Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

21-PACATE RESPECTABILE de Jerry Bridges TRADUCEREA: MIHAI DAMIAN, 2009-CAP.21-UL

Expand Messages
 • virginiabrasov
  Capitolul 21 Ce facem de acum Inainte? Daca ati ramas alaturi de mine pana acum, stiti ca am discutat de lucruri deloc placute. Am privit in detaliu la multe
  Message 1 of 1 , Sep 7, 2009
  • 0 Attachment

   Capitolul 21

   Ce facem de acum Inainte?

   Daca ati ramas alaturi de mine pana acum, stiti ca am discutat de lucruri deloc placute. Am privit in detaliu la multe pacate subtile pe care le toleram in vietile noastre. Cateodata poate am fost atinsi. Nadajduiesc sa se fi intamplat acest lucru, fiindca asta inseamna ca tu ai fost suficient de onest si suficient de umil sa admiti prezenta unora din aceste pacate In viata ta. Si daca este asa, mai este speranta. Adu-ti aminte, "Dumnezeu sta impotriva celor mandri, dar celor smeriti le da har" (1 Petru 5:5).

   Propozitiile de la inceputul Predicii de pe Munte (vezi Matei 5:1-7) ar trebui sa te incurajeze. Cei saraci in duh si cei ce plang sunt cei constienti de propria pacatosenie. Din pricina acestui lucru ei sunt blanzi si milosi in atitudinile si actiunile lor fata de altii, si sunt flamanzi si insetati dupa neprihanirea pe care realizeaza ca nu o au inca. Intreaga lor comportare este exact opusul comportarii celor mandri, superiori din punct de vedere moral, cu o neprihanire proprie. Cu toate acestea Isus spune ca acestia, cei saraci in duh (nu cei cu o neprihanire a lor insisi) sunt binecuvantati.

   Prin pildele Sale, Domnul Isus a creat niste caractere prin care si-a transmis mesajul in cel mai puternic mod. Ganditi-va la pilda Fariseului si a vamesului care se rugau in templu (vezi Luca 18:9-14). In ochii Iudeilor, contrastul dintre un Fariseu si un vames urat de oameni era unul maxim. Iar in pilda fiului risipitor (vezi Luca 15:11-32), trairea demna de dispret era scandaloasa pentru audienta iudaica. Totusi, in cele doua pilde Fariseul cel neprihanit si fiul mai mare cel neprihanit sunt cei care primesc mustrarea si condamnarea implicita din partea Domnului. Intre timp, vamesul pleaca acasa socotit justificat, iar fiul risipitor pocait este primit in imbratisarea calda a tatalui sau. Nu ne spune asta despre cat de mult uraste Dumnezeu pacatul neprihanirii de sine si cu cata indurare raspunde El In fata unui duh umil si zdrobit?

   Am inchieat capitolul precedent cu o referire la predica lui Thomas Chalmers intitulata "Puterea de excludere a unei noi iubiri." Se ridica intrebarea fireasca, "Cum putem creste in aceasta iubire noua?" Raspunsul este ca ea vine dintr-o constientizare tot mai mare a pacatoseniei care mai exista in noi si din dragostea lui Cristos pentru noi pana acolo incat a murit pentru acest pacat.

   In relatarea lui Luca despre femeia pacatoasa care i-a spalat si i-a uns picioarele cu mir (Luca 7:36-50), Isus spune, "Dar cui i se iarta putin, iubeste putin" (versetul 47). Si reversul este adevarat, asa cum arata Isus foarte clar In versetele 41-43, adica, cui i s-a iertat mult, iubeste mult. Simon Fariseul n-a realizat cat de pacatos era si cat de multa nevoie avea de iertare, asa ca iubit putin sau de fapt n-a iubit deloc. Femeia pacatoasa a realizat cat de pacatoasa era si cat i s-a iertat de mult, asa ca a iubit mult. Calea spre a creste in noua noastra iubire [iubirea pentru Cristos] despre care a predicat Chalmers este sa crestem in constientizarea dragostei lui Cristos pentru noi, dragoste care ne este revelata In evanghelie. Apostolul Pavel scrie ca dragostea lui Cristos pentru noi ne strange, sau ne constrange, ne obliga sa traim pentru El (vezi 2 Corinteni 5:14-15). O astfel de iubire pentru El, care va exclude, adica va da la o parte iubirea de lume, poate rezulta doar din perceperea adanca, din inima, a iubirii Sale fata de noi.

