Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: [Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO] Re: APRS-IS Rx-only iGate with rtl dongle

Expand Messages
  • Ray Wells
    Kristoff, I can t comment on the radio hardware you re using but I will make a comment or two about antennas for ISS. I run a very simple rx only satgate using
    Message 1 of 30 , May 19 4:45 PM
    • 0 Attachment
      Kristoff,

      I can't comment on the radio hardware you're using but I will make a comment or two about antennas for ISS.

      I run a very simple rx only satgate using an old Icom IC-2A hand-held radio as the rx. My antenna is a vertically polarised folded dipole about 4m above ground. Even that basic antenna manages to hear most passes provided they are above 9 to 12 degrees, depending on the direction of the bird from my QTH. ISS is currently active so you should have heard something with your antenna, even cut for 3m. For high level passes I can hear good signals on a hand-held with a rubber ducky antenna.

      As mentioned above, ISS is currently active but it isn't always that way. The ham radio equipment is turned off whenever a docking procedure takes place - for arriving and departing modules.  If you don't hear ISS it's worth looking here - http://www.nasa.gov/mission_pages/station/timelines/5_2013_tl.html - to see if the ham gear has been turned off. Searching raw data for rs0iss* (wildcard) at aprs.fi can also provide valuable information. ISS aprs has been known to be silent for many weeks, on occasion.

      The aprs station in use at present is in the Russian sector of ISS and it transmits as RS0ISS-4. The performance of that station is far superior to the station in the American sector that uses RS0ISS-1. It is frequently not possible to decode RS0ISS-1, even on very high passes. There has been discussion about this on the ISS Fan Club web page.


      Ray vk2tv

      On 19/05/13 20:05, Kristoff Bonne wrote:
       

      Hi,


      I have it running now on a pogoplug reflashed with archlinux(arm). It runs about 15 to 20 % but that does not really surprise me as the ARM11 in that box does not have a FPU so all DSP code probably runs in a simulated FPU.

      Question,
      Has anybody used this setup successfully to receive the ISS. I left it running listening on 145.825 last night while they where supposted to be 3 passes of the ISS overhead but I did not capture anything.
      What antenna did you use? (all antenna's I have are for 50 ohm). I did try with a folded dipole but it is probably more tuned for the FM band (3 meter) so not that well suited for 2 meter.




      73
      kristoff - ON1ARF


      On 17-05-13 08:19, marco.kubon wrote:
       

      Hi Alex,

      my Pi is running with the 900 MHz setting. The rtl_fm process is running with aroung 15% usage, multimonNG needs around 2% and pymultimonaprs around 1%. Also a satellite tracker (carpcomm.com) and a house automation control (fhem.de) is running on that Pi and the load average is only around 0,6. So the device is powerfull enough and quite amazing.

      The decoding of the signal depends an the antenne and on the type of rtl device. I've an old Teratec device with fc0012 tuner wich is very deaf. The newer Teratec Cinergy TStick RC with E4000 tuner has a good reception, although I'm using a wideband discone antenna. One time I received a cubesat with a 11 element cross yagi.

      Regards
      Marco

      --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "Alex" <alex@...> wrote:
      >
      > Interesting. I was under the impression the RasPi didn't have the CPU power needed to decode an RTL-SDR stream. How's the performance? Does it do ok with weaker signals?
      >
      > -Alex
      >
      > --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "marco.kubon" <dl1mx@> wrote:
      > >
      > > Hello,
      > >
      > > Dominik Heidler, the origin author of the pymultimonaprs software,
      > <snip>
      >



    • Marco Kubon
      Hello Group, please turn off your IGates with pymultimonaprs and rtl dongle, because there are problems with special characters like the german ae and we do
      Message 2 of 30 , May 20 3:27 AM
      • 0 Attachment
        Hello Group,

        please turn off your IGates with pymultimonaprs and rtl dongle, because there
        are problems with special characters like the german ae and we do not add a * to
        the last digipeater. That disturbes the aprs.fi database at the moment.
        Hopefully Dominik and I can fix this problem. I will give you an update.

