Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Olo to xroniko tou sxismatos - "Nyxta Bar9olomaiou"

Expand Messages
 • Antonis Papadopoulos
  Ζητώ συγγνώμη για το οργισμένο και ασύνετο τελευταίο μήνυμά μου και την καθυστέρηση
  Message 1 of 1 , May 1 4:37 AM
  • 0 Attachment
   Olo to xroniko tou sxismatos - "Nyxta Bar9olomaiou" Ζητώ συγγνώμη για το οργισμένο και ασύνετο τελευταίο μήνυμά μου και την καθυστέρηση ενημερώσεως της "Ορθοδοξίας" για τα τελευταία τραγικά γεγονότα. Το σχίσμα δεν είναι υπόθεση για την οποία μπορούμε να μιλάμε με προχειρότητα.

   Επειδή όμως δεν είμαι κληρικός και δεν φοβάμαι κανένα προϊστάμενο [Φωτεινή, όχι, δεν με γνωρίζεις], μπορώ να πώ με θάρρος ότι το σχίσμα (κατ' ευφημισμόν ακοινωνησία) δεν μπορεί να αποτελεί «όπλο» στα χέρια ασεβών και επίορκων επισκόπων και προκαθημένων για περιχαράκωση και επέκταση της όποιας εγκόσμιας εξουσίας τους.

   Αντώνης Παπαδόπουλος
   --------------------------------------------------------------

   http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=208&obcatid=1

   Ωμός εκβιασμός Βαρθολομαίου στην Αθήνα


   Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

   (25/04/2004 19:14)

   Ξεπέρασε κάθε όριο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την νομικοκανονικά απαράδεκτη σε ύφος και πρωτοφανή συμπεριφορά του, στα εκκλησιαστικά σύγχρονα δρώμενα σε ότι αφορά τις σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδος. Το γεγονός αυτό γεννά εύλογες υποψίες πλέον ότι πίσω από την όξυνση και την αντιπαράθεση κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Με μήνυμα τριών σελίδων που απέστειλε το απόγευμα του Σαββάτου έπειτα από την έκτακτη Σύνοδο στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν διστάζει να απειλήσει ανοικτά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Δεν διστάζει να εισπηδήσει στο έργο διοίκησης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος, προτρέποντας τους Αρχιερείς να μη συμμετάσχουν στην αυριανή Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας!

   Δεν διστάζει ακόμη το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εκτοξεύσει ύβρεις προς τους Αρχιερείς, ιερείς και πολίτες που αποτελούν το άτυπο συμβουλευτικό σώμα του Αρχιεπισκόπου αποκαλώντας τους, ως πρόσωπα «προπετή και αυθάδη δήθεν ». Και όλα αυτά στο όνομα της κανονικής τάξης ως παραλόγως ισχυρίζεται στο τρισέλιδο μήνυμα το Φανάρι? Και το κακό είναι ότι η επίκληση της κακώς νοουμένης κανονικής τάξης από το Φανάρι γίνεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη δικτατορική και πραξικοματική απόφαση απομάκρυνσης του Μητροπολίτη πρώην Ρόδου Απόστολου. Δυστυχώς όμως στη Βατικάνεια διολίσθηση και παπική συμπεριφορά της πάλαι ποτέ Μητρός Εκκλησίας που εξελίσσεται σε μητριά Εκκλησία συμμετέχουν και ορισμένοι -ευτυχώς ελάχιστοι Αρχιερείς- της Εκκλησίας της Ελλάδος , όπως λ.χ. ο Ιωαννίνων Θεόκλητος , υποκινούμενοι κυρίως από προσωπικές πικρίες και αντιπάθειες που έχουν καλλιεργήσει στις σχέσεις τους με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αγνοούν ως αποδεικνύεται ότι με τη στάση αυτή γεμίζουν τη «φαρέτρα» του πολεμοχαρή, όπως αποδεικνύεται, σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος η πορεία του κατά την τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από συνεχείς απαράδεκτες οξύνσεις, αντιπαραθέσεις και παράλογα μίση. Γιατί με ελάχιστες εκ των Ορθοδόξων Εκκλησιών το Φανάρι δεν έχει ανοίξει μέτωπο, κάτι που σημαίνει ότι πίσω από αυτή την τακτική δεν αποκλείεται να κρύβεται μια προσπάθεια διάσπασης της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

   Το ευτύχημα ωστόσο, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας κατανόησε μετά και τις τελευταίες επιστολές του Οικουμενικού Πατριαρχείου πως η όλη αντιπαράθεση πιθανόν να εξυπηρετεί τα μύχια σχέδια της Άγκυρας, η οποία έχει κάθε λόγο να τρέφει αντιπάθειες έναντι του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Οι κυριώτεροι εξ αυτών έχουν να κάνουν με τη στάση του έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, της πολιτικής που ακολούθησε έναντι του Σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Σημειωτέον ότι το Φανάρι και στις δύο περιπτώσεις έχει ασπαστεί τη στάση της Άγκυρας αν και επισήμως υποστηρίζει ότι ουδέποτε αναμιγνύεται στην πολιτική! Και όχι μόνο την έχει ασπαστεί αλλά και έχει τεθεί ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικεφαλής της προσπάθειας πειθούς των Ευρωπαίων ηγετών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

   Τώρα λοιπόν το Φανάρι , ενισχυμένο από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης παραιτεί με το έτσι θέλω Μητροπολίτες, ιδρύει εν αγνοία της κυβέρνησης νέες Μητροπόλεις απειλεί ότι δεν θα αναγνωρίσει ένα αναφαίρετο δικαίωμα που ασκεί επί 75 χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος και έχει να κάνει με την πλήρωση των κενών μητροπολιτικών εδρών. Και δεν διστάζει να εκβιάσει ωμά τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας με επιβολή επιτιμίου της ακοινωνησίας σε περίπτωση που δεν θα υπακούσει στις «οθωμανικού τύπου» προσταγές του. Λησμονεί ως φαίνεται ότι η εποχή των Σουλτάνων αποτελεί παρελθόν. Ούτε ακόμη νοιάζεται για το κανονικό παράπτωμα της εισπήδησης στο οποίο υποπίπτει όταν προτρέπει τους Ιεράρχες και της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και αυτών των κακώς λεγομένων Μητροπόλεων των Νέων Χωρών να μη συμμετάσχουν στην σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

   «Παρακαλούμε τους σεβασμιώτατους ιεράρχας του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος να μην συμπράξουν στα μελετώμενα αντικανονικά και προπετή», αναφέρει η απαράδεκτη σε ύφος και εκκλησιαστικό ήθος ανακοίνωση που εξεδόθη στο Φανάρι.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι ως λέγεται αφορμή για να επιδείξει το Φανάρι μια ακόμη φορά τη διασπαστική ανορθόδοξη πολιτική του υπήρξε η συμμετοχή του αρχιμανδρίτη Νικόλαου Χατζηνικολάου στις εκλογές για την πλήρωση των χηρευουσών Μητροπόλεων. Εκείνο όμως που φαίνεται να εξόργισε το Φανάρι είναι η επιλογή των υποψηφίων για τις συγκεκριμένες μητροπολιτικές έδρες. Ως γνωστό την αρχιεπισκοπική λεγόμενη ευλογία απέσπασαν για την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης , ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και σε περίπτωση αποτυχίας του μεταθετού αρχικά είχε επιλεγεί ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χατζηνικολάου, αλλά μετά το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη φαίνεται να επιλέγεται η προώθηση του αρχιμανδρίτη Ιωάννη Τασσιά, αφού απαιτείται συνοχή και καλή διοικητική γνώση στο διάδοχο του μακαριστού Μητροπολίτη Παντελεήμονα. Στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως προωθείται ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αβαγιανός, στην Κοζάνη ο αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαλεξίου και στην Μεσογαία ο Διονύσιος Μάνταλος.

   Λέγεται ότι πίσω από το μήνυμα του Φαναρίου που εστάλη το απόγευμα του Σαββάτου κρύβεται Ιεράρχης του θρόνου που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Αυτό έχει γίνει γνωστό στους κύκλους των Αρχιερέων και αποτελεί την αιτία που ορισμένοι εξ αυτών προτείνουν στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να διακόψει κάθε επικοινωνία με την εν Ελλάδι αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι εξ αυτών να προτείνουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την αναστολή των εργασιών του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως είχε γίνει και περί το τέλος του 19ου αιώνα , όταν διαπιστώθηκε ότι ο ρόλος του μεταξύ άλλων ήταν και αντεθνικός.

