Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

1-OAMENI MANIOSI INTELEGEREA SI INVINGEREA MANIEI - Warren W. Wiersbe

Expand Messages
 • virginiabrasov
  OAMENI MANIOSI INTELEGEREA SI INVINGEREA MANIEI de Warren W. Wiersbe A BACK TO THE BIBLE PUBLICATION 1987 Back to the Bible Lincoln, Nebraska 68501
  Message 1 of 1 , Sep 30, 2009

   OAMENI MANIOSI

   INTELEGEREA SI INVINGEREA MANIEI

    

   de Warren W. Wiersbe

    

    

    

    

   A BACK TO THE BIBLE PUBLICATION

   1987

    

   Back to the Bible

   Lincoln, Nebraska 68501

    

   TRADUCEREA: MIHAI DAMIAN, 2009

   Capitolul 1

   Mania din noi

   Ce au in comun Cain, Moise, imparatul David, proorocul Iona si Domnul Isus Cristos? Dupa cele scrise in Scriptura, despre fiecare din ei se spune ca s-a maniat. Cain s-a maniat pe fratele sau si l-a omorat. Plin de manie, Moise a sfaramat cele doua table ale Legii dupa ce s-a coborat de pe munte. David s-a maniat si a rostit o sentinta, aducand asupra lui insusi si asupra familiei lui, pentru anii care urmau sa vina, judecata.

   Mania este un fapt de viata. Fiecare om simte acest sentiment din vreme in vreme. Multi oameni neprihaniti ai Bibliei s-a maniat—inclusiv Domnul nostru Insusi. Din acest motiv, Cuvantul lui Dumnezeu are multe de spus in legatura cu acest subiect al maniei—ce este ea si la ce poate ea duce. Cand mania este controlata si aratata doar dupa principiile biblice, ea poate fi o forta pozitiva care aduce slava lui Dumnezeu. De aceea, este important sa intelegem aceasta forta si sa invatam s-o folosim in felul dorit de Dumnezeu.

   In acest studiu vom examina mania din perspectiva biblica, descoperind conditiile in care ea este accepabila in fata lui Dumnezeu si invatand principii de a o controla. Studiind multele feluri de manie, vom privi la oameni importanti amintiti in Scripturi si care s-au maniat. Pe masura ce vom vedea felul in care s-au comportat ei in momente de manie, vom invata modul corect—si cel incorect—de a ne raporta la furia care este in noi.

   Definitia maniei

   Ce este mania? Dictionarul ne spune ca mania este un sentiment de neplacere sau iritare provocat de un rau real sau presupus. Este o definitie corecta. Cu totii am experimentat de multe ori acest sentiment puternic de iritare. Poate ca cineva aproape ti-a sters masina pe o sosea, fortandu-te sa iesi in decor. Esti furios pe celalalt sofer. De ce? Pentru ca n-avea dreptul sa circule in felul acesta. Sau dai drumul la radio si auzi despre cineva care a abuzat de o alta persoana. Esti indignat pentru ca nu se iau masuri impotriva acestei stari de lucruri. Mania noastra poate fi starnita brusc de catre un rau real sau imaginar indreptat impotriva noastra sau a altora.

   Mania este un sentiment foarte puternic. Daca-i dam voie sa se manifeste necontrolat, ea il poate distruge pe cel scos din sarite si pe altii. Insa si cei care neaga faptul ca au o stare de manie pot fi afectati sever, desigur, in mod negativ. Studiile au aratat ca mania are efecte clare asupra trupului. De fapt, multi doctori ne spun ca mania inabusita poate contribui la mai multe probleme si boli fizice.

   In ea insasi, mania nu este neaparat rea. Dumnezeu a pus in noi anumite emotii—inclusiv mania. Cand aceste emotii lucreaza impreuna asa cum trebuie, ele slujesc la protejarea si intarirea noastra. Mania este ca un foc. Cand este folosit in mod corect, focul ne incalzeste si ne ajuta. Daca, insa, il lasam nesupravegheat, un foc mic se va transforma curand intr-un infern dezlantuit, distrugand totul in cale. Tot astfel, mania ne alimenteaza sistemul emotional de aparare cand este folosita dupa cum a lasat Dumnezeu sa fie folosita.

   Noi suntem creati dupa chipul lui Dumnezeu—un Dumnezeu care se manie in anumite cazuri. Totusi, mania aratata de Domnul nostru este intotdeauna o manie sfanta. Astfel ca aceasta este cheia de folosire si de control al maniei. Filozoful Aristotel a scris: "Oricine poate sa se manie. Este foarte usor. Dar sa te manii pe cine trebuie, cat trebuie, la timpul potrivit, pentru un scop potrivit si in felul potrivit—aceasta nu sta in puterea oricarui om si nu este un lucru usor."

   Din pacate, Aristotel a avut dreptate. Putini oameni au invatat sa-si exprime aceasta emotie data de Dumnezeu in modul intentionat de El. De prea multe ori permitem maniei sa ne duca la pacat. Cand amestecam mania cu mandrie, cu meschinarie, cu invidie sau lacomie, cauzam probleme pentru noi si pentru altii. In vietile lui David, Cain, Iona si altii din Biblie, gasim multe dovezi graitoare ale fortei distrugatoare a maniei pacatoase. Este posibil, totusi, sa te manii si sa nu pacatuiesti. In Efeseni 4:26 apostolul Pavel ne spune, "Maniati-va si nu pacatuiti" (vezi de asemenea si Ps.4:4). Domnul Isus Cristos si Moise s-au maniat amandoi, fara sa pacatuiasca insa. Cand urmam exemplul lor de a-si folosi mania in mod corect si neprihanit, mania va deveni o forta mai curand constructiva decat destructiva.

  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.