farcasanu <mov_ebx.dword_ 0@...> wrote:
           >
           > >
           >
           > > Ok, iar s-a intrat in domeniul electronicii, si cum am spus acum ceva timp, sunt pe dinafara. Mai mult de +, -, amperaj si voltaj nu stiu nimic (stiu sa lipesc acolo cateva piese, dar as prefera sa nu ma apuc de asa ceva acum...timpul nu imi permite).
           >
           > > Partea cu "bruiajul" s-a rezolvat, era de fapt vina cablului vechi si de proasta calitate. L-am schimbat si acum se vede relativ ok.
           >
           > > Cat despre transformator, nu este chiar de pe taraba, este luat de la un sattelite receiver, si este aproape nou. In schimb am exact unul ca cel descris de tine ca fiind mai bun, si anume unul de la un switch (7,5@2A). Merge si acela...am sa testez azi sa vad daca se mai incinge.
           >
           > > Multumesc de clarificari!
           >
           > > A, un pic offtopic...daca are cineva in plus o tastatura de HC91, ma ofer sa va scap de ea (contracost desigur..nu astept mila). Tasta 5 la a mea este ireparabil stricata, nu vreau sa ma stresez cu ea, prefer sa schimb toata tastatura. Multumesc
           >
           > >
           >
          • Liviu Grama
           Nu nu scapi ,dar tb traf mai mare ca sa nu se incalzesca ... From: mov_ebx.dword_0@yahoo.com Subject: [RomanianHomeComputer] Re:
           Message 10 of 16 , Dec 6, 2009
           • 0 Attachment
            Nu nu scapi ,dar tb traf mai mare ca sa nu se incalzesca

            --- On Sun, 12/6/09, mov_ebx.dword_0@... <mov_ebx.dword_0@...> wrote:

            From: mov_ebx.dword_0@... <mov_ebx.dword_0@...>
            Subject: [RomanianHomeComputer] Re: Alimentator HC91
            To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
            Date: Sunday, December 6, 2009, 4:26 PM

             

            Deci daca pun unul capabil de 2A nu ar trebui sa imi mai bat capul cu acel condensator electolitic sau orice altceva? As prefera oricand un alimentator original dar se pare ca nimeni nu vrea sa se desparta de asa ceva, toate HC-urile pe care le-am gasit de vanzare vin fara alimentator.

            --- In RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com, Liviu Grama <liviu9@...> wrote:
            >
            > Alimentatorul original in primul rand ofera cel putin 2A curati si -da- mai contine condensatorul electrolitic de filtraj de 4700uF/16V
            >
            > Adaptorul ala nu e bun daca se incalzeste: ori are miezul transformatorului subdimensionat ori sarma prea subtire in secundarul transformatorului ,ori daca e in comutatie functioneaza la limita ; in rest daca functioneaza HC-ul ai facut bine legaturile electrice
            >
            > Ti-ar trebui totusi un adaptor capabil sa dea 2A curati ca sa mearga "la rece".
            >
            > --- On Sun, 12/6/09, mov_ebx.dword_ 0@... <mov_ebx.dword_ 0@...> wrote:
            >
            > From: mov_ebx.dword_ 0@... <mov_ebx.dword_ 0@...>
            > Subject: [RomanianHomeComput er] Re: Alimentator HC91
            > To: RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com
            > Date: Sunday, December 6, 2009, 3:15 PM
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >  
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            > Am nevoie de cateva clarificari, deoarece nu vreau sa imi ard singurul HC pe care il mai am.
            >
            > Ce am facut eu:
            >
            >
            >
            > Am luat o mufa mama de transformator normal, gen celor gasite in comert. In aceasta mufa intra transformatorul de 12V@1A. La mufa aceasta am lipit doua fire in genul celor de transformator.
            >
            > Cele doua fire le-am prins direct pe PCB-ul HC-ului exact la iesirea (spre placa) din mufa originala de alimentare. Cum ne uitam de sus la PCB, cu partea pe care sunt prins connectorii in sus, din mufa de alimentare ies doua trasee pe placa. Pe cel de jos am pus -, pe cel de sus +. Cum spuneam, merge asa, dar se incinge destul de repede. Mai am nevoie de ceva? Alimentatorul original mai contine vreun circuit sau orice altceva inainte sa intre in mufa originala?
            >
            > Imi scuzati descrierea de om de rand, cum spuneam, nu ma pricep la electronica.
            >
            > Multumesc anticipat
            >
            > --- In RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com, Marius Farcasanu <mov_ebx.dword_ 0@...> wrote:
            >
            > >
            >
            > > Ok, iar s-a intrat in domeniul electronicii, si cum am spus acum ceva timp, sunt pe dinafara. Mai mult de +, -, amperaj si voltaj nu stiu nimic (stiu sa lipesc acolo cateva piese, dar as prefera sa nu ma apuc de asa ceva acum...timpul nu imi permite).
            >
            > > Partea cu "bruiajul" s-a rezolvat, era de fapt vina cablului vechi si de proasta calitate. L-am schimbat si acum se vede relativ ok.
            >
            > > Cat despre transformator, nu este chiar de pe taraba, este luat de la un sattelite receiver, si este aproape nou. In schimb am exact unul ca cel descris de tine ca fiind mai bun, si anume unul de la un switch (7,5@2A). Merge si acela...am sa testez azi sa vad daca se mai incinge.
            >
            > > Multumesc de clarificari!
            >
            > > A, un pic offtopic...daca are cineva in plus o tastatura de HC91, ma ofer sa va scap de ea (contracost desigur..nu astept mila). Tasta 5 la a mea este ireparabil stricata, nu vreau sa ma stresez cu ea, prefer sa schimb toata tastatura. Multumesc
            >
            > >
            >