   Είναι αλήθεια ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε μια προσπάθεια να επικρατήσει ειρήνη είχε αποδεχθεί την παράνομη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου . Αν και γνώριζε ότι ουσιαστικά το Φανάρι απαιτούσε από την Αθήνα να παρανομήσει εν τούτοις χαιρέτισε τη συμφωνία. Η σταγόνα όμως που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η επιστολή της 20ης Απριλίου, η οποία ουσιαστικά ανέτρεπε τη συμφωνία λύσης και ειρήνευσης και αποτελούσε ωμή παρέμβαση στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατάλυση του Αυτοκεφάλου. «Που ακούσθηκε να απαιτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εγκρίνει απόφαση του Ανωτάτου διοικητικού σώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος «, σχολίαζε Ιεράρχης . Και πρόσθετε: «Με όλα αυτά διαπιστώνεται ότι οι καλά μελετημένες και προσεγμένες κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποσκοπούν στη σταδιακή και έμμεση κατάλυση του Αυτοκεφάλου. Ίσως το Πατριαρχείο επιθυμεί να δημιουργήσει καθεστώτα όπου θα βολεύεται να λειτουργεί με πραξικοπηματικό τρόπο και να παραιτεί τηλεγραφικά Αρχιερείς και μάλιστα εν αγνοία τους?Οι περιπτώσεις του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων νύν Μητροπολίτη Πισιδίας Μεθοδίου, του πρώην Αμερικής Σπυρίδωνα αλλά και του Ρόδου δείχνουν το σεβασμό του Πατριαρχείου στη Συνοδικότητα και τους Ιερούς Κανόνες. Η απόσπαση επίσης της Κορέας από τη Μητρόπολη Ν. Ζηλανδίας εν αγνοία ως λέγεται του νυν Μητροπολίτη αποτελεί ένδειξη του τρόπου που πολιτεύεται και «εκμεταλλεύεται» τους κληρικούς του θρόνου το Φανάρι? »

   Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων

   Ο πάλαι ποτέ «αντιπατριαρχικών φρονημάτων» Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος παρουσιάζεται σήμερα «βασιλικότερος του βασιλέως» και τάσσεται με επιστολή, που απέστειλε προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το βράδυ του Σαββάτου στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υποστηρίζει ότι η στάση της Αθήνας και του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου παραβιάζει την κανονική τάξη και αρνείται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Από την άλλη πλευρά ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος που ανήκει στους Ιεράρχες εκείνους που αγωνίσθηκαν για μια ειρηνική λύση ξέσπασε χθες και προέβη σε σκληρές δηλώσεις. «Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι αυτοκέφαλος εκκλησία και δεν έχουμε αφεντικά πάνω από το κεφάλι μας. Σεβόμαστε τους πάντες και θέλουμε και οι άλλοι να σέβονται εμάς» είπε χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα επέκρινε τη στάση του Πατριαρχείου ως «ωμή και προκλητική επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας κάτι το οποίο απαγορεύεται από τους ιερούς κανόνες.


   Συντάκτης
   : ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
   Πηγή: ΑΚΤΕ

   --------------------------------------------------------------

   http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=209&obcatid=1

   Το κείμενο του μηνύματος του Πατριαρχείου


   (25/04/2004 19:27)

   Τό αυτώ πνεύματι στοιχούσα η εν Κωνσταντινουπόλει Μήτηρ Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, αγραυλούσα και φυλάσσουσα φυλακάς εν τή νυκτί του πλάνου τούτου βίου, ίνα τηρηθή η ενότης και η σύμπνοια μεταξύ των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ως κοινή μήτηρ και προστάτις και υπέρμαχος, έπραξε πολλά ίνα αρθώσι τα προσκόμματα, τα κωλύοντα την επάνοδον της ειρήνης εις τας σχέσεις αυτής μετά της πεφιλημένης θυγατρός και νύν τετιμημένης αδελφής Εκκλησίας της Ελλάδος.

   Δι’ όσων εσχάτως επεστείλαμεν τώ Μακ. Αρχιεπισκόπω Αθηνών και πάσης Ελλάδος και αγαπητώ εν Χριστώ αδελφώ κ. Χριστοδούλω περί της εγκρίσεως του καταλόγου των εκλογίμων διά την πλήρωσιν των υπό το ανώτατον κανονικόν δικαίωματού Οικουμενικού Πατριαρχείου τελουσών κενών Μητροπόλεων των λεγομένων ΝέωνΧωρών, επί συγκεκριμένοις όροις, ηλπίζομεν ότι θα επείθετο να ακολουθήσητήν ευθείαν οδόν, διά καταλλήλων τώ καιρώ και ταίς περιστάσεσι χειρισμών. Ατυχώς το παν εις τουναντίον εξέβη. `Ανευ προηγουμένης απαντήσεως εις τα αιτηθέντα εν τοίς Γράμμασιν ημών συγκαλεί, ως πληροφορούμεθα, την Ιεράν Σύνοδον τήςΙεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ίνα χωρήση εις πλήρωσιν των ως άνω Ιερών Μητροπόλεων, αθετουμένης της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως τού1928 και παραβλεπομένων με διαφόρους μεθοδεύσεις των κατ’ οικονομίαν υποδείξεων και συστάσεων ημών προς επίτευξιν της ειρήνης, των διαγραφομένων εν τοίς προσφάτοις Πατριαρχικοίς Γράμμασιν.

   Επειδή τοίνυν τα γενησόμενα πλήττουν την κανονικήν τάξιν και τον οφειλόμενον σεβασμόν προς την Μητέρα Εκκλησίαν, τραυματίζουν δε συγχρόνως τα ανάλογα αισθήματα τού ευσεβούς της Εκκλησίας πληρώματος, και παραβλάπτουν μονομερώς τα δίκαια και προνόμια του Οικουμενικού Θρόνου, επηρεαζομένου του Μακ. Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου από «ολίγα πρόσωπα προπετή και αυθάδη», ως διαπιστώνει ο `Αγιος Κλήμης ο Ρώμης εις ανάλογον περίπτωσιν εν τή Εκκλησία της Κορίνθου, διά να προλάβωμεν και αποτρέψωμεν τα χείρονα και βέβαιοι όντες ότι εξηντλήθημεν παραχωρούντες, ενδίδοντες και οικονομούντες, εν πλήρει δε συνειδήσει ότι εφθάσαμεν υπαιτιότητι άλλων εις κρίσιμον καμπήν, δηλούμεν ομοφώνω Συνοδική αποφάσει ότι, φυλασσομένου ακεραίου του κανονικού δικαιώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπως λάβη και πρόσθετα κανονικά μέτρα, εάν δεν ληφθή σοβαρώς υπ’ όψιν το από 20ής Απριλίου 2004 ημέτερον Γράμμα, το ερμηνεύον το από 31ης Μαρτίου ε.έ. προηγούμενον, και προχωρήση η Εκκλησία της Ελλάδος εις εκλογάς, τότε, επί του παρόντος:

   α) θα θεωρήσωμεν ως ακύρους τας εκλογάς διά τας συγκεκριμένας επαρχίας των «Νέων Χωρών»·

   β) εν αφάτω θλίψει και οδύνη θα διακόψωμεν την κοινωνίαν μετά του Μακ.Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου, του ψύξαντος την αγάπην, αναμένοντεςτήν μετάνοιαν αυτού και επανόρθωσιν.

   `Οθεν, παρακαλούμεν τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχας του τε κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος όπως μή συμπράξουν εις τα μελετώμενα αντικανονικά και προπετή.

   Η εκχώρησις διοικητικών αρμοδιοτήτων διά τας Ιεράς Μητροπόλεις των λεγομένων Νέων Χωρών τή Εκκλησία της Ελλάδος δεν σημαίνει ποσώς παραίτησιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου από των κανονικών δικαίων αυτού, άτινα μένουν πλήρη και ακέραια.

   Εν τοίς Πατριαρχείοις, τή 24η Απριλίου 2004
   Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου


   Πηγή: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
   <http://www.ec-patr.gr/docdisplay.php?id=13&cat=anakinothenta>

   --------------------------------------------------------------

   http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=217&obcatid=1

   Περίληψη της εισήγησης Αρχιεπισκόπου στην Ιεραρχία


   Η διαφωνία στην ερμηνεία και εφαρμογή της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928

   Στο πλαίσιο της χθεσινής εισήγησής του ενώπιον της Ιεραρχίας, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε αρχικά ότι η πλήρωση των χηρευουσών εδρών των Ι. Μητροπόλεων των λεγομένων Ν. Χωρών είχε εμπλακεί στη διαφωνία που ανέκυψε, ως μη ώφελε, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ότι αφορά στην ερμηνεία και εφαρμογή της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης (Π.Σ.Π.) του 1928, της οποίας οι όροι, δια της κανονικού κύρους Πράξης Αποδοχής της Π.Σ.Π. εκ μέρους της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της κοινής συμφωνίας του 1929 μεταξύ των δύο Εκκλησιών, τροποποιήθηκαν και τροποποιημένοι ισχύουν και τηρούνται έκτοτε επί 75 έτη.