        73 de Marco
        DL1MX

        www.qrz.com/db/DL1MX
      • Kristoff Bonne
        Hi Ray, I m sorry for the late reply. ... I did give it a couple of tries but still no copy! :-( Perhaps it s the limited resolution of the dongle that is the
        Message 3 of 30 , May 22 11:34 PM
        • 0 Attachment
          Hi Ray,


          I'm sorry for the late reply.






          On 20-05-13 01:45, Ray Wells wrote:
           

          Kristoff,

          I can't comment on the radio hardware you're using but I will make a comment or two about antennas for ISS.

          I run a very simple rx only satgate using an old Icom IC-2A hand-held radio as the rx. My antenna is a vertically polarised folded dipole about 4m above ground. Even that basic antenna manages to hear most passes provided they are above 9 to 12 degrees, depending on the direction of the bird from my QTH. ISS is currently active so you should have heard something with your antenna, even cut for 3m. For high level passes I can hear good signals on a hand-held with a rubber ducky antenna.

          I did give it a couple of tries but still no copy! :-(
          Perhaps it's the limited resolution of the dongle that is the issue here. I'll give it a try with a normal RX and a USB audio fob.
          If that works OK, that I know where to look.

          As said, as dongle has a 75 ohm connector, I currently limited to a fouled dipole antenna for the FM band.
          I'm not sure but I guess polarisation of the antenne is not important here as -if I am correct- the polarity of the received signal changes anyway depending on where the bird is located on the sky. (correct me if I am wrong).



          As mentioned above, ISS is currently active but it isn't always that way. The ham radio equipment is turned off whenever a docking procedure takes place - for arriving and departing modules.  If you don't hear ISS it's worth looking here - http://www.nasa.gov/mission_pages/station/timelines/5_2013_tl.html - to see if the ham gear has been turned off. Searching raw data for rs0iss* (wildcard) at aprs.fi can also provide valuable information. ISS aprs has been known to be silent for many weeks, on occasion.
          The aprs station in use at present is in the Russian sector of ISS and it transmits as RS0ISS-4. The performance of that station is far superior to the station in the American sector that uses RS0ISS-1. It is frequently not possible to decode RS0ISS-1, even on very high passes. There has been discussion about this on the ISS Fan Club web page.

          BTW. Isn't there another bird carrying an APRS payload?


          Ray vk2tv
          73
          kristoff - ON1ARF
        • asdil12net
          The required patches are now included into multimonNG (newest git-version) and pymultimonaprs-0.8.4. The encoding problem should be fixed now: - APRS-PKG s are
          Message 4 of 30 , May 24 5:08 AM
          • 0 Attachment
            The required patches are now included into multimonNG (newest git-version) and pymultimonaprs-0.8.4.

            The encoding problem should be fixed now:
            - APRS-PKG's are properly igated
            - Beacon status is UTF-8 in the config-file and is converted to ISO-whatever by pymultimonaprs, before being injected into igate.
          • marco.kubon
            Hi, I m glad that Dominik and Georg fixed the problems. Thank you very much. There is a step-by-step intruction in English how to set up a rx only APRS IGate
            Message 5 of 30 , May 24 9:07 AM
            • 0 Attachment
              Hi,

              I'm glad that Dominik and Georg fixed the problems. Thank you very much.

              There is a step-by-step intruction in English how to set up a rx only APRS IGate on the raspbian distribution on my webpage. See http://www.kubonweb.de

              Regards,
              Marco

              --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "asdil12net" <dheidler@...> wrote:
              >
              > The required patches are now included into multimonNG (newest git-version) and pymultimonaprs-0.8.4.
              >
              > The encoding problem should be fixed now:
              > - APRS-PKG's are properly igated
              > - Beacon status is UTF-8 in the config-file and is converted to ISO-whatever by pymultimonaprs, before being injected into igate.
              >
            • mathisono
              Q: I really like the idea of a .py program on the Rpi. I would like to use Xastir... Sorry! I need to pass messages! and later test Remote control with
              Message 6 of 30 , May 24 12:35 PM
              • 0 Attachment
                Q: I really like the idea of a .py program on the Rpi. I would like to use Xastir... Sorry! I need to pass messages! and later test Remote control with APRSpackets. The Igate for my station side, needs to have message RX/TX capacity from the terminal!