           • Liviu Grama
            sau o sursa de pc care e mai ieftina decat un alimentator bun. ... From: Liviu Grama Subject: Re: [RomanianHomeComputer] Re: Alimentator
            Message 11 of 16 , Dec 6, 2009
            • 0 Attachment
             sau o sursa de pc care e mai ieftina decat un alimentator bun.

             --- On Sun, 12/6/09, Liviu Grama <liviu9@...> wrote:

             From: Liviu Grama <liviu9@...>
             Subject: Re: [RomanianHomeComputer] Re: Alimentator HC91
             To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
             Date: Sunday, December 6, 2009, 5:37 PM

              

             Nu nu scapi ,dar tb traf mai mare ca sa nu se incalzesca

             --- On Sun, 12/6/09, mov_ebx.dword_ 0@... <mov_ebx.dword_ 0@...> wrote:

             From: mov_ebx.dword_ 0@... <mov_ebx.dword_ 0@...>
             Subject: [RomanianHomeComput er] Re: Alimentator HC91
             To: RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com
             Date: Sunday, December 6, 2009, 4:26 PM

              

             Deci daca pun unul capabil de 2A nu ar trebui sa imi mai bat capul cu acel condensator electolitic sau orice altceva? As prefera oricand un alimentator original dar se pare ca nimeni nu vrea sa se desparta de asa ceva, toate HC-urile pe care le-am gasit de vanzare vin fara alimentator.

