Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

To kentri ths Or9odo3ias...

Expand Messages
 • Antonis Papadopoulos
  Αν ήλθατε να δείτε μια εκκλησία σιμωνιακή και εκκοσμικευμένη, εδώ θα τη βρείτε. Αν
  Message 1 of 1 , Nov 1, 2003
   To kentri ths Or9odo3ias... ''Αν ήλθατε να δείτε μια εκκλησία σιμωνιακή και εκκοσμικευμένη, εδώ θα τη βρείτε. Αν ήλθατε να δείτε ένα δεύτερο Βατικανό στην Κωνσταντινούπολη, ελπίζουμε να σας ικανοποιήσουμε σύντομα... Αν ήλθατε να δείτε το Κεντρί της Ορθοδοξίας, το διχαστικόν κέντρον των αδελφών ορθοδόξων εκκλησιών, ναί, είναι εδώ''.


   (παράφραση της κατωτέρω συνταρακτικής δήλωσης της Α.Θ.Π.)


   Τουρκία - Κωνσταντινούπολη - Γιορτή Αγ. Δημητρίου

   ΑΠΕ
   Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2003 12:48

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/26/837108.htm

   ''Αν ήλθατε να δείτε μια εκκλησία πολιτειοκρατουμένη, εκκοσμικευμένη δεν θα τη βρείτε. Αν ήλθατε να δείτε ένα δεύτερο Βατικανό στην Κωνσταντινούπολη δεν θα το βρείτε, αν ήλθατε να δείτε το Κέντρο της Ορθοδοξίας, το συντονιστικό κέντρων των αδελφών ορθοδόξων εκκλησιών, ναί, είναι εδώ'', τόνισε ο Οικουμενικος Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στους χιλιάδες προσκηνυτές που έχουν συρρεύσει στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο αυτή με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δημητρίου.


   Βαρθολομαίος: Οταν αδίκως βάλλεται το Πατριαρχείο...

   ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
   Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2003 07:00

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/27/837199.htm

   «ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ πατριαρχείο δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά επιλύει προβλήματα. Διότι αυτή είναι η αποστολή του ως συντονιστικού κέντρου της υπ' ουρανόν Ορθοδοξίας», είπε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα του Αγίου Δημητρίου της Ξυλόπορτας.

   «Ομως όταν αδίκως βάλλεται και καταφώρως αδικείται για διαφόρους λόγους και σκοπούς, υποχρεούται να αμυνθεί και να προστατέψει τα αναμφισβήτητα, απαράγραπτα και αδιαπραγμάτευτα δίκαιά του, διά να τα παραδώσει απαραμείωτα εις τους επερχομένους».

   Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας από το Δεσποτικό Θρόνο του Ιερού Ναού που φιλοξένησε μετά την Αλωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πρόσθεσε:

   «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ηναγκάσθη πολλές φορές να μεταφέρει την έδρα του από συνοικία εις συνοικίαν ανά μέσον των στενωπών αυτής της πόλεως, όμως πάντοτε αμετακίνητο εις την πόλην αυτήν, συνεχίζοντας μιαν ιεράν και μακραίωνα λιτανείαν, την λιτανείαν από χρόνον εις χρόνον, εν τη μετουσιώσει αυτού εις αιωνιότηταν».

   Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε ακόμη ότι «συνεχίζουμε και σήμερα να διδασκόμεθα από την σοφίαν και την πείραν των πατέρων μας πώς να διακρίνουμε τα σημεία των καιρών, πώς να εξαγοραζώμεθα τον καιρόν όταν αι ημέραι είναι πονηραί και πώς να εξυσορροπούμε την διακονίαν μας μεταξύ προσγειώσες και απογειώσεως».

   Αναφερόμενος στη σχέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Γένος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέπεμψε στα λόγια ενός «εραστού της πόλεως, όπως είπε, που έγραψε το Γένος πάντα είχε αναφορά τη βασιλεύουσα. Η Ορθοδοξία είχε πάντα στην καρδιά της την Κωνσταντινούπολη. Οι Ρωμιοί σε δύσκολους καιρούς στην πόλη έστρεφαν το βλέμμα τους. Κρατούσαν στην καρδιά τους θρύλους και παραδόσεις και άντεξαν χρόνια πολλά τις αντιξοότητες της Ιστορίας».

   Xριστόδουλος

   ΑΠΟ ΤΗΝ
   πλευρά του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου δεν υπήρξε κάποια νέα αντίδραση. Πάντως, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας στο ναό του Αγίου Δημητρίου για την επέτειο του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε μήνυμα συμφιλίωσης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μνημονεύοντας στο τέλος της λειτουργίας το όνομα του κ. Βαρθολομαίου.


   Ελληνική Εκκλησία - ΟικουμενικόΠατριαρχείο - Σύσκεψη για εξεύρεση λύσης

   ΑΠΕ
   Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2003 21:55

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/29/838989.htm

   Περισσότερο απο πέντε ώρες συζητούσαν σήμερα για την εξεύρεση λύσης στο εκκλησιαστικό πρόβλημα, οι μητροπολίτες Πειραιώς, Δημητριάδος και οι κύριοι Στ. Ψυχάρης, πρώην διοικητής του Αγίου Όρους και Αρ. Κασμίρογλου, αναπληρωτής διοικητής, αλλά και ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης.

   Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιεστράφη γύρω από τη διατύπωση που θα συνοδεύει τον Κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων, καθώς ούτε ο Πατριάρχης δέχεται το «προς ενημέρωσιν» που έστειλε η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά ούτε και η τελευταία αποδέχεται «προς έγκρισιν», σύμφωνα με την πράξη του 1928.


   Συγκατάβαση για την αναγνώριση

   ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
   Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2003 07:00

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/30/838998.htm

   ΜΕ... ΨΥΧΡΑΙΜΗ συγκατάβαση αντιμετώπισε η Αθήνα την πληροφορία ότι Τούρκοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν πως η χώρα τους άσκησε πολιτική διωγμού της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, το ότι «υπάρχουν στην τουρκική πλευρά παράγοντες που αναγνωρίζουν -έστω και εκ των υστέρων- τις ευθύνες τους, για να μην επαναληφθούν τα ίδια απαράδεκτα φαινόμενα, που έχει ζήσει ο λαός μας».

   Η «Ελευθεροτυπία» έφερε χθες στη δημοσιότητα στοιχεία από τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 15 Οκτωβρίου, με εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και η οποία έλαβε χαρακτήρα ιστορικού ντοκουμέντου για την πορεία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και την πολιτική που ακολούθησε το τουρκικό κράτος για την εξαφάνισή του.

   Προέκυψε ότι η Τουρκία αντιμετώπισε την ελληνική μειονότητα ως όμηρο, αλλά και ότι με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει και τους μουσουλμάνους στη Θράκη. Ομολογήθηκε πως η Τουρκία ακολούθησε συγκεκριμένη πολιτική για να «σβήσουν τα μειονοτικά σχολεία» στην Πόλη, αλλά και ότι «παραβίασε τα μειονοτικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης».

   Από τη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση αναδείχθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα αντίληψη για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη. Το τουρκικό Υπ. Εξ. συναρτά τη συγκατάθεση της Τουρκίας από τη συμμόρφωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αξίωση της Αγκυρας να ανοίξει η Πύλη από την οποίαν απαγχονίστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε', κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821.

              


   ____________________________________________________________________
   http://www.freemail.gr - δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
   http://www.freemail.gr - free email service for the Greek-speaking.
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.