Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Ekklhsiastikes Eidhseis 16.11-1.12.2004

Expand Messages
 • Antonis Papadopoulos
  ΗΠΑ - Μπάουτσερ για συνάντηση Πάουελ με Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ΑΠΕ Τρίτη, 16 Νοεμβρίου
  Message 1 of 1 , Dec 1, 2004
  • 0 Attachment
   Ekklhsiastikes Eidhseis 16.11-1.12.2004    

   ΗΠΑ - Μπάουτσερ για συνάντηση Πάουελ με Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

   ΑΠΕ

   Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 08:27

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/16/980173.htm

   Ως μια «φιλική συνάντηση» η οποία έδωσε την δυνατότητα στις δυο πλευρές να συζητήσουν επί της ουσίας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Μπους να αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ την συνάντηση που είχαν ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

   Η κυβέρνηση εμμένει σε κοινά αποδεκτή ονομασία υπό τον ΟΗΕ

   Επιστολή Χριστόδουλου σε ευρωπαίους ηγέτες για την ΠΓΔΜ

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2004 15:24

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/19/981317.htm

   Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να λυθεί με την αναζήτηση κοινά αποδεκτής ονομασίας μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ, επανέλαβε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

   Ο κ. Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προέδρου της Αλβανίας για ενδεχόμενη αναγνώριση από τα Τίρανα της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε ότι κρίνονται οι πράξεις, και αρνήθηκε να σχολιάσει προθέσεις.

   Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της επιστολής Μπους στον έλληνα πρωθυπουργό.

   Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι ο κ. Καραμανλής δεν ενημερώθηκε κατά τη συνάντησή του το Μάιο με τον αμερικανό πρόεδρο για τυχόν πρόθεση αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία Μακεδονίας», ενώ ερωτηθείς για το αν ο Πρωθυπουργός νιώθει προσβεβλημένος επειδή δεν ενημερώθηκε για τις προθέσεις των ΗΠΑ, απάντησε αρνητικά.

   «Η επιστολή Μπους ενισχύει την ελληνική διαπραγματευτική θέση γιατί και η αμερικανική πλευρά τάσσεται υπέρ της επίλυσης μέσω διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο κ. Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την επιστολή του αμερικανού προέδρου.

   Από την άλλη, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, απέστειλε επιστολή στους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε. και στους επικεφαλής των χριστιανικών Εκκλησιών, στην οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «Η χρήση του ονόματος " Μακεδονία" από τα Σκόπια είναι κάτι περισσότερο από μία απλή και αθώα πολιτιστική υπεξαίρεση. Κι αυτό γιατί στην περιοχή μας τα όρια του πολιτιστικού, του πολιτικού και του επεκτατικού είναι αμυδρά». Υπενθυμίζει κατάληψη από γείτονες, που σφετερίζονται το όνομα " Μακεδονία", μέρους της Ελληνικής Μακεδονίας και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, καθώς και συνεχείς επεμβάσεις των εκάστοτε μεγάλων δυνάμεων στο χώρο.

   Στο Βατικανό ο Πατριάρχης για τα τα λείψανα δύο Ιεραρχών

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2004 19:38

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/24/982752.htm

   Ο Πάπας θα παραδώσει τα λείψανα των Ιεραρχών Γρηγορίου του Ναζιανζηνού και Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, σε τελετή στο Βατικανό στις 27 Νοεμβρίου.

   Τα λείψανα των Αγίων είχαν κλαπεί από την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της Σταυροφορίας του 1204 και φυλάσσονταν στον Αγιο Πέτρο.