             --- In RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com, Liviu Grama <liviu9@...> wrote:
             >
             > Alimentatorul original in primul rand ofera cel putin 2A curati si -da- mai contine condensatorul electrolitic de filtraj de 4700uF/16V
             >
             > Adaptorul ala nu e bun daca se incalzeste: ori are miezul transformatorului subdimensionat ori sarma prea subtire in secundarul transformatorului ,ori daca e in comutatie functioneaza la limita ; in rest daca functioneaza HC-ul ai facut bine legaturile electrice
             >
             > Ti-ar trebui totusi un adaptor capabil sa dea 2A curati ca sa mearga "la rece".
             >
             > --- On Sun, 12/6/09, mov_ebx.dword_ 0@... <mov_ebx.dword_ 0@...> wrote:
             >
             > From: mov_ebx.dword_ 0@... <mov_ebx.dword_ 0@...>
             > Subject: [RomanianHomeComput er] Re: Alimentator HC91
             > To: RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com
             > Date: Sunday, December 6, 2009, 3:15 PM
             >
             >
             >
             >
             >
             >
             >
             >  
             >
             >
             >
             >
             >
             >
             >
             >
             >
             > Am nevoie de cateva clarificari, deoarece nu vreau sa imi ard singurul HC pe care il mai am.
             >
             > Ce am facut eu:
             >
             >
             >
             > Am luat o mufa mama de transformator normal, gen celor gasite in comert. In aceasta mufa intra transformatorul de 12V@1A. La mufa aceasta am lipit doua fire in genul celor de transformator.
             >
             > Cele doua fire le-am prins direct pe PCB-ul HC-ului exact la iesirea (spre placa) din mufa originala de alimentare. Cum ne uitam de sus la PCB, cu partea pe care sunt prins connectorii in sus, din mufa de alimentare ies doua trasee pe placa. Pe cel de jos am pus -, pe cel de sus +. Cum spuneam, merge asa, dar se incinge destul de repede. Mai am nevoie de ceva? Alimentatorul original mai contine vreun circuit sau orice altceva inainte sa intre in mufa originala?
             >
             > Imi scuzati descrierea de om de rand, cum spuneam, nu ma pricep la electronica.
             >
             > Multumesc anticipat
             >
             > --- In RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com, Marius Farcasanu <mov_ebx.dword_ 0@...> wrote:
             >
             > >
             >
             > > Ok, iar s-a intrat in domeniul electronicii, si cum am spus acum ceva timp, sunt pe dinafara. Mai mult de +, -, amperaj si voltaj nu stiu nimic (stiu sa lipesc acolo cateva piese, dar as prefera sa nu ma apuc de asa ceva acum...timpul nu imi permite).
             >
             > > Partea cu "bruiajul" s-a rezolvat, era de fapt vina cablului vechi si de proasta calitate. L-am schimbat si acum se vede relativ ok.
             >
             > > Cat despre transformator, nu este chiar de pe taraba, este luat de la un sattelite receiver, si este aproape nou. In schimb am exact unul ca cel descris de tine ca fiind mai bun, si anume unul de la un switch (7,5@2A). Merge si acela...am sa testez azi sa vad daca se mai incinge.
             >
             > > Multumesc de clarificari!
             >
             > > A, un pic offtopic...daca are cineva in plus o tastatura de HC91, ma ofer sa va scap de ea (contracost desigur..nu astept mila). Tasta 5 la a mea este ireparabil stricata, nu vreau sa ma stresez cu ea, prefer sa schimb toata tastatura. Multumesc
             >
             > >
             >            • mov_ebx.dword_0@yahoo.com
             Am un server vechi pe care as putea sa il folosesc (sursa mai exact). Dar din pacate nu sunt in masura sa fac modificarile mai departe...chiar nu ma pricep
             Message 12 of 16 , Dec 6, 2009
             • 0 Attachment
              Am un server vechi pe care as putea sa il folosesc (sursa mai exact). Dar din pacate nu sunt in masura sa fac modificarile mai departe...chiar nu ma pricep deloc la electronica. Stiu sa lipesc, am tot ce imi trebuie, dar cam atat. Am sa astept sa fac rost de un alimentator original, sau un HC cu tot cu alimentator.
              Multumesc de ajutor

