Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Diafora ekklhsiastika kai endiaferon seminario "diafylikwn sxesewn»

Expand Messages
 • Antonis Papadopoulos
  http://www.i-m-patron.gr/news2/news010430.html ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 30/4/2001
  Message 1 of 1 , May 1, 2001
  • 0 Attachment
   ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 30/4/2001


   ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
   ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    

   ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

   ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝ ΤΗ
   ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΒΑΛΟΥΚΛΗ

   Κωνσταντινούπολη - Φανάρι, 30 Απριλίου 2001

   Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, την Κυριακήν των Μυροφόρων, 29ην Απριλίου, μετέβη μεθ' απάσης της ακολουθίας Αυτού εις την Ιεράν Μονήν Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και προέστη εν αυτή της καθιερωμένης Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας. Μετ' Αυτού συνελειτούργησαν οι Σεβ. Συνοδικοί Μητροπολίται Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ιωακείμ, Θεοδωροπούλεως κ. Γερμανός, Ηλιουπόλεως και Θείρων κ. Αθανάσιος, Σελευκείας κ. Κύριλλος, Λαοδικείας κ. Ιάκωβος, Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μοσχονησίων κ. Απόστολος και Ικονίου κ. Θεόληπτος.

   Τον Θείον Λόγον εκήρυξεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος.

   Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχαι, Κληρικοί εκ του εξωτερικού, ο Εξοχ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, μετά της Ευγεν. συζύγου αυτού, ο Εξοχ. κ. Ιωάννης Κοραντής, Πρέσβυς αυτής εν Αγκύρα, μετά της Ευγεν. συζύγου αυτού, ο Εντιμ. κ. Παναγιώτης Καλογερόπουλος, Γενικός Πρόξενος, και Εντιμ. κ. Εμμανουήλ Αποστολάκης, Πρόξενος ενταύθα, ’ρχοντες Οφφικιάλοι της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας, παράγοντες της Ομογενείας και πλήθος πιστών εντεύθεν και εκ του εξωτερικού.

   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης ετέλεσε Τρισάγιον επί του τάφου του αμέσου προκατόχου Αυτού αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου, καθ' ό εμνημόνευσε και τα ονόματα των εν τω περιβόλω της Ι. Μονής αναπαυομένων Οικουμενικών Πατριαρχών, Αρχιερέων και Μ. Ευεργετών του Γένους.

   Εν συνεχεία εγένετο δεξίωσις εν τη αιθούση της Μονής, καθ' ην ωμίλησαν ο Πανιερ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, η Οσιωτ. Μοναχή Φεβρωνία, ο Εξοχ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο Πατριάρχης.

   Ακολούθως ο Πατριάρχης ετέλεσε το ειθισμένον Τρισάγιον εν τω Β΄ Κοιμητηρίω της Μονής υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων πατέρων και αδελφών ημών, ων τα ονόματα Κύριος γινώσκει.

   Είτα ο Πατριάρχης μετέβη εις τα Νοσοκομεία Βαλουκλή και ηυλόγησε το από μέρους της Εφορείας αυτών παρατεθέν προς τιμήν Αυτού επίσημον γεύμα, κατά το οποίον ωμίλησαν, ο Εντιμ κ. Λάμπρος Ψαρόπουλος, Ιατρός-Διευθυντής των Νοσοκομείων, εις δε τα επιδόρπια ο Εντιμ. κ. Ευστάθιος Λεάνας, Ιατρός, εκ μέρους της Εφορείας, εκθέσας τα πεπραγμένα αυτής, και ο Πατριάρχης, συγχαρείς πάντας τους από διαφόρων θέσεων διακονούντας τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα του Γένους ημών.

   Εις την συνέχειαν ο Πατριάρχης επεσκέφθη, κατά το έθος, άπαντα τα τμήματα του Γηροκομείου και της Κλινικής των Φρενοβλαβών, ευλογήσας και ενισχύσας ένα έκαστον εκ των νοσηλευομένων εις αυτά, μεθ' ό επέστρεψεν εις τα Πατριαρχεία.


   ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

   ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
   ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

   Αλεξάνδρεια, 28 Απριλίου 2001

   Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εκκλησιαστική λαμπρότητα και την παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Παλαιό Κάιρο.

   Ο Μακαριώτατος μετέβη, την Πέμπτη 24 Απριλίου ε.ε., στο Κάιρο συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Ζαχαρέγκα και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

   Το ίδιο απόγευμα ξεκίνησαν οι εορτασμοί με τον Μεγάλο Εσπερινό χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, συμπαραστατουμένου δε από τους Σεβ. Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιο, ο οποίος κήρυξε τον θ. λόγο και Ερμουπόλεως κ. Νικόλαο, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Νιτρίας κ. Αλέξιο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου και Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτο, Προιστάμενο της Ιεράς Μονής και τον Ιερό Κλήρο του Καΐρου.

   Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν την επομένη με την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου, ο οποίος και κήρυξε τον θ. λόγο και συλλειτουργούντων των ως άνω Αρχιερέων και Ιερέων.

   Κατά το επίσημο γεύμα που εδόθη στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Μονής, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τους επισήμους τόσο για την παρουσία τους στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου, όσο και για την συμπαράστασή τους στο έργο του Πατριαρχείου.

   Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής εορτής ήταν η μεγάλη προσέλευση προσκυνητών, αλλά και η ευταξία που επικράτησε σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις.

   Το ίδιο βράδυ ο Μακαριώτατος παρεκάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Καϊρινός Επιχειρηματίας κ. Γ. Βολόπουλος.

   Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο Πατριάρχης είχε συναντήσεις με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Αλέξιο, τους Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Δ. Κωνσταντίνου και Κύπρου κ. Δ. Δρουσιώτη, με τους Γεν. Προξένους της Ελλάδος κ. Β. Παπαιωάννου και Κύπρου κ. Α. Ιερομονάχου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Χρ. Καβαλή, τον Πρόεδρο της Κοινότητος Αραβοφώνων Καίρου κ. R. Hosni, τον Αντιστράτηγο και Διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμύνης κ. Α. Υφαντή, τον Συνταγματάρχη κ. Γεώργιο Τσακανίκα, τον Πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και Ακόλουθο ’μυνας Καίρου κ. Σ. Κούβαρη, την Μεγάλη Αρχόντισσα των Εκκλησιών, Καιρινή Επιχειρηματία κ. Στέλλα Κυριάζη και άλλους κοινοτικούς παράγοντες.

   Ο Μακαριώτατος επέστρεψε στην έδρα του, την Αλεξάνδρεια, το Σάββατο 28 Απριλίου ε.έ.


   ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

   ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΡΧΙΕΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΣΤΩΝΗ

   Νέα Υόρκη, 28 Απριλίου 2001

   Υπό την προεδρία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου συνήλθαν για την εαρινή τους συνεδρίαση το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το Εθνικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος στις 20 και 21 Απριλίου, στο Ελληνικό Κολλέγιο και Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλαϊν της Μασσαχουσέτης στην Βοστώνη.

   Οι διήμερες συνεδριάσεις του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου περιέλαβαν εκθέσεις πεπραγμένων σχετικά με τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, τον καταστατικό χάρτη, καθώς και θέματα και εξελίξεις διοικητικής φύσεως και στρατηγικού σχεδιασμού.

   Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, κατά την εισαγωγική του ομιλία, παρουσίασε μια πολύ θετική ανασκόπηση ορισμένων βασικών γεγονότων και επιτευγμάτων που συντελέστηκαν στο διάστημα μετά την τελευταία φθινοπωρινή συνεδρίαση των σωμάτων.

   Απαρίθμησε και παρουσίασε εξάλλου, τα προγράμματα στα οποία θα εστιαστεί η προσοχή της Αρχιεπισκοπής τον χρόνο αυτό, τονίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντικούς τους τομείς της φροντίδας για την Ομογένεια, την Νεολαία, της εσωτερικής Ιεραποστολής, της Παιδείας, του φιλανθρωπικού έργου και των ευαγών ιδρυμάτων.

   Ανακοίνωσε επίσης την προσεχή σύναξη όλων των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων στην Αμερική μεταξύ 1-3 Μαΐου 2001 στην Ουάσιγκτον. Το γεγονός θα αποτελέσει την μεγαλύτερη σύναξη των εν ενεργεία και εφησυχαζόντων ορθοδόξων ιεραρχών στις ΗΠΑ και θα συζητήσει την Ποιμαντορική Επιστολή των Ιεραρχών της SCOBA για την νέα χιλιετία που παρουσιάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου. Θα αποτελέσει επιπλέον μια ευκαιρία να διακηρύξουν την ορθόδοξη μαρτυρία στην πρωτεύουσα της Αμερικής.


   ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑΣ

   Βενετία, 29 Απριλίου 2001

   Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Βενετία η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων. Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος και συμμετείχαν κληρικοί από πολλές περιοχές της Ιταλίας: ο Αρχιμανδρίτης π. Νείλος Βατοπαιδινός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβριών και Σικελίας, με μοναχούς από την Καλαβρία, ο Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος Ψωμάς, εφημέριος στον Ι. Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στη Ρώμη, ο Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Φασίολος, εφημέριος στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιβόρνο κ.α.

   Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων αδελφοποιήθηκε με τον Ναό του Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων στην Κωνσταντινούπολη. Στα πλαίσια αυτής της αδελφοποίησης το φθινόπωρο προβλέπεται επίσκεψη Κωνσταντινουπολιτών στην Βενετία και στη συνέχεια ανταποδοτική επίσκεψη Ελλήνων της Βενετίας στην Πόλη.

   Την Κυριακή του Θωμά (22 Απριλίου), στον Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, ο Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον Ρουμάνο διάκονο π. Ιουστινιανό, ο οποίος θα καλύψει την θέση του εφημερίου στην ιταλόφωνη ενορία (Ι. Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίας Βαρβάρας) στο χωριό Montaner της επαρχίας Treviso.


   ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

   ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
   κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
   ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

   Βόλος, 30 Απριλίου 2001

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη το διάστημα 2-11 Μαΐου 2001, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Συλλόγου Ομογενών Νομού Μαγνησίας εν Αμερική "Οι Αργοναύτες". Με την επίσκεψη αυτή υλοποιείται η επιθυμία των ομογενών της Αμερικής που έχουν ρίζες στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας ο Επίσκοπος της Εκκλησίας της καταγωγής τους να γνωριστεί μαζί τους και να τους ενημερώσει για το έργο της.

   Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος θα συναντηθεί στις 4 Μαΐου στη Νέα Υόρκη με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ενώ θα μιλήσει στις 5 Μαΐου σε ειδική συνεστίαση των ομογενών της Μαγνησίας, η οποία θα είναι αφιερωμένη στον από Βοστώνης Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ και την προσφορά του. Την Κυριακή 6 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος θα λειτουργήσει στον Ι. Ναό Αγ. Μαρκέλας της Νέας Υόρκης, στη συνοικία Wantagh.

   Ταυτόχρονα, ο κ. Ιγνάτιος θα επισκεφθεί ομογενείς από το Βόλο, αλλά και τα δύο παιδιά από την Μαγνησία, τον Κώστα Χάνο και την Ιωάννα Πουλιανίτη που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο "Μεμόριαλ" της Νέας Υόρκης.

   Η όλη επίσκεψη του Μητροπολίτη Δημητριάδος αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ της Μαγνησίας και των αποδήμων της, αλλά και ενημέρωσής τους για το ποικίλο πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.


   ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΦΥΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
   ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

   Βόλος, 30 Απριλίου 2001

   Ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα "Εκκλησία και Διαφυλικές Σχέσεις" οργανώνει ο Σύνδεσμος Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος την περίοδο 15-19 Μαΐου 2001 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Το σεμινάριο, που θα γίνεται απογευματινές ώρες, 6-9 μ.μ. καθημερινά, θα έχει σπουδαίους εισηγητές και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σεμιναρίου έχει ως εξής:

   Τρίτη 15 Μαΐου 2001: "Σεξουαλικότητα και Δημιουργία του Ανθρώπου α. Προπτωτικά β. Μεταπτωτικά". Εισηγητής ο π. Νικόλαος Χατζηνικολάου, πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου.

   Τετάρτη 16 Μαΐου 2001: "Εκκλησία και διαφυλικότητα α. Γάμος β. Μοναχισμός γ. Το φύλο στη Βασιλεία των Ουρανών". Εισηγητής ο π. Αρσένιος Μέσκος, ηγούμενος Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Σοχού, συγγραφέας, θεολόγος και μηχανικός.

   Πέμπτη 17 Μαΐου 2001: "Το ζήτημα της μη ετεροφυλικής σεξουαλικότητας". Εισηγητής ο Δρ. Ψυχιατρικής κ. Δημήτριος Καραγιάννης.

   Παρασκευή 18 Μαΐου 2001: "Γάμος και τεκνογονία α. Σεξουαλικότητα και τεκνογονία β. Η στάση της Εκκλησίας έναντι της γυναίκας μετά την τεκνογονία". Εισηγητής ο π. Ιερεμίας Φούντας, θεολόγος ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος.

   Σάββατο 19 Μαΐου 2001:
   10.30 - "Εκκλησία και άρνηση ή στρέβλωση της σεξουαλικότητας". Eισηγητής ο π. Παύλος Ιωάννου, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος.
   18.00 "Αντισύλληψη, αμβλώσεις, Τεχνητή αναπαραγωγή, υποβοηθούμενη κύηση". Eισηγητής ο κ. Γ. Μαντζαρίδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

   Οι εγγραφές για το σεμινάριο γίνονται μέχρι την Παρασκευή 11 Μαΐου και περισσότερες πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς στα τηλέφωνα 0421-90127 και 0421-61700.   Περιεχόμενα
   Επιστροφή
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.