   Στο Βατικανό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2004 14:37

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/25/983056.htm

   Στο Βατικανό θα μεταβεί αύριο, με ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να παραλάβει από τον ίδιο τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' τα λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου και στη συνέχεια να τα συνοδεύσει στην έδρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

   Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραλάβει τα ιερά λείψανα κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

   Τουρκία - Αντιδράσεις για τον όρο «Οικουμενικο Πατριαρχείο» σε πρόσκληση του αμερικανού πρέσβη

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2004 18:20

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/25/983105.htm

   Την αντίδραση τούρκων εθνικιστών βουλευτών προκάλεσε πρόσκληση του αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα για δεξίωση προς τιμήν του τάγματος των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

   «Δεν αποδέχομαι την πρόσκληση αυτή η οποία έρχεται σε αντίθεση στα εθνικά συμφέροντά, στην εθνική στάση και στον αυτοσεβασμό μας. Ο Πατριάρχης δεν πρέπει να παραβιάζει τα όρια της εθνικής υπομονής και της ανοχής μας», τόνισε ένας εκ των αντιπροέδρων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο κ. Σαντίκ Γιακούτ, στην εφημερίδα ΖΑΜΑΝ.

   Αυτό που εξόργισε του τούρκους βουλευτές είναι η αναφορά στον όρο «Οικουμενικό Πατριαρχείο», στην πρόσκληση της αμερικανικής πρεσβείας.

   Το τάγμα των αρχόντων επισκέπτεται όπως κάθε χρόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην θρονική του εορτή και θα επισκεφτεί στη συνέχεια την Αγκυρα.

   Σημειώνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρεται επισήμως στην Τουρκία ως «Πατριαρχείο Φαναρίου». Η Αγκυρα θεωρεί ότι η συνθήκη της Λωζάνης, αφαίρεσε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τις θρησκευτικές του δικαιοδοσίες και το περιόρισε στα ενοριακά καθήκοντα για τους έλληνες ορθόδοξους της περιοχής της Κωνσταντινουπόλεως.

   Η δημόσια συζήτηση γύρω οπό τον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου αναζωπυρώθηκε στην Τουρκία μετά τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισημαίνουν ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τη νομική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να πάψει να δημιουργεί διοικητικά και άλλα εμπόδια στην ελεύθερη λειτουργία του Πατριαρχείου.

   Πηγή ΑΠΕ

   Πατριαρχείο

   Το «Οικουμενικό» εξόργισε τους Τούρκους

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

   Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2004 07:00

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/26/983319.htm

   Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του Αμερικανού πρεσβευτή στην Τουρκία προς τιμή των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκαλεί την αντίδραση εθνικιστών βουλευτών.

   Τούρκοι βουλευτές αντιδρούν στην πρόσκληση που έλαβαν για τη δεξίωση όπου θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα προς τιμή του τάγματος του Αγίου των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.

   ? «Δεν αποδέχομαι την πρόσκληση αυτή η οποία έρχεται σε αντίθεση στα εθνικά συμφέροντά, στην εθνική στάση και στον αυτοσεβασμό μας. Ο Πατριάρχης δεν πρέπει να παραβιάζει τα όρια της εθνικής υπομονής και της ανοχής μας», είπε ένας εκ των αντιπροέδρων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο κ. Σαντίκ Γιακούτ στην εφημερίδα «ΖΑΜΑΝ».

   Αυτό που εξόργισε του Τούρκους βουλευτές και τους έκανε να σκέφτονται ότι υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας είναι η αναφορά στο «Οικουμενικό» Πατριαρχείο στην πρόσκληση της αμερικανικής πρεσβείας.

   Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρεται επισήμως στην Τουρκία ως Πατριαρχείο Φαναριού. Η Αγκυρα θεωρεί ότι η Συνθήκη της Λωζάννης άφησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τις θρησκευτικές του δικαιοδοσίες και το περιόρισε στα ενοριακά καθήκοντα για τους Ελληνες ορθόδοξους της περιοχής της Κωνσταντινουπόλεως.


   Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο

   Κοντά στην ομογένεια και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

   Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2004 07:00

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/27/983641.htm

   ΑΠΟ ΤΟ Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος μίλησε με θερμά λόγια για τον Πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου.