                Can any one comment on (RF -- RTL_fm -- multimonNG -- Xastir) or should I bypass multimonNG and just set up a sound modem ax25 chain?

                Mabey pymultimonaprs could make a baby with perlaprs? Hi Hi

                could pymultimonaprs support the xtnc? and RTL?

                http://w9if.net/iweb/perlaprs/#how


                73 Mathison
              • Robert Nickels
                ... Nicely done, Marco. I think many of us appreciate it when folks take the time to provide detailed instructions like this. 73, Bob W9RAN
                Message 7 of 30 , May 24 2:01 PM
                • 0 Attachment
                  On 5/24/2013 11:07 AM, marco.kubon wrote:
                  > There is a step-by-step intruction in English how to set up a rx only
                  > APRS IGate on the raspbian distribution on my webpage. See
                  > http://www.kubonweb.de
                  >
                  Nicely done, Marco. I think many of us appreciate it when folks take
                  the time to provide detailed instructions like this.

                  73, Bob W9RAN
                • mathisono
                  There is a known problem with kalibrate and its happening in kalibrate-rtl too shared memory usage in kal . Has any one else tryed this program out on a PRi?
                  Message 8 of 30 , May 24 10:54 PM
                  • 0 Attachment
                    There is a known problem with kalibrate and its happening in kalibrate-rtl too "shared memory usage in kal". Has any one else tryed this program out on a PRi? because it docent work here.?

                    ------------------
                    pi@raspberrypi ~/kalibrate-rtl/src $ ./kal -s GSM900
                    shmat: Invalid argument
                    terminate called after throwing an instance of 'std::runtime_error'
                    what(): circular_buffer: shmat
                    Aborted
                    -----------------------

                    http://sourceforge.net/mailarchive/forum.php?thread_name=CANZ%2BaJyOeCqG%3D76MmotbbYce_VbtUdm3vjvyPV8z%3DBQOV2sYXw%40mail.gmail.com&forum_name=openbts-discuss


                    73 Mathison
                    --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "marco.kubon" <dl1mx@...> wrote:
                    >
                    > Hi,
                    >
                    > I'm glad that Dominik and Georg fixed the problems. Thank you very much.
                    >
                    > There is a step-by-step intruction in English how to set up a rx only APRS IGate on the raspbian distribution on my webpage. See http://www.kubonweb.de
                    >
                    > Regards,
                    > Marco
                    >
                    > --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "asdil12net" <dheidler@> wrote:
                    > >
                    > > The required patches are now included into multimonNG (newest git-version) and pymultimonaprs-0.8.4.
                    > >
                    > > The encoding problem should be fixed now:
                    > > - APRS-PKG's are properly igated
                    > > - Beacon status is UTF-8 in the config-file and is converted to ISO-whatever by pymultimonaprs, before being injected into igate.
                    > >
                    >
                  • asdil12net
                    ... +++ configure.ac 2013-05-25 22:21:10.840457053 +0200 @@ -32,11 +32,7 @@ # OSX doesn t support System V shared memory AC_CANONICAL_HOST -case
                    Message 9 of 30 , May 25 1:23 PM
                    • 0 Attachment
                      modify configure.ac:
                      --- configure.ac.old 2013-05-25 22:20:37.592145361 +0200
                      +++ configure.ac 2013-05-25 22:21:10.840457053 +0200
                      @@ -32,11 +32,7 @@

