Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

1526Re: Caseta "Totul despre ... Z80"

Expand Messages
 • psanyi
  Jan 10, 2012
   --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "tdragoslaurentiu" <tdragoslaurentiu@...> wrote:
   >
   > Buna seara
   >
   > Ma intereseaza programul VISIBLE-Z80 pt.ambele calculatoare mentionate, ati putea posta fisierele in sectiunea files? Am 2 calculatoare aMIC, din pacate identice (varianta "uzuala" cu conector TV si casetofon). Ambele au monitorul Z80 si Basic extins. La unul din ele nu functioneaza Basic-ul, dupa ce execut comanda G0800 apare pe ecran "13E2". Daca va mai intereseaza Basic-ul spuneti cum sa va ajut. Am si un PRAE dar inca nu l-am probat sa vad daca functioneaza.
   >
   > Dragos
   >
   > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "dan_bendas" <bdan@> wrote:
   > >
   > > Dragi forumisti,
   > >
   > > Asta vara, in concediu, am rascolit intr-o cutie cu vechituri. Printre culegeri de probleme si cursuri din facultate am gasit cartile A. Petrescu "Totul despre ... aMIC", 1985 [1], vol. 1 si 2, M. Patrubay, "Totul despre ... Z80" [2] vol. 1 si 2, precum si caseta de la cartea cu Z80. Acestea au fost carti de referinta pentru generatia care a studiat IT in prima jumatate a anilor 90.
   > >
   > > Caseta mentionata contine programul VISIBLE-Z80, un fel de simulator grafic foarte detaliat (la nivel de ciclu de ceas) pentru Z80, scris intre 1980-1987 la ITC Cluj. Cine a citit volumul 1 din "totul despre Z80" e familiar cu screen-shot-urile acestuia. Din pacate, programul poate fi rulat numai pe computere PRAE si aMIC, din care foarte putine au mai supravietuit (vezi http://www.youtube.com/watch?v=1AngWZi6g9o si http://www.youtube.com/watch?v=JFgpRFJ7cL4). M-am intrebat daca s-ar mai putea citi ceva de pe o banda veche de 20 de ani, produsa la faimosul nivel de calitate romaneasca din "epoca de aur". Raspunsul a necesitat multe seri petrecute in fata calculatorului, studiul atent al documentatiei, frustrare, precum si o doza masiva de noroc. Am reusit sa descifrez ambele inregistrari.
   > >
   > > Versiunea aMIC a mers ceva mai usor, deoarece foloseste modulatia in durata (la fel ca Spectrum/HC/etc.), desi formatul de fisier e complet diferit de cel descris in cartea [1]. Versiunea PRAE in schimb, mi-a dat mai multa bataie de cap, mai ales ca nu am nici un fel de documentatie despre acest computer. In final am descoperit ca foloseste modulatia in faza (codare Manchester http://en.wikipedia.org/wiki/Manchester_code), reprezentare little-endian si o structura de pachete amintind oarecum de Ethernet-ul timpuriu [*1].
   > >
   > > Decodificarea am facut-o cu cateva programe Ruby, productie proprie.
   > >
   > > Urmatorul pas a fost sa construiesc o masina care sa ruleze fisierele. Cartea [1] ofera cateva detalii hardware [*2], dar mai ales contine listingul partial (in limbaj de asamblare i8080) al unei versiuni de firmware (asa-numitul monitor V.01). OCR-ul si corectura au fost un chin, multumita tiparului mizerabil si a hartiei acide (care s-a ingalbenit). A fost surprinzator de dificil sa gasesc un asamblor de 8080 care sa accepte sintaxa din carte (se pare ca s-a folosit ceva numit ASM80 ruland sub sistemul de operare SFDX-18), era sa abandonez proiectul cand am dat peste asmx la http://xi6.com/projects/asmx/.
   > >
   > > Emulatorul hardware a mers usor, fiind bazat in mare parte pe un emulator de Spectrum open source (qaop - http://wizard.ae.krakow.pl/~jb/qaop/). aMIC e o masina foarte simpla, tot ce am avut de facut au fost simularea de memorie video si de tastatura. Deocamdata emulatorul meu e intr-o faza incipienta, dar ruleaza atat monitorul cat si VISIBLE-Z80. Din pacate nu am nici un alt software pentru el - mi-as dori o copie comlpeta de EPROM (incluzand si interpretorul de BASIC).
   > >
   > > Daca este cineva interesat de asemenea lucruri, pot sa postez in sectiunea de fisiere rezultatele acestui proiect (fisiere audio, listinguri, binare), precum si sculele folosite.
   > >
   > > Dan Bendas
   > >
   > >
   > > [*1] la fel ca si cartea [2] si programul VISIBLE-Z80, computerul PRAE a fost o creatie a lui M. Patrubany, un spirit inovativ si neconventional, lucru ce se reflecta in formatul ales pentru salvarea fisierelelor pe caseta.
   > >
   > > [*2] Cineva si-a facut pomana si le-a publicat pe web la http://george.chirtoaca.googlepages.com/documentation.html
   > >
   > > [1] Petrescu, Adrian si colab., Totul despre calculatorul personal aMIC, Ed. Tehnica, 1985, Vol. 1 si 2,
   > >
   > > [2] Patrubany, Miklos, Totul despre microprocesorul Z80, Ed. Tehnica. 1989. Vol. 1 si 2
   > >
   >
   Apreciez munca ta !

   Eu as dori sa fac unul dintre hc -uri sau chiar si amic-ul pe un FPGA Altera Cyclone (tot sistemul intr-un singur chip sau SoC cum se mai spune). Deocamdata proiectul meu este in dezvoltare. Z80 -ul in VHDL se poate gasi gratuit pe site-ul http://www.opencores.org, dar in afara de MPU mai sunt multe de facut. Deocamdata sunt la dezvoltarea partii video pe care as dori sa-l rulez pe un monitor VGA ,nu pe un Tv.

   Orice imagine de memorie ROM este binevenita.
  • Show all 7 messages in this topic