   «Φυλάττουμε Θερμοπύλες σε δύσκολες συνθήκες, αλλά η παρουσία σας εδώ μας δίνει δύναμη και ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν μας ξεχνάει ποτέ», είπε ο Πατριάρχης.

   Ο κ. Θεόδωρος χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή ως χαρισματικό ηγέτη που κερδίζει τους άλλους, ενώ υπογράμμισε ότι στήριγμα του Πατριαρχείου είναι οι απόδημοι Ελληνες που, όπως είπε, ως φιλότιμοι και καλοί άνθρωποι βοηθούν να φτιάχνεται ένα σχολείο, μια εκκλησία σε ολόκληρη την Αφρική.

   Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θα είναι συμπαραστάτης στην αποστολή του Πατριαρχείου, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσπάθειά του συνολικά στην αφρικανική ήπειρο, όπου προωθεί τις αξίες του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού.

   Ο Πατριάρχης χάρισε στον Πρωθυπουργό το Σταυρό του Πατριαρχείου και από μία εικόνα του Χριστού και της Παναγίας στην κ. Καραμανλή, ενώ ο Πρωθυπουργός ανταποδίδοντας το δώρο χάρισε στον κ. Θεόδωρο ένα εγκόλπιο.

   Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το σπίτι του ποιητή Κ.Π. Καβάφη, που λειτουργεί ως μουσείο, και τη νέα Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη.

   Ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με Ελληνες ομογενείς, δεσμεύθηκε να συζητήσει τα προβλήματα της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου σε ανώτατο επίπεδο με την αιγυπτιακή κυβέρνηση σήμερα και αύριο στο Κάιρο.

   Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των ελληνικών εμπορικών επιμελητηρίων με την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για την τόνωση της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

   Η Ελλάδα, είπε ο κ. Καραμανλής, θέλει να παραμείνει ο Ελληνισμός ζωντανός και ακμαίος στην Αίγυπτο και θα βοηθήσει την ομογένεια να εξακολουθήσει να δίνει το «παρών».

   Ο πρόεδρος της ελληνικής παροικίας παρέδωσε στον Πρωθυπουργό φωτογραφία από την επίσκεψη, το 1957, του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην έδρα την παροικίας.

   Στο Βατικανό ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την παραλαβή ιερών λειψάνων

   ΑΠΕ

   Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2004 18:57

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/27/983742.htm

   Σε εορταστική τελετή έγινε το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό η παράδοση των λειψάνων των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Στην ευχαριστήρια δοξολογία παρέστησαν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πλήθη πιστών. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης και οι πρέσβεις μας στη Ρώμη και το Βατικανό κ.κ. Μητσιάλης και Μπότσιος.

   «Μη απειλή η Σχολή της Χάλκης» κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

   Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 07:00

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/29/983872.htm

   ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ Πατριαρχείο και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη δεν πρέπει να θεωρούνται απειλές για την Τουρκία.

   Αυτό εισηγείται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ζητεί να μην συμπεριληφθούν το Πατριαρχείο και η Σχολή μεταξύ των απειλών, στη νέα αναθεωρημένη μορφή του τουρκικού δόγματος εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ».

   Προσχέδιο

   Να σημειωθεί ότι, πριν από λίγες μέρες, το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk είχε αποκαλύψει ότι στο προσχέδιο της νέας μορφής του δόγματος αναφέρεται ότι «πρέπει να εμποδιστούν η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και οι προσπάθειες για αλλαγή του καθεστώτος του Πατριαρχείου».

   Σύμφωνα με τη χθεσινή «Ραντικάλ», αρμόδιος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «στο δόγμα που ισχύει μέχρι τώρα το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής αναφέρεται μεταξύ των απειλών», πράγμα που σημαίνει ότι δεν ισχύει η πληροφορία, που μετέδωσε το CNN Turk, αφού η σχετική αναφορά υπάρχει ήδη. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «το Πατριαρχείο δεν μπορεί να είναι απειλή».

