Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

HC-88

Expand Messages
 • Cosmin DUMITRESCU
  Salut domnilor, Tocmai am descoperit acest grup zilele trecute in timp ce cautam discul de boot de la HC-88. Am facut cateva poze cu PCB-ul populat dar nu ma
  Message 1 of 12 , Jul 30 11:39 PM
  • 0 Attachment
   Salut domnilor,

   Tocmai am descoperit acest grup zilele trecute in timp ce cautam discul de boot de la HC-88.
   Am facut cateva poze cu PCB-ul populat dar nu ma prind cum le pot atasa mesajului. Nu l-am avut niciodata in carcasa "originala" care era de fapt una de CUB-Z.
   HC-88 este un hibrid ingenios Sinclair Spectrum + IF1 si CP/M. Are un ROM de boot de 2K (folositi numai 625 de octeti) iar configurarea memoriei de face printr-un registru I/O. Pentru CP/M se dubleaza rezolutia ecranului si se extinde evident memoria video pentru a avea 80 de coloane.
  • Cosmin DUMITRESCU
   Tocmai ce am descoperit cum se incarca fisiere. Am pus 4 poze in sectiunea Photos iar in Files doua fisiere cu ROM-ul de boot.
   Message 2 of 12 , Jul 30 11:56 PM
   • 0 Attachment
    Tocmai ce am descoperit cum se incarca fisiere.
    Am pus 4 poze in sectiunea Photos iar in Files doua fisiere cu ROM-ul de boot.
   • George Chirtoaca
    Salut, Nu ma gandeam ca HC88 are un design asa diferit fata de un HC normal cu IF1, adica linia HC85,HC90,HC91 + IF1, HC2000. Toate acestea sunt identice
    Message 3 of 12 , Jul 31 12:16 AM
    • 0 Attachment
     Salut,

     Nu ma gandeam ca HC88 are un design asa diferit fata de un HC normal cu IF1, adica linia HC85,HC90,HC91 + IF1, HC2000. Toate acestea sunt identice functional. Ma uimeste ca HC88 are 80 de coloane pt. CPM.
     Aveti mai multe detalii, poze cu el ruland? Cum se incarca fisierele, e sintaxa de IF1 (LOAD *"d";1;"nume")?. Daca ROM-ul are 2K, BASIC-ul de 16K se incarca de pe disc? Aveti si CPM pentru HC88?.
     Cam atat deocamdata cu intrebarile :).     --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "Cosmin DUMITRESCU" <cosminvs@...> wrote:
     >
     > Tocmai ce am descoperit cum se incarca fisiere.
     > Am pus 4 poze in sectiunea Photos iar in Files doua fisiere cu ROM-ul de boot.
     >
    • George Chirtoaca
     Cateva informatii despre HC-88 am gasit in primele pagini din ABC de calculatoare personale, volum 2, unde se mentioneaza din nou rezolutia cu 80 de coloane si
     Message 4 of 12 , Jul 31 12:29 AM
     • 0 Attachment
      Cateva informatii despre HC-88 am gasit in primele pagini din ABC de calculatoare personale, volum 2, unde se mentioneaza din nou rezolutia cu 80 de coloane si compatibilitatea de sistem de fisiere intre BASIC si CPM, lucruri care nu sunt valabile la HC+IF1.


      --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "George Chirtoaca" <george_chirtoaca@...> wrote:
      >
      > Salut,
      >
      > Nu ma gandeam ca HC88 are un design asa diferit fata de un HC normal cu IF1, adica linia HC85,HC90,HC91 + IF1, HC2000. Toate acestea sunt identice functional. Ma uimeste ca HC88 are 80 de coloane pt. CPM.
      > Aveti mai multe detalii, poze cu el ruland? Cum se incarca fisierele, e sintaxa de IF1 (LOAD *"d";1;"nume")?. Daca ROM-ul are 2K, BASIC-ul de 16K se incarca de pe disc? Aveti si CPM pentru HC88?.
      > Cam atat deocamdata cu intrebarile :).
      >
      >
      >
      > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "Cosmin DUMITRESCU" <cosminvs@> wrote:
      > >
      > > Tocmai ce am descoperit cum se incarca fisiere.
      > > Am pus 4 poze in sectiunea Photos iar in Files doua fisiere cu ROM-ul de boot.
      > >
      >
     • Cosmin DUMITRESCU
      Salut, Banuiesc ca nu a fost proiectat pentru home user caci era de neconcept sa aiba careva acasa CP/M, monitor color, imprimanta etc prin anul 1988.
      Message 5 of 12 , Jul 31 4:42 AM
      • 0 Attachment
       Salut,

       Banuiesc ca nu a fost proiectat pentru "home user" caci era de neconcept sa aiba careva acasa CP/M, monitor color, imprimanta etc prin anul 1988. (exceptiile mucles). Dar cum mergeau la noi treburile bineinteles ca a fost scos dupa 90. La fel ca bietul Tim-S + care deasemenea a aparut prea tarziu dar, din pacate, mai devreme nu ar fi putut oricum.