                      # OSX doesn't support System V shared memory
                      AC_CANONICAL_HOST
                      -case "$host_os" in
                      - darwin*)
                      - AC_DEFINE([D_HOST_OSX], [], [building for OSX])
                      - ;;
                      -esac
                      +AC_DEFINE([D_HOST_OSX], [], [building for OSX])

                      AC_CONFIG_FILES([Makefile
                      src/Makefile])


                      then run bootstrap
                      then run configure

                      then modify Makefile
                      --- Makefile.old 2013-05-25 22:22:04.487732884 +0200
                      +++ Makefile 2013-05-23 15:34:17.725407037 +0200
                      @@ -216,7 +216,7 @@
                      EGREP = /usr/bin/grep -E
                      EXEEXT =
                      FFTW3_CFLAGS =
                      -FFTW3_LIBS = -lfftw3 -lm
                      +FFTW3_LIBS = -lfftw3 -lm -lrt
                      GREP = /usr/bin/grep
                      INSTALL = /usr/bin/install -c
                      INSTALL_DATA = ${INSTALL} -m 644

                      if make still does not link, run the linker line manually with the -lrt added.

                      That made it work for me on archlinuxarm on the rpi.

                      --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "mathisono" <mathisono@...> wrote:
                      >
                      > There is a known problem with kalibrate and its happening in kalibrate-rtl too "shared memory usage in kal". Has any one else tryed this program out on a PRi? because it docent work here.?
                      >
                      > ------------------
                      > pi@raspberrypi ~/kalibrate-rtl/src $ ./kal -s GSM900
                      > shmat: Invalid argument
                      > terminate called after throwing an instance of 'std::runtime_error'
                      > what(): circular_buffer: shmat
                      > Aborted
                      > -----------------------
                      >
                      > http://sourceforge.net/mailarchive/forum.php?thread_name=CANZ%2BaJyOeCqG%3D76MmotbbYce_VbtUdm3vjvyPV8z%3DBQOV2sYXw%40mail.gmail.com&forum_name=openbts-discuss
                      >
                      >
                      > 73 Mathison
                      > --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "marco.kubon" <dl1mx@> wrote:
                      > >
                      > > Hi,
                      > >
                      > > I'm glad that Dominik and Georg fixed the problems. Thank you very much.
                      > >
                      > > There is a step-by-step intruction in English how to set up a rx only APRS IGate on the raspbian distribution on my webpage. See http://www.kubonweb.de
                      > >
                      > > Regards,
                      > > Marco
                      > >
                      > > --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "asdil12net" <dheidler@> wrote:
                      > > >
                      > > > The required patches are now included into multimonNG (newest git-version) and pymultimonaprs-0.8.4.
                      > > >
                      > > > The encoding problem should be fixed now:
                      > > > - APRS-PKG's are properly igated
                      > > > - Beacon status is UTF-8 in the config-file and is converted to ISO-whatever by pymultimonaprs, before being injected into igate.
                      > > >
                      > >
                      >
                    • asdil12net
                      I think I mostly need a tool, which talks kiss to the tnc and spits out the packages in TNC2-format (exactly like multimonNG does with sound input).
                      Message 10 of 30 , May 25 1:27 PM
                      • 0 Attachment
                        I think I mostly need a tool, which talks kiss to the tnc and spits out the packages in TNC2-format (exactly like multimonNG does with sound input).

                        --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "mathisono" <mathisono@...> wrote:
                        >
                        > Q: I really like the idea of a .py program on the Rpi. I would like to use Xastir... Sorry! I need to pass messages! and later test Remote control with APRSpackets. The Igate for my station side, needs to have message RX/TX capacity from the terminal!
                        >
                        > Can any one comment on (RF -- RTL_fm -- multimonNG -- Xastir) or should I bypass multimonNG and just set up a sound modem ax25 chain?
                        >
                        > Mabey pymultimonaprs could make a baby with perlaprs? Hi Hi
                        >
                        > could pymultimonaprs support the xtnc? and RTL?
                        >
                        > http://w9if.net/iweb/perlaprs/#how
                        >
                        >
                        > 73 Mathison
                        >
                      • mathisono
                        This text ??? if you would supply replacement files or up date the git repo, that would be appreciated. 73 Mathison
                        Message 11 of 30 , May 25 6:41 PM
                        • 0 Attachment
                          This text ??? if you would supply replacement files or up date the git repo, that would be appreciated.