   Ως προς το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, ο αξιωματούχος αναφέρει ότι «πιστεύουμε πως το ζήτημα αυτό εναπόκειται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

   Στην Κωνσταντινούπολη τα ιερά λείψανα των Αγίων Χρυσοστόμου και Γρηγορίου

   Επεστράφησαν 800 χρόνια μετά από την αρπαγή

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

   Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 07:00

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/29/983912.htm

   ΠΛΗΘΟΣ κόσμου συγκεντρώθηκε στο Φανάρι για την άφιξη των ιερών λειψάνων που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ προσέφερε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

   Οι ιερείς και η κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αλλά και το Καθολικό Ιερατείο της πόλης συγκεντρώθηκε στο Φανάρι για να βιώσει μια πραγματικά ιστορική στιγμή, την επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη μετά από 800 χρόνια των ιερών λειψάνων των Αγίων Χρυσοστόμου και Γρηγορίου.

   Τα λείψανα των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Χρυσοστόμου του Μεγάλου και Γρηγορίου του Θεολόγου βρίσκονταν στο ναό των Αγίων Αποστόλων από όπου αφαιρέθηκαν από τους Λατίνους μετά την λατινική άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204.

   Η χειρονομία της επιστροφής των λειψάνων θεωρείται ιδιαίτερα συμβολική πράξη έμπρακτης συγγνώμης για την καταστροφή που η δυτική Χριστιανοσύνη είχε επιφέρει στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι η πράξη του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ κορυφώνει τις προσπάθειές του για την συμφιλίωση των χριστιανικών εκκλησιών.

   Συνομιλίες

   ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ότι οι συνομιλίες, που θα αρχίσουν σήμερα στο Φανάρι με την επίσημη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, θα οδηγήσουν στην αναζωογόνηση του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδοξίας και Καθολικισμού, που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο τα τελευταία έξι χρόνια, εξέφρασε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

   Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα του ναού των Ταξιαρχών στην κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος, ο Πατριάρχης έκανε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία του Οικουμενικού Διαλόγου που θεωρεί ότι ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια , όταν επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο νεοεκλεγείς τότε Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'.

   «Το γεγονός ότι πραγματοποιούσε αυτή την επίσημη επίσκεψή του εις την πρώτη έδρα της καθ' ημάς Ανατολής, απεδείκνυε κατά τρόπο εύγλωττο και σαφή την πρόθεσή του να προωθήσει κατά τη διάρκεια της παποσύνης του τον λεγόμενο οικουμενικό διάλογο», είπε ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και τόνισε ότι ο οικουμενικός διάλογος αφορά κυρίως «τις καλές σχέσεις με την Ορθόδοξο Εκκλησία, με την οποία είναι εγγύτερον η Καθολική Εκκλησία, παρά με τους προτεστάντες αδελφούς μας».

   Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην τελευταία «περιπετειώδη συνάντηση» της μεικτής επιτροπής του θεολογικού διαλόγου στη Βαλτιμόρη και το αδιέξοδο που επικρατεί έκτοτε. «Ο θεολογικός διάλογος είναι απαραίτητος για τη διαλεύκανση των θεολογικών σημείων στα οποία εισέτι διιστάμεθα οι δύο Εκκλησίες», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

   Βαρθολομαίος: Ελπίζω και εύχομαι ότι θα επαναλειτουργήσει η Χάλκη, γιατί είναι δίκαιο. Και το δίκαιο επικρατεί στο τέλος.

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 18:37

   Συγκίνηση Βαρθολομαίου για την επιστροφή των λειψάνων

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

   Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 07:00

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/30/984292.htm

   ΩΣ ΤΟ σημαντικότερο γεγονός της 13χρονης θητείας του στο Θρόνο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, χαρακτήρισε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τη μεταφορά από το Βατικανό στην Κωνσταντινούπολη των ιερών λειψάνων των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε ότι δεν φαντάζεται πως ως το τέλος της θητείας του θα υπάρξει σημαντικότερο γεγονός.

