Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: Roelofje Zonderkop/1826-1827 galkoorts?

Expand Messages
 • W.J. Ponne
  Allen die hebben gereageerd en gewezen op de uitgebroken epidemie in 1826-1827 als gevolg van de overstroming van 1825 (met vele bronverwijzingen en
  Message 1 of 3 , Oct 4, 2002
   Allen die hebben gereageerd en gewezen op de uitgebroken epidemie in 1826-1827 als gevolg van de overstroming van 1825 (met vele bronverwijzingen en interessante details) als mogelijke oorzaak van het overlijden van moeder en dochter Lummigje en Froukje Zonderkop, hartelijk dank. Als je ontdekt dat een moeder en dochter op dezelfde dag zijn overleden en je realiseert je niet dat het plaatsvond in het jaar na de overstromingsramp van 1825, bekruipt je gauw het gevoel, ofschoon je beseft dat binnen één gezin in die tijd soms veel sterfgevallen voorkwamen, dat hier een tragisch ongeval of nog iets anders zou kunnen hebben plaatsgevonden.

   Lucas Cazemier wees mij erop dat de vele namen die aan een jongetje van de drieling van Vrouwkjen Everts Zonderkop zijn gegeven, ook de namen zijn van koning Willem III die 23 november 1890 was overleden. Dat was vier maanden voordat de drieling werd geboren. Ik vind dat opmerkelijk, zo'n uiting koningsgezindheid en oranjegevoel in een tijd van opkomend socialisme, vooral in de veengebieden. Roelof Westra vermoedt dat het iets te maken heeft met de naamgeving aan een zevende kind uit een gezin. Wie weet hier meer van ?


   Wiecher Ponne


   [Non-text portions of this message have been removed]
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.