Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: [EfR] Re: reinnoirea pasaportului romanesc

Expand Messages
 • Toma Alimos
    Daca te duci la consulat sau ambasada, n-are importanta, mergi cu pasaportul vechi, cu 2 poze tip pasaport, platesti aproape 200 CAD, astepti vre-o doua
  Message 1 of 31 , Mar 6, 2010
  • 0 Attachment
     Daca te duci la consulat sau ambasada, n-are importanta, mergi cu pasaportul vechi, cu 2 poze tip pasaport, platesti aproape 200 CAD, astepti vre-o doua trei luni, si ai pasaportul romanesc. Cel mai bine este sa dai telefon inainte ca sa-i intrebi. Daca termenul ti se pare prea lung, atunci faci o procura pt o ruda apropiata din Romania, procura care te costa 55 dolari, la consulat/ambasada iti anuleaza pasaportul vechi, ii taie un colt pe care-l ataseaza de procura, s-iti cere pozele sa comfirme ca tu esti ala din poza. Trimiti alea in tara cu ce posta rapida vrei, si-n cam 3 saptamini ai pasaportul.

     Bafta   __________________________________________________________________
   Looking for the perfect gift? Give the gift of Flickr!

   http://www.flickr.com/gift/

   [Non-text portions of this message have been removed]
  • o_tataru
   ... Salut, intervin din plictiseala, nu dati cu pietre ;-) Canada are un sistem de guvernare structurat pe 3 paliere, federal, provincial si municipal. Limba
   Message 31 of 31 , Apr 3, 2010
   • 0 Attachment
    --- In EscapeFromRomania@yahoogroups.com, Radu Handorean <xraduhx@...> wrote:
    >
    > Mersi de informatii Dan. Nu stiam ca limba oficiala e la nivel de provincie. Am crezut ca e la nivel national in Canada si ca mai la vest e pur si simplu oficiala dar nefolosita.
    >
    > Radu


    Salut, intervin din plictiseala, nu dati cu pietre ;-) Canada are un sistem de guvernare structurat pe 3 paliere, federal, provincial si municipal.

    Limba este statuata la toate cele 3 niveluri. La nivel federal toate institutiile si companiile sub autoritate guvernamentala sint obligate sa ofere servicii in ambele limbi oficiale, cel putin teoretic. Exceptii de la regula sint o gramada, ultimul caz care imi vine in minte e Air Canada ai caror insotitori de bord au alimentat frustrarile unui deputat francofon in chiar Parlamentul federal, pe motive de bilingvism.

    La nivel provincial limba oficiala s-a decis in mod natural, ca o reflectare a ponderii populatiei vorbitoare de engleza/franceza/inuita in acea regiune. New Brunswick este un caz mai special, este provincia canadiana formata pe jumatate din fostii colonisti francofoni din Acadie (o vreme deportati in Louisiana si numiti cajuni acolo, si mai peste tot in cele 13 colonii) precum si din americanii loialisti care au decis sa ramina in continuare sub ascultarea Imperiului Britanic. La inceput era numai engleza, prin anii '60 s-a introdus si franceza ca limba oficiala printr-un gest simbolic si, se zice, reparatoriu al nedreptatilor din trecut. Dealtfel provincia are un caracter bicefal si la nivel administrativ, multe din deciziile luate la Saint John (capitala provinciala, oras anglofon) sint contestate in Moncton (capitala neoficiala a francofonilor).

    Un model de bilingvism absolut dupa parerea mea ar fi aglomerarea urbana Ottawa/Gatineau, orase aflate de-o parte si de alta a riului Ottawa. De cite ori am fost in ambele orase n-au fost probleme in a mi se raspunde in ambele limbi. Locuitorii din Gatineau, bunaoara, atit de putin cit mi-a fost dat sa-i cunosc, mi-au dat impresia de mai mare deschidere catre zona "anglo" decit cei din Montreal.