              --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, Liviu Grama <liviu9@...> wrote:
              >
              > sau o sursa de pc care e mai ieftina decat un alimentator bun.
              >
              > --- On Sun, 12/6/09, Liviu Grama <liviu9@...> wrote:
              >
              > From: Liviu Grama <liviu9@...>
              > Subject: Re: [RomanianHomeComputer] Re: Alimentator HC91
              > To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
              > Date: Sunday, December 6, 2009, 5:37 PM
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >  
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              > Nu nu scapi ,dar tb traf mai mare ca sa nu se incalzesca
              >
              > --- On Sun, 12/6/09, mov_ebx.dword_ 0@... <mov_ebx.dword_ 0@...> wrote:
              >
              > From: mov_ebx.dword_ 0@... <mov_ebx.dword_ 0@...>
              > Subject: [RomanianHomeComput er] Re: Alimentator HC91
              > To: RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com
              > Date: Sunday, December 6, 2009, 4:26 PM
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >  
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              > Deci daca pun unul capabil de 2A nu ar trebui sa imi mai bat capul cu acel condensator electolitic sau orice altceva? As prefera oricand un alimentator original dar se pare ca nimeni nu vrea sa se desparta de asa ceva, toate HC-urile pe care le-am gasit de vanzare vin fara alimentator.
              >
              >
              >
              > --- In RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com, Liviu Grama <liviu9@> wrote:
              >
              > >
              >
              > > Alimentatorul original in primul rand ofera cel putin 2A curati si -da- mai contine condensatorul electrolitic de filtraj de 4700uF/16V
              >
              > >
              >
              > > Adaptorul ala nu e bun daca se incalzeste: ori are miezul transformatorului subdimensionat ori sarma prea subtire in secundarul transformatorului ,ori daca e in comutatie functioneaza la limita ; in rest daca functioneaza HC-ul ai facut bine legaturile electrice
              >
              > >
              >
              > > Ti-ar trebui totusi un adaptor capabil sa dea 2A curati ca sa mearga "la rece".
              >
              > >
              >
              > > --- On Sun, 12/6/09, mov_ebx.dword_ 0@... <mov_ebx.dword_ 0@...> wrote:
              >
              > >
              >
              > > From: mov_ebx.dword_ 0@... <mov_ebx.dword_ 0@...>
              >
              > > Subject: [RomanianHomeComput er] Re: Alimentator HC91
              >
              > > To: RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com
              >
              > > Date: Sunday, December 6, 2009, 3:15 PM
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >  
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > > Am nevoie de cateva clarificari, deoarece nu vreau sa imi ard singurul HC pe care il mai am.
              >
              > >
              >
              > > Ce am facut eu:
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > >
              >
              > > Am luat o mufa mama de transformator normal, gen celor gasite in comert. In aceasta mufa intra transformatorul de 12V@1A. La mufa aceasta am lipit doua fire in genul celor de transformator.
              >
              > >
              >
              > > Cele doua fire le-am prins direct pe PCB-ul HC-ului exact la iesirea (spre placa) din mufa originala de alimentare. Cum ne uitam de sus la PCB, cu partea pe care sunt prins connectorii in sus, din mufa de alimentare ies doua trasee pe placa. Pe cel de jos am pus -, pe cel de sus +. Cum spuneam, merge asa, dar se incinge destul de repede. Mai am nevoie de ceva? Alimentatorul original mai contine vreun circuit sau orice altceva inainte sa intre in mufa originala?
              >
              > >
              >
              > > Imi scuzati descrierea de om de rand, cum spuneam, nu ma pricep la electronica.
              >
              > >
              >
              > > Multumesc anticipat
              >
              > >
              >
              > > --- In RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com, Marius Farcasanu <mov_ebx.dword_ 0@...> wrote:
              >
              > >
              >
              > > >
              >
              > >
              >
              > > > Ok, iar s-a intrat in domeniul electronicii, si cum am spus acum ceva timp, sunt pe dinafara. Mai mult de +, -, amperaj si voltaj nu stiu nimic (stiu sa lipesc acolo cateva piese, dar as prefera sa nu ma apuc de asa ceva acum...timpul nu imi permite).
              >
              > >
              >
              > > > Partea cu "bruiajul" s-a rezolvat, era de fapt vina cablului vechi si de proasta calitate. L-am schimbat si acum se vede relativ ok.
              >
              > >
              >
              > > > Cat despre transformator, nu este chiar de pe taraba, este luat de la un sattelite receiver, si este aproape nou. In schimb am exact unul ca cel descris de tine ca fiind mai bun, si anume unul de la un switch (7,5@2A). Merge si acela...am sa testez azi sa vad daca se mai incinge.
              >
              > >
              >
              > > > Multumesc de clarificari!
              >
              > >
              >
              > > > A, un pic offtopic...daca are cineva in plus o tastatura de HC91, ma ofer sa va scap de ea (contracost desigur..nu astept mila). Tasta 5 la a mea este ireparabil stricata, nu vreau sa ma stresez cu ea, prefer sa schimb toata tastatura. Multumesc
              >
              > >
              >
              > > >
              >
              > >
              >
             Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.