   Σημείωσε δε τη σταθερά βούληση της Ι.Σ.Ι., όπως αυτή εκφράσθηκε στην έκτακτη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο του 2003, για τη διατύπωση συγκεκριμένων εποικοδομητικών προτάσεων προς άρση του αδιεξόδου και διασαφήνιση της θέσης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με τις τότε αποφάσεις της η Ι.Σ.Ι., τόνισε, διεκήρυττε τόσο τον οφειλετικό σεβασμό της Εκκλησίας μας προς την Π.Σ.Π. του 1928 και το δι’ αυτής διαμορφωθέν καθεστώς όπως αυτό ισχύει μέχρι σήμερα (το οποίο και διαβεβαίωνε πανηγυρικά ότι δεν αμφισβητεί, όπως υποστήριζαν ορισμένοι), όσο και την οφειλετική υποχρέωσή Της να προσαρμόσει τον τρόπο εφαρμογής του Ε΄ Όρου της Π.Σ.Π. στις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Καταστατικού Χάρτη, μη μετακινούμενη από όσα η έννομη τάξη της χώρας μας προβλέπει. Και ανέφερε: «Το να επιζητείται, με αφορμή το ανακύψαν ζήτημα της εφαρμογής του Ε΄ Όρου, να εμφανισθεί η Εκκλησία ως αγνοούσα τον Νόμο, με όλες τις συνέπειες, συνιστά αδόκιμη απόπειρα κατάργησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου». Επίσης η Ι.Σ.Ι. τότε, πρόσθεσε, αποφάσισε την εφεξής αποστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του Καταλόγου των προς αρχιερατεία εκλογίμων προς άσκηση υπ’ αυτού των δικαιωμάτων του, πράγμα το οποίο δεν γινόταν μέχρι τότε, ως μία χειρονομία καλής θέλησης. Επισήμανε δε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος επικέντρωνε πάντα το ενδιαφέρον Της όχι βέβαια στην αμφισβήτηση των κανονικών δικαίων του Οικουμενικού Θρόνου που απορρέουν από τους Όρους της Π.Σ.Π., αλλά στην εναρμόνιση της εφαρμογής τους προς το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να τηρεί, όπως άλλωστε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναλόγως πράττει, υποκείμενο στο αυτό πλαίσιο ως προς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και στο πλαίσιο των νόμων της τουρκικής Πολιτείας π.χ. σε ότι αφορά στην εκλογή Πατριάρχου. Και αυτό, συνέχισε, για την πρόληψη ή και αποτροπή πιθανών ή και βεβαίων ακυρωτικών αποφάσεων του Σ.τ.Ε. επί εκκλησιαστικών Πράξεων εκλογής αρχιερέων για τις Ι. Μητροπόλεις των λεγομένων Ν. Χωρών.

   Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε λεπτομερειακά στις πρωτοβουλίες του τη εγκρίσει της Δ.Ι.Σ., και μετά τον Νοέμβριο του 2003 μέχρι σήμερα, για την εξεύρεση συναινετικής και αδελφικής λύσης στο ζήτημα με τις αλλεπάλληλες αποστολές Επιτροπών στην Κων/πολη, τονίζοντας ότι η στάση του αυτή υπαγορεύθηκε από βαθιά συναίσθηση του βάρους της ευθύνης του έναντι της Εκκλησίας, αλλά και έναντι της εκπεφρασμένης βούλησης της Ι.Σ.Ι. για συναινετική διευθέτηση του θέματος προς το συμφέρον της Εκκλησίας. Κατά τις συζητήσεις, είπε, επιδείξαμε σύνεση και ωριμότητα και κάναμε παραχωρήσεις, αποβλέποντας κυρίως στην, χάριν του λαού μας, επίλυση του ζητήματος και αποφεύγοντας τις πολλαχόθεν προτεινόμενες μονομερείς εκκλησιαστικές πράξεις, που εάν επιβάλλονταν θα έθεταν σε δοκιμασία τους ακατάλυτους πνευματικούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών επί ζημία της σύγχρονης αποστολής της Ορθοδοξίας σε μία κρίσιμη περίοδο ραγδαίων πολιτικών, πνευματικών και κοινωνικών συγχύσεων.

   Ειδικότερα, ο Μακαριώτατος ανέλυσε διεξοδικά τη διαδικασία τελικής διαμόρφωσης (με ορισμένες διευκρινιστικές βελτιώσεις) του συνταχθέντος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχεδίου επίλυσης της κρίσης (το οποίο κόμισε στην Αθήνα ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος κατά την επιστροφή του από την Κων/πολη στις 11 Φεβρουαρίου ε.ε., όπου είχε μεταβεί κατόπιν πρόσκλησης του Οικουμενικού Πατριάρχη), σχεδίου που αποδέχθηκε το Οικ. Πατριαρχείο στις 27 Φεβρουαρίου ε.ε. στο πλαίσιο της προς τούτο επίσκεψης στην Κων/πολη των Σεβ. Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και Βεροίας κ. Παντελεήμονος, λαμβάνοντας τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Το συμφωνηθέν τελικώς κείμενο, συνέχισε, κινείται εντός του πνεύματος των επί του θέματος προτάσεων που υιοθέτησε η Ι.Σ.Ι. τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και ταυτόχρονα, περιεκτικά διατυπωμένο, αποτυπώνει τη συγκλίνουσα προσέγγιση των γνωστών νομικών προεκτάσεων που επηρέασαν εξ αρχής τον σχετικό προβληματισμό της Εκκλησίας μας. Συντάχθηκε, είπε, όχι μόνο για την εξοικονόμηση της αναγκαίας λύσης στην αναφυείσα, ως μη ώφελε, δοκιμασία στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, αλλά κυρίως «για την κραταίωση της ενότητας πνεύματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης και της αγάπης». Ενεκρίθη δε ομοφώνως, σημείωσε, από την Δ.Ι.Σ., η οποία είχε την προς τούτο ειδική εξουσιοδότηση της Ι.Σ.Ι., στη συνεδρίασή της της 1ης Μαρτίου ε.ε. με την πίστη ότι έτσι λήγει η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Ωστόσο, είπε, το Πατριαρχείο, αν και κατ’ αρχήν αποδέχθηκε Συνοδικώς το κείμενο, και ο Παναγιώτατος διαβεβαίωσε τους δύο Αρχιερείς μας ότι δεν πρόκειται να διαγράψει κανέναν από τον κατάλογο, διατύπωσε την απαίτηση να συμπεριλάβει η Εκκλησία μας στο συνοδευτικό του εγκεκριμένου κειμένου Γράμμα Της που θα απέστελλε στο Πατριαρχείο τρία επιπλέον θέματα (την τελεσίδικη εγγραφή στον Κατάλογο των προταθησομένων από τον Πατριάρχη υποψηφίων, το αίτημα για συγκατάθεση του Οικ. Πατριαρχείου σε περίπτωση πλήρωσης δια μεταθέσεως κενής Ι. Μητρόπολης των λεγομένων Ν. Χωρών και την έγκριση του κειμένου από την Ι.Σ.Ι. και όχι μόνο από την Δ.Ι.Σ. με τροποποίηση της απόφασης της Ι.Σ.Ι. του προηγούμενου Νοεμβρίου). Η Δ.Ι.Σ., συνέχισε, κρίνοντας ότι τα θέματα αυτά θα έπρεπε να συζητηθούν με το Πατριαρχείο, εξουσιοδότησε σχετικώς τριμελή εξ Αρχιερέων Επιτροπή (Σεβ. Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος και Βεροίας κ. Παντελεήμων), η οποία μετέβη στην Κων/πολη για να μεταφέρει το σχετικό Συνοδικό έγγραφο που περιείχε το ως άνω συμφωνηθέν τελικώς κείμενο και την ανακοίνωση περί της επικείμενης πλήρωσης των χηρευουσών εδρών των Ι. Μητροπόλεων των λεγομένων Ν. Χωρών και συνόδευε τον Κατάλογο. Κατά τις εκεί συζητήσεις, υπογράμμισε, αφού τονίσθηκε από την Επιτροπή ότι η ως άνω τελεσίδικη εγγραφή θα ήταν μη σύννομη και κατά συνέπεια άκυρη, προτάθηκαν και ορισμένες λύσεις ανάγκης που όμως δεν έγιναν δεκτές από τον Παναγιώτατο. Επιπρόσθετα, είπε, υποστηρίχθηκε ότι σχετικά με την πλήρωση δια μεταθέσεως κενής Ι. Μητρόπολης των λεγομένων Ν. Χωρών αρκεί, σύμφωνα και με σχετική δήλωση του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου, η έγκαιρη απλή ανακοίνωση στο Πατριαρχείο, ενώ για το θέμα της επικύρωσης από την Ι.Σ.Ι. του ως άνω κειμένου ανελήφθη η δέσμευση να γίνει αυτή η επικύρωση και μόνον. Βεβαίως, σημείωσε, ουδεμία υποχρέωση ανελήφθη για νομοθετική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων, αλλά αντίθετα δηλώθηκε ότι η Εκκλησία μας δεν επιθυμεί παρέμβαση στον Καταστατικό Της Χάρτη. Η συναινετική πρόταση της Δ.Ι.Σ. της 1ης Μαρτίου ε.ε. που κινείται εντός του πλαισίου της παρασχεθείσης σε αυτή ειδικής εξουσιοδότησης της Ι.Σ.Ι., είπε ο Μακαριώτατος, έγινε δεκτή από την Αγία Πατριαρχική Σύνοδο και συνοδεύθηκε με το με ημερομηνία 31 Μαρτίου ε.ε. Πατριαρχικό Γράμμα, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, εγκρίνεται ο Κατάλογος χωρίς υπόδειξη ιδίων υποψηφίων και ζητείται η ως άνω πρόταση να τύχει της επικύρωσης και της Ι.Σ.Ι.. «Το μόνον όπερ δυνάμεθα να πράξωμεν είναι να την επικυρώσωμεν άνευ ετέρου» επισήμανε, ανακοινώνοντας άμεσα την επικύρωση αυτή στο Πατριαρχείο. Αξιολογώ ως εύλογη και προτείνω ως λυσιτελή την από κοινού συνομολογηθείσα αυτή συμφωνία, «ίνα μη, διά της παρατάσεως της εξεζητημένης διχογνωμίας ζημιώνται μείζονα και ουσιώδη εις τας σχέσεις των δύο Εκκλησιών», είπε.