   Deci trebuie sa fim destul de onesti si de umili sa admitem pacatele noastre subtile. Doar asa vom experimenta dragostea care vine prin iertarea acestor pacate. Insa trebuie sa si luam atitudine impotriva lor pentru a ne putea elibera de ele. Pacatul cel mai grav dintre toate, in termeni practici, ar fi acela sa negam pacatele subtile din noi. Nu ne putem impotrivi lor pana nu le recunoastem prezenta. Primul pas pe care tu-l poti face spre eliberarea de pacat este sa-l recunosti si sa te pocaiesti in atitudinea fata de el. Asta nu Inseamna ca vei face progrese rapide in scoaterea acestui pacat din viata. Carnea sau firea pacatoasa nu se da batuta asa de usor. Mai degraba, pentru a folosi cuvintele apostolului Pavel, aceste pacate subtile trebuie "facute sa moara" (Romani 8:13; Coloseni 3:5). Mai mult de atat, am dezvoltat obiceiuri de a pacatui. Am dezvoltat obiceiuri sau tipare de gandire pacatoasa: ingrijorare, ingaduinta fata de propria persoana, atitudini critice fata de altii, barfa, si altele asemanatoare. Ce facem de acum inainte? Cum putem aplica mesajul general al acestei carti?

   Nadajduiesc ca in timp ce am parcurs si analizat aceste asa-zise "pacate respectabile" te-ai rugat cu onestitate in legatura cu fiecare, cerand lui Dumnezeu sa-ti descopere orice evidenta a lor in viata ta. Insa din nou ar fi bine sa le reluam cu rugaciune. Pentru a facilita acest lucru, iata o schita a pacatelor subtile pe care le-am discutat:

    

   Capitolul 7 — Lipsa evlaviei

   Capitolul 8 — Ingrijorarea si frustrarea

   ·                     Framantarea

   Capitolul 9 — Nemultumirea

   Capitolul 10 — Nerecunostinta

   ·                     Lipsa multumirii In circumstante dificile

   Capitolul 11 — Mandria

   ·                     Mandria auto-neprihanirii morale

   ·                     Mandria doctrinei corecte

   ·                     Mandria realizarilor proprii

   ·                     Un spirit independent

   Capitolul 12 — Egoismul

   ·                     In interesele noastre

   ·                     In banii nostri

   ·                     In lipsa noastra de consideratie

   Capitolul 13 — Lipsa Infranarii

   ·                     In ce priveste mancarea si bautura

   ·                     In ce priveste temperamentul

   ·                     In ce priveste finantele personale

   ·                    In ce priveste televizorul, hobby-urile, impulsul de a cumpara

   Capitolul 14 — Lipsa rabdarii si iritabilitatea

   Capitolul 15 — Mania

   ·                     Mania fata de Dumnezeu

   Capitolul 16 — Buruienile maniei

   ·                     Resentimentul

   ·                     Amaraciunea

   ·                     Vrajmasia si dusmania

   ·                     Ciuda sau necazul

   Capitolul 17 — Duhul de judecata

   ·                     Cu privire la convingeri diferite

   ·                     Cu privire la neIntelegeri doctrinare

   ·                     Duhul de critica

   Capitolul 18 — Invidia, gelozia si alte pacate Inrudite

   ·                     Invidia

   ·                     Gelozia (sau pizma)

