Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

1601Re: [RomanianHomeComputer] Re: Circuit video CoBra

Expand Messages
 • Liviu Grama
  Jul 10, 2012
   Salut
   Codorul pal (YO3GHM) il gasesti in sectiunea :  

   Files > Documentation > Schematics > Cobra 

   sau (sunt specificate mai clar puctele de conexiune pe cablaj)

   Files > Documentation

   L-am realizat si eu si merge foarte bine.

    Gasesti de asemenea link la manualul tehnic CoBra refacut de Roelof (este explicata acolo functionarea inclusiv pe video) pe pagina lui George :


   Spor 
   Liviu - YO7HLQ

   P.S.
   Personal multumesc inca odata celor 3 forumisti amintiti mai sus.


   --- On Tue, 7/10/12, jesse_blue7 <jesse_blue7@...> wrote:

   From: jesse_blue7 <jesse_blue7@...>
   Subject: [RomanianHomeComputer] Re: Circuit video CoBra
   To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
   Date: Tuesday, July 10, 2012, 6:14 PM

    

   YO3GHM, multumesc pentru lamuriri, imi pare bine sa gasesc si un expert la partea video aici, eu n-am studiat niciodata inainte semnale video, acu m-am apucat pentru prima data.

   Am cam tras de timp cu website-ul, nu e inca terminat in masura in care vreau eu sa fie in momentul in care-l pornesc. Dar la partea de diagrame de timp am sa te mentionez linga comentariul asta despre semnalul sincro. Toata partea asta incepe sa mi se para foarte interesanta.

   Am cautat schema de care ai pomenit, dar nu am reusit s-o gasesc, nu figureaza printre fisierele de pe forum. Daca stii cumva locul unde e pastrata da-mi de stire.

   Apropo de codor PAL, eu foloseam o schema cu 4 TTL-uri, un cuart si ceva rezistente pe vremea aia (deci fara nici un PROM). Nu stiu daca ai vazut vreodata schema asta, mi se pare destul de ingenioasa, dar are un dezavantaj: culoarea rosie e denaturata putin. Am folosit si un codor cu PROM, ce-i drept asta reda culorile mai bine.

   Revenind la semnalul video CoBra, sa inteleg deci ca semicadrele generate sint practic identice, ambele contin toate cele 192 de linii din partea afisabila la Spectrum.

   Asta inseamna ca de fapt din cele 625 de linii (pe ambele semicadre impreuna) din standard (de fapt 575 fara cursele de intoarcere) 384 de linii sint ocupate de portiunea de SCREEN. Asta mai incepe sa semene a ce vad eu fizic pe ecran cind folosesc CoBra, pentru ca incepusem sa ma intreb de ce e zona de SCREEN asa mare pe ecran cind de fapt ar fi doar 192 linii din totalul de 575 (mai putin de jumatate din inaltimea ecranului.

   Buna treaba, am mai aflat ceva pe ziua asta.

   ===============================================================

   --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "YO3GHM" <yo3ghm@...> wrote:
   >
   > Saluatere la toata lumea..
   > Noroc..de la un "forumist"
   > Te doare capul ?? he..he..he.
   > Cobra a fost "conceputa pe vremea cînd existau doar televizoare/moniotare ALB-NEGRU..care le cam "durea undeva" de durata impulsului sincro cadre..
   > La Cobra sincro cadre are cam 2ms..(masurate cu ociloscopul)..în standardul PAL trebuie sa aiba cam 180 microsec.deci daca vrei sa-i pui codor pal,o sa cam faca figuri pe unele televizoare..
   > Vezi ca aici în forum exista schema de codor pal facuta de mine pentru Cobra si o modificare cu niste diode 1N4148 care reduce durata impulsului sincro cadre la valoarea standard.
   > Si concluzie generala , calculatoarele compatibile Sinclair genereaza doua semicadre la fel..nu "interlaced"..adica întretesut ca la semnalul video standard..
   >
   > ok....daca mai ai nelamuriri despre semnale video..vorbim..
   > 73!
   >
   >
   > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "jesse_blue7" <jesse_blue7@> wrote:
   > >
   > > Exista vreun forumist pe-aici care a studiat in detaliu circuitul video din CoBra?
   > >
   > > Sau daca nu, macar circuitul video din al compatibil Spectrum?
   > >
   >

  • Show all 11 messages in this topic