   Ως προς τα εκκρεμή λίαν σοβαρά και ευαίσθητα κανονικά ζητήματα που τίθενται στο από 1ης Δεκεμβρίου 2003 Πατριαρχικό έγγραφο και στο από 31ης Μαρτίου ε.ε. Πατριαρχικό Γράμμα, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι η σχετική απάντηση, που προϋποθέτει σοβαρή μελέτη και σε βάθος εξέταση, «δέον να παραπεμφθή εις την Δ.Ι.Σ., η οποία και θα κληθή να αποφασίση εάν θα απαντήσει εκείνη ευθέως ή θα προτείνη την παραπομπήν των ζητημάτων αυτών εις διμερείς συνομιλίας».

   Είναι λοιπόν προφανές, κατέληξε ο Μακαριώτατος, ότι με τη συναινετική αυτή λύση «βεβαιούται εναργέστερον ο κοινός σεβασμός εις τε το πνεύμα και εις το γράμμα των κανονικών κειμένων είτε της Πράξεως του 1928, είτε της ομοίας Πράξεως αποδοχής της από μέρους της Εκκλησίας ημών του ιδίου έτους 1928, προς αποφυγήν μελλοντικών ανεπιθυμήτων συγχύσεων». Βεβαίως, συνέχισε, θα μπορούσαν ίσως να διατυπωθούν από ορισμένους επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις για ορισμένα σημεία της από κοινού συνομολογηθείσης συμφωνίας, αλλά αυτές έχουν ήδη εξαντληθεί και δεν υπηρετούν πλέον το μείζον συμφέρον της Εκκλησίας, καθώς η χαρά της συμφωνίας αυτής απωθεί στο περιθώριο της μνήμης της Εκκλησίας κάθε πικρία από οπουδήποτε και αν αυτή προερχόταν. Καλούμαστε ως Σύνοδος να προχωρήσουμε στο μείζον και κυριότερο, το οποίο είναι η κίνηση της από τον Καταστατικό Χάρτη προβλεπόμενης διαδικασίας για την πλήρωση των χηρευουσών Ι. Μητροπόλεων, επί τη βάσει του υπ’ αυτής εντός των νομίμων προθεσμιών καταρτισθέντος και νομικώς τελειωθέντος Καταλόγου εκλογίμων, είπε.

   Πηγή
   : Αρχιεπισκοπή Αθηνών

   --------------------------------------------------------------

   http://www. orthodoxia. gr/newsclicks. cfm?ID=211&obcatid=1

   Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας


   (26/04/2004 20:09)

   Περί της εκλογής νέων Μητροπολιτών στις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως, Σερβίων και Κοζάνης και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

   Αθήνα, τη 26η Απριλίου 2004

   Συνήλθε σήμερα σε έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνώνκαί Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου με θέματα :

   α) Επικύρωση Αποφάσεως Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 1. 3. 2004 καί

   β) Η πλήρωση των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως, Σερβίων και Κοζάνης και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

   Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικότής Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου.

   Εντός της αιθούσης των Συνεδριών εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Θεοκλήτου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Θεοφίλου, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου και Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου.

   Κατά την έναρξη της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος προσεφώνησε το Σώμα της Ιεραρχίας και ευχήθηκε τα δέοντα επ’ ευκαιρία της Εορτής του Πάσχα και ερμήνευσε δι’ ολίγων τον σκοπό της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

   Στην προσφώνηση του Μακαριωτάτου αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος υπό την ιδιότητά του ως Αντιπροέδρου της Ιεράς Συνόδουτής Ιεραρχίας.

   Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Θεοκλήτου και Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

   Στή συνέχεια ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ανέγνωσε Εισήγηση επί της οποίας ακολούθησε συζήτηση, όπου έλαβαν μέρος οι εξής Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες : Ηλείας κ. Γερμανός, Πειραιώς κ. Καλλίνικος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Φιλίππωνκ. Προκόπιος, Σταγών κ. Σεραφείμ, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Κιλκισίου κ. Απόστολος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Θηβών κ. Ιερώνυμος, Πατρών κ. Νικόδημος, Τριφυλίας κ. Στέφανος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Νικοπόλεως κ. Μελέτιος και Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

   Περατωθείσης της συζητήσεως τέθηκαν σε ψηφοφορία οι εξής 3 προτάσεις του Μακαριωτάτου:

   «1. Επικύρωσις της συναινετικής προτάσεως της Δ.Ι.Σ. της 1. 3. 2004 και άμεσος ανακοίνωσις της επικυρώσεως ταύτης εις το Πατριαρχείον.

   2. Παροχή εις την Δ.Ι.Σ. περαιτέρω εξουσιοδοτήσεως διά χειρισμόν του γενικωτέρου θέματος, ειδικώτερον δε παραπομπή εις την Δ.Ι.Σ. της μελέτης και απαντήσεως εις όσα ζητήματα θέτει με τα τελευταία έγγραφά του το Πατριαρχείον, ή παραπομπή τούτων εις διμερείς Επιτροπάς αναλόγως προς την απόφασιν της Δ.Ι.Σ.

   3. Άμεσος διενέργεια εκλογών διά την πλήρωσιν των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων επί τή βάσει του υπό της Ι.Σ.Ι. εντός των νομίμων προθεσμιών καταρτισθέντος και νομικώς τελειωθέντος Καταλόγου εκλογίμων».

   Σε σύνολο 71 ψηφησάντων Μητροπολιτών :

   Επί της πρώτης προτάσεως ευρέθησαν :

   52 ΝΑΙ,

   10 ΟΧΙ,

   4 ΛΕΥΚΑ.

   5 ΕΠΕΧΩ.

   Επί της δευτέρας προτάσεως ευρέθησαν:

   42 ΝΑΙ,

   17 ΟΧΙ,

   5 ΛΕΥΚΑ,

   6 ΕΠΕΧΩ.

   Επί της τρίτης προτάσεως ευρέθησαν :

   35 ΝΑΙ,

   23 ΟΧΙ,

   8 ΛΕΥΚΑ.

   5 ΕΠΕΧΩ.


   Ακολούθως η Ιεραρχία προέβη στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Απεφασίσθη η πλήρωση της ως άνω Μητροπόλεως διά μεταθέσεως, κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας κατά την οποία η πρόταση για μετάθεση έλαβε 46 ψήφους.

   Στή συνέχεια διά της δευτέρας ψηφοφορίας ανεδείχθη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. `Ανθιμος με 49 ψήφους επίσυνόλου 66 ψηφισάντων, ενώ έλαβαν 5 ψήφους ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και 1 ψήφο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

   Έπειτα η Ιεραρχία προέβη στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 65 ψηφισάντων έλαβαν :

   1) Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αβαγιανός, ψήφοι 44

   2) Αρχιμανδρίτης Μακάριος Βαρλάς, ψήφοι 20

   3) Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Κολοκυθάς ψήφοι 18

   Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Αβαγιανός με 48 ψήφους, επί συνόλου 65 ψηφισάντων ενώ έλαβαν 5 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Μακάριος Βαρλάς και 1 ψήφο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Χριστοφόρος Κολοκυθάς.

   Ακολούθησε η πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 64 ψηφισάντων έλαβαν :

   1) Αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαλεξίου, ψήφοι 35

   2) Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τασσιάς, ψήφοι 11

   3) Αρχιμανδρίτης Παύλος Αποστολίδης ψήφοι 11

   Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Παύλος Παπαλεξίουμέ 38 ψήφους, επί συνόλου 64 ψηφισάντων, ενώ έλαβαν 4 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Τασσιάς και 1 ψήφο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Παύλος Αποστολίδης.

   Ακολούθησε η πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 66 ψηφισάντωνέλαβαν :

   1) Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χατζηνικολάου, ψήφοι 47

   2) Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Μάνταλος, ψήφοι 32

   3) Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Κοροβέσης ψήφοι 18

   Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου με 48 ψήφους, επί συνόλου 66 ψηφισάντων, ενώ έλαβε και 11 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Μάνταλος.

   Ακολούθως οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες έδωσαν το Μικρό και Μέγα Μήνυμα ενώπιον του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

   Η χειροτονία του νέου εψηφισμένου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου Αβαγιανού θα τελεσθεί την Τετάρτη 28. 4. 2004, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.

