Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

NOUTATI: Colectarea bateriilor uzate.

Expand Messages
 • Vlad
  Asociatia Româna pentru Reciclare - RoRec, în colaborare cu Directia de Mediu a Primariei Municipiului Timisoara promoveaza o actiune de mediatizare a
  Message 1 of 1 , Jan 4, 2011
  • 0 Attachment
   Asociatia Româna pentru Reciclare - RoRec, în colaborare cu Directia de Mediu a Primariei Municipiului Timisoara promoveaza o actiune de mediatizare a colectarii bateriilor uzate si a acumulatorilor portabili, în scopul diminuarii impactului asupra mediului si prevenirii poluarii solului si apei.
   Potrivit Hotarârii Guvernului nr. 1132 din 18 septembrie 2008, producatorii de baterii si acumulatori sunt obligati sa colecteze deseurile acestor produse în proportie de cel putin 25% din productie pâna la 26 septembrie 2012, respectiv 45% pâna la 26 septembrie 2016.

   În acest sens, pe lânga punctele de colectare a bateriilor si acumulatorilor portabili organizate de producatorii de baterii si operatorii economici legal constituiti catre care s-au transferat aceste responsabilitati, Asociatia RoRec si Primaria Municipiului Timisoara pune la dispozitie, un numar de trei puncte volante de colectare a bateriilor uzate si acumulatorilor portabili, în cladirea Primariei Municipiului Timisoara.

   De ce este necesar sa colectam baterii uzate si acumulatorii portabili?

   Bateriile uzate sunt nocive prin metalele grele pe care le contin (mercur, nichel, plumb, cadmiu), care pot contamina solul, apa freatica si afecta vegetatia. Aceleasi metale constituie un pericol si pentru sanatatea populatiei. O baterie uzata, ajunsa la cosul de gunoi si în final la groapa de gunoi poate polua 1 metru patrat de pamânt si 10 l de apa. Un calcul estimativ, potrivit caruia o persoana detine în medie 8-10 baterii uzate, raportat la populatia Timisoarei, releva proportia poluarii mediului.
   Pentru ca o baterie contine în medie 20 g. de metal, iar 50 de baterii contin 1 kg. de metal ce poate fi reutilizat. În medie, 65% din elementele continute într-o baterie pot fi recuperate si reutilizate, acest continut poate fi monetizat, costurile generate pentru extragerea acestor materiale sunt ridicate, în conditiile diminuarii continue a acestor resurse.

   Proiectul de colaborare dintre Asociatia RoRec si Primaria Municipiului Timisoara are ca scop îmbunatatirea calitatii mediului urban, protectia mediului si a sanatatii populatiei. Astfel, cetatenii municipiului Timisoara trebuie sa devina mai constienti de rolul pe care îl au în protejarea mediului si sa devina mai responsabili si activi si prin gestul de colectare a bateriilor uzate si acumulatorilor portabili prin evitarea aruncarii lor la gropile de gunoi.

   Invitam pe aceasta cale cetatenii municipiului Timisoara sa colecteze bateriile uzate si acumulatorii portabili si sa îi depuna la punctele de colectare situate în sediul Primariei Municipiului Timisoara!

   VICEPRIMAR,
   Adrian ORZA

   Comunicat presa 02.12.2010
   sursa: www.primariatm.ro


   Vlad Marcu
   ECO Club Timisoara
   Tel: 0727.761.846
   E-mail: vladmarcu [at] gmail [.] com
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.