Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Onderzoek in Zwitserland

Expand Messages
 • Ruud W H de Ruiter
  Als je onderzoek in Zwitserland wil doen, dan dien je als eerste de burgergemeente van de betreffende familie vast te stellen. Achtergrond: Dit is een
  Message 1 of 2 , Oct 3, 2003
  • 0 Attachment
   Als je onderzoek in Zwitserland wil doen, dan dien je als eerste de burgergemeente van de betreffende familie vast te stellen.

   Achtergrond:
   Dit is een sleutelgegeven voor genealogisch onderzoek in Zwitserland omdat in die burgergemeente in principe sinds ca 1540 alle burgerlijke stand gegevens van die persoon en zijn nakomelingen worden geregistreerd, ongeacht in welke gemeente deze in werkelijkheid plaats vonden. Dus hier vindt je alles: geb - doop - huw - scheiding - ovl - begr. van de gehele famile. Dus hoef je maar naar 1 archief te gaan. Tot ca 1820 zijn dat DTB's, daarna BS. Alles is door de LDS op microfilm gezet.

   Info:
   Aangezien een bepaalde achternaam in meerdere gemeentes als "burger" voorkomt, bestaat er een dikke 2-delige pil waar voor alle achternamen de burgergemeentes zijn vermeld: "Familiennamenbuch der Schweiz". Beschikbaar in alle kantonale Archieven/Biblio's

   Openbaarheid van gegevens in Zwitserland:
   Tot en met 1875 zijn alle burgerlijke stand gegevens openbaar en toegangkelijk in de kantonale archieven.
   Daarna bevinden deze zich, naast de gemeente waar het betreffende gebeuren plaats vond, in de archieven van de burgergemeente. Om hier toegang te verkijgen dient men eerst een toestemming te verkrijgen van de kantonale archivaris. Er is een discussie om dit tot ca 1925 naar de kantonale archieven over te hevelen, maar de gemeentes willen niet zo erg. Deels uit trots, deels omdat het een leuke bron van inkomsten is.

   Ruud de Ruiter
   Always searching for genealogy info. See www.deruiterfamily.com for more
   .   [Non-text portions of this message have been removed]
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.