   Η χειροτονία του νέου εψηφισμένου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου Παπαλεξίου θα τελεσθεί την Πέμπτη 29. 4. 2004, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.

   Η χειροτονία του νέου εψηφισμένου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου Χατζηνικολάου θα τελεσθεί την Παρασκευή 30. 4. 2004, επίσης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.

   Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

   Πηγή: Ιερά Σύνοδος

   --------------------------------------------------------------

   http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=210&obcatid=1

   Όχι στη διχόνοια είπε η Εκκλησία της Ελλάδος


   «Ειρηνοποιός» αποδείχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έναντι του «πολεμοχαρούς» Πατριάρχη Βαρθολομαίου

   (26/04/2004 20:05)

   Σε αντίθεση με την τακτική οξύνσεων και αντιπαραθέσεων που ακολουθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και η συντριπτική πλειονότητα της Ιεραρχίας διακήρυξαν σήμερα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο ολισθηρό δρόμο που τραβά το Φανάρι. Είπαν όχι στο διχασμό των πιστών αλλά και όχι στην έμμεση κατάλυση του Αυτοκεφάλου που εκ του πονηρού προωθούσε η Κωνσταντινούπολη? Έτσι οι Αρχιερείς επικύρωσαν ως όφειλαν τα συμφωνηθέντα με το Φανάρι, όπως αυτά επιγράφονται στην επιστολή που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την 31η Μαρτίου 2004 και τη συμφωνία αυτή απέστειλαν αμέσως στο Φανάρι. Ταυτόχρονα όμως αποφάσισαν να προχωρήσουν βάσει του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που είναι και νόμος του Κράτους στην πλήρωση των τεσσάρων χηρευουσών Μητροπόλεων, «παραβλέποντας» την απαράδεκτη, ανήκουστη και παράλογη πρόταση του Πατριαρχείου να δώσει αυτό το «πράσινο φως» για τις εκλογές των τριών χηρευουσών Μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδος.

   Τη στάση του Αρχιεπισκόπου και της συντριπτικής πλειονότητας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας επικρότησε η κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά πήρε θέση και διαμήνυσε στο Φανάρι ότι οι εκλογές για τις χηρεύουσες Μητροπόλεις δεν θα γίνουν, όπως αυτό προστάζει αλλά όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου θέση, διότι θέλησε να δώσει τέλος στην διαιρετική και διασπαστική τακτική του Φαναρίου, η οποία συνιστά απειλή για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικοί κύκλοι δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για την πολιτική που ακολουθεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η ίδρυση Μητροπόλεως Σύμης εν αγνοία της κυβέρνησης και η πραξικοπηματική παραίτηση του Μητροπολίτη Ρόδου είναι αλήθεια ότι ενόχλησαν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

   Επισημαίνεται ότι με βάσει τη συμφωνία του Μαρτίου που επικύρωσε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας η Εκκλησία της Ελλάδος αποδέχεται:

   1.    Να αποστέλλει τον κατάλογο των υποψηφίων προς Αρχιερατεία για έγκριση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όταν πρόκειται να πληρωθεί μια χηρεύουσα Μητρόπολη που ανήκει στις κακώς λεγόμενες εκκλησιαστικές επαρχίες των «Νέων Χωρών».

   2.    Να αποδέχεται de facto, χωρίς να έχει το δικαίωμα της έγκρισης τις όποιες αλλαγές επί του καταλόγου (διαγραφή ή εγγραφή) κάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι τάχιστα οφείλει να τροποποιηθεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και να ψηφιστεί τροπολογία, ειδάλλως αυτό συνιστά ωμή παραβίαση του νόμου 590/77.

   3.    Να απαιτείται η άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την πλήρωση δια μεταθέσεως χηρεύουσας Μητρόπολης Ν. Χωρών.

   4.    Να μην περιλαμβάνονται Αγιορείτες υποψήφιοι στον κατάλογο των υποψηφίων προς Αρχιερατείαν, προκειμένου να μην αναγκάζεται το Φανάρι και προβεί σε διαγραφές Αγιορειτών, κάτι που θα προκαλέσει αντιπάθειες? Σημειωτέον ότι οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με ορισμένες Μονές του Αγίου Όρους δεν είναι αυτές που θα επιθυμούσε ο Πατριάρχης, ο οποίος παλαιότερα συγκρούστηκε ανοικτά με το Άγιο Όρος, όταν επιχείρησε να αλλάξει ή και να παρερμηνεύσει όρους του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη.

   Φυσικά όλα τα ανωτέρω εφαρμόζονται για πρώτη φορά από τότε που εκδόθηκε η Πατριαρχική Πράξη του 1928 (πριν από 75χρόνια) και τα αποδέχθηκε η Εκκλησία της Ελλάδος σε μια προσπάθεια καταλλαγής και ειρήνευσης. Παρόλο αυτά το Φανάρι δε φαίνεται διατεθειμένο να ηρεμήσει και δεν αποκλείεται ? αν κρίνουμε από την δεκαετή πολιτική του Πατριάρχη Βαρθολομαίου- να τραβήξει τα άκρα. Αυτό σημαίνει ότι στην προσπάθεια του να διατηρήσει συμπαγή την ομάδα των Ιεραρχών που τον ακολουθούν (Ζακύνθου Χρυσόστομο, Ιωαννίνων Θεόκλητο, Φιλίππων Προκόπιο, Περιστερίου Χρυσόστομο, Γουμενίσσης Δημήτριο, Μεγάρων Βαρθολομαίο και Ηλείας Γερμανό) να κάνει πράξη τις απειλές του. Δηλαδή να κηρύξει άκυρες τις εκλογές των τριών νέων Μητροπολιτών και να διακόψει την κοινωνία με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Φημολογία έφερνε το Φανάρι να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να εκλέξει το ίδιο νέους Μητροπολίτες!

   Κάτι τέτοιο, όμως φαντάζει αδύνατο μετά τη σαφή και σοφή τοποθέτηση της κυβέρνησης, η οποία εμμέσως μεν πλην σαφώς διαμήνυσε στο Φανάρι, ότι δεν πρόκειται να συνδράμει στα Φαναριώτικα παιχνίδια, κατά το παράδειγμα της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

   Σκληρή θέση για τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έλαβε και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου επί Νομοκανονικών θεμάτων, π. Ευστάθιου Κολλά επεσήμανε ότι «?Οι απειλές και οι εκβιασμοί του Φαναρίου είναι νομοκανονικά απαράδεκτοι και διάτρητοι και ουσιαστικά απολήγουν σε μεστωμένους «γραώδεις μύθους». Και ο π. Ευστάθιος προσθέτει: «Καιρός πλέον να παρέμβει η Πολιτεία και «κάθε κατεργάρης να καθίσει στον πάγκο του» δεδομένου ότι τα εθνικά μας δικαιώματα συμπίπτουν και ταυτίζονται απόλυτα με τα δικαιώματα του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

   Εκείνο πάντως που εντυπωσίασε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας είναι η συμπεριφορά των ευτυχώς ολίγων Ιεραρχών, που παρουσιάζονται με το μανδύα των φίλα προσκείμενων στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ορισμένοι από αυτούς, όπως οι Μητροπολίτες Φιλίππων Προκόπιος, Ιωαννίνων Θεόκλητος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Ζακύνθου Χρυσόστομος επί εποχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ακολουθούσαν αν όχι εχθρική μια ουδέτερη στάση. Οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος, Μεγάρων Βαρθολομαίος, Γουμενίσσης Δημήτριος υπάκουσαν στην εντολή του Πατριάρχη και απουσίαζαν από τις διεργασίες της Ιεράς Συνόδου. Απόντες επίσης ήταν για λόγους υγείας και οι Μητροπολίτες Αιτωλοακαρνανίας Θεόκλητος και Γόρτυνος Θεόφιλος. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμων παρά το γεγονός της κλονισμένης υγείας του. Στο μέσο όμως της συνεδρίασης αναγκάστηκε για λόγους υγείας να αποχωρήσει.

   Ποιοι διαφώνησαν

   Την οδό της ανοικτής σύγκρουσης με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ακολούθησαν για άλλη μια φορά οι Μητροπολίτες Φιλίππων Προκόπιος, Ζακύνθου Χρυσόστομος. Περιστερίου Χρυσόστομος και Ηλείας Γερμανός. Οι Αρχιερείς αυτοί αποχώρησαν μετά την πρώτη ψηφοφορία ενώ οι δύο εξ αυτών με δηλώσεις τους επέκριναν την στάση του Μακαριωτάτου και δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία επί των προτάσεων που κατέθεσε και στις εκλογές.