   Ο κ. Βαρθολομαίος, πρόσθεσε ότι η ενέργεια του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' να δώσει πίσω τα ιερά σκηνώματα είναι γενναία και σημαντική για την ενότητα των δύο Εκκλησιών.

   Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε χθες ιδιαίτερα συγκινημένος, και με τους εκπροσώπους των δικαστικών λειτουργών της Ελλάδας, που επισκέφθηκαν το Φανάρι για να προσκυνήσουν τα λείψανα των Αγίων, αλλά και για να παραστούν στη σημερινή εορτή του Αγίου Ανδρέου, η οποία είναι θρονική εορτή για το Πατριαρχείο, καθώς ο Αγιος Ανδρέας θεωρείται ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

   Να μην ενοχλούνται επειδή ο λόγος της Εκκλησίας επεκτείνεται και στα εθνικά θέματα

   Χριστόδουλος: «Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για να μείνει ο τόπος ορθόδοξος και ελληνικός»

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 12:42

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/30/984470.htm

   «Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για να μείνει αυτός ο τόπος ορθόδοξος και ελληνικός», τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του από τον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στα Άνω Πατήσια της Αττικής.

   «Υπάρχουν πολλοί που ενοχλούνται γιατί ο λόγος της Εκκλησίας επεκτείνεται και στα εθνικά θέματα. Ας μην ενοχλούνται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη χώρα να απαγορεύει σε κάποιον να ομιλεί ελεύθερα και να λέει εκείνα που πιστεύει ως ορθά, πολλώ δε μάλλον όταν δεν είναι ο μόνος που τα πιστεύει ως ορθά, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο κ. Χριστόδουλος.

   «Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «χωρίς να θεωρηθεί παρέκκλιση από την αυστηρή γραμμή της οικουμενικότητας της Εκκλησίας, είμαστε ταγμένοι να φυλάμε εθνικές Θερμοπύλες, γιατί αυτός ο τόπος έχει ιστορία στην οποία έχουν συναντηθεί ο Χριστιανισμός και ο Ελληνισμός». «Αυτή η σύζευξη», σημείωσε ο Μακαριότατος, «αιώνες τώρα εξακολουθεί να υπάρχει».

   «Στους εθνικούς αγώνες η Εκκλησία δεν έμεινε στο περιθώριο και στη γωνία, ούτε βρέθηκε μόνο στην πρώτη γραμμή, αλλά έδωσε τα περισσότερα θύματα και αγωνίστηκε σθεναρά για να είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος και να μπορούν οι τιμητές της να ομιλούν και να λένε ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς», πρόσθεσε ο κ. Χριστόδουλος.

   Και απαντώντας στους επικριτές του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Λέω και παπάς και ζευγάς. Πρώτος δίνω αυτό το παράδειγμα και μπορείτε να ακολουθείτε αυτό τον δρόμο. Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για να μείνει αυτός ο τόπος ορθόδοξος και ελληνικός».

   Πηγή Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

   Τον πολιούχο της γιορτάζει η Πάτρα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 13:25

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/30/984497.htm

   Τον πολιούχο της, Αποστόλου Ανδρέα, τιμά με λαμπρότητα σήμερα η Πάτρα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος παρίσταται για τελευταία φορά με την ιδιότητα του ανώτατου άρχοντα της χώρας, στις εκδηλώσεις στη γενέτειρα του.

