Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

In cazul Rosia Montana vom lua o decizie in sprijinul mediului si al culturii

Expand Messages
 • Vali
  http://www.eurourbanism.ro/articol.php?id=6508 Laszlo Borbely: In cazul Rosia Montana vom lua o decizie in sprijinul mediului si al culturii
  Message 1 of 1 , May 1 2:55 AM

   http://www.eurourbanism.ro/articol.php?id=6508

    

   Laszlo Borbely: "In cazul RosiaMontana vom lua o decizie in sprijinul mediului si al culturii”

    

   borbely_laszlo_.jpgMinistrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat joi, la Rosia Montana, ca decizia care va fi luata in ceea ce priveste emiterea unui aviz de mediu in cazul investitiei preconizate de Compania Rosia Montana Gold Corporation va fi una tehnica, ce va veni in sprijinul mediului si al patrimoniului cultural din zona.


   In cadrul unei conferinte de presa, ministrul a aratat ca investitorii vor trebui sa-i convinga pe specialistii Ministerului Mediului ca exploatarea miniera pe care doresc sa o dezvolte in zona nu va polua si ca aceasta respecta toate normele legale romanesti si europene.

   In plus, ministrul cere asigurari ca investitorul detine si sumele necesare pentru ecologizarea ulterioara a zonei de exploatare. "Doresc sa fiu convins ca si dupa ce se porneste investitia, dar si dupa ce se termina, aici nu va fi un loc unde sa nu poti veni. Si atunci, o sa le pretind investitorilor sa puna banii jos in ceea ce priveste ecologizarea zonei, pentru ca in timpul mineritului se pot intampla multe”, a spus ministrul Mediului, adaugand ca proiectul de autorizare va fi supus dezbaterii Guvernului, atunci cand va fi cazul.

   Laszlo Borbely a mentionat ca doreste sa se edifice asupra modului de lucru propus de investitorii de la Rosia Montana, motiv pentru care si-a propus sa vada o exploatare similara din Suedia, unde se va interesa si despre procedurile de extractie.

   Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-au aflat joi la Rosia Montana , pentru a se edifica asupra proiectului de investitii pe care Compania RMGC doreste sa-l dezvolte in zona. Cei doi membri ai Guvernului au vizitat mai multe obiective din Rosia Montana si au participat la o expunere a proiectului pe care Compania RMGC doreste sa-l realizeze in zona. Ministrii s-au intalnit si cu reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale din Rosia Montana . Discutiile s-au purtat separat, deoarece in zona sunt ONG-uri care aproba proiectul de investitii si altele care se opun acestuia.

   In timpul intalnirii, reprezentantii ONG-urilor "Pro Rosia Montana” si "Pro Dreptatea”, care sunt de acord cu investitia, au aratat ca rata somajului a ajuns in zona la aproape 90 la suta, in lipsa unei perspective investitionale. "Traim aici pe un munte de aur, argint si cupru, dar murim de foame. Zona este moarta”, a spus unul dintre participantii la dezbatere.

   In replica, reprezentantii ONG-ului "Alburnus Maior” si Fundatiei "Rosia Montana” au criticat proiectul de investitii sustinand ca exista riscuri din punct de vedere al mediului inconjurator, in special la iazurile de decantare a sterilului. "Peste noi nu se va putea trece. Proiectul este dezastruos. Noi nu plecam din Rosia Montana decat impachetati, adica morti”, a sustinut vicepresedintele Fundatiei Rosia Montana , Eugen Cornea.

   Cei doi ministri prezenti la dezbaterile cu cetatenii au dat asigurari ca situatia de la Rosia Montana va fi analizata atent si ca legile statului roman si cele ale UE vor fi respectate intocmai atunci cand va fi analizata solicitarea Companiei RMGC de a-i fi emis un nou aviz de mediu necesar derularii investitiei. AGERPRES

    

   © Eurourbanism.ro

    
   ----------------------------
    
   Vali
   "Noble blood is an accident of fortune; noble actions are the chief mark of greatness."
   "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace."
   Aboneaza-te la ngo_list: o alternativa moderata (un pic) la [ngolist]
   Please consider the environment - do you really need to print this email?
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.