   Έτσι την πρώτη πρόταση επικύρωσης της συμφωνίας του Μαρτίου με το Φανάρι αποδέχθηκαν 52 Αρχιερείς από τους 72 που ήσαν παρόντες. Δέκα μητροπολίτες είπαν όχι στη συμφωνία ενώ υπήρχαν 10 λευκά και πέντε ψηφοδέλτια που ανέγραφαν επέχω. Η δεύτερη πρόταση να εξουσιοδοτηθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να απαντήσει στην τελευταία επιστολή (20 Απριλίου) του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου καθώς και στο μήνυμα της 24ης Απριλίου απέσπασε 42 ναι έναντι 17 όχι. Και η τρίτη πρόταση για τη διεξαγωγή εκλογών για την πλήρωση των χηρευουσών Μητροπόλεων βάσει των όσων προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου 590/77 (Περί Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος) ψηφίστηκε από 35 Αρχιερείς έναντι 23 μητροπολιτών που είπαν όχι, 8 λευκών ψηφοδελτίων και πέντε που ανέγραφαν επέχω.

   Οι εκλογές

   Κατόπιν αυτών και αφού εστάλη στο Φανάρι η επικυρωθείσα συμφωνία ξεκίνησε η διαδικασία πλήρωσης των Μητροπόλεων, αρχής γενομένης από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η Ιεραρχία με 46 ψήφους σε 66 παρόντες ετάχθη υπέρ της πλήρωσης δια μεταθέσεως. Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εξελέγη νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας 49 ψήφους έναντι 5 ψήφων που έλαβε ο Μητροπολίτης Βεροίας, 1 ψήφο που έλαβε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου. Υπήρξαν ακόμη 2 άκυρα, 8 λευκά ψηφοδέλτια και ένα που ανέγραφε επέχω. Στην συνέχεια έγινε η δια εκλογής πλήρωση της Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως, όπου το τριπρόσωπο κατάρτισαν οι αρχιμανδρίτες Χρυσόστομος Αβαγιανός (44 ψήφοι), Μακάριος Βαρλάς (20 ψήφοι) και Χριστοφόρος Κολοκυθάς (18ψήφοι). Εξ αυτών εξελέγη ο πρώτος με 48 ψήφους έναντι 5 του δευτέρου και μίας (1) του τρίτου.

   Κατά την κατάρτιση του τριπρόσωπου στη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης έλαβαν οι αρχιμανδρίτες Παύλος Παπαλεξίου (35), Ιωάννης Τασσιάς (11) και Παύλος Αποστολίδης (11). Ο πρώτος εξ αυτών εξελέγη νέος Μητροπολίτης Κοζάνης με 38 ψήφους έναντι 4 του δευτέρου και μίας (1) του τρίτου.

   Ακολούθησε η πλήρωση της Μητροπόλεως Μεσογαίας όπου το τριπρόσωπο κατάρτισαν οι αρχιμανδρίτες Νικόλαος Χατζηνικολάου (47), Διονύσιος Μάνταλος (32) και Πολύκαρπος Κοροβέσης (18). Ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χατζηνικολάου, επικράτησε και εξελέγη νέος Μητροπολίτης Μεσογαίας με 48 ψήφους έναντι 11 ψήφων που έλαβε ο δεύτερος.

   Οι χειροτονίες των νέων Μητροπολιτών θα αρχίσουν την Τετάρτη 28 Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.


   Συντάκτης: Διονύσης Μακρής
   Πηγή: ΑΚΤΕ- ΦΩΤΟ ΧΡ.ΜΠΟΝΗΣ

   --------------------------------------------------------------

   http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=215&obcatid=1

   Οι νέοι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος


   Τα βιογραφικά

   Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος (Ρούσσος) γεννήθηκε στη Σαλμώνη Πύργου Ηλείας το 1934. Εσπούδασε Φιλολογία και Θεολογία. Χειροτονήθηκε το 1964 Διάκονος και το 1965 Πρεσβύτερος. Υπήρξε Διευθυντής Υπηρεσιών και του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας. Εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Αλεξανδρουπόλεως το 1974.

   Ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος (Αβαγιανός) γεννήθηκε στο Μεσαγρό Λέσβου το 1947. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1973 και πρεσβύτερος το 1977. Υπηρέτησε σαν Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Φλωρίνης, Μυτιλήνης και τέλος στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, απ’ όπου αποσπάστηκε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή ως εφημέριος, Διευθυντής του οικοτροφείου και καθηγητής. Επίσης εργάσθηκε ως κωδικογράφος της Ι. Συνόδου.

   Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος (Παπαλεξίου) γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1942. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 24 Οκτωβρίου 1971, πρεσβύτερος στις 13 Μαΐου 1973 και Αρχιμανδρίτης στις 19 Φεβρουαρίου 1978.

   Υπηρέτησε στην Ι. Μ. Πεντέλης, ως εφημέριος στον Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Ν. Φιλοθέης, ως ιεροκήρυκας και κατόπιν πρωτοσύγκελλος στην Ι. Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ως ιεροκήρυκας στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ως ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας-ενορίας Αστόρια, Νέας Υόρκης. Από το 2001 υπηρέτησε ως συνοδικός γραμματέας σε διάφορες επιτροπές.

   Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος (Χατζηνικολάου) γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1954 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Harvard και στο MIT, όπου και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους και στη συνέχεια διδακτορικό. Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό εργαστήριο του New England Deaconess Hospital.Παράλληλα διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος στη NASA και της εταιρείας Arthur D.Little.

   Δίδαξε σε σεμινάρια του Harvard ? MIT, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

   Σπούδασε Θεολογία στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής.
   Εκάρη μοναχός στις 18 Μαρτίου 1989 στην Ι. Μ. Στομίου Κονίτσης, την επόμενη ημέρα χειροτονήθηκε διάκονος και στις 10 Σεπτεμβρίου 1989 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.
   Από το 1990 διακονεί ως ιερέας στο Αγιορείτικο Μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα Αττικής.

   Πηγή
   : Ιερά Σύνοδος

   --------------------------------------------------------------

   http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=216&obcatid=1

   Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας


   (27/04/2004 17:44)

   Εξ αφορμής αυθαίρετων σημερινών δημοσιευμάτων, καθώς και ατυχών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρεμβάσεων πολλών προσώπων, σχετικών ή και άσχετων προς τα εκκλησιαστικά, και προκειμένου ο ευσεβής ελληνικός λαός να πληροφορηθεί την αλήθεια περί των πεπραγμένων της χθεσινής Ι.Σ.Ι., η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει τα εξής:

   1. Κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρία, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέμεινε απολύτως ενωμένη, παρά τις περί του αντιθέτου σημερινές τοποθετήσεις ορισμένων. Τούτο φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι επί συνόλου 71 παρόντων Αρχιερέων στις διεξαχθείσες τέσσερις ψηφοφορίες για την πλήρωση των χηρευουσών Μητροπολιτικών εδρών συμμετέσχον 66, 65, 64 και 66 αντιστοίχως.

   2. Δια την αποκατάσταση της αληθείας πρέπει να διευκρινισθεί ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παντελεήμων δεν απεχώρησε εκ λόγων διαφωνίας, αλλά δια λόγους υγείας, επιστρέψας εις το νοσοκομείο από το οποίο και προσήλθε. Προς τούτο ενημέρωσε δια σημειώματος τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.

   3. Η επικύρωση δια 52 ψήφων της συναινετικής προτάσεως της Δ.Ι.Σ. του μηνός Μαρτίου έγινε κατόπιν της επιθυμίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως το συμφωνηθέν κείμενο μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος τύχει της εγκρίσεως της Ι.Σ.Ι. και περιβληθεί με το κύρος της.

   4. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το με ημερομηνία 31 Μαρτίου ε.ε. Πατριαρχικό Γράμμα άφηνε να εννοηθεί σαφώς στην Εκκλησία της Ελλάδος ότι η επικύρωση του ως άνω από κοινού συμφωνηθέντος κειμένου θα άνοιγε τον δρόμο στην Ι.Σ.Ι. για την πλήρωση των χηρευουσών Μητροπολιτικών εδρών. Τούτο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο υποβληθείς από την Εκκλησία Κατάλογος των προς Αρχιερατεία εκλογίμων επεστράφη αφού προηγουμένως το Οικουμενικό Πατριαρχείο άσκησε τα δίκαιά του.

   5. Ακούγεται και γράφεται εκτενώς η βλάσφημη και επικίνδυνη θέση ότι η χθεσινή Ι.Σ.Ι. συνεκλήθη με τρόπο «πραξικοπηματικό». Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει και υπογραμμίζει ότι η Ι.Σ.Ι. συνεκλήθη με τρόπο καθ’ όλα νόμιμο και κανονικό. Μην εκφεύγει της προσοχής άλλωστε ότι τα περί συγκλήσεώς της συνεζητούντο από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου και ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές η σύγκλησή της ορίσθηκε για την 26η Απριλίου. Επίσης γνωστό είναι ότι κατά την τελευταία συνεδρίασή της η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε την σε σύντομο χρονικό διάστημα σύγκληση της Ι.Σ.Ι. και προς τούτο εξουσιοδότησε εν λευκώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.

