Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

+Xristodoulos peri Pˆpa sthn "La Stampa"

Expand Messages
 • Antonis Papadopoulos
  http://www.i-m-patron.gr/news2/archbishop_lastampa.html ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ
  Message 1 of 1 , May 1, 2001
  • 0 Attachment
   ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ LA STAMPA


   ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
   ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
   ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
   ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ Β΄ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
   ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ LA STAMPA

   Ρώμη, 25 Απριλίου 2001

   Η Ιταλική εφημερίδα La Stampa, αναδημοσιεύει άρθρο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Χριστοδούλου, που περιλαμβάνεται στο περιοδικό του Ελληνικού Γραφείου Τύπου Ρώμης, "Foroellenico", (τεύχος Μαρτίου-Απριλίου) το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ορθοδοξία και τις σχέσεις της με την Καθολική εκκλησία.

   Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος: "Η προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη-Παύλου ΙΙ στην Αθήνα σύμφωνα με την επιθυμία του και κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Ελληνικής Πολιτείας, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στα βήματα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, έχει αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή και αυτονόητη δυναμική, καθώς, όπως από τα βάθη της καρδιάς μας πιστεύουμε, η αποκατάσταση της διαρραγείσας εκκλησιαστικής ενότητας, βάσει των αρχών της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, αποτελεί, ιδιαίτερα στον έμπλεο προκλήσεων 21ο αιώνα, ανάγκη και όραμα ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου.

   Η ανάπτυξη όμως της ως άνω δυναμικής δεν μπορεί παρά να προϋποθέτει όχι μόνον την ξεκάθαρη βούληση για τη σταδιακή επούλωση των πληγών του παρελθόντος, αλλά και την υιοθέτηση μιας διαφορετικής γενναιόφρονος στάσης έναντι των προβλημάτων της διαίρεσης. Η υλοποίηση άλλωστε αυτής της βούλησης μπορεί να μετατρέψει μια διαδικασία πρωτοκόλλου σε εφαλτήριο ουσιαστικά αναβαθμισμένης επικοινωνίας, να αποτελέσει αντίδοτο σε ιούς που απειλούν να προσβάλουν την αγάπη και να βοηθήσει τον σπόρο της αλληλοκατανόησης να φέρει τους πλούσιους καρπούς της αδελφικής συνεργασίας. Μόνον με τον τρόπο αυτό και όταν η στιγμή είναι κατάλληλη, χωρίς βιασύνη και ανασφάλεια, αλλά με σύνεση, ωριμότητα και στέρεα θεμέλια, ο επίσημος θεολογικός διάλογος των Ορθοδόξων Εκκλησιών, υπό την Προεδρία του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που έχει ξεκινήσει εδώ και 21 χρόνια, θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος πάντοτε υπέρ της Αληθείας της Πίστεως.

   Μερικές φορές η Ιστορία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες υπέρβασης των αδιεξόδων, απεξάρτησης από κοσμικές εμμονές αδιαλλαξίας, συμφιλίωσης με τους εαυτούς μας και οικοδόμησης του μέλλοντος προς δόξαν Θεού. Η Εκκλησία βέβαια δε ζει με τη λογική του κόσμου τούτου, όμως οι ηγέτες Της οφείλουν να βρίσκονται στο κέντρο των κοινωνικών ζυμώσεων, σε ανοικτό πάντα διάλογο με την πολύμορφη κοινωνία και πάντα με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και την ελευθερία του ανθρώπινου προσώπου, μακριά από φανατισμούς και προκαταλήψεις, προκειμένου, με βάση την ανόθευτη αρχαία Παράδοση, να δείχνουν το δρόμο για τη νοηματοδότηση της ζωής και για την καλλιέργεια συνειδήσεων και ήθους. Οι ταπεινές και αγαπητές χειρονομίες μπορεί να μη διαγράφουν γεγονότα που σημάδεψαν το παρελθόν, υπό την έννοια ότι αυτά έχουν πλέον καταγραφεί ιστορικά, μπορεί να μην εξαλείφουν διαφορές, υπό την έννοια ότι αυτές υπάρχουν, μπορεί να μην ακυρώνουν εύλογες επιφυλάξεις που πηγάζουν από διαμορφωμένες εδώ και αρκετούς αιώνες συνθήκες, όμως αμβλύνουν εμπειρίες, περιορίζουν τις τριβές, αποτυπώνουν προθέσεις και αναδεικνύουν τα σημεία που μας ενώνουν, δίνοντάς μας τη δυνατότητα, καλά προετοιμασμένοι, να μειώσουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν.

   Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, με πνεύμα ευρύ και διάθεση αγαπητή, χωρίς αγκυλώσεις, μειονεξίες, εσωστρέφεια και μονολιθικότητα, προσηλωμένη στην Αλήθεια της Πίστεως, εκτιμά τις εξελίξεις στις πραγματικές τους διαστάσεις. Δε βάζει σύνορα, αλλά και δεν δέχεται σύνορα. Σε μία περίοδο που δοκιμάζονται έντονα οι ιδέες και τα ιδανικά, σε μια εποχή μειωμένων, κατά πολλούς, προσδοκιών και ελλείμματος ελπίδας, δεν βλέπει απειλές, αλλά προκλήσεις με μεγαλύτερη από όλες εκείνην της διατήρησης της μοναδικότητας του ανθρώπινου προσώπου σε μια παγκόσμια και πνευματική κοινωνία αγάπης και αλληλεγγύης. Στο δίλημμα της παγκοσμιοποίησης προτάσσει την Οικουμενικότητα. Και στο σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα, δια της ίδρυσης του αρμόδιου Γραφείου Της στις Βρυξέλλες, στην ενιαία Ευρώπη των διαφορετικών λαών και πολιτισμών, αλλά και των κοινών αξιών-η οποία εμπνέεται, όσο και αν αυτό ενοχλεί κάποιους, από την πολιτισμική, ανθρωπιστική και θρησκευτική κληρονομιά της-καταθέτει τη ζωντανή αυθεντική μαρτυρία Της και την ταυτότητά Της, διαλεγόμενη με ειλικρίνεια και πνεύμα συνεργασίας, που ήδη αποδίδει καρπούς, με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις άλλες χριστιανικές ομολογίες.   Περιεχόμενα
   Επιστροφή
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.