       >> Aveti mai multe detalii, poze cu el ruland? Cum se incarca fisierele, e sintaxa de IF1 (LOAD *"d";1;"nume")?. Daca ROM-ul are 2K, BASIC-ul de 16K se incarca de pe disc? Aveti si CPM pentru HC88?.

       Ultima oara l-am alimentat prin 1991 in vara si pe atunci nici prin minte nu-mi trecea sa pozez ecranul. Tocmai asta vreau sa fac acum, sa-l readuc la viata, dar nu mai gasesc discheta de boot. Din cauza asta m-am apucat sa dezasamblez boot-ul sa vad daca, cel putin pentru CP/M mai reusesc sa fac ceva, in speranta ca are acelasi BIOS ca HC2000. Daca as vedea schemele de HC2000 as putea sa trag o concluzie inainte sa fac pur si simplu incercari.

       Sintaxa era exact ca la IF1 clonat la noi. Adica *"d" in loc de *"m" ca la Microdrive original.

       Tot BASIC-ul se incarca de pe disc. Era un singur fisier de aproximativ 25k daca imi aduc aminte bine care continea si shadow ROM-ul de IF1. Dupa incarcare, prin configurarea registrului CMD, se facea suprapunerea celor doua pagini de 16K de RAM in spatiul #0000-#3FFF.

       Discheta de boot era comuna pentru BASIC si CP/M si se facea o selectie din taste dar nu-mi mai amintesc bine. Tot din dezasamblare se poate vedea asta in speranta ca se facea bootstrap-ul dintr-un singur hop. Daca codul de bootstrap continua cu ce mai era pe disc, aleluia. Nu reusesc sa gasesc in cod rutina in care se face OUT la adresa 8(9AB)1(357F). Decodificarea adresei este incompleta pentru economie de componente.

       Rugamintea mea pentru tot grupul este sa-si intinda antenele prin vechile cercuri de calculatoristi si poate s-ar gasi prin vreun sertar o discheta de boot de HC-88.

       Wekeend placut la toata lumea.
      • Misu
       Salut, in proportie de 90% cred am am un HC-88 in casa.Am crezut ca e un monitor traditional de HC. Cind ma uit in spate 2 mufe seriale de 25 pini si o mufa de
       Message 6 of 12 , Nov 14, 2011
       • 0 Attachment
        Salut,
        in proportie de 90% cred am am un HC-88 in casa.Am crezut ca e un monitor traditional de HC. Cind ma uit in spate 2 mufe seriale de 25 pini si o mufa de alimentare de HC. Din amintirile mele din liceu asa arata HC88-ul.
        Problema este ca nu am nici tastatura si nici unitatiile de floppy 5,25 de la el.Stiu ca e o masina dedicata CP/M si BASIC( se incarcau de pe discketa parca).
        Are cineva ceva documentatie, schema? sau stie cineva daca merge sa-l alimentez de la un alimentator de HC91?

        Multumesc si numai bine, Mihai.
       • tdragoslaurentiu
        Salut Vezi ca si un terminal VDT-52S tot mufele specificate de tine le are (una e modem, una aux si cea de alimentare ca la HC se conecteaza de fapt la
        Message 7 of 12 , Nov 14, 2011
        • 0 Attachment
         Salut

         Vezi ca si un terminal VDT-52S tot mufele specificate de tine le are (una e modem, una aux si cea de alimentare ca la HC se conecteaza de fapt la tastatura terminalului). Si arata exact ca un monitor traditional de HC (doar pe tastatura e specificat VDT52S)

         --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "Misu" <gadjomisu@...> wrote:
         >
         > Salut,
         > in proportie de 90% cred am am un HC-88 in casa.Am crezut ca e un monitor traditional de HC. Cind ma uit in spate 2 mufe seriale de 25 pini si o mufa de alimentare de HC. Din amintirile mele din liceu asa arata HC88-ul.
         > Problema este ca nu am nici tastatura si nici unitatiile de floppy 5,25 de la el.Stiu ca e o masina dedicata CP/M si BASIC( se incarcau de pe discketa parca).
         > Are cineva ceva documentatie, schema? sau stie cineva daca merge sa-l alimentez de la un alimentator de HC91?
         >
         > Multumesc si numai bine, Mihai.
         >
        • Misu
         Salut, cei 10% i-am lasat special pentru cei care stiu mai multe decit mine.Intradevar pe spate scriie VDT-52s.Am crezut ca reprezinta modelul monitorului. Era
         Message 8 of 12 , Nov 14, 2011
         • 0 Attachment
          Salut,
          cei 10% i-am lasat special pentru cei care stiu mai multe decit mine.Intradevar pe spate scriie VDT-52s.Am crezut ca reprezinta modelul monitorului.
          Era un terminal pentru statiile de lucru? Cred ca sunt inca destul de tinar :). Nu am nici cea mai mica ideea la ce folosea.
          O ultima intrebare. Il pot folosi ca monitor la HC-urile mele?
          Multumesc, Mihai.