   Το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα τελέστηκε επίσημη δοξολογία, ενώ λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.δεν πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας και της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

   Συνάντηση Μπακογιάννη - Χριστόδουλου

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 15:19

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/30/984524.htm

   Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο, είχε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο η δήμαρχος ΑΘηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

   Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής με το δήμο, ειδικά όσον αφορά τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

   Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον Μακαριότατο στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εκκλησίας με το δήμο Αθηναίων. Οι δύο φορείς δραστηριοποιούνται, στα κοινωνικά θέματα και εν όψει των Χριστουγέννων, συζητήσαμε για το πώς μπορεί να είναι πιο αποδοτική η συνεργασία μας. Οι δύο φορείς είναι αρμόδιοι για πολλά θέματα όπως η σίτιση των αστέγων κ.α. Όσο στενότερη είναι η συνεργασία μας τόσο το καλύτερο. Ενημέρωσα επίσης τον Μακαριότατο για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου».

   Αποχή Τούρκων από δεξίωση λόγω «Οικουμενικού»

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 19:43

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/30/984600.htm

   Εγκύκλιος απαγορεύει την παρουσία τούρκων κρατικών λειτουργών στη δεξίωση που θα δοθεί στην κατοικία του αμερικανού πρέσβη, στις 2 Δεκεμβρίου, προς τιμήν αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αντιδρώντας στο χαρακτηρισμό «οικουμενικός», που αναγράφεται στην πρόσκληση [Βλέπε άρθρο] .

   Συνεργασία στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας ενόψει των Χριστουγέννων Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Χριστόδουλου και Ντόρας Μπακογιάννη

   ΑΠΕ

   Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 23:02

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/30/984786.htm

   Τη συνεργασία στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων, συζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνάντηση που έγινε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

   Μετά την συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα, κατά την έξοδό της από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εκκλησίας με το δήμο Αθηναίων και για το πως μπορεί να είναι περισσότερο αποδοτική η συνεργασία αυτή ενόψει των Χριστουγέννων.

   Εκκλησία

   Αρχιεπίσκοπος: Και παπάς και ζευγάς

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

   Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2004 07:00

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/01/984722.htm

   «ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλοί που ενοχλούνται γιατί ο λόγος της Εκκλησίας επεκτείνεται και στα εθνικά θέματα. Ας μην ενοχλούνται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη χώρα να απαγορεύει σε κάποιον να ομιλεί ελεύθερα και να λέει εκείνα που πιστεύει ως ορθά, πολλώ δε μάλλον όταν δεν είναι ο μόνος που τα πιστεύει ως ορθά, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

   Την επισήμανση αυτή έκανε, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του από τον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

   «Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας», είπε, «χωρίς αυτό να θεωρηθεί παρέκκλιση από την αυστηρή γραμμή της οικουμενικότητας της Εκκλησίας, είμαστε ταγμένοι να φυλάμε εθνικές Θερμοπύλες, γιατί αυτός ο τόπος έχει ιστορία στην οποία έχουν συναντηθεί ο Χριστιανισμός και ο Ελληνισμός».

   «Αυτή η σύζευξη», σημείωσε ο Μακαριώτατος, «αιώνες τώρα εξακολουθεί να υπάρχει». Όπως τόνισε, «στους εθνικούς αγώνες η Εκκλησία δεν έμεινε στο περιθώριο και στη γωνία, ούτε βρέθηκε μόνο στην πρώτη γραμμή, αλλά έδωσε τα περισσότερα θύματα και αγωνίσθηκε σθεναρά για να είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος και να μπορούν οι τιμητές Της να ομιλούν και να λένε ''ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς''».

   Και συνέχισε: «Λέω και παπάς και ζευγάς. Πρώτος δίνω αυτό το παράδειγμα και μπορείτε να ακολουθείτε αυτό τον δρόμο. Όλοι πρέπει να αγωνισθούμε για να μείνει αυτός ο τόπος ορθόδοξος και ελληνικός».

   Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τους αρχηγούς κρατών και Εκκλησιών για το θέμα των Σκοπίων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανασάκης, εμμέσως διεφώνησε με την ενέργεια αυτή του Αρχιεπισκόπου να αναμειγνύεται στο θέμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς».