   ·                     Concurenta

   ·                     Duhul de a controla

   Capitolul 19 — Pacatele limbii

   ·                     Barfa

   ·                     Calomnia

   ·                     Minciuna

   ·                     Cuvintele aspre, sarcasmul, insulta, ridiculizarea

   Capitolul 20 — Spiritul lumesc

   ·                     Banii

   ·                     Imoralitatea prin substitutie

   ·                     Idolatria

    

   In timp ce privesti aceasta lista, continua sa-i ceri lui Dumnezeu sa-ti deschida ochii la pacatele pe care le-ai tolerat sau pe care ai refuzat sa le recunosti ca fiind prezente in viata ta. Nu exista un substitut pentru umilinta si pentru marturisirea sincera a pacatului, ca prim pas in a-l scoate afara din viata ta. Ai cerut altora o evaluare iIn ceea ce priveste prezenta acestor pacate in viata ta? Daca nu, acum este timpul potrivit pentru a o face. Rezerva-ti timp in care sa stai cu sotia ta, cu fratele sau sora ta, sau cu un prieten de incredere. Cere-le sa-ti spuna parerea in mod onest. Asigura-i ca nu vei deveni artagos si nu le vei pune la indoiala sinceritatea evaluarii. Doar asculta-i, fara sa raspunzi. Poti sa le ceri sa te evalueze In fiecare domeniu conform unei grile de felul:

    

   ·         Nu reprezinta o problema la tine

   ·         Ocazional reprezinta o problema

   ·         In mod frecvent reprezinta o problema

   ·         Este o caracteristica a vietii tale

    

   Chiar daca nu esti de acord cu parerile lor in ceea ce te priveste, puneti-le la inima cu umilinta. Dumnezeu il poate folosi pe celalalt in a-ti deschide ochii In lucruri pe care nu le-ai constientizat.

   Intoarce-te si reia pe rand regulile de lupta cu pacatul enuntate in capitolul 6. Si daca simti cumva ca esti prea coplesit, da o atentie speciala cele dintai reguli de a confrunta intotdeauna pacatul in contextul evangheliei.

   Aminteste-ti ca sfintirea noastra progresiva—adica dezbracarea de pacat si imbracarea cu Cristos—se bazeaza pe doua temelii tari: neprihanirea lui Cristos si puterea Duhului Sfant. Priveste intotdeauna la Cristos si la desavarsita Lui neprihanire ca sursa a pozitiei si acceptarii tale inaintea lui Dumnezeu. Aminteste-ti: daca esti unit cu Cristos, Dumnezeu te vede imbracat in neprihanirea Lui perfecta. Si priveste totdeauna la Duhul Sfant care sa te faca in stare sa te impotrivesti pacatului si sa produca in tine roada Duhului.

   Lumea din jurul nostru ne observa, chiar in vreme ce ne ridiculizeaza valorile si ne respinge mesajul. Putem crede ca pacatele noastre subtile sunt ascunse de ochii lor, insa intr-un anume fel ei le percep. Percep neprihanirea noastra de sine, mania noastra, duhul nostru de judecata. Ne percep ca "oameni mai sfinti ca noi," sau invers, ca prefacuti care nu practica ceea ce propovaduiesc. A ne ocupa cu umilinta si onestitate de pacatele noastre "acceptabile" poate conta mult de tot in schimbarea in bine a acestei imagini. In final, dati-mi voie sa repet cuvintele din 1 Petru 5:5, "Dumnezeu sta impotriva celor mandri, dar celor smeriti le da har."

   CAPITOLUL 2: Disparitia pacatului

    

   [1] Karl Menninger, MD, Whatever Became of Sin? (New York: Hawthorne Books, 1973), 14-15.

   [1] Peter Barnes, "What? Me? A Sinner?" The Banner of Truth, April 2004, 21.

   [1] Marsha Witten, All Is Forgiven (Princeton, NJ: Princeton University Press, 1993), 81.

   [1] Witten , 101-102.

    

   CAPITOLUL 3: Gravitatea pacatului

    

   [1] Ralph Venning, The Sinfulness of Sin (Edinburgh, Scotland, and Carlisle, PA: The Banner of Truth Trust, 1965, publicata initial in 1669), 31.