                          73
                          Mathison

                          ----------------------
                          > modify configure.ac:
                          > --- configure.ac.old 2013-05-25 22:20:37.592145361 +0200
                          > +++ configure.ac 2013-05-25 22:21:10.840457053 +0200
                          > @@ -32,11 +32,7 @@
                          >
                          > # OSX doesn't support System V shared memory
                          > AC_CANONICAL_HOST
                          > -case "$host_os" in
                          > - darwin*)
                          > - AC_DEFINE([D_HOST_OSX], [], [building for OSX])
                          > - ;;
                          > -esac
                          > +AC_DEFINE([D_HOST_OSX], [], [building for OSX])
                          >
                          > AC_CONFIG_FILES([Makefile
                          > src/Makefile])
                          >
                          >
                          > then run bootstrap
                          > then run configure
                          >
                          > then modify Makefile
                          > --- Makefile.old 2013-05-25 22:22:04.487732884 +0200
                          > +++ Makefile 2013-05-23 15:34:17.725407037 +0200
                          > @@ -216,7 +216,7 @@
                          > EGREP = /usr/bin/grep -E
                          > EXEEXT =
                          > FFTW3_CFLAGS =
                          > -FFTW3_LIBS = -lfftw3 -lm
                          > +FFTW3_LIBS = -lfftw3 -lm -lrt
                          > GREP = /usr/bin/grep
                          > INSTALL = /usr/bin/install -c
                          > INSTALL_DATA = ${INSTALL} -m 644
                          >
                          ---------------------------------------------
                        • asdil12net
                          git clone git://github.com/asdil12/kalibrate-rtl.git cd kalibrate-rtl git checkout arm_memory Then build like usually.
                          Message 12 of 30 , May 27 3:55 PM
                          • 0 Attachment
                            git clone git://github.com/asdil12/kalibrate-rtl.git
                            cd kalibrate-rtl
                            git checkout arm_memory

                            Then build like usually.

                            --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "mathisono" <mathisono@...> wrote:
                            >
                            > This text ??? if you would supply replacement files or up date the git repo, that would be appreciated.
                            >
                            >
                            > 73
                            > Mathison
                            >
                            > ----------------------
                            > > modify configure.ac:
                            > > --- configure.ac.old 2013-05-25 22:20:37.592145361 +0200
                            > > +++ configure.ac 2013-05-25 22:21:10.840457053 +0200
                            > > @@ -32,11 +32,7 @@
                            > >
                            > > # OSX doesn't support System V shared memory
                            > > AC_CANONICAL_HOST
                            > > -case "$host_os" in
                            > > - darwin*)
                            > > - AC_DEFINE([D_HOST_OSX], [], [building for OSX])
                            > > - ;;
                            > > -esac
                            > > +AC_DEFINE([D_HOST_OSX], [], [building for OSX])
                            > >
                            > > AC_CONFIG_FILES([Makefile
                            > > src/Makefile])
                            > >
                            > >
                            > > then run bootstrap
                            > > then run configure
                            > >
                            > > then modify Makefile
                            > > --- Makefile.old 2013-05-25 22:22:04.487732884 +0200
                            > > +++ Makefile 2013-05-23 15:34:17.725407037 +0200
                            > > @@ -216,7 +216,7 @@
                            > > EGREP = /usr/bin/grep -E
                            > > EXEEXT =
                            > > FFTW3_CFLAGS =
                            > > -FFTW3_LIBS = -lfftw3 -lm
                            > > +FFTW3_LIBS = -lfftw3 -lm -lrt
                            > > GREP = /usr/bin/grep
                            > > INSTALL = /usr/bin/install -c
                            > > INSTALL_DATA = ${INSTALL} -m 644
                            > >
                            > ---------------------------------------------
                            >
                          • newarroja
                            Guys, thanks for all the work. I ve followed Marco s instructions to the dot and when I try to start the script, I get the following error: Traceback (most
                            Message 13 of 30 , Jun 27, 2013
                            • 0 Attachment
                              Guys, thanks for all the work. I've followed Marco's instructions "to the dot" and when I try to start the script, I get the following error:

