Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: [RomanianHomeComputer] Re: Reparatie HC-uri

Expand Messages
 • Cosmin Mihnea DUMITRESCU
  Salut,   Culoarea BORDER-ului la compatibile Spectrum nu are nici o legatura cu functionarea memoriei. Sunt pur si simplu 3 biti memorati intr-un registru.  
  Message 1 of 31 , May 25, 2010
   Salut,
    
   Culoarea BORDER-ului la compatibile Spectrum nu are nici o legatura cu functionarea memoriei. Sunt pur si simplu 3 biti memorati intr-un registru.
    
   Intr-adevar Liviu, sunt ceva diferente intre Cobra si HC-2000. Astfel, pe de-o parte, HC85, HC88, Cobra, "Varianta Maracineanu", Spectrum original, Spectrum 128, Spectrum +2, Tim-S si cate or mai fi asemanatoare, rezolva contenciosul dintre CPU si automatul video pentru accesul concurent la memoria partajata in mod similar adica se da prioritate absoluta automatului video iar CPU asteapta liber prin doua metode.
   - Metoda "geniala" este oprirea ceasului de procesor asa cum se intampla la HC85/88, "Varianta Maracineanu" si Sinclair Spectrum/128/+2.
   - Metoda "ca la carte" este prin semnal WAIT asa cum se intampla la Cobra, Tim-S si la Spectrum +2B si +3, de astea din urma nu sunt foarte sigur pentru ca inca astept schemele de ULA Ferranti din cartea lui Chris Smith de la ZXdesign.
   Metoda de oprire a ceasului are un avantaj major fata de WAIT pentru ca magistrala de date nu mai trebuie memorata in registre latch pentru cicluri de scriere din cauza ca CPU Z80 nu "tine" datele in output pe magistrala oricat de mult este pus in WAIT.
    
   Toate masinile compatibile Spectrum enumerate mai sus, care rezolva contenciosul in acest mod, au automatul video, prin asta intelegand si memoria video, oarecum independente de restul masinii.
    
   De cealalalta parte sunt masinile "moderne" HC90, HC91, HC2000, CIP, JET, Spectrum +3/+2B la care tot RAM-ul este cu acces partajat. Din cauza asta pare mai complicata schema pentru ca acum accesul CPU la memoria partajata se face prin automatul video, sincron cu acesta. CPU nu mai asteapta pentru ca va primi access imediat iar automatul video se "multumeste" cu timpul ramas din cele 1142,8 microsecunde pentru a extrage urmatorii doi octeti, un octet de pixeli si unul de atribute.
    
   De aici se trag toate problemele de compatibilitate de timing dintre diferitele clone si chiar dintre generatii diferite de Spectrum. V-ati jucat vreodata cu un creion optic?
    
   O sonda logica ar putea avea avantajul vitezei fata de un voltmetru clasic dar nu poate fi de prea mare ajutor intr-o lume dinamica.
    
   CMD
    
   --- On Sun, 5/23/10, Liviu Grama <liviu9@...> wrote:

   From: Liviu Grama <liviu9@...>
   Subject: Re: [RomanianHomeComputer] Re: Reparatie HC-uri
   To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
   Date: Sunday, May 23, 2010, 9:26 PM

    
     In postul anterior trebuia sa scriu ceva de genul: daca pun RASL la masa prin scurtcircuitarea condensatorului C6 obtin border negru : e corect asa?

     Multumesc pentru explicatii ,practic am sesizat treaba cu condensatorul ala in momentul in care am vrut sa-l schimb deoarece era de 200pF ,iar in schema are valoarea 150pF: este vorba de C6 care este intre intrarile 4,5 ale lui UE2B (74LS08) si masa si tot pe intrarile astea  e conectat prin R36 (100 ohmi)  semnalul RASL;prin border negru inteleg chenarul alb si dreptunghiul mare negru pe mijloc;la faza cu border-ul gri zic ca e un semn bun intrucat dupa cum am spus asta o face dupa ce scot cip-urile RAM din socluri - implicit memoria video);la Cobra mi se pare mult mai simplu intrucat memoria video este separata fizic pe cablaj si se poate porni doar cu eprom de boot fara basic (practic tot ce tine de video e mai putin dependent de restul schemei) insa la HC inca nu m-am prins cum face;stiu ca HC e total diferit de Cobra ,dar am "sapat" destul de mult in Cobra si mi se pare mult mai elegant conceputa.