          --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "tdragoslaurentiu" <tdragoslaurentiu@...> wrote:
          >
          > Salut
          >
          > Vezi ca si un terminal VDT-52S tot mufele specificate de tine le are (una e modem, una aux si cea de alimentare ca la HC se conecteaza de fapt la tastatura terminalului). Si arata exact ca un monitor traditional de HC (doar pe tastatura e specificat VDT52S)
          >
          > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "Misu" <gadjomisu@> wrote:
          > >
          > > Salut,
          > > in proportie de 90% cred am am un HC-88 in casa.Am crezut ca e un monitor traditional de HC. Cind ma uit in spate 2 mufe seriale de 25 pini si o mufa de alimentare de HC. Din amintirile mele din liceu asa arata HC88-ul.
          > > Problema este ca nu am nici tastatura si nici unitatiile de floppy 5,25 de la el.Stiu ca e o masina dedicata CP/M si BASIC( se incarcau de pe discketa parca).
          > > Are cineva ceva documentatie, schema? sau stie cineva daca merge sa-l alimentez de la un alimentator de HC91?
          > >
          > > Multumesc si numai bine, Mihai.
          > >
          >
         • tdragoslaurentiu
          terminalul se lega la alte computere mai mari (gen Felix C, M). Se poate lega si la echipamente relativ mai noi (statii Unix, routere) dar pentru asta iti
          Message 9 of 12 , Nov 14, 2011
          • 0 Attachment
           terminalul se lega la alte computere mai mari (gen Felix C, M). Se poate lega si la echipamente relativ mai noi (statii Unix, routere) dar pentru asta iti trebuie tastatura. Si nu, nu-l poti folosi ca monitor la HC-uri.

           Dragos
           --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "Misu" <gadjomisu@...> wrote:
           >
           > Salut,
           > cei 10% i-am lasat special pentru cei care stiu mai multe decit mine.Intradevar pe spate scriie VDT-52s.Am crezut ca reprezinta modelul monitorului.
           > Era un terminal pentru statiile de lucru? Cred ca sunt inca destul de tinar :). Nu am nici cea mai mica ideea la ce folosea.
           > O ultima intrebare. Il pot folosi ca monitor la HC-urile mele?
           > Multumesc, Mihai.
           >
           > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "tdragoslaurentiu" <tdragoslaurentiu@> wrote:
           > >
           > > Salut
           > >
           > > Vezi ca si un terminal VDT-52S tot mufele specificate de tine le are (una e modem, una aux si cea de alimentare ca la HC se conecteaza de fapt la tastatura terminalului). Si arata exact ca un monitor traditional de HC (doar pe tastatura e specificat VDT52S)
           > >
           > > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "Misu" <gadjomisu@> wrote:
           > > >
           > > > Salut,
           > > > in proportie de 90% cred am am un HC-88 in casa.Am crezut ca e un monitor traditional de HC. Cind ma uit in spate 2 mufe seriale de 25 pini si o mufa de alimentare de HC. Din amintirile mele din liceu asa arata HC88-ul.
           > > > Problema este ca nu am nici tastatura si nici unitatiile de floppy 5,25 de la el.Stiu ca e o masina dedicata CP/M si BASIC( se incarcau de pe discketa parca).
           > > > Are cineva ceva documentatie, schema? sau stie cineva daca merge sa-l alimentez de la un alimentator de HC91?
           > > >
           > > > Multumesc si numai bine, Mihai.
           > > >
           > >
           >
          • YO3GHM
           Salut. Nu cumva ceea ce ai tu este un CUB-Z ? La VDT52 si la CUB-Z placa de baza arata la fel....doar ca la CUB-Z mai exista un modul cu 8272 (varianta
           Message 10 of 12 , Nov 14, 2011
           • 0 Attachment
            Salut.
            Nu cumva ceea ce ai tu este un CUB-Z ? La VDT52 si la CUB-Z placa de baza arata la fel....doar ca la CUB-Z mai exista un modul cu 8272 (varianta bulgaresca) peste ea si mai era un bank de memorii de 64K in plus, si cu diferentele de soft din EPROM-uri.
            Daca este CUB-z cred ca am schemele....le aveam si la VDT.
            73!