   Απογοήτευση στο Φανάρι για τη στάση της Αγκυρας

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2004 17:48

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/01/984986.htm

   Εντονη είναι η δυσαρέσκεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

   Ο Πατριάρχης, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Τουρισμού, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Φανάρι, φέρεται να έκανε λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά της Τουρκίας.

   Αναφέρθηκε και στο προσχέδιο του αμυντικού δόγματος της Αγκυρας, το οποίο αναφέρει ότι ο τίτλος "οικουμενικός" δημιουργεί προβλήματα. "Ο τίτλος αυτός συνοδεύει το Πατριαρχείο εδώ και έξι αιώνες. Δεν πρόκειται να τον αποποιηθώ, όπως και τα κεκτημένα μας".

   Υπενθυμίζεται ότι η κρίση σχετικά με το θέμα της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου εντείνεται, με αφορμή το γεύμα που παραθέτει την Πέμπτη ο Αμερικανός πρέσβης Μαρκ Εντελμαν [Βλέπε άρθρο] .

   «Είμαστε απογοητευμένοι. Εκεί που περιμέναμε να τελειώσουν τα προβλήματά μας βγαίνουν όλο και νέα πράγματα. Εχουμε περισσότερες επιθέσεις στα πρόθυρα της λήψεως ημερομηνίας για την Τουρκία», είπε σήμερα στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

   Βαρθολομαίος: Απογοήτευση γιατί δεν επιλύονται προβλήματα του Πατριαρχείου

   ΑΠΕ

   Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2004 17:58

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/01/984987.htm

   Πικρία εξέφρασε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος γιατί κανένα από τα προβλήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν βρίσκει λύση παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

   «Είμαστε απογοητευμένοι. Δεν έχει λυθεί κανένα πρόβλημά μας, έχουμε περισσότερες επιθέσεις και στα πρόθυρα της λήψεως ημερομηνίας για την Ευρώπη. Εκφράζω το παράπονο και την απογοήτευση των χριστιανών και της Μητρός Εκκλησίας», είπε σήμερα στο Φανάρι.

   «Είμαστε λυπημένοι πολύ και ως Πατριαρχείο και ως κοινότητα. Εκεί που περιμέναμε να τελειώσουν τα προβλήματά μας βγαίνουν όλο και νέα πράγματα».

   Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε σαφείς ερωτήσεις προς την ’γκυρα, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες. "Γιατί δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που έχει περιγράψει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και η τουρκική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσει", διερωτήθηκε.

   «Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό ούτε στον εαυτό μου. Είμαι στεναχωρημένος και δεν το κρύβω, το λέω δημόσια», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

   «Ο (Τούρκος) υπουργός Παιδείας πέρυσι στις 30 Ιανουαρίου μας είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην επαναλειτουργήσει η Χάλκη. Αλλά τώρα μας λένε ότι είναι κίνδυνος για την ασφάλεια του κράτους. Τότε, γιατί μας διαβεβαιώνει ο υπουργός ότι θα επαναλειτουργήσει η Χάλκη», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

   Ο κ. Βαρθολομαίος ανέπτυξε και χθες κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως που παρέθεσε για τη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου τις δυσκολίες όπου αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο, δυσκολίες που αντί να μειωθούν αυξάνονται, όπως είπε.

   Ο Πατριάρχης ανέφερε μεταξύ των άλλων και την εγκύκλιο που απαγορεύει στους δημόσιους υπάλληλους να παραστούν σε δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας προς τιμήν των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και τη συνεχιζόμενη απαγόρευση λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

   Απαγόρευσε η Αγκυρα την τέλεση λειτουργίας στο ναό του Αγ. Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας, ανήμερα της εορτής του Αγίου

   Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

   Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2004 19:05


   ____________________________________________________________________
   http://www.freemail.gr - δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
   http://www.freemail.gr - free email service for the Greek-speaking.

  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.