Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Unieke wettekst over Stellingwerf duikt op in Gelders Archief

Expand Messages
 • Anton Musquetier
  Unieke wettekst duikt op in Gelders Archief door Harry van der Ploeg. ARNHEM - Oebele Vries, universitair docent en onderzoeker aan de opleiding Friese taal en
  Message 1 of 1 , Jul 10, 2009
   Unieke wettekst duikt op in Gelders Archief
   door Harry van der Ploeg.

   ARNHEM - Oebele Vries, universitair docent en onderzoeker aan de opleiding Friese taal en cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen, kan zijn geluk niet op. Bij toeval stuitte hij onlangs in het Gelders Archief in Arnhem op een middeleeuwse wettekst van de vrije landgemeente Stellingwerf, in de huidige provincie Friesland.


   "Een zuivere toevalstreffer was het. Een unieke vondst, want er is vrijwel niets bewaard gebleven over Stellingwerf uit die tijd."

   Vries was op bezoek in het Gelders Archief voor onderzoek over de strijd tussen keizer Karel V en hertog Karel van Gelre over het bezit van Friesland. "Zij bestookten elkaar met alle mogelijke documenten als juridisch bewijs voor hun recht op Friesland." Toen Vries door al die vermeende privileges bladerde stuitte hij op een boekje met een handgeschreven opsomming van rechtsregels van Stellingwerf. "Dertig pagina's dik."

   Het boekje met de tekst uit de vijftiende eeuw is volgens Oebele een Nederlandse vertaling van een eerdere versie in het Latijn van 'iets na 1300'. Het document is door het Gelders Archief uitgeleend aan de onderzoeker. "Het wordt vrijdag officieel gepresenteerd tijdens een persconferentie in Stellingwerf. Het document is in een koelbox onderweg. Een dag later moet het weer terug."

   Bron: de gelderlander.nl
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.