Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

1088Re: [RomanianHomeComputer] Re: Doritori interfata AY + citire de pe card CF etc

Expand Messages
 • Liviu Grama
  Sep 8, 2010
   1. Daca te uiti in schema este vorba de rezistentele care sunt intre magistrala de date (care pleaca de la Z80 catre alimentarea cu 5V); Practic bara aia de se poate inlocui cu 8 rezistoare de 10k  (maro-negru-portocaliu) lipite in pozitie verticala cu cate un capat in cablaj ,iar celelalte capete unite intre ele si capatul comun obtinut astfel se lipeste la a 9-a gaura; se obtine astfel aceeasi bara de rezistoare ,dar cu aspect putin mai badaran ; este metoda cea mai ieftina si rapida.

   Alta solutie este sa dezlipesti de pe placi de baza de PC vechi (286/386/486/586 au din belsug astfel de bare de rezistoare) ,numai ca trebuie cu grija - eu folosesc un pistol cu aer cald.

   2. Pentru culoare trebuie sa vezi intai daca ai pe placa urmatoarele piese: bobina in carcasa , CI prom 82S129 sau P556PT11 (rusesc) si tranzistorul (vezi schema);daca zici ca a mers si color e posibil sa mai ai ceva intrerupt pe acolo sau tranzistorul ars; practic in zona aia poti masura cu ohmetrul direct pe placa; prom-ul nu prea se defecteaza de obicei;
   P556PT11 este ultimul integrat (fata de mufa de alimentare) pe coloana a doua fata de quartz ,langa el gasesti un grup de 9 rezistoare si 3 diode.Practic schema e destul de simpluta pt ca integratul ala face cam tot.

   3.Pentru sunet verifica tranzistorul de sub mufa de alimentare (BD135 /137/139); asta este dreptunghiular ,indoit pe cablaj cu partea metalica in sus; daca e ars poti incerca sa nu-l dezlipesti din gauri: ii tai piciorusele cu un sfic si lipesti alt tranzistor pe resturile de picioruse ramase (asta daca nu ai un letcon si pompa de fludor) ca sa nu se exfolieze traseele.De asemenea se poate inlocui difuzorul ori cu casca de 32 ohmi recuperata ,ori cu difuzor de PC de 8 ohmi (ala de bipaie la pornire).

   Bafta
   YO7HLQ
   ---
   On Wed, 9/8/10, muraru dan <muraru_dan@...> wrote:

   From: muraru dan <muraru_dan@...>
   Subject: Re: [RomanianHomeComputer] Re: Doritori interfata AY + citire de pe card CF etc
   To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
   Date: Wednesday, September 8, 2010, 3:51 PM

    

   Multumesc de raspuns
    
   o sa incerc sa gasesc aici in Bc, daca nu o sa confectionez singur aceasta rezistenta.
   Desigur nu are legatura aceasta rezistenta cu culorile sau sunetul, probabil doar comunicarea prin interfata fiind afectata.
   Stima

   --- On Wed, 8/9/10, glendale626 <glendale626@...> wrote:

   From: glendale626 <glendale626@...>
   Subject: [RomanianHomeComputer] Re: Doritori interfata AY + citire de pe card CF etc
   To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
   Date: Wednesday, 8 September, 2010, 14:43

    


   Salut,

   Conform schemelor, e o retea de 8 rezistente de 10k, asemanatoare cu cea din link (http://www.metrafo.ro/16057-retea-rezistente-sil-bussed-8xr9pin.html).
   Destul de usor de gasit pe la magazinele de la Maica Domnului. Dar daca totusi nu reusesti sa gasesti, poti sa adaptezi una din 8 rezistente de 10k legate in paralel, cu un "capat" comun.

   Bafta!

   --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, muraru dan <muraru_dan@...> wrote:
   >
   > Poate ma ajuta cineva cu denumirea rezistentei si valoarea ei, eventual si unde o pot gasi( un magazin virtual ar fi ideal, eu fiind din Bacau).
   > Multumesc anticipat
   >
   >
   > --- On Wed, 8/9/10, cyware2001 <cyware2001@...> wrote:
   >
   >
   > From: cyware2001 <cyware2001@...>
   > Subject: [RomanianHomeComputer] Re: Doritori interfata AY + citire de pe card CF etc
   > To: RomanianHomeComputer@yahoogroups.com
   > Date: Wednesday, 8 September, 2010, 14:13
   >
   >
   >  
   >
   >
   >
   > Nu pot garanta functionarea interfetei in acest caz. Cred ca rezistenta multipla este pentru separarea semnalelor intre magistrala si CPU, dar nu sunt sigur.
   >
   > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "muraru" <muraru_dan@> wrote:
   > >
   > > Ma intereseaza si pe mine.
   > > Insa eu am o mica problem acu al meu HC91. Langa Cpu se afla o rezistenta cu mai multi pini ce e rupta. Pe langa asta nu mai afiseaza color si sunetul se aude fff incet. Zilele trecute am incercat sa incarc o caseta cu jocuri si spre marea mea surpriza a functionat.
   > > Lipsa culorii si sunetul nu prea ma deranjeaza, insa lipsa rezistentei cu ce poate afecta funtionalitatea Hc-ului?
   > > Multumesc anticipat
   > >
   > > Muraru Dan
   > >
   > > --- In RomanianHomeComputer@yahoogroups.com, "cyware2001" <cyware2001@> wrote:
   > > >
   > > > Dupa cum am spus si inainte, am de gand sa dezvolt o interfata pentru compatibilele noastre iubite. Interfata va oferi urmatoarele:
   > > >
   > > > -cip de sunet AY cu iesire stereo ABC sau ACB (mufa jack 3.5 mm)
   > > > -citire de pe card CF + 1 card CF 256Mb (poate 1 Gb, urmeaza teste) cu o gramada de jocuri (majoritatea de pe WOS) si demo-uri pt. AY
   > > > -1 port pentru joystick Kempston
   > > > -buton de NMI (va fi folosit pentru salvare de snapshot-uri)
   > > > -optional, pe langa romul special pentru citirea de pe card CF va fi si un rom de OPUS (nu stiu daca merita). ROM-urile stocate in EPROM.
   > > >
   > > > Interfata va fi realizata "profesional" (in cutie de plastic), si va avea totul pentru pornire (conectata la calculator si ar trebui sa puteti incarca soft de pe ea, vine cu card). Cardurile CF mici sunt greu de gasit in ziua de azi si scumpe.
   > > >
   > > > Intreb cati doritori sunt pentru achizitionare si mai ales cat ar fi dispusi sa plateasca pentru interfata? Trebuie sa stiu la ce ma intind, pentru ca urmeaza niste comenzi si cumparaturi de pe ebay. Daca vad ca exista interes as construi cateva (minim 5 buc, ideal 10). Altfel nu merita timpul si efortul si raman eu cu a mea.
   > > >
   > >
   >  • Show all 16 messages in this topic