            --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "Misu" <gadjomisu@...> wrote:
            >
            > Salut,
            > in proportie de 90% cred am am un HC-88 in casa.Am crezut ca e un monitor traditional de HC. Cind ma uit in spate 2 mufe seriale de 25 pini si o mufa de alimentare de HC. Din amintirile mele din liceu asa arata HC88-ul.
            > Problema este ca nu am nici tastatura si nici unitatiile de floppy 5,25 de la el.Stiu ca e o masina dedicata CP/M si BASIC( se incarcau de pe discketa parca).
            > Are cineva ceva documentatie, schema? sau stie cineva daca merge sa-l alimentez de la un alimentator de HC91?
            >
            > Multumesc si numai bine, Mihai.
            >
           • Catalin Mihaila
            Salut, As dori si eu schema de la CubZ. Multumesc. ... From: YO3GHM Subject: [RomanianHomeComputer] Re: HC-88 To:
            Message 11 of 12 , Nov 14, 2011
            • 0 Attachment
             Salut,

             As dori si eu schema de la CubZ. Multumesc.


             --- On Tue, 11/15/11, YO3GHM <yo3ghm@...> wrote:

             From: YO3GHM <yo3ghm@...>
             Subject: [RomanianHomeComputer] Re: HC-88
             To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
             Date: Tuesday, November 15, 2011, 12:19 AM

              


             Salut.
             Nu cumva ceea ce ai tu este un CUB-Z ? La VDT52 si la CUB-Z placa de baza arata la fel....doar ca la CUB-Z mai exista un modul cu 8272 (varianta bulgaresca) peste ea si mai era un bank de memorii de 64K in plus, si cu diferentele de soft din EPROM-uri.
             Daca este CUB-z cred ca am schemele....le aveam si la VDT.
             73!

             --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "Misu" <gadjomisu@...> wrote:
             >
             > Salut,
             > in proportie de 90% cred am am un HC-88 in casa.Am crezut ca e un monitor traditional de HC. Cind ma uit in spate 2 mufe seriale de 25 pini si o mufa de alimentare de HC. Din amintirile mele din liceu asa arata HC88-ul.
             > Problema este ca nu am nici tastatura si nici unitatiile de floppy 5,25 de la el.Stiu ca e o masina dedicata CP/M si BASIC( se incarcau de pe discketa parca).
             > Are cineva ceva documentatie, schema? sau stie cineva daca merge sa-l alimentez de la un alimentator de HC91?
             >
             > Multumesc si numai bine, Mihai.
             >

            • Misu
             Salut, cred ca domnul tdragoslaurentiu are sanse mai mari sa aiba dreptate. Ce am gasit pe placa de baza sunt: un MMN80, MMN80 SIO, MMN80PIO,MMN80CTC si trei
             Message 12 of 12 , Nov 14, 2011
             • 0 Attachment
              Salut,
              cred ca domnul tdragoslaurentiu are sanse mai mari sa aiba dreptate. Ce am gasit pe placa de baza sunt: un MMN80, MMN80 SIO, MMN80PIO,MMN80CTC si trei MMN2616.Mai sunt cred,8 memeori rusesti KP565PY6.Nici urma de 8272.
              Daca ajuta la ceva niste poze, incerc diseara.
              O zi buna, Mihai.


              --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "YO3GHM" <yo3ghm@...> wrote:
              >
              >
              > Salut.
              > Nu cumva ceea ce ai tu este un CUB-Z ? La VDT52 si la CUB-Z placa de baza arata la fel....doar ca la CUB-Z mai exista un modul cu 8272 (varianta bulgaresca) peste ea si mai era un bank de memorii de 64K in plus, si cu diferentele de soft din EPROM-uri.
              > Daca este CUB-z cred ca am schemele....le aveam si la VDT.
              > 73!
              >
              >
              > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "Misu" <gadjomisu@> wrote:
              > >
              > > Salut,
              > > in proportie de 90% cred am am un HC-88 in casa.Am crezut ca e un monitor traditional de HC. Cind ma uit in spate 2 mufe seriale de 25 pini si o mufa de alimentare de HC. Din amintirile mele din liceu asa arata HC88-ul.
              > > Problema este ca nu am nici tastatura si nici unitatiile de floppy 5,25 de la el.Stiu ca e o masina dedicata CP/M si BASIC( se incarcau de pe discketa parca).
              > > Are cineva ceva documentatie, schema? sau stie cineva daca merge sa-l alimentez de la un alimentator de HC91?
              > >
              > > Multumesc si numai bine, Mihai.
              > >
              >
             Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.