    

   CAPITOLUL 4: Remediul pentru pacat

    

   [1] Brian H. Edwards, Through Many Dangers: The Story of John Neyton (Welwyn, England: Eurobooks, 1980), 191.

   [1] O expunere si aplicare concreta a catorva din aceste versete din Scriptura se poate gasi in capitolul 6 din cartea mea The Gospel for Everyday Life [Evanghelia pentru viata zilnica], publicata tot de catre NavPress.

    

   CAPITOLUL 8: Ingrijorarea si frustrarea

    

   [1] John Newton, Letters of John Newton (Carlisle, PA: The Banner of Truth Trust, 1960), 137.

   [1] Sunt constient ca unii oameni sufera atacuri de ingrijorare extreme care sunt devastatoare si dau nastere adesea la complicatii fizice. Aceste cazuri au poate nevoie de ajutor profesional si se situeaza dincolo de scopul acestei carti. Noi ne ocupam aici de ceea ce s-ar putea numi ingrijorarile vietii obisnuite, de fiecare zi.

    

   CAPITOLUL 9: Nemultumirea

    

   [1] Din poemul "In Acceptance Lieth Peace," pag.293 in Mountain Breezes de Amy Carmichael. Drept de copyright 1999 de catre Dohnavur Fellowship, si publicata de CLC Publications, Fort Washington, PA. Toate drepturile rezervate. Folosita cu permisiune.

   [1] M-am ocupat mai in detaliu de aceste atribute ale lui Dumnezeu in cartea mea Trusting God: When Life Hurts (NavPress).

    

   CAPITOLUL 14: Nemultumirea

    

   [1] Aceasta expresie este imprumutata din titlul cartii, Razboiul cuvintelor de Paul David Tripp, P & R Publishing, Phillipsburg, NJ. Este o carte excelenta pe care o recomand cu caldura.

    

   CAPITOLUL 15: Mania

    

   [1] Robert D. Jones, Uprooting Anger ( Phillipsburg , NJ : P & R Publishing, 2005), 13.

   [1] Ii raman indatorat lui Robert Jones pentru aceste ganduri, desi nu l-am citat in mod exact. Pentru cititorii care vor sa aprofundeze subiectul maniei mai mult decat se abordeaza in acest capitol, cartea lui Jones Uprooting Anger este foarte buna.

   [1] Imi dau seama ca in aceste situatii ar trebui sa guverneze principiile casatoriei aratate de Pavel si Petru in Efeseni 5:22-33 si 1 Petru 3:1-7, insa noi discutam mania care rezulta atunci cand aceste principii nu sunt urmate.

   [1] Din nou, stiu ca am tratat acest subiect doar in parte. Robert Jones are in cartea sa (citata mai sus) un capitol excelent care se ocupa extensiv de subiectul maniei fata de Dumnezeu.

    

   CAPITOLUL 16: Buruienile amaraciunii

    

   [1] Unii cititori se intreaba poate de ce nu ma refer la fraza "radacina de amaraciune" din Evrei 12:51 ca o atentionare impotriva pacatului amaraciunii. Aceasta expresie este o aluzie la Deuteronomul 29:18 si la fraza "o radacina care sa aduca otrava si pelin," care in acel pasaj vorbeste de razvratirea interioara, a inimii, impotriva lui Dumnezeu. In Evrei 12:51, scriitorul foloseste acea expresie din Deuteronomul pentru a avertiza impotriva apostaziei, nu impotriva amaraciunii provocate de resentimentul continuu.

    

   CAPITOLUL 20: Spiritul lumesc

    

   [1] Joel Belz, "Stingy Givers," World Magazine, 24 Iunie, 2006, 4.

   [1] Belz, 4.

   [1] Gene Edward Vieth, "Who Gives Two Cents for Missions?" World Magazine, 22 Octombrie, 2005, 28.

  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.