   6. Κατόπιν τούτων, όσοι ομιλούν περί «πραξικοπήματος» (ή χειρότερα περί «εισβολής της Εκκλησίας της Ελλάδος στα κανονικά δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου») κινδυνολογούν σκοπίμως και παραπληροφορούν συστηματικά τον ελληνικό λαό.

   7. Η Εκκλησία της Ελλάδος κατά τη χθεσινή Ι.Σ.Ι. εφήρμοσε πιστά τους Ιερούς Κανόνες, τον Καταστατικό της Χάρτη (Ν. 590/1977), καθώς και την επί 75 έτη κρατήσασα εκκλησιαστική πρακτική. Τα δε αποφασισθέντα υπό της Ι.Σ.Ι. έτυχον της εγκρίσεως της πλειοψηφίας της Ιεραρχίας.

   8. Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και ο Προκαθήμενός Της, με βαθιά συναίσθηση του βάρους της ευθύνης τους, παραμένουν αμετακίνητοι στη συναινετική και ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος, που, ως μη όφειλε, ανέκυψε στις σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αυτής. Από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα κινούνται με μοναδικό γνώμονα την ενότητα και το μείζον συμφέρον της Ορθοδοξίας. Σέβονται τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας. Με σύνεση, νηφαλιότητα και μετριοπάθεια θεωρούν ότι όποιες διαφωνίες μόνον με διάλογο αγάπης θα επιλυθούν. Και σε αυτόν τον διάλογο πίστευαν ακράδαντα και πιστεύουν.


   Πηγή: Ιερά Σύνοδος

   --------------------------------------------------------------

   http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=218&obcatid=1

   Σκληρή επίθεση Αμβροσίου σε Ζακύνθου Χρυσόστομο


   Τι αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων

   Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, απρόσεκτος ως συνήθως στα λόγια του, χθες ενώπιον της ιεραρχίας, στρεφόμενος πρός με είπε: «Μιλάς εσύ, πού αποκαλείς τόν Πατριάρχη Τούρκο;»

   Την «είδηση» αυτή, ακολούθως, μετέφερε εκτός της αιθούσης των Συνεδριών, έτσι ώστε να περάση και να κυριαρχήση σήμερα στην ειδησεογραφία των Μ.Μ.Ε.

   Ενώπιον Θεού και ανθρώπων δηλώ, ότι ουδέποτε απεκάλεσα έτσι τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ούτε εντός της αιθούσης Συνεδριών της Ιεραρχίας, ούτε εκτός αυτής! Άλλωστε ο τρόπος αυτός δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα μου.

   ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ, λοιπόν και συγχρόνως ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο: στη συγκεκριμένη αυτή περίπτωση ο κ. Χρυσόστομος ψεύδεται και μάλιστα ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ!

   Τον καλώ δημοσία να προσκομίση τα πειστήρια και να αποδείξη τον ισχυρισμόν του. Αλλιώς θά αποδείξη, ότι ψεύτες και συκοφάντες υπάρχουν παντού και όχι μόνο στις τάξεις τον ασεβών ανθρώπων!

   + Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

   Πηγή
   : Μητρόπολη Καλαβρύτων

   --------------------------------------------------------------

   http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=213&obcatid=1

   Τραβά το σχοινί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος


   «Κλειδί» η κυβέρνηση στη διαφύλαξη της ενότητας

   (27/04/2004 18:38)

   Αποφασισμένο να τραβήξει τα άκρα και να διακόψει την κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο παρουσιάζουν πηγές από την Κωνσταντινούπολη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι πλέον σαφής η επιδίωξή του να μεγεθύνει και να ενισχύσει τα ρήγματα στους κόλπους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με μοναδικό στόχο την αποπομπή από τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτός είναι ο λόγος που οι φίλα προσκείμενοι στο Φανάρι έχουν αρχίσει μια απέλπιδα προσπάθεια παραπληροφόρησης που αποβλέπει στο διχασμό του Χριστεπώνυμου ποιμνίου.

   Το παρήγορο πάντως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση σε αντίθεση με την απελθούσα κυβέρνηση Σημίτη δεν προσανατολίζεται να ακολουθήσει την πολιτική του Ποντίου Πιλάτου. Αντιθέτως διαμήνυσε στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας ότι με κάθε δυνατό κόστος θα προστατεύσει την ενότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα επικυρώσει τις αποφάσεις της με την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Κυβερνητικοί παράγοντες φέρονταν πάντως πλήρως ενημερωμένοι για την όλη υπόθεση και αναρωτιόντουσαν και αναζητούσαν τις μύχιες αιτίες της απαράδεκτης συμπεριφοράς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. «Μα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η πλειονότητα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, στο όνομα της καταλλαγής και της ειρήνευσης αποδέχθηκαν όρους και αιτήματα, που ουδέποτε ίσχυσαν? Άλλωστε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποδεικνύοντας την ειρηνική της διάθεση επικύρωσε τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Μάρτιο, στη γνωστή μεσολάβηση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου. Τι μεσολάβησε λοιπόν και επέστρεψαν τα σύννεφα του πολέμου;», σχολίαζε με νόημα ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών. Και πρόσθετε: « Κάποια πρόσωπα στο Φανάρι φαίνεται πως έχουν αναμίξει την αγάπη του Έλληνα στο Πατριαρχείο του Γένους με τις μύχιες φιλοδοξίες τους? Φαίνεται να λησμονούν και να μην υπολογίζουν τη βασική δομή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δομή που στηρίζεται στην ειλικρίνεια, την ταπεινοφροσύνη και την αγάπη».

   Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές η στάση της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στο Φανάρι. Η συναινετική λύση της Αθήνας έρχεται σ’ αντίθεση με τις υποδείξεις των γνωστών προσώπων του περιβάλλοντος του Πατριάρχη, οι οποίοι προτείνουν περαιτέρω διάρρηξη των σχέσεων. Θεωρούν μάλιστα επιβεβλημένο, η προτεινόμενη ρήξη που θα αποβλέπει στη διατήρηση του τρωθέντος κύρους του Οικουμενικού Θρόνου να επικυρωθεί, όσο το δυνατόν και από μεγαλύτερο αριθμό Ιεραρχών.

   Γι’ αυτό το λόγο το Φανάρι έχει συγκαλέσει διευρυμένη Ιερά Σύνοδο για την Παρασκευή με τη συμμετοχή Ιεραρχών από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Έτσι ουδείς θα δύναται να κατηγορήσει την γνωστή συμπαγή ομάδα του Φαναρίου, ότι αποφάσισε τη διακοπή της κοινωνίας με την Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι η συμπαγής αυτή ομάδα στην οποία επικεφαλής παρουσιάζεται ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων φέρει την ευθύνη για μια σειρά συγκρούσεων του Πατριαρχείου με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες.

   Γιατί οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί του μέλλοντος πέραν των όποιων θετικών στοιχείων του χαρακτήρος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι βέβαιο πως θα τον επικρίνουν, ως βασικό αίτιο της διάσπασης της ενότητας της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Και αυτό διότι το Φανάρι έχει ανοίξει μέτωπα με:

   1.    Το Άγιο Όρος, εξ αφορμής του Καταστατικού Χάρτη

   2.    Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, εξ αφορμής της προσπάθειας ιδρύσεως μετοχίου στη Μελβούρνη

   3.    Την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, εξ αφορμής του παράλογου αιτήματος οικονομικής βοήθειας της εμπερίστατης Εκκλησίας προς το Φανάρι?

   4.    Την Εκκλησία της Κύπρου, εξ αφορμής της σύγκλησης Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου.

   5.    Την Εκκλησία της Αμερικής, εξ αφορμής του Καταστατικού Χάρτη.

   6.    Το Πατριαρχείο Ρωσίας, εξ αφορμής της ιδρύσεως αυτόνομης Εκκλησίας στην Εσθονία και της ένταξης των Ουκρανών της διασποράς στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης παραμένει η αντιπαράθεση για τη δικαιοδοσία της Ουκρανίας?

   7.    Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, εξ αφορμής της ιδρύσεως Αυτοκεφάλου Εκκλησίας στις ΗΠΑ.

   8.    Με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για την εκλογή βοηθού επισκόπου του Αυστραλίας στο Μητροπολιτικό θρόνο της Ν. Ζηλανδίας.

   Σε μικρότερο βαθμό σοβαρότατες οξύνσεις έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τους μακαριστούς Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Β. και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβο.

   Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υπαλληλική συμπεριφορά που επικρατεί στις σχέσεις του Πατριαρχείου και των Μητροπολιτών του Οικουμενικού θρόνου, την έλλειψη δηλαδή Συνοδικότητας και σεβασμού στους Ιερούς Κανόνες και το Εκκλησιαστικό Δίκαιο δημιουργούν ένα ολισθηρό δρόμο, από τον οποίο οφείλει να απεγκλωβιστεί το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας για να αρχίσει να ακτινοβολεί στην Οικουμένη.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά την κρίση με το Φανάρι σοβαρότατες ευθύνες φέρει και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Και αυτό γιατί από τις πρώτες ημέρες που ανήλθε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, επιχείρησε να αλλάξει την πολιτική αποστάσεων που ακολουθούσε ο Προκάτοχός του μακαριστός Σεραφείμ. Ταυτόχρονα προσπάθησε με άσχημο τρόπο να προχωρήσει μονομερώς ορισμένα κανονικά ζητήματα προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Κωνσταντινούπολης και δίδοντας αφορμές να δράσουν άτομα που ενισχύουν με τη συμπεριφορά τους την καχυποψία στις σχέσεις Βαρθολομαίου με την Αθήνα.