    Vorbind acum numai si numai despre franceza, la nivel provincial franceza e vorbita in Quebec de vreo 6 milioane de nativi francofoni. Restul pina la 7 si ceva sint anglofoni si alofoni (inuiti, indieni, metisi si emigranti). Am auzit ca in Toronto ar mai fi citeva zeci de mii de vorbitori de franceza - totusi de cite ori am fost in Toronto n-am auzit o boaba de franceza pe strada, cred ca nu m-am plimbat pe unde trebuia ;-) - si cam aproape un milion in Eastern Ontario, iar la vest de Ontario din cite stiu se mai vorbeste in Manitoba si Saskatchewan (de catre metisi si unele triburi sioux).

    Imi vine acum in minte un articol amuzant din anii trecuti, dintr-un ziar local, La Presse. In ultima decada o multime de quebecosi au plecat spre vest si s-au stabilit in Alberta (in special in Calgary si imprejurimi), cautind o sansa mai buna decit ce le oferea La Belle Province ;-) Si in timp au inceput sa fie din ce in ce mai mumerosi, pina cind au atins masa critica ca sa pretinda servicii administrative de nivel provincial si municipal in limba franceza. "Texanii" evident ca le-au dat cu flit iar astia, vexati de asa indrazneala, au inceput o campanie virulenta de presa cu lamentarile si complexele istorice de inferioritate de care numai un quebecos este in stare, cu toata istoria lor de oameni sarmani si obiditi de la Jacques Cartier si pina in zilele noastre :-)

    Nu stiu cum e prin alte parti, dar la nivel municipal in Quebec franceza e reglementata prin lege ca fiind unica limba oficiala. Bratul inarmat care reteaza din fasa orice ambitii alofone se numeste Office Quebecois de la Langue Francais si are rolul de Inchizitie Lingvistica care aplica celebra Lege 101 in aceasta provincie, mergind de la interzicerea reclamelor si afiselor in engleza/spaniola/araba/farsi/chineza/etc in vitrinele magazinelor si pina la absurditati ca cele intimplate de curind la noi in companie, unde ni s-au inlocuit discretionar tastaurile US keyboard cu French-Canadian iar limba unica in comunicatiile de la intern, asa cum bine v-ati imaginat ca s-a batut in cuie, franceza. Pe intranet dar si pe email-ul si IM-ul intern. Insa pina si colegii quebecosi s-au simtit frustrati si acum fac un fel de fronda, comunicind in special cu noi cei 40% imigranti din companie aproape numai in engleza :-)).

    In fine, a treia limba care vine din urma nu este chineza, asa cum ati fi tentati sa credeti uitindu-va in jurul vostru, care pe unde va veti fi stabilit, ci spaniola. Deja o multime de companii (inclusiv cea unde muncesc) ofera servicii in cele 3 limbi. Niste voci chipurile avizate din comunitatea hispanica a Montrealului afirma ca in maximum 20 de ani vor reusi sa introduca spaniola ca a doua limba oficiala a provinciei. Uitindu-ma si eu primprejur, eu as miza pe araba insa.

    Intr-o discutie cu un prieten quebecos am facut afirmatia ca franceza ca limba universala a pierdut in fata englezei inca din anii '40, la ce mai protesteaza in fata unui razboi pierdut inca inainte de a se naste?! Si ca indiferent cine reclama primatul intiietatii in tara asta, francezii sau englezii, sa nu uite ca la inceputul inceputului aici au fost indienii care acum sint decimati sau inghititi in "melting pot-ul" nord american. Si ca asta va fi si soarta limbilor noastre, cu timpul. Macar aici in Canada sanse sint sa mai pastram cite ceva din traditii, obiceiuri, limba, din tarile de unde venim, la vecini insa "multiculturalismul" e o inventie diavoleasca. Sau socialista ;-)

    Paste Fericit,
    Ovidiu Tataru
   Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.