                              "Traceback (most recent call last):
                              File "/usr/local/bin/pymultimonaprs", line 14, in <module>
                              from pymultimonaprs.gate import IGate
                              File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/pymultimonaprs/gate.py", line 7, in <module>
                              import pkg_resources
                              ImportError: No module named pkg_resources"

                              and then it just hangs there or, sometimes, just exit.

                              Anyone help?

                              Thank you.

                              Paulo

                              --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "marco.kubon" <dl1mx@...> wrote:
                              >
                              > Hi,
                              >
                              > I'm glad that Dominik and Georg fixed the problems. Thank you very much.
                              >
                              > There is a step-by-step intruction in English how to set up a rx only APRS IGate on the raspbian distribution on my webpage. See http://www.kubonweb.de
                              >
                              > Regards,
                              > Marco
                              >
                              > --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "asdil12net" <dheidler@> wrote:
                              > >
                              > > The required patches are now included into multimonNG (newest git-version) and pymultimonaprs-0.8.4.
                              > >
                              > > The encoding problem should be fixed now:
                              > > - APRS-PKG's are properly igated
                              > > - Beacon status is UTF-8 in the config-file and is converted to ISO-whatever by pymultimonaprs, before being injected into igate.
                              > >
                              >
                            • newarroja
                              Dear friends, I ve followed the steps in Marco s page and everything seemed to installl fine. Howver, upon trying to run the script, I get the following error:
                              Message 14 of 30 , Jun 28, 2013
                              • 0 Attachment
                                Dear friends,

                                I've followed the steps in Marco's page and everything seemed to installl fine. Howver, upon trying to run the script, I get the following error:

                                "Traceback (most recent call last):
                                File "/usr/local/bin/pymultimonaprs", line 14, in <module>
                                from pymultimonaprs.gate import IGate
                                File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/pymultimonaprs/gate.py", line 7, in <module>
                                import pkg_resources
                                ImportError: No module named pkg_resources"

                                I'm running the latest raspbian distro and the newest upgrades.

                                I've installed python-dev but to no avail. What am I doing wrong?

                                Paulo
                              • marco.kubon
                                Hi Paulo, Please try to install the package python-pkg-resources with apt-get. Could be that you need to call the python setup.py install again. Regards,
                                Message 15 of 30 , Jun 30, 2013
                                • 0 Attachment
                                  Hi Paulo,

                                  Please try to install the package ' python-pkg-resources' with apt-get. Could be that you need to call the 'python setup.py install' again.

                                  Regards, Marco.

                                  --- In Raspberry_Pi_4-Ham_RADIO@yahoogroups.com, "newarroja" <ct2iww@...> wrote:
                                  >
                                  >
                                  > Dear friends,
                                  >
                                  > I've followed the steps in Marco's page and everything seemed to installl fine. Howver, upon trying to run the script, I get the following error:
                                  >
                                  > "Traceback (most recent call last):
                                  > File "/usr/local/bin/pymultimonaprs", line 14, in <module>
                                  > from pymultimonaprs.gate import IGate
                                  > File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/pymultimonaprs/gate.py", line 7, in <module>
                                  > import pkg_resources
                                  > ImportError: No module named pkg_resources"
                                  >
                                  > I'm running the latest raspbian distro and the newest upgrades.
                                  >
                                  > I've installed python-dev but to no avail. What am I doing wrong?
                                  >
                                  > Paulo
                                  >
                                Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.