   Συντάκτης
   : Διονύσης Μακρής
   Πηγή: ΑΚΤΕ Φωτό Χρ. Μπόνης

   --------------------------------------------------------------

   http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=220&obcatid=1

   "Νύχτα Βαρθολομαίου" στην Ορθοδοξία


   Τι αποφάσισε το Φανάρι, πως αντέδρασε η Αθήνα

   (30/04/2004 22:31)

   Βαρύ πλήγμα στον ελληνισμό και στην Ορθοδοξία αποτελεί η πρωτοφανής στα εκκλησιαστικά χρονικά αντικανονική και παράνομη πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία βάλλει κατά της ενότητας και της συνοχής της πλέον οργανωμένης ανά τον κόσμο Εκκλησίας της Ελλάδος.

   Δυστυχώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενθαρρυμένο από την πολιτική του Ποντίου Πιλάτου που ακολουθούσε η κυβέρνηση Σημίτη και εκμεταλλευόμενο την πικρία ορισμένων Μητροπολιτών θεωρεί ως πλέον κατάλληλο καιρό να επαναφέρει υπό τη πλήρη δικαιοδοσία του τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος. Το πρώτο βήμα το Φανάρι το έκανε σήμερα με τον επιχειρούμενο διχασμό προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα. Αν και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αποδεχθεί τα τελευταία χρόνια όλα τα αιτήματα του Πατριαρχείου και έχει επικυρώσει όλες τις συμφωνίες εκείνο δεν είναι ικανοποιημένο και επιδιώκει την πλήρη προσάρτηση των εκκλησιαστικών επαρχιών, εδώ και τώρα. Αλλάζει δηλαδή άρδην την πολιτική του και ενώ μέχρι πρότινος ευελπιστούσε να άρει την πράξη εξ αφορμής της εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε., τώρα διακρίνει ότι κάτι τέτοιο αργεί να γίνει και επεδίωξε να το πράξει μονομερώς μην υπολογίζοντας ούτε τους νόμους της Πολιτείας, ούτε το ελληνικό σύνταγμα αλλά ούτε τους Ιερούς Κανόνες και το Εκκλησιαστικό Δίκαιο.

   Στην ουσία το Πατριαρχείο προέβη σε ένα πραξικόπημα με την απόφαση που έλαβε. Απόφαση σκληρή και επιζήμια που τους μόνους που χαροποιεί είναι τους εχθρούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

   Πρώτον, θεωρεί άκυρες τις εκλογές στις μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Σερβίων και Κοζάνης.

   Δεύτερον, διακόπτει την κοινωνία μετά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου, στη λατρεία και στη διοίκηση.

   Τρίτον, συνιστά στους «αντικανονικώς εκλεγμένους» να μην αναλάβουν τις επαρχίες τους, διαφορετικά θα διακοπεί και η μετ' αυτών κοινωνία,

   Τέταρτον, παρακαλεί την έντιμον ελληνικήν Πολιτείαν να μην εκδώσει προεδρικά διατάγματα, για να μην συμπράξει στην κατάλυση της Κανονικής Τάξεως.

   Πέμπτον, εκφράζει δυσαρέσκεια και λύπη για όσους συμμετείχαν στις χειροτονίες των «αντικανονικώς» εκλεγέντων.

   Έκτον, προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η ''κανονική ανωμαλία'' το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αναγκαστεί να άρει την Πατριαρχική και Συνοδική πράξη του 1928.

   Δυστυχώς τις ανωτέρω αποφάσεις συνυπέγραψαν ή αναγκάστηκαν λόγω του Πατριαρχικού συστήματος να αποδεχθούν και Αρχιερείς εκτός αυτών της ενδημούσης Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι απέδειξαν για άλλη μια φορά τους υπαλληλικούς δεσμούς που τους συνδέουν με το Πατριαρχείο. Το σύνολο των Αρχιερέων της διευρυμένης συνόδου έφθασε τους 41!

   Η στάση του Πατριαρχείου συνιστά στην ουσία ωμό εκβιασμό προς την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Προκαθήμενο της αλλά και προς τη νέα κυβέρνηση. Και φυσικά κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να το πράξει έχει πίσω τις μυστικές εκείνες δυνάμεις του παρασκηνίου που θα τον στηρίξουν στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδώσει στον εκβιασμό και την απειλή της συνταγματικά κατοχυρωμένης άρσης της Πατριαρχικής Πράξης του 1928.

   Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους είναι οι ίδιες δυνάμεις που υποκίνησαν το ζήτημα της απάλειψης του θρησκεύματος. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που θεωρούν την Εκκλησία της Ελλάδος εμπόδιο στα σχέδια της Παγκοσμιοποίησης. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που συνέβαλαν στην δημιουργία του απαράδεκτου σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Είναι με λίγα λόγια η νέα τάξη, που αποδεικνύεται ότι εκουσίως ή ακουσίως υπηρετεί το Φανάρι?

   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος έκανε πάντως σαφές ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι της Πολιτείας ενώ ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, όπως διακοπή της ετήσιας οικονομικής χορηγήσεως, αφού το Φανάρι παρουσιάζεται συν τοις άλλοις και αχάριστο έναντι της Πολιτείας. Άλλωστε κάτι τέτοιο είχε γίνει όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θόδωρος Πάγκαλος και συνέβαλε ώστε σε λίγο καιρό το Πατριαρχείο να καταστεί εν μέρει «πολιτικό υποχείριο» της κυβέρνησης Σημίτη?

   Ήπια αντίδραση Αρχιεπισκόπου

   «Εκφράζω την βαθύτατη πικρία μου για την αποψινή απόφαση της διευρυμένης Πατριαρχικής Συνόδου, η οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται προς την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Οι ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος βασίστηκαν πλήρως σε αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου μας, που ελήφθησαν με συντριπτική πλειονοψηφία σύμφωνα με την Πράξη του 1928, όπως ίσχυσε μέχρι σήμερα, το Σύνταγμα και τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους, τους οποίους η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να τηρεί, αλλά και την προημερών συμφωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών, η οποία αποτυπώθηκε στο κείμενο που ενέκρινε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι ενέργειες αυτές κινήθηκαν στο πλαίσιο των όσων επί 75 χρόνια εφαρμόζονται αδιατάρακτα και με κοινή συναίνεση. Τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Παρά την προσωπική μου πικρία δεν επιτρέπω στον εαυτό μου λόγους παραπόνων. Αρκούμαι στη διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία μας θα συνεχίσει να στηρίζει, όπως έπραττε και πράττει μέχρι σήμερα το Οικουμενικό πατριαρχείο, αποφεύγοντας ακόμη και τώρα , κατά την πάγια τακτική μου, την οιανδήποτε αντιπαράθεση. Όσον αφορά στο περιεχόμενο των αποφάσεων του Φαναρίου, θα συγκαλέσω την Ιερά Σύνοδο για να τις εκτιμήσει. Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει την αλήθεια και είμαι πεπεισμένος ότι θα δικαιώσει τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος μια ώρα μετά τις ανακοινώσεις του Πατριαρχείου.

   Το ΠΑΣΟΚ

   Αντί της σιωπής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο φέρει βαρύτατη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση.

   «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χειρίστηκε το θέμα αυτό με αίσθημα ευθύνης, σύνεση και σεβασμό των δύο Εκκλησιών, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης και την ενότητα την οποία όλοι οφείλουμε να επιδιώκουμε.

   Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τη μονόπλευρη προσέγγισή της, αντί να συμβάλλει με πρωτοβουλίες στην ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής και συναινετικής λύσης, με τις εσπευσμένες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιδείνωσε την όλη κατάσταση.

   Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να αντιληφθεί τη σημασία του θέματος, να αντιληφθεί ότι ο μικροπολιτικός χειρισμός και η έλλειψη πρωτοβουλιών φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και να αναλάβει τις ευθύνες της».

   Λησμόνησε ως φαίνεται το ΠΑΣΟΚ ότι αυτό παρακίνησε το Φανάρι προκειμένου να δημιουργήσει ενόψει των εθνικών εκλογών ένα καθεστώς ομηρίας στην Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να μην υποκινηθεί το ζήτημα των ταυτοτήτων? Και δυστυχώς η πολιτική αυτή συνέβαλε στο να παρουσιάζεται σήμερα η πάλαι ποτέ Μητέρα Εκκλησία ως κακιά μητριά.


   Συντάκτης
   : Δ.Μ.
   Πηγή: ΑΚΤΕ

   ____________________________________________________________________
   http://www.freemail.gr - δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
   http://www.freemail.gr - free email service for the Greek-speaking.
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.