   Cu HC2000 ma agit datorita ideii de a avea un HC cu floppy incorporat;mai am un HC91+ cu IF1 adaugat care merge brici cu fdd 3,5" si poate rula toate programele pentru HC2000 si chiar si asta mi se pare mai elegant conceput cel putin prin faptul ca se alimenteaza cu o singura tensiune.  

     Si alta intrebare: pana strang eu malai sa-mi cumpar osciloscop exista puncte in schema unde sa ma pot ajuta cu o sonda logica (1,0,HiZ - asta e simplu de confectionat hi ) ? Daca e o intrebare aiuristica va rog sa ma iertati , insa imi trebuie raspunsul ca sa stiu daca merita sa o confectionez sau nu pentru ca vreau sa-mi iasa si estetica (ceva gen creion de tensiune) si voi avea mult de "bibilit" la aspect;chiar si in hc-uri inlocuiesc componente doar pentru ideea de estetic (hi) ,mi-am confectionat si tastaturi (candva o sa pun si poze la sectiunea home-made).

   Liviu
   YO7HLQ

   --- On Sun, 5/23/10, Cosmin Mihnea DUMITRESCU <cosminvs@yahoo. com> wrote:

   From: Cosmin Mihnea DUMITRESCU <cosminvs@yahoo. com>
   Subject: Re: [RomanianHomeComput er] Re: Reparatie HC-uri
   To: RomanianHomeCompute r@yahoogroups. com
   Date: Sunday, May 23, 2010, 7:51 PM

    
   Salut,
    
   Prin suspendarea CPU, asta se face cel mai simplu prin extragerea fizica de pe PCB daca este in soclu, se poate investiga partea de generator video incluzand in asta memoria video.
    
   Se pot forta diferite valori pe magistrala de date video (cea care se incarca in registrele de pixel si atribute) si urmari cum se reflecta aceste valori pe ecran.
   De exemplu, daca se foreaza valoarea #01 prin punerea D0 la 5V si D1-D7 la masa, trebuie sa se vada pe ecran dungi verticale cu latimea 7 pixeli cu culoarea PAPER (in acest caz negru 000) si 1 pixel cu culoarea INK (in acest caz albastru 001).
   Daca generatorul video este OK atunci peste jumatate din masina compatibila Spectrum e OK.
    
   Liviu, o scurtcircuitare de condensator de intarziere pe RAS, MUX, CAS sau orice altceva nu face decat sa puna la masa respectivul semnal.
    
   Culoarea BORDER este data exclusiv de valoarea cu care se incarca registrul de BORDER care la HC-2000 este UF7 (latch 174) pinii 2, 5 si 10 9pagina 1 din schema). Daca aceasta nu este stabila atunci ori este o problema cu generatorul video ori CPU executa cod aleator si se nimereste sa faca scrieri I/O la adresa #FE (putin probabil).
    
   CMD  • payty
   lasa, petarde se gasesc la piata si la chinezi destule. nu vreau sa fac pocnitori din hc-uri :)
   Message 31 of 31 , Jul 7, 2013
    lasa, petarde se gasesc la piata si la chinezi destule. nu vreau sa fac pocnitori din hc-uri :)

    --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "YO3GHM" <yo3ghm@...> wrote:
    >
    > Salutare.
    > -5V se folosea doar la memoriile RAM cu 3 tensiuni, dar HC2000 n-are asa ceva.
    > Eventual daca vrei sa vezi ceva "efecte de scena", inverseaza +5V cu +12V....he..he...sintem curiosi ce "crapa" mai repede....he..he..he
    >
    > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, Liviu Grama <liviu9@> wrote:
    > >
    > > Nu se intampla nimic ,doar ca nu functioneaza portul serial; daca te uiti in schema + / - 12V trebuie doar pentru ROB1488 ; -5V nu am depistat inca unde ii trebuie...
    > >
    > >
    > > ________________________________
    > > From: payty <payty@>
    > > To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
    > > Sent: Sunday, July 7, 2013 7:54 PM
    > > Subject: [RomanianHomeComputer] Re: Reparatie HC-uri
    > >
    > >
    > >
    > >  
    > >
    > > am si eu o intrebare:
    > >
    > > ce se intampla daca la un hc-2000 se alimenteaza doar cu +5v si +12V?
    > > se arde ceva